|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
BAN stały
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Ja jeden koronkowy biały dostałam po TŻa bratanku - jemu kupiła wtedy mama TŻa i teraz mnie namawia żeby go w wózku woziła ("żeby np u lekarza ładnie wyglądało") lub żebym na chrzciny w nim małą dała, a ja (nie przyznam się) złożyłam go wpół i schowałam głeboko na strychu i użyć za nic w świecie nie zamierzam - jest paskudny
|
|
|
|
#1832 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Tydzień po chrzcinach byliśmy na kontroli bioderek. Niestety u nas nie ma możliwości zrobienia tego badania na NFZ.
Ale ogólnie facet rzeczowy, bioderka ok, ale i tak kazał zakładać tetrową pieluchę na pampersa na noc. I pokazał ćwiczenia na bioderka i płaskostopie. W tym samym tygodniu odwiedziłam moją ginekolog. Mam przepisany preparat Azalia na 6 mcy, 6 opakowań, dla kobiet karmiących piersią. Powiedziała mi, że jak skończę karmić, to żebym się zgłosiła wcześniej niż za 6 miesięcy. Nie wiem w sumie dlaczego. Bierze się ją faktycznie bez przerwy, jak pisała Gosiaczek, mogą być krwawienia przy pierwszych dwóch opakowaniach. Też nie cierpię gumek.
|
|
|
|
#1833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1834 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wiedziałam ja durnaCytat:
byłam dzis u ginki to mówiła ze przzez cały czas karmienia nie ma się @Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#1835 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
pewnie bym go uzyla jakbym musiala ale mam za dużo ładnych kocyków, rożków i kołderek ktore rowniez podostawalismy, żeby musiec brac ten becik.
|
|
|
|
|
#1836 |
|
Zadomowienie
|
muron szkoda, że masz za daleko
I chyba właśnie zaangażujemy w to szwagierkę.....tylko wiesz ja bym chciała takie artystyczne zdjęcia...a nie każdy umie takie robić. Ty widzę umiesz ![]() anka_bzzz teraz jeśli bioderka są ok odchodzi się od szerokiego pieluchowania dzieci. Ja jestem temu przeciwna. Tez nam ortopeda to zalecił ale ja chyba ze trzy razy Małej założyłam pieluchę tetrową na pampersa. Jak można tak obezwładniać dzieci, przecież ona ledwo sie w tym ruszyć mogła ![]() A odnośnie płaskostopia to dzisiaj było w DDTVN Jakie ćwiczenia zalecił Ci ortopeda? Zawitkowski mówił, żeby dzieci chodziły jak najwięcej na boso bo buciki krępują ustawienie stópek.Ja jestem tego samego zdania ![]() Sary nie będę zmuszała do kapci, wolę jak ubierze grubsze skarpetki, od częstszego prania jeszcze nikt nie umarł ![]() Do chrztu beciki tez mi się nie podobają, ale sama mam becik w wózku, bo dostałam od cioci zupełnie nowy, bielusieńki bawełniany. W to mam taką długa poduchę z pierza i Sara śpi na tym jak reks A poza tym wiem, że jej ciepło na dworze Jeszcze a propo połogu i @. Ja miałam plamienia do 6 tygodni - książkowo. Na samym końcu brudziłam żółtawa wydzieliną. Potem miałam okres suszy Teraz jest w miarę ![]() Jeśli karmicie piersią regularnie nie ma szans na okres Ja tam się z tego cieszę Ostatnio mój mąż się pytał jak to jest z tym okresem po ciąży, więc mu wytłumaczyłam a on mi na to, że w takim razie to karmienie piersią to chyba najbardziej ekonomiczne podejście do macierzyństwa bo po 1. nie trzeba kupować MM 2. nie trzeba kupować podpasek 3. tabletek antykoncepcyjnych Mam karmić jak najdłużej się da Ehhh....ta moja "złotówa"
|
#1837 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zazdroszczę. Moja mama też nauczycielka, ale ciągle czynna zawodowo. Na pewno zrobiłaby jak, jak ją proszę. Teściowa pewnie też, ale prędzej tzw. dobrych rad by udzielała. Niestety obie pracują i lipa. ![]() Cytat:
Wklejam zdjęcie z chrzcin z kościoła. My mieliśmy zwykły kombinezonik i biały kocyk (taki swetropodobny). Mała była w nosidełku, żebyśmy mieli możliwość odsapnięcia. Oj wyróżnialiśmy się... Ciekawostka: u nas chrzczone oprócz Ali były: Zofia, Zofia Aleksandra i Aleksandra. ![]() Cytat:
U nas w domu się żywcem nie dało. Mamy sypialnię i mały pokój, bo salon nadal do remontu, póki co graciarnia tam jest. Nam robił zdjęcia znajomy. On jest obecnie fotografem weselnym. I tak plączą się członkowie rodziny zwykle z aparatami, więc myślę, że warto pomyśleć. Super pamiątka. I dużo zdrowia życzę! Nie wyobrażam sobie ile to wszystko kosztowało Cię stresów. Cytat:
Ja bym chciała w Wielkanoc, bo i cieplej, i dziecko większe, ale tak jakoś ulegliśmy presji, żeby to już było. Część rodziny zdziwiona była. Ale już po wszystkim. I dobrze. Teściowa chciała upchać nas jakoś w domu, ale 28 osób? Awykonalne. I logistycznie trudne do ogarnięcia. Edit: fotka ![]() Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2011-03-02 o 19:20 |
|||||
|
|
|
#1838 | |
|
Wtajemniczenie
|
I to też dla karmiących?
Cytat:
No przyznam się, że ja tylko raz jak dotąd założyłam Małej na noc tę tetrę na pampersa. Niewygodnie się wtedy przewija.A z drugiej strony - to przeczy tej niby profilaktyce płaskostopia - bo dziecko ma ograniczoną ruchomość w tym. ![]() Mi kazał ją łaskotać po stópkach, żeby podkurczała paluszki. No i oczywiście biegać ma na bosaka. Ale to dopiero na parę miesięcy. Najlepiej żeby dzieciak biegał boso po piasku lub trawie, tylko gdzie? No i oczywiście mamy "zapobiegać otyłości". Ja też mam płaskostopie, mąż podobnie. Będę się starać, żeby Ale przynajmniej się tego nie nabawiła. Co do połogu i @. Ja już dwa razy miałam krwawienia po połogu. Ale ginka powiedziała, że to normalne. Byłam przekonana, że to okres. Ale jednak jakby nie do końca
|
|
|
|
|
#1839 | ||
|
Zadomowienie
|
Mój dziś kupy nie zrobił...niby na piersi to normalne, ale ja już cała w nerwach jestem...kurka, zawsze coś musi być
.Wczoraj u pediatry przekonałam się, ze mam dobry pokarm -skoro Mały przybiera ładnie...ale co z tego, jak dziś od rana wisi na mnie - co skończy to znowu w płacz i szuka...tym sposobem po kąpieli chcąc nie chcąc podałam mu mm - wypił całą butlę i w końcu śpi spokojnie...powiedzcie mi, jak to jest? Może mojego pokarmu już nie wystarcza na jego potrzeby? Już sama nie wiem... Cytat:
. Rzeczywiście ekonomiczne to karmienie piersią jest . Cytat:
. Staram się być silna i pogodna dla niego, ale czasami wyć mi się chce...dziś, jak płakał ze zmęczenia, ale usnąć nie chciał to łzy same mi leciały...macierzyństwo jest piękne, ale jednocześnie trudne!Mąż tuli śpioszka naszego, a ja zmykam pod prysznic...w końcu! p.s. My też chrzcimy na Wielkanoc - za "jednym zamachem" ![]() p.s.s. Macie tą czerwoną wstążeczkę w wózku? Bo mnie co spacer ktoś każe ją założyć...dziś znajoma cyganka kazała mi ją zawiesić "przed złym okiem". |
||
|
|
|
#1840 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1841 |
|
BAN stały
|
Anka_bzzz mam dokładnie to samo jesli chodzi o moje zajmowanie się małą... Mam wrażenie że najbardziej z politowaniem patrzy na mnie teściowa... Bo ona to sama dawała sobie radę ze wszystkim...
Ja tez nie mam czasu dbać o siebie. Ostatnio gdy TŻ lulał małą ja robilam sobie w koncu porzadny pedicure - raz mi sie zdarzyło. Przed spacerem na szybko koretor, róż i tusz co by ludzi nie straszyć i tylko ubierac staram się wciąż tak zeby wyglądac dobrze bo to najmniej czasu mnie kosztuje, włosy zawsze świeże choc czasem w lekkim nieładzie. Staram się jakos dbac o siebie ale to juz nie to co kiedys... Zle sie z tym czuję... ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Ja kokardki nie ma i nie zamierzam mieć ani w wózku ani w łóżeczku - choc mama i tesciowa chciały zebym miała - bo ja osobiscie uwazam te wszelkie uroki za jedna wielką bzdurę. ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Oglądam własnie zdjecia małej (nawet na jednym jestem ja - od pasa w górę oczywiscie ) jak została położona mi na brzuchu tuz po urodzeniu |
|
|
|
#1842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam najlepsza antykoncepcje, podwiazane jajniki, spokoj na zawsze ![]() Jesli chodzi o chrzciny to u nas 2 kwietnia, na szczescie ksiadz sie zgodzil zrobic w sobote popoludniu, po obiad w resteuracij na 15 osob i pozniej w domu male przyjecie tort i drink Edytowane przez OYE Czas edycji: 2011-03-02 o 20:58 |
|
|
|
|
#1843 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie chyba tak bo byłam dziś u gina na kontroli to polecała dla karmiącej albo cerazette albo depo proverę albo wkłądkę domaciczną z hormonem, ponieważ ja nie pamiętam o pigulkach wolę zastrzyk
|
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczynki za słowa otuchy.
Jutro najprawdopodobniej wypisuję Natalkę na własne żądanie, bo to moje dziecko ma syndrom "białego fartucha". Zobaczyła lekarzy i cudownie ozdrowiała. Tak też zasugerowali mi pielęgniarka z lekarzami. Jutro ma ostatnie badania i będzie ok. Czyli ładny prezent urodzinowy będę miała.To nie zapalenie płuc. Ufffff ![]() Miałam dzisiaj możliwość zostania z Natalką w szpitalu bo zwolniło się miejsce, ale ustąpiłam jednej mamie, która przyjechała wraz ze swoją niunią aż z Wisły i nie miała gdzie nocować. Dziewczyny jest sezon na grypę i tylko matka karmiąca może przyjść nakarmić dziecko utulić i musi wyjść na zewnątrz pod windy i czekać kolejne godziny. Tatusiowie wstęp wzbroniony.No i pod tym względem jest terror. Pielęgniarka też zasugerowała, że może mała się nie najadać czasem i w sumie chyba ma rację. Jutro podpytam co i jak, bo z karmienia piersią nie chcę rezygnować, a warto się zabezpieczyć w razie W. Buziaczki dla Was. PS. Enia chociaż raz tatuś znalazł się na miejscu, tylko chodzi zmierzły bo dziecka nie może zobaczyć
|
|
|
|
#1845 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a powiedz mi jakie moga byc objawy jak sie dziecko nie najada... bo moja ciagle ostatnio głodna....
|
|
|
|
|
#1846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak więc jutro mam zamiar dużo pić i zabiorę ze sobą jakieś kanapki, bo można na spokojnie w kąciku dla mam zjeść.aaaaaa i nie przepadam za laktatorem, robię to z konieczności i nic więcej......... ![]() co lepsze, w szpitalu mleko ściągnięte od matki ma ważność 6h i ani minuty więcej!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak mija 6h to się wylewa. |
|
|
|
|
#1847 |
|
BAN stały
|
lilijko mi położna mówiła że w ciągu dnia tak małe dziecko może jeśc nawet co 1-2h, w nocy rzadziej a to dlatego że mniej więcej miedzy 2 a 4 w nocy mleko jest najbardziej tłuste a w dzien dużo chudsze.
Tak wiec jedzenie w dzien co 2h jest zupełnie w porzadku. |
|
|
|
#1848 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj tez ma koronke dookoła,ale nie jest taka wielka, zreszta pod budke tak gleboko malo kto zaglada ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1849 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
rzeczywiscie piękny prezent urodzinowy
|
|
|
|
|
#1850 |
|
Rozeznanie
|
aha to juz mniej wiecej wiem ... ja tez nie cierpie laktatora...
|
|
|
|
#1851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po ostatnich stresach moje szczęście bardzo się rozregulowało z jedzeniem................ . gabishing ale to dopiero jutro. Teraz już wiem co to znaczy, że dziecko może wpędzić do grobu rodzica!!!!!! ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- i wiecie co najbardziej mi się tam nie podoba!!!!!!! to OLIWKOWANIE NA POTĘGĘ takiego maluszka normalnie musi się błyszczeć taki dzieciaczek jak "psu jajca" Dla mnie mija się to z celem
|
|
|
|
|
#1852 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- mnie wszyscy gin odradzali zastrzyk, jest bardzo inwazyjna porcja hormonów. Ale jak się po tym dobrze czujesz...
|
|
|
#1853 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pigułek nie lubię brać napisz mi coś więcej o tym albumie który polecałaś? co tam jest w środku?
|
|
|
|
|
#1854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co jest ? wszystko ![]() odwiedzający, moje pierwsze prezenty, tabele wzrostu i wagi, strona co wówczas działo się na świecie, koperta na włoski, miejsce na odciski stóp i dłoni, kolejne urodziny, ulubione zabawy, co było przed:propozycje imion, jakie dlaczego, dane szpitalne, miejsce na fotografie, drzewo genealogiczne, Tu wklejam aukcje gdzie są zdjęcia środka http://allegro.pl/album-dziecka-do-w...466911154.html http://allegro.pl/album-mojego-dziec...484927729.html album podzielony na sekcje, do każdej miejsce na ok 4 zdjęcia 10x15 na koncu kieszonka na różności
Edytowane przez muron Czas edycji: 2011-03-03 o 07:22 |
|
|
|
|
#1855 |
|
Rozeznanie
|
Lilijko bardzo sie ciesze, ze mala zdrowa jest
Co do wstazek, dla mnie bzdura, ja chrzcze dziecko, wiec w zabobony i urzekanie nie wierze, a ze dziecko jest niespokojne jak goscie wyjda, normalka, jak nowe twarze widzi .Antykoncepcja w czasie karmienia tak pol na pol, poobno jak karmi sie co 2 godziny, to mozna miec pewnosc, ale jak rzadziej to raczej nie. Ja Depo Provera bralam po sredniej corce, i zaluje strasznie, libido bylo zero, wiec jako zabezpieczenie super, hormony szalaly jak nie wiem, nie czulam sie soba,no i skutek uboczny, podobno czesciej zapada sie na osteoporoze, tak z badan ostatnich wynika, wiec ja po 2 latach przestalam, teraz chyba tabletki, bo wkladka hmm, tez mnie jakos przeraza, albo implant 3 miesieczny, pod warunkiem, ze dziala inaczej jak depo, spytam ginki, pod koniec marca, poki co baraszkowanie nam nie w glowie .Moja malusia przespala dzis cala noc Teraz czekam az wstanie, i polecimy na zakupy, poki ludzi nie ma, bo po poludniu szok, ludzisk pelno, a ja urokow sie nie boje, ale zarazkow i owszem ![]() ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Muron piekny album , ja mam podobny (ale nie tak sliczna okladke) w naszej wersji, i tez w wekend pouzupelniac musze ![]() Plus mala dostala z Kubusiem Puchatkiem, wiec ma dwa, no i nie wiem czy ten drugi tez uzupelnic , ale chyba zrobie, najwyzej jeden bedzie miala malusia, a drugi mama, jak dziecko sie wyprowadzi, co by powspominac i pochlipac na starosc , za niemowlecymi czasami
|
|
|
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
a moja przestała spac do 5 i znowu co 3 godziny... co robić? jest grubciem i nie mogę za bardzo napchac;-)
|
|
#1857 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do teściowej - jesteś pewna, że ona sama sobie ze wszystkim radę dawała, czy tylko tak mówi? Ja sobie codziennie obiecuję, że się pomaluję i lipa. ![]() Cytat:
Ale mam już receptę. A skoro piszecie jeszcze, że libido zero i rozregulowana gospodarka hormonalna, to przy Azalii zostanę. Pisałyście też o pieluchach i chusteczkach. Ja akurat lubię chusteczki Babydream. Nie za bardzo mi odpowiadają takie supermokre. Zapach najlepszy dla mnie miały Nivea. Pampers sensitive mi śmierdziały. ![]() Z pampków miałyśmy tylko Pampers i Babydream. Pampersy ok, Babydream w sumie też, ale takie dla mnie twarde są. Kuszą mnie Huggies. Niestety, bez względu na rodzaj pampersów zdarzają się nam kupy na plecach. :/ I na koniec o szczepieniu, bo jeszcze o tym chciałam napisać. Byliśmy z Małą wczoraj niby szczepić, ale ostatecznie nie została zaszczepiona, bo ma jakąś wysypkę na brzuszku. Może to być niby potówka, ale sama nie wiem. Fakt, dwa dni dziecko się zachowuje inaczej, jest bardziej pobudzona, mniej śpi. Ale to może być skok rozwojowy chyba. Wczoraj stuknęły jej równo dwa miesiące ![]() Z tego co pamiętam, któraś z Was kąpała w krochmalu? Nam to zaleciła pediatra. Nie mam do niej zaufania, napiszcie, czy warto się w coś takiego bawić. W związku z tym nie podjęłam jeszcze decyzji co do rodzaju szczepionki. Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2011-03-03 o 08:57 |
||
|
|
|
#1858 | |
|
Zakorzenienie
|
ile wazna recepta na piguły??? 3 tyg?
---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
a ile waży?---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- do mam od MM jakie kupy??? plastelina czy ciapaja?
|
|
|
#1859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do szczepionki - ja tez nadal nie wiem, którą zaszczepić, każdy radzi co innego... A powiedzcie, bo chciałabym się upewnić, te zwykłe szczepionki od skojarzonych różnią się tylko ilością wkłuć??? Czy czymś jeszcze? |
|
|
|
|
#1860 |
|
Rozeznanie
|
Moja wstaje o 6 tak jak tatus, chyba chce z nim do pracy sie wybrac
![]() Dzis inauguracja lezaczka. Zdziwienie, rozbawienie.... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.

Ale ogólnie facet rzeczowy, bioderka ok, ale i tak kazał zakładać tetrową pieluchę na pampersa na noc. I pokazał ćwiczenia na bioderka i płaskostopie.

nie wiedziałam ja durna
.
I chyba właśnie zaangażujemy w to szwagierkę.....tylko wiesz ja bym chciała takie artystyczne zdjęcia...a nie każdy umie takie robić. Ty widzę umiesz 

Haters Gonna Hate