|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
Pokaż wyniki sondy: Co sądzicie o olejku rycynowym ? | |||
Jest do niczego |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 26,58% |
Wspaniale nabłyszcza włosy |
24 | 30,38% |
Poprawia kondycje włosów i przyspiesza ich wzrost |
39 | 49,37% |
Włosy są bardziej gęste |
7 | 8,86% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 79. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Przyczajenie
|
Dot.: Domowe sposoby na odżywienie włosów-watek zbiorczy
polecam wam rekonstrukcje Joico jest rewelacyjna przerobilam juz setki odzywek masek i na moje suche zniszczone wlosy nic nie pomagalo.nie jest to tani wydatek ale polecam wam jak macie problem ze suchymi ,zniszczonymi wlosami dostac te produkty mozecie w dobrych salonach lub w sklepach fryzjerskich ale nie kazdych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Piękne włosy dzięki domowym sposobom;)
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() buziaki : ![]() liczę , że po mojej masce zareaguję na moje włosy tak: ![]() ![]() ![]() ![]() edit : już mam maske na głowie . Od teraz [punkt 18:00] do punkt 19:00 będę ją mieć na głowie. Zobaczymy co z tego będzie ![]() Edytowane przez 02b623a81457d71b9e2f227c279aaf8fbe2c2707_5dc6019400844 Czas edycji: 2011-01-15 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
ja juz sobie nawet nie wyobrazam pielęgnacji bez domowej maseczki
![]() 4 łyżki oliwy z oliwek 1 żołtko sok z połowki cytryny 2 łyżki płynnego miodu Mieszam to dokładnie i nakładam na suche włosy przed myciem 1 raz w tygodniu na 30-40 minut. Cytryna musi byc, bo bez tego jajko pozostawia smrodek na włosach(nawet jak szorowałam trzykrotnie włosy!) a przy uzyciu cytryny juz nie. Potem myje włosy 1 raz szamponem i uzywam odzywki z l'biotica biovax. Polecam do włosków w odcianiach blondu- wspaniale rozświetla kolor, wyciaga naturalne pasemka i refleksy- na włosach zarówno farbowanych jak i naturalnych (patrzac po odroście). ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- A stosuję od 10 miesiecy regularnie ![]()
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
Pomożecie? Jutro wypada mój "maskowy" dzień i mam ochotę trochę poeksperymentować. Zwykle używałam jakiejś sklepowej maski bez silikonów. W tej chwili mam w domu polskiego WAXa z miodem i cynamonem i zastanawiam się czy mogę domieszać do niego żółtko z jajka i cytrynę. Jeśli tak to w jakich proporcjach? A może lepiej żółtko i cytrynę dodać do bazy z prostej odżywki (mam Isanę)?
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
mozesz uzyc albo jednego albo drugiego, bo są to odzywki, których nie powinno się potem spłukiwac szamponem. Choc najlepszy efekt byłby(tak na moje oko), gdybys uzyła na noc olejku np kokosowego, rano na olejek domowej maseczki z oliwy, z cytryna, miodem zoltkiem na bazie z isaną na 30 minut a potem zmyła szmaponem i nałozyła biovax na 30 minut pod czepek i recznik.
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
Mysiu właśnie siedzę z maska Twojego przepisu na łebku
![]() ciekawe co z tego wyniknie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
bedzie bosko
![]() ![]()
![]() |
#278 |
Konto usunięte
|
i jest
![]() może bosko to nigdy nie będzie do końca ale na pewno nieźle i to dopiero po pierwszym razie ![]() posiadasz jeszcze jakieś przepisy na podobne cuda? ![]() na stronach internetowych jest duzo przepisów na domowe maski ale żadna niesprawdzona ![]() pamiętam maskę z banana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
ahaha.. z banana? na pewno dobre na cee, ale na włosy? juz sobie wyobrazam wyczesywanie tego gniota z włosów
![]() cieszę się, ze efekt jest zadowalający- powtarzaj tę kurację 1x w tyg a za 4-6 nie poznasz swoich włosków ![]() to, co podałam jest uniwersalne. Ja odkryłam, ze po olejowaniu, ktore włosy usztywnia-oliwa zoliwek, warto dać coś emolientowego, a biovax spełnia to kryterium, dlatego tak to ułożyłam. u mnie genialnie sprawdza się jeszcze Gloria. Nakładam dwie czubate łyżki na włosy od ucha w dół a potem wcieram wilgotnymi dłońmi, jak troche przeschnie, to rozczesuje grzebieniem zeby dobrze rozprowadzic. I psikam marionem z keratyną, bo musz ego wykonczyc, ale lepsza byłaby keratyna z półproduktów, dostepna na helfach za niecałe 3 zł. Dodajesz ja wtedy do Glorii. Idziesz lulu a rano myjesz metoda OMO i dajesz ponownie glorię, ale pod kompres. Mozna dodac łyzkę oliwy z oliwek, ale płaską, bo za duzo obciazy włosy. Ja mam falowane, wiec wypijają wszystko. No i tak pod recznikiem mozna sobie pochodzic z pó godzinki. Jak nałozysz cos proteinowego np Kallosa, to potem mozna włosy spłukac herbatką lipy- daje fajny poślizg, wygładza włosy- ma śluzy. Zaparzasz szklanke z 2 torebek i spłukujesz na ostatnie mycie. Ale stosowana regularnie moze rozjasniac. W kazdym razie nieraz wisze na lodówce zastanawiajacc sie co tym razem ![]()
![]() |
#280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jejku! Fajne rzeczy tu piszecie. Nie wiedziałam,że lipa daje poślizg.
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Daje daje. Dlatego jest taka dobra przy infekcjach gardła itp. (ja dzięki piciu lipy z miodem uniknęłam tej zimy 2 razy rozwoju infekcji, co u mnie niemalże graniczy z cudem)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Konto usunięte
|
jejku ale Ty dużo wiesz mysia
![]() maska z banana (z dodatkami lub bez) nie dość że śmierdzi okropnie zgnilizną to zostawia na głowie setki małych pestek pozwalających przypuszczać że to wszawica ![]() a smród jest 10000% gorszy od jajka. Niedający się wymyć szamponem ani odżywką. Banan wydaje się mieć właściwości nawilżające ale ja niestety już tego nie przetestuję. jutro po umyciu spróbuję wypłukać włosy wodą z miodem. Co myślisz o takiej płukance? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Na forum LHC jest np. cały wątek o kocimiętce- też ma działanie powłokotwórcze podobno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurde mol! Weegirl, nie załamuj mnie! Niedługo zacznę głowę 2 razy dziennie myć. ![]()
![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2530562 6]jejku ale Ty dużo wiesz mysia
![]() maska z banana (z dodatkami lub bez) nie dość że śmierdzi okropnie zgnilizną to zostawia na głowie setki małych pestek pozwalających przypuszczać że to wszawica ![]() a smród jest 10000% gorszy od jajka. Niedający się wymyć szamponem ani odżywką. Banan wydaje się mieć właściwości nawilżające ale ja niestety już tego nie przetestuję. jutro po umyciu spróbuję wypłukać włosy wodą z miodem. Co myślisz o takiej płukance?[/QUOTE] to wynik rocznej obserwacji swoich włosów i uzależnienia od wizażu ![]() ![]() dziewcyzny na zakreconym stosują tą mieszankę do ukłądania loków zamiast pianki ![]() ![]()
Włosy ![]() Edytowane przez mysia m Czas edycji: 2011-02-24 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Konto usunięte
|
spróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym spróbować twojej mieszanki ale mam ciemne farbowane włosy i boje sie rozjasnienia. Może jak dam zamiast oliwy z oliwek rycynę,żółtko i miód bez cytryny bedzie ok?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
mozesz tak spokojnie zrobic, ale musisz się liczyc ze konsystencja bedzie klejka i tępawa. Trudno taką równomiernie rozprowadzic. W kazdym razie mi. Cytryna po wielu uzyciach zrobi jasniejsze refleksy, ale tylko na włosach blond.
Cytryna dobrze rozjasnia, ale nalezy ja nałozyc w formie płukanki i wyjsc na słonce na jakies 30 minut ![]() ![]()
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A oliwa z oliwek może rozjaśnić?
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
podobno moze, ale ja tam nie zauwazyłam
![]() jakby sie tak dało naturalnie rozjasniac sama oliwa i cytryna, to nikt by farb nie uzywał ![]() cytryna łądnie zakwasza maske, wiec łuski włosa się zamykają i włos się błyszczy a oliwa z oliwek uzupełnia ubytki. Rycyna pozostaje na powierzchni- nie regeneruje trwale.
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję ci ślicznie ![]() Spróbuję zrobić jutro maskę wg.twojego przepisu i zobaczę jaki bedzie efekt. Potem nałożę Biovaxa do ciemnych włosów. Samo nakładanie olejów troczę usztywnia mi włosy ,które i tak z natury są juz dość sztywne dlatego szukam innego sposobu uzywania olejów. Może taka maska raz w tygodniu się sprawdzi jako zastępstwo olejowania.
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
dlatego polecam po olejowaniu coś emolientowego
![]() ![]() powodzenia ![]()
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Hej
Ja tez cuduje z naturka. Moje ulubione specyfiki to awokado I samodzielnie ukrecony majonez. Dojzale awokado przecieram przez sitko, czasem dodaje ciut jakiegos oleju,czasem nie. I nakladam papke na cale wlosy i skalp. Na to zakladam czepek i czapke i tak smigam kodzinke lub wiecej. Potem normalnie myje. Po awokado wlosy sa super gladkie. A majonez ukrecam z zoltka i dowolnych olejkow. Nie powiem proporcji, bo robie to na oko. Zwykle robie z olejem rycynowym + jakikolwiek i kilka kropel olejku rozmarynowego.
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Dziś zrobiłam sobie maseczkę wg.przepisu mysi i musze powiedzieć że jestem zadowolona
![]() Mysiu czy maska zadziała tak fajnie jak nałożę ją na wilgotne? Boję się jednak troszkę tej cytryny bo zauważyłam leciutkie rozjaśnienie na pokrytych farbą siwych włosach włosach,może to tylko złudzenie bo na punkcie siwych włosów jestem przewrażliwiona.Może mogłabym dać mniej tej cytryny,np.pół łyzeczki?Czy to starczy żeby zakwasić maskę?
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
jak farbujesz siwe włosy, to do farby uzywanej przez Ciebie musisz dodac w proporcji 1:2 farbe typu natura, a wiec bez refleksu- dla przykłądu- robisz kolorem 6.1 cała tubką(strzelam jasny braz popielaty) to dodajesz jeszcze pół tubki 6.0. Mieszas zte kolory razem i uzyskujes zodcien głeboki, dzieki temu zapigmentujesz siwe włoski na tyle, ze zmywanie nie bedzie im straszne
![]() mozesz dodac nawte kilka kropel, czyli tą łyzeczke (jak nie dasz, to nawet po spłukaniu bedzie czuc jajko). Konsystencja bedzie mniej śliska ![]() ![]() Zeby zamknac łuski i uniknac całkiem cytryny, możesz robic ostatnią płukanke z octem winnym. Mała łyżeczka octu na litr wody- spróbuj jezykiem- ma byc lekko kwasnawe. Blask gwarantowany. Zapach octu znika po wyschnieciu włosów ![]()
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bedę kombinować ale na pewno nie zrezygnuję z tej maski bo teraz po kilku godzninach jestem jeszcze bardziej zadowolona z efektu. Zastanawiam się też czy by nie nakładać jej córce,która ma prawie 9 lat i bardzo liche,cieniutkie łamliwe włoski. Jesli chodzi o farbe to farbuję Joanną Naturią palona kawa.Ostatnio farbowałam na olej kokosowy i jestem zadowolona.
BasicLab,Natural Secrets,Pharmaceris.... Edytowane przez Iwona75 Czas edycji: 2011-03-11 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
maska stara jak świat
![]() ![]() jak córcia ma łamliwe włoski, to znaczy że sa za sztywne, spróbuj czegos zmiekczajacego. ja bym w takim wypadku mieszała kokosowy olejek z awocado i żołtkiem. Miód z cytryną moze w tym wypadku nie działac na korzyśc. mojemu 3letniemu chłopczykowi nakładam czasme biovaxa do suchych i łamliwych ![]() ![]() co do farby, to przy joannie raczej kłopot z mieszaniem. W gre wchodziłaby ewentualnie profesjonalna np majirel 5.0 głeboki naturalny średni brąz (nazywa sie jasny, ale przy głebokim wychodiz o ton ciemniej ![]() ![]() ps nie jestem ekspertką, tylko nałogową wizazomaniaczką ![]() koniec offtopowania, jak cos to na priv ![]()
![]() |
#300 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podobno lepsze efekty daje położenie najpierw na 15min. natury na niskiej wodzie, a dopiero potem na nią farby z docelowym kolorem.Fryzjerki mieszają od razu obie farby, bo dla nich to proste i mniej czasu zajmuje. Ale nie jest to do końca tak jak powinno być. A tak w ogóle to farby mniej niszczą i ponoć lepiej siedzą jak się je kładzie na naolejowane włoski. Weegirl ostatnio dawała link do zagranicznego artykułu na ten temat. Wymieniali olej kokosowy, arganowy i chyba jojoba? Natomiast olej po farbie już może wymyć barwnik.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.