|
|
#151 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Studentki na "męskich" kierunkach
Cytat:
przynajmniej u mnie tak było. ale wcale nie jest taka zła, serio! jestem po klasie językowej w lo więc o matmie rozszerzonej nie ma mowy, a jakoś podołałam także nie ma co z góry zakładać, że się z czymś nie da rady, powodzenia
|
|
|
#152 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ach! To się cieszę, że Ty podołałaś! Od razu mi lżej, że jednak można dać sobie radę! Cytat:
![]() A specjalizacja, nie chodzi mi o budowę śmigłowców, znaczy chyba, że tak jest w SPECJALNOŚCI: SAMOLOTY, bo rozważałam też PILOTAŻ.
|
|
|
#153 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#154 |
|
Rozeznanie
|
Sęk w tym, że jestem w klasie językowej, a interesuje mnie latanie. Sama uwielbiam latać samolotami i w ogóle...
![]() Najbardziej chciałabym latać szybowcami i to już wiem, że trzeba licencję zrobić, ale przecież samą licencją nic nie zdziałam, trzeba mieć papierek uczelni.No chyba, że pójdę na coś zupełnie innego. A nie koniecznie na latanie. Ogólnie jestem umysł humanistyczny bardziej i czuję, że porywam się z motyką na słońce. ![]() A że mam jeszcze 2 lata do matury, to już się zastanawiam, czego się uczyć najbardziej.
|
|
#155 |
|
Rozeznanie
|
Bloou pilotaż możesz wybrać na kierunku lotnictwo i kosmonautyka. Nie chcę Cię martwić, ale normy, jakie trzeba tam spełniać są dla ludzi wybitnych. Nie mówię, że nie podołasz, masz jeszcze 2 lata, teraz wszystko leży w swoich rękach. To, że jesteś w klasie językowej to wielki plus dla Ciebie, ponieważ język angielski jest w tym fachu niezastąpiony.
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() O języki to się najmniej martwię, ale matematyka i fizyka spędzają mi sen z powiek. Hm, a może awionka... Też lotnicze i prócz latania szybowcami, mogłabym awionkami również. Dziękuję Ci kochana za wszystkie odpowiedzi!
|
|
|
#157 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o fizykę, to było straszne do przejścia, bo wymagało wykucia wielu rzeczy, m.in. wyprowadzeń, korzystających z aparatu matematycznego, z którym nie mieliśmy jeszcze do czynienia - np równań różniczkowych, które poznaliśmy dopiero na drugim semestrze (a fizykę miałam na pierwszym). Wszystko się da jednak zaliczyć. Potem i tak się zapomina, bo nie ze wszystkiego się korzysta. U mnie na roku na drugi semestr chyba nie przeszedł nikt, kto by nie zdawał chociaż podstawowej matematyki (przynajmniej ja nie znam takiej osoby), z tym, że nie porównujmy tegorocznej matury z matematyki z maturą z 2008 (kiedy nie była ona jeszcze obowiązkowa), bo to w ogóle inna bajka. Ale osoby, które miały zdaną tę podstawową matematykę przy odrobinie wysiłku dały sobie radę, było im tylko trochę ciężej niż np. mi (ja w liceum miałam już liznięte granice oraz pochodne). Cytat:
Masz dużo czasu do matury, jeśli jesteś inteligentna, to spokojnie możesz nauczyć się do matury rozszerzonej, dużo Ci to ułatwi.Mechanika i budowa maszyn to bardzo trudny kierunek i lepiej dobrze się do niego przygotować, by potem nie mieć zaległości od samego początku. |
||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#158 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj tak, mam jeszcze 2 lata i postaram się sumiennie uczyc matematyki i fizyki również! Najlepiej wszystko od podstaw, powtórzę sobie nawet po parę razy! Będę się ogromnie starac, bo jak widac warto!W sumie to Budowa maszyn to tylko częśc nazwy wydziału (dalsza częśc to Lotnictwo.. O, tutaj jest strona PRZ: http://wbmil.portal.prz.edu.pl/pl/ka...-kosmonautyka/ Pierwszy semestr jeszcze mnie tak nawet nie demotywuje, bo wiele przedmiotów jest, które po prostu trzeba wkuc, a zaletą tego kierunku jest nauka 4 języków oraz możliwośc latania. (specj. awionka, pilotaż) ![]() Najgorsza w 1 s. jest Grafika inżynierska, to co koleżance, która mi wyżej odpowiadała podoba się, mnie natomiast to lekko przeraża. A poza tym przedmioty te "zawodowe" prócz mechanik wydają się w porządku. Oby tylko obyło się bez rysunków... -------------------------------------------------------------------------------- Hopsa, jednak są rysunki na Podstawach konstrukcji. Ale chyba tylko na tym.
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-10-24 o 13:33 |
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciągle myślę i myślę.. ale te rysunki mnie przerażają
|
|
|
#160 |
|
Rozeznanie
|
Czemu rysunki Cię przerażają? Ja jak na razie daję sobie radę, pomimo, że nasze ćwiczenia odbywają się bez wykładów, na których to, jest omówienie ćwiczeń
![]() Ja matematyki sama się boję, bo tak, jak koleżanka napisała, matematyka roz. to tylko wstęp do tego, co jest na studiach. Ale szukam, już kolegów do pomocy, by nie robić sobie zaległości, tylko dokładnie przerabiać materiał. Więc wbijam dzisiaj do akademika i zamierzam z chłopakami robić przykład po przykładzie
|
|
|
|
|
#161 |
|
Rozeznanie
|
Bloou, grafika inzynierska niech Cie nie przeraza, bo to szczerze az tak bardzo sie pozniej w zyciu nie przydaje, widze ze jest to razem z zapisem konstrukcji, zapis konstrukcji troszke bardziej sie przydaje niz te tzw. "kreski", ale i tak najbardziej co do rysunku techicznego przydaja sie podstawy konstrukcji maszyn. A na nich to juz zupelnie inna bajka i umiejetnosci z kresek niewiele sie tam przydaja, bo juz wszystko jedzie sie na kompach. Nie przejmuj sie ze kreski Cie przerazaja, bo one przerazaja na poczatku kazdego
Co do matmy, to w liceum dobrze by bylo jakbys liznela troche granic i pochodnych, to pozniej bedziesz miala bardziej z gorki, ja mialam nawet calki w liceum, wiec dla mnie matma nie byla trudna, ale inni nie mieli i poradzili sobie, takze jest to spokojnie do nauczenia sie. Co do fizyki to tak jak dziewczyny pisaly, ze jest to po protstu rozszerzenie liceum. Fakt, ze czasem fiza wyprzedzala matme, bo wymagala calek, ale nasz prowadzacy byl wyrozumialy z tego powodu . A co do mechaniki - to jest tak jakby rozszerzenie fizyki i wcale nie jest taka przerazajaca, mi osobiscie bardziej problem sprawilo programowanie, a widze ze bedziecie miec C++ na infie, ale tylko jeden semestr wiec pewnie tylko same podstawy beda, wiec raczej nie powinno byc tak zle ![]() Jesli bardzo ciagnie Cie na to, to mysle ze spokojnie sobie z mocnym samozaparciem dasz rade. Dwa lata to kupa czasu, wiec wytrwalosci z matematyka Ci zycze
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Ja tam rysować tak "normalnie" to nie umiem, ale rysunek techniczny to akurat zawsze szedł mi dobrze. Natomiast na studiach coraz rzadziej jest ten klasyczny rysunek, a częściej AutoCad, gdzie można mieć i nawet 4 lewe ręce, bo bardziej się liczy "techniczna" strona rysunku. Moje koleżanki, z którymi dzieliłam pokój na pierwszym roku, miały na swoim kierunku rysunek techniczny (na biotechnologii O_o), ale był to poziom rysunku jak na technice w gimnazjum. Na budowie maszyn pewnie poziom jest znacznie wyższy, ale z udziałem komputera, nie to co 20 lat temu, gdzie za jeden błąd trzeba było rysować od nowa :P
Ja tam żałuję, że u mnie na kierunku jedyne, co rysowaliśmy, to obwody elektryczne i nie była to sztuka najwyższego poziomu ![]() Swoją drogą, ja przez dwa lata drżałam na każdych zajęciach z programowania, a teraz przypadkowo wylądowałam na bloku obieralnym pt systemy mikroprocesorowe (czyli programowanie ) i jakoś daję radę - wszystko można
|
|
|
|
|
#164 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobrze, że mam wyśmienitą nauczycielkę matematyki... ![]() Naprawdę jesteś kochana i sama ta wiara, że jednak może coś z tego będzie, działa na mnie motywująco! I że nie jest tak tragicznie! Jeszcze raz dzięki! ![]() Cytat:
Gratuluję, że tak umiesz rysować, ja niestety nie mam tego talentu. ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
![]() Ja niby rysunek techniczny bym narysowała, ale nie będzie on tak... No narysuję, ale on nie wygląda tak... Inżyniersko.
|
|
|
#165 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wspomne tez o tym, ze to swietne uczucie byc na "meskim" kierunku
|
|
|
#166 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Oj no to ulga! Coraz mniej się boję!
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem po klasie historycznej i daję radę a przyciągnęło mnie na ten kierunek także hobby czyli wiatraki, fascynacja zjawiskami i technologią. Przyszłam na polibudę z maturą rozszerzoną z matmy, uczyłam się w 3 kl. do niej sama. Masz jeszcze kupę czasu, fajne zainteresowania, na pewno dasz radę, potrzeba tylko wiary w siebie i pracy!
|
|
#169 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale gdy patrzę na te rzeczy w liceum i niektórych po prostu nie umiem sama zrozumieć i rozwiązać, to zbiera się tylko na płacz i zgrzyt zębami. A rodzina dodatkowo nie wspiera. ![]() http://www.freycinetair.com.au/picture5.html
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-10-27 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się liczy, zadania rozwiążesz, tylko powoli, bez nakręcania się, że nie umiesz. Zawsze może pomóc jakiś miły kolega, koleżanka albo korepetytor.
|
|
|
#171 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jakie fajne... Ja wiem, że z czasem rozwiążę, ale boję się, że też tak będzie na studiach. A przecież korepetytor na studiach, na egzaminach nie będzie siedział koło mnie. Póki co to tak, oczywiście, niedługo idę do mojej pani z podstawówki, która wręcz świetną nauczycielką jest i zapytam się jej, czy udziela korepetycji, bo kobitka przesympatyczna i umie wyśmienicie wytłumaczyć!
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
Bloou rób tak, żebyś później nie żałowała, że mogłaś dać z siebie więcej, a na pewno uda Ci się spełnić swoje marzenia. Powodzenia
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jak myślicie, lepiej studiować w Rzeszowie, czy Poznaniu?
|
|
|
#174 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem, która uczelnia lepsza, ale wybrałabym Poznań. Na zachodzie jest więcej możliwości rozwoju, duże miasto z mnóstwem studentów.
|
|
|
|
|
#175 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Znaczy nie ciągnie mnie do Poznania. Zbyt duże miasto chyba. Wolałabym już Kraków.A widziałam na PP ten transport lotniczy i wydaje się dużo łatwiejszy niż kierunek na PRZ. A do dokumentów wkrótce zajrzę i zorientuję się, jak z tymi atrakcjami.
|
|
|
#177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Samo miasto jest bardzo przyjazne i niedrogie, ale bieda aż piszczy Więc tam będzie Ci ciężej się wybić po studiach, niż w Poznaniu.
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że przyjazne miejsce i dobrze, że mieszkania niedrogie. ![]() A o wybicie to mi najmniej w Rzeszowie chodzi, mi potrzebny w sumie jest tylko papierek, a i słyszałam, że z PRZ z pilotażu dużo osób pracuje w liniach LOT! Ale to tak na marginesie.Rzeczywiście! Ale może na PRZ też są takie praktyki... I wcale Poznań niepotrzebny... ![]() Będę jutro w domu to zerknę na te strony i zobaczę! ------------------------------------------------------------------------- I zerknęłam. Na poznańskiej interesuje mnie właśnie ten transport lotniczy i jak to przeczytałam, to rzeczywiście parę plusów jest np. darmowy kurs szybowcowy = zaoszczędzone 4000 zł. ![]() Ale znowu jak dają studenciaków na praktyki do Rzeszowa, to może dlatego, że tam jest coś lepszego, hę? ![]() A teraz patrzę na stronę rzeszowskiej, no i praktyki tam też są... No ale bardziej przemysłowe i usługowe, niż lotnicze... Ale! Ale ma bardzo dobry Ośrodek Kształcenia Lotniczego i dużo licencji można zrobic i symulatory są!
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-10-30 o 12:09 |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

przynajmniej u mnie tak było. ale wcale nie jest taka zła, serio! jestem po klasie językowej w lo więc o matmie rozszerzonej nie ma mowy, a jakoś podołałam
także nie ma co z góry zakładać, że się z czymś nie da rady, powodzenia 

i to już wiem, że trzeba licencję zrobić, ale przecież samą licencją nic nie zdziałam, trzeba mieć papierek uczelni.

A rodzina dodatkowo nie wspiera.