|
|
#2731 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
a człowiek nie wie czemu pies wybuchł i o co chodzi |
|
|
|
|
|
#2732 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do krajów skandynawskich to nie w podatkach tkwi szkopuł tylko w utrzymaniu psa i przepisach, wypowiem się co do Norwegii tam nie ma podatku od posiadania psa nie trzeba go tez nigdzie rejestrować, za to ceny wizyt u weta zwalaja z nóg, szczepienie to 500 nok.
Jeśli chcesz zrobić jakaś operacje to idzie w tysiącach. Mentalność ludzi jest całkiem inna i o to głownie chodzi. |
|
|
|
|
#2733 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2734 |
|
Zakorzenienie
|
Uwazam, ze pseudhodowle moglyby zniknac w momencie kiedy ludzie dostawaliby wysokie grzywny, a przy kolejnym razie zawiasy. No i oczywiscie szczeniaki/suczki z pseudohodowli musialby zostac zabrane.
Bo wiadomo co taki pseudo moglby zobic z tymi zwierzakami, on ma na nich zarabiac, a nie tracic kase.
|
|
|
|
|
#2735 |
|
Zadomowienie
|
ja uwazam, ze po pierwsze nalezaloby wprowadzic prawny nakaz kastracji i sterylizacji zwierzat bez papierow.
nastepnie kary pieniezny-bardzo wysokie za dopuszczanie do rozrodu takich zwierzat. tak, zeby bardziej oplacalo sie zrobic sterylke aborczyjna niz zostac pseudohodowca. mioty urodzone "na lewo" powinny byc usypiane. i wreszcie zmienic nalezy nieco zasady hodowli psow uzytkowych. dobry pies pociagowy czy mysliwski nie musi byc jednoczesnie "showkiem". czyji: rozdzielic linie, dla psow typowo pracujacych zmienic zasady hodowlane. a jesli chodzi o "spiacych na kasie posiadaczy psow rasowych", to ja nie zbieralam na psa-pojechalam i kupilam. co wiecej stac mnie tez, zeby mlodej sprowadzic z zagranicy szczepionke, co tanie nie jest. nie spie na forsie. ale nie uwazam, ze to cos zlego na niej spac i inwestowac w to, co sie kocha tyle, ile trzeba. to nie jest powod do wstydu. sama przyznaje, ze jesli w przyszlosci stane sie hodowca, to bede pytac przyszlych wlascicieli moich szczeniat o to, na co moga sobie pozwolic. nie uwazam, zeby to bylo nie na miejscu. |
|
|
|
|
#2736 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oprócz tego uważam ,że nie wskazane jest kompletne wyniszczenie kundelków one są bardzo , bardzo kochane i piękne
|
|
|
|
|
|
#2737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skonczyloby sie to masowym wyrzucaniem/usmiercaniem psiakow na wsiach... Wyobrazacie sobie wiesniaka ktory idzie ze swoja lancuchowa suczka do weta na sterylke? A pozniej jeszcze daje jej warunki na zagojenie sie brzusia? Powinni zakazac rozmnazania - albo przynajmniej sprzedawania kundli w cenach psow rasowych.
Edytowane przez csylwiac Czas edycji: 2011-02-21 o 17:02 |
|
|
|
|
|
#2738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak na marginesie, czyż to nie zaskakujące, że ludzie przeciwni rodowodom, wystawom, jakoby stresowały psy, sprzedają bardzo często szczenięta po choć jednym rodowodowym rodzicu ? I podbijają tą informacją cenę. Hipokryzja, obłuda i ciemnota. |
|
|
|
|
|
#2739 |
|
Raczkowanie
|
gunia - myslalam ze macie na mysli WSZYSTKIE PSY, a nie tylko te sprzedawane w hodowlach
Tu sie z Toba zgadzam w 100%.Piszac "zabronic" mialam na mysli tez i karac. Dopoki Panstwo nie zajmie sie ta sprawa, organizacje prozwierzece moga sie pocic i ratowac te pojedyncze kropelki z wielkiego morza potrzeb...
|
|
|
#2740 | |
|
BAN stały
|
I
Cytat:
i najgorsze w tym wszystkim jest to, ze my tutaj piszemy, czesto denerwujemy się rożnymi przykładami, które przytaczamy i nic nie można na dobra sprawę poradzić... To chyba jest nagorsze. Pseudohodowcy zacieraja rece i śmieją sie bo czuja sie całkowicie bezkarni.
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-22 o 09:04 |
|
|
|
|
|
#2741 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dokladnie nic dodac nic vujac ;( pwoem wam w Polsce problemem jest ,ze doslownie kazdy pieska moze miec..zbyt ltwy dostep ...teraz zbieramy plony
[B]''PSI LOS'' POMYSL CZASEM O CIERPIENIU ,KTOREGO WOLISZ NIE WIDZIEC...http://www.youtube.com/watch?v=dly3siDise4/B] Psy, którym bujne serce do człowieka zabiło. Na różańcach z cierpienia wymadlają swą miłość... ludzie kochaja zwierzeta ale ... http://pl.youtube.com/watch?v=mM6N26H4JEI |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2742 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A pojechać na trzy wystawy, żeby mieć sukę hodowlaną/psa hodowlanego, to też nie jest wielki wysiłek (nooo.... powiedzmy, dla mnie każda wystawa to wysiłek, ale chodzi mi o to, że to TYLKO trzy wystawy i już masz psa/sukę z uprawnieniami do krycia/rodzenia). Co do drugiego fragmentu - uwierz mi, jak już się pojawią, to bez pytania będziesz wiedzieć. Tym bardziej, że skoro ktoś już się zdecydował wydać na rasowego psa odpowiednią sumę, to jest świadom, że to będą koszty jedzenia, ewentualnego leczenia (tfu tfu), szczepień, zabezpieczenia, gadżetów etc. Mnie (i pewnie Ciebie również będą w przyszłości) najbardziej śmieszą Ci, którym się mówi, że NIE sprzedamy szczeniaka. Oburzenie święte i hasło "ale oni mają pieniądze". ZAWSZE. |
|
|
|
|
|
#2743 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
bardzo mądrze i trafnie wyjaśnione Dokładnie tak własnei jest - hodowca rzadko kiedy się myli - choć musze przyznać, że zdarzają sie wyjatki ale to chyba tylko potwierdza regułę. Cytat:
Oczywiście w każdej hodowli mogą sie trafic takie przypadki gdy odmawiamy jakiejś "jednostce" szczeniaka. Ale to jest wtedy gdy ktoś przychodzi po malucha i jego zachowanie jest sprzeczne z tym co hodowca uważa za "normalność" w stosunku do małego zwierzątka. Wtedy na pewno dobry hodowca odmówi oddania swojego szczeniaka w takie ręce.
|
||
|
|
|
|
#2744 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale proby polowe nie daja nawet certyfikatu uzytkowosci. szczerze mowiac 3 stopien do 24 miesiaca zycia zrobi kazdy kanapowiec. chyba, ze boi sie strzalu. poza tym to nie jest ocena umiejetnosci. z zalozenia jest to ocena naturalnych instynktow. dlatego tez sa przeznaczone dla mlodych zwierzat. nie maja one nic wspolnego z uzytkowoscia. ale nie tylko psy mysliwskie to psy uytkowe. Cytat:
uwazam, ze hodowcy myla sie bardzo czesto, ale rownie czesto maja to gleboko gdzies-sprzedali, zarobili, wiec juz nie ich. czasem tez wola nie przyznawac, jak skonczyly ich szczenieta. skad tyle psow w pseudohodowlach "po rodowodowych rodzicach"? |
||
|
|
|
|
#2745 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2746 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak do końca i na 100% nikt nigdy nie wie.... Ale wiele można wywnioskować po zachowaniu człowieka. Drugą barierą może być cena. Są hodowcy i "hodowcy" Czesto ejst tak, że u tych gdzie jest miot za miotem cena drastycznie spada (bo np. musi być miejsce dla kolejnych miotów) i chcą sie pozbyc jak najszybciej szczeniat. A na takie "okazje" juz czekaja pseuchododowcy bo kupując za niska cene psa z rodowodem może on być podstawa ich "pseudo-hodowli" Tak wiec jak zwykle ocena zależy od punktu siedzenia i po dłuższym zastanowieniu muszę przyznać racje i Tobie i Twojej poprzedniczce ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
Tak masz racje Bo zdarzyło mi się , że mops, który był od nas kupiony zmienił właściciela i nas o zdanie nie zapytano - mimo ze w umowie jest adnotacja dotycząca tej kwestii. Niestety Polskie prawo traktuje psa jako rzecz?! stad tez biora sie rozne trudnosci czy nieprawidłowości. Powróce jeszcze do kwestii cen o ktorych juz sie wypowiadalam. Podam przykłąd. Pokryłam swoim reproduktorem suke mopsa ( z naszym przydomkiem ) następnie właścicielka tej suki sprzedawał po niej szczenieta. Jednak przy ostatniej suczce znacznie zaniżyła cenę i cena ta nie różniła sie prawie od cen szczeniąt bez rodowodu. W ten sposób szczenie to trafiło do rak pseudohodowcy - jak sie po czasie okazało. Skad o tym wiem? Ponieważ pseudododowca przy sprzedawaniu szczeniąt podpierał sie imieniem mojej hodowli przy sprzedaży szczeniąt jako reklama a to dlatego, ze kupił szczeniaka (za małe pieniądze) po rodzicach z rodowodem!. Co w takiej sytuacji można zrobić - NIC |
||
|
|
|
|
#2747 | |
|
Przyczajenie
|
Dla każego typu psa masz odpowiednie "próby". Dla pasterskich takoż (często na wystawach specjalistycznych możesz spotkać zagrodę z owcami, gdzie można dostać zwykłe "Zaliczenie" i sprawdzić instynkty).
ALE nadal nie rozumiem jak potencjalny dyplom któregokolwiek stopnia ma mi potwierdzić, że ten pies może dawać dzieci zdrowe? Pies z tyło/przodozgryzem też zrobi dyplom, a dzieci mieć NIE może. I to się właśnie ocenia na wystawie. Użytkowość to, jak sama słusznie zauważyłaś, instynkty i umiejętności. A one nie wystarczą. Cytat:
I nie, nie mylą się czesto. Na prawie pięćdziesiąt miotów na przestrzeni ponad 10 lat jasne, że nie mogę Ci powiedzieć, że w ogóle się nie mylimy (ja i moja Mama konkretnie, hodujemy psy wspólnie), ale BARDZO dbamy o odpowiedni dom i na palcach jednej ręki mogę Ci policzyć przypadki, gdzie okazało się, że coś "poszło" nie tak. Za bardzo nie wiem, jak możesz się się wypowiadać w kwestii mylenia bądź nie, skoro nie jesteś hodowcą. Skąd teza o tym częstym myleniu się? Zaznaczam, że rozmawiamy tu o prawdziwych, godnych tej nazwy hodowlach. @Stellanova - dziękuję I widzę, że pod tym co piszesz, mogę podpisać się wszystkimi moimi kończynami, nawet w ciemno. Tym bardziej, że świetnie kojarzę Twój przydomek
|
|
|
|
|
|
#2748 | |
|
BAN stały
|
I ja się z tym oczywiście zgadzam w 100%.
Dodam tylko, że chodzi o hodowanie przez duże "H" Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ja uwazam, ze psu o genialnych cechach uzytkowych ten przodozgryz w niczym nie przeszkadza. i nie dziwilabym sie np. mysliwemu, ktory chcialby miec szczenie po swojej genialnie uzytkowej suce z przodozgryzem. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2750 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
pies , który ma wadę zgryzu a wada zgryzu jest to wada bardzo poważna - dyskwalifikująca nie powinien zostać psem hodowlanym ponieważ wadę bedzie przekazywać potomnym |
|
|
|
|
|
#2751 |
|
Zadomowienie
|
doskonale predyspozycje do pracy w polu tez przekaze potomstwu. pytanie: co wazniejsze?
ja napisalam: dla mnie psy uzytkowe powinny byc oceniane nieco inaczej. |
|
|
|
|
#2752 |
|
Zadomowienie
|
A nie moga byc uzytkowe i bez wad
![]() Wada zgryzu jest wada wykluczajaca z rozrodu. We wzorcu tez nie ma dopuszczenia do tolerowania tej wady(chyba ze to mops czy shih tzu |
|
|
|
|
#2753 | |
|
BAN stały
|
Tak właśnie powinno się podchodzić do tego tematu
![]() Cytat:
U mopsa w/g wzorca ma być niewielki przodozgryz. A już tyłozgryz, duzy przodozgryz , krzywa zuchwa czy pokazywanie języka to wada. U shih-Tzu w/g wzorca ma być lekki przodozgryz lub zgryz cęgowy. Tyłozgryz jest również wadą i taki pies nie będzie dopuszczony do hodowli.
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-24 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#2754 |
|
Zadomowienie
|
prawda jest taka, ze psy uzytkowe rozmnazane sa bez papierow i ich ewentualntne wady zgryzu nikogo nie obchodza.
aby tego uniknac uwazam, ze powinien wystarczyc im certfikat uzytkowosci, aby mogly byc legalnie rozmnazane. |
|
|
|
|
#2755 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
A wiec przeciwstawienie całej tutejszej (i nie tylko) akcji R=R![]() |
||
|
|
|
|
#2756 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nieprawda. przygotowanie psa mysliwskiego do porzadnego konkursu wymaga wiecej wysilku niz wystawienie mopsa czy buldoga do wystawy. a wyselekcjonowanie zwierzat z instynktem i predyspozycjami do pracy wymaga znacznie wiecej trudu niz 3 bdb na podrzednej wystawie, ktore sa wymagane do hodowlanki. |
|
|
|
|
|
#2757 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Mopsy czy buldogi występują nie tylko na ringach wystawowych aby zdobyć oceny czy tytuły wystawowe ale również występują w agility np. http://www.youtube.com/watch?v=4bmH0b_Ufrw czy w konkursie JH gdzie wykonują wraz ze swoim przewodnikiem skomplikowane ewolucje. Praca małego dziecka z psem może być bardzo ciężką pracą aby uzyskac takie efekty jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=fpafD8W99gA Czy zdajesz sobie sprawę ile figur jest do zapamiętania i poprawnego wykonania w tej konkurencji? Najpewniej myślisz, ze dziecko dla śmiechu wchodzi na ring aby się po nim przejść z psem, a tam nie o to chodzi ![]() Cytat:
Do "hodowlanki" dla samców dopuszczajace sa oceny doskonałe , dla suk bdb ale nie na podrzędnych wystawach tylko. Dla jednych i drugich czyli psów i suk aby otrzymać oceny hodowlane potrzebna jest wystawa rangi międzynarodowej na której jest sporo podwyższona poprzeczka w zakresie oceny
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-26 o 12:19 |
||
|
|
|
|
#2758 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2759 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niektorzy uprawiaja agility dla draki-zeby ze swoim psem dobrze sie bawic. a JH...no przeciez to smieszne. ni porownuj dzieciaka w garniturku, ktory biega po ringu z czlowiekiem, ktory szkoli psy pracujace. skupiam sie na psach mysliwskich, bo takiego mam w domu, ale mam na mysli takze psy zaprzegowe, pasterskie, czy nawet te do dogoterapii-bo to tez dla psa ciezka praca. Cytat:
to nie jest zaden problem zrobic hodowlanke. najmniejszy. czesto rozmnazane sa psy brzykie, bez zadnych badan tylko dlatego, ze zaliczyly te 3 wystawy. to nie jest pseudo? nie, bo szczenieta beda miec papiery. ale hodowla tez bym tego nie nazwala. raczej namnazaniem. a tego jestem wrogiem. poza tym czesto po tych 3 wystawach suka juz nie jest wystawiana-tylko rodzi. to jest hodowla? jesli zas chodzi o klase uzytkowa, to w polsce wcale nie sa tam wystawiane psy pracujace. wystarczy naprawde niewiele, zeby taki certyfikat uzytkowosci zrobic. sa nawet szkolenia: oddajesz psa na tydzien, wraca z certyfikatem. to ma sie nijak do psow, ktore codziennie ruszaja ze swoimi panami w pole, gdzie PRACUJA. uwazam, ze zwiazek kynologiczny powinien sie w tej dziedzinie nieco zmodernizowac. Cytat:
))ale prawda jest, ze agility czy inne latajace pilki to nie jest praca. to jest ZABAWA. i nie wiem jak ktos, kto jest hodowca moze tego nie rzrozniac, ale ok...uczymy sie cale zycie. i teraz kontrowersyjne stwierdzenie: nie cierpie konkusu JH ))))
|
|||
|
|
|
|
#2760 |
|
BAN stały
|
Dla psa każda forma czy to dogoterapia, czy praca w polu czy agility czy tez przygotowanie do JH to zabawa i praca za razem!. Psa uczy sie wszystkiego za pomocą nagród. Każde szkolenie przebiega w ten sam sposób: tzn. nauka a po poprawnym wykonaniu danej czynności nagroda, AKCJA-REAKCJA
. Zdecydowanie popieram mądre słowa : pies użytkowy wzorcowy i zdecydowanie bez wad .PIES RASOWY = RODOWODOWY Pies rodowodowy podlega określonym regulaminom Związku Kynologicznego Pies rasowy jest ścisłe określony zarówno fenotypowo i genotypowo przez wzorzec. Zarówno szczegóły typu zgryz maja swoja wartosc w odzwierciedleniu danej rasy jak również charakter i cechy uzytkowosci , wiec nie mozemy wykorzystywac cech danej rasy nei zwracajac uwagi na inne szczegóły wzorca, gdyż jest to ściśle powiązane.
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-26 o 08:55 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

Tu sie z Toba zgadzam w 100%.
i najgorsze w tym wszystkim jest to, ze my tutaj piszemy, czesto denerwujemy się rożnymi przykładami, które przytaczamy i nic nie można na dobra sprawę poradzić... To chyba jest nagorsze. Pseudohodowcy zacieraja rece i śmieją sie bo czuja sie całkowicie bezkarni.
pies , który ma wadę zgryzu a wada zgryzu jest to wada bardzo poważna - dyskwalifikująca nie powinien zostać psem hodowlanym ponieważ wadę bedzie przekazywać potomnym