2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-25, 10:52   #4831
Paula SHIN
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Szczęśliwa wanilia, spokoju mi to nie dawało i znalazłam samą manną kaszkę bez gotowania, teraz muszę ją poszukać w sklepach bo póki co u mnie leclerku jej nie było jak będę w realu to poszukam
http://www.kmdelikatesy.pl/node/50755

dash dziękujemy

u nas Pat dostał chrupka jak skończył pół roku i na początku żadnej rewelacji.. nie potrafił nawet na dłużej zatrzymać w buzi a teraz super sobie radzi nie ksztusi się ani nic, tylko potem mu się pić chce... ale jak go dziąsła bolą to trze nimi jak szalony
O. I nawet bezmleczna Chyba tez poszukam
Ja dzisiaj podam kawalek, przez siateczke dzisiaj znowu dostal jablko i bardzo ladnie jadl Wiec zobaczymy jak sobie poradzi z chrupkiem - bez siatki.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:14   #4832
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Kalex ja tez sobie kupiłam wreszcie witaminy, prenatal classic, mam nadzieję, że na wiosnę będę wyglądać jak człowiek
to będziemy razem vitalne mamuśki na wiosnę
Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
U mnie jest to samo - to znaczy wszędzie w domu, w łóżku, na ubraniach, a czasem nawet w pampersie małej znajduję włosy. A raz jednego ewidentnie połknęła bo był w jej kupie a jedzenie włosów, szczególnie długich jest niebezpieczne. Nie jestem w stanie tego opanować, wiąże je itd. ale i tak wszędzie leżą, jak tak dalej będzie to chyba zacznę po domu w czepku pływackim chodzić...
też się wlasnie boję,że mały zje włosa przez przypadek włosy mam non stop związane(co jest i tak katorgą dla mnie) a i tak wylatują....

Paula-jak dostałaś paczuszkę z Nestle? ja w szpitalu wypełniałam jakieś tony ankiet i tylko nam paczka z HIPP przyszla

martucha-Pat jak zwykle wymiata kurczę Twoj syn to super dzieciaczek się robi, nie mogę sie doczekac kiedy moj tak będzie siedział
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:33   #4833
Molina
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny za miłe przywitanie

Napisałam przed chwilą jednego posta, ale dostałam komunikat że poszło do moderatora i na razie go nie ma. Nic zakazanego tam nie pisałam :P Ale na wszelki wypadek teraz napisze mało żeby mi się nie zmarnowało jak znowu mi znowu wetnie. Jeśli mój poprzedni post jednak się pojawi to wybaczcie powtarzanie.

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
Co do chust ja mam chuste,ale wiekszosc lezy niz jest używana.
No ja właśnie też tak bym miała - niby chustowanie mi się bardzo podoba ale jakbym to miała kilka razy dziennie wiązać... Mnie się nosidełka nie chce upinać a co dopiero chusta.

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Hagar U nas herbatek nie chce za bardzo pic, ale daje soczki, najczesciej domowe - jablko, marchew, albo kupne - jablko, marchew, banan.
Ja będę starać się nie dawać soczków ani herbatek - zamiast soczków owoce a do picia woda.
Molina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:36   #4834
Paula SHIN
Zakorzenienie

Kalex ja w szpitalu nic nie wypelnialam, ale wypelnilam jakis czas po 4 miesiacu na stronach HiPP, Bobovita i Gerber (Nestle). I tylko ta jedna paczke dostalam

Molina kazdy robi jak uwaza

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 11:45   #4835
Molina
Raczkowanie

Uff jednak nie mam bana. To idę z kolejnym pytaniem, bo właśnie się zastanawiam czy nie zabrać Małej do neurologa. Kiedy indziej nawet bym się nie zastanawiała, ale przez te latające wirusy 5 razy się zastanawiam zanim gdzieś wyjdę (zwłaszcza w kierunku służby zdrowia) - oprócz spacerów oczywiście.

No więc sprawa jest taka, że moja Mała za 2 tyg skończy 6 miesięcy a nadal nie przewraca się na brzuszek i generalnie nie cierpi leżeć na brzuszku. Dotąd cierpliwie czekałam, kładłam ją jak najczęściej ona wytrzymywała max 10 min. i w ryk. Pozycję ma dobrą - nie przewraca się głowę dźwiga ładnie, ale po chwili widzę że się męczy.
No i teraz do tego doszło prostowanie nóżek. Tzn leżąc na plecach dźwiga główkę jakby do wstawania i wtedy prostuje i blokuje nóżki. A gdzieś wyczytałam, że to nie jest dobre. Czy wasze dzieciaczki też tak mają? Czy powinnam z tym biec do lekarza?

W dodatku przestała gadać - tzn ćwiczy jakieś dziwne dźwięki ale tylko przy... robieniu kupki (po tym poznaję że coś się szykuje). Czy wasze dzieci miały jakąś przerwę w mówieniu zanim zaczęły prawdziwe gaworzenie?
Molina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:58   #4836
gabi1985
Raczkowanie

witam
muszę się pochwalić że wróciło dzisiaj moje grzeczne dzieciątko noc też w porządku chyba tylko wczoraj miała gorszy dzień.

Cytat:
to ja się wam pochwale moim siedzącym szczęściem
gratulacje jaki Pat już duży, teraz przetarł szlaki to tylko patrzeć jak kolejne dzieciaczki będą siadać

Cytat:
Kalex ja w szpitalu nic nie wypelnialam, ale wypelnilam jakis czas po 4 miesiacu na stronach HiPP, Bobovita i Gerber (Nestle). I tylko ta jedna paczke dostalam
a kiedy ci ta paczuszka przyszła? bo ja się tez zarejestrowałam za stronie gerbera i nic mi nie przyszło a mała ma już 5 miesięcy

Cytat:
My idziemy na 13 do lekarza sprawdzić jak małej płucka w dzień prawie nie kaszle, ale jak tylko idzien a drzemkę to ją strasznie męczy i wybudza i płacze
powodzenia u lekarza

nareszcie obczaiłam o co chodzi z tym wielocytowaniem lepiej późno niż wcale

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Molina Pokaż wiadomość
W dodatku przestała gadać - tzn ćwiczy jakieś dziwne dźwięki ale tylko przy... robieniu kupki (po tym poznaję że coś się szykuje). Czy wasze dzieci miały jakąś przerwę w mówieniu zanim zaczęły prawdziwe gaworzenie?
moja tak jeszcze nie miała, ale mam chrześnicę 9 miesięczną i właśnie jak miała około pół roczku to nagle przestała gaworzyć ale po około 3 tygodniach jej przeszło i znowu się rozgadała. podobno niektóre dzieci tak mają więc ja bym się nie przejmowała. a co do odwracania na brzuszek to nie wiem. Niby każde dziecko jest inne i rozwija się inaczej ale dla czystego sumienia bym chyba do lekarza poszła. A może skoro nie lubi leżeć na brzuszku to nie czuje takiej potrzeby żeby się odwrócić bo po co

Martusia

Edytowane przez gabi1985
Czas edycji: 2011-02-25 o 12:00
gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 12:03   #4837
anilkadro
Rozeznanie

Hejka
Nadgoniłam

Cytat:
Dziewczyny przyszła do nas pierwsza choroba co robiłyście z chorymi dzieciaczkami? na pewno już pisałyście ale dopóki problem mnie nie dotyczył to przeczytałam i z głowy wyleciało
Mała ma kaszel i lekki katar, gorączki nie ma. Do lekarza chyba nie ma co isć bo pewnie mnóstwo chorych dzieci w poczekalni, sama nie wiem
Post jest sprzed 2 dni więc mam nadzieję, że już u Was lepiej.
Mojej się raz katar przytrafił. Dwa razy dziennie psikałam euphorbium, w międzyczasie modą morską, no i w użyciu frida.
Po 7 dniach przeszło

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Co do przewracania na brzuszek, to może pokaż córeczce, jak ma to robić. Nam rehabilitantka kazała położyć małego na plecki, złapać mniej więcej w kolanach, podciągnąć z bioderkami do góry, potem obracając na bok wyprostować jedną nóżkę (tą bliżej podłogi), a druga zgiąć. I poczekać, aż dziecko samo pociągnie górę ciała. Borysek tak troszkę trenował, bo miał słabe mięśnie brzuszka i nie dawał rady. No i oprócz tego zastosowałam metodę Pomidory - jak mały leżał na boczku, to mu podawałam palec w dłoń i sam się ciągnął, aż się przekręcił na brzuch. I tak parę razy pod rząd. Wystarczyło kilka dni i sam się przekręcił A też już miał skończone 5 miesięcy.
Dziękuję za to. Zaczęłam męczyć mojego leniwca. Mam nadzieję, że załapie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
O właśnie, gabisun, Borysek non stop ma bodziaki z długim rękawkiem i do tego rajtki, albo spodenki i skarpetki. I nic więcej. A w domu jakieś 20-21 stopni.
Ubierasz tak jak ja, tylko ja na body zakładam jeszcze lekką bluzeczkę (a mamy 17-19st.C)
Za to moim problemem jest w co ubrać ją na dwór.
Na przykład teraz na zewnątrz jest +13st C ale bez słońca. Więc na kombinezon raczej za ciepło. No to ubiorę kurteczkę a przykrywać jeszcze kocykiem? Ubierać dodatkowe spodenki? Tak jakoś nigdy nie jestem pewna

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
No to jedziemy na podobnym wózku
Pozostaje nam tylko się wspierać, coby nie oszaleć
Wszem i wobec obiecuję, że już więcej złego słowa na Jagodę nie powiem jak nie da mi przespać całych 7h
(jak to człowiek łatwo się przyzwyczaja do luksusu jakim jest nieprzerwany sen)

Cytat:
No i teraz do tego doszło prostowanie nóżek. Tzn leżąc na plecach dźwiga główkę jakby do wstawania i wtedy prostuje i blokuje nóżki. A gdzieś wyczytałam, że to nie jest dobre. Czy wasze dzieciaczki też tak mają? Czy powinnam z tym biec do lekarza?
Witam nową mamę i podczepiam się pod pytanie bo moja podobnie robi.

Ugotowałam wczoraj zupkę: marchew, pietruszka, ziemniaczek i brokuł + natka pietruszki. Jagoda wcinała aż jej się uszy trzęsły
No i kupkę (a raczej kupsko!) po tym zrobiła takie, że słoiczkowe jedzenie nie ma co się równać

No i zapomniałam:
Marta brawa dla Pata. Siedzi jak stary :P

Edytowane przez anilkadro
Czas edycji: 2011-02-25 o 12:04
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 12:15   #4838
Paula SHIN
Zakorzenienie

Molina Ostatnio bylismy na rehalibitacji i powiedzieli nam, ze dzieci maja jeszcze czas na nauke przewracania sie z brzucha na plecy i plecow na brzuch. Nawet w szoku byli, ze Michal juz to potrafi. Dlatego ja bym jeszcze troche poczekala i cierpliwie z dzieckiem cwiczyla. A ze tak sie dzwiga to wedlug mnie normalne.
Co do mowienia, dzieci chyba maja takie etapy, raz mowia duzo, raz prawie wcale. U nas tez teraz jest etap ciszy. A nie tak dawno "mama, mama, mama, mama" non stop bylo

Gabi dokladnie Ci nie powiem, ale naprawde nie tak dawno temu. Zdarzylam dac dopiero sloiczek z jablkiem Moze jeszcze dojdzie. Ja nadal czekam na paczke z HiPPa, ale powoli trace nadzieje.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 12:16   #4839
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
No więc sprawa jest taka, że moja Mała za 2 tyg skończy 6 miesięcy a nadal nie przewraca się na brzuszek i generalnie nie cierpi leżeć na brzuszku. Dotąd cierpliwie czekałam, kładłam ją jak najczęściej ona wytrzymywała max 10 min. i w ryk. Pozycję ma dobrą - nie przewraca się głowę dźwiga ładnie, ale po chwili widzę że się męczy.

Nie strasz bo moje dziecko robi podobnie. Tez nie przewraca sie jeszcze z pleców na brzuszek. Ogólnie na brzuszku mało leży bo tez nie za lubi. Główkę dzwiga już dawno leżac, ogólnie nie potrafi już leżec spokojnie ciagle tą głowe ma podniesioną Nózki też prostuje, przeważnie jak zaczynam ją przebierac, ale jak tylko ściagne jej spioszki i pieluche podnosi nóżki i próbuje wsadzic sobie stópki do buźki. Jeszcze jak coś do niej mówię i cieszy się to też te nóżki tak sztywno prostuje Ogólnie moja Wiktoria jest "sztywna" i to naprawde bardzo. Inne dzieci jak się bierze to sie tak "poddaja" noszeniu, a moja nie Jezu nigdy bym nie pomyślała, że to coś złego co piszesz. My byłyśmy w PL u neurologa bo bylam pewna, ze ma zwiększone napięcie, ale zbadał ją i powiedział ze jest ok. Co do gaworzenia to u nas na okrągło. Gada po swojemu strasznie. Nie miała wogóle okresu,żeby przestała gaworzyc. Już z a-gu-gu pomalutku przechodzimy w sylaby typu te-te-ta-ta-te
dzidzia_aim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 12:18   #4840
gabi1985
Raczkowanie

Cytat:
Gabi dokladnie Ci nie powiem, ale naprawde nie tak dawno temu. Zdarzylam dac dopiero sloiczek z jablkiem Moze jeszcze dojdzie. Ja nadal czekam na paczke z HiPPa, ale powoli trace nadzieje.
no widzisz a ja dostałam z hippa i bobovity a z gerbera nie ale jak się zarejestrowałaś na stronie bobovity to napisz im maila że chcesz żeby ci przysłali próbki. Ja tak zrobiłam i za tydzień mi przyszły

Martusia

Stary 2011-02-25, 12:19   #4841
aaneczka1984
Zadomowienie

Witam

Chyba bede mogła być już z WAmi na bierząco bo moim chłopakom lepiej
Dziś Patryczek tylko raz sie obudził i z pół godzinki go usypiałam a Dominis coś tam pokwilił jak Patryk płakał i znow usnoł
mogewiec powiedziec, żem sie wyspała

Teraz moi chłopcy spią..fajnie ze ulozyli sobe drzemki w tym samym czasie czasem potrzebuje chwili ciszy

ycnan..mi tez ten sposób Pomidory pomógł..posciczyłam z Patrykiem kilka razy i myk..młody sam sie przekręca

anilkadro..mysle ze kurteczka i cienki polarkowy kocyk wystarczą

Molina..moj terz tak blokuje nózki przy próbie podniesienia główki

martucha..te Patryczki to jednak najfajniejsze chłopaki sa

Na fb dziewczyny strasznie krytykuja osoby co ortografy popełniaja..ja z ortografi byłam i jestem kiepska wiec jak was razi jakis mój błąd to z góry przepraszam
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 12:30   #4842
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabi1985 Pokaż wiadomość
no widzisz a ja dostałam z hippa i bobovity a z gerbera nie ale jak się zarejestrowałaś na stronie bobovity to napisz im maila że chcesz żeby ci przysłali próbki. Ja tak zrobiłam i za tydzień mi przyszły
Nie mam pojecia jak napisac takiego maila

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Na fb dziewczyny strasznie krytykuja osoby co ortografy popełniaja..ja z ortografi byłam i jestem kiepska wiec jak was razi jakis mój błąd to z góry przepraszam
Chyba nie tyle o bledy chodzi, co o to, ze na FB niektore dziewczyny baaardzo lubia sie czepiac Mi nie przeszkadza, a nawet jesli, to nie mam zamiaru zwracac nikomu uwagi.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Dalam malemu banana do reki (taki spory kawalek), bez siatki i nie wiedzial jak to zjesc, wiec tylko lizal

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 12:34   #4843
Weronisia
Zakorzenienie

Paula ty gotujesz na parze? Dobrze pamietam?

Bo tak dziś wpadłam na pomysł, żeby ugotować Pascalowi obiad na parze. Tylko, że jak gotowałam w wodzie, to potem tą wodę/wywar dodawałam do miksowania, żeby była fajna konsystencja. A co dolać warzywom z pary? Zwykłą wodę przegotowaną? Czy tą z dna garnka?
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 12:35   #4844
gabisun
Zakorzenienie

Już jestem, małej płucka czyste ale gardełko zaczerwienione, dostała syropek jakiś na receptę, ufffff...teraz jestem już spokojna ja dalej zdechlak i lecę na apapie dzięki dziewczyny za kciuki, przydały się

Anilkadro u nas katarek mały, ale dzięki za radę

aaneczka ja każdy błąd widze i wyłapuję, ale nic mi do tego, mój tż tyle byków robi ,że już się zdąrzyłam przyzwyczaić ja za to przez ciąże robię mnóstwo literówek to znaczy literki mi się w wyrazach przestawiają

Dziuba no mi też dziewczyny pisały, że mała coś mało je, bo słóiczke to góra 100ml na obiadek, ale widocznie tyle jej trzeba. dorośli też przecież różnie jedzą na lipcówkach też dziewczyny piszą ,że duży słoiczek ( 190 to na dwa dni

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 12:37   #4845
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Paula ty gotujesz na parze? Dobrze pamietam?

Bo tak dziś wpadłam na pomysł, żeby ugotować Pascalowi obiad na parze. Tylko, że jak gotowałam w wodzie, to potem tą wodę/wywar dodawałam do miksowania, żeby była fajna konsystencja. A co dolać warzywom z pary? Zwykłą wodę przegotowaną? Czy tą z dna garnka?
Ja dodaje zwykla, przegotowana wode.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 12:39   #4846
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Gabisun - i jak mala? byliscie u lekarza? bo dopiero teraz doczytalam. Ja wezwalam lekarza do domu, bo balam sie aby niczego Dawidek nie zlapal jeszcze

Weronisiajak gotujesz na parze to dodac mozesz zwyklej przegotowanej wody do zmiksowania

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-02-25 o 12:44
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 12:40   #4847
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Już jestem, małej płucka czyste ale gardełko zaczerwienione, dostała syropek jakiś na receptę, ufffff...teraz jestem już spokojna ja dalej zdechlak i lecę na apapie dzięki dziewczyny za kciuki, przydały się

aaneczka ja każdy błąd widze i wyłapuję, ale nic mi do tego, mój tż tyle byków robi ,że już się zdąrzyłam przyzwyczaić ja za to przez ciąże robię mnóstwo literówek to znaczy literki mi się w wyrazach przestawiają

Dziuba no mi też dziewczyny pisały, że mała coś mało je, bo słóiczke to góra 100ml na obiadek, ale widocznie tyle jej trzeba. dorośli też przecież różnie jedzą na lipcówkach też dziewczyny piszą ,że duży słoiczek ( 190 to na dwa dni
Super ze jest dobrze Co do ilosci jedzenia, to moj 190 zjada bez problemu na jeden obiadek, czasami nawet wiecej, ale juz mam takiego zarloka i nic nie poradze...

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 12:42   #4848
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
słóiczke to góra 100ml na obiadek, ale widocznie tyle jej trzeba. dorośli też przecież różnie jedzą na lipcówkach też dziewczyny piszą ,że duży słoiczek ( 190 to na dwa dni
Pascal zjada 80ml obiadku, czyli też mamy na 2 razy.
Cytat:
Ja dodaje zwykla, przegotowana wode.
Dzięki Paula. Ide gotować
Stary 2011-02-25, 12:50   #4849
martucha84
Zakorzenienie

Paula daj znać jak chrupek poszedł

Kalex dziękuję dziękuję

gabi dzięki, siadać to może jeszcze nie ale siedzieć... to już nie długo i będzie wysyp

Molina a nnam z kolei na rehabilitacji wczoraj powiedziała Pani że mam się nie martwić że z brzucha na plecy się nie obraca bo może się jeszcze bać i najważniejsze że na boki próbuje,
a co do gadania to mój syn jest w tyle, on się zatrzymał na wszystkim co z gi ga gu ge uuu euuu egh agh oo itd związane ooo i z buu "b" - pluje przy tym nie ziemsko, czasem uda mu się dwie slaby po sobie powiedzieć - giegie gaga idt ale żadnego większego gadania nie ma a już mama tata baba to czysta abstrakacja

aaneczka cieszę się że z chłopakami lepiej no ba Patrole są super
a błędami się nie martw, każdy człowiek może je popełnić, a my nie jesteśmy na forum poprawnej polszczyzny czy też polonistów więc luz by się przydał
ja sama niektóre wyrazy celowo piszę źle bo lubię czasem ułożyć jakiś dziwoląg

gabisun super że z małą ok

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Super ze jest dobrze Co do ilosci jedzenia, to moj 190 zjada bez problemu na jeden obiadek, czasami nawet wiecej, ale juz mam takiego zarloka i nic nie poradze...
u mnie też coś koło 190 bo obiadek zwykle mam w takiej śmiesznej szklance 200ml, a jest nie pełna więc coś koło tego wsunie 180 na bank bo powoli pożerał cały duży słoiczek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 12:52   #4850
Paula SHIN
Zakorzenienie

Martucha Chrupka jutro podam, TZ przed praca skoczyl do paru pobliskich sklepow i nie bylo, jutro moze do Tesco pojdziemy Nam podobnie na rehabilitacji mowili. Trzeba czekac cierpliwie, nie ma co skakac za bardzo nad dzieckiem i przejmowac sie, ze tego czy tamtego nie robi. Wszystko w swoim czasie Co do ukladania dziwolagow to moja mama ma wielka obsesje na tym punkcie Mnostwo slow u nas w domu mowilo sie inaczej

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

No to mamy zarloczki

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 12:53   #4851
gabisun
Zakorzenienie

Wanilia wszyskot w porządku , napisałam wyżej mamy się wstrzymać na razie ze spacerkami, ale w takim stanie i tak bym nigdzie nie szła

A z tym jedzonkiem tak zaczęłam czytać, bo Szcześliwa napisała, że jej mała zjada 150ml i że moja trochę mało, więc się wystraszyłam. Ale po prostu więcej jej nie trzeba wreszcie ma coś po mnie

Kurcze mam nadzieję, że te witaminy szybko zaczną działam bo 5 impreza, a ja nie dość, że wybiedzona taka to teraz jeszcze chora trzeba się szybko do porządku doprowadzić

Klarissa próbowałam tą naftę , ja mam mocny katar, więc nie czułam ,ale tż mówi ,że zapach nieziemski włosy nawet fajne po tym

Stary 2011-02-25, 13:04   #4852
gabi1985
Raczkowanie

Cytat:
Nie mam pojecia jak napisac takiego maila
serwis@nutricia.com.pl napisałam po prostu że moja Natalka skończyła 4 miesiące i proszę o przysłanie poradnika i próbek. Jeszcze tego samego dnia mi odpisali że wyślą

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Cytat:
fajnie że z małą ok to teraz ty zdrowiej

z moim tż tak samo, teraz mało smsy piszemy ale pamiętam jak za czasów chodzenia mnie to denerwowało czasem to nawet nie mogłam zrozumieć o co mu chodzi, takie byki robil

moja też je tak 100-120 max

Martusia

Stary 2011-02-25, 13:11   #4853
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Chyba nie tyle o bledy chodzi, co o to, ze na FB niektore dziewczyny baaardzo lubia sie czepiac Mi nie przeszkadza, a nawet jesli, to nie mam zamiaru zwracac nikomu uwagi.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------
aa tak napisałam bo raz mi sie oberwało na fb za ortografa

Cytat:
to super że z mała zdrowiutka.. a dla Ciebie duuuozo zdrówka

Dziewczyny..czy dawałyście dzieciom polizać jakies zakazane produkty typu lizak? bo Jak ja jem albo Dominik to Patryk prawie zuca sie na et nasze pyszności...ostatio włąsnei Dominiś miał lizaczka i dał Patryczkowi polizać..ale miał mine

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

aha i jakie dodajecie zioła do obiadków??
Stary 2011-02-25, 13:12   #4854
Weronisia
Zakorzenienie

Aaneczka no co ty! Lizak?

Przecież to sam cukier!
Ja moim starszym dzieciom słodycze dawałam coś koło 3 latek, a pierwsze spróbowanie/polizania było może koło 2 latek, nie wcześniej.

A zioła jakie daję, to tylko koperek i zielona pietruszka.

PAULA a co z pomidorkiem?
Sorki, że cię tak męczę
Ale ja nigdy nie dodawałam dzieciom pomidorków, a dziś udało mi się kupić pomidorki BIO i chciałabym mu dać, tylko nie wiem czy surowego wrzucić, czy lepiej też na parę? Jestem w temacie pomidorowym zielona

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2011-02-25 o 13:16
Stary 2011-02-25, 13:14   #4855
gabisun
Zakorzenienie

Co do byków to mój tż na szczęście piszę tylko na kompie i błędy mu podkreśla, ale czasem mnie woła zdziwiony czemu mu podkresliło, jak dobrze napisał ale on to jest dyslektyk...

czasem to się na mnie obraża, bo nie raz jak byka zrobi to ze śmiechu nie mogę

Gabi mój z smsami to się ograniczania do napisania "ok" a jak musi coś więcej to dzwoni

Stary 2011-02-25, 13:18   #4856
Paula SHIN
Zakorzenienie

Weronisia Ja mam soki pomidorowe powekowane, jeszcze dzialkowe Ale gdzies przeczytalam, ze zupke pomidorowa mozna podac dopiero po 7 miesiacu... Nie wiem ile w tym prawdy, wiec czekam
My tez dajemy tylko koperek i natke pietruszki poki co

Gabi dziekuje

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-25, 13:18   #4857
bibet
Raczkowanie

Cytat:

I uwaga, uwaga, znalazlam sposob na moje dziecko Od dzisiaj je owoce i bardzo mu smakuja (jablko ), po raz pierwszy dalam mu jesc przez siateczke, na poczatku sie bawil, wylatywalo mu, albo wsadzal do buzi plastikowa czesc, za to jablko tylko delikatnie ssal lub lizal. Po jakims czasie zalapal i zaczal "gryzc" dziaslami Co jakis czas kawal jablka sie konczyl i trzeba bylo dolozyc, bo plakal straszliwie
śliczny chłopczyk i super ta siateczka !

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Hej babeczki...my po wizycie kontrolnej..niestety poprawa okazała sie pozorna..niby chłopaki lepiej wyglądają, ale w srodku masakra...Patryk dostał dodatkowo 9 zastrzyki i ..uwaga...Domik ma zastrzyki..masakra..juz dostał jeden..wył na cały osrodek zdrowia!!! Jego skali głosy podczas wycia nie pobije nikt i nic( i tak jeszcze 8 razy nas to czeka..a jak do poniedziałku nic to nie pomoze to szpital..:'( Nam sie wydawałlo że z nimi juz ok, ale nasza pielegniarka srodowiskowa co przychodzi zastrzyki robic Patryczkowi stwierdziłą ze jej sie nie podoba ten kaszelek chłopakow..jakby nie ona to bym pewno na te wizyte dzis nie pojechała..jestem jest strasznie wdzieczna za czujność..

Pozniej poodpisuje bo musze sie teraz marudami zająć
trzymam kciuki coby obyło się bez szpitala

Cytat:
Napisane przez gabi1985 Pokaż wiadomość
hej mamusie
u nas po super wczorajszym dniu kiedy mała była jak aniołek to dzisiaj była masakra po prostu cały dzień jakaś taka senna, a jak nie spała to marudziła, wszędzie jej było źle nawet na rękach chyba rzeczywiście jej te zęby wychodzą. Tylko ciekawe ile to potrwa bo dzisiaj był dopiero pierwszy taki dzień a ja już mam dość. Nawet kąpanie było o 18 bo już się nie dało przeciągnąć. Aż się boję nocy...
kurcze z tymi ząbkmi trzymam za spokojną nockę

Cytat:
Chwile przed 6m mam zamiar zaczac a te kaszki widzialam wszystkie w rossmannie, tesco, realu..

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Nie mam zamiaru twardo trzymac sie tego, ze te kaszki sa "po 6m"
ja też już przestałam się sztywno trzymać przecież to jest napisane ogólnie dla wszystkich a każdy sam obserwuje potrzeby swojego dziecka, pewnie że nie należy przesadzać tylko jakoś to wypośrodkować

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wpadam na chwilkę bo zabrałam się za prace dr i będę mieć teraz mniej czasu bo każda wolną chwile poświęcam od dziś jej Ale mam pytanko czy z wysypka mogę zabrać Franka na basen? Bo w niedziele pierwsze zajęcia i nie wiem ??
moim zdaniem wysypka nie przeszkadza, w materiałach z basenu u nas pisze że przeciwskazaniem jest tylko choroba z temperaturą (np lekki katar jest ok) i sytuacja kiedy maluszek jest zniechęcony bądź marudny bo może się zniechęcić. z obserwacji basenowych wiem, że dzieciaczki z wysypką się pojawiają

Cytat:
to ja się wam pochwale moim siedzącym szczęściem
supeerr jaki to cudny widok siedzący maluszek teraz tylko czekać jak maluchy niebawem zaczną siadać jeden po drugim, Patryk przeciera szlaki na wątku

ja ostatnio pisałam, że zuzki nie interesuje podnoszenie głowy na pleckach i co dzisiaj mała zaczęła coś kombinować w tym kierunku

Cytat:
Martucha super siedzi serio już dajesz chrupki? a obojętnie jakie?

My idziemy na 13 do lekarza sprawdzić jak małej płucka w dzień prawie nie kaszle, ale jak tylko idzien a drzemkę to ją strasznie męczy i wybudza i płacze
trzymam kciuki żeby było ok, może to tylko nadmiar śliny którą dzieciaki produkują teraz w nadmiarze a jak śpią może być problem z jej przełykaniem, ja też myślałąm że mała kaszle ale tż obczaił że ona kaszle przy przełykaniu większej ilości śliny, też ją obserwuję bo jakby znowu katarek miała.

Cytat:
Uff jednak nie mam bana. To idę z kolejnym pytaniem, bo właśnie się zastanawiam czy nie zabrać Małej do neurologa. Kiedy indziej nawet bym się nie zastanawiała, ale przez te latające wirusy 5 razy się zastanawiam zanim gdzieś wyjdę (zwłaszcza w kierunku służby zdrowia) - oprócz spacerów oczywiście.

Witaj dla własnego spokoju lepiej sprawdzić jak tam z napięciem itd. ja będąc w Pl skorzystałam z usług fizjoterapeuty pokazał nam parę ćwiczeń i od tej pory mój leniuszka która nie lubiła leżeć na brzuszku, że już nie wspomnę o ułożeniu przy tej pozycji, do tego stopnia polubiła brzuszek że potrafi na nim leżeć baardzo długo i każdą okazję wykorzystuje do przekręcania się i oglądania świata z tej pozycji.

Jeżeli chodzi o gadanie to jest to chyba normalne że czasami dzieci milkną a potem im przechodzi i gadają tak jak wcześniej dołączając do tego jakąś nową umiejętność

Cytat:

Dalam malemu banana do reki (taki spory kawalek), bez siatki i nie wiedzial jak to zjesc, wiec tylko lizal
Przecież jeżeli ktoś pisze z błędami to chyba nie celowo ale już napisałaś o co może chodzić

Kurcze ten Twój synek to zaprawiony w jedzeniu różnych owoców, że hoho

A ja dzisiaj zaserwowałam małej na obiad kurczaka z groszkiem marchewką i pomidorami z hippa, tak mnie wkurzyła ostatnio ta sól w potrawce z królika, że postanowiłam dać jej coś innego niby na słoiczku jest po 6 miesiącu ale co tam. Nie mam tutaj dobrego dostępu do słoiczków takich jak w Polsce, że już nie wspomnę o dostępie do pewnego mięsa żeby sama coś ugotować a doszłam do wniosku iż kukurydza z ziemniakami, marchewka z ziemniakami to może być już dla małej trochę nudne. Mała zjadła że uszy się trzęsły teraz ciekawa jestem czy będzie ok bo jednak groszek i pomidor to dla niej nowość
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 13:21   #4858
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Aaneczka no co ty! Lizak?

Przecież to sam cukier!
Ja moim starszym dzieciom słodycze dawałam coś koło 3 latek, a pierwsze spróbowanie/polizania było może koło 2 latek, nie wcześniej.

ee..no nie ma co przesadzać tylko rzaz liznoł, a poza tym ja choc nie ograniczam Domikowi słodyczy to on i tak ich nie je..poprostu nie lubi..a lizaka to poliże z 3 razy i w kosz

A zioła jakie daję, to tylko koperek i zielona pietruszka.

dziękuje

Cytat:
Co do byków to mój tż na szczęście piszę tylko na kompie i błędy mu podkreśla, ale czasem mnie woła zdziwiony czemu mu podkresliło, jak dobrze napisał ale on to jest dyslektyk...

czasem to się na mnie obraża, bo nie raz jak byka zrobi to ze śmiechu nie mogę

Gabi mój z smsami to się ograniczania do napisania "ok" a jak musi coś więcej to dzwoni
Mój ąż tez straszne byki sadzi..a. pisze jak baba..takie okragłe literki z zawijasami ładniej niz ja
Stary 2011-02-25, 13:23   #4859
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Weronisia Ja mam soki pomidorowe powekowane, jeszcze dzialkowe Ale gdzies przeczytalam, ze zupke pomidorowa mozna podac dopiero po 7 miesiacu... Nie wiem ile w tym prawdy, wiec czekam
My tez dajemy tylko koperek i natke pietruszki poki co
Pomidory od 7 m-ca?
A ja mu codziennie daje słoiczki te po 4 m-cu i w każdym jest pomidor.
To teraz już nic nie rozumiem. Może się wstrzymam z tym pomidorem.
Stary 2011-02-25, 13:32   #4860
Paula SHIN
Zakorzenienie

Bibet dzieki Jasne, ze nie wolno przesadzac, ale wydaje mi sie, ze jesli podam kaszke po 6m pare dni przed ukonczeniem 6 miesiaca to nic sie nie stanie. A malego tak faszeruje ostatnio owocami, zeby sie nauczyl Papki nie chce, sloiczkowych nie chce, to tak go zachecam I dziala super. A ile dzieki temu mam czasu wolnego... Bo zanim on zje to co w siatce jest, to ja zdarze i obiad ugotowac i pranie wstawic.
I mnie oswiecilas, ze pomidory juz po 6 miesiacu mozna Super, czyli jeszcze troche i wykorzystam moje zapasy dzialkowe. Szkoda ze nie pomyslalam i wszystko mam powekowane w wielkich sloikach...

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
Pomidory od 7 m-ca?
A ja mu codziennie daje słoiczki te po 4 m-cu i w każdym jest pomidor.
To teraz już nic nie rozumiem. Może się wstrzymam z tym pomidorem.
O widzisz ja jeszcze nie widzialam pomidora w skladzie sloiczkow, znalazlam w jakims po 7 miesiacu, a przegladac fora kiedy mozna dac zupke pomidorowa tez znalazlam, ze dopiero po 7 miesiacu dawali... No nie wiem o co chodzi Najwyzej podaj ugotowanego, pewnie tez niedlugo sprobuje Ale nie mialam pojecia, ze w sloiczkach juz jest pomidor...

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Przetrzepuje sklady sloiczkow w poszukiwaniu pomidorow i poki co znalazlam tylko z Bobovity po 5 miesiacu w sloiczku z serii "Kuchnie Swiata" http://www.*****************/nasze_p...cy/OBIADEK/464
Ale szukam dalej
No to mnie zdziwilas bardzo Weronisia Chyba sie wezme za podawanie pomidora.
Wykropkowalo mi strone bobovity.

Nasze Drugie Dziecko

Edytowane przez Paula SHIN
Czas edycji: 2011-02-25 o 13:33
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości