![]() |
#1891 | |
KOTerator
|
Dot.: Pomocy! Zmiana zachowania kotki...
dreamer1993, jakiego masz kotka? Jeżeli dachowiec, to całkiem możliwe, że po prostu ma dość siedzenia w domu
![]() ![]() U mnie sprawa jest taka, że Sonia jest kotem brytyjskim i niewychodzącym, i jej naturalnym środowiskiem jest dom. Ona nawet nie wie chyba gdzie są drzwi wyjściowe :P. Ma dużo miejsca do zabawy, dużo zabawek i ciągłe towarzystwo domowników, więc się nie nudzi. Koty brytyjskie są z reguły spokojne, umiarkowanie aktywne, rzadko używające ,,głosu" i nie potrzebują zbyt dużo przestrzeni życiowej. Moja Sonia idealnie pasowała do tego opisu, ale kilka dni temu. Teraz miauczy i chodzi po firance, jest to mały potwór... ![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
![]() Wcześniejsze jej zachowanie było typowe dla tej rasy. Sterylizacja zaplanowana jest po pierwszej rujce, której narazie nie ma, lub jest teraz, tylko ja o tym nie wiem... Sonia jest nadaktywna przez całą noc, nie tylko między 4-5... zaczyna się to wieczorem i końca nie ma... I zrobiła się taka nagle bez powodu 4 dni temu... Dziwne bardzo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1892 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak mój kotek to dachowiec , pół roku temu "podrzuciła" mi go sąsiadka .chciałabym go wypuszczać lecz obawiam się , że moje obawy są bardzo trafne , że ucieknie , co o tym myślicie ? ktoś z Was mieszka w bloku i wypuszcza swojego kotka na podwórko? ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Monika a wybrałaś się ze swoją kotka do weterynarza ? może nadzwyczaj jej coś dolega stąd to zachowanie ? ja ze swoim co prawda nie byłam też , ale u mnie to inna bajka . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1893 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
![]()
![]() |
#1894 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Obawiałam się, że ucieknie, wpadnie pod samochód, pogryzą go psy albo sąsiedzi zrobią mu krzywdę (tak, ludzie to *********). Do tego był wykastrowany, czyli nawet jak był już dorosły to dla innych kotów byłby jak mały, bezbronny kociak i inne koty mogłyby go atakować, a on oczywiście nie potrafiłby się obronić. Tak powiedział weterynarz. Podobno kastratów nie wolno wypuszczać z domu bez nadzoru. Ja wychodziłam z nim często do ogrodu na smyczy, miał nawet taka dłuuuuugą smycz ,,zamontowaną" do sznura na bieliznę, i dzięki temu miał z 2 ary dla siebie, czuł się prawie jak na wolności, ale trzeba było go pilnować a przy okazji można się było opalić ![]() ![]() Ty mieszkasz w bloku? Hmm ale zawsze możesz z kotkiem wyjść na spacer przed blok na trawkę ![]() ![]() Miałam z nim taki sam problem taki sam problem jak Ty ze swoim. Dachowce niestety tak mają, nawet jak nigdy nie były na zewnątrz to taka ich natura, że chcą się wydostać i polować. Pomagało wymęczenie go wieczorem, i nakarmienie ok. 4 rano. Sonia ma zupełnie inny temperament, to bardzo ułożony i grzeczny kociak. Coś jej teraz tylko się przestawiło chyba... U weterynarza jestem regularnie. Jest całkowicie zdrowa. Przypuszczam, że albo będzie miała niedługo rujkę, albo już ma tylko ma jakieś inne objawy niż typowy kot :P albo jest po prostu wredna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1895 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To Ty miałaś fajnie bo na wiosce to całkiem inaczej , kupiłam mojemu smyczkę już na końcówce jesieni wychodziłam z nim na krótkie spacerki , nawet nie potrafi chodzić na smyczy . Tak mieszkam w bloku na 2 piętrze.Możesz sobie wyobrazić miny moich wścibskich sąsiadów "co ona zrobiła ? kota na smycz wzięła ?" - właśnie tak to jest w mieście...i głupie komentarze przechodniów..;/ Powiedz mi ile zajęło Ci nauczenie swojego Felixa chodzenia na smyczy ? Co do Sonii to wydaję mi się , że nie masz się o co martwić skoro piszesz , że taka grzeczna z niej kotka to przypuszczam , że to przez tę rujkę jej się tak poprzewracało w głowie ![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- http://www.vetopedia.pl/article85-1-Ruja.html nie wiem czy można wklejać tu linki bo przedwczoraj się tutaj zarejestrowałam i nie bardzo jeszcze się orientuję , ale znalazłam tu coś - przeczytaj sobie i myślę , że już teraz nie powinnaś w ogóle się martwić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1896 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Felixa najpierw nauczyłam chodzenia w szelkach po domu po pare minut dziennie. Trochę się złościł, ,,turlał" po podłodze, gryzł szelki i drapał się, ale po trzech-czterech dniach już nie zwracał na nie uwagi ![]() Możesz sobie wyobrazić miny moich sąsiadów jak zobaczyli kota na wsi na smyczy ![]() ![]() Sonia też potrafi chodzić na smyczy, bo zawsze jak jedzie do weterynarza to ma założoną smycz bo przeważnie w transporterze siedzieć nie chce ![]() Teraz mi się przypomniało, że raz z nią byłam na trawce w lecie. Trwało to 5 minut, ale trzęsła się biedna ze strachu i wróciłyśmy do domu. Po paru godzinach zaczęła się bardzo ślinić, pojechałyśmy do weterynarza, było już po 22, na szczęście jest w okolicy klinika całodobowa, i weterynarz wyciągnął żądło z języka ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1897 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest tam napisane , że kotka w okresie rujki jest albo potulna albo nerwowa w zależności od charakteru . Myślisz , że gdybym nauczyła go chodzić na smyczy całą wiosnę to na lato mogłabym go wypuścić ? zapamiętał by drogę do domu ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1898 |
Zakorzenienie
|
U nas trochę zmian... drugą noc z rzędu Ryszard przespał ze mną (na kołdrze, gdzieś z boku albo w nogach). Przestaliśmy zamykać pokoje na noc - okazuje się, że ten wariat potrafi się nawet w nocy zachować i nie budzić.
Za to jak zobaczy, że nie śpię - to olaboga. Tak na mnie dzisiaj po chamsku rano polował - skakał do ręki i się wgryzał, kilka razy odrzuciłam go z tej ręki na podłogę, nie wiedziałam co robić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1899 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bender też atakował ręce, ale się nie dałam, albo był spriskiwany albo stanowczo i wyraźnie skrzyczany. Przestał i teraz jak coś próbuje to bez pazurów. Pokaż mu kto rządzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1900 |
KOTerator
|
![]() ![]() Drogę do domu na pewno zapamięta, zmartwienie tylko możesz mieć jak zawędruje gdzieś daleko do jakiejś kotki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1901 |
Zakorzenienie
|
Rybiorek boski ten drapak! cudeńko!
Dziewczyny mam takie pytanie, co grozi mojej kici jeśli wysterylizowałabym ją przed pierwszą rujką? tzn. moja kotka zaczęła 8 miesiąc życia, ale nie zauważyłam u niej pierwszej rui ![]() ![]()
#1902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. dziekuje za pochwale o drapaku, bedzie jeszcze lepszy jak w sobote owiniemy nogi i mostek lina i zawiesimy zabawki
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-02-02 o 14:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1903 |
Raczkowanie
|
Chyba zrobię tak jak mówiłaś najpierw w ogóle nauczę go chodzić na smyczy a dopiero potem się pomyśli , a masz zdjęcie swojej kotki? jestem ciekawa jak wygląda:-
) |
![]() ![]() |
![]() |
#1904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1905 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję babeczki za odpowiedź
![]() ![]() ![]() ![]()
#1906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego mój kot niczego się nie uczy?! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1907 |
KOTerator
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1908 |
Raczkowanie
|
O jejku , ale ślicznotka !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1909 |
Zakorzenienie
|
Mój Guzik strasznie gryzł za młodu. Potrafił wbiec do pokoju wskoczyć na mnie, wbić mi zęby w ramie do krwi i uciec... Jejku, wszystkiego próbowałam zanim się oduczył :/
Teraz jak jest Feluś, to się tłuką między sobą a my służymy do mizianek ![]() mam kłopot z Felicjanem, okazało się, że jest obustronnnym wnętrakiem ![]() ![]() Czeka nas otwieranie kota, a z okiem ciągle jakieś kłopoty i ciągle leczymy, a jak leczymy oko, to kot nie szczepiony ( od 7 miesięcy). Masakra jakaś. A paskud już się domaga kastracjo, bo znaczy skubaniec, w domu śmierdzi jak w piwnicy, a wetka powiedziała, że przez wnętractwo śmierdzi bardziej Pocieszcie mnie ![]()
#1910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak Cie pocieszyć ![]() a oko chociaż się goi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1911 |
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie, czy ze skrzyżowania dwóch zwyczajnych kotów, potocznie zwanych dachowymi, mogą urodzić się młode z dłuższym, gęstym niż normalne futrem? Czy może taki wyglad futra jest przejściowy?
Ja mam kilka dachowców, wszystkie mają krótkie futro. Jedna kotka końcem lata urodziła młode, takie zwyczajne, z krótkim futrem, druga natomiast 2, jakieś takie nadzwyczaj puszyste. Myślałam, że wysrosną z tego, ale póki co ich futerka wyglądają jak przed kilkom miesiącami. W okolicy nie widziałam żadnego kocura z dłuższą sierścią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oko Felkowe ropieje cały czas, raz jest lepiej raz gorzej, ale wiadomo jak to z kocim katarem - zawsze będą jakieś problemy... Na razie zmieniliśmy weta, więc idzie ku dobremu. Oko Guzika w stanie idealnym ![]() lalalabamba- owszem to możliwe, pula genowa dachowców jest nieprzewidywalna ![]() BTW czemu masz tyle kociąt...? Celowo je rozmnażasz?
![]() |
#1913 |
Wtajemniczenie
|
elianka - oj nie, nie rozmnażam ich celowo...
Kilka lat temu przyplątała mi się młoda kotka, szybko się oswoiła, dawałam jej jeść, niedługo potem urodziła 3 małe... Co gorsza wszystkie kotki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1914 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to bardzo się cieszę z oka Guzika ![]() ![]() a Felusia bidulka choroby się uczepiły... Ale nie martw się - potraktuj go jak samiczkę z tym otwieraniem ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() z tych młodych znowu mogą być młode i tym sposobem z jednego kota możesz stworzyć kocią armię, czemu ich nie wysterylizujesz albo chociaż nie dasz hormonów? A co do pierwszego pytania to z takiej mieszanki różnych genów może powstać wszystko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio mi oznaczył nowe włóczki, musiałam wywalić, nie dało się nawet koło tego stać ![]()
![]() |
#1916 |
Zakorzenienie
|
Monika_sonia, nie zgadzam się z Tobą. To nie jest tak, że dachowce bardziej niż inne koty chcą wychodzić z domu, wszystkie koty mają podobne charaktery i tak samo dachowiec jak i super rasowy rodowodowy kot tak samo dobrze czują się w domu, jeśli całe życie mieszkają w domu
![]() W praktyce ludzie nie wypuszczają rasowych kotów, bo boją się, że ktoś im je ukradnie, a dachowców raczej nikt nie kradnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do twojego pytania, to kocięta czasem mają dłuższe futerko, ale jakie kot będzie miał futro będzie widać dopiero jak podrośnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie martw się... tak mi się własnie skojarzyło, że jak sterylizują kotki to też otwierają i wszystko jest potem z nimi ok (dla przykładu moja ![]() ![]() Tylko na pewno nici z brykania z Guzikiem będzie miał ![]() A kiedy termin zaplanowany macie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1919 |
Wtajemniczenie
|
Tyle że ja na pieniadzach nie śpię i nie mam kasy, by wysterylizować 5 kotów.
Poza tym to nie takie łatwe złapać pół-dzikiego kota, wsadzić go do klatki i komunikacją miejską do weterynarza... |
![]() ![]() |
![]() |
#1920 |
BAN stały
|
czasami sa takie akcje ze darmowo sterylizują i kastrują koty, musisz dowiedzieć sie w TOZ w twoim mieście, wiem że we Wrocławiu takie akcje były
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.