|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3091 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Dzień dobry
![]() Cytat:
Nie podaje tak bez powodu -zanim zaaplikowałm butle w dniu wczorajszym, to wcześniej wieczorami chciałam małą przestawić do drugiej piersi, coby dojadła to nie ma mowy jak ją odstawie to już się rozproszy i nie chce drugiej...więc jak dam najpierw pierś i ona possie to podejrzewam,że butli nie będzie chcieć już, bo troszkę się nasyci, kimnie i na te 4-5 godz. jej starczy...ale nie wiem... może spróbuje. w każdym razie chyba poskutkowało, mam nadzieję,że to nie przypadek ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() co do schematów...można moim zdaniem mniej więcej sie kierowac miesiącami, rodzejem żywności, ale nie siśle...bo to zależy od dzieciaczka, jak sie rozwija itd. Chyba dzieci mja inne brzuszki, jedna mają skłonności alergiczne inne nie...trzeba tez z lekarzami to konsultować co nieco. a schematy, schematami...róznia sie w zalezności od kraju i zmieniają się tez bardzo szybko w czasie...A dzieci rodza sie, rosną co kila lat zywione wg. innych schematów i jakoś mają się dobrze... Ja, i podejrzewam,że wiele innych dzieci np, dostawlam kaszki na mleku krowim po pierwszym roku i jakoś żyje. A teraz dopiero od 3go roku zycia mleko krowie np. Ja dzis wyspana ![]() to i humorek super ![]() mała z tatą na spacerku, bo teraz mi w dzeń cos nie chce się zdrzemnąć... ![]() Miłego dzionka dziewczyny ![]() ![]()
![]() |
#3092 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A widzisz a moja rodzina spod Chełma pochodzi a takich zwyczajów nie ma ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3093 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3094 |
Zakorzenienie
|
i już widze oczyma wyobraźni te spodnie szyte na miarę i te buty w rozmiarze 50
![]() Zaraz po porodzie mi pielęgniarka mówi zdziwiona "ale on ma wielkie stopy" - gdzie dla mnie były one najmniejsze na świecie ![]() ![]() ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#3095 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() opanuj się! mojej bratowej brat ![]() ![]() daj spokoj... wiesz jak dzieci rosna dziwnie?? z grubego bobasa rosnie chudzielec a z niejadka kolos, nie przewidzisz .... ![]() wczoraj zmarzlam na spacerze, i mam wrazenie ze mala tez zmarzla, raczk imiala zimne i nozki... dzis zaloze jej kurteczke, bo ubieralam ja tylko w taką bluzę an podszewce... no i dlugi rekaw pod spod.. ale to juz za malo... wogole klopot mam.. ona w tej frejce jest i nie moge jej zalozyc rajstopek... bo to nie moze nic ciagnac nozek do siebie.. ja rozprulam spodenki w kroku i tak zakladam, ale teraz to takei cienkie spodenki to malo... a tu jeszcze 4 tyg noszenia frejki!!! kurczę, moze rajstopki rozpruc w kroku??? taka ciekawostka, wpisalam w google hipp a tam w podpowiedziach wyskoczyly wyrazy: hippopotomonstrosesquippe daliophobia hippopotomonstrosesquippe daliofobia jestem analfabetką bo nie umiem przeczytac!!!! p.s.wogóle to jest lęk przed dlugimi wyrazami!!!!! Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-10-08 o 11:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3096 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3097 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3098 |
Raczkowanie
|
Jak byliśmy w Polsce, to pediatra zapisała nam maść parafinową robioną w aptece. To też było bardzo fajne i dużo pomogło moim dziewczynkom, bo też miały problemy skórne (zwłaszcza Nadia). Do tego dała nam też masć z hydrokortyzonem (sterydowa do stosowania na baaaaaardzo wysuszone miejsca). To podziałało. Potem już stosowaliśmy emolium i to było najlepsze.
Może Tobie też by przepisali coś takiego.
#3099 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hydrokortyzon i Advantan przerobiłam..Hydro prawdopodobnie spowodował białe placki na dekolcie, a Advantan pomógł...no ale wkońcu to sterydy...boję się tego używać...i tak nie stosowałam jak mi zalecili lekarze..żeby smarować 2x dziennie przez 2 tygodnie...jak dla mnie to za długo dla takiego małego dzieciątka... Wogóle to chyba już prawie wszystko zastosowałam ;] A uwierz mi ,że byłam już u paru lekarzy, to albo nie wiedzą co to jest..albo poprostu wypisują steryd, żeby się nie cackać...Dzisiaj obdzwoniłam kolejnych lekarzy...ja mam już poprostu dość...nikt nie chce pomóc mojej małej...Ciekawe czy jakby im coś takiego wylazło na skórze, to kwitowali by tylko tekstem : nic z tym nie robić najlepiej i olewali by sprawę... ;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
__________ A czemu oddajesz zwierzaki, jeśli można spytać?? __________ A w ogóle która mi sms wysłała o dwóch kotach do oddania?? Dostałam tajemniczy sms, z numeru którego nie znam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3101 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nazwy koszmarne ![]() Trafił mnie jasny szlag po prostu. Poszłam po receptę na mleko, i tak myślę - na wszelki wypadek wezmę skierowanie do tej poradni rozwoju dziecka, bo pewnie terminy długie, a najwyżej nie wykorzystam. No i lekarka, akurat nie moja, napisała: do poradni rozwoju ![]() ![]() Zostaje mi po prostu pójście prywatnie do jakiejś poradni rehabilitacyjnej, umówienie się na diagnozę i tyle. W Sosnowcu taka poradnia jest, w Chorzowie też jest takie centrum, gdzie mi diagnozę zrobią. A chcę to załatwić, bo prócz nieodwracania się na brzuszek (co bym przeczekała jeszcze) to ciągle utrzymuje się drżenie rąk przy chwytaniu i w ogóle jako ruch - nie jest płynny, tylko ciągle trzęsący się, widzę jak ruszają się inne dzieci i to nie tak wygląda. Nawiasem mówiąc, patologia w katowicach - termin 22 grudnia ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3102 |
Zadomowienie
|
witam
![]() U nas tez zwariowana pogoda ![]() ![]() I tez coraz czesciej spotykam na spacerze dzieci w wózkach w zimowych spiworakch o takich http://allegro.pl/dopinany-spiworek-...251104395.html A ja nawet czegos takiego nie mam na zimę ![]() ![]() A Wy mamusie macie taki spiworki, badz planujecie zakupic? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja w ogóle nie mam i ni planuje zakupu. ![]() Maksia jak było 5-8 stopni na minusie ubierałam body krótki rękaw, bluzka bawełniana długi rekaw, rajstopki, kombinezon zimowy, czapka, szalik, przykrywałam grubym kocem i na gondole to okrycie. ![]() I spód gondoli dodatkowym kocem wykładała, co by było cieplej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3104 |
Zadomowienie
|
sparkly - gratuluje 6 miesiecy
![]() ![]() ![]() ![]() kardashi - śliczne zdjecia małej ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22554794]na chwilę obecna taki śpiworek to przegięcie. ![]() ja w ogóle nie mam i ni planuje zakupu. ![]() Maksia jak było 5-8 stopni na minusie ubierałam body krótki rękaw, bluzka bawełniana długi rekaw, rajstopki, kombinezon zimowy, czapka, szalik, przykrywałam grubym kocem i na gondole to okrycie. ![]() I spód gondoli dodatkowym kocem wykładała, co by było cieplej. ![]() no właśnie ja tez planowałam zakup ciepłego kocyka do wózka, tylko, że w zimę nasze dzieciaki to juz beda w spacerówkach jezdzic i czy takie otulenie kocem sprawdzi sie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam psa i kotkę. Czemu oddaję? W skrócie - brak miejsca. Założyłam też wątek na wizażu ale zostałam tam bardzo źle odebrana, ja wiem, że to nie jest w porządku wobec zwierząt i samej mi z tym cholernie źle ale przerobiliśmy już z mężem wszystkie możliwe rozwiązania jakie nam tylko do głowy przyszły i niestety to wyjście jest jedyne. Tutaj link do profilu gdzie jest bardziej opisana sytuacja: http://nk.pl/profile/36210625
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3106 |
Rozeznanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22554298]jedna z wizażanek pielęgnowała swoje dzieciaczki oliwą z oliwek.
![]() ![]() polecam również, polozna mowila ze ona porów nie zapycha.. zresztą ja oprocz kremów na pupkę, nie stosuję nic do pielegnacji skóry malej i nie ma klopotów, ostatnio po mydelku bambino miala kaszkę na kolankach ale wlasnie oliwkowanie pomoglo, to tyle djerba, poczekaj, wykrochmal ją, nie maziaj, daj jej czas.. szaja, kurczę, moze i rację masz, przeciez poltorej godz spaceru to sie nie stanei krzywda jaka ja głupia jestem! wiesz ze nawet wogole nei pomyslalam o tym??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3107 |
Konto usunięte
|
![]() Ściągaj i nie martw się, wszystko z głową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3108 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Do kąpieli wlewam płyn, a po kąpieli tylko pupcię Bepanthenem. ![]() Przy zmianie pieluszki tez niczym nie smaruję i póki co jest oki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale dzisiaj piękna pogoda, słonko świeci i już tak nie wieje - właśnie wróciłyśmy ze spacerku.
![]() |
#3110 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3111 |
Zakorzenienie
|
kurka, na Ewcię chyba też... za blisko Was się wczoraj kręciłam i wirus niespania nas dopadł. tyle razy, ile ja dziś w nocy wstawałam, to chyba od porodu jeszcze się nie zdarzyło...
za to udała nam się dziś wyprawa przez całe miasto do mnie do pracy (około godzinki spacerkiem w jedną stronę). jak wychodziłam po 9, to nie spotkałam po drodze żadnego głębokiego wózka na spacerze. zimno było, ręce sobie odmroziłam ![]() w pracy super. Ewcia się wybudziła akurat przy wejściu do przedszkola, w świetnym humorze (była godzinka do karmienia). rozdawała uśmiechy, dawała się nosić innym, nie przeszkadzał jej hałas. potem ją nakarmiłam, przewinęłam i dopiero przy ubieraniu do wyjścia zaczęła płakać. 5 minut i spała jak zabita. dopiero teraz się wybudza. |
![]() ![]() |
![]() |
#3112 | |
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22545951]my smoczka nie używamy.
Tymke już od dwóch tygodni nie chciał... ![]() ![]() nie wiem... chcialam na 50kg pozostać, ale jakoś samo w dół poleciało... ![]() mam nadzieję, że na tych 48kg moje chudnięcie się skończy. (przy Maksiu do 43 kg spadłam i wyglądałam paskudnie ![]() już? no to gratki!!! ![]() ![]() a my jutro. ![]() jesteś taki krasnal jak ja. ![]() ucałuj maluszka. ![]() Myśmy sie z chłopem tak dobrali, bo on ma 162 cm. ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22550339]Jaatka, a u nas wczoraj 8 stopni ![]() pobudka dzisiaj o 3. Zasnęła o 4 i do 7 się co 20 minut wybudzała. Do tego jeść nie chce. Szlag mnie trafi. A jutro ślub szwagierki, chce mi się iść jak cholera ![]() U nas, w górach jak przylezie zima to szybko i na całego. ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3113 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myśle, ze najlepiej dawać najpierw piers, a potem mm, bo mm sie bardziej naje i wtedy zje mniej z piersi, chyba lepiej najpierw wyciagnąć z piersi mleczka tyle, ile tzreba, a potem dopic ewentualnie sztucznym mleczkiem. bo inaczej, twoje piersi bedą mniej mleka produkowały. Tak na mój wieśniacki rozum, ale nie wiem, nei znam się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3115 |
Raczkowanie
|
Siała ja nie wiem, czy w Twojej okolicy wychodzi gazeta Anonse? Jak moja sunia miała szczenięta to zawsze tam dawałam ogłoszenia i ludzie się zgłaszali. Tylko, że wtedy tak naprawdę nie wiesz, komu dajesz zwierzaka.
#3116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego szukam przez znajomych, ich znajomych itd.. ale chętnych brak ![]() Na kotkę są 2 osoby chętne ale nie są zdecydowane do końca jeszcze, więc nic nie wiadomo. Boję się, że kotki nie polubią bo ona na pewno będzie przynajmniej na początku bardzo miaukliwa.. tęskniąca za psem ![]() Nawet jak mąż wychodzi z psem na spacer to ona w oknie i miauka za swoim bratem ![]() Szaja jakieś wieści?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3118 | |
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22555177]na spacerówkę tez jest w komplecie takie okrycie na nóżki.
![]() ja niczym nie smaruję Tymka. Do kąpieli wlewam płyn, a po kąpieli tylko pupcię Bepanthenem. ![]() Przy zmianie pieluszki tez niczym nie smaruję i póki co jest oki.[/QUOTE] Ja smaruje babydream zielonym (calendulacreme) pupkę i nei nacieram zadna oliwka ciałka, ani nie używam zadnego kremu. Mam w pogotowiu, gdyby miał skórę pzresuszoną, ale tak to nic nie używamy, nawet na dwór. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22554631]Gratuluję ![]() ![]() Bo w PL schemat żywienia jest wg WHO, a w Niemczech inny, za cholerę znaleźć nie mogę. Niby tylko w cieniu, w słońcu 11 było, ale z takim wiatrem, że łomamuniboziu... Nic nie stosuj na razie. Sam krochmal - niech to się zagoi. No i dobrze wyceniłaś, bo młoda ma 65cm i 5,9kg ![]() Wiesz co, ja na spacer bym frejki nie wkładała po prostu. Nazwy koszmarne ![]() Trafił mnie jasny szlag po prostu. Poszłam po receptę na mleko, i tak myślę - na wszelki wypadek wezmę skierowanie do tej poradni rozwoju dziecka, bo pewnie terminy długie, a najwyżej nie wykorzystam. No i lekarka, akurat nie moja, napisała: do poradni rozwoju ![]() ![]() Zostaje mi po prostu pójście prywatnie do jakiejś poradni rehabilitacyjnej, umówienie się na diagnozę i tyle. W Sosnowcu taka poradnia jest, w Chorzowie też jest takie centrum, gdzie mi diagnozę zrobią. A chcę to załatwić, bo prócz nieodwracania się na brzuszek (co bym przeczekała jeszcze) to ciągle utrzymuje się drżenie rąk przy chwytaniu i w ogóle jako ruch - nie jest płynny, tylko ciągle trzęsący się, widzę jak ruszają się inne dzieci i to nie tak wygląda. Nawiasem mówiąc, patologia w katowicach - termin 22 grudnia ![]() MOgli ja nagrać na magnetofon, chyab, ze musi etet wyrobic. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3119 |
Zadomowienie
|
witam
![]() tak mi dziś zeszło że jeszcze tu nie byłam , a i światła nie było u nas pare godz bo coś sprawdzali na lini. za to byłyśmy na spacerku a po zrobiłyśmy z małą ![]() ![]() teraz młoda kima jak sie obudzi pójdziemy dalej wykożystywac pekną pogode ![]() odnośnie rossmanowskich słoiczków - bardzo prawdopodobne że są wg niemieckich schematów żywienia ponieważ w polskim rossmannie połowa artykułów jest niemiecka . w niemczech rossmann jest na każdym kroku i gybyście weszły do niego to wygląda dokładnie jak polski - te same marki te same artykuły . wiec polski rossmann jest kopią niemieckiego. wy tu o tych wózkach i znowu mam dylemat ![]() na razie wozimy sie w gondoli - śpiworka brak - ubieram małą w body , rajstopki , butki i kombinezon ten cienszy choc bardzo cieplutki i na razie cienka czapeczka . myśle że jeszcze poczekam chwile z zamontowaniem spacerówki a wtedy może kupic taki śpiworek ![]() i co ten sam schemat ubierania plus śpiworek ![]() ![]() no i musze sie porozglądac za łóżeczkiem turystycznym ![]()
#3120 | |
Rozeznanie
|
hej kobitki
![]() u nas kolejny dzien pieknej pogody, az w szoku jetem, 15 stopni, bez wiatru, bajeczka ![]() bylismy na dlugim spacerku, teraz maluch przysnal na macie w samym bodziaku na ramiaczkach ![]() djerba na razie nie kombinuj, kap w krochmalu, to pewnie nie zadziala od razu, ja bym przynajmniej tak zrobila, no i emolium jest rewelacyjne, ja mam oliwke do kapania i emulsje po kapieli, maly ma super skore ![]() sparkly gratulacje!!!! 6 miesiecy, matko a pamietam jak sie rozsypywalysmy dopiero co ![]() siala, czemu zwierzaczki oddajesz?? moj maluch tez ma kopyto jak podolski zlodziej ![]() wklejam wam filmik mojej gadulki, mozna przesunac, bo rozkreca sie po okolo minucie ![]() http://www.youtube.com/watch?v=u3TAeqCLbPg ja mam cieply spiworek na zime, z welny owczej czy jakos tak, jest super, czasem juz teraz go uzywamy jak mocno wieje, tylko przewaznie jedna czesc, gore jeszcze odpinam ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.