![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Druty - podstawy, ściegi
http://img842.imageshack.us/g/dsc06119f.jpg/
Tutaj są. Troszkę niewyraźne ale najlepsze jakie udało mi się zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
słabo widać lewe oczka, jakbyś przekręcała prawe... a nie robiła lewe
która nitkę łapiesz przy prawych ? tą przed drutem ? czy za drutem? tak? http://www.abc_robotek_na_drutach.re...any_oczek.html czy tak ? http://www.abc_robotek_na_drutach.re...ekawostki.html ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:51 ---------- Cytat:
na próbce też widać te oczka skręcone.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Ah, mi się wydaje ( jak się przyjrzałam ) to wszystko niby robię dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Prawe oczka zawsze dla mnie były łatwiejsze, lewych uczyłam się sama z filmików, trudno mi je było zrozumieć i nie jestem co do nich pewna.
A gorzej, że trzeba robić raz te raz te. Jest jakaś różnica w tym co wychodzi kiedy robi się tylko lewe i prawe? Moze przerobię np kawałek tylko lewymi i wkleje. Zobaczymy czy dobrze to robię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zrób kilka rzędów ![]() ![]() a ja właśnie przekręcam ... specjalnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Więc tak.
te duze to są prawe (kwadrat 10x10 cm który zrobiłam ) a lewe, malutki bo tylko na próbkę robiłam. http://img43.imageshack.us/g/dsc06127c.jpg/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej mam prośbę czy ktoś mi wytłumaczy jak zrobic takie getry jak na tym obrazku http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...:0&tx=48&ty=59 chodzi mi dokładnie o to jak zrobic ten ścieg bo ten dodatek to jakos zrobie ale nie mam pojecia jak zrobic ten scieg ... Pomoże mi ktoś <prosze>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
no te lewe masz skręcone, układają się inaczej , gdzieś wyżej dawała Ci linki do normalych i angielskich lewych... popatrz tam czy tak łapiesz nitkę ??? sądzę, ze ty skręcasz tylko z jednej strony... tzn po jednej stronie robótki łapiesz jak skręcone ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- robię próbkę, wg wzoru jaki zamieściłaś i WIDZĘ dopiero w robótce, że w 3 rzedzie w miejscach gdzie są oczka prawe po prawej stronie w rzędzie 2, to te prawe po lewej stronie przerobiam jak angielskie - czyli łapiąc nitkę przed drutem. robie juz tak długo (ponad 30 lat) na drutach, że bez świadomości po prostu przekręcam .... oczka...[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-20 o 17:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
słaba fotka przy tej ciemnicy...
generalnie z tego opisu co dąłas to wychodzi coś takiego jakby na wzorze z prawych oczek , w co drugim rzędzie są rzucone paseczki z oczek lewych, nijak mi to nie przypomina drabinki... na dole próbki tez wzór z lewej strony, praktyczne prawie tylko lewe wida, no i mi wyszło, że w tych oczkach co są lewe pod nimi w poprzednim rzedzie, żeby sie nie skręcało to w rzędach powrotnych (parzystych) nitkę przy prawych oczkach łapię tą przed drutem (jak w oczku angielskim) moze bywasz w Olsztynie ? tym na Warmii , łatwiej by było wytłumaczyć ![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-20 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Jejku, dziękuję Ci , jesteś na prawdę wielka z tymi odpowiedziami dla mnie!
Więc tak, to wykonanie które napisałam, chyba tak powinno być bo nic więcej nie jest napisane. Sprawdziłam właśnie i wszystko jest dokładnie tak. Zaraz spróbuję wrzucić zdjęcie bo skanera nie potrafię włączyć tego jak to wygląda na zdjęciu w gazetce. A co to tych oczek to na pewno masz rację. Ja to pewnie źle przerabiam, tylko ze sama tych filmików i zdjęc niczego nie potrafię wywnioskować, plącze mi się i wydaje to samo. Np sposób przerabiana na prawo i lewo. I myślałam, że tyle. A to 2 sposoby na prawo, 2 na lewo. Jestem zgubiona ![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Przepraszam za nędzną jakość ale nie mam akurat aparatu lepszego http://img26.imageshack.us/i/zdjcie0051y.jpg/ Ahh muszę się jeszcze przypatrzeć z tym trzymaniem nitki. Czyli np nitki łapane przed drutem i za drutem przy prawym oczku to coś innego? Tak samo jak w oczkach lewych drut wbijam w oczko z tyłu i z przodu. Zupełnie nie rozumiem róźnicy... ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Już wiem, gdzie mam błąd w prawych. Widzę tu http://www.abc_robotek_na_drutach.re...any_oczek.html , że muszę po wbiciu w oczko łapać nitkę NAD. A ja całe zycie łapałam POD. Ah, jak ja się odzwyczaję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() można robic prawe od przodu, i od tyłu i tak samo z lewymi... tu dziewczyna zrobiła dobra szkółkę http://oczka.blox.pl/2006/01/Zaczyna...z-drutami.html http://oczka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?141055 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
A lewe chyba robię dobrze.
Patrzę na oczka skręcone ale zupełnie nie pojmuję o co w nich chodzi. Nie mam pojęcia. O dziękuję za linki, popatrzę sobie tutaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
![]() http://oczka.blox.pl/2006/09/Oczka-przekrecone.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Jeszcze mam pytanie czy obydwa sposoby prawe wychodzą tak samo?
Widzę ze to nie takie proste jakim się wydawało ale juz się tak wczułam, ze nie potrafię zrezygnować ![]() Chyba będę próbowała do skutku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale z fotki widać ,ze te elementy z lewych niższego rzedu są nad lewymi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- jeśl irobi sięsame prawe to z obudwóch sposobów wyjdzie dobrze ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Jeja jakie to pokomplikowane.
Ja jeszcze będę kombinować z tą drabinką, porobię próbki. Zobaczymy co wyjdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
wg mnie jest skopany opis 4 rzędu,
w pierwszym robisz same prawe i to siezgadza ![]() w drugim po prawej stronei widać "szczebelki z dwóch lewych oczek :0 czyli jak robisz z drugim rzędzie 2 prawe to je właśnie widać jako te szczebelki po drugiej stronie ![]() popatrzyłam jeszcze raz na fotkę :0 te szczebelki się mijają czyli w czwartym najpierw: 1 lewe ( te oczka przypadna pod szczebelkiem i jedno oczko z góry na dół jest cały czas prawe po prawej) i potem * 2 prawe i 4 lewe* na końcu co wyjdzie ![]() ![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-20 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Moderatozaur
|
Myślę, że opis 4 rzędu jest ok, ale tylko częściowo. Tzn nie gra mi ta końcówka. Uważam, że 1 ol, 2 op. i 3ol. Jest ok. I to się powtarza. Tak jak rozpisałam tutaj:
P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P itd. L L L L P P L L L L P P L L L L P P L L L L itd. P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P itd. L P P L L L L P P L L L L P P L L L L P P L itd. Ale ekspertem nie jestem, więc się nie upieram ![]()
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Justyna (mam nadzieje, ze to Twoje imie)
te szczebelki się mijają w rzędach, a jakby boczki drabinki to lecą same prawe z góry na dół ![]() DOBRZE to rozpisałaś !!! ja juz zmęczona dzis jestem ![]() łatwiej mi zrobic niż napisać :0 Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-20 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Moderatozaur
|
Nie wiem jak to ma wyglądać, napisałam tylko jak odczytałabym ten schemat.
![]()
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-20 o 22:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Tak, tutaj dałam
![]() http://img26.imageshack.us/i/zdjcie0051y.jpg/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
i wtedy: *L P P L L L* L P P L L L* L P P L L L* L P P L L L* I ostatecznie wychodzą 4 lewe ![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Czyli jutro spróbuję zrobić to tak, jak Justyna teraz rozpisała
![]() Może będzie lepiej ![]() Jejku kiedy ja będę taka mądra jak Wy z tymi drutami... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
![]() ale łatwiej mi zrobic niz mówić/pisać a schematy dopiero poznaję ![]() ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za pomoc!
To przyjemność uczyć się od najlepszych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
sama się uczę... tak kombinuje teraz przy chuscie, że lekcje, które oczka nad którymi BARDZO Mi się przyda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() i to dobrze wyszło, ja sie pogubiłam przy odczytywaniu..., zrobiłam błąd przenosząc wzór na kreski od zaczynając od lewej... w graficznych wzory sie czyta od prawej do lewej, a ten Just-in rozpisała tak , że wyszedł PALINDROM czyta sie czy od prawej do lewej czy od lewej do prawej TAK SAMO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szydełko - podstawy
Czy ktoś potrafi mi powiedzieć jak uzyskać taki efekt wypukłości na sukieneczkach o nazwie komplet wrzosik, krokusik, frezja. Podaję link http://szatka.pl/pl/c/Komplety-szydelkowe/52. Czy te części środkowe są rzeczywiście na szydełku czy na drutach. Podoba mi się ten wzór, ale głowię się jak go rozpracować. Pomoże mi ktoś? Bardzo proszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.