Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 17 - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-14, 09:51   #4321
jedyyna
Rozeznanie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 17

http://dukan.blox.pl/2011/01/Konkurs...Roku-2010.html KOCHANE GŁOSOWAĆ NA KAROLINKE! macie tu jej przepisy pomozmy jej wygrać! NAJLEPSZY BLOG Z PRZEPISAMY DUKANOWYMI! jest z nami na forum pod nazwa karolinusienka pozwolmy jej zrealizować marzenia! NIECH WYGRA! nalezy jej sie za wkład prace i serce jakie włozyla aby nam pomoc przetrwać przez ta diete! to dzieki niej DUKAN JEST DLA NAS LEPSZY! DZIEKI niej mozemy robić takie przysmaki! i zawsze jak potrzebujemy da nam dobra rade PROOOSZE WYSYLAJCIE NA NIA SMSY! Dziekuje z calego serca w imieniu jej i wszystkich Dukajacych ktorym urozmaicila jedzonko! KAROLINKO JESTES NAJLEPSZA
jedyyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 10:23   #4322
karmeelek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BunnyZukino333 Pokaż wiadomość
To super taki przepis sobie właśnie znalazłam,dzis wypróbuje.

http://kuchniahalutki.blox.pl/2010/0...Dr-Dukana.html
Przepisik ciekawy - chyba sama go jutro wypróbuje Z chęcią dziś bym zjadła ale w domku będę dopiero po 20 ale na jutrzejszy obiadek jak znalazł. A w niedziele moja ukochana wątróbka z duuuuuużą ilościa cebulki i słodką papryką
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 10:32   #4323
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Dziś robię gołąąąąbki
Narzeczony podłapał mój pomysl,więc poprosił o wersje normalną dla siebie :P
Wróciłam z Biedronki i z poczty bo przyszły mi 4kg otrębów owsianych z all

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 10:32   #4324
martasdz
Zakorzenienie

Dziewczynki dajce no jakiś sprawdzony przepis na sernik
jestem 2 miesiące na diecie, ale z uwagi na fakt, że nie miałam piekarnika nie robiłam ciast, w tym sernika, więc jak możecie jakiś przepis polecić, będę wdzięczna
taki, z którego robicie i się ładnie udaje
martasdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 10:46   #4325
imgo
Raczkowanie

Dopisałam się co prawda do innego wątku,ale przepisałam według mnie ciekawy artykuł na temat Naszej diety więc jak już tyle się napisałam to podzielę się i z Wami. Może się komuś przyda

Wybierz System 1/1

Podczas drugiej fazy obowiązuje system naprzemienny. W swoich pierwszych książkach Dukan polecił robić 5 dni proteinowych i 5 dni proteinowo-warzywnych. W najnowszych publikacjach odchodzi od tego i promuje system 1/1. Dlaczego? Bo jest on łatwiejszy do zniesienia dla osób, które nie są wielbicielami samych białek. Odchudza w równej mierze co system 5 na 5. I najważniejsze: krótkie cykle narzemienne chronią Cię przed zaparciami, a te są prawdziwą zmorą podczas dni białkowych. Zatem... aby bezskuteczne przesiadywanie w WC nie stało się także Twoim udziałem, wybierz system 1/1. Pamiętaj przy tym aby w dniach P+PW jeść narawdę dużo warzyw, a nie kilka marnych listków sałaty czy plasterków pomidora. Taka mizerna ilość nie pozwala do prawidłowej przemiany materii ilości błonnika i witamin. W efekcie grożą Ci chroniczne zaparcia, problemy z hemoroidami, pogorszenie samopoczucia i spowolnienie odchudzania. A tego z pewnością byś nie chciała.

Pij minimym 1,5 litra napojów dziennie.

Białko gigantycznie odwadnia (stąd taki spadek wagi głównie na uderzeniówce). W dodatku nadmiar protein przy jednoczesnym braku węglowodanów obciąża nerki. Aby ich zachować sprawność trzeba je stale stymulować do pracy, czyli filtrowania dużej ilości płynów. Wprawdzie Dukan pozwala pić kawę i colę light,ale lepiej zrobisz, sięgając po wodę. Napoje z dodatkiem kofeiny mają działanie odwadniające, Ty zaś i tak jesteś już narażona na utratę znacznej ilości płynów. Aby jak najlepiej uzupełnić ich poziom, nie wypijaj jednak hurtem całej butelki na raz. Woda wtedy tylko przez Ciebie przelatuje. O wiele lepiej pić często ale małymi porcjami (jednorazowo po ok. pół szklanki).

W fazie I i II nie ograniczaj porcji!

Jedz 5 razy dziennie (3 główne posiłki i 2 przekąski), a nawet częściej. Nie poprzestawaj jednak na kilku plasterkach wędliny czy jogurciku. Wprawdzie na protalu nie liczysz kalorii ale i tak wszystkie dozowolone produkty są bardzo ubogoenergetyczne. Marne szanse, byś nawet jedząc bardzo suto, przekroczyła dzienny limit 1500-1600kcal. Tyle w zupełności wystarczy , by chudnąć, zwłaszcza, że na samo spalenie białka organizm zużyje ok.30% dostarczonych kalorii. Ograniczenia racji wcale nie przyśpieszy odchudzania. Przeciwnie. Spowoduje bowiem spowolnienie metabolizmu, w wyniku czego będziesz miała zastoje w spadkach wagi, a po diecie poważny problem z powrotem do normalnego odżywiania- i to nawet wtedy kiedy zastosujesz się ściśle do zasad III fazy, która ma zapobiegać efektowi jojo.
Jak najczęściej sięgaj po ryby. To nie tylko doskonałe źródło białka, ale też kwasów omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Pamiętaj jednak, że wędzone ryby są słone, sól zaś zatrzymuje wodę w organizmie. Aby uniknąc tego efektu i nie wpadać w przerażenie na widok zatrzymania czy wzrostu wagi, staraj się jadać wędzone produkty (również wędliny) do południa, wieczorem zaś postaw na to co duszone lub pieczone.

Stosuj reguralnie otręby.

Podczas fazy uderzeniowej i dni na P fazy naprzemiennej to Twoje jedyne źródło błonnika, a więc i broń przeciw zapraciom. Nie unikaj zatem otrąb, tylko naucz się przyrządzać z nich smaczne dania. Ale uwaga! Nawet jeśli znaleziony przez Ciebie przepis doradza użycie mąki z otrąb, nie miel ich na pył, bo tracą znacznie na wartości i nie oczyszczają tak dobrze jelit. O czym jescze warto pamiętać? Zależnie od publikacji dr Dukan zaleca 2 lub 3 łyżki otrąb. Jeśli wcześniej nigdy nie stosowałaś otrąb, zacznij je wprowadzać stopniowo, począwszy od pół łyżki, co drugi dzień zwiększająć o tyle samo porcje. Przyjmuj przy tym w ciągu dnia przynajmniej 1,5 l płynów. To ważne, bo mniejsza ilość wody i spora dawka otrąb mogą sprawić, że dostaniesz bólu brzucha albo będziesz miała zapracia.
Otręby wchłaniają z przewodu pokarmowego część tłuszczów, ale też inne składniki. Dlatego jeśli zażywasz jakieś leki, suplementy, czy pigułki antykoncepcyjne, rób to w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłku zawierającego otręby. W przeciwnym razie skuteczność terapii może się znacznie obiniżyć.

Jeśli masz do zrzucenia więcej kilogramów, sięgnij po suplementy.

Ponieważ prowadzona na dluższą metę dieta powoduje niedobory wielu witamin (np.z grupy B), po kilku miesiącach na protalu mogą Ci zacząć wypadać włosy. Aby tego unikąć staraj się maksymalnie wkorzystać dni PW, jedząć na prawdę duże ilości warzyw. Równocześcnie zacznij też stosować multiwitaminę lub zestaw witamin na wzmocnienie włosów, skróy i paznokci.
Jeżeli ryby goszczą w Twoim jadłospisie najwyżej 2 razy w tygodniu, oprócz zestawu witamin zacznij też zażywać tran w płynie lub kapsułkach. To bogate źródło kwasów omega-3.

Nie szalej ze słodzikiem.

Dieta białkowa eliminuje z menu większość węglowodanów. W efekcie organiz może tęsknić za słodyczami, bo własnie je kojarzy ze składnikami, których ma deficyt. I wprawdzie jadłospis dopuszcza sięganie po napoje, ciasta i inne frykasy słodzone słodzikiem, ale postaraj się w tej kwestii zachować umiar. Po pierwsze nie ma sensu popadać w słodyczowy nałóg, bo gdy dieta się skończy i przejdziesz na słodzone cukrem przysmaki zaczniesz tyć w ekspresowym tempie. Po drugie stosowanie słodzików może obciążać wątrobę, a dla niej dieta białkowa i tak jest momentem poważnej próby. Po trzecie Twój mózg reaguje na słodki smak bez względu na to, co jest jego źródłem. Poza tym, jak sjesz posiłek ze słodzikiem występuje wyrzut insuliny do krwi. To zaś może prowadzić do spadku glukozy we krwi, osłabienia, ataków wilczego głodu i rozregulowania gospodarki cukrowej.
Wyznacz sobie limit na słodkie frykasy, np. nie więcej jedno takie danie dziennie czy szklanka coli. Gotując, przestrzegaj też zasady: do zimnych i letnich napojów można dodwać aspartam, ale do dań gorących jedynie słodzik przeznaczony do obróki termicznej. To ważne,bo wysoka temperatura zmienia chemicznie właściwości aspartamu.

Gdy jesteś na II fazie...
- podczas dni proteinowo-warzywnych możesz sięgać po większość jarzyn. Wyjątkiem są ziemniaki i rośliny strączkowe. Dukan nie poleca też zbyt częstego jadania marchwii i buraków. Postaraj się, by w dniach PW warzywa były dodatkiem niemal do każego dania i przeważały nad produkatami białkowymi.
-najlepszym źródłem białka na diecie protal są ryby (doskonale odchudzają i nie podnoszą cholesterolu). Drugie w kolejności jest dopiero chude mięso, a dopier na końcu nabiał. Ten ostatni zawiera powiem najmniej białka, ma też dodatek naturalnego cukru-laktozy.
W trakcie II fazy można też stosować tzw.produkty tolerowane, czyli np. łyżkę dziennie skrobi kukurydzianej, czy łyżeczkę kakao. Jeżeli jednak tempo chudnięcia spada albo masz nawet wagowy zastój, zrezygnuj z takich dodatków. Przecież nie chcesz być na II fazie wiecznie.
źródło; Vita.
Stary 2011-01-14, 11:36   #4326
Latina19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monichora Pokaż wiadomość
Witajcie, czy ser feta light jest dozwolony?
Oj też uwielbiałam fete Ale podobno świetnym zamiennikiem jest serek wiejski. Wyczytałam na jakimś blogu Musimy wymieszac go z kilkoma oliwkami i odstawić (autorka piszę, że na kilka minut ja jednak sądze, że lepiej będzie smakował odstawiony na dłużej) Jeszcze nie próbowałam, ale brzmi mądrze

Wczoraj zakończyłam faze uderzeniową i dziś na wadze 2 kg mniej! (A Dukan sugerował, że zaledwie kilo )
Stary 2011-01-14, 12:24   #4327
pauledda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasssikk19 Pokaż wiadomość
witam z ranka
jak tam spadeczki ?
wczoraj wciełam 2 udka makrele serek wiejski twaróg co ta jeszcze hm zapomniałam o otrębach ale może pizze dzisiaj zrobie . a jogurt jovi waniliowy wypiłam smakowy nawet jest
Pauleddkafajnie że o mnie pamiętasz ja jestem duchem trochęmniej ciałem ale staram się rano i wieczór zajrzeć do Waas.
Miłęgo dnia
ok wybaczam ci ja dopiero teraz na neta siadlam... milego dzionka

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

imgo super artykul, dzieki za jego umieszczenie
I cel 70 kg - OSIAGNIETY!! zastoj
III faza - 04/03 - na razie..
II cel 68 kg
III cel 65 kg
pauledda jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 12:39   #4328
Paati89
Zakorzenienie

Ja już po obiadku teraz obmyślam co by tu stworzyć na jakiś deserek. Może spróbuje ptasie mleczko zrobić
Dziś na obiad gołąbki bez zawijania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _DSC0014.jpg (59,0 KB, 40 załadowań)

Stary 2011-01-14, 12:50   #4329
imgo
Raczkowanie

mam nadzieję, że artykuł komuś się przyda

Pati- obiad wygląda pysznie, od dzisiaj idę trybem 1/1 więc dziś mam proteinki ale jutro może też sobie zrobie takie cudo jak kupię dziś kapustkę
Stary 2011-01-14, 12:57   #4330
pauledda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez imgo Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że artykuł komuś się przyda

Pati- obiad wygląda pysznie, od dzisiaj idę trybem 1/1 więc dziś mam proteinki ale jutro może też sobie zrobie takie cudo jak kupię dziś kapustkę
na forum jestem juz od dawna ale kazda nowa wiadomosc jest wazna, ciesze sie ze jade trybem 1/1
II cel 68 kg
III cel 65 kg
Stary 2011-01-14, 12:59   #4331
imgo
Raczkowanie

no ja do tej pory szłam 5/5 ale przerzucam się teraz na 1/1
w domu i tak sa zawsze warzywa dla innych domownikow wiec nie bedzie problemow

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 12:59   #4332
Alutka007
Przyczajenie

Paati możesz podać przepis na te gołąbki bez zawijania?
Wyglądają uroczo
III faza od 05.02.2011
III faza obecnie - 66 kg
Powiedzenie mojego TŻ: "co się martwisz, co się smucisz, i tak do swojej wagi wrócisz" - oby to nie nastąpiło!
Alutka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 13:04   #4333
monichora
Raczkowanie

GG do monichora

Cytat:
Napisane przez Latina19 Pokaż wiadomość
Oj też uwielbiałam fete Ale podobno świetnym zamiennikiem jest serek wiejski. Wyczytałam na jakimś blogu Musimy wymieszac go z kilkoma oliwkami i odstawić (autorka piszę, że na kilka minut ja jednak sądze, że lepiej będzie smakował odstawiony na dłużej) Jeszcze nie próbowałam, ale brzmi mądrze

Wczoraj zakończyłam faze uderzeniową i dziś na wadze 2 kg mniej! (A Dukan sugerował, że zaledwie kilo )
Dzięki wielkie. Jednak po fakcie zadałam to pytanie. Mój TŻ na kolacje zrobił wczoraj pyszną sałatkę, oczywiście z serem feta... no i zgrzeszyłam... bo na dodatek doszła do tego lampka wina <mniam>... miałam dzisiaj wejść na wagę ale się boję więc może jutro...

Poza tym mam kolejne pytanie- na innym blogu są przepisy Dukanowskie i znalazłam przepis na Nutelkę light-

NUTELKA LIGHT
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyzki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie
MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze sredniej wielkości jajka

1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.

Chodzi mi o pierwszy punkt. To trzeba aż miksować? Przecież to sam proszek, wystarczy wymieszać, no chyba że mleko trzeba rozpuścić. Kurde, tak mi się chce słodkiego... muszę ją zrobić!!!

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość
Ja już po obiadku teraz obmyślam co by tu stworzyć na jakiś deserek. Może spróbuje ptasie mleczko zrobić
Dziś na obiad gołąbki bez zawijania
Te gołąbki faktycznie przepysznie wyglądają. Podaj nam przepis

Start- 3.01.2011
15.01.2011- 76kg/ 109kg
12.02.2011- 72kg/ 104kg
monichora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 13:06   #4334
frywolna franka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Latina19 Pokaż wiadomość
Ale podobno świetnym zamiennikiem jest serek wiejski. Wyczytałam na jakimś blogu Musimy wymieszac go z kilkoma oliwkami i odstawić (autorka piszę, że na kilka minut ja jednak sądze, że lepiej będzie smakował odstawiony na dłużej) Jeszcze nie próbowałam, ale brzmi mądrze
Nie pojmuję o co chodzi z tymi oliwkami... Dadzą wieśniakowi coś od siebie? I co z tymi oliwkami (), których wszak nie można????
Stary 2011-01-14, 13:09   #4335
monichora
Raczkowanie

GG do monichora

Cytat:
Dopisałam się co prawda do innego wątku,ale przepisałam według mnie ciekawy artykuł na temat Naszej diety więc jak już tyle się napisałam to podzielę się i z Wami. Może się komuś przyda

Stosuj reguralnie otręby.

Podczas fazy uderzeniowej i dni na P fazy naprzemiennej to Twoje jedyne źródło błonnika, a więc i broń przeciw zapraciom. Nie unikaj zatem otrąb, tylko naucz się przyrządzać z nich smaczne dania. Ale uwaga! Nawet jeśli znaleziony przez Ciebie przepis doradza użycie mąki z otrąb, nie miel ich na pył, bo tracą znacznie na wartości i nie oczyszczają tak dobrze jelit. O czym jescze warto pamiętać? Zależnie od publikacji dr Dukan zaleca 2 lub 3 łyżki otrąb. Jeśli wcześniej nigdy nie stosowałaś otrąb, zacznij je wprowadzać stopniowo, począwszy od pół łyżki, co drugi dzień zwiększająć o tyle samo porcje. Przyjmuj przy tym w ciągu dnia przynajmniej 1,5 l płynów. To ważne, bo mniejsza ilość wody i spora dawka otrąb mogą sprawić, że dostaniesz bólu brzucha albo będziesz miała zapracia.
Otręby wchłaniają z przewodu pokarmowego część tłuszczów, ale też inne składniki. Dlatego jeśli zażywasz jakieś leki, suplementy, czy pigułki antykoncepcyjne, rób to w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłku zawierającego otręby. W przeciwnym razie skuteczność terapii może się znacznie obiniżyć.

źródło; Vita.

Czyli nie wiem czy dobrze zrozumiałam... Podczas fazy naprzemiennej w dni bez warzyw jemy otręby a podczas dni z warzywami otręby odstawiamy?

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Napisane przez frywolna franka Pokaż wiadomość
Nie pojmuję o co chodzi z tymi oliwkami... Dadzą wieśniakowi coś od siebie? I co z tymi oliwkami (), których wszak nie można????

Co to jest "Wieśniak"?

Start- 3.01.2011
15.01.2011- 76kg/ 109kg
12.02.2011- 72kg/ 104kg
Stary 2011-01-14, 13:10   #4336
imgo
Raczkowanie

jemy ciagle, zarowno w P jak i PW, chodzilo o to,ze podczas P otreby to jedyne zrodlo blonnika, bo wtedy nie jemy warzyw
Stary 2011-01-14, 13:10   #4337
frywolna franka
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli nie wiem czy dobrze zrozumiałam... Podczas fazy naprzemiennej w dni bez warzyw jemy otręby a podczas dni z warzywami otręby odstawiamy?
Co to jest "Wieśniak"?
Nie odstawiamy. Jemy cały czas. Wręcz do końca życia.
Wieśniak to serek wiejski.
Stary 2011-01-14, 13:14   #4338
monichora
Raczkowanie

GG do monichora

Cytat:
jemy ciagle, zarowno w P jak i PW, chodzilo o to,ze podczas P otreby to jedyne zrodlo blonnika, bo wtedy nie jemy warzyw
Aha, dzięki.

Cytat:
Nie odstawiamy. Jemy cały czas. Wręcz do końca życia.
Wieśniak to serek wiejski.
Nigdy w życiu bym nie skojarzyła o co chodzi.

Start- 3.01.2011
15.01.2011- 76kg/ 109kg
12.02.2011- 72kg/ 104kg
Stary 2011-01-14, 13:15   #4339
pauledda
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Co to jest "Wieśniak"?
otreby caly czas jemy codziennie
a wiesniak to serek wiejski
II cel 68 kg
III cel 65 kg
Stary 2011-01-14, 13:17   #4340
achilla
Raczkowanie

Cytat:
Nie probowalam, ale sadze, ze oddadza odrobine swojego specyficznego slonego smaku. Brzmi to dosc ciekawie, obawiam sie tylko, ze jak kupie oliwki, to je zjem

A ze u mnie ostatnio raz waga do gory, raz w dol, to boje sie probowac...
A na wiosne marzy mi sie miec na liczniku - 30 kg

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Chodzi mi o pierwszy punkt. To trzeba aż miksować? Przecież to sam proszek, wystarczy wymieszać, no chyba że mleko trzeba rozpuścić. Kurde, tak mi się chce słodkiego... muszę ją zrobić!!!

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

E, tam, nie trzeba...

achilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 13:17   #4341
pauledda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez achilla Pokaż wiadomość
Nie probowalam, ale sadze, ze oddadza odrobine swojego specyficznego slonego smaku. Brzmi to dosc ciekawie, obawiam sie tylko, ze jak kupie oliwki, to je zjem

ooo wrocilas w koncu dawno cie nie bylo
juz nie dlugo osiagniesz swoj cel
II cel 68 kg
III cel 65 kg
Stary 2011-01-14, 13:20   #4342
frywolna franka
Zakorzenienie

Cytat:

Hm. Oliwki oddające smak wieśniakowi... dla mnie zbyt skomplikowane. Myślałam, że ich słoność zamieni stan skupienia wieśniaka

Ależ Cie podziwiam. Mi teraz tak powoli spada.... strasznie demotywujące... od 2 tygodni nie mam żadnego spadeczku. Jak czytam takie twardzielki, jak Ty to duk duk i do przodu
Stary 2011-01-14, 13:29   #4343
monichora
Raczkowanie

GG do monichora

Cytat:
Hm. Oliwki oddające smak wieśniakowi... dla mnie zbyt skomplikowane. Myślałam, że ich słoność zamieni stan skupienia wieśniaka

Ależ Cie podziwiam. Mi teraz tak powoli spada.... strasznie demotywujące... od 2 tygodni nie mam żadnego spadeczku. Jak czytam takie twardzielki, jak Ty to duk duk i do przodu
można oliwki?

Start- 3.01.2011
15.01.2011- 76kg/ 109kg
12.02.2011- 72kg/ 104kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 13:29   #4344
Paati89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alutka007 Pokaż wiadomość
Paati możesz podać przepis na te gołąbki bez zawijania?
Wyglądają uroczo
Oczywiście
Gołąbki bez zawijania
Kapucha
0.5kg mięsa mielonego indyczego
Cebulka
2 jaja
Dodałam pieczarki i paprykę-ale kombinacje dowolne
Przyprawy - ja dałam czosnek, bazylię, oregano, majeranek
Przecier pomidorowy
Kostka drobiowa
2 łyżki otrębów

Kapuchę sparzyłam. Poszatkowałam
Wszystkie składniki wymieszałam w misce. Uformowałam gołąbki
Podsmażyłam na rozgrzanym teflonie. Co jakiś czas podlewałam wodą,aby nie przywarło.
Lekko podsmażone wyłożyłam do garnka, zalałam wodą z kostką rosołową z koncentratem pomidorowym i gotowałam ok 20 min
Mi sosik wyszedł gęsty fajny, jeśli wyjdzie za rzadki można zagęścić mazeiną ja jej jednak nigdy nie używałam
I zajadać, Smaczne na ciepło jak i na zimno

Stary 2011-01-14, 13:30   #4345
Latina19
Raczkowanie

Cytat:
tak, tak chodzi o słony smak
A ja dziś jem warzywka jak opętana właśnie pochłonełam sałatke z szynką i sosem 1000 wysp + szklaneczka coli light. Wydawała mi się bardzo słodka () więc rozcieńczyłam sobie z wodą Faza PW zaczeła się pysznie
Stary 2011-01-14, 13:34   #4346
Indios
Raczkowanie

Cytat:
można oliwki?
najpotężniejsi z nich myślą o władzy nad galaktyką...

Indios jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 13:35   #4347
monichora
Raczkowanie

GG do monichora

Cytat:
Napisane przez Indios Pokaż wiadomość

A szkoda

Start- 3.01.2011
15.01.2011- 76kg/ 109kg
12.02.2011- 72kg/ 104kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 13:46   #4348
Alutka007
Przyczajenie

Paati dzięki za przepis, chyba jutro zrobię na obiad
III faza od 05.02.2011
III faza obecnie - 66 kg
Powiedzenie mojego TŻ: "co się martwisz, co się smucisz, i tak do swojej wagi wrócisz" - oby to nie nastąpiło!
Alutka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-14, 14:37   #4349
Latina19
Raczkowanie

Proteinki znalazłam przepis na chlebek który zamierzam upiec dziś
Czy moża używać drożdży? 150 g otrąb to nie za dużo? I mogę użyć proszku do pieczenia zamiast słodzika?

Składniki na bochenek wielkości 21cm x 10cm:
0,5 op. drożdży
0,5 szkl skrobii / mąki kukurydzianej
1 łyżeczka słodzika do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 szkl ciepłej wody
1 op. otrąb owsianych (150g)
1 mały jogurt naturalny (180g)
3 żółtka
Stary 2011-01-14, 15:07   #4350
achilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pauledda Pokaż wiadomość
ooo wrocilas w koncu dawno cie nie bylo
juz nie dlugo osiagniesz swoj cel
Witam Cie Pauledo - milo widziec
I sprzedaje Ci swietny przepis na omlet z mozarella light /wiem, ze uzywasz, bo kupilam za Twoja namowa /

Omlet po parysku

- podsmazamy na teflonowej patelni 6-7 plastrow szynki /pokrojonej drobno/ + zielona cebulka w kostke
- rozkladamy wedlinke i cebule rownomiernie na calej patelni i zalewamy 3 roztrzepanymi jajkami
- przykrywamy to starta mozarella light, przyprawiajac odrobiona soli i papryki
-mozarelle posypujemy szczypiorkiem
calosc przykrywamy szczelnie i smazymy kilka minut

wychodzi bombowe!!!

Ale uwaga - mozarelle light jemy na wlasna odpowiedzialnosc - ma 19 g bialka, ale 8 g tluszczu

Edytowane przez achilla
Czas edycji: 2011-01-14 o 15:09
achilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości