Mikołajkowe dzieciaczki 2007 IV - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-12, 12:37   #481
dorka19801
Wtajemniczenie

Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007 IV

Cytat:
Napisane przez *misia* Pokaż wiadomość
dzień dobry, u nas dzis był jakis kryzys, czy sama nie wiem co. Uszek wstał normalnie już bez marudzenia, ładnie poszliśmy do żłobka, zaczeliśmy się rozbierać i nagle krach Nie wiem czy spowodowane to było narysowanym na drzwiach misiem i ze sie go nagle wystraszył, bo ten miś był od dzis. Czy o coś innego chodziło. Nagle zaczął strasznie płakać, ze "on chce na dwór on tu być nie chce" Poczekałam aż się uspokoi usiadł chwilkę w szatni na krzesełku i poczekaliśmy, potem zaprowadziłąm go na sale i tam znów się rozpłakał. Po za tamtym poniedziałkiem już tak ładnie chodził bez płaczu itd a tu nagle dzis taka zmiana, co najmniej jakby mu tam nie wiem jaką krzywdę robili
a tak z ciekawości zapytam gdzie zapisałaś Uszka do przedszkola?
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 12:59   #482
*misia*
Zakorzenienie

Dobra szykujemy się po mału do tego laryngologa, po drodze zakupimy moze jakąs kolorową gazetkę na osłodę wizyty.
Koletynko właśnie mi uświadomiłaś że są hulajnogi 3 kołowe, zupełnie o nich zapomniałam, muszę potem na all poszukać.
Dorko, ja mam przedszkole na Pułaskiego tuż koło nas, ale ponieważ tam prawie nie przyjmowali trzylatków, to na wszelki wypadek wcześniej zapisałam go do żłobka na inowrocławskiej. Za rok już normalnie pójdzie do przedszkola, a mam nadzieje ze punkty za żłobek tez nam pomogą.
Dziś przynieśli nam ulotki nowe z reala, jest osobna z zabawkami i Uszek sam mi pokazał co chce już nie muszę kombinować
Stary 2010-10-12, 13:17   #483
afiliks
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Koletynko wlasnie ogladalam Twoje wakacyjne fotki
Gdzie te foty, gdzie?
Fajnie masz z tymi zabawkami
Jak Hania dzisiaj?

Cytat:
Dziś idę z Uszkiem po południu do lekarza i prosze o trzymanie kciuków, idziemy do laryngologa, ale przyznam szczerze że cholernie się boje, zwlaszcza badania tego trzeciego migdałka.
za wizytę

Cytat:
Afiliks na rozmowach byłam ale jedna praca jest strasznie daleko ode mnie i fatalny mam tam dojazd więc odpada, a druga w ogłoszeniu miała nakłamane na miejscu okazało się, że praca nie jest pracą marzeń no nic szukam dalej.
powodzenia

Cytat:
Napisane przez koletynka Pokaż wiadomość

Siedzi sobie zajaczek i pali ziolo, podplywa do niego zaba.
- Czesc Zajac, co robisz.
- Pale ziolo.
- Daj sprobowac.
- Niee Zaba, to nie dla Ciebie, nie umiesz i wszystko popsujesz.
- Nooo daj no daaj no daaaj! - prosi zaba.
Zajaczek pomyslal chwile i mowi:
- No dobra Zaba, ale masz zrobic tak, jak ci mowie. Zaciagasz sie mocno i trzymasz dym w plucach dluuugo. Najlepiej to nabierz mocno i wypusc dopiero jak poplyniesz o tam, za zakret.
Zajac wreczyl zabie jointa, Zaba zaciagnela sie i plynie za zakret. Za zakretem siedzi Krokodyl.
- Czesc Zaba, co tam masz? - pyta Krokodyl.
- Ee, tak se ziolo pale.
- Daj troche.
- Dobra, ale musisz sie zaciagnac i trzymac dlugo w plucach. Najlepiej jak sie zaciagniesz i poplyniesz tam za zakret, tam gdzie siedzi Zajac. - poinstuowala Zaba.
Krokodyl zaciagnal sie i plynie za zakret. Podplywa do Zajaca, ten zrobil wielkie oczy i mowi:
- Tyyy Zaaaba, wez juz lepiej wypusc to powietrze!
świetny

Cytat:
Dziś przynieśli nam ulotki nowe z reala, jest osobna z zabawkami i Uszek sam mi pokazał co chce już nie muszę kombinować
jest coś fajnego?

------------------

Ręki mi brakuje - jedną daję pić małemu, drugą piszę i jeszcze sobie kawkę zrobiłam - fajnie byłoby wypić

Okno umyte, pranie rozwieszone. Świetna pogoda u nas, tylko mogłoby trochę mniej wiać
Ubieram Wojtusia i śmigamy po Kasię do przedszkola

Miłego dnia
Stary 2010-10-12, 14:20   #484
celka2000
Zakorzenienie

afiliks - i jak udalo sie wyinhalowac Kasie?? Moze jakies przekupstwo? My tak zrobilismy za pierwszym razem. Pozniej juz bylo latwiej. Za pierwsza inhalacje dostal zabawke, potem byly cukierki (wsypywalam do sloika np. cukierka, zelka, gume) i stawialam przed nim zakrecony sloik, zeby widzial, ze zaraz dostanie. No i koniecznie podczas ogladania bajek, bo ilez takie dziecko moze wysiedziec
Inhalacje to bardzo dobra sprawa, trzeba dziecko do nich przyzwyczaic, pozniej bedzie juz latwiej i same bajki wystarcza. Pozniej kazdy katar/kaszel duuuzo latwiej zwalczyc inhalujac. Najwazniejsze, zeby Kasia sie przekonala za pierwszym razem.

A moze by Kasi pokazac, ze Wojtus sie inhaluje? Czy to jej nie przekona?
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 15:01   #485
*misia*
Zakorzenienie

Już po wizycie, dostaliśmy jakiś lek robiony proszek który ma brać dwa razy dziennie i jakieś nowe krople do nosa, generalnie ma bardzo opuchniętą noso-gardziel i bardzo powiększony tzreci migdał. Mamy brać leki 10 dni i za 2 tygodnie ponownie wizyta.
Afilks pytałaś wcześniej o rajtki. Ja Matiemu chyba od piątku zakładam, co prawda nie mamy daleko jakieś max 10 wolnym porannym krokiem, ale kiedy jest ok 0 stopni to myślę, ze w samych cienkich dresiakach byłoby mu chłodno. Jak wrcamy to różnie czasem mu zakłądam czasem nie, zaleznosci od tego jak się sytuacja pogodowa się rozwinęła. A co do reala to Mati wypatrzył auta z "aut" i hot wheelsy jakieś do malowania, oprócz tego jakieś zestawy z "tomka" ale to raczej mało dziewczęce. Natomiast mi bardzo spodobały się i jadę kupić za 39,95 zestaw 2 gier i puzzli, gry memo. Mati świetnie sobie w memory radzi jak gra na minimi a i uwazam ze to z pozytkiem dla jego pamieci. i Fajnie wyglądają puzle 3w1 za 15,99
http://www.real.pl/gazetki-i-katalogi/
Stary 2010-10-12, 20:39   #486
ewcia123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
Jak sie ktos zapytal co chce dostac na urodzinki to ZAWSZE odpowiada:
Zygzaka, Zlomka i Marianka...
Pewnie dostanie po 5 sztuk
U nas też jest faza na auta.
Poza tym w kioskach jest gazetka "Auta" i do każdego numeru dołączony jest mały samochodzik. Piotrek namiętnie zaczytuje sie w gazetce i uwielbia samochodziki.

A jakiś czas temu kupiłam mu "Majana" to 3 dni dziecka w domu nie było. Aż chodziliśmy na zmiane zobaczyć co Piotruś robi.
Później sie oswoił ale dłuższy czas była to jego ulubiona zabawka

Cytat:
Napisane przez koletynka Pokaż wiadomość
Celka u nas tez Auta teraz sa na topie, ale Oskar rozpoznaje tylko Zygzaka i mowi na niego McQueen
Piotrek mówi zigak

Dziewczyny gratuluje spadków wagowych.
Prima super, a i Koletynka hoho...
Mnie też by sie przydało, bo po ciąży tego cholerstwa mi zostało i troche mnie to dobija. Zawsze dbalam o siebie a teraz... ech.

Psychika mi już siada.
Piotrek 5 tydzień kaszle
Dostał już 2 antybiole. Jeden nie podziałał wogóle... po tym drugim było całkiem nieźle.
Zostało mu tylko troche suchego kaszlu ale po 3 dniach od nowa wzmógł sie kaszel, z nosa cieknie, temp. nawet pow. 39.
Już nie wiem jak mu pomóc... zrobiłam syrop czosnkowy i mu daje. Położyłam cebule kolo łóżka. Cuchnie jak diabli, ale jakby chyba troche działa.
Lekarka dala mu teraz groprinosin. Dawała to może któraś dziecku? Podziałało?

Koletynko miło cie znów słyszeć i to w tak dobrym humorze.
Jeśli idzie o pampki to Piotrek też jeszcze nosi.
Nie wiem sama jak go przekonać, że pampery są ble.
ewcia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 20:44   #487
*misia*
Zakorzenienie

Ewciu współczuję chorowania Piotrka u nas po za zeszłym tygodniem katar ciągnie się m-c i wiem jakie to potrafi być upierdliwe. Ja dawałam griprinosine, zresztą właśnie teraz daję Uszkowi od niedzieli. 3xdziennie pół tabletki, dla mnie ten lek jest super lekiem wirusowym u nas w 90% zwalczał chorobe, jedynie tylko jego forma jest mało komfortowa jak dla nas. Mam nadzieje, ze i Wam pomoże.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-13, 07:49   #488
celka2000
Zakorzenienie

ewcia - a moze banki mu postaw... Tylko, ze nie mozna przy temp wyzszej niz 38 st. Moze jak tradycyjne leczenie nie dziala/kiepsko dziala to polaczyc je z mniej konwencjonalnym. My ostatnio wyciagnelismy Adaska z poczatkow zapalenia oskrzeli za pomoca baniek/inhalacji/Eurespal+mukosolvan.
Kurcze, biedny Piotrus, ze tak choruje. Ja niestety przy czestych chorobach Adaska wiem, ze czlowiek przy kolejnej infekcji to juz sie zalamuje... Sprobujcie moze tych baniek. Przy kaszlu BARDZO wazne jest, zeby dziecko smarkalo jak najczesciej i duuuzo pilo. No i oklepywanie, inhalacje, ale to na pewno wszystko juz dawno wiesz...
Mam nadzieje, ze wam pomoze ten lek na wirusy. Bo niestety czesto tak jest, ze po skonczonym leczeniu antybiotykiem organizm jest oslabiony i bach od razu wirus jakis. Kiedys tak mielismy i sie zastanawialam, czy to wirus czy nie zaleczona infekcja (ale bylismy na kontroli i babka mowila, ze ok a drugiego dnia dziecko chore znowu...).
A na katar (poza smarkaniem) my smarujemy na noc pulmexem, kropimy Olbasem i stawiamy naczynia z parujaca woda (np. z rumiankiem, mieta) kolo lozka, zeby sie lepiej oddychalo i spalo.
Stary 2010-10-13, 08:54   #489
annLee
Zakorzenienie

3mcie się chorowitki!

ZU w nocy przylazła do nas z gorączką,więc też w domu znowu...
całe 1,5tyg.pochodziła

a Tośka jakąś wysypkę ma,ale to chyba potówki,bo wczoraj małż ją zapakował do auta w kombinezonie na miśku i czapce i sie zgrzała
swoją drogą ta pogoda mnie dobija-rano 0' a w południe 12

ja ostatnie 2 dni zakładałam Zu rajstopki+tunikę i na to spodnie
w p-lu zdejmowałam spodnie i kazałam zakładać tylko na dwór jakby było zimno
auto niestety mamy na parkingu jakieś 10min od domu nie chciałam,żeby się doprawiła
a i tak załapała jakiegoś bakcyla
mam nadzieję,że to nie zapalenie krtani z którym wczoraj miała przez chwilę styczność...

nic to zobaczymy jak się sytuacja rozwinie-oczywiście weekend się zbliża a w pt.nie będę miała czasu na lekarza
na razie leczę ją szarlatańskimi wynalazkami,zobaczymy czy pomogą

my mamy tę hulajnogę
http://www.aktywnysmyk.pl/hulajnogi-...ro-rozowa.html
jest boska,sama jeździ nie robi hałasu-kółka chyba kauczukowe,a przechylając się na boki skręca kółkami
http://www.youtube.com/watch?v=9CIp7...layer_embedded
fajnie,że te dwa kółka są z przodu-dużo łatwiej się jeździ

Zu dostała już we wakacje domek drewniany z laleczkami i wyposażeniem i jest w nim zakochana
kupiliśmy używany-w stanie idealnym-na pchlim targu za 130zł
nówki w okolicach 300-500zł niestety
ale ZU codziennie się tym bawi

Inhalacje na początku z szantażem i nagrodami oraz zagadywaniem podczas oglądania bajek
teraz tylko bajki-niezniszczalny krecik i Klub Przyjaciół Myszki Miki

Szperrrku-ale dzisiaj kończysz już 30tkę
wszystkiego co NAJ...!!!
wymarzonego domku,trójki dzieci zrzucenia nadmiaru kg,jesli jeszcze jakieś posiadasz i chcesz zrzucić
spełnienia najskrytszych marzeń!!!

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

warsztat to też na pewno super pomysł na prezent

No2

"tylko nudne kobiety mają
nieskazitelnie czyste domy
"
annLee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-13, 09:00   #490
Kancia
Zakorzenienie

chciałam się przyłączyc do zyczen
w zasadzie ann wszystko idealnie ujęła więc ode mnie
Stary 2010-10-13, 09:08   #491
*misia*
Zakorzenienie

Szperr kochana spełnienia wszystkich marzeń tych ujawnionych i tych utajonych wszystkiego naj naj

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-13, 09:51   #492
Sławka2
Wtajemniczenie

GG do Sławka2

Szperrr najlepszego z okazji przeniesienia sie do kolejnej dziesiątki
Zdrówka, radości, pociechy z Hani i TZ-a
Spełnienia marzeń
Wszystkiego "Naj"

Jagódka Zosia urodziła się 23.09.2010
Ma 3 latka i 8 miesięcy i 21 dni
Sławka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-13, 10:10   #493
annLee
Zakorzenienie

Sławko-jak Jagódka? Łukaszek?

No2

"
Stary 2010-10-13, 10:40   #494
Sławka2
Wtajemniczenie

GG do Sławka2

Ann Jagódka chyba ok śpi, je, kupy strzela, czasem cosik popłacze Jutro idziemy sie zważyć bo nie wiem czy dobrze przybiera na wadze bo jakos tak z tym jedzeniem dziwnie jest, potrafi przez trzy godziny nie spać i podjadać cyca co jakiś czas a potem jak zaśnie to cięzko ją obudzić i jeść nie będzie tylko sie wtuli w cyca i szczęśliwa

A Ł. od poniedziałku w przedszkolu. Tyle co wyzdrowiał a dziś miał już nos rano zatkany i chyba jakiś katar nam sie zaczyna
Do tego wczoraj w szatni dziewczynka mi mówi, że Ł. ją bił po głowie i w rękę No normalnie załamka....

Jeszcze nie do końca udaje mi sie wszystko skoordynować i panuje chaos Ale pewno z czasem jakoś nam sie wszystko poukłada
Staram sie podczytywać i odstresować na farmie ale idzie mi średnio

Tak na szybko tylko zdrówka chorowitkom
Może jak wrócimy z przedszkola to dzieci pójdą spać i będę mogła coś więcej popisać

Jagódka Zosia urodziła się 23.09.2010
Ma 3 latka i 8 miesięcy i 21 dni
Sławka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-13, 11:49   #495
primavera
Zakorzenienie

szperrku - dołączam się do życzeń - sto lat

Wiecie co, z tymi kaszlami i katarami to ja też już sama nie wiem...
Hubert kaszle i ma katar - ja to się kaszlu boję bo nie wiem, zy to jeszcze ten alergiczny czy coś się dzieje - no i 2 razy zaliczyliśmy lekarza - wszystko ok.

Wiktor tak samo - i też wszystko ok, osłuchowo czysty.
W przedszkolu tyeż duzo dzieci tak kaszle i rodzice kontrolują u lekarza - i niby ok (część chodzi, część rodzice przetrzymują w domu)
(tylko to wszystko same kaszle i katary, bez temp).

Ja jadę dzis do dentysty znów - mam nadzieję, ze rozprawi się z ębem ostatecznie
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-13, 11:53   #496
*misia*
Zakorzenienie

Odebrałam Uszka ze żłobka i moje dziecko ma 4 ślady od ugryzienia panie powiedziały mi o tym, że chłopczyk ugryzł go w plecy, no ok trudno zdarza się. Ale w domu jak przebierałam go okazało się, że na jednej rece ma slad na ramieniu i przedramieniu, a a na drugiej zaraz za nadgarstkiem nosz kurcze wszystko rozumiem, ale zeby tyle razy go ugryzł?
Stary 2010-10-13, 14:57   #497
szperrr
Zakorzenienie

Dzieki Ale juz cii..

Misiu Domyslam sie, ze zapytasz jutro co jest grane...
A Uszek nie powie Ci kto go ugryzl?
Stary 2010-10-13, 15:12   #498
*misia*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Misiu Domyslam sie, ze zapytasz jutro co jest grane...
A Uszek nie powie Ci kto go ugryzl?
Jak powiedziała pani, że Uszka dziś ugryzł chłopczyk to zapytałam Uszka jakby żartem co koledze zrobił, że go ugryzł, ale on powiedział zaraz że nic. Pani powiedziała, że tamten chłopczyk tak próbuje wszystkich gryźć a to był moment, że nie zauważyły. Zrobiło mi się szkoda Uszka bo rzeczywiście musiało go to boleć tym bardziej że chlopczyk ugryzł go z zaskoczenia w te plecki, Ale jak zobaczyłam w domu kolejne 3 ślady to mnie szlag trafił, no bo rozumiem raz nie zauważyć, ale 4
Stary 2010-10-13, 17:03   #499
celka2000
Zakorzenienie

szperr - sto lat!! Dolaczam do zyczen! Wszystkiego naj naj! Co Ci sie marzy - niech Ci sie spelni.

misia - moze ten chlopczyk go pogryzl za jednym razem. Najpierw na przyklad w plecki, pozniej w rece... A moze Uszek mu jakas zabawke zabieral i wtedy by nie uciekal. No bo chyba w innym przypadku zdazyl by uciec. No chyba ze te 4 ugryzienia zdarzyly sie podczas calego dnia a nie jednym razem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-13, 19:40   #500
Kancia
Zakorzenienie

apropos kaszlu
Adi od ponad miesiaca ma na zmiane kaszel i katar, Bylismy u lekarza 4 razy niby wszystko ok. Osłuchowo nic nie słychac ale troche to juz trwa i zrobilam mu RTG
klatki no i okazuje sie, ze ma zmiany na plucach ale niewielkie . Osłuchowo jest czysto, dostał antybiol. Mam przerabane bo musze od jutra z nimi dwoma siedziec w domu o ile Adrian się soba zajmie tak Tomek bez spacerów MASAKRA !!

no a Tomek zapalenie ucha normalnie pełen zestaw
Stary 2010-10-13, 20:54   #501
annLee
Zakorzenienie

Kancia-rozumiem Cię doskonale z tym,że u nas Toska ostatnio super a Zu z gorączką to mega maruda

no ja właśnie nie wiem co z tymi kaszlami,skoro osłuchowo czysto

Kancia-a jakbyś nie zrobiła rtg to co?ja nie wiem może Zu też ma jakieś zmiany i powinna się leczyć?no,ale kto to powinien wiedzieć?kto u Was wpadł na ten pomysł?ile ten kaszel z katarem trwał? bo u nas po tygodniu przerwy znowu coś...

Misia-podpytaj panie kto i dlaczego.Świetnie Cię rozumiem.Zu została na wakacjach pogryziona przez bratanka to naprawdę boli.Siniole miała straszne.

No2

"
Stary 2010-10-13, 21:25   #502
*misia*
Zakorzenienie

Te katare i kaszle potrafią nawet najtwardszego zawodnika wykończyć. U nas wieczorem tez Matik zaczął pokasływać. Od jutra wprowadzam mu leki na tego migdała, może jak mu się tam wszystko poobkurcza to mu to pomoże. A jak ni to też bedzie trzeba do lekarza bujać.
Kanciu współczuję, zarówno chorób jak i bycia uwiązaną w domu z dwójką U nas jak Mati był chory, moja mama wpadała tylko na chwilę bym wyleciała do sklepu na szybkie zakupy, niestety taką miała zmianę w pracy że mało mogłam na nią liczyć. TŻ akurat wracał później, a teściowa nawet nie wpadła na to by wejść do nas. Każdego dnia po południu miałam już tak dość, ze marzyłam by dzień się już skończył
Ann, Celko, z tego co na dziś wiem to tamtem chlopczyk po prostu go ugryzł nie chodziło o zabawkę, ani o nic takiego. Uszek niestety jest bardzo ugodowy, w grupie nieśmiały, taka mała "pipka" jak ja to mówię, także myślę, że to raczej byla wina tamtego chłopczyka. Może bawili się obok i wpierw ugryzł go raz drugi w ręke, a że on nie zareagował to potem posunął się dalej i ugryzł go w plecy. Tak sobię to tłumaczę Nie myślcie, że jestem jakaś panikara, ale zmartwilą mnie ta sytuacja.
Stary 2010-10-14, 07:22   #503
Kancia
Zakorzenienie

ann ja mam to szczęscie, ze tesciowa pracuje w szpitalu. Adi od 5 tygodni miał katar i kaszel ale kaszel mijał po syropkach a katar miał cały czas. Bylismy u lekarza 4 razy, zawsze osłuchowo Ok. Tesciowa w koncu mówi, ze to za długo na takie niedoleczone choroby. Załatwiłam skierowanie na RTG i poszlismy tam do szpitala po godzinach przyjęc na zdjęcie. No i wyszły zmiany na obu płucach osluchali go jeszcze dwaj lekarze i osłuchowo nadal jest ok. Zmiany sa niewielkie ale pewnie by się rozineły w koncu jak on od takiego czasu chory
DOstał augumentin a jak on nie pomoże to jakis inny mam podac ale nie pamietam jaki teraz.
Ja absolutnie nikogo nie chce straszyć ale akurat jesli chodzi o Adriana to jestem ostrozna bo on juz za noworodka nam taki numer wywinał. Nie miał zadnych objawow a okazało sie, ze ma zapalenie pluc. Tylko wtedy zmiany były duze no i wykrylismy to na wizycie patronazowej przy badaniu. Po nim nie było absolutnie nic widac zeby był chory ...
Stary 2010-10-14, 07:55   #504
koletynka
Rozeznanie

GG do koletynka

Witam mile Panie

Szperrr wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!! Spoznione zyczenia

Cytat:
Napisane przez ewcia123 Pokaż wiadomość
A jakiś czas temu kupiłam mu "Majana" to 3 dni dziecka w domu nie było. Aż chodziliśmy na zmiane zobaczyć co Piotruś robi.
Później sie oswoił ale dłuższy czas była to jego ulubiona zabawka
3 dni...ehhh... marzenie

Cytat:
Dziewczyny gratuluje spadków wagowych.
Prima super, a i Koletynka hoho...
Mnie też by sie przydało, bo po ciąży tego cholerstwa mi zostało i troche mnie to dobija. Zawsze dbalam o siebie a teraz... ech.
Dziekuje
Ja ogarnelam sie w tym roku latem, kiedy moj ex nazwal mnie "gruba polska **** (cenzura)". Zacielam sie w sobie, powiedzialam ze moge byc "polska ****" ale nikt nie bedzie mnie nazywal gruba
Cytat:
Koletynko miło cie znów słyszeć i to w tak dobrym humorze.
Jeśli idzie o pampki to Piotrek też jeszcze nosi.
Nie wiem sama jak go przekonać, że pampery są ble.
U nas drobnymi kroczkami do przodu. Mlody nosi do spania, ale w dzien zdarzaja mu sie wypadki. Najgorsze sa kupale w majtkach... dzisasss nie moge tego zniesc, mam odruch wymiotny i nic nie pomaga, ze to moje dziecko. Przedszkolanki to moim zdaniem anioly, nie raz oddaja mi juz wyczyszczone okupane majtki.

Dla wszystkich chorowitkow zyczenia szybkiego powrotu do zdrowia
U nas okres chorobowy byl w zeszlym roku, mlody lapal wszystko co mozliwe w przedszkolu. Ja lapalam od niego. Co dwa tyg musialam brac wolne z pracy.
A jako ciekawostke powiem Wam, ze na te wszystkie chorobska Oskar bral antybiotyki tylko 2x w zyciu. Tutaj lekarze nie przypisza antybiotykow tak latwo i podoba mi sie to. Kaza obserwowac, podawac paracetamol co najwyzej. Jest to frustrujace i leczenie zajmuje wiecej czasu, ale organizm ma czas zeby sprobowac bronic sie samemu. Dzieci choruja na poczatku przygody z przedszkolem a pozniej uodporniaja sie i choroby zdarzaja sie naprawde rzadko.
My Polacy jestesmy przyzwyczajeni do tak silnych antybiotykow, ze jak ktos laduje w szpitalu i ma podawane tutejsze antybiotyki - czesto nie reaguje na leki, bo to co dla Norwega jest bardzo mocne dla nas jest jak wit. C...

koletynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 07:57   #505
primavera
Zakorzenienie

kancia - kurcze, dobrz że zdjęcie zrobiłaś -no ale właśnie- teraz się martwię. Większość naszych dzieciaków kaszle przeież

Misia - porozmawiaj z panią o tych ugryzieniach. Jy to zawsze mamy szczęście, że w maluchach (później to mija) trafia się jakiś "gryzoń" który gryzie dzieci z różnych sobie znanych powodów i bez - ot tak. Ja mam doświadczenie z taką dziewczynką -rady, rozmoyw, kącik przemyśleń -nic nie działalo. Po prostu musiałyśmy mieć juą cały czas na oku, zwłaszcza gdy zbliżała się do dzieci.
Może pni zauważyła tylko jedno ugryzienie i nie wie, że skala zjawiska jest tak duża?

My właśnie pieczemy z Hubertem cynamonowe ślimaczki (mniam) na Dzień Nauczyciela
Stary 2010-10-14, 09:05   #506
szperrr
Zakorzenienie

Jeszcze raz dziekuje za zyczenia
Chyba sama przed soba nie chcialam sie przyznac, ale troche mnie ta 3-ka z przodu ruszyla

Zmianami w plucach z jednej strony troche mnie wystraszylyscie.. Z drugiej strony, tak jak Koletynka ciesze sie, ze lekarz tu piec razy omysli zanim da antybiotyk . O ile u doroslych moze to miec mniejsze znaczenie, to u dzieci chyba faktycznie ma to wplyw na wyrabianie odpornosci... A moze chce w to wierzyc

Hania nadal kaszle, ale od wczoraj mniej. Ma tez troche wiecej energii.. i chwilami nie wyrabiam na zakretach Tez tak macie, ze najtrudniej poskromic malych lobuziakow tuz po chorobie, jak im sily witalne wracaja znienacka?
Misiu, ciesz sie ze mama mogla przyjsc. Moja tesciowa chora, a TZ mial strasznie duzo roboty w tym tyg, jak wychodzil rano i wracal z pracy, to sklepy okoliczne byly juz zamkniete, nie mowiac o 3 delegacjach (w tym jedna z noclegiem, w przepieknym miejscu w polnocnej Angli.. ), wiec w dzien ciagalam Hanie po zakupy kilka razy. Wczoraj zrobilysmy nawet maly spacerek (10minut), wrocila wykonczona , ale ja i tak wierze, ze o ile nie ma tepmeratury i cieplo ja ubiore, to swieze powietrze moze jej tylko dobrze zrobic.
Aaach i wiecie co? Zapomnialam totalnie o syropie z cebuli, dopiero mi tu przypomnialyscie piszac o obkladaniu plastrami W kazdym razie pare dni temu zrobilam i chyba to wlasnie pomoglo najbardziej!

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ----------

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
My właśnie pieczemy z Hubertem cynamonowe ślimaczki (mniam) na Dzień Nauczyciela

---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Ps.
Fotki Koletynki widzialam na facebook'u

Ann, ja wlasnie sie do podobnej hulajnogi przymierzalam, bo one sa takie male, lekkie, zwrotne.. a Hania ma masywna, na takich kolkach prawie jak do malego roweru Tylko teraz mnie TZ przekonuje, ze Hania przynajmniej nauczyla sie sterowac ta kierownica/raczka, dzieki czemu rowerem jej lepiej idzie, a jak jej kupimy taka, co skreca jak sie ja pochyli tylko, to sie cofnie.. no niby ma racje, ale musze w takim razie jakies inne hulajnogi poogladac, moze sa malutkie, skladane, w ktorych trzeba ta raczka skrecac/obracac? Ta obecna jak czasem jedziemy do przedszkola, to pozniej musze kolosa takiego taszczyc z powrotem.
Stary 2010-10-14, 09:52   #507
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Szperku 10lat

też pomyslałam o tej hulajnodze, fajna sprawa, ale w linku, który podała Ann w opisie pisze że jest ona dla dzieci do 20kg - czyli musze szukać jakiegoś większego/mocniejszego kalibru Gosia ostatnio 19,5 kg ważyła

a propo dnia nauczyciela i przyokazji ślimaków
mój mąż jest zakrecony jak domek slimaka
jakis czas temu mówił, że jak odbierał Gosię z przedszkola to jakaś pani chciała od niego 5zł, jakaś składka, ale on nie wie na co. Ja od razu skojarzyłam, że pewnie to na dzien nauczyciela. Małż się ocknął i mówi, że tak na dzień nauczyciela. Dzisiaj rano zawiózł Gosię i dzwoni do mnie i mówi, że dziś dzień nauczyciela, czy Gosia nie powinna może jakiś kwiatków przynieść. Mówię mu, że przecież płacił 5zł składki. A on: "ano tak"
i wez tu z takim gadaj

Edytowane przez Yoolia
Czas edycji: 2010-10-14 o 09:54
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 10:26   #508
annLee
Zakorzenienie

Yoolia-mój małż też taki zakręcony jak domek ślimakawagę Gosiak ma słuszną-to może rowerek biegowy? choć z tych hulajnog też są dla starszych dzieciaków tylko nie wiem czy nie mają innej rączki looknij na stronie
Zu 20kg to pewnie w podstawówce dopiero osiągnie

Kancia-dzięki za cynka,będę czujniejsza

Koletynko-no to ładnie Ci ex pojechał co do chorób to poniekąd racja,ale już duży postęp zauważam.Z tym,że ludzie czasem sami sobie winni,bo chcą szybkich efektów,pracodawcy niechętnie patrzą na zwolnienia i tak się kółko zamyka...

ja już biegam we wszystkich przedciążowych od jakiegoś czasu,ale muszę popracować nad jędrnością niestety
wziąć się za ćwiczenia,bo już tydzień nie ćwiczyłam

u nas dzisiaj zdecydowanie lepiej,już bez gorączki i walczę z nadmiarem energii Zu-tzn.,że zdrowieje chyba oby

No2

"

Edytowane przez annLee
Czas edycji: 2010-10-14 o 10:28
Stary 2010-10-14, 10:27   #509
bingo30
Rozeznanie

szperr--i ode mnie wszystkiego najpiekniejszego!!! nono..juz przekroczyłas pewną magiczną liczbę

primavera--dla Ciebie belferko ;-) też życzenia grzecznych i mądrych podopiecznych

Emilcia urodziła się 21 listopada 2007r
Klaudusia urodziła się 3 marca 2010r

Edytowane przez bingo30
Czas edycji: 2010-10-14 o 10:28
bingo30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 14:36   #510
primavera
Zakorzenienie

heh, bingo - dzięki
(ja już się przyzwyczaiłam do tego, że nauczyciel przedszkolny nie jest traktowany jako nauczyciel, mimo i ż studia kierunkowe przecież ma -ale w sumie większość ludzi to takie ma o nas zdanie, jakbyśmy w ogóle wykształcenia wyższego nie mialy czy od pluga odeszly )

U mnie jako dowcip powtarzamy słowa pewnego tatusia w dniu nauczyciela sprzed 2 lat - "szkoda, że nie ma dnia przedszkolanki, bo bym kupił kwiatka"

Byłam wczoraj u dentysty rozprawić się ostatecznie z zębem.
jednak kanałówka, zatruł - ponoć nie ma prawa nic boleć juz.
A dziś od południa znów mnie boli, zrobiła mi się gulka/opuchnięte dziąsło -po uciśnięciu krwawi. I boli.
Zadzwoniłam -ponoć zrobiła mi się przetoka, mam wziąć antybiotyk.
Juz sama nie wiem - czy to ten ząb wyjątkowo upierdliwy, czy dentysta coś niedokładny?
Chodzę do niego od lat, zawsze byłam zadowolona, rzetelny i dokładny - aż do tego zęba. No pierwszy raz tak się z głuipim zębem paluję. (jeden plus - expresowe tempo diety, bo od 3 tyg prawie nei jem, bo mnie ząb boli)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości