Rasowy=Rodowodowy - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-20, 10:36   #2731
milkanika
Rozeznanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
Błagam powiedzcie mi ze mi się przewidzialo...czy ten pies z tego pierwszeo filmu z czasu od 1.29 do 1.50 jest obdzierany ze skóry zywcem???????Czy ja oslepłam? Marny losie, co za znieczulica, co za chamy...mogli chociaz go przedtem zabić i wtedy to zrobić, jak ja bardzo bym chciala kiedyś uslyszec o taki przypadku, ze pies w przyplywie agresji pozarl osobę, która chciala lub zrobila mu krzywde... Tak-chcialabym , by w takich sytuacjach w psie obudzila się maksymalna agresja w stosunku do tej osoby!! Ludzie robią z nimi co chcą, a one biedne nie robią nic
ile razy jest,że pies się broni, a inni przypinają mu łatkę agresywnego psa,agresywnej rasy,
a człowiek nie wie czemu pies wybuchł i o co chodzi
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 11:35   #2732
winogronek
Wtajemniczenie

Co do krajów skandynawskich to nie w podatkach tkwi szkopuł tylko w utrzymaniu psa i przepisach, wypowiem się co do Norwegii tam nie ma podatku od posiadania psa nie trzeba go tez nigdzie rejestrować, za to ceny wizyt u weta zwalaja z nóg, szczepienie to 500 nok.
Jeśli chcesz zrobić jakaś operacje to idzie w tysiącach.
Mentalność ludzi jest całkiem inna i o to głownie chodzi.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 19:56   #2733
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
... co do Norwegii tam nie ma podatku od posiadania psa nie trzeba go tez nigdzie rejestrować, za to ceny wizyt u weta zwalaja z nóg, szczepienie to 500 nok.
Jeśli chcesz zrobić jakaś operacje to idzie w tysiącach.
Mentalność ludzi jest całkiem inna i o to głownie chodzi.
No tak winogronku - tu masz racje przy Polskiej mentalności to nie wchodzi w rachubę... pseudo by to zaraz "omineli"
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 20:16   #2734
Merys
Zakorzenienie

Uwazam, ze pseudhodowle moglyby zniknac w momencie kiedy ludzie dostawaliby wysokie grzywny, a przy kolejnym razie zawiasy. No i oczywiscie szczeniaki/suczki z pseudohodowli musialby zostac zabrane.
Bo wiadomo co taki pseudo moglby zobic z tymi zwierzakami, on ma na nich zarabiac, a nie tracic kase.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 21:39   #2735
lapinne
Zadomowienie

ja uwazam, ze po pierwsze nalezaloby wprowadzic prawny nakaz kastracji i sterylizacji zwierzat bez papierow.
nastepnie kary pieniezny-bardzo wysokie za dopuszczanie do rozrodu takich zwierzat. tak, zeby bardziej oplacalo sie zrobic sterylke aborczyjna niz zostac pseudohodowca. mioty urodzone "na lewo" powinny byc usypiane.

i wreszcie zmienic nalezy nieco zasady hodowli psow uzytkowych. dobry pies pociagowy czy mysliwski nie musi byc jednoczesnie "showkiem".
czyji: rozdzielic linie, dla psow typowo pracujacych zmienic zasady hodowlane.

a jesli chodzi o "spiacych na kasie posiadaczy psow rasowych", to ja nie zbieralam na psa-pojechalam i kupilam. co wiecej stac mnie tez, zeby mlodej sprowadzic z zagranicy szczepionke, co tanie nie jest. nie spie na forsie. ale nie uwazam, ze to cos zlego na niej spac i inwestowac w to, co sie kocha tyle, ile trzeba. to nie jest powod do wstydu.

sama przyznaje, ze jesli w przyszlosci stane sie hodowca, to bede pytac przyszlych wlascicieli moich szczeniat o to, na co moga sobie pozwolic.
nie uwazam, zeby to bylo nie na miejscu.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 14:16   #2736
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
ja uwazam, ze po pierwsze nalezaloby wprowadzic prawny nakaz kastracji i sterylizacji zwierzat bez papierow.
nastepnie kary pieniezny-bardzo wysokie za dopuszczanie do rozrodu takich zwierzat. tak, zeby bardziej oplacalo sie zrobic sterylke aborczyjna niz zostac pseudohodowca. mioty urodzone "na lewo" powinny byc usypiane.

i wreszcie zmienic nalezy nieco zasady hodowli psow uzytkowych. dobry pies pociagowy czy mysliwski nie musi byc jednoczesnie "showkiem".

a jesli chodzi o "spiacych na kasie posiadaczy psow rasowych", to ja nie zbieralam na psa-pojechalam i kupilam. co wiecej stac mnie tez, zeby mlodej sprowadzic z zagranicy szczepionke, co tanie nie jest. nie spie na forsie. ale nie uwazam, ze to cos zlego na niej spac i inwestowac w to, co sie kocha tyle, ile trzeba. to nie jest powod do wstydu.

sama przyznaje, ze jesli w przyszlosci stane sie hodowca, to bede pytac przyszlych wlascicieli moich szczeniat o to, na co moga sobie pozwolic.
wybacz ,ale to przesada usypiać psy "robione" "na lewo" co one temu winne? po prostu wykastrować je i tyle

oprócz tego uważam ,że nie wskazane jest kompletne wyniszczenie kundelków one są bardzo , bardzo kochane i piękne
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 17:00   #2737
csylwiac
Raczkowanie

Cytat:
Moim zdaniem za ostro...
Skonczyloby sie to masowym wyrzucaniem/usmiercaniem psiakow na wsiach...
Wyobrazacie sobie wiesniaka ktory idzie ze swoja lancuchowa suczka do weta na sterylke? A pozniej jeszcze daje jej warunki na zagojenie sie brzusia?
Powinni zakazac rozmnazania - albo przynajmniej sprzedawania kundli w cenach psow rasowych.

Dalmatyńczyki w Potrzebie - ile kropek tyle nieszczęść!

Edytowane przez csylwiac
Czas edycji: 2011-02-21 o 17:02
csylwiac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 19:04   #2738
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez csylwiac Pokaż wiadomość
Moim zdaniem za ostro...
Skonczyloby sie to masowym wyrzucaniem/usmiercaniem psiakow na wsiach...
Wyobrazacie sobie wiesniaka ktory idzie ze swoja lancuchowa suczka do weta na sterylke? A pozniej jeszcze daje jej warunki na zagojenie sie brzusia?
Powinni zakazac rozmnazania - albo przynajmniej sprzedawania kundli w cenach psow rasowych.
Tak, ale czy nie uważasz, że zwykły zakaz lub nakaz cokolwiek da ? Co z tego, że jest nakaz szczepienia psów na wściekliznę co roku, jak i tak pewnie spora część ludzi się do niego nie stosuje. I z tym było by podobnie. Moim zdaniem przykład powinien iść z góry tj. wszystkie zwierzęta rodowodowe lecz niehodowlane powinny być wykastrowane (nie tylko koty), a hodowcy powinni to sprawdzać. I chodzi mi tu o wszystkie organizacje zrzeszające hodowców. Zmniejszyłoby to ilość psów "porodowodowych", których jest multum w ogłoszeniach. Tylko pewnie jest to zupełnie nierealne...

A tak na marginesie, czyż to nie zaskakujące, że ludzie przeciwni rodowodom, wystawom, jakoby stresowały psy, sprzedają bardzo często szczenięta po choć jednym rodowodowym rodzicu ? I podbijają tą informacją cenę. Hipokryzja, obłuda i ciemnota.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 22:16   #2739
csylwiac
Raczkowanie

gunia - myslalam ze macie na mysli WSZYSTKIE PSY, a nie tylko te sprzedawane w hodowlach Tu sie z Toba zgadzam w 100%.

Piszac "zabronic" mialam na mysli tez i karac.

Dopoki Panstwo nie zajmie sie ta sprawa, organizacje prozwierzece moga sie pocic i ratowac te pojedyncze kropelki z wielkiego morza potrzeb...

Dalmatyńczyki w Potrzebie - ile kropek tyle nieszczęść!
csylwiac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 09:01   #2740
Stellanova
BAN stały

I
Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
... ludzie przeciwni rodowodom, wystawom, jakoby stresowały psy, sprzedają bardzo często szczenięta po choć jednym rodowodowym rodzicu ? I podbijają tą informacją cenę. Hipokryzja, obłuda i ciemnota.
Trafne spostrzeżenie! i najgorsze w tym wszystkim jest to, ze my tutaj piszemy, czesto denerwujemy się rożnymi przykładami, które przytaczamy i nic nie można na dobra sprawę poradzić... To chyba jest nagorsze. Pseudohodowcy zacieraja rece i śmieją sie bo czuja sie całkowicie bezkarni.

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-02-22 o 09:04
Stary 2011-02-22, 14:26   #2741
Aaliyah1981
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Ja to jak widze tego typu sytuacja, to po prostu mam ochote krzyczec...
Jak mozna doprowadzic, do tego typu sytuacji, mamy XXI wiek, a to co sie u nas w kraju dzieje, to jest jakas paranoja. Ludzie moga traktowac zwierzeta jak rzeczy. Urzednicy maja wszystko gleboko w tylku, co sie beda zwierzetami przejmowac? A nasz rzad, robi dokladnie to samo przyklad daje ponizej, tylko bardzo prosze o nie wlaczanie tego filmiku osobom o slabych nerwach, drastyczne sceny.

http://www.facebook.com/event.php?eid=188503581182704

dokladnie nic dodac nic vujac ;(

pwoem wam w Polsce problemem jest ,ze doslownie kazdy pieska moze miec..zbyt ltwy dostep ...teraz zbieramy plony okupione niejednokrotnie cierpieniem niestety ..bezbronnych zwierzat .W uk jak chce sie wynajc mieszkanie to na 99% ogloszen nie mozna miec zwierzaka ..wiem bo mamy taki sam klopot kiedy cchemy cos wynajc ....wet niemilosiernie drogi ...dla mnie pies to rarytas ..Jesli ludzie mieszkaja w mieszkanaich socialnych to tez pieskow nie moga miec ..jesli maja to wylacznie na parterze...A u nas wolna amerykanka niestety ...sama mieszkalam w bloku gdzie na klatce na 8 mieszkan przypadalo 15 psow ....do tego jedna rodzinka miala 5 i za ani jednego nie placili podatku ..bo nie pracowali ..W uk naprawde na ulicach tych psiakow az tak duzo nie widac..fakt ,ze przez schroniska przewija sie ich duzo ..wiec jednak to czarne podziemie tez istnieje ..ale restrykcje tez duzo daja ......
http://pl.youtube.com/watch?v=mM6N26H4JEI

Aaliyah1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 03:23   #2742
Minx
Przyczajenie

Cytat:

Co do pierwszego fragmentu - masz próby polowe dla psów użytkowych i wygląda to zupełnie inaczej niż psia wystawa. ALE jak chciałabyś, żeby takie psy były oceniane pod względem eksterieru, charakteru i zgodności z wzorcem rasy, jak nie na "zwykłej" wystawie? Próby polowe to ocena umiejętności tylko, a cechy fizyczne najlepiej oceniać na wystawie (tym bardziej, że pies na próbach polowych potrafi wyglądać jak ostatnia pokraka czasami i złamanego grosza byś nie dała, a cóż dopiero pozwoliła takiemu osobnikowi na dzieci ;]).
A pojechać na trzy wystawy, żeby mieć sukę hodowlaną/psa hodowlanego, to też nie jest wielki wysiłek (nooo.... powiedzmy, dla mnie każda wystawa to wysiłek, ale chodzi mi o to, że to TYLKO trzy wystawy i już masz psa/sukę z uprawnieniami do krycia/rodzenia).

Co do drugiego fragmentu - uwierz mi, jak już się pojawią, to bez pytania będziesz wiedzieć. Tym bardziej, że skoro ktoś już się zdecydował wydać na rasowego psa odpowiednią sumę, to jest świadom, że to będą koszty jedzenia, ewentualnego leczenia (tfu tfu), szczepień, zabezpieczenia, gadżetów etc. Mnie (i pewnie Ciebie również będą w przyszłości) najbardziej śmieszą Ci, którym się mówi, że NIE sprzedamy szczeniaka. Oburzenie święte i hasło "ale oni mają pieniądze". ZAWSZE.
Minx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 12:06   #2743
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Minx Pokaż wiadomość
Co do pierwszego fragmentu - masz próby polowe dla psów użytkowych i wygląda to zupełnie inaczej niż psia wystawa....
bardzo mądrze i trafnie wyjaśnione
Cytat:
...jak już się pojawią, to bez pytania będziesz wiedzieć.......
Dokładnie tak własnei jest - hodowca rzadko kiedy się myli - choć musze przyznać, że zdarzają sie wyjatki ale to chyba tylko potwierdza regułę.
Cytat:
... Mnie (i pewnie Ciebie również będą w przyszłości) najbardziej śmieszą Ci, którym się mówi, że NIE sprzedamy szczeniaka...
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - jak to się mówi Oczywiście w każdej hodowli mogą sie trafic takie przypadki gdy odmawiamy jakiejś "jednostce" szczeniaka. Ale to jest wtedy gdy ktoś przychodzi po malucha i jego zachowanie jest sprzeczne z tym co hodowca uważa za "normalność" w stosunku do małego zwierzątka. Wtedy na pewno dobry hodowca odmówi oddania swojego szczeniaka w takie ręce.
Stary 2011-02-23, 18:55   #2744
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Co do pierwszego fragmentu - masz próby polowe dla psów użytkowych i wygląda to zupełnie inaczej niż psia wystawa. ALE jak chciałabyś, żeby takie psy były oceniane pod względem eksterieru, charakteru i zgodności z wzorcem rasy, jak nie na "zwykłej" wystawie? Próby polowe to ocena umiejętności tylko, a cechy fizyczne najlepiej oceniać na wystawie (tym bardziej, że pies na próbach polowych potrafi wyglądać jak ostatnia pokraka czasami i złamanego grosza byś nie dała, a cóż dopiero pozwoliła takiemu osobnikowi na dzieci ;]).
A pojechać na trzy wystawy, żeby mieć sukę hodowlaną/psa hodowlanego, to też nie jest wielki wysiłek (nooo.... powiedzmy, dla mnie każda wystawa to wysiłek, ale chodzi mi o to, że to TYLKO trzy wystawy i już masz psa/sukę z uprawnieniami do krycia/rodzenia).

Co do drugiego fragmentu - uwierz mi, jak już się pojawią, to bez pytania będziesz wiedzieć. Tym bardziej, że skoro ktoś już się zdecydował wydać na rasowego psa odpowiednią sumę, to jest świadom, że to będą koszty jedzenia, ewentualnego leczenia (tfu tfu), szczepień, zabezpieczenia, gadżetów etc. Mnie (i pewnie Ciebie również będą w przyszłości) najbardziej śmieszą Ci, którym się mówi, że NIE sprzedamy szczeniaka. Oburzenie święte i hasło "ale oni mają pieniądze". ZAWSZE.
akurat o probach polowych mi pisac nie musisz. mam wyzla. 7 maja podchodzi pierwszy raz.
ale proby polowe nie daja nawet certyfikatu uzytkowosci. szczerze mowiac 3 stopien do 24 miesiaca zycia zrobi kazdy kanapowiec.
chyba, ze boi sie strzalu. poza tym to nie jest ocena umiejetnosci. z zalozenia jest to ocena naturalnych instynktow. dlatego tez sa przeznaczone dla mlodych zwierzat. nie maja one nic wspolnego z uzytkowoscia.

ale nie tylko psy mysliwskie to psy uytkowe.

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Dokładnie tak własnei jest - hodowca rzadko kiedy się myli - choć musze przyznać, że zdarzają sie wyjatki ale to chyba tylko potwierdza regułę.
nie zgadzam sie.

uwazam, ze hodowcy myla sie bardzo czesto, ale rownie czesto maja to gleboko gdzies-sprzedali, zarobili, wiec juz nie ich. czasem tez wola nie przyznawac, jak skonczyly ich szczenieta. skad tyle psow w pseudohodowlach "po rodowodowych rodzicach"?
Stary 2011-02-23, 18:58   #2745
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
I
Trafne spostrzeżenie! i najgorsze w tym wszystkim jest to, ze my tutaj piszemy, czesto denerwujemy się rożnymi przykładami, które przytaczamy i nic nie można na dobra sprawę poradzić... To chyba jest nagorsze. Pseudohodowcy zacieraja rece i śmieją sie bo czuja sie całkowicie bezkarni.
Stellanova, a Wasza hodowla jak sobie radzi z pseudohodowcami ? Wiem, że na pewno przeprowadzacie wywiad z przyszłymi nabywcami, podpisujecie umowę. Ale czy w tej umowie jest mowa o nierozmnażaniu bez zdobycia uprawnień ? Czy to jest jakoś sprawdzane ? Bo hodujecie bardzo modne rasy więc pewnie jest dużo chętnych, nie zawsze o czystych intencjach. Pewnie jest również problem ze sterylizacją (specyfika ras). Jak sobie radzicie ?
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-23, 23:41   #2746
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...
uwazam, ze hodowcy myla sie bardzo czesto, ale rownie czesto maja to gleboko gdzies-sprzedali, zarobili, wiec juz nie ich. czasem tez wola nie przyznawac, jak skonczyly ich szczenieta. skad tyle psow w pseudohodowlach "po rodowodowych rodzicach"?
Wszystko zależy o jakich "hodowcach" mówimy. pewnei sa tacy i tacy. Ci , którzy kupuja suki z myślą o rozmnażaniu na pewno bedą chcieli tylko i wylacznie zarabiać i aby sprzedać szczeniaka by interes sie krecił. Z drugiej strony: dobre hodowle maja przewaznie te przewagę, iz maja mneijsza czy wieksza "kolejke" czekajacych po szczeniaki z ich hodowli. I ci na pewno moge sobie pozwolic na ew. odmówienie wydania szczeniaka - jesli stwierdza , że rece są nieodpowiednie. To czy sa odpowiednie czy nie ..tez moze byc złudne - bo co tu mówić o psach skoro ludzie ze soba zyja kilka lat i nie wiedza sporo rzeczy o sobie i czego moga sie spodziewac po drugiej osobie...
Tak do końca i na 100% nikt nigdy nie wie.... Ale wiele można wywnioskować po zachowaniu człowieka.

Drugą barierą może być cena. Są hodowcy i "hodowcy" Czesto ejst tak, że u tych gdzie jest miot za miotem cena drastycznie spada (bo np. musi być miejsce dla kolejnych miotów) i chcą sie pozbyc jak najszybciej szczeniat. A na takie "okazje" juz czekaja pseuchododowcy bo kupując za niska cene psa z rodowodem może on być podstawa ich "pseudo-hodowli"

Tak wiec jak zwykle ocena zależy od punktu siedzenia i po dłuższym zastanowieniu muszę przyznać racje i Tobie i Twojej poprzedniczce

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
Stellanova, a Wasza hodowla jak sobie radzi z pseudohodowcami ? Wiem, że na pewno przeprowadzacie wywiad z przyszłymi nabywcami, podpisujecie umowę. Ale czy w tej umowie jest mowa o nierozmnażaniu bez zdobycia uprawnień ? Czy to jest jakoś sprawdzane ? Bo hodujecie bardzo modne rasy więc pewnie jest dużo chętnych, nie zawsze o czystych intencjach. Pewnie jest również problem ze sterylizacją (specyfika ras). Jak sobie radzicie ?
Powiem szczerze ze trudno sobie poradzić z pseudo. Oni są wszędzie atakują itp. potrafią podszywać się nawet pod prawdziwe hodowle, mówić totalne głupoty - ich pomysłowość nie ma końca...
Tak masz racje przeprowadzamy rozmowy na podstawie ktorych mozna sobie nakreslic jakies wyobrazenie o nabywcy jak równeiz od wielu lat stosujemy umowy. W umowie mam zawarte punkty dotyczące waznych kwestii - tylko niestety jest problem z ich egzekwowaniem.
Bo zdarzyło mi się , że mops, który był od nas kupiony zmienił właściciela i nas o zdanie nie zapytano - mimo ze w umowie jest adnotacja dotycząca tej kwestii.
Niestety Polskie prawo traktuje psa jako rzecz?! stad tez biora sie rozne trudnosci czy nieprawidłowości.

Powróce jeszcze do kwestii cen o ktorych juz sie wypowiadalam. Podam przykłąd. Pokryłam swoim reproduktorem suke mopsa ( z naszym przydomkiem ) następnie właścicielka tej suki sprzedawał po niej szczenieta. Jednak przy ostatniej suczce znacznie zaniżyła cenę i cena ta nie różniła sie prawie od cen szczeniąt bez rodowodu. W ten sposób szczenie to trafiło do rak pseudohodowcy - jak sie po czasie okazało.
Skad o tym wiem? Ponieważ pseudododowca przy sprzedawaniu szczeniąt podpierał sie imieniem mojej hodowli przy sprzedaży szczeniąt jako reklama a to dlatego, ze kupił szczeniaka (za małe pieniądze) po rodzicach z rodowodem!.
Co w takiej sytuacji można zrobić - NIC
Stary 2011-02-24, 12:33   #2747
Minx
Przyczajenie

Cytat:

ale nie tylko psy mysliwskie to psy uytkowe.
Dla każego typu psa masz odpowiednie "próby". Dla pasterskich takoż (często na wystawach specjalistycznych możesz spotkać zagrodę z owcami, gdzie można dostać zwykłe "Zaliczenie" i sprawdzić instynkty).
ALE nadal nie rozumiem jak potencjalny dyplom któregokolwiek stopnia ma mi potwierdzić, że ten pies może dawać dzieci zdrowe? Pies z tyło/przodozgryzem też zrobi dyplom, a dzieci mieć NIE może. I to się właśnie ocenia na wystawie.
Użytkowość to, jak sama słusznie zauważyłaś, instynkty i umiejętności. A one nie wystarczą.

Cytat:
nie zgadzam sie.

Ja mówię o HODOWCACH. Prawdziwych. A nie takich, którzy traktują to jak zabawę i/lub fabrykę pieniędzy. Nie wspominając już o pseudohodowcach. Hodowanie psów to jest ciężka praca. Tyle w temacie.
I nie, nie mylą się czesto. Na prawie pięćdziesiąt miotów na przestrzeni ponad 10 lat jasne, że nie mogę Ci powiedzieć, że w ogóle się nie mylimy (ja i moja Mama konkretnie, hodujemy psy wspólnie), ale BARDZO dbamy o odpowiedni dom i na palcach jednej ręki mogę Ci policzyć przypadki, gdzie okazało się, że coś "poszło" nie tak.
Za bardzo nie wiem, jak możesz się się wypowiadać w kwestii mylenia bądź nie, skoro nie jesteś hodowcą. Skąd teza o tym częstym myleniu się? Zaznaczam, że rozmawiamy tu o prawdziwych, godnych tej nazwy hodowlach.

@Stellanova - dziękuję I widzę, że pod tym co piszesz, mogę podpisać się wszystkimi moimi kończynami, nawet w ciemno. Tym bardziej, że świetnie kojarzę Twój przydomek
Minx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 12:59   #2748
Stellanova
BAN stały

Cytat:
... Hodowanie psów to jest ciężka praca. ..
I ja się z tym oczywiście zgadzam w 100%.
Dodam tylko, że chodzi o hodowanie przez duże "H"

Cytat:
...Stellanova - dziękuję I widzę, że pod tym co piszesz, mogę podpisać się wszystkimi moimi kończynami, nawet w ciemno. Tym bardziej, że świetnie kojarzę Twój przydomek
Stary 2011-02-24, 17:08   #2749
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Dla każego typu psa masz odpowiednie "próby". Dla pasterskich takoż (często na wystawach specjalistycznych możesz spotkać zagrodę z owcami, gdzie można dostać zwykłe "Zaliczenie" i sprawdzić instynkty).
ALE nadal nie rozumiem jak potencjalny dyplom któregokolwiek stopnia ma mi potwierdzić, że ten pies może dawać dzieci zdrowe? Pies z tyło/przodozgryzem też zrobi dyplom, a dzieci mieć NIE może. I to się właśnie ocenia na wystawie.
Użytkowość to, jak sama słusznie zauważyłaś, instynkty i umiejętności. A one nie wystarczą.

a ja uwazam, ze psu o genialnych cechach uzytkowych ten przodozgryz w niczym nie przeszkadza. i nie dziwilabym sie np. mysliwemu, ktory chcialby miec szczenie po swojej genialnie uzytkowej suce z przodozgryzem.
Stary 2011-02-24, 19:04   #2750
Stellanova
BAN stały

Cytat:
a ja uwazam, ze psu o genialnych cechach uzytkowych ten przodozgryz w niczym nie przeszkadza....
To nie tak... pies , który ma wadę zgryzu a wada zgryzu jest to wada bardzo poważna - dyskwalifikująca nie powinien zostać psem hodowlanym ponieważ wadę bedzie przekazywać potomnym
Stary 2011-02-24, 20:45   #2751
lapinne
Zadomowienie

doskonale predyspozycje do pracy w polu tez przekaze potomstwu. pytanie: co wazniejsze?

ja napisalam: dla mnie psy uzytkowe powinny byc oceniane nieco inaczej.
Stary 2011-02-24, 22:52   #2752
Garadiela
Zadomowienie

A nie moga byc uzytkowe i bez wad
Wada zgryzu jest wada wykluczajaca z rozrodu.
We wzorcu tez nie ma dopuszczenia do tolerowania tej wady(chyba ze to mops czy shih tzu )...
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 23:13   #2753
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
A nie moga byc uzytkowe i bez wad....
Tak właśnie powinno się podchodzić do tego tematu

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
...We wzorcu tez nie ma dopuszczenia do tolerowania tej wady(chyba ze to mops czy shih tzu )...
Psy "krótkonose" maja również określowe swoje wady zgryzu . Ich zgryz jest ściśle określony a odstępstwa od wzorca powodują obniżenie oceny a nieraz dyskwalifikację.
U mopsa w/g wzorca ma być niewielki przodozgryz. A już tyłozgryz, duzy przodozgryz , krzywa zuchwa czy pokazywanie języka to wada.
U shih-Tzu w/g wzorca ma być lekki przodozgryz lub zgryz cęgowy. Tyłozgryz jest również wadą i taki pies nie będzie dopuszczony do hodowli.

Czas edycji: 2011-02-24 o 23:15
Stary 2011-02-25, 21:25   #2754
lapinne
Zadomowienie

prawda jest taka, ze psy uzytkowe rozmnazane sa bez papierow i ich ewentualntne wady zgryzu nikogo nie obchodza.

aby tego uniknac uwazam, ze powinien wystarczyc im certfikat uzytkowosci, aby mogly byc legalnie rozmnazane.
Stary 2011-02-25, 21:31   #2755
Stellanova
BAN stały

Cytat:
prawda jest taka, ze psy uzytkowe rozmnazane sa bez papierow i ich ewentualntne wady zgryzu nikogo nie obchodza...
Nie moge sie z tym zgodzic. Na wystawach jest klasa użytkowa dla psów z certyfikatami użytkowości i psy takie są oceniane równiez w/g wzorca.

Cytat:
...uwazam, ze powinien wystarczyc im certfikat uzytkowosci, aby mogly byc legalnie rozmnazane.
W takim wypadku jest to tylko rozmnażanie, pseudohodowla i swawola a nie hodowanie A wiec przeciwstawienie całej tutejszej (i nie tylko) akcji R=R

Stary 2011-02-25, 22:29   #2756
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
W takim wypadku jest to tylko rozmnażanie, pseudohodowla i swawola a nie hodowanie A wiec przeciwstawienie całej tutejszej (i nie tylko) akcji R=R

nieprawda.

przygotowanie psa mysliwskiego do porzadnego konkursu wymaga wiecej wysilku niz wystawienie mopsa czy buldoga do wystawy.

a wyselekcjonowanie zwierzat z instynktem i predyspozycjami do pracy wymaga znacznie wiecej trudu niz 3 bdb na podrzednej wystawie, ktore sa wymagane do hodowlanki.
Stary 2011-02-25, 22:40   #2757
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...przygotowanie psa mysliwskiego do porzadnego konkursu wymaga wiecej wysilku niz wystawienie mopsa czy buldoga do wystawy...
Nieprawda.
Mopsy czy buldogi występują nie tylko na ringach wystawowych aby zdobyć oceny czy tytuły wystawowe ale również występują w agility np. http://www.youtube.com/watch?v=4bmH0b_Ufrw czy w konkursie JH gdzie wykonują wraz ze swoim przewodnikiem skomplikowane ewolucje.

Praca małego dziecka z psem może być bardzo ciężką pracą aby uzyskac takie efekty jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=fpafD8W99gA

Czy zdajesz sobie sprawę ile figur jest do zapamiętania i poprawnego wykonania w tej konkurencji? Najpewniej myślisz, ze dziecko dla śmiechu wchodzi na ring aby się po nim przejść z psem, a tam nie o to chodzi

Cytat:
.. ...wyselekcjonowanie zwierzat z instynktem i predyspozycjami do pracy wymaga znacznie wiecej trudu niz 3 bdb na podrzednej wystawie, ktore sa wymagane do hodowlanki.
nieprawda.
Do "hodowlanki" dla samców dopuszczajace sa oceny doskonałe , dla suk bdb ale nie na podrzędnych wystawach tylko. Dla jednych i drugich czyli psów i suk aby otrzymać oceny hodowlane potrzebna jest wystawa rangi międzynarodowej na której jest sporo podwyższona poprzeczka w zakresie oceny

Czas edycji: 2011-02-26 o 12:19
Stary 2011-02-25, 23:38   #2758
milkanika
Rozeznanie

Cytat:
Nieprawda.
Mopsy czy buldogi występują nie tylko na ringach wystawowych aby zdobyć oceny czy tytuły wystawowe ale również występują w agility czy konkursie JH gdzie wykonują wraz ze swoim przewodnikiem skomplikowane ewolucje.

nieprawda.
Do "hodowlanki" dla samców dopuszczajace sa oceny doskonałe , dla suk bdb ale nie na podrzędnych wystawach tylko. Dla jednych i drugich czyli psów i suk aby otrzymać oceny hodowlane potrzebna jest wystawa rangi międzynarodowej na której jest sporo podwyższona poprzeczka w zakresie oceny
yy psy tego typu i agility? zresztą co ma wspólnego występ z użytkowością i próbami,które są przeznaczone dla danej rasy?
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 08:28   #2759
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Nieprawda.
Mopsy czy buldogi występują nie tylko na ringach wystawowych aby zdobyć oceny czy tytuły wystawowe ale również występują w agility czy konkursie JH gdzie wykonują wraz ze swoim przewodnikiem skomplikowane ewolucje.
agility to jest sport, nie uzytkowosc.
niektorzy uprawiaja agility dla draki-zeby ze swoim psem dobrze sie bawic.

a JH...no przeciez to smieszne.
ni porownuj dzieciaka w garniturku, ktory biega po ringu z czlowiekiem, ktory szkoli psy pracujace.
skupiam sie na psach mysliwskich, bo takiego mam w domu, ale mam na mysli takze psy zaprzegowe, pasterskie, czy nawet te do dogoterapii-bo to tez dla psa ciezka praca.

Cytat:
nieprawda.
to tez chyba jakis zart jest z tymi miedzynarodowkami.
to nie jest zaden problem zrobic hodowlanke. najmniejszy.
czesto rozmnazane sa psy brzykie, bez zadnych badan tylko dlatego, ze zaliczyly te 3 wystawy. to nie jest pseudo? nie, bo szczenieta beda miec papiery. ale hodowla tez bym tego nie nazwala. raczej namnazaniem. a tego jestem wrogiem. poza tym czesto po tych 3 wystawach suka juz nie jest wystawiana-tylko rodzi. to jest hodowla?

jesli zas chodzi o klase uzytkowa, to w polsce wcale nie sa tam wystawiane psy pracujace. wystarczy naprawde niewiele, zeby taki certyfikat uzytkowosci zrobic.
sa nawet szkolenia: oddajesz psa na tydzien, wraca z certyfikatem.
to ma sie nijak do psow, ktore codziennie ruszaja ze swoimi panami w pole, gdzie PRACUJA.

uwazam, ze zwiazek kynologiczny powinien sie w tej dziedzinie nieco zmodernizowac.

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
yy psy tego typu i agility? zresztą co ma wspólnego występ z użytkowością i próbami,które są przeznaczone dla danej rasy?
wiesz...kazdy moze sie bawic w agility. nawet ja. mimo ze moj pies nadaje sie do tego jak owca do ciagniecia wozu))

ale prawda jest, ze agility czy inne latajace pilki to nie jest praca. to jest ZABAWA. i nie wiem jak ktos, kto jest hodowca moze tego nie rzrozniac, ale ok...uczymy sie cale zycie.

i teraz kontrowersyjne stwierdzenie: nie cierpie konkusu JH))))
Stary 2011-02-26, 08:47   #2760
Stellanova
BAN stały

Dla psa każda forma czy to dogoterapia, czy praca w polu czy agility czy tez przygotowanie do JH to zabawa i praca za razem!. Psa uczy sie wszystkiego za pomocą nagród. Każde szkolenie przebiega w ten sam sposób: tzn. nauka a po poprawnym wykonaniu danej czynności nagroda, AKCJA-REAKCJA .
Zdecydowanie popieram mądre słowa : pies użytkowy wzorcowy i zdecydowanie bez wad .

PIES RASOWY = RODOWODOWY
Pies rodowodowy podlega określonym regulaminom Związku Kynologicznego

Pies rasowy jest ścisłe określony zarówno fenotypowo i genotypowo przez wzorzec. Zarówno szczegóły typu zgryz maja swoja wartosc w odzwierciedleniu danej rasy jak również charakter i cechy uzytkowosci , wiec nie mozemy wykorzystywac cech danej rasy nei zwracajac uwagi na inne szczegóły wzorca, gdyż jest to ściśle powiązane.

Czas edycji: 2011-02-26 o 08:55
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości