![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Druty - podstawy, ściegi
taflawody - acha, czyli jest rozszerzenie na główkę, czyli dobrze myślałam. Tzn, że tam rzeczywiście miało być 10 rzędów ściegiem ryżowym. Ciekawa jestem, jak Ci wyjdzie ten sweterek
![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
ja też bym chciała wiedzieć ^^ bo póki co, to jeszcze nie wiem jak z tym rozszerzaniem wyjdzie. :P najwyżej na bieżąco będę wymyślać i tworzyć. ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Super wątek, na pewno mi się przyda! Kiedyś dziergałam trochę na drutach, były to zwykłe ćwiczenia robienia oczek prawych oraz lewych i niestety tylko na tym się skończyło... Ale dzięki tym materiałom może uda mi się zmotywować i zacząć działać
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
sub
![]()
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Druty-wzory dla początkujacych
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Moderatozaur
|
Dot.: Druty-wzory dla początkujacych
Cytat:
![]() Ciężko określić jak długo robi się coś na drutach, bo to zależy głównie od wzoru i od szybkości z jaką ktoś dzierga (ale też od grubości włóczki i długości szalika ![]() Jeśli chodzi o wzorki na szalik, to proponuję zajrzeć tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=476067 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...mitenki&page=8 Trzeba uważać, żeby dobrać właściwy ścieg na szalik, żeby się nie zwijał. Mój ulubiony to taki: 1. rząd P P P L P P P L P P P L itd. 2. rząd P L P P P L P P P L P P itd. I tak na zmianę powtarza się 1 i 2 rząd. Wygląda to mniej więcej tak: http://lh3.ggpht.com/_brcJ5FoEUUU/S3...%20DLA%20M.JPG Tu coś o rękawiczkach: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...hlight=mitenki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82339 Jakby co, to śmiało pytaj ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Dot.: Druty-wzory dla początkujacych
Edit: Już wiem co robiłam źle
![]() Edytowane przez BachaTH Czas edycji: 2011-02-13 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Przyczajenie
|
Dot.: "Robię na drutach" - sweterek z szerokim kołnierzem
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Taflawody ja również zaczełam robić ten sweter i mam problem z pachą. Zrobiłaś ją już ?? Jak wyszło z tymi 10 rzędami zamiast 10 oczek??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Zastanawiam się czy te 10 rzędów na pewno przerabia się tylko na dole a góry się nie rusza??? Jak sobie to wyobrażam , to dół będzie szerszy od góry a potem trzeba bedzie nabrac te 33 oczka i dalej już robić wszystkie splotem ryzowym, to ta góra bedzie nie równa z tym dołem???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Hej! Jestem początkująca, ale zauroczyła mnie strona ravelry.com. Czy któraś z Was zna się na oznaczeniach tam stosowanych i mogłaby wyjaśnić?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Robię na drutach - Kolekcja Hachette
Cześć!
Jestem początkująca w robieniu na drutach i w ramach wprowadzenia postanowiłam zakupić Kolekcję Hachette. Z pierwszych dwóch numerów jestem zadowolona jednak nie do końca ogarniam wszystkie skróty itp. Czy jest moze ktoś kto mógłby mi w tym pomóc? Mój obecny problem to : KWADRAT WE WZÓR W DRABINKI Mianowicie wykonanie: Rząd1 (PS) oczka prawe - to potrafię ![]() Rząd2 4ol, *2op, 4ol, powt od * do końca. Rząd 3 oczka prawe Rząd4 *1ol, 2op, 3ol, powt. od * do ostat. 4 o , 1 ol, 2 op, 1 ol I tutaj problem - z rzędami 2,4. co znaczy * i przerabiać 2-4-2-4-2-4... A rząd 2 : 1--2-4-2-4-2-4 i tak aż to 4 ostatnich oczek? Chyba zrozumiałam to źle, bo nie wychodzi mi dobra drabinka. Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Robię na drutach - Kolekcja Hachette
Już na temat tego "reeeewelacyjnego pisma " hi hi hi - jest
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=224265 a jak chcesz coś z drutów pojąć zajrzyj tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=411702 lub google wpisz a nocy nie starczy ![]() Zobaczyły dwa motki włóczki i druty i ekscytują jakby nie wiadomo co zobaczyły - ktoś chce kasę zgarnąć - a Wy na to idziecie /w necie informacji na temat drutów jest multum i za darmo ![]() A następna sprawa po co ten wątek - regulamin był akceptowany - wyszukiwarka również nie gryzie ![]()
![]() |
#74 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
![]() ![]() A gwiazdki (*) zapewne oznaczają, że te oczka, które sa pomiędzy nimi powtarzamy. Czyli tak, jak napisałaś w 2 rzędzie. Ale zobaczę jak mi będzie wychodzić i dam znać ![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Dzięki za przeniesienie
![]() Wiesz mnie uczyła kiedyś babcia. I pamiętałam jak się przerabia oczka. Potem próbowałam się uczyć ze stron Internetowych nie tylko polskich. Ale normalnie to nie jest dla mnie zbyt łatwe. A robienie krok po kroku z Hachette mnie zainteresowało i póki co całkiem dobrze mi idzie. A cena 4,90 za dwa motki włóczki, film i druty była bardzo fajna. Nie powiem, że kupię każdy numer za 14,90 bo to za drogo ale pierwsze numery i podstawy kupię. bo niestety nie mam osoby która mi na zywo pokaże co i jak. Więc Glinka, skoro Tobie to "reeeeeeeeeewelacyjne " pismo si nie podoba to nie znaczy, że każdy musi podzielać Twoją błyskotliwą opinię. Co do wyszukiwarki i Internetu to mnie właśnie nie pogryzła i zaprowadziła tutaj..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 rząd (I oczka prawe) : I I I I I I I I I I I I I I I I 2 rząd (4 - lewe) tylko raz do gwiazdki, potem powtarzasz te między ** - - - - *I I - - - -* I I - - - - 3 rząd..................... .............I I I I I I I I I I I I I I I I 4 rząd powtarzasz te między ***- I I - - -* - I I - - - * - I I - te oczka przed * robisz tylko na początku rzędu, a te między * po prostu powtarzasz WIELOKROTNIE, sprawdź tez jaka jest wymagana ilość oczek dla wzoru, z reguły piszą tak: 4 + wielokrotność 6 ![]() wzór jest dobry ![]() nie umiem tego tu zrobić, przepisz sobie na kartkę te moje kreski (jedna na 1 kratkę) i sama zobaczysz ![]() w 4 rzędzie powtarzasz te miedzy * a cztery ostatnie oczka to: jedno lewe, 2 prawe i jedno lewe Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-16 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Przerobiłam juz sporo rzędów, materiał się skręca, ale chyba tak ma być.
![]() Ale widzę juz, że coś jest nie tak ![]() Dziękuję ja nie wiem co ![]() Nie mam nic poza tym, że mam nieć kwadrat 15 na 15 cm. Piszą tu 18 oczek ale to za mało, więc daję 26 ( chyba gdzieś we wcześniejszym kwadracie o tym wspomniano) Zabiorę się za to zaraz według Waszej rozpiski, pewnie będę musiała spruć moją pracę. Ale nic, człowiek uczy się na błędach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Ah, nie rozumiem ciągle rzędu 4
![]() Więc tak *1 ol, 2 op, 3 ol Czyli lewe, prawe, prawe lewe, lewe, lewe ........ i znowu....... lewe Czyli tak jakby 4 lewe po kolei? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Moderatozaur
|
A może tak? (oczka prawe to P, lewe to L oczywiście).
P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P L L L L P P L L L L P P L L L L P P L L L L P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P L P P L L L L P P L L L L P P L L L L P P L
Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu To już ... Edytowane przez Just-in Czas edycji: 2011-02-16 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
26 to źle. Czyli muszę mieć 28 oczek aby było 6x4 plus 4 to 28 tak?
Yhh, nie napisali tego. Czyli taka zasada trzyma się do wszystkiego tak? Dzięki Kobietki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rozrysowałaś na kartkę ? ![]() jak narysujesz, to Ci samo wyjdzie. I I I I I I I I I * I I I I I I * I I I I I I * I I I I I I - - - - * I I - - - - * I I - - - - * I I - - - - * I I - - - - I I I I I I* I I I I I I *I I I I I I* I I I I I I *I I I I *- I I - - - *- I I - - - *- I I - - - *- I I - na czerwono masz oczka zamykające 4 rząd: i otwierające 2 rząd; a tych między gwiazdkami masz 6 ![]() NIE zawsze w oznaczeniach jest to gwiazdka, czasami są to kreski ![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-02-16 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Jeja ciężka sprawa...
Czyli jak już 4 rzędy przerobie, to robię dalej wszystko od początku tak samo? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]() ![]() pierwsze oczko z rzędu przerabiasz ? ... ja ZAWSZE zdejmuję bez przerabiania, brzeg jest wtedy fajniejszy... jak dla mnie oczywiście :0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Przerabiam
![]() Boję się czegoś nie sknocić. Już się nie mogę doczekać kiedy dojdę do wprawy tak abym mogła sobie wydziergać czapkę, szalik czy poduszkę... Dziękuję za pomoc! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dobrej nocy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Dziękuję! W razie problemów (które się pewnie nie raz jeszcze pojawią) będę pisać!
Pozdrawiam gorąco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Przeliczyłam moje oczka i stwierdzam, ze jest 28. Więc nie wiem co jest nie tak. Wkleje zaraz zdjęcie moze ktoś coś rozszyfruje
![]() A potem pewnie spruć i od nowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.