Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-15, 16:37   #3991
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez Olenka333 Pokaż wiadomość
coraz grubszy i sztywniejszy ? sztywniejszy ? ehhh a ja już sie cieszylam ze nic a nic nie boli

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

hihi tez tak mam trzeci tydzien idzie a tu nic i nic i nic

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Aparatki drogie

czy Wam też żółkną zęby? I osadza się kamień ? Ja nigdy kamienia nie miałam a teraz ? Masakra i to po trzech tygodniach to co będzie po dwóch latach ???? Żeby nie było- zęby myję, wyciorkuję i płuczę około 6-7 razy dziennie czasem jak mam większy apetyt to i częściej
tak, grubszy i sztywniejszy

ja miałam kamień (osad po herbacie chyba nie wiem, nie znam się ) na dole, idź do orto, albo do dentystki i poproś o usunięcie kamienia

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Czy Wam tez przesuszają się tak bardzo usta?
Przed aparatem nie miałam aż tak dużego problemu z tym. Teraz jak nie pomaluje warg czymkolwiek,to po chwili mam suche skóry,blee.
niestety tak
ale jak będzie cieplej to i lepiej
a czy wy też macie problemy z 'trzymaniem' śliny w buźce? w sensie że jak coś gryzę i nie mogę ugryźć (trzymam otwarte usta) to mi sie ślina gromadzi i mam wrażenie że za chwilkę mi 'wyleci'

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 16:44   #3992
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Czy Wam tez przesuszają się tak bardzo usta?
Przed aparatem nie miałam aż tak dużego problemu z tym. Teraz jak nie pomaluje warg czymkolwiek,to po chwili mam suche skóry,blee.
to straszne uczycie ja smarowałam wszystkim czym mogłam i tak jakieś 2 tyg miałam problem ale teraz jest ok

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:

Aparatki drogie

czy Wam też żółkną zęby? I osadza się kamień ? Ja nigdy kamienia nie miałam a teraz ? Masakra i to po trzech tygodniach to co będzie po dwóch latach ???? Żeby nie było- zęby myję, wyciorkuję i płuczę około 6-7 razy dziennie czasem jak mam większy apetyt to i częściej
niestety borykam się z tym samym problemem, ale ja to chyba mam kamień dlatego bo nie gryzę tylko jem same papki bo mam hassa i nie daje rady gryźć :/ nima jak :/ też myje zęby około 7 razy dziennie ale to nic nie daje :/
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 18:56   #3993
lupinka
Zadomowienie

ja słyszałam, że po niektórych płynach do płukania ust zęby żółkną, ale nie wiem ile w tym prawdy...
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 19:15   #3994
Zussska
Zakorzenienie

Na pewno warto o to spytać ortodontę. Może jest jakiś sposób na to...
Stary 2011-03-15, 19:20   #3995
klajdla
Wtajemniczenie

Tak ostatnio narzekalam na bol zebow po zalozeniu separatorow. Dzis bylam na fitness i prowadzaca dala nam taki wycisk, ze podczas cwiczen na nogi i posladki, totalnie zapomnialam o bolu zebow Po prostu jakby mnie nie bolaly! Jednak fakt, ze bol jednej czesci, niweluje bol innej
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 19:35   #3996
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
chudzinka, to nie są moje ząbki w avatarrze Jednak sama znalazłam to foto, także dziękuję haha Swoje też może wstawie , ale jak się cokolwiek ruszy

Ktoś odradzał szare gumki.
Ja właśnie takie wybrałam na początek - żeby przy jeszcze krzywych zębach aparat nie rzucał się w oczy :P i naprawdę mi się podoba, wygląda tak delikatnie (to jasny, metaliczny szary), wbrew pozorom nie ma efektu, że ma się dużo żelastwa w buzi, wg mnie to trochę i nawet pomniejsza zamki No ale, co kto woli
Zresztą różne są zamki (wielkości) -może ja mam jakieś nietypowo mniejsze? No i różne gumki - firma, kolor itd.

W każdym razie ja polecam szare!
Pokaż ząbki!!

Co do spierzchniętych ust - to również mój problem... ja ogólnie mam często suche usta, a w aparacie to już masakra... chociaż najgorzej było na początku
Osad i kamień u mnie też bardzo szybko zbiera się na zębach W aparacie już raz usuwałam, za jakieś 2 miesiące znowu pójdę na piaskowanie bądź skalling, bo nie mogę patrzeć na ten osad. Do tego załamałam się trochę, bo dowiedziałam się, że mam dwie plamy próchnicze - na obu górnych siódemkach Wcześniej wszystko było OK, od dawna zęby się nie psuły, a teraz niecałe 7 miesięcy ze złomem w buzi i już próchnica A myję zęby po każdym posiłku, nawet po kawie czy herbacie... Ehh... jak tak dalej pójdzie to wyprostuję zęby, zdejmę aparat i... założę protezę, bo próchnica mnie zniszczy... oby nie

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 20:11   #3997
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Pokaż ząbki!!

Co do spierzchniętych ust - to również mój problem... ja ogólnie mam często suche usta, a w aparacie to już masakra... chociaż najgorzej było na początku
Osad i kamień u mnie też bardzo szybko zbiera się na zębach W aparacie już raz usuwałam, za jakieś 2 miesiące znowu pójdę na piaskowanie bądź skalling, bo nie mogę patrzeć na ten osad. Do tego załamałam się trochę, bo dowiedziałam się, że mam dwie plamy próchnicze - na obu górnych siódemkach Wcześniej wszystko było OK, od dawna zęby się nie psuły, a teraz niecałe 7 miesięcy ze złomem w buzi i już próchnica A myję zęby po każdym posiłku, nawet po kawie czy herbacie... Ehh... jak tak dalej pójdzie to wyprostuję zęby, zdejmę aparat i... założę protezę, bo próchnica mnie zniszczy... oby nie
Ty się nie martw tylko leć do apteki i kup żel do fluoryzacji zębów elmex. polecany jest w szczegółnosci dla osob z aparatami i mostami! :P
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 20:48   #3998
molokai
Raczkowanie

A ja jutro idę po dół i będzie komplet - cała zezłomowana. Martwi mnie znowu wizja boleści tygodniowych, ale mam nadzieję, że to była tylko kwestia bardzo ściśniętej "góry". I tak warto. Szybkość przemieszczania się zębów mnie zdumiewa. Wiecie, dla otoczenia nie jest to może tak widoczne, ale my same wiemy gdzie i który ząb, "jak siedział". Wytrwałości aparatki!

molokai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 21:39   #3999
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
coraz grubszy i sztywniejszy ? sztywniejszy ? ehhh a ja już sie cieszylam ze nic a nic nie boli

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

hihi tez tak mam trzeci tydzien idzie a tu nic i nic i nic

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Aparatki drogie

całe prostowanie dopiero przed Tobą
co do żółtych zębów, to ja na swoje nie mogę już patrzeć.. białawe są tylko na końcówkach. jak tak dalej pójdzie, to będę musiała coś z tym zrobić. ale właśnie jak to jest.. usuwanie osadu i takich innych.. przecież pod zamkami, a przede wszystkim pod klejem, który trochę odstaje po bokach, nie oczyści.. albo ja czegoś nie wiem

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 21:51   #4000
sincarne
Raczkowanie

hello!
ostatnio nie mam weny na pisanie ani czytanie, aparatu to chyba nigdy nie zdejmę, ogólnie kiła i mogiła.

wrzucam linka do wątku na forum, który mnie właśnie rozbawił

http://forum.gazeta.pl/forum/w,150,1...abik_.html?v=2

pozdróweczki babeczki

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:16   #4001
pietka17
Raczkowanie

paulina18021995 też tak mam :P Najgorzej jest w nocy kiedy nie kontroluje czy mam zamknięt buzie (przez oba łuki zaczęło "brakować" mi skóry) i rano budze się cała zaśliniona . Mam nadzieję że jak zdejme chociaż część druciaka to przestane się tak "ślinić" ;P
pietka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:25   #4002
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez pietka17 Pokaż wiadomość
paulina18021995 też tak mam :P Najgorzej jest w nocy kiedy nie kontroluje czy mam zamknięt buzie (przez oba łuki zaczęło "brakować" mi skóry) i rano budze się cała zaśliniona . Mam nadzieję że jak zdejme chociaż część druciaka to przestane się tak "ślinić" ;P
właśnie po nocy to mam jedynie problem z 'odciskami' od dolnego aparatu a tak to nie
i usta normalnie mogę zamknąć dobra, za dużo śliny produkuję i dostaję ślinotoku

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
hello!
ostatnio nie mam weny na pisanie ani czytanie, aparatu to chyba nigdy nie zdejmę, ogólnie kiła i mogiła.

wrzucam linka do wątku na forum, który mnie właśnie rozbawił

http://forum.gazeta.pl/forum/w,150,1...abik_.html?v=2

pozdróweczki babeczki
Mężowi szkoda kasy na orto
ma jeden ząbek i się martwi

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:26   #4003
roksad
Raczkowanie

Dawno mnie tu nie było, studia wykańczają człowieka :P

Cytat:
Pokaż ząbki!!

Na szczęście nigdy nie miałam problemu z kamieniem, aparat mam od czterech miesięcy i dalej się nie pojawił. Ale niestety też mam problem z osadem i wrażenie żółtych zębów. Mimo że myje je częściej niż kiedykolwiek wcześniej, ich żółtawy kolor sukcesywnie się pogłębia

Wesoła pójdziemy razem zakładać protezę, bo mi się zęby porozsuwały (miałam straszne stłoczenia) i okazało się, że w miejscach gdzie się stykały są małe ubytki i trzeba wszystko robić...
Ale widzę wielką poprawę i wiem, że to wszystko jest tego warte :P Tylko przydało by się, żeby dziury po wyrwanych zębach się całkiem zamknęły, bo jak nie to ...

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:51   #4004
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

A miałyście wrażliwośc zębów? u mnie jakoś tak dziwnie, nagle po roku czasu, kiedy to coś piję strasznie czuję wrażliwość na 2jce i 3jce - może coś się przemieszcza i dlatego? ale jak myję, jem itp to spoko, tylko przy napojach, albo jak otworze buzię i wiatr wieje, to też czuję wrażliwość dziwne?

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez roksad Pokaż wiadomość

.
zgadzam się
Stary 2011-03-15, 23:10   #4005
lola133
Raczkowanie

noszę aparat już prawie 1,5 miesiąca. Wczoraj miałam pierwsza wizyte po założeniu złomka. Orto zadowolona z efektów ja jeszcze bardziej Miałam gumki jasnoróżowe, teraz wybrałam jasnozielone fajne

Gdy zakładałam aparat mówiła orto że wizyta kontrolna będzie kosztować przy jednym łuku 80zł a przy dwóch łukach 100zł. Podniosła sie 100zł za jeden łuk

Następna wizyta 10 maja
lola133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 23:57   #4006
Milllia
Przyczajenie

Hej. Ja będę miała zakładany aparat Damona, ale dopiero za jakieś pół roku - czekam aż mi do końca wyjdą 7 na górze...
A mam do was takie 2 pytania...
1. Czy po aparacie może mi się zmniejszyć bądź całkiem wyeliminować wada wymowy - seplenienie na głoskach: "ś", "ć", "dź" itp.?
2. Kiedy się uśmiecham widać mi dziąsła na górze - aparat to wyeliminuje?

Edytowane przez Milllia
Czas edycji: 2011-03-15 o 23:59
Milllia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 10:13   #4007
Olenka333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
całe prostowanie dopiero przed Tobą
co do żółtych zębów, to ja na swoje nie mogę już patrzeć.. białawe są tylko na końcówkach. jak tak dalej pójdzie, to będę musiała coś z tym zrobić. ale właśnie jak to jest.. usuwanie osadu i takich innych.. przecież pod zamkami, a przede wszystkim pod klejem, który trochę odstaje po bokach, nie oczyści.. albo ja czegoś nie wiem
tak całe dwa lata przede mną ... te swoje żółte zęby to ja już po kilku dniach od założenia zauważyłam więc to chyba nie jest możliwe żeby tak szybko osadził się kamień albo osad przy częstym myciu więc tak jak któraś aparatka pisała wcześniej to chyba ten klej nieestetycznie to wygląda ale cóż zrobić

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

[QUOTE=roksad;25747648]Dawno mnie tu nie było, studia wykańczają człowieka :P

Na szczęście nigdy nie miałam problemu z kamieniem, aparat mam od czterech miesięcy i dalej się nie pojawił. Ale niestety też mam problem z osadem i wrażenie żółtych zębów. Mimo że myje je częściej niż kiedykolwiek wcześniej, ich żółtawy kolor sukcesywnie się pogłębia

Widzisz u mnie jest i to i to ... nigdy nie miałam kamienia a tu proszę... i ten dobijający żółty kolor ciekawe jak bardzo pożółkną
Stary 2011-03-16, 10:35   #4008
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Pokaż ząbki!!

no co ty nawet tak nie myśl ja też mam skłonność do próchnicy moja dentystka lecząc mi zęby zakładała mi tez lekarstwo na 2 lata przeciw próchnicy mam nadzieję że będzie ok i że wytrwam Ty tez dasz rade!!

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Milllia Pokaż wiadomość
Hej. Ja będę miała zakładany aparat Damona, ale dopiero za jakieś pół roku - czekam aż mi do końca wyjdą 7 na górze...
A mam do was takie 2 pytania...
1. Czy po aparacie może mi się zmniejszyć bądź całkiem wyeliminować wada wymowy - seplenienie na głoskach: "ś", "ć", "dź" itp.?
2. Kiedy się uśmiecham widać mi dziąsła na górze - aparat to wyeliminuje?
jeśli chodzi o uśmiech dziąsłowy to może trochę się on zmniejszy zależy jaką drogę leczenia zaaplikuje Ci orto ja mam właśnie eliminację takiego uśmiechu no i prostowanie zębów itp no więc musisz się spytać orto ale damon powinien korygować też tą wadę
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 17:22   #4009
pietka17
Raczkowanie

[QUOTE=Olenka333;25751898]tak całe dwa lata przede mną ... te swoje żółte zęby to ja już po kilku dniach od założenia zauważyłam więc to chyba nie jest możliwe żeby tak szybko osadził się kamień albo osad przy częstym myciu więc tak jak któraś aparatka pisała wcześniej to chyba ten klej nieestetycznie to wygląda ale cóż zrobić

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:

Widzisz u mnie jest i to i to ... nigdy nie miałam kamienia a tu proszę... i ten dobijający żółty kolor ciekawe jak bardzo pożółkną
Ja mam na odwrót :P Odkąd zaczęłam myć zęby po 3-4 razy dziennie, płukać płynami (czego wcześniej nie robiłam), "wyciorkować" i codziennie nitkować to moje zęby są bielsze. Nie tylko ja to zauważyłam ale moi znajomi również. Zakładałam aparat na początku ferii więc jak się pojawiłam w szkole po 2 tygodniach to wielu zaczęło się pytać co robiłam z zębami że tak "zbielały"

Edytowane przez pietka17
Czas edycji: 2011-03-16 o 17:26
pietka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 17:42   #4010
@na
Zakorzenienie

Cześć
dołączam do was
jestem już po wyciskach , zakładanie aparatu w najbliższy wtorek juz mnie uprzedzono o tym że zęby będą boleć przez 3 dni , ale zmartwiłam się tym co piszecie o żółknięciu , ja mam swoje jaśniutkie , nie chciałabym żeby aparat to zepsuł :/

Powiedzcie mi używacie irygatorów ? ortodontka powiedziała żebym sobie o nich poczytała, tak więc zrobiłam pooglądałam , i nie wiem czy warto kupować? czy lepiej pozostać przy normalnym myciu , nitkowaniu itp ?

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 18:55   #4011
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
Ty się nie martw tylko leć do apteki i kup żel do fluoryzacji zębów elmex. polecany jest w szczegółnosci dla osob z aparatami i mostami! :P
Dziękuję

Sincarne czy orto mówiła Ci mniej więcej kiedy ściągasz złomka? To chyba już niebawem?

Roksad trzymam Cię za słowo Ale fakt faktem - mimo wszystko nie żałuję, że mam złomka, bo już widzę fajne efekty
Ula05 dziękuję za pocieszenie... mam nadzieję, że wszystko będzie OK
Wrażliwość zębów pojawia się u mnie, ale sporadycznie i nie wiem od czego jest zależna

Milllia jest możliwość, że wada wymowy zniknie po leczeniu ortodontycznym, ponieważ wady zgryzu są jedną z częstych przyczyn wad wymowy... nie wiem jak jest u Ciebie; możesz skonsultować to z logopedą.
Co do uśmiechu dziąsłowego - ja taki mam i mam też damona. Orto powiedziała od razu, że będziemy próbować zniwelować uśmiech dziąsłowy, ale na pewno całkowicie go nie zlikwidujemy aparatem, ewentualnie będzie on mniej widoczny.

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 19:20   #4012
Nastka-92
Przyczajenie

Siemka ja juz po wizycie w piatek zakladam aparacik na gore;P kurde ale musze "wyrwac" 4 osemki tzn musze miec zabieg przewalone narazie na gorze nie musze usuwac dopiero po zdjeciu, a na dole musze w ciagu dwoch miesiecy usunac

Edytowane przez Nastka-92
Czas edycji: 2011-03-16 o 19:54
Nastka-92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 19:31   #4013
maria_antonina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nastka-92 Pokaż wiadomość
Siemka ja juz po wizycie w piatek zakladam aparacik na gore;P kurde ale musze "wyrwac" 4 osemki tzn musze miec zabieg przewalone narazie na gorze nie musze usuwac dopiero po zdjeciu, a na dole musze w ciagu dwoch miesiecy usunac na dole
O matko! To współczuje. Ja przed pierwszym zabiegiem miałam mega stresa. Fatalnie się to goi, no ale jak trzeba to trzeba.
maria_antonina91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 19:44   #4014
gabryssiaa
Zakorzenienie

hej wczoraj zdjęto mi aparat górny i mam taki zdejmowany zatrzaskowy z metalowymi drucikami seplenie^^boje się, bo mnie trochę ciśnie i jak zdjęłam rano to nie mogłam za bardzo gryźć.. teraz też tak jest jak zdejmę

powiedziała mi, że retainer nosi się połowe leczenia orto (chyba tak to zrozumiałam). Po zdjęciu moje zęby nie są niestety idealne, bo kieł, który mi bardzo wystawał nie wpasował się perfekcyjnie tylko jak jezykiem przejadę to go czuje no ale trudno..

tylko powiedzcie mi jak to jest z tym retainerem, czy on powinien tak przylegać, że aż mnie trochę uciska? jeden ząb to aż mnie boli.

na szczęście do szkoły nie muszę go nosić..
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 20:18   #4015
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
prych! poczekaj aż pójdziesz do pracy. studia wydają się wtedy taaaakie boooskieeee

Cytat:
Napisane przez wesola84
Sincarne czy orto mówiła Ci mniej więcej kiedy ściągasz złomka? To chyba już niebawem?
ostatnio pytałam, to niby do wakacji mamy się wyrobić. ale nie wierzę. pół roku temu opcją był grudzień i dupa mam koślawą dolną szczękę, nie że zęby, tylko cały łuk. ja tam różnicy nie widzą po wyciągach, więc jak już mówiłam, w życiu tego nie zdejmę

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 20:37   #4016
raus
Raczkowanie

GG do raus

Cześć Dziewczyny,
moja przygoda z aparatem powoli się rozkręca. Ogólnie mam skrzywione dolne jedynki i trochę nierówne górne jedynki. Aparat będę miała założone na górę (28.03) i na dół po jakiś dwóch/trzech tygodniach.
Parę dni temu moja ortho założyła mi separacje na zęby - nie miałam wyrywanych ósemek, więc z jednej strony separacja jest na 7mce (tam, gdzie dalej jest 8mka), a po drugiej stronie na 6tce (tam, gdzie nie ma już ósemki). Mam nadzieję, że któraś tak miała, bo nie wiem czy to ma jakiś sens dodam też, że zdecydowałam się na aparat samoligaturujący, a mimo wszystko będę miała pierścienie, czy to ok? gdzie nie patrzyłam, nikt nie miał pierścieni przy tego typu aparacie, a ja mam ...

Powiedzcie mi, jak sobie radziłyście z bolącymi od separacji zębami. Muszę je nosić 2 TYGODNIE i mam wrażenie, że zwariuję, bo jest dzień 3ci i mam ochotę je wydrapać...

Ściskam Was mocno Aparatki!!

raus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 21:11   #4017
awgusta
Та еще штучка ^^

Post Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez @na Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi używacie irygatorów ? ortodontka powiedziała żebym sobie o nich poczytała, tak więc zrobiłam pooglądałam , i nie wiem czy warto kupować? czy lepiej pozostać przy normalnym myciu , nitkowaniu itp ?
Pytalam sie swojej orto o irygator, powiedziala mi ze nie jest konieczny. Wiec kupilam sobie dodatkowo szczoteczke z ostra koncowka i ją pod koniec zawsze uzywam. Obowiazkowo tez raz dziennie nic dent, oraz plyn do plukania
Stary 2011-03-16, 21:23   #4018
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez raus Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,
moja przygoda z aparatem powoli się rozkręca. Ogólnie mam skrzywione dolne jedynki i trochę nierówne górne jedynki. Aparat będę miała założone na górę (28.03) i na dół po jakiś dwóch/trzech tygodniach.
Parę dni temu moja ortho założyła mi separacje na zęby - nie miałam wyrywanych ósemek, więc z jednej strony separacja jest na 7mce (tam, gdzie dalej jest 8mka), a po drugiej stronie na 6tce (tam, gdzie nie ma już ósemki). Mam nadzieję, że któraś tak miała, bo nie wiem czy to ma jakiś sens dodam też, że zdecydowałam się na aparat samoligaturujący, a mimo wszystko będę miała pierścienie, czy to ok? gdzie nie patrzyłam, nikt nie miał pierścieni przy tego typu aparacie, a ja mam ...

Powiedzcie mi, jak sobie radziłyście z bolącymi od separacji zębami. Muszę je nosić 2 TYGODNIE i mam wrażenie, że zwariuję, bo jest dzień 3ci i mam ochotę je wydrapać...

Ja je nosilam tydzien (a mialam niby miesiąc!! dobrze, że wypadły... :p). Pisalam kiedys, ze gdyby nie jogurty i ogromne ilosci zupy pomidorowej, a takze platkow z mlekiem [gorącym, wtedy z platkow robi sie papka] to byloby ciezko ... P-bolowego nic nie lykalam, bo nie lubie lykac zbyt duzej ilosci lekow (zle dzialanie na watrobe itp.)
Raz sie wkurzylam i kupilam Longera w KFC (nie chcialo mi sie gotowac a bylam takaa glodna... wiec sie rzucilam na to ;p), ledwo co to zjadlam, prawie sie poryczalam ze zlosci... ;( Szczesliwie wlasnie wtedy jedna separacja postanowila wypaść

Dasz rade
Stary 2011-03-16, 21:25   #4019
maria_antonina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
hej wczoraj zdjęto mi aparat górny i mam taki zdejmowany zatrzaskowy z metalowymi drucikami seplenie^^boje się, bo mnie trochę ciśnie i jak zdjęłam rano to nie mogłam za bardzo gryźć.. teraz też tak jest jak zdejmę

powiedziała mi, że retainer nosi się połowe leczenia orto (chyba tak to zrozumiałam). Po zdjęciu moje zęby nie są niestety idealne, bo kieł, który mi bardzo wystawał nie wpasował się perfekcyjnie tylko jak jezykiem przejadę to go czuje no ale trudno..

tylko powiedzcie mi jak to jest z tym retainerem, czy on powinien tak przylegać, że aż mnie trochę uciska? jeden ząb to aż mnie boli.

na szczęście do szkoły nie muszę go nosić..
Ja po zdjęciu dostałam szynę retencyjną(taki przeźroczysty odlew zębów), ale nic mnie ciśnie, ni nie uwiera, wiec może masz źle dopasowany ten retainer?

Cytat:
Napisane przez raus Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,

Ja też miałam bezligaturowy aparat i też miałam pierścienie. Najpierw tylko na szóstkach, a po jakimś czasie dołożyli i na siódemki A na te separatory to chyba nie ma lekarstwa. Ja na szczęście tylko 4 dni przed założenim nosiłam, ale skoro ty masz na 2tygodnie to może jak zęby się trochę ruszą to przestanie boleć
maria_antonina91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 22:17   #4020
raus
Raczkowanie

GG do raus

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
Ja je nosilam tydzien (a mialam niby miesiąc!! dobrze, że wypadły... :p). Pisalam kiedys, ze gdyby nie jogurty i ogromne ilosci zupy pomidorowej, a takze platkow z mlekiem [gorącym, wtedy z platkow robi sie papka] to byloby ciezko ... P-bolowego nic nie lykalam, bo nie lubie lykac zbyt duzej ilosci lekow (zle dzialanie na watrobe itp.)
Raz sie wkurzylam i kupilam Longera w KFC (nie chcialo mi sie gotowac a bylam takaa glodna... wiec sie rzucilam na to ;p), ledwo co to zjadlam, prawie sie poryczalam ze zlosci... ;( Szczesliwie wlasnie wtedy jedna separacja postanowila wypaść

Dasz rade
Cytat:
Napisane przez maria_antonina91 Pokaż wiadomość
Ja też miałam bezligaturowy aparat i też miałam pierścienie. Najpierw tylko na szóstkach, a po jakimś czasie dołożyli i na siódemki A na te separatory to chyba nie ma lekarstwa. Ja na szczęście tylko 4 dni przed założenim nosiłam, ale skoro ty masz na 2tygodnie to może jak zęby się trochę ruszą to przestanie boleć
Dzięki za słowa otuchy, staram się jak mogę, a przecież to dopiero początek walki o piękne zęby
Dzisiaj właśnie popijałam zupkę pomidorową i duuużo ciepłej wody, od razu lepiej się czułam. Nie chcę brać proszków przeciwbólowych, żeby nie przyzwyczaić do nich organizmu. Przydadzą się na większe bóle po założeniu aparatu i pierścieni

Buziaki!

raus jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości