|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 17
http://dukan.blox.pl/2011/01/Konkurs...Roku-2010.html KOCHANE GŁOSOWAĆ NA KAROLINKE! macie tu jej przepisy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4322 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4323 |
Zakorzenienie
|
Dziś robię gołąąąąbki
![]() Narzeczony podłapał mój pomysl,więc poprosił o wersje normalną dla siebie :P Wróciłam z Biedronki i z poczty bo przyszły mi 4kg otrębów owsianych z all ![]() ![]() ![]()
#4324 |
Zakorzenienie
|
![]() Dziewczynki dajce no jakiś sprawdzony przepis na sernik ![]() jestem 2 miesiące na diecie, ale z uwagi na fakt, że nie miałam piekarnika nie robiłam ciast, w tym sernika, więc jak możecie jakiś przepis polecić, będę wdzięczna ![]() taki, z którego robicie i się ładnie udaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Raczkowanie
|
Dopisałam się co prawda do innego wątku,ale przepisałam według mnie ciekawy artykuł na temat Naszej diety więc jak już tyle się napisałam
![]() ![]() Wybierz System 1/1 Podczas drugiej fazy obowiązuje system naprzemienny. W swoich pierwszych książkach Dukan polecił robić 5 dni proteinowych i 5 dni proteinowo-warzywnych. W najnowszych publikacjach odchodzi od tego i promuje system 1/1. Dlaczego? Bo jest on łatwiejszy do zniesienia dla osób, które nie są wielbicielami samych białek. Odchudza w równej mierze co system 5 na 5. I najważniejsze: krótkie cykle narzemienne chronią Cię przed zaparciami, a te są prawdziwą zmorą podczas dni białkowych. Zatem... aby bezskuteczne przesiadywanie w WC nie stało się także Twoim udziałem, wybierz system 1/1. Pamiętaj przy tym aby w dniach P+PW jeść narawdę dużo warzyw, a nie kilka marnych listków sałaty czy plasterków pomidora. Taka mizerna ilość nie pozwala do prawidłowej przemiany materii ilości błonnika i witamin. W efekcie grożą Ci chroniczne zaparcia, problemy z hemoroidami, pogorszenie samopoczucia i spowolnienie odchudzania. A tego z pewnością byś nie chciała. Pij minimym 1,5 litra napojów dziennie. Białko gigantycznie odwadnia (stąd taki spadek wagi głównie na uderzeniówce). W dodatku nadmiar protein przy jednoczesnym braku węglowodanów obciąża nerki. Aby ich zachować sprawność trzeba je stale stymulować do pracy, czyli filtrowania dużej ilości płynów. Wprawdzie Dukan pozwala pić kawę i colę light,ale lepiej zrobisz, sięgając po wodę. Napoje z dodatkiem kofeiny mają działanie odwadniające, Ty zaś i tak jesteś już narażona na utratę znacznej ilości płynów. Aby jak najlepiej uzupełnić ich poziom, nie wypijaj jednak hurtem całej butelki na raz. Woda wtedy tylko przez Ciebie przelatuje. O wiele lepiej pić często ale małymi porcjami (jednorazowo po ok. pół szklanki). W fazie I i II nie ograniczaj porcji! Jedz 5 razy dziennie (3 główne posiłki i 2 przekąski), a nawet częściej. Nie poprzestawaj jednak na kilku plasterkach wędliny czy jogurciku. Wprawdzie na protalu nie liczysz kalorii ale i tak wszystkie dozowolone produkty są bardzo ubogoenergetyczne. Marne szanse, byś nawet jedząc bardzo suto, przekroczyła dzienny limit 1500-1600kcal. Tyle w zupełności wystarczy , by chudnąć, zwłaszcza, że na samo spalenie białka organizm zużyje ok.30% dostarczonych kalorii. Ograniczenia racji wcale nie przyśpieszy odchudzania. Przeciwnie. Spowoduje bowiem spowolnienie metabolizmu, w wyniku czego będziesz miała zastoje w spadkach wagi, a po diecie poważny problem z powrotem do normalnego odżywiania- i to nawet wtedy kiedy zastosujesz się ściśle do zasad III fazy, która ma zapobiegać efektowi jojo. Jak najczęściej sięgaj po ryby. To nie tylko doskonałe źródło białka, ale też kwasów omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Pamiętaj jednak, że wędzone ryby są słone, sól zaś zatrzymuje wodę w organizmie. Aby uniknąc tego efektu i nie wpadać w przerażenie na widok zatrzymania czy wzrostu wagi, staraj się jadać wędzone produkty (również wędliny) do południa, wieczorem zaś postaw na to co duszone lub pieczone. Stosuj reguralnie otręby. Podczas fazy uderzeniowej i dni na P fazy naprzemiennej to Twoje jedyne źródło błonnika, a więc i broń przeciw zapraciom. Nie unikaj zatem otrąb, tylko naucz się przyrządzać z nich smaczne dania. Ale uwaga! Nawet jeśli znaleziony przez Ciebie przepis doradza użycie mąki z otrąb, nie miel ich na pył, bo tracą znacznie na wartości i nie oczyszczają tak dobrze jelit. O czym jescze warto pamiętać? Zależnie od publikacji dr Dukan zaleca 2 lub 3 łyżki otrąb. Jeśli wcześniej nigdy nie stosowałaś otrąb, zacznij je wprowadzać stopniowo, począwszy od pół łyżki, co drugi dzień zwiększająć o tyle samo porcje. Przyjmuj przy tym w ciągu dnia przynajmniej 1,5 l płynów. To ważne, bo mniejsza ilość wody i spora dawka otrąb mogą sprawić, że dostaniesz bólu brzucha albo będziesz miała zapracia. Otręby wchłaniają z przewodu pokarmowego część tłuszczów, ale też inne składniki. Dlatego jeśli zażywasz jakieś leki, suplementy, czy pigułki antykoncepcyjne, rób to w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłku zawierającego otręby. W przeciwnym razie skuteczność terapii może się znacznie obiniżyć. Jeśli masz do zrzucenia więcej kilogramów, sięgnij po suplementy. Ponieważ prowadzona na dluższą metę dieta powoduje niedobory wielu witamin (np.z grupy B), po kilku miesiącach na protalu mogą Ci zacząć wypadać włosy. Aby tego unikąć staraj się maksymalnie wkorzystać dni PW, jedząć na prawdę duże ilości warzyw. Równocześcnie zacznij też stosować multiwitaminę lub zestaw witamin na wzmocnienie włosów, skróy i paznokci. Jeżeli ryby goszczą w Twoim jadłospisie najwyżej 2 razy w tygodniu, oprócz zestawu witamin zacznij też zażywać tran w płynie lub kapsułkach. To bogate źródło kwasów omega-3. Nie szalej ze słodzikiem. Dieta białkowa eliminuje z menu większość węglowodanów. W efekcie organiz może tęsknić za słodyczami, bo własnie je kojarzy ze składnikami, których ma deficyt. I wprawdzie jadłospis dopuszcza sięganie po napoje, ciasta i inne frykasy słodzone słodzikiem, ale postaraj się w tej kwestii zachować umiar. Po pierwsze nie ma sensu popadać w słodyczowy nałóg, bo gdy dieta się skończy i przejdziesz na słodzone cukrem przysmaki zaczniesz tyć w ekspresowym tempie. Po drugie stosowanie słodzików może obciążać wątrobę, a dla niej dieta białkowa i tak jest momentem poważnej próby. Po trzecie Twój mózg reaguje na słodki smak bez względu na to, co jest jego źródłem. Poza tym, jak sjesz posiłek ze słodzikiem występuje wyrzut insuliny do krwi. To zaś może prowadzić do spadku glukozy we krwi, osłabienia, ataków wilczego głodu i rozregulowania gospodarki cukrowej. Wyznacz sobie limit na słodkie frykasy, np. nie więcej jedno takie danie dziennie czy szklanka coli. Gotując, przestrzegaj też zasady: do zimnych i letnich napojów można dodwać aspartam, ale do dań gorących jedynie słodzik przeznaczony do obróki termicznej. To ważne,bo wysoka temperatura zmienia chemicznie właściwości aspartamu. Gdy jesteś na II fazie... - podczas dni proteinowo-warzywnych możesz sięgać po większość jarzyn. Wyjątkiem są ziemniaki i rośliny strączkowe. Dukan nie poleca też zbyt częstego jadania marchwii i buraków. Postaraj się, by w dniach PW warzywa były dodatkiem niemal do każego dania i przeważały nad produkatami białkowymi. -najlepszym źródłem białka na diecie protal są ryby (doskonale odchudzają i nie podnoszą cholesterolu). Drugie w kolejności jest dopiero chude mięso, a dopier na końcu nabiał. Ten ostatni zawiera powiem najmniej białka, ma też dodatek naturalnego cukru-laktozy. W trakcie II fazy można też stosować tzw.produkty tolerowane, czyli np. łyżkę dziennie skrobi kukurydzianej, czy łyżeczkę kakao. Jeżeli jednak tempo chudnięcia spada albo masz nawet wagowy zastój, zrezygnuj z takich dodatków. Przecież nie chcesz być na II fazie wiecznie. źródło; Vita.
#4326 |
Raczkowanie
|
Oj też uwielbiałam fete
![]() ![]() ![]() ![]() Wczoraj zakończyłam faze uderzeniową i dziś na wadze 2 kg mniej! ![]() ![]()
#4327 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- imgo super artykul, dzieki za jego umieszczenie ![]()
![]() |
#4328 |
Zakorzenienie
|
Ja już po obiadku teraz obmyślam co by tu stworzyć na jakiś deserek. Może spróbuje ptasie mleczko zrobić
![]() Dziś na obiad gołąbki bez zawijania ![]()
#4329 |
Raczkowanie
|
mam nadzieję, że artykuł komuś się przyda
![]() Pati- obiad wygląda pysznie, od dzisiaj idę trybem 1/1 więc dziś mam proteinki ale jutro może też sobie zrobie takie cudo jak kupię dziś kapustkę ![]()
#4330 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4331 |
Raczkowanie
|
no ja do tej pory szłam 5/5 ale przerzucam się teraz na 1/1
w domu i tak sa zawsze warzywa dla innych domownikow wiec nie bedzie problemow ![]()
#4332 |
Przyczajenie
|
Paati możesz podać przepis na te gołąbki bez zawijania?
Wyglądają uroczo ![]() ![]()
dukam od 30.10.2010 - 79,8 kg przy 173 cm I faza - 77,7 kg II faza - 67,4 kg ![]() III faza od 05.02.2011 III faza obecnie - 66 kg Powiedzenie mojego TŻ: "co się martwisz, co się smucisz, i tak do swojej wagi wrócisz" - oby to nie nastąpiło! |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym mam kolejne pytanie- na innym blogu są przepisy Dukanowskie i znalazłam przepis na Nutelkę light- NUTELKA LIGHT 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao 3 czubate łyzki słodzika w proszku 8 kropli aromatu orzechowego 2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze sredniej wielkości jajka 1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni. Chodzi mi o pierwszy punkt. To trzeba aż miksować? Przecież to sam proszek, wystarczy wymieszać, no chyba że mleko trzeba rozpuścić. Kurde, tak mi się chce słodkiego... muszę ją zrobić!!! ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4335 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli nie wiem czy dobrze zrozumiałam... Podczas fazy naprzemiennej w dni bez warzyw jemy otręby a podczas dni z warzywami otręby odstawiamy? ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
Co to jest "Wieśniak"? ![]()
![]() |
#4336 |
Raczkowanie
|
jemy ciagle, zarowno w P jak i PW, chodzilo o to,ze podczas P otreby to jedyne zrodlo blonnika, bo wtedy nie jemy warzyw
#4337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wieśniak to serek wiejski.
![]() ![]() |
![]() |
#4338 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4339 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a wiesniak to serek wiejski ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ze u mnie ostatnio raz waga do gory, raz w dol, to boje sie probowac... A na wiosne marzy mi sie miec na liczniku - 30 kg ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Chodzi mi o pierwszy punkt. To trzeba aż miksować? Przecież to sam proszek, wystarczy wymieszać, no chyba że mleko trzeba rozpuścić. Kurde, tak mi się chce słodkiego... muszę ją zrobić!!! ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- E, tam, nie trzeba... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() juz nie dlugo osiagniesz swoj cel
![]() |
#4342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ależ Cie podziwiam. Mi teraz tak powoli spada.... strasznie demotywujące... od 2 tygodni nie mam żadnego spadeczku. Jak czytam takie twardzielki, jak Ty to duk duk i do przodu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4343 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gołąbki bez zawijania Kapucha 0.5kg mięsa mielonego indyczego Cebulka 2 jaja Dodałam pieczarki i paprykę-ale kombinacje dowolne ![]() Przyprawy - ja dałam czosnek, bazylię, oregano, majeranek Przecier pomidorowy Kostka drobiowa 2 łyżki otrębów Kapuchę sparzyłam. Poszatkowałam Wszystkie składniki wymieszałam w misce. Uformowałam gołąbki Podsmażyłam na rozgrzanym teflonie. Co jakiś czas podlewałam wodą,aby nie przywarło. Lekko podsmażone wyłożyłam do garnka, zalałam wodą z kostką rosołową z koncentratem pomidorowym i gotowałam ok 20 min Mi sosik wyszedł gęsty fajny, jeśli wyjdzie za rzadki można zagęścić mazeiną ja jej jednak nigdy nie używałam I zajadać, Smaczne na ciepło jak i na zimno ![]()
![]() |
#4345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ja dziś jem warzywka jak opętana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4346 |
Raczkowanie
|
![]() |
#4347 |
Raczkowanie
|
![]() |
#4348 |
Przyczajenie
|
Paati dzięki za przepis, chyba jutro zrobię na obiad
![]()
dukam od 30.10.2010 - 79,8 kg przy 173 cm I faza - 77,7 kg II faza - 67,4 kg ![]() III faza od 05.02.2011 III faza obecnie - 66 kg Powiedzenie mojego TŻ: "co się martwisz, co się smucisz, i tak do swojej wagi wrócisz" - oby to nie nastąpiło! |
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Raczkowanie
|
Proteinki znalazłam przepis na chlebek który zamierzam upiec dziś
![]() Czy moża używać drożdży? 150 g otrąb to nie za dużo? I mogę użyć proszku do pieczenia zamiast słodzika? ![]() Składniki na bochenek wielkości 21cm x 10cm: 0,5 op. drożdży 0,5 szkl skrobii / mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodzika do pieczenia 1 łyżeczka soli 0,5 szkl ciepłej wody 1 op. otrąb owsianych (150g) 1 mały jogurt naturalny (180g) 3 żółtka
#4350 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I sprzedaje Ci swietny przepis na omlet z mozarella light /wiem, ze uzywasz, bo kupilam za Twoja namowa ![]() Omlet po parysku - podsmazamy na teflonowej patelni 6-7 plastrow szynki /pokrojonej drobno/ + zielona cebulka w kostke - rozkladamy wedlinke i cebule rownomiernie na calej patelni i zalewamy 3 roztrzepanymi jajkami - przykrywamy to starta mozarella light, przyprawiajac odrobiona soli i papryki -mozarelle posypujemy szczypiorkiem calosc przykrywamy szczelnie i smazymy kilka minut wychodzi bombowe!!! Ale uwaga - mozarelle light jemy na wlasna odpowiedzialnosc - ma 19 g bialka, ale 8 g tluszczu Edytowane przez achilla Czas edycji: 2011-01-14 o 15:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.