|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XII
Cytat:
|
|
|
|
|
#4472 |
|
Raczkowanie
|
RRR
sniadanie: platki owsiane (2lyzki), mleko 2% (pol szklanki), siemie lniane 2 sniadanie: serek wiejski izotonik na treningu obiad : kasza gryczana, jajko sadzone na oliwie (dzisiaj z obiadem mega bieda, bo nie mialam kiedy i jak cokolwiek przygotowac) kolacja: bedzie chudy twarog bialy.. co mam dalej robic z moim jadlospisem? od jakiegos czasu probuje sie odchudzac, mega duzo do zrzucenia, tylko mam problem raz jem duzo za duzo, potem duzo za malo i metabolizm rozregulowany |
|
|
|
#4473 |
|
Raczkowanie
|
RRRR
Sn 6;40 owsianka( 5 lyzek pl owsianych, pol brzoskwini z syropu, pol jablka), 50 g serka homo nat, 50 ml mleka 2 % SnII 10;00 serek homo naturalny 100 g, pol jablka startego z cynamonem SnIII 15;00 salatka (zielona, pomidor, ogorek,ogorek kiszony+ garsc pestek slonecznika) Ob 18;00 zapiekanka( cala bulka otrebowa, duzo pieczarek, masmix z ziolami prowansalskimi i czosnkiem, 3 plastry poledwicy drobiowej, 1,5 plastra sera zoltego), ketchup, salatka( salata rzymska, pomidor, ogorek, ogorek kiszony, cebula) Kol 20;00 pol puszki tunczyka w sw pomidory salata zielona ogorki Jak to wyglada? wiem, ze duze przerwy miedzy posilkami, ale nie moglam inaczej tego zrobic, bo szkola;p Czekam z niecierpliwoscia na ocene jadlospisu
|
|
|
|
#4474 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2010-11-25 o 18:54 |
||
|
|
|
#4475 |
|
Zadomowienie
|
U
i jak tam?
|
|
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
U/p
1. owsianka na niemal całej szklance mleka 1,5%, (3łyżki płatków, 2 łyżki otrąb) z bananem, pestkami dyni i 3 łyżkami musli;biała kawa 2. dwie mandarynki zaraz był obiad ... 3. 1/2 woreczka ryżu brązowego, z filetem z kurczaka, warzywną mieszanką chińską. 4. princessa XXL, 3 sporawe kruche ciacha czekoladowe z kokosem, migdałami i kawałkami czekolady, w towarzystwie jogurtu naturalnego 180g 5. będą pewnie jakieś kanapki: z razowcem, polędwicą, ogórkiem, ketchupem.
Rozsunąć suwak, by Zdjąć skafander ciała Zapomnieć Wejść w nowe życie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2010-11-25 o 19:03 |
|
|
|
#4477 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze R - jakiś dzień pokręcony miałam i jedzenie tez pokręcone
![]() Ś - kromka razowca z twarożkiem ze szczypiorkiem i polędwica drobiowa II Ś - jogurt jogobella regularis (wiem, że nie zabardzo ale innych do picia po drodze nie mieli) III Ś - ze 4 łyżki owisianki z bakaliami O - ze 4łyżki chudego rosołu z indyka (około 14) i makaron durum w warzywami i cyckiem kurzym z łychą wiejskiego serka (ok 15) i znowu się obżarlam P - brak bo nie byłam w stanie zjeść K - ze 3 łyżeczki jajecznicy, dupka od razowca bardzo cienko masłem i 2 śledzie zawijane z cebulką Byle jak dzisiaj ale jutro się poprawię ![]() A spagetti bolonese robione samemu z makaronem durum i przecierem bez cukru i z oliwa z oliwek i sałatka z lodowej może na obiad być ????
|
|
#4478 |
|
Raczkowanie
|
U
I śniadanie - 2 kanapki z masłem, topionym serem, ogórkiem i papryką, rzodkiewki, herbata z dzikiej róży II śniadanie - kajzerka z masłem, sałatą i pasztetem, mleko obiad - ziemniaki, duszony udziec z indyka, buraczki, sok jabłkowy (po obiadku kilka biszkoptów i kawa zbożowa) podwieczorek - pieczone jabłko z biszkopcikami kolacja - sałatka (sałata, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewki, szczypiorek), 2 kanapki chleba razowego z masłem i wędliną, rumianek |
|
|
|
#4479 |
|
Zakorzenienie
|
Moje lekkie U
![]() Śniadanie- placki owsiane z dżemem + kubek kakao W szkole (dzisiaj mieliśmy na później ):- grahamka z masłem, szynką i ogórkiem kiszonym - mały jogurt truskawkowy Obiad - kilka kawałków wątróbki, ziemniaki, buraczki 2 mandarynki jabłko Kolacja - omlet z 1jajka z parówką (oczywiście druga połowa dla siostry ), kromka razowca z masłem i pomidorem
|
|
|
|
#4480 |
|
Raczkowanie
|
Trochę dziwne U:
śniadanie (8.45)- w kromki chleba w roztrzepanym małym jajku z odrobiną mleka podsmażone na patelni (wcześniej były na niej odsmażane naleśniki, więc patelnia była tylko lekko nabłyszczona tłuszczem) wszystko posypane cukrem pudrem + kawa z łyżeczką cukru zabielona mlekiem 1,5% duże II śniadanie-wczesny obiad? (12.10)- 2 duże parówki z wody, 1/4 wielgaśnego pomidora + pół bułki z masełkiem + herbata kolacja (18)- jogurt poziomkowy 400 g (nie byłam za bardzo głodna i miałam na niego ochotę ) + kawa jak ranoi coś słodkiego (19.45) duży piernik bardzo źle to wypadło? p.s: kolacji zazwyczaj nie jadam, bo ok. 16-17 jjem duży obiad i poprostu potem nie mam ochoty na nic konkretnego |
|
|
|
#4481 |
|
Zadomowienie
|
U:
1. bułka grahamka jasna podłużna większa: - pół z masłem, serem, jajkiem gotowanym i majonezem; - pół z masłem i mortadelą kawa z mlekiem 2. drożdżówka z kruszonką od sowy; kawa z mlekiem 3. zupa warzywna ; ziemniaki sos, kotlet mielony; 2 surówki (w restauracji) 4. wielka bułka ciemna podłużna razowa: - pół z serem i wędlina drobiową na to chrzan śmietankowy - pół z serkiem świeżym turek waniliowym kremowym i na to konfitura wiśniowa; kawa nescafe 3 w 1
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4482 |
|
Zakorzenienie
|
tak,jest tyle,
darowalam sobie cole na podw i zjadlam troche wedliny z kurczaka.
|
#4483 |
|
Zadomowienie
|
U:
- 2,5 kromki (125g - wiem z opakowania) ciężkiego razowca pełnoziarnistego z twarogiem, gotowaną gruchą, cynamonem & 3 pokruszonymi orzechami brazylijskimi - bułka wieloziarnista z ramą, szynka drobiową, jajkiem & ogórkiem - szklanka maślanki truskawkowej - niecałe 3/4 woreczka kaszy gryczanej, ok. 100g piersi z kurczaka polane sosem pieczeniowym do kurczaka (krótko mówiąc: gulasz) & kilka ogórków kiszonych - mandarynki (4?) - sałatka jarzynowa (alias ziemniaczana ) - około 5 normalnych łyżek z chlebem żytnim (kilka cienkich kromek, wyjdzie podobnie jak jedna spora kromka grahamu); miętai jak dziś? mam mało zróżnicowane menu z powodu remontu w domu, a tym samym braku warunków na gotowanie wymyślnych i różnych dań. ; )
|
#4484 |
|
Zadomowienie
|
U
i jak tam?
|
|
|
|
#4485 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() aa i jeszcze ten chlebek do kolacji bym czymś posmarowała
|
|
|
|
|
#4486 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mandarynki to raczej nie podwieczorek.. to taka przekąska, miałam ochotę i tyle a głodna nie byłam, żeby dawać jakieś serki.. mam strasznie skurczony żołądek i nie mam na nic ochoty. Najchętniej zjadłabym takie śniadanie, jakie jem teraz, ominęła bułkę z jajkiem, wypiła tylko jogurt/maślankę, po 3 godzinach zjadła obiad i potem małą kolację. Tyle byłoby akurat dla mojego żołądka, ale wiem, że to mało rozsądne, bo powinno się jeść częściej a mniej . A chlebka do kolacji nie smarowałam bo był on na zagryzkę do sałatki, jak robię kanapki, to zwykle smaruję. Poza tym ten chleb żytni ma takie dziury, że więcej masełka przeszłoby na wylot i wypadło drugą stroną niż zostało na kanapce. ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
|
|
#4487 |
|
Rozeznanie
|
Mógłby ktoś ocenić?
U I Dwie solidne garście bran flakesów, garść cini minis, zalane mlekiem 0,5% (wiem, że mogę pić 2%, ale cała rodzinka od wieków :P takie pije, a mi to nie przeszkadza) II Grahamka z twarożkiem i dżemem malinowym III Barszcz z uszkami z grzybami - duża porcja kawa z mlekiem IV mały kawałek szarlotki własnej roboty , kilka mandarynek, herbata owocowaV Średniej wielkości bułka z ziarnami pokrojona na 3 kromki maczane w mieszance jajka, mleka, cynamonu - smażone na niewielkiej ilości oleju; serek wiejski 150 g lekki; inka z mlekiem po: mandarynki, marchewka Z góry dziękuję |
|
|
|
#4488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo mam taki kaprys
|
|
|
|
|
#4489 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zaśmiecasz tym tylko wątek. Przecież Twój post jest parę postów wyżej. Na dodatek nie robisz tego pierwszy raz.
Spokojnie trochę cierpliwości, a ktoś na pewno Twój jadłospis oceni nie trzeba go powtarzać. (tak jak powiedziała morphine co innego gdyby został na poprzedniej stronie)
|
#4490 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zatem wybaczcie ![]() Oceni Ktoś?...proszę... |
|
|
|
|
#4491 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4492 |
|
Zadomowienie
|
już w zasadzie dzisiejsze U. proszę o ocenę
![]() 1. śniadanie: filiżanka kawy z mlekiem, grahamka z pastą z łososia, do tego ze dwa ogórki kiszone. 2. obiad: pizza własnej roboty (z serem, szynką, pieczarkami, oliwkami, groszkiem, tuńczykiem) - ile dusza zapragnie ![]() 3. kolacja: herbatka z bratka, śledź w sosie jogurtowym, 2 kanapki z chleba żytniego z polędwicą drobiową i pomidorkiem. w tzw. międzyczasie: 250 ml maślanki, ze 2 kawałki ciasta bananowego z galaretką, napój izotoniczny (wf mam), mieszanki studenckiej szklanka. |
|
|
|
#4493 | |
|
Zakorzenienie
|
normalnie
---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Cytat:
II:560kcal III:340kcal IV:155kcal V:230kcal
|
|
#4494 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Na pewno dobrze liczysz te kcal? Wydaje mi się, że jednak troszkę zawyżasz. Poza tym, skoro jesteś na U, po co Ci liczenie? |
|||
|
|
|
#4495 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4496 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszy raz zamieszczam tutaj mój jadłospis
![]() Bardzo proszę o jakieś konstruktywne uwagi, bo na pewno nie jest idealnie. Dodać jakieś owoce? Więcej warzyw? Wczorajsza R: Ś: trzy kromki macy z wędliną i serem żółtym (domyślam się, że z ser nie za bardzo i jakieś warzywa by się tu przydały - zazwyczaj tak jest, to śniadanie to z pośpiechu tak wyszło )(drugiego śniadania nie było, bo byłam u dentysty) O: tilapia w warzywach chińskich, smażone na maśle (bez panierki) + szpinak ze śmietaną - w sumie cały talerz, ale nie przeładowany O II: to samo co wyżej + surówka (staram się dzielić obiad na jeden dzień na dwie mniejsze porcje i jeść je z pewnym odstępem czasu, bo niestety mam zwyczaj przejadania się )K: serek wiejski light z dwoma plastrami szynki i słonecznik Dzisiejsza R: Ś: jajecznica z trzech jaj z trzema plastrami szynki i dużym pomidorem 2Ś: może być papryka z pomidorem? albo zaproponowałybyście coś lepszego? A może sok warzywny? O: to samo co wczoraj (tilapia + warzywa + szpinak + surówka) OII: to co wyżej P: garść pistacji (?) K: twaróg z łyżką oleju i pestkami słonecznika
|
#4497 |
|
Raczkowanie
|
RRRRRRRRR z imprezą
Sn 9;40 owsianka( 4 lyzki pl owsianych, pol jablka, pol brzoskwini z syropu, 2 lyzki chocapic(mialam ochote a co!) ), 50 g serka homo nat, 50 ml mleka 2% SnII 12;40 marchewka starta z cytryna, 3 cienki kromki bagietki z serem homo nat i poledwica drobiowa z dodatkiem salaty rzymskiej, pomidor, ogorek, ogorek kiszony, szczypiorek kawa z mlekiem 2 %(niewielka ilosc), 2 lyzki chocapic Ob 15;40 0,5 torebki kaszy gryczanej z fasolka po bretonsku na wolowinie-domowej roboty. mix warzyw Pod 17;40 serek homo naturalny z dodatkiem orzechow wloskich, pestek slonecznika i migdalow. Impreza ![]() Proszę o ocenę jadlospisu. Edytowane przez orosier Czas edycji: 2010-11-26 o 13:53 |
|
|
|
#4498 |
|
Zakorzenienie
|
Bezmięsne P
Śniadanie - 2 grahamki posmarowane margaryną Delmą. Na to po plastrze łososia wedzonego, po łyżce serka wiejskiego i plastrze pomidora, herbata (w sumie zużyłam cały serek wiejski 150 gram) II Śniadanie - 2 kajzerki, sałatka warzywna z Lisnera z pomidorami i oliwkami, sok Pysio z kiwi Obiad - Planowany talerz zupy pomidorowej z ryzem, pierogi z kasza gryczaną i twarogiem polane skwarkami (6 dużych pierogów domowej roboty z ogromną ilością farszu) Podwieczorek - Planowany jogurt jogobella (150 gram) kajzerka, kisiel truskawkowy błyskawiczny Kolacja - jeszcze nie wiem Poprosiłabym o pomysły na podwieczorki i II śniadania ale bez udziału pieczywa. Już mi się ono przejadło. Prosze o pomoc. Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2010-11-26 o 11:06 |
|
|
|
#4499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Licze,bo jestem po R,nie chce miec jojo
|
|
#4500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
serek homo z różnymi dodatkami. ja lubię serek homo waniliowy posypany herbatnikami i do tego można dac nerkowce zeby bylo kaloryczniej może jakieś nalesniki, pancakesy, owsianka, płatki z mlekiem, bananem, cukrem albo miodem? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

, kilka łyżek surówki wielowarzywnej kwaśnej

) + kawa jak rano

) - około 5 normalnych łyżek z chlebem żytnim (kilka cienkich kromek, wyjdzie podobnie jak jedna spora kromka grahamu); mięta
mam mało zróżnicowane menu z powodu remontu w domu, a tym samym braku warunków na gotowanie wymyślnych i różnych dań. ; )