Nasze codzienne jadłospisy, część XII - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-25, 18:16   #4471
moja imaginacja
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XII

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
U.

I: owsianka z pomarańczą (5ł.pł,szklanka mleka,200g wiejskiego,1śliwka),kawa
II: jajecznica z 2jajek z kilkoma pieczarkami i cebulą na łyżeczce oliwy, 2duze kromki grahama ze srodka chleba z masłem,2pl wędliny,plastry pomidora,kawa
III:zupa kalafiorowa z piersią kurczaka
IV: jabłko, 0.5l coli light
V:serek wiejski z papryką i sałatą

dwa ostatnie posilki jakies cienkie
na prawdę uważasz że tu jest 1850 kcal?
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:26   #4472
marlen92
Raczkowanie

RRR
sniadanie: platki owsiane (2lyzki), mleko 2% (pol szklanki), siemie lniane
2 sniadanie: serek wiejski
izotonik na treningu
obiad : kasza gryczana, jajko sadzone na oliwie (dzisiaj z obiadem mega bieda, bo nie mialam kiedy i jak cokolwiek przygotowac)
kolacja: bedzie chudy twarog bialy..

co mam dalej robic z moim jadlospisem? od jakiegos czasu probuje sie odchudzac, mega duzo do zrzucenia, tylko mam problem raz jem duzo za duzo, potem duzo za malo i metabolizm rozregulowany
marlen92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:45   #4473
orosier
Raczkowanie

RRRR
Sn 6;40
owsianka( 5 lyzek pl owsianych, pol brzoskwini z syropu, pol jablka), 50 g serka homo nat, 50 ml mleka 2 %
SnII 10;00 serek homo naturalny 100 g, pol jablka startego z cynamonem
SnIII 15;00 salatka (zielona, pomidor, ogorek,ogorek kiszony+ garsc pestek slonecznika)
Ob 18;00 zapiekanka( cala bulka otrebowa, duzo pieczarek, masmix z ziolami prowansalskimi i czosnkiem, 3 plastry poledwicy drobiowej, 1,5 plastra sera zoltego), ketchup, salatka( salata rzymska, pomidor, ogorek, ogorek kiszony, cebula)
Kol 20;00
pol puszki tunczyka w sw pomidory salata zielona ogorki

Jak to wyglada? wiem, ze duze przerwy miedzy posilkami, ale nie moglam inaczej tego zrobic, bo szkola;p
Czekam z niecierpliwoscia na ocene jadlospisu
orosier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:47   #4474
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marlen92 Pokaż wiadomość
RRR
sniadanie: platki owsiane (2lyzki), mleko 2% (pol szklanki), siemie lniane
2 sniadanie: serek wiejski
izotonik na treningu
obiad : kasza gryczana, jajko sadzone na oliwie (dzisiaj z obiadem mega bieda, bo nie mialam kiedy i jak cokolwiek przygotowac)
kolacja: bedzie chudy twarog bialy..

co mam dalej robic z moim jadlospisem? od jakiegos czasu probuje sie odchudzac, mega duzo do zrzucenia, tylko mam problem raz jem duzo za duzo, potem duzo za malo i metabolizm rozregulowany
Tragedia! Nie ma żadnych warzyw, NNKT... Płatków daj z 5 łyżek, mleka całą szklankę, do tego dodaj owoc. Do drugiego śniadania powinna wpaść jeszcze kanapka z mięskiem i warzywami i może orzechy. Na obiad do kaszy dodaj mięso i warzywa... Nie ma podwieczorku, na kolację powinnaś dodać jeszcze warzywa i może jajko. A twaróg zmień na półtłusty, bo chudy jest mocno przetworzony. Zacznij jeść więcej, normalnie i zdrowo to organizm przestanie świrować i zaczniesz chudnąć.

Cytat:
Napisane przez orosier Pokaż wiadomość
RRRR
Sn 6;40
owsianka( 5 lyzek pl owsianych, pol brzoskwini z syropu, pol jablka), 50 g serka homo nat, 50 ml mleka 2 % mleka mało, mogłaś dać całą szklankę, serka też mogłoby być więcej, jabłko całe... te brzoskwinie z syropu to z puszki? lepsze są na R świeże owoce, te z puszki są dosładzane
SnII 10;00 serek homo naturalny 100 g, pol jablka startego z cynamonem mało. powinna wpaść jeszcze kanapka
SnIII 15;00 salatka (zielona, pomidor, ogorek,ogorek kiszony+ garsc pestek slonecznika) też mało. trudno się najeść samymi warzywami
Ob 18;00 zapiekanka( cala bulka otrebowa, duzo pieczarek, masmix z ziolami prowansalskimi i czosnkiem, 3 plastry poledwicy drobiowej, 1,5 plastra sera zoltego), ketchup, salatka( salata rzymska, pomidor, ogorek, ogorek kiszony, cebula) zamiast zapiekanki mogłaś zrobić porządny obiad, ser żółty na R zabroniony, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić
Kol 20;00
pol puszki tunczyka w sw pomidory salata zielona ogorki ok

Jak to wyglada? wiem, ze duze przerwy miedzy posilkami, ale nie moglam inaczej tego zrobic, bo szkola;p
Czekam z niecierpliwoscia na ocene jadlospisu
Nawet jak się chodzi do szkoły można zorganizować sobie porządne jedzenie. Wydrążona grahamka, a w środku warzywa i jajko czy tuńczyk, sałatka w pudełku z piersią z kurczaka, serek wiejski/homo w pudełku z warzywami czy pestkami/orzechami.... Jest wiele opcji.

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2010-11-25 o 18:54
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:58   #4475
Irish lady 28
Zadomowienie

U
  1. spora ciabatta ( taka długa) z masłem, tuńczykiem, jajkiem na twardo, ogórkiem, majonezem, rzodkiewkami..marchewka surowa
  2. kiełbasa sucha-krakowska ("chodziła " za mną od dawna)
  3. mini talerzyk fasolki po bretońsku, 2-3 plastry polędwicy
  4. pierś z kurczaka zapiekana w folii z mnóstwem ziół, sos tzatziki , kilka łyżek surówki wielowarzywnej kwaśnej

i jak tam?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 19:02   #4476
Phynn
Zakorzenienie

U/p
1. owsianka na niemal całej szklance mleka 1,5%, (3łyżki płatków, 2 łyżki otrąb) z bananem, pestkami dyni i 3 łyżkami musli;biała kawa
2. dwie mandarynki
zaraz był obiad ...
3. 1/2 woreczka ryżu brązowego, z filetem z kurczaka, warzywną mieszanką chińską.
4. princessa XXL, 3 sporawe kruche ciacha czekoladowe z kokosem, migdałami i kawałkami czekolady, w towarzystwie jogurtu naturalnego 180g
5. będą pewnie jakieś kanapki: z razowcem, polędwicą, ogórkiem, ketchupem.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2010-11-25 o 19:03
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 19:30   #4477
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Moje dzisiejsze R - jakiś dzień pokręcony miałam i jedzenie tez pokręcone

Ś - kromka razowca z twarożkiem ze szczypiorkiem i polędwica drobiowa
II Ś - jogurt jogobella regularis (wiem, że nie zabardzo ale innych do picia po drodze nie mieli)
III Ś - ze 4 łyżki owisianki z bakaliami
O - ze 4łyżki chudego rosołu z indyka (około 14) i makaron durum w warzywami i cyckiem kurzym z łychą wiejskiego serka (ok 15) i znowu się obżarlam
P - brak bo nie byłam w stanie zjeść
K - ze 3 łyżeczki jajecznicy, dupka od razowca bardzo cienko masłem i 2 śledzie zawijane z cebulką

Byle jak dzisiaj ale jutro się poprawię

A spagetti bolonese robione samemu z makaronem durum i przecierem bez cukru i z oliwa z oliwek i sałatka z lodowej może na obiad być ????

daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 19:36   #4478
endorfina
Raczkowanie

U

I śniadanie - 2 kanapki z masłem, topionym serem, ogórkiem i papryką, rzodkiewki, herbata z dzikiej róży

II śniadanie - kajzerka z masłem, sałatą i pasztetem, mleko

obiad - ziemniaki, duszony udziec z indyka, buraczki, sok jabłkowy (po obiadku kilka biszkoptów i kawa zbożowa)

podwieczorek - pieczone jabłko z biszkopcikami

kolacja - sałatka (sałata, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewki, szczypiorek), 2 kanapki chleba razowego z masłem i wędliną, rumianek
endorfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 20:20   #4479
mircia14
Zakorzenienie

Moje lekkie U
Śniadanie- placki owsiane z dżemem + kubek kakao
W szkole (dzisiaj mieliśmy na później ):
- grahamka z masłem, szynką i ogórkiem kiszonym
- mały jogurt truskawkowy
Obiad - kilka kawałków wątróbki, ziemniaki, buraczki
2 mandarynki
jabłko
Kolacja - omlet z 1jajka z parówką (oczywiście druga połowa dla siostry ), kromka razowca z masłem i pomidorem
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 20:21   #4480
roolka
Raczkowanie

Trochę dziwne U:

śniadanie (8.45)- w kromki chleba w roztrzepanym małym jajku z odrobiną mleka podsmażone na patelni (wcześniej były na niej odsmażane naleśniki, więc patelnia była tylko lekko nabłyszczona tłuszczem) wszystko posypane cukrem pudrem + kawa z łyżeczką cukru zabielona mlekiem 1,5%

duże II śniadanie-wczesny obiad? (12.10)- 2 duże parówki z wody, 1/4 wielgaśnego pomidora + pół bułki z masełkiem + herbata

kolacja (18)- jogurt poziomkowy 400 g (nie byłam za bardzo głodna i miałam na niego ochotę ) + kawa jak rano
i coś słodkiego (19.45) duży piernik

bardzo źle to wypadło?

p.s: kolacji zazwyczaj nie jadam, bo ok. 16-17 jjem duży obiad i poprostu potem nie mam ochoty na nic konkretnego
roolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 20:35   #4481
mpati86
Zadomowienie

U:

1. bułka grahamka jasna podłużna większa:
- pół z masłem, serem, jajkiem gotowanym i majonezem;
- pół z masłem i mortadelą
kawa z mlekiem

2. drożdżówka z kruszonką od sowy; kawa z mlekiem

3. zupa warzywna ; ziemniaki sos, kotlet mielony; 2 surówki (w restauracji)

4. wielka bułka ciemna podłużna razowa:
- pół z serem i wędlina drobiową na to chrzan śmietankowy
- pół z serkiem świeżym turek waniliowym kremowym i na to konfitura wiśniowa; kawa nescafe 3 w 1
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 21:01   #4482
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
na prawdę uważasz że tu jest 1850 kcal?
tak,jest tyle,
darowalam sobie cole na podw i zjadlam troche wedliny z kurczaka.
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 21:06   #4483
morphine88
Zadomowienie

U:

- 2,5 kromki (125g - wiem z opakowania) ciężkiego razowca pełnoziarnistego z twarogiem, gotowaną gruchą, cynamonem & 3 pokruszonymi orzechami brazylijskimi
- bułka wieloziarnista z ramą, szynka drobiową, jajkiem & ogórkiem
- szklanka maślanki truskawkowej
- niecałe 3/4 woreczka kaszy gryczanej, ok. 100g piersi z kurczaka polane sosem pieczeniowym do kurczaka (krótko mówiąc: gulasz) & kilka ogórków kiszonych
- mandarynki (4?)
- sałatka jarzynowa (alias ziemniaczana ) - około 5 normalnych łyżek z chlebem żytnim (kilka cienkich kromek, wyjdzie podobnie jak jedna spora kromka grahamu); mięta

i jak dziś? mam mało zróżnicowane menu z powodu remontu w domu, a tym samym braku warunków na gotowanie wymyślnych i różnych dań. ; )

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 21:15   #4484
Irish lady 28
Zadomowienie

U
  1. spora ciabatta ( taka długa) z masłem, tuńczykiem, jajkiem na twardo, ogórkiem, majonezem, rzodkiewkami..marchewka surowa
  4. pierś z kurczaka zapiekana w folii z mnóstwem ziół, sos tzatziki , kilka łyżek surówki wielowarzywnej kwaśnej

i jak tam?
Stary 2010-11-25, 21:15   #4485
ju5tyna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
U:

- 2,5 kromki (125g - wiem z opakowania) ciężkiego razowca pełnoziarnistego z twarogiem, gotowaną gruchą, cynamonem & 3 pokruszonymi orzechami brazylijskimi
- bułka wieloziarnista z ramą, szynka drobiową, jajkiem & ogórkiem
- szklanka maślanki truskawkowej
- niecałe 3/4 woreczka kaszy gryczanej, ok. 100g piersi z kurczaka polane sosem pieczeniowym do kurczaka (krótko mówiąc: gulasz) & kilka ogórków kiszonych
- mandarynki (4?)
- sałatka jarzynowa (alias ziemniaczana ) - około 5 normalnych łyżek z chlebem żytnim (kilka cienkich kromek, wyjdzie podobnie jak jedna spora kromka grahamu); mięta

i jak dziś? mam mało zróżnicowane menu z powodu remontu w domu, a tym samym braku warunków na gotowanie wymyślnych i różnych dań. ; )
podoba mi się ale do tych 4 mandarynek coś bym dodała. to był chyba podwieczorek? mogłaś dorzucić jakiś jogurt lub serek homo z bakaliami/muesli. ale i tak mi się podoba
aa i jeszcze ten chlebek do kolacji bym czymś posmarowała
ju5tyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 21:28   #4486
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ju5tyna Pokaż wiadomość
podoba mi się ale do tych 4 mandarynek coś bym dodała. to był chyba podwieczorek? mogłaś dorzucić jakiś jogurt lub serek homo z bakaliami/muesli. ale i tak mi się podoba
aa i jeszcze ten chlebek do kolacji bym czymś posmarowała
Dzięki za ocenę
mandarynki to raczej nie podwieczorek.. to taka przekąska, miałam ochotę i tyle a głodna nie byłam, żeby dawać jakieś serki.. mam strasznie skurczony żołądek i nie mam na nic ochoty. Najchętniej zjadłabym takie śniadanie, jakie jem teraz, ominęła bułkę z jajkiem, wypiła tylko jogurt/maślankę, po 3 godzinach zjadła obiad i potem małą kolację. Tyle byłoby akurat dla mojego żołądka, ale wiem, że to mało rozsądne, bo powinno się jeść częściej a mniej . A chlebka do kolacji nie smarowałam bo był on na zagryzkę do sałatki, jak robię kanapki, to zwykle smaruję. Poza tym ten chleb żytni ma takie dziury, że więcej masełka przeszłoby na wylot i wypadło drugą stroną niż zostało na kanapce.

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
U

i jak tam?
Po co dwa razy wklejasz ten sam jadłospis? Zrozumiałabym, gdyby został w tyle na poprzedniej stronie, ale jest zaledwie kilka postów wyżej..

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 21:39   #4487
Lady1000
Rozeznanie

Mógłby ktoś ocenić? Ładnie proszę ^^

U

I Dwie solidne garście bran flakesów, garść cini minis, zalane mlekiem 0,5% (wiem, że mogę pić 2%, ale cała rodzinka od wieków :P takie pije, a mi to nie przeszkadza)

II Grahamka z twarożkiem i dżemem malinowym

III Barszcz z uszkami z grzybami - duża porcja

kawa z mlekiem

IV
mały kawałek szarlotki własnej roboty , kilka mandarynek, herbata owocowa

V Średniej wielkości bułka z ziarnami pokrojona na 3 kromki maczane w mieszance jajka, mleka, cynamonu - smażone na niewielkiej ilości oleju; serek wiejski 150 g lekki; inka z mlekiem

po: mandarynki, marchewka

Z góry dziękuję
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 21:41   #4488
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
Dzięki za ocenę
mandarynki to raczej nie podwieczorek.. to taka przekąska, miałam ochotę i tyle a głodna nie byłam, żeby dawać jakieś serki.. mam strasznie skurczony żołądek i nie mam na nic ochoty. Najchętniej zjadłabym takie śniadanie, jakie jem teraz, ominęła bułkę z jajkiem, wypiła tylko jogurt/maślankę, po 3 godzinach zjadła obiad i potem małą kolację. Tyle byłoby akurat dla mojego żołądka, ale wiem, że to mało rozsądne, bo powinno się jeść częściej a mniej . A chlebka do kolacji nie smarowałam bo był on na zagryzkę do sałatki, jak robię kanapki, to zwykle smaruję. Poza tym ten chleb żytni ma takie dziury, że więcej masełka przeszłoby na wylot i wypadło drugą stroną niż zostało na kanapce.

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Po co dwa razy wklejasz ten sam jadłospis? Zrozumiałabym, gdyby został w tyle na poprzedniej stronie, ale jest zaledwie kilka postów wyżej..

bo mam taki kaprys
Stary 2010-11-25, 22:24   #4489
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
bo mam taki kaprys
Ale zaśmiecasz tym tylko wątek. Przecież Twój post jest parę postów wyżej. Na dodatek nie robisz tego pierwszy raz.
Spokojnie trochę cierpliwości, a ktoś na pewno Twój jadłospis oceni nie trzeba go powtarzać. (tak jak powiedziała morphine co innego gdyby został na poprzedniej stronie)

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 22:25   #4490
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Ale zaśmiecasz tym tylko wątek. Przecież Twój post jest parę postów wyżej. Na dodatek nie robisz tego pierwszy raz.
Spokojnie trochę cierpliwości, a ktoś na pewno Twój jadłospis oceni nie trzeba go powtarzać. (tak jak powiedziała morphine co innego gdyby został na poprzedniej stronie)

zatem wybaczcie

Oceni Ktoś?...proszę...
Stary 2010-11-25, 22:46   #4491
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
tak,jest tyle,
darowalam sobie cole na podw i zjadlam troche wedliny z kurczaka.
Więc jak ty to liczysz?
Stary 2010-11-26, 00:49   #4492
Pia Gizela
Zadomowienie

już w zasadzie dzisiejsze U. proszę o ocenę

1. śniadanie: filiżanka kawy z mlekiem, grahamka z pastą z łososia, do tego ze dwa ogórki kiszone.
2. obiad: pizza własnej roboty (z serem, szynką, pieczarkami, oliwkami, groszkiem, tuńczykiem) - ile dusza zapragnie
3. kolacja: herbatka z bratka, śledź w sosie jogurtowym, 2 kanapki z chleba żytniego z polędwicą drobiową i pomidorkiem.

w tzw. międzyczasie: 250 ml maślanki, ze 2 kawałki ciasta bananowego z galaretką, napój izotoniczny (wf mam), mieszanki studenckiej szklanka.
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 07:40   #4493
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
Więc jak ty to liczysz?
normalnie

---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Cytat:
U.

I: owsianka z pomarańczą (5ł.pł,szklanka mleka,200g wiejskiego,1śliwka),kawa
II: jajecznica z 2jajek z kilkoma pieczarkami i cebulą na łyżeczce oliwy, 2duze kromki grahama ze srodka chleba z masłem,2pl wędliny,plastry pomidora,kawa
III:zupa kalafiorowa z piersią kurczaka
IV: jabłko, 4plasterki wedliny
V:serek wiejski z papryką i sałatą

dwa ostatnie posilki jakies cienkie
I: 570 kcal
II:560kcal
III:340kcal
IV:155kcal
V:230kcal

Stary 2010-11-26, 08:28   #4494
flamme
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
U/p
1. owsianka na niemal całej szklance mleka 1,5%, (3łyżki płatków, 2 łyżki otrąb) z bananem, pestkami dyni i 3 łyżkami musli;biała kawa mało. Mleko minimum 2%, choć radziłabym 3,2. 3 łyżki płatków to też niewiele. A próbowałaś takiej owsianki na budyniu? Mówię Ci, pyycha ;] Lubisz kakao?
2. dwie mandarynki
zaraz był obiad ...
3. 1/2 woreczka ryżu brązowego, z filetem z kurczaka, warzywną mieszanką chińską. bardzo redukcyjnie. Ryżu mógł być spokojnie woreczek. A pierś jak przyrządzona? Mam nadzieję, że znalazła się np, kapka oliwy?
4. princessa XXL, 3 sporawe kruche ciacha czekoladowe z kokosem, migdałami i kawałkami czekolady, w towarzystwie jogurtu naturalnego 180g ciacha musiały być mniamm! A do jogurciku mogło coś wpaść. To bardziej przypomina deser.
5. będą pewnie jakieś kanapki: z razowcem, polędwicą, ogórkiem, ketchupem. i z masłem, prawda? A kanapki wpadły 3? Może skusisz się na jakąś fajną sałatkę, jajecznicę, twarożek z czymś?
Malutko jak na P moim zdaniem. Gdyby odjąć wafelek i te ciasteczka wyglądałoby nawet na redukcję. Nie bój się eksperymentować z tym jedzonkiem. Jest tyle fajnych rzeczy do wypróbowania. Pamiętaj, że Twoim rzeczywistym strachem nie jest jedzenie.

Cytat:
Napisane przez daphne81 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R - jakiś dzień pokręcony miałam i jedzenie tez pokręcone

Ś - kromka razowca z twarożkiem ze szczypiorkiem i polędwica drobiowa gdyby kromki były dwie i znalazły się warzywa, byłoby fajnie. tak- za mało
II Ś - jogurt jogobella regularis (wiem, że nie zabardzo ale innych do picia po drodze nie mieli) ok, owocowy jogurt raz na jakiś czas to nie tragedia. Z tym, że sam jogurcik nie zastąpi pełnowartościowego posiłku.
III Ś - ze 4 łyżki owisianki z bakaliami jakimi bakaliami? ;> Na mleku? Niewiele tu białka
O - ze 4łyżki chudego rosołu z indyka (około 14) i makaron durum w warzywami i cyckiem kurzym z łychą wiejskiego serka (ok 15) i znowu się obżarlam ok, fajnie
P - brak bo nie byłam w stanie zjeść szkoda, ale zdarza się.
K - ze 3 łyżeczki jajecznicy, dupka od razowca bardzo cienko masłem i 2 śledzie zawijane z cebulką dlaczego tylko 3 łyżeczki? Jajka są zdrowe, zawierają dużo NNKT, białka i witamin. Jeżeli 2-3 przed snem, to ok

Byle jak dzisiaj ale jutro się poprawię

A spagetti bolonese robione samemu z makaronem durum i przecierem bez cukru i z oliwa z oliwek i sałatka z lodowej może na obiad być ???? nadaje się. Tylko dodaj jakieś mięsko
Za mało w pierwszej części dnia. Trochę też mało NNKT (chyba, że w owsiance były). I owoc by nie zaszkodził.

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
Mógłby ktoś ocenić? Ładnie proszę ^^
U

I Dwie solidne garście bran flakesów, garść cini minis, zalane mlekiem 0,5% (wiem, że mogę pić 2%, ale cała rodzinka od wieków :P takie pije, a mi to nie przeszkadza) wydaje mi się skromnie. Troszkę mało wartościowo, ale przecież nie zawsze ma się ochotę na zdrową owsiankę. :P Może wpadłby owocek tutaj? Serek z dodatkami??

II Grahamka z twarożkiem i dżemem malinowym jeśli grahamka była duża, to fajnie. Ale mogło coś jeszcze być oprócz bułeczki.

III Barszcz z uszkami z grzybami - duża porcja tutaj też wydaje mi się niewiele. Smacznie, ale szkoda, że nie było drugiego dania.

kawa z mlekiem

IV
mały kawałek szarlotki własnej roboty , kilka mandarynek, herbata owocowa mmm, szarlootkaaa

V Średniej wielkości bułka z ziarnami pokrojona na 3 kromki maczane w mieszance jajka, mleka, cynamonu - smażone na niewielkiej ilości oleju; serek wiejski 150 g lekki; inka z mlekiem kocham takie tosty francuskie z bułek <3 ok, a serek dlaczego lekki?

po: mandarynki, marchewka

Z góry dziękuję
j.w.

Cytat:

Na pewno dobrze liczysz te kcal? Wydaje mi się, że jednak troszkę zawyżasz. Poza tym, skoro jesteś na U, po co Ci liczenie?
flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 09:52   #4495
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
normalnie

---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Też mi się wydaje, że zawyżasz... i chyba nieco oszukujesz samą siebie. No, ale to Twoja sprawa.
Stary 2010-11-26, 09:57   #4496
lux perpetua
Raczkowanie

Pierwszy raz zamieszczam tutaj mój jadłospis
Bardzo proszę o jakieś konstruktywne uwagi, bo na pewno nie jest idealnie. Dodać jakieś owoce? Więcej warzyw?

Wczorajsza R:
Ś: trzy kromki macy z wędliną i serem żółtym (domyślam się, że z ser nie za bardzo i jakieś warzywa by się tu przydały - zazwyczaj tak jest, to śniadanie to z pośpiechu tak wyszło )
(drugiego śniadania nie było, bo byłam u dentysty)
O: tilapia w warzywach chińskich, smażone na maśle (bez panierki) + szpinak ze śmietaną - w sumie cały talerz, ale nie przeładowany
O II: to samo co wyżej + surówka (staram się dzielić obiad na jeden dzień na dwie mniejsze porcje i jeść je z pewnym odstępem czasu, bo niestety mam zwyczaj przejadania się )
K: serek wiejski light z dwoma plastrami szynki i słonecznik

Dzisiejsza R:
Ś: jajecznica z trzech jaj z trzema plastrami szynki i dużym pomidorem
2Ś: może być papryka z pomidorem? albo zaproponowałybyście coś lepszego? A może sok warzywny?
O: to samo co wczoraj (tilapia + warzywa + szpinak + surówka)
OII: to co wyżej
P: garść pistacji (?)
K: twaróg z łyżką oleju i pestkami słonecznika

lux perpetua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 10:28   #4497
orosier
Raczkowanie

RRRRRRRRR z imprezą

Sn 9;40 owsianka( 4 lyzki pl owsianych, pol jablka, pol brzoskwini z syropu, 2 lyzki chocapic(mialam ochote a co!) ), 50 g serka homo nat, 50 ml mleka 2%
SnII 12;40 marchewka starta z cytryna, 3 cienki kromki bagietki z serem homo nat i poledwica drobiowa z dodatkiem salaty rzymskiej, pomidor, ogorek, ogorek kiszony, szczypiorek kawa z mlekiem 2 %(niewielka ilosc), 2 lyzki chocapic
Ob 15;40 0,5 torebki kaszy gryczanej z fasolka po bretonsku na wolowinie-domowej roboty. mix warzyw
Pod 17;40 serek homo naturalny z dodatkiem orzechow wloskich, pestek slonecznika i migdalow.
Impreza jakis alkohol i oby jak najmniej przystawek

Proszę o ocenę jadlospisu.

Edytowane przez orosier
Czas edycji: 2010-11-26 o 13:53
orosier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 11:02   #4498
Ervisha
Zakorzenienie

Bezmięsne P

Śniadanie - 2 grahamki posmarowane margaryną Delmą. Na to po plastrze łososia wedzonego, po łyżce serka wiejskiego i plastrze pomidora, herbata (w sumie zużyłam cały serek wiejski 150 gram)
II Śniadanie - 2 kajzerki, sałatka warzywna z Lisnera z pomidorami i oliwkami, sok Pysio z kiwi
Obiad - Planowany talerz zupy pomidorowej z ryzem, pierogi z kasza gryczaną i twarogiem polane skwarkami (6 dużych pierogów domowej roboty z ogromną ilością farszu)
Podwieczorek - Planowany jogurt jogobella (150 gram) kajzerka, kisiel truskawkowy błyskawiczny
Kolacja - jeszcze nie wiem

Poprosiłabym o pomysły na podwieczorki i II śniadania ale bez udziału pieczywa. Już mi się ono przejadło. Prosze o pomoc.

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2010-11-26 o 11:06
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 11:21   #4499
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flamme Pokaż wiadomość
Na pewno dobrze liczysz te kcal? Wydaje mi się, że jednak troszkę zawyżasz. Poza tym, skoro jesteś na U, po co Ci liczenie?
Wydaje mi sie ze dobrze licze,chociaz w 100% pewna nie jestem,np bulki chleb licze na oko,jak nie ma napisane na opakowaniu, ale raczej serki jogurty,wedline,mieso,war zywa da sie policzyc.
Licze,bo jestem po R,nie chce miec jojo

Stary 2010-11-26, 11:23   #4500
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Bezmięsne P

Śniadanie - 2 grahamki posmarowane margaryną Delmą. Na to po plastrze łososia wedzonego, po łyżce serka wiejskiego i plastrze pomidora, herbata (w sumie zużyłam cały serek wiejski 150 gram)
II Śniadanie - 2 kajzerki, sałatka warzywna z Lisnera z pomidorami i oliwkami, sok Pysio z kiwi
Obiad - Planowany talerz zupy pomidorowej z ryzem, pierogi z kasza gryczaną i twarogiem polane skwarkami (6 dużych pierogów domowej roboty z ogromną ilością farszu)
Podwieczorek - Planowany jogurt jogobella (150 gram) kajzerka, kisiel truskawkowy błyskawiczny
Kolacja - jeszcze nie wiem

Poprosiłabym o pomysły na podwieczorki i II śniadania ale bez udziału pieczywa. Już mi się ono przejadło. Prosze o pomoc.
ciasteczka domowe (polecam pieguski^^) i kakao na tłustym mleku
serek homo z różnymi dodatkami. ja lubię serek homo waniliowy posypany herbatnikami i do tego można dac nerkowce zeby bylo kaloryczniej
może jakieś nalesniki, pancakesy, owsianka, płatki z mlekiem, bananem, cukrem albo miodem?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości