![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Freeform crochet
dzięki Aniu! już w zakładkach siedzi!!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mieć taką sukienusię niepowtarzalną oryginalną to jest to i warto się nad nią pomęczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Witam ,podglądam czasem wasze wyczyny szydełkowe ,aleeee czegoś takiego nigdy nie widziałam .Jestem pełna podziwu dla Twoich prac ,są tak pomysłowe i twórcze ,że oczu oderwać nie sposób .Jestes mistrzynią w tej dziedzinie .Wiem ile trzeba cierpliwości i ciężkiej pracy ,by stworzyc takie cudeńka .
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
Anulad, a gdzie kończy się koronka irlandzka, a zaczyna freeform? To tak dla ścisłości, żeby wytłumaczyć znajomym.
Coraz bardziej mi się to podoba ![]() ![]() I czy elementy przed łązeniem trzeba jakoś oporządzić? Wyprać, wykrochmalić, żeby ładniej się przypinały do podkładu?
Nadia Anastazja 06.09.2009 godz. 02.10 (2550g, 52cm) ![]() ![]() ![]() moje różności moje decoupage preferencje serwetki na wymianę Edytowane przez DDosiek Czas edycji: 2011-03-08 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
wiecie co...
złośliwość rzeczy martwych nie mam szpilek w domu ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#127 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A w sprawie krochmalenia, to przypomniałaś mi Dosiaczku starą, rodzinną anegdotkę. Otóż moja mama zaraz po ślubie z moim tatą zrobiła pranie i wykrochmaliła ponoć wszystko: slipki, ręczniki, bluzki, staniczki..... zacięcie trzeba mieć okrutne, żeby tak wszystko hurtem odświeżyć..... ale to w połowie lat pięćdziesiątych było i Tamte Dziewczyny nie miały możliwości zwykłego doświadczania Normalnego życia. Ale jak sobie wyobrażę faceta w wykrochmalonych slipach to ![]() Dosiaczku, niczego w trakcie roboty się nie prasuje, nie pierze, nie krochmali,..., ale zawsze musicie dać poprawkę (co do wymiarów), że na długość po wypranie będzie wyrób dłuższy o kilka centymetrów. ![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez ANULAd Czas edycji: 2011-03-08 o 20:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
ten link jest powalający
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po pierwsze, wybór włóczek... free....-całkowita swoboda, łączenie faktur, grubości, kolorów. Irish....- nici jedwabne, bawełna, kordonki, niekoniecznie wskazane szaleństwo kolorystyczne. Po drugie, moduły- elementy do łączenia.... free...-płaskie, wypukłe, bulliony, słupki dodatkowo "omotane", "popkorny" i wszystkie inne "włóczkożerne" ![]() Po trzecie, sposób łączenia elementów.... free.... ściśle do siebie przylegają, raczej nie ma "dziur". Irish...- łączenie koronkami, np. takimi jak w załączniku. I to by było na tyle, ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Anulad, Bóg zapłać, dobra kobieto
![]() ![]() A powiedz mi jeszcze, czy jak połącze elementy taka niby koronką jak na ostatnim załączniku i będe to formować przypinaniem szpilkami na np. styropianie, to po praniu nadal utrzyma taki kształt tych dziurek? Tzn cały wykrój nie rozejdzie mi sie jakos koślawo? No i jak nazwać połączenie koronki irlandzkiej i freeform? Bo chciałabym taką gradacje zrobić, wyżej gdzie niegdzie pierdółki, a im niżej, tym gęściej. To jak ktoś mnie zapyta co to, to co mam odpowiedzieć ? ![]() zaraz wejdę oko pocieszyć. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- No i padłam... ![]()
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Dosiaczku, ja co jakiś czas szpilki wyciągam i sprawdzam, czy się wzór "nie ciągnie". Jak w trakcie pracy jest OK to i po wypraniu niespodzianek nie ma
![]() A co do nazwy to nie wiem sama, ale mnie też "dziwolągi" techniczne wychodzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Jeden z wyników szukania pod tą nazwą
![]() a ile tam można znaleźć ciekawostek ![]() Chyba tego linku jeszcze nie było ![]() A to stamtąd wyłuskane http://flickrhivemind.net/Tags/freeform/Interesting Edytowane przez damurek Czas edycji: 2011-03-10 o 14:07 Powód: dopisek+link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
ale cudane rzeczy tutaj pokazujesz super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronki irlandzkie
Poniewaz ostatnio na forum zyje nowy watek freeform crochet to przy tej sposobnosci odswiezam koronke irlandzka, pewnie si przyda
![]()
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Misia, to łąpki z klawiatury na szydełko trzeba przełozyć
![]() Zapasy włóczki masz ![]()
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Rozumiem Misię w całej rozciągłości
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Misia2
Mam to samo odczucie ![]() ![]() a szydełko leży i zaległości rosną ![]() Damurek za te linki co wkleiłaś powinnam Cię ![]() ![]() Tak mnie nad ranem wciągnęło, że wzięłam dzień z urlopu ![]() Po co ja tam zaglądałam ![]() Edytowane przez mirosek Czas edycji: 2011-03-11 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Kiedyś robiłam sweterek z masą kwiatuszków dorabianych na dole rękawów i zamiast ściągacza ... wyciągnęłam z głębi szafy (no bo jeszcze nieskończony jest) ... teraz zastosuję do niego ,,wolne szydełko,, ... ale będzie zabawa ![]() Ja tą technikę tak swojsko ,,Wolne Szydełko,, nazywam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i nazwa twoja mi się podoba bo po prawdzie my Polacy mamy tyle fajnych określeń i nie musimy sobie łamać języka obcojęzycznymi wyrazami . No to czekam Damurku na odsłonę twojego dzieła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Misia pewnie to odbior telepatyczny
![]() ![]()
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Tak dokładnie tak ,powiem więcej przeglądając go wczoraj znalazłam u siebie wzorki przydatne do freeform,nie wiem czy były ale wstawię mogą się przydać co nie
![]() Co prawda nie jest to dosłownie wzory koronki irlandzkiej ale przydatne do szałowego wykonania freerorm,więc jeśli narozrabiałam to proszę moda pięknie żeby się nie gniewał i przeniósł mój wpis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.