|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II
Cytat:
Masz stypendium za średnią? Może masz możliwość załapania się na socjalne? W najgorszym wypadku zawsze zostaje akademik, jeśli nie chcesz wracać do domu. Są też kredyty studenckie. Jeśli w listopadzie nie znajdzie się jakaś sensowna oferta to się nie poddawaj, prędzej czy później coś się musi pojawić. Trzymam kciuki! I jeszcze tak mi przyszło do głowy, bo sama swego czasu sporo o tym czytałam, że rodzice mają prawny obowiązek utrzymywać pełnoletnie dziecko dopóki się uczy...
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2010-09-03 o 00:10 |
|
|
|
|
#1472 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Ja również Was czesto podczytuję i kurcze, nieźle sobie dziewczyny radzicie. My z Tż za jakieś 2 miesiące zamieszkamy razem, po raz pierwszy Z jednej strony się szalenie cieszę, a z drugiej boję się paru rzeczy:1. że sobie nie poradzę w kuchni, bądźmy szczerzy, na kucharkę miesiąca nie mam szans ![]() 2. po drugie boję się podziału obowiązków (czyt. że to ja głównie będę gonić z odkurzaczem) niby Tż obiecuje równy podział obowiązków, lecz niestety wiem jak wygląda to u niego to w domu; ma 2 siostry, które robią wszystko:/ jak osiągnąć zadowalający efekt w tym obszarze? Ja, jak znam siebie to pewnie umyje naczynia nawet gdy bedzie jego kolej :/ wiem, że takim zachowaniem wychowam sobie nieroba w domu, jakieś porady, sugestie, cenne wskazówki? ![]() 3. I ostatnia rzecz, której sie boję (chyba najbardziej) to utrata bliskości. Wiem, że paradoksalnie, mieszkając razem to niemozliwe, ale boję się, że patrząc na siebie dzień w dzień, utracimy pewną świeżosć w związku, namiętność i pewnie wkradnie się rutyna.. ? Tego wszystkiego się boję. Jest to tak mocne jak to, że chcę budzić się koło Tż, być z nim, gotować mu (wodę na herbate ) i w ogóle, chcę z nim dzielić życie ![]() Sorry, za trochę przydługawy wywód, pierwsza moja wiadomość na tym wątku a tu mini epopeja wyszła :/ eh a miałam się dobrze zaprezentowac , (nie jestem nudziarą )
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice są zdania, że w domu miałam wszystko, bo miałam, ale nie spokój, dlatego muszę dać radę.
|
|
#1474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wbrew pozorom odnalezienie się w kuchni nie jest takie trudne a zreszta człowiek całe życie się uczy ![]() kwestia sprzątania hm...najlepiej ustalić kto co robi w domu i starać się tego trzymać. wiadomo nie zawsze wychodzi, ale jak TŻ zobaczy że jego "działka" narasta brudem to sam się za to weźmie ![]() wspólne mieszkanie wcale nie jest takie straszne a mieszkanie nie oznacza 24h na dobę bycia nierozłącznym praca, uczelnia, po ciężkim dniu powrót do domu i wspólny relaks potrafi naprawdę ucieszyć
Edytowane przez Nadia5 Czas edycji: 2010-09-03 o 00:23 |
|
|
|
|
#1475 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak na razie mogę Ci tylko powiedzieć, że facet też ma dwie rączki, dwie nóżki i mózg, że tak samo jak kobieta może gotować, zmywać i odkurzać, zazwyczaj jest też lepiej przystosowany to noszenia ciężkich rzeczy (czyt. siatek z zakupami) i nie jest dzieckiem, które nie rozumie mechanizmu działania pralki. Skoro ma być partnerem, to nie można traktować go jak dziecko- i jak go nauczysz na początku, że to tylko Ty się zajmujesz domem, to później on będzie Cię traktował na zasadzie "przynieś, wynieś, pozamiataj". I wcale nie będzie tego doceniał. I to mówię ja- która od dwóch dni nie zbliża się do zlewu w którym leży garnek po kapuście, i nie umyję tego garnka, choćby skały sr**y. Może tylko za tydzień przyniosę mu go do łóżka, a sama pójdę spać na kanapę. ![]() ---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- Cytat:
|
|
#1476 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
heh, pytanie, kto dłużej wytrzyma zwłaszcza, jak będziemy czekać np. na gości ![]() ale ten wspólny relaks po ciężkim dniu brzmi bardzo zachęcająco i tak, fajnie ![]() ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Cytat:
i jednocześnie rozumiem, ciekawe jak się skończy historia tego garnka ![]() Zdaję sobie sprawę, że pierwsze dni, tygodnie wyznaczą pewne niepisane reguły i zasady panujące we wspólnym gniazdku. Dlatego zbieram narazie cenne informacje by potem wytoczyć "ciężka artylerię" i żeby nie skończyć jako "pomoc domowa"
Moją pasją.. salsa Edytowane przez dzika_orchidea Czas edycji: 2010-09-03 o 00:40 |
||
|
|
|
#1477 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja już od 5 na nogach, niestety do pracy na 6.30. scandalistka ja mam tak ze współlokatorami, że udają, że nie widzą pełnego kosza śmieci i ciągle ja wynosiłam, ale sie zbuntowałam, bo co to ma być. 5 dni leżał zapchany kosz, aż mnie trzęsło, ale nie wyniosłam. W końcu nie mieli gdzie wrzucać i wynieśli.
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
hehe scandalistka ciekawa jestem czy pozmywa
w tek kwestii to chyba bym wymiękła (tzn. w sprawach kuchennych porządków)
|
|
|
|
#1480 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba po raz kolejny wdarło się uczucie zazdrości 'Cytat:
TŻ wyje wszystko do ostatniego okruszka Dzień dobry SPD ![]() Piąąąąąąąąąąąąąąąąteeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeek!!!
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry wszystkim SPD
![]() znalazłam pokój tak jak wspominałam, nie jest to rewelacja ale żyć się da a to najważniejsze mieszkanie jest zapuszczone więc trzeba włożyc tam naprawde dużo pracy, mój Tż i tż mojej współlokatorki pomalują nam pokoje i kuchnie, my musimy wszystko dokładnie wyszorować i tu moja ogromna prośba do wszystkich SPD wiem, że wszystko kosztuje i licze się z tym, ze koszty bedą ogromne przy urządzaniu się ale jednak chciałabym je zniwelowac jak najbadziej a więc potrzebuje waszej pomocy![]() -piekarnik jest strasznie brudny i już widać, że nie zejdzie to odrazu po zwykłym myciu -jest stolnica co bardzo mnie cieszy ale widać, że ktoś jej użwyał i nie zeskrobywał tego ciasta dlatego jest ono jaies strasnzie mocno przyschniete i go dużo -w lodowce nie ładnie pachnie co można zrobić aby zapach się poprawił? -w szafie też jest dziwny zapach ale myśle, że tu pomogą jakieś zapachy do szaf natomiast nie wsadze ich do szafek z jedzeniem chyba? -wanna czym można ją wyszorowac?? i płytki? - a i mole spożywcze wydaje mi się, że są więc jak możemy się ich pozbyć trwale? wiem, że część z was przechodziła przez takie perypetie dlatego licze bardzo na waszą pomoc jak wogóle się do tego zabrać i co mi będzie potrzebne i gdzie moge to kupic? |
|
|
|
#1482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-lodówkę porządnie wyszorować, rozebrać półki na części pierwsze ja używam wody z płynem do mycia naczyń (Tymek), możesz jeszcze wyszorować cifem, elementy i całą w środku będzie ładny zapach cytrynowy -jeśli chodzi o wannę to u nas brodzik prysznicowy szorujemy też cifem. Może domestos? Mamy taki środek na pleśń Savo, ale jeszcze nie testowany (podobno ok) jak po wprowadzeniu się do mieszkania miałam głównie problem z piekarnikiem słyszałam, że można kupić nowe blachy do piekarnika może to się b.opłaca?sama jestem ciekawa rad innych SPD ![]() http://www.jak-to-zrobic.pl/index.ph.../35/d/0/id/203 tutaj apropo lodówki znalazłam
Edytowane przez Nadia5 Czas edycji: 2010-09-03 o 08:06 |
|
|
|
|
#1483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
proszę
![]() sama tą stronę przed chwilą znalazłam i z ciekawością poczytam co tam ciekawego
Edytowane przez Nadia5 Czas edycji: 2010-09-03 o 08:36 |
|
|
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, potrzebuję inspiracji!
Otóż postanowiłam nalepić pierogów. Mnóóóstwo pierogów... Niestety TŻ już mi zapowiedział, że nie chce mieć całego zamrażalnika ruskich i mam zrobić kilka rodzajów (ja akurat ruskie mogłabym jeść non stop ). I szukam inspiracji na pierogowe smaki.Jako że nie mam maszynki do mięsa, to z mięsem i - niestety - z kapustą i grzybami odpadają. Będą ruskie. I z jabłkami... I...?! No właśnie... Oczywiście proszę o niepodawania rzeczy niemożliwych, np. świeże truskawki
|
#1486 |
|
Zakorzenienie
|
pierogi z serem, z mięsem, ze szpinakiem, z makiem (przepis TU )
może z jagodami, znalazłam jeszcze pierogi z pieczarkami KLIK
Aby miłość trwała przez całe życie, trzeba ją pielęgnować starannie jak ogród. Edytowane przez alazkrainy Czas edycji: 2010-09-03 o 08:46 |
|
|
|
#1487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozarella+no właśnie ostatnio chciałam takowe zrobić ale nie wiedziałam z czym połączyć. może znajdzie się ktoś bardziej pomysłowy ![]() jagody z serem na słodko wszystkie SPD pierogi lepią ja mam w zamrażalce jeszcze trochę zapasu, zjemy na obiad w nabliższym czasie i znów polepię trochę. TŻ nie zje z zielonym farszem
|
|
|
|
|
#1488 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Wpadłam tylko życzyć Wam miłego dnia ![]() Kupa pracy przedemną, więc raczej nie potowarzyszę Wam dzisiaj ![]() Obiecuję jednak wpaść wieczorem
|
|
#1489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A teraz to za wnuka dał by się pokroić. Ale do dzisiaj mam żal oto do niego, że obrazil sie na mnie bo byłam w ciąży:/ Na szczęście mam kochana mamę, która zawsze trzyma moją stronę i chociarz często sie kłócimy to wiem, że zawsze moge na nią liczyć. Sama zawsze mi mówi, że ona to mi zawsze pomoże i nie mam się czym martwić![]() Właśnie piję kawke, słonko pięknie świeci, a ja mam na dzisiaj tyle roboty. Chce trochę posprzątać łazienkę, umyć na mokro, zrobić sobie henne ( w końcu), Zrobić tżowi szaszłyki, i usmażyć placki ziemniaczane. Muszę ich jakoś przygotować na cały dzień beze mnie. Tż stwierdził, że jak zgłodnieją to pojadą do knajpy na obiad Ale znając życie będzie do mnie co chwile dzwonił gdzie są małego ubranka, w co ma go ubrać, co mu dać jesć itp. itd.
|
|
|
|
|
#1490 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jest taniutka Cytat:
|
||
|
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale o takich zabrudzeniach które nie dadzą się wyszorować samą wodą z płynem oczywiście pózniej przemywac wodą i wytrzec do sucha, mi nie pachnie jedzenie ani płynem ani cifem ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- ja w ogóle większość rzeczy myję wodą z płynem do mycia naczyń
|
|
|
|
|
#1492 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedyś w jakimś katalogu wysyłkowym bon prix lub klub dla ciebie widziałam pochłaniacz zapachów do lodówki i nawet w biedronie były kiedyś
---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Co do szafy to kupiłam zapach w biedronce do szafy i pieknie pachnie cytrusami |
|
|
|
#1493 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tez muszę pomyśleć nad pierogami
jak wszystkie to wszystkie ![]() co do lodówki to ostatnio myłam właśnie wodą z soda oczyszczoną i nie byłam zadowolona, za to znów moja mama zawsze myje wodą z płynem, jedzenie nie nabiera zapachu płynu i wszystko jest ok co do zapachów do szafy to kiedyś mieliśmy te z biedronki, ale nie było ich wcale czuć
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio byłam w pierogarni, wyszłam zachwycona! Do wyboru były np.pierogi z soczewicą i serem wędzonym (pychaaa!!!) , z fetą i szpinakiem ( niebo w gębie), z kiełbasą i zielonym pieprzem, z serem żółtym i pieczarkami, z soczewicą i ogórkiem, z owocami... Nie wiem tylko jak z mrożeniem
|
|
#1495 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1496 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze znalazłam dwa przepisy na pierogi:
http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1633 http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=3107 coraz bardziej zaczynają mi się podobać
|
#1497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy...ie_pomidorowym Może Ci podpasuje
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście nie umiem lepić pierogów, nigdy tego nie robiłam , chociaż moja babcia jest w tym najlepsza to już my z mamą- kompletna klapa
|
|
#1499 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dobre duszyczki
![]() Widzę, że przewinął się temat podziału obowiązków U nas to wygląda tak, że ja teraz mam wakacje (nie pracuję), więc robię większość rzeczy. Tzn. TŻ robi śniadania (jeśli wstajemy o podobnej porze, dzisiaj robię sobie sama), a ja zmywam po śniadaniu. Ja gotuję obiad, a TŻ zmywa po obiedzie Z kolacjami różnie bywa, bo rzadko je jemy I ogólnie zazwyczaj ja sprzątam na codzień, ale w sobotę kiedy sprzątamy całe mieszkanie to się dzielimy obowiązkami. Np. jedna osoba sprząta kuchnię, przedpokój i pokój, a druga łazienkę. Za tydzień zmiana. Wiadomo- ja myję okna. Zaś TŻ wyrzuca śmieci Z prasowaniem różnie. Ale ogólnie TŻ nie ucieka przed żelazkiem No i tak jakoś idzie dojść do consensusu Ja dzisiaj na obiadek robię rybkę z frytkami I pasowało by zacząć się uczyć na egzamin...:/
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
byłam z małą na szczepieniu, a później drobne zakupy w Aldi- woda, masło, bułki, ser, worki na śmieci
czyli to co konieczne ![]() dziś idę na ryneczek ze znajomą ( nie z ciuchami rzecz jasna- bo jak pisałam nie mam kasy - ale z warzywami ) Może kupię jakieś warzywa dla małej albo na jakąś zupę ale to dopiero o 13 ![]() teraz sprzątam cały syf co się stworzył
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

Ja również Was czesto podczytuję
i kurcze, nieźle sobie dziewczyny radzicie. My z Tż za jakieś 2 miesiące zamieszkamy razem, po raz pierwszy
Z jednej strony się szalenie cieszę, a z drugiej boję się paru rzeczy:
a zreszta człowiek całe życie się uczy 
i jednocześnie rozumiem, ciekawe jak się skończy historia tego garnka

Chyba po raz kolejny wdarło się uczucie zazdrości
TŻ wyje wszystko do ostatniego okruszka 

1.09.2012
) Może kupię jakieś warzywa dla małej albo na jakąś zupę