Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-16, 17:46   #3751
szafirowa
Rozeznanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez gonia1203 Pokaż wiadomość
hej. a jak wy bierzecie te tabletki zalozmy jest 24 jasnorozowe. i 4 biale placebo. jak dostaniecie okres na drugiej placebo to bierzecie juz na drugiej placebo nowa tabletke jasnorozowa z nowego opakowania czy robi sie te 4 dni przerwy zeby byla zachowana anty? pomotalam troche ale moze ktos zrozumie
przecież nieistotne kiedy się okres dostanie !!! zawsze 28 tabsow , jak się nie chce bialych, bo przeciez nie zawierają hormonow ,to nie musisz , skoro to taki problem ... ale mają ci ulatwic regularność . od razu widzisz kiedy trzeba zacząć nowe . jak nie bierzesz przez te cztery dni , to latwo potem przegapic nowe opakowanie.

i tak , polecam ulotkę przeczytać jeszcze raz , jeszcze raz , jeeszcze raaaz ...
Stary 2011-03-16, 18:27   #3752
Niqsiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Macarena88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja się muszę upewnic.. Nawet jeśli będę współżyła z moim TŻ nawet na każdej białej tabletce, to i tak ochrona jest zapewniona, tak?
Bo mnie to trochę zastanawia jak to jest, że przez te 4 dni kiedy nie bierzemy hormonów to jest ok, a jak się zapomni jednej to już tej ochrony nie ma..
Wiem, głupie pytanie, ale szukam zapewnienia :P
to pytanie przewijało się już dziesiątki razy. Skoro w ULOTCE jest tak napisane, to znaczy że ktoś mądry i obeznany wiedział co pisze, prawda? Widocznie taki jest układ hormonów w tabletce. Przy braniu innych tabletek ma się aż 7 dni przerwy, to dopiero ryzyko, co ? Nie rozumiem dlaczego niektórzy koniecznie chcą, aby zwykłe forumowiczki poparły słowa ulotki wydanej przez specjalistów.
Niqsiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 21:27   #3753
poisonous
Przyczajenie

Moja sprawa jest bardzo skomplikowana... Mam pytanie, czy kolejność tabletek ma znaczenie? Mam problem, wczoraj był wtorek i o 21 jak zwykle wzięłam tabletkę, ale że byłam bardzo śpiąca to zamiast wziąć wtorkową to wzięłam środową... Dzisiaj chcę teraz wziąć a tutaj jej nie ma... za to jest wtorkowa. Był to dzień 14 15, co mam zrobić? łykać, czy przejśc do plecebo? proszę o pomoc
poisonous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 21:34   #3754
Burberry93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poisonous Pokaż wiadomość
Moja sprawa jest bardzo skomplikowana... Mam pytanie, czy kolejność tabletek ma znaczenie? Mam problem, wczoraj był wtorek i o 21 jak zwykle wzięłam tabletkę, ale że byłam bardzo śpiąca to zamiast wziąć wtorkową to wzięłam środową... Dzisiaj chcę teraz wziąć a tutaj jej nie ma... za to jest wtorkowa. Był to dzień 14 15, co mam zrobić? łykać, czy przejśc do plecebo? proszę o pomoc
nic nie rób. Kolejność tabletek nie ma znaczenia. kiedyś też się tak pomyliłam i to w dzień kiedy akurat współżyłam wszystkie różowe tabletki mają TAKI SAM skład.
Stary 2011-03-16, 21:46   #3755
poisonous
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Burberry93 Pokaż wiadomość
nic nie rób. Kolejność tabletek nie ma znaczenia. kiedyś też się tak pomyliłam i to w dzień kiedy akurat współżyłam wszystkie różowe tabletki mają TAKI SAM skład.
Mam nadzieję! Wzięłam dzisiaj wtorkową, ale boję się bardzo.
poisonous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 21:56   #3756
Burberry93
Raczkowanie

Nie martw się na prawdę. Mówię ci...pomyliłam raz tabletki i to w dniu gdy współżyłam...zadzwoniłam do ginekologa i mnie uspokoił . Zresztą jeśli nadal się boisz to poszperaj w internecie na pewno znajdziesz info o tym ,że te tabletki mają taki sam skład. Btw taka informacja jest w ulotce : )
Stary 2011-03-17, 00:28   #3757
szafirowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez poisonous Pokaż wiadomość
yhm ..... a gdzie tu skomplikowanie ?
wiem , że to słowo magiczne pojawia się zbyt często , ale muszę : ULOTKA.
wiem , ze straasznie dużo ma stron , ale nie gryzie;p
polecam zorientować się w naprawdę podstawowych sprawach dotyczących tabletek , które przeciez codziennie się bierze .

nie ma znaczenia kolejność , ważne , by nie mylić kolorów!
Stary 2011-03-17, 12:01   #3758
malina152
Przyczajenie

Dot.: Brak miesiączki po tabletkach Yaz!

Witam,mam problem tabletki yaz stosuje 4 miesiac,miesiaczke dostałam w połowie stosowania 2 blistra,pominelam 4 nieaktywne ,miesiaczka byla bardzo obfita i trwała dwa tyg....teraz jestem w połowie 4 blistra znowu z pominieciem 4 bialych tabletek i miesiaczka spoznia mi sie 3 tyg czy powinnam sie martwic i zrobic test?strasznie zle sie czuje,mam mdlosci i mocne bole brzucha...prosze pomozcie
malina152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 22:53   #3759
Domi33310
Raczkowanie

Hej dziewczyny,
Moje pytanie będzie może głupie ale zaczelam sie zastanawiać i mam watpliwośći
Mianowicie miałam przerwę w braniu yaz, w ogole nie brałam żadnych tabletek dłuższy czas i oto moje wątpliwosci...Pierwszą tabletke am wziąć jak zacznie się okres , ktory miałam dostac w te sobote ale właśnie dzisiaj niedawno dostałam takiego jakby plamienia to nie jest jeszcze taki normalny okres tylko takie plamienie i narazie nic więc zastanawiam się czy dziś wziąść pierwsza tabletke dzis czy poczekac do normalnego krwawienia...

boze przepraszam za błedy...

Edytowane przez Domi33310
Czas edycji: 2011-03-17 o 22:57
Domi33310 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 07:19   #3760
jezozwierzyk
Zadomowienie

GG do jezozwierzyk

Witajcie
Mam pytanie odnośnie Yaz i braku miesiaczki.
Skończyłam właśnie 2 opakowanie, po 1wszym okres przyszedł normalnie, a po drugim już wcale. Wczoraj wzięłam ostatnią nieaktywną tabletkę i nic. Dodam że zrobiłam test i w ciąży nie jestem, za to miałam przewlekłe zapalenie zatok i w tym miesiącu brałam 2 serie antybiotyków, może to one mają wpływ na to?
Powinnam dziś zaczynać kolejne opakowanie??
jezozwierzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 11:34   #3761
gonia1203
Raczkowanie

A ja rezygnuje z yaz po drugim opakowaniu. moim zdaniem jest przereklamowany. wszedzie w przychodniach tylko roi sie od kalendarzy i zegarow Yaz na scianach. przechodze na Sylvie 20. rowniez ma niska dawke hormonow a kosztuje polowe mniej ja zaplacilam 19zl. nie zamierzam placic za reklame firmy i pieeekne kolorowe opakowanie

gonia1203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 11:39   #3762
Suuuzi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jezozwierzyk Pokaż wiadomość
Witajcie
Mam pytanie odnośnie Yaz i braku miesiaczki.
Skończyłam właśnie 2 opakowanie, po 1wszym okres przyszedł normalnie, a po drugim już wcale. Wczoraj wzięłam ostatnią nieaktywną tabletkę i nic. Dodam że zrobiłam test i w ciąży nie jestem, za to miałam przewlekłe zapalenie zatok i w tym miesiącu brałam 2 serie antybiotyków, może to one mają wpływ na to?
Powinnam dziś zaczynać kolejne opakowanie??
kurcze..dziewczyny takich pytan było już mnóstwo ! przecież do 3 opakowania mogą się zdarzać plamienia/ różne odstępstwa bo organizm się dopiero PRZYZWYCZAJA! poczytajcie ulotkę, forum.. to już naprawdę było wałkowane nie raz !
Ja jestem na 1 opakowaniu YAZ, 10 tabletka.. okres przedłużony tak jakby do wczoraj, dzisiaj już ok oprócz dwukrotnego bólu głowy co może być też przyczyną wariacji atmosferycznych wszystko ok póki co
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 18:00   #3763
Niqsiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gonia1203 Pokaż wiadomość
A ja rezygnuje z yaz po drugim opakowaniu. moim zdaniem jest przereklamowany. wszedzie w przychodniach tylko roi sie od kalendarzy i zegarow Yaz na scianach. przechodze na Sylvie 20. rowniez ma niska dawke hormonow a kosztuje polowe mniej ja zaplacilam 19zl. nie zamierzam placic za reklame firmy i pieeekne kolorowe opakowanie
Zgadzam się. Gabinet mojego gina jest upstrzony yazem. Podkładeczki, kalendarzyki.... Oczywiście przepisał mi yaz. Gdy po pół roku zaczęłam plamić uznał, że jest ok i yaz jest dla mnie najlepszy. Od 4 dni mam krwawienie. Idę do niego we wtorek, bo inny ginekolog, do którego chciałam iść, nie ma już w tym miesiącu miejsc. Jeśli dalej będzie twierdził, że yaz to najwyższe dobro, pożegnam się z nim bezpowrotnie. Fakt, kocham 'bayerowskie' pudełeczko, ulotkę i całą oprawę, ale nie za cenę zdrowia.
Niqsiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 22:02   #3764
Adriennne
Raczkowanie

GG do Adriennne

Cytat:
Napisane przez Domi33310 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
Moje pytanie będzie może głupie ale zaczelam sie zastanawiać i mam watpliwośći
Mianowicie miałam przerwę w braniu yaz, w ogole nie brałam żadnych tabletek dłuższy czas i oto moje wątpliwosci...Pierwszą tabletke am wziąć jak zacznie się okres , ktory miałam dostac w te sobote ale właśnie dzisiaj niedawno dostałam takiego jakby plamienia to nie jest jeszcze taki normalny okres tylko takie plamienie i narazie nic więc zastanawiam się czy dziś wziąść pierwsza tabletke dzis czy poczekac do normalnego krwawienia...

boze przepraszam za błedy...
Poza tym krwawienie nie zawsze pojawia się na tabletkach placebo może pojawić się również na 1,2 różowej tabletce nowego opakowania (1.pytałam ginekolog, jeśli się tak zdarza to nic się nie dzieje
2. mam tak co miesiąc)
Adriennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-20, 00:27   #3765
Shagia
Raczkowanie

biore yazy prawie 2 lata i teraz zanim zaczełam brac placebo miałam jakis pseudo okres ,teraz biore 2 gą placebo i to sa takie plamienia juz i niewiem o co chodzi. miał ktos cos podobnego?
Shagia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-20, 09:37   #3766
szafirowa
Rozeznanie

mam pyatnie apropo antybiotyków...
teoretycznie akurat te, które dostałam, nie powinny wpływac na wchłanianie , ale nigdy nie wiadomo . tzn i tak zawsze stosuję dodatkowe zabezpieczenia siedem dni po zakończeniu leczenia. Przypadło mi przyjmowanie antybiotyków akurat na placebo , no a skonczę juz na nowym opakowaniu . Czy powinnam moze ominąć placebo i przejśc do nowego opakowania juz teraz , żeby poziom hormonów był zachowany ??
Stary 2011-03-20, 16:21   #3767
stokrotka11112
Przyczajenie

czy mozliwe, ze po 6 opakowaniu skrocil mi sie okres?
przez 5 opakowan trwal 7dni, pozniej zachorowalam, bralam duzo lekow i za 6 opakowaniem, okres trwal 3dni i byl bardzo obfity.

Edytowane przez stokrotka11112
Czas edycji: 2011-03-20 o 16:27
stokrotka11112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-20, 20:03   #3768
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka11112 Pokaż wiadomość
czy mozliwe, ze po 6 opakowaniu skrocil mi sie okres?
przez 5 opakowan trwal 7dni, pozniej zachorowalam, bralam duzo lekow i za 6 opakowaniem, okres trwal 3dni i byl bardzo obfity.
tak.
Mnie po 9 opakowaniach skrócił się o 2 dni
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-20, 20:52   #3769
Burberry93
Raczkowanie

Słuchajcie a jak to jest z rozgryzionymi tabletkami ? : D W ulotce ten temat nie jest w ogóle poruszony, uważam ,że powinien. Wg mnie rozgryziona na mak tabletka nie wchłonie się...część może zostać np. za zębach. Znowu słyszałam opinie ,że czy to rozpuszczona na łyżeczce czy w herbacie czy rozgryziona- nie ważne. I tak się wchłonie.
Co o tym sadzicie??
Stary 2011-03-20, 21:23   #3770
Domi33310
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adriennne Pokaż wiadomość
Poza tym krwawienie nie zawsze pojawia się na tabletkach placebo może pojawić się również na 1,2 różowej tabletce nowego opakowania (1.pytałam ginekolog, jeśli się tak zdarza to nic się nie dzieje
2. mam tak co miesiąc)
Ale ja zaczynam brać tak jakby od zera nie kolejne opakowanie.
Moja wątpliwość dotyczy bardziej tego czy plamienie poprzedzające okres( ten normalny nie z odstawienia tabletek) jest uznawane za 1szy dzien cyklu, bo od tego dnia należy wziąść pierwsza tabletke.
Wziełam w dniu plamienia. Mam nadzieje, że dobrze zrobilam.
Stary 2011-03-22, 10:40   #3771
sjero
Raczkowanie

biorę Yaz od lipca/sierpnia 2010. Początkowo było super, w ciągu miesiąca waga zleciała mi o 12kg, czułam się świetnie. Od 3-4 miesięcy mam wahania nastroju, od śmiechu po płacz w ciągu kilku sekund, wściekam się o byle co. Ale najbardziej mnie zastanawia jedna rzecz - poprzestawiało mi się z okresem. Nie dostaję go w przerwie między opakowaniami (czyli w ciągu tych 4 tabletek placebo), tylko jak już zaczynam brać kolejne opakowanie. W zasadzie nie można nazwać tego też okresem, gdyż mam lekkie plamienie przez 2, góra 3 dni. Rozmawiałam na ten temat z ginekologiem, zaczynam teraz ostatnie z 2 testowych opakowań i chyba jednak będziemy zmieniać. Poza tym, dużo różnych tabletek w życiu już brałam, ale po Yazie po raz pierwszy mam problemy z suchością pochwy
sjero jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 11:26   #3772
katja_24
Zakorzenienie

Witajcie dziewczyny. Biore yaz od 13 m-cy. Niestety, ma kilka skutkow ubocznych...najbardziej daly mi sie we znaki pekajace naczynka krwionosne na udach. Za tydzien ide do gina jakies inne tabsy. Czy ktoras z Was tez tak miala? Na co ewentualnie warto zmienic? Pytam, zeby ewentualnie zaprotestowac juz w momencie wypisywania recepty
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 13:41   #3773
forumkowiczka
Zadomowienie

Mam do Was pytanie.
Po przerwie 2 miesięcznej ostatnio wykupiłam opakowanie YAZ i brałam je przez 24 dni. Chcialam zrobic sobie teraz ciaglosc tabletek (nie robic przerwy na okres). W aptece farmaceutka poinformowala mnie o tanszym odpowiedniku NARAYA. Problem w tym, ze nie wiem jak mialabym go zaczc brac. Dzisiaj powinnam wziasc pierwsza tabletke z nowego opakowania YAZ. Wiec gdy wykupie NARAYA to mam rowniez wziasc pierwsza czy jednak zrobic okres i wtedy w pierwszy dzien przyjac 1 tabletke?

Dodam, ze zalezalo mi na nie robieniu w tym miesiacu okresy gdyz mam wazny wyjazd, a miesiaczki mam tak strasznie obfite i bolesne...
Stary 2011-03-22, 14:08   #3774
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez forumkowiczka Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie.
Po przerwie 2 miesięcznej ostatnio wykupiłam opakowanie YAZ i brałam je przez 24 dni. Chcialam zrobic sobie teraz ciaglosc tabletek (nie robic przerwy na okres). W aptece farmaceutka poinformowala mnie o tanszym odpowiedniku NARAYA. Problem w tym, ze nie wiem jak mialabym go zaczc brac. Dzisiaj powinnam wziasc pierwsza tabletke z nowego opakowania YAZ. Wiec gdy wykupie NARAYA to mam rowniez wziasc pierwsza czy jednak zrobic okres i wtedy w pierwszy dzien przyjac 1 tabletke?

Dodam, ze zalezalo mi na nie robieniu w tym miesiacu okresy gdyz mam wazny wyjazd, a miesiaczki mam tak strasznie obfite i bolesne...
Tylko 2 miesiące przerwy?
Zamiennik?! pierwsze słyszę o możliwość zamiennika na antyki...

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 15:18   #3775
forumkowiczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Tylko 2 miesiące przerwy?
Zamiennik?! pierwsze słyszę o możliwość zamiennika na antyki...

Lekarz powiedzial, ze 2 miesiace wystarcza jesli chce juz wrocic do tabletek.

Ja wiele razy slyszalam o tanszych odpowiednich tabletek. Ten sam sklad a 2 razy tansze. Sam lekarz mi o tym mowil, a rowniez farmaceutka wspominala czy nie chcialabym sprobowac.
Stary 2011-03-22, 15:20   #3776
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Lekarz powiedzial, ze 2 miesiace wystarcza jesli chce juz wrocic do tabletek.

Ja wiele razy slyszalam o tanszych odpowiednich tabletek. Ten sam sklad a 2 razy tansze. Sam lekarz mi o tym mowil, a rowniez farmaceutka wspominala czy nie chcialabym sprobowac.
A widzisz, mój gin mówił, że przerwa mniejsza niż 3 miesiące to katorga dla organizmu, bo się od hormonów w tak krótkim czasie nie odzwyczai. A zamienniki to dla mnie wielka zagadka, przecież każda zmiana antyków powinna być konsultowana z ginekologiem...

Stary 2011-03-22, 15:21   #3777
Eldo_rado
amor vincit omnia

po pierwsze- 2 miesiące przerwy w braniu tabletek to za mało. przerwa powinna trwać minimum 3 miesiące, aby organizm 'odpoczął' od hormonów.

po drugie- owszem, naraya to tańszy odpowiednik yazu, ale rpzepisuje ją lekarz i to od decyduje o tym czy jest to dobra decyzja! nie zmieniamy tabletek w trakcie opakowania, a od nowego miesiąca.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 15:23   #3778
forumkowiczka
Zadomowienie

Ale ja nie napisalam ze sama sobie wymyslilam zmiane na tansze tabletki. Wczesniej rozmawiaam o tym z lekarzem i recepte mi wystawil.
Stary 2011-03-22, 15:28   #3779
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Mam do Was pytanie.

I tu nie napisałaś, że lekarz Ci przepisał, tylko napisałaś, że farmaceutka Ci zaproponowała tańszy odpowiednik

A co do tej przerwy, to po co ja robiłaś? Źle się czułaś? Wyniki badań wyszły źle?
Przecież przerwy robi się przy tabletkach starej generacji, z końską dawką hormonów. A yaz na jeden z najniższych stężeń i jest najnowszej generacji. Ja biorę Yaz 3 lata i ani razu nie robiłam przerwy, wszystkie wyniki mam w porządku, czuję się wyśmienicie i mój lekarz kategorycznie mi przerwę odradzał, bo to będzie niczym tornado po takim czasie brania

Stary 2011-03-22, 15:32   #3780
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Ale ja nie napisalam ze sama sobie wymyslilam zmiane na tansze tabletki. Wczesniej rozmawiaam o tym z lekarzem i recepte mi wystawil.
no to co za problem? bierzesz tabletkę naraya zamiast pierwszej tabletki z nowego opakowania yazu.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości