|
|
#3961 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Witam
![]() Niedlugo tez bede miala zakladany aparat, a doklanie to w piatek Nawet sie ciesze bo chce miec ladny usmiech. Troche sie boje jak to bedzie a w srode mam wizyte i orto bedzie mi tlumaczyc cale leczenie itp. ale wlasnie nie wiem co z tymi separatorami bo nic takiego nie mowila a niby w piatek mam miec juz zakladany aparat.
|
|
|
|
#3962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3963 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze będziesz miała rurki jak ja.... to są takie jakby zamki ale z rurkami a o dowswiadczeniach z separatorami wiem bo mialam asekuracyjnie z jednej strony bo raz tam rurka odpadla |
|
|
|
|
#3964 |
|
Raczkowanie
|
chudzinka, to nie są moje ząbki w avatarrze
Jednak sama znalazłam to foto, także dziękuję haha Swoje też może wstawie , ale jak się cokolwiek ruszy ![]() Ktoś odradzał szare gumki. ![]() Ja właśnie takie wybrałam na początek - żeby przy jeszcze krzywych zębach aparat nie rzucał się w oczy :P i naprawdę mi się podoba, wygląda tak delikatnie (to jasny, metaliczny szary), wbrew pozorom nie ma efektu, że ma się dużo żelastwa w buzi, wg mnie to trochę i nawet pomniejsza zamki No ale, co kto woli![]() Zresztą różne są zamki (wielkości) -może ja mam jakieś nietypowo mniejsze? No i różne gumki - firma, kolor itd. W każdym razie ja polecam szare!
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
chudzinka0 ja schudłam i to sporo
aczkolwiek nie jedźcie za dużo jogurtów itp. (białka) bo to źle na nerki działa. mojej mamy koleżanka wylądowała przez dietę białkową w szpitalu (zapalenie trzustki) pamiętam jak to ja nie mogłam się doczekać aparatu ![]() Cytat:
|
|
|
#3966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a potem zobaczysz jak będzie coraz grubszy, ze jakos tak wiecej sie tego wydaje ale na prawde, gumeczki w kolorze zeba lub bialym kamulfuja bardziej niz srebrne
|
|
|
|
|
#3967 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja w czwartek na kolejną wizytę - jejku, jak ten czas leciiii...dopiero był sierpień, zakładałam aparat, biegałam tydzień z separacją (jeśli o mnie chodzi to ból był znośny - nie brałam żadnych tabletek, jadłam co miększe rzeczy, albo twardsze, w małych kawałkach it ak śmiesznie, rpzednimi zębami. Najbardziej bolało mnie na drugi i trzeci dzień po założeniu, potem luz) a tu już prawie 7 miesięcy! Teraz pewnie zapadnie decyzja o założeniu dołu, nie mogę się już tego doczekać! Jak widzę, jak mi się całkiem przyzwoicie ząbki przemieszczają na górze, to bym chciała, żeby na dole też już się działo!
A potem jeszcze dwa lata i gotowe Kurde, nie podoba mi się tylko moja trójka. W sensie, nie jej ustawienie i kształt, ale mam wrażenie, że jakaś próchnica mi się tam zakradła... ![]() Zobaczymy, co orto powie
|
#3968 |
|
Wtajemniczenie
|
Probowalam przed chwilka zaspokoic moja ciekawosc, jednak google nie bylo w stanie odpowiedziec na moje pytanie
Wiec kieruje je do Was.Po co tak naprawde sa pierscienie zakladane na trzonowce? Wiem, ze niektorzy ich nie maja. Ciekawi mnie to strasznie
|
|
|
|
#3969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zawsze mi się podobało u innych, to co sobie będę żałować
|
|
|
|
|
#3970 |
|
Raczkowanie
|
Nie zakłada się aparatu po to aby wyprostować jedynie przednie zęby które widać. Wszystkie zęby w szczęce trzeba przesunąć na swoje miejsce. Pierścienie na końcowych zębach trzymają wszystko i formują cały zgryz aby był w jako takim ładzie. Aparat ortodontyczny to nie tylko zęby.Modeluje całą szczękę, żuchwę, kości i stawy.
|
|
|
|
#3971 |
|
Raczkowanie
|
haha, racja, mi też się podobają kolorowe!
Tylko te szare wzięłam na samym początku bo chciałam właśnie, żeby takiego wejścia smoka nie było tylko tak dyskretnie ujawnić się z tym aparatem.Coraz grubsze druciki? Nieeee noooo... a tak się cieszyłam, że on taki dyskretny ...
|
#3972 |
|
Raczkowanie
|
yyy...
no właśnie... coraz grubszy? :P
|
|
|
|
#3973 | |
|
Raczkowanie
|
i po wizycie
pytałam o kolorowe wyciągi, miały być, ale zostawiła w drugim gabinecie ale obiecała mi, że na następną wizytę będą. ogólnie mam nosić jakieś 5 miesięcy, chociaż powiedziała, że już jest prawie ślicznie teraz mam jakieś "heavy"ale za to załatwiłam drugą sprawę, którą miałam do orto stripping dolnych zębów.. miałam to robione raz na początku leczenia i zęby się po tym szybciutko poustawiały, ale jeszcze trochę im zostało. potem parę miesięcy nic, chociaż czuję, że one bardzo chcą się ruszyć, tylko im za ciasno. i dzisiaj się zapytałam, czy jeszcze będę to miała. no i trochę spiłowała ogólnie niezbyt przyjemne, ale liczę, że teraz dół już będzie świetny.O ILE ZNOWU NIE ODKLEJĄ MI SIĘ 2 ZAMKI Cytat:
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- tak, tak.. na początku daje się taki cienki, giętki drut, żeby przyzwyczaić zęby no i żeby był wstanie wygiąć się do tych wszystkich krzywulców. potem drut jest co raz sztywniejszy i grubszy. ja nawet zauważyłam to na zdjęciach, jak porównywałam
|
|
#3974 |
|
Raczkowanie
|
shinigami0717 ale z tego wątku można się dużo nauczyc
jeszcze nic nie wiem tak na prawdę, chociaż troszkę czytałam... jakieś piłowania ząbków! jeejku! ja to tylko się dowiedziałam na drugiej wizycie (na tej na której zdecydowałam się na aparat) że nie będę musiała wyrywac żadnych zębów :P to było najważniejsze haha. A wielkośc druta - teraz jak już się zdecydowalam to nie ważne ważny będzie EFEKT mój upragniony.A w ogóle to jak byłam na tej wizycie, na której już byłam zdecydowana, to babeczka robiła mi odlewy szczenki :p czy coś takiego. I wcześniej czytałam o tym, że to jest nie przyjemne, bo to sie wlewa do gardła i jest odruch wymiotny. Więc strasznie się bałam, bo o takie wywoływanie wymiotów u mnie nie trudno haha... ale jak poszłam to się okazało, że to coś w czym się odbija ząbki jest różowe i o smaku... gumy balonowej! zjadłabym!! |
|
|
|
#3975 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje za info
Mam nadzieje, ze jutro mi powie ze nie musze wyrywac zadnych zebow . ogolnie powiem wam, ze jak czytam tutaj ceny to niektore sa straszne. Ja za pierwsza konsultacje mialam za darmo pozniej odciski i dwa zdj placilam 140zl i aparat jeden luk 1500 bedzie kosztowal a wizyty cos kolo 50 Wiec niektorzy naprawde duzo placa
|
|
|
|
#3976 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzieki wielkie za odpowiedz! Teraz juz wiem
|
|
|
|
|
#3977 |
|
Raczkowanie
|
Nastka-92 ja tu się pochwale haha bo mam jeszcze taniej, mam nadzieję że nie ma tu żadnego haczyka :P za jeden łuk metalowy płace 1000, za wizyty 50-100 (orto mówiła ze zazwyczaj jest to 70 zł, zależy co robi). Zdjęcie już zrobiłam, pantomograficzne czy jakoś tak kosztowało mnie 60zł, a "to drugie" haha 50 :P z tym, że te zdjęcia w dwóch zupełnie innych miejscach
Ta cena aparatu jest mega, bo z tego co patrzę na ceny w mieście obok mojej miejscowości to jest tak właśnie od 1400 :PJak już będe miała aparat to jeszcze zamierzam kupic wszystkie te gadżety do czyszczenia ![]()
|
|
|
|
#3978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez maria_antonina91 Czas edycji: 2011-03-15 o 09:52 |
|
|
|
|
#3979 |
|
Zakorzenienie
|
Czy Wam tez przesuszają się tak bardzo usta?
Przed aparatem nie miałam aż tak dużego problemu z tym. Teraz jak nie pomaluje warg czymkolwiek,to po chwili mam suche skóry,blee.
|
|
|
|
#3980 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3981 |
|
Zadomowienie
|
strasznie! pierwsze dwa tygodnie od dnia założenia walczyłam z wyjątkowo mocno spierzchniętymi ustami (i dodatkowo zajadem w lewym kąciku ust ;/ ale to chyba musiały się usta przyzwyczaić do połykania śliny z nowym ustrojstwem ;p). Już jest w miarę okej, ale to fakt, usta są jakoś bardziej poddatne na przesuszenie :/
|
|
|
|
#3982 |
|
Przyczajenie
|
No ja sadze ze to tanio bo jeszcze w tym 140 robila mi wyciski
no bo jak czytalam tutaj to starsznie niektore drogo jutro jade na wizyte mam nadzieje ze bedzie spoko
|
|
|
|
#3983 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Pomóżcie... Od marca ubiegłego roku mam aparacik na górze a po 2 miesiącach nałożyłam na dół. Rozmawiałam ze swoim ortodontą i mówił mi że nie trzeba usuwać mi zębów żadnych i od ostatnich 3 wizyt co miesiąc czyści mi przestrzenie między zębowe robiąc miejsce by stłoczone zęby się odpowiednio rozmieściły. A ja martwię się ósemkami, które właśnie mi się wyżynają i on mówi mi, że jeszcze nie wiadomo co z nimi jak się zdejmie aparat to się okaże, jednak się boję żeby nie było za późno i żeby nie stłoczyły mi się zęby ponownie... poradźcie co robić, co myśleć... I jeszcze jedna sprawa dotycząca piaskowania. Często z takiego zabiegu korzystacie? Ile płacicie? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam *
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak coś to powiem Ci na czym to polega po 20 kwietnia jak już zdejmę druciaki
|
|
|
|
|
#3985 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- A co do piaskowania to miałam robione przed założeniem i po ściągnięciu aparatu. To już chyba zależy od lekarza kiedy trzeba robić a kiedy nie. Uważam, że w trakcie leczenia nie ma sensu tracić jeszcze dodatkowych pieniędzy na piaskowanie jeżeli ortodonta tego nie zaleca. |
|
|
|
|
#3986 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
? sztywniejszy ? ehhh a ja już sie cieszylam ze nic a nic nie boli ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Aparatki drogie czy Wam też żółkną zęby? I osadza się kamień ? Ja nigdy kamienia nie miałam a teraz ? Masakra i to po trzech tygodniach to co będzie po dwóch latach ???? czasem jak mam większy apetyt to i częściej
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z aparatem w naszej buźce produkujemy więcej śliny a w ślinie znajdują się te syztskie składniki mineralne jakieś itd no i przez to niektorym szybciej robi się kamień ![]() Ja kupiłam elektryczną szczoreczkę i jest lepiej, ale kamien jest też niestety Jak się zbierze go więcej to orto zrobi mi scaling i piaskowanie
|
|
|
|
|
#3990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.

Jednak sama znalazłam to foto, także dziękuję haha 

ale obiecała mi, że na następną wizytę będą. ogólnie mam nosić jakieś 5 miesięcy, chociaż powiedziała, że już jest prawie ślicznie
czasem jak mam większy apetyt to i częściej