|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
i tak , polecam ulotkę przeczytać jeszcze raz , jeszcze raz , jeeszcze raaaz ...
|
|
#3752 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3753 |
|
Przyczajenie
|
Moja sprawa jest bardzo skomplikowana... Mam pytanie, czy kolejność tabletek ma znaczenie? Mam problem, wczoraj był wtorek i o 21 jak zwykle wzięłam tabletkę, ale że byłam bardzo śpiąca to zamiast wziąć wtorkową to wzięłam środową... Dzisiaj chcę teraz wziąć a tutaj jej nie ma... za to jest wtorkowa. Był to dzień 14 15, co mam zrobić? łykać, czy przejśc do plecebo? proszę o pomoc
|
|
|
|
#3754 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wszystkie różowe tabletki mają TAKI SAM skład.
|
|
|
#3755 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3756 |
|
Raczkowanie
|
Nie martw się na prawdę. Mówię ci...pomyliłam raz tabletki i to w dniu gdy współżyłam...zadzwoniłam do ginekologa i mnie uspokoił . Zresztą jeśli nadal się boisz to poszperaj w internecie na pewno znajdziesz info o tym ,że te tabletki mają taki sam skład. Btw taka informacja jest w ulotce : )
|
|
#3757 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem , że to słowo magiczne pojawia się zbyt często , ale muszę : ULOTKA. wiem , ze straasznie dużo ma stron , ale nie gryzie;p polecam zorientować się w naprawdę podstawowych sprawach dotyczących tabletek , które przeciez codziennie się bierze . nie ma znaczenia kolejność , ważne , by nie mylić kolorów!
|
|
#3758 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Brak miesiączki po tabletkach Yaz!
Witam,mam problem tabletki yaz stosuje 4 miesiac,miesiaczke dostałam w połowie stosowania 2 blistra,pominelam 4 nieaktywne ,miesiaczka byla bardzo obfita i trwała dwa tyg....teraz jestem w połowie 4 blistra znowu z pominieciem 4 bialych tabletek i miesiaczka spoznia mi sie 3 tyg czy powinnam sie martwic i zrobic test?strasznie zle sie czuje,mam mdlosci i mocne bole brzucha...prosze pomozcie
|
|
|
|
#3759 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Moje pytanie będzie może głupie ale zaczelam sie zastanawiać i mam watpliwośći ![]() Mianowicie miałam przerwę w braniu yaz, w ogole nie brałam żadnych tabletek dłuższy czas i oto moje wątpliwosci...Pierwszą tabletke am wziąć jak zacznie się okres , ktory miałam dostac w te sobote ale właśnie dzisiaj niedawno dostałam takiego jakby plamienia to nie jest jeszcze taki normalny okres tylko takie plamienie i narazie nic więc zastanawiam się czy dziś wziąść pierwsza tabletke dzis czy poczekac do normalnego krwawienia... boze przepraszam za błedy...
Przebaczenie jest najtrudniejszą miłością... Edytowane przez Domi33310 Czas edycji: 2011-03-17 o 22:57 |
|
|
|
#3760 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Mam pytanie odnośnie Yaz i braku miesiaczki. Skończyłam właśnie 2 opakowanie, po 1wszym okres przyszedł normalnie, a po drugim już wcale. Wczoraj wzięłam ostatnią nieaktywną tabletkę i nic. Dodam że zrobiłam test i w ciąży nie jestem, za to miałam przewlekłe zapalenie zatok i w tym miesiącu brałam 2 serie antybiotyków, może to one mają wpływ na to? Powinnam dziś zaczynać kolejne opakowanie?? |
|
|
|
#3761 |
|
Raczkowanie
|
A ja rezygnuje z yaz po drugim opakowaniu. moim zdaniem jest przereklamowany. wszedzie w przychodniach tylko roi sie od kalendarzy i zegarow Yaz na scianach. przechodze na Sylvie 20. rowniez ma niska dawke hormonow a kosztuje polowe mniej ja zaplacilam 19zl. nie zamierzam placic za reklame firmy i pieeekne kolorowe opakowanie
|
#3762 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
takich pytan było już mnóstwo ! przecież do 3 opakowania mogą się zdarzać plamienia/ różne odstępstwa bo organizm się dopiero PRZYZWYCZAJA! poczytajcie ulotkę, forum.. to już naprawdę było wałkowane nie raz !Ja jestem na 1 opakowaniu YAZ, 10 tabletka.. okres przedłużony tak jakby do wczoraj, dzisiaj już ok oprócz dwukrotnego bólu głowy co może być też przyczyną wariacji atmosferycznych wszystko ok póki co
|
|
|
|
|
#3763 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2. mam tak co miesiąc) |
|
|
|
|
#3765 |
|
Raczkowanie
|
biore yazy prawie 2 lata i teraz zanim zaczełam brac placebo miałam jakis pseudo okres ,teraz biore 2 gą placebo i to sa takie plamienia juz i niewiem o co chodzi. miał ktos cos podobnego?
|
|
|
|
#3766 |
|
Rozeznanie
|
mam pyatnie apropo antybiotyków...
teoretycznie akurat te, które dostałam, nie powinny wpływac na wchłanianie , ale nigdy nie wiadomo . tzn i tak zawsze stosuję dodatkowe zabezpieczenia siedem dni po zakończeniu leczenia. Przypadło mi przyjmowanie antybiotyków akurat na placebo , no a skonczę juz na nowym opakowaniu . Czy powinnam moze ominąć placebo i przejśc do nowego opakowania juz teraz , żeby poziom hormonów był zachowany ??
|
#3767 |
|
Przyczajenie
|
czy mozliwe, ze po 6 opakowaniu skrocil mi sie okres?
przez 5 opakowan trwal 7dni, pozniej zachorowalam, bralam duzo lekow i za 6 opakowaniem, okres trwal 3dni i byl bardzo obfity. Edytowane przez stokrotka11112 Czas edycji: 2011-03-20 o 16:27 |
|
|
|
#3768 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3769 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie a jak to jest z rozgryzionymi tabletkami ? : D W ulotce ten temat nie jest w ogóle poruszony, uważam ,że powinien. Wg mnie rozgryziona na mak tabletka nie wchłonie się...część może zostać np. za zębach. Znowu słyszałam opinie ,że czy to rozpuszczona na łyżeczce czy w herbacie czy rozgryziona- nie ważne. I tak się wchłonie.
Co o tym sadzicie??
|
|
#3770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja wątpliwość dotyczy bardziej tego czy plamienie poprzedzające okres( ten normalny nie z odstawienia tabletek) jest uznawane za 1szy dzien cyklu, bo od tego dnia należy wziąść pierwsza tabletke. Wziełam w dniu plamienia. Mam nadzieje, że dobrze zrobilam.
|
|
#3771 |
|
Raczkowanie
|
biorę Yaz od lipca/sierpnia 2010. Początkowo było super, w ciągu miesiąca waga zleciała mi o 12kg, czułam się świetnie. Od 3-4 miesięcy mam wahania nastroju, od śmiechu po płacz w ciągu kilku sekund, wściekam się o byle co. Ale najbardziej mnie zastanawia jedna rzecz - poprzestawiało mi się z okresem. Nie dostaję go w przerwie między opakowaniami (czyli w ciągu tych 4 tabletek placebo), tylko jak już zaczynam brać kolejne opakowanie. W zasadzie nie można nazwać tego też okresem, gdyż mam lekkie plamienie przez 2, góra 3 dni. Rozmawiałam na ten temat z ginekologiem, zaczynam teraz ostatnie z 2 testowych opakowań i chyba jednak będziemy zmieniać. Poza tym, dużo różnych tabletek w życiu już brałam, ale po Yazie po raz pierwszy mam problemy z suchością pochwy
|
|
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny. Biore yaz od 13 m-cy. Niestety, ma kilka skutkow ubocznych...najbardziej daly mi sie we znaki pekajace naczynka krwionosne na udach. Za tydzien ide do gina jakies inne tabsy. Czy ktoras z Was tez tak miala? Na co ewentualnie warto zmienic? Pytam, zeby ewentualnie zaprotestowac juz w momencie wypisywania recepty
|
|
|
|
#3773 |
|
Zadomowienie
|
Mam do Was pytanie.
Po przerwie 2 miesięcznej ostatnio wykupiłam opakowanie YAZ i brałam je przez 24 dni. Chcialam zrobic sobie teraz ciaglosc tabletek (nie robic przerwy na okres). W aptece farmaceutka poinformowala mnie o tanszym odpowiedniku NARAYA. Problem w tym, ze nie wiem jak mialabym go zaczc brac. Dzisiaj powinnam wziasc pierwsza tabletke z nowego opakowania YAZ. Wiec gdy wykupie NARAYA to mam rowniez wziasc pierwsza czy jednak zrobic okres i wtedy w pierwszy dzien przyjac 1 tabletke? Dodam, ze zalezalo mi na nie robieniu w tym miesiacu okresy gdyz mam wazny wyjazd, a miesiaczki mam tak strasznie obfite i bolesne...
|
#3774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamiennik?! pierwsze słyszę o możliwość zamiennika na antyki...
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#3775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lekarz powiedzial, ze 2 miesiace wystarcza jesli chce juz wrocic do tabletek. Ja wiele razy slyszalam o tanszych odpowiednich tabletek. Ten sam sklad a 2 razy tansze. Sam lekarz mi o tym mowil, a rowniez farmaceutka wspominala czy nie chcialabym sprobowac.
|
|
#3776 |
|
Zakorzenienie
|
A widzisz, mój gin mówił, że przerwa mniejsza niż 3 miesiące to katorga dla organizmu, bo się od hormonów w tak krótkim czasie nie odzwyczai. A zamienniki to dla mnie wielka zagadka, przecież każda zmiana antyków powinna być konsultowana z ginekologiem...
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
#3777 |
|
amor vincit omnia
|
po pierwsze- 2 miesiące przerwy w braniu tabletek to za mało. przerwa powinna trwać minimum 3 miesiące, aby organizm 'odpoczął' od hormonów.
po drugie- owszem, naraya to tańszy odpowiednik yazu, ale rpzepisuje ją lekarz i to od decyduje o tym czy jest to dobra decyzja! nie zmieniamy tabletek w trakcie opakowania, a od nowego miesiąca. |
|
|
|
#3778 |
|
Zadomowienie
|
Ale ja nie napisalam ze sama sobie wymyslilam zmiane na tansze tabletki. Wczesniej rozmawiaam o tym z lekarzem i recepte mi wystawil.
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do tej przerwy, to po co ja robiłaś? Źle się czułaś? Wyniki badań wyszły źle? Przecież przerwy robi się przy tabletkach starej generacji, z końską dawką hormonów. A yaz na jeden z najniższych stężeń i jest najnowszej generacji. Ja biorę Yaz 3 lata i ani razu nie robiłam przerwy, wszystkie wyniki mam w porządku, czuję się wyśmienicie i mój lekarz kategorycznie mi przerwę odradzał, bo to będzie niczym tornado po takim czasie brania
|
|
|
|
#3780 |
|
amor vincit omnia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.

wszystkie różowe tabletki mają TAKI SAM skład.