![]() |
#421 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
dziêki za ocenkê
![]() muffin - nie jaki¶ ogromny, ale te¿ nie ma³a muffinka. przepis tutaj: http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/R...-otrebami.html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 003
|
Cytat:
![]() |
#423 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 7
|
Witam!
Dzi¶ po raz pierwszy wesz³am na wiza¿ i jako¶ przypadkiem zauwa¿y³am ten w±tek... chyba w³a¶nie czego¶ takiego szuka³am! Muszê bowiem codziennie przekonywaæ siê, ¿e powinnam je¶æ wiêcej (rok odchudzania jednak zmieni³ moje nawyki i ciê¿ko jest siê oduczyæ je¶æ nie-dietetycznie). Chcia³abym poprosiæ o ocenê mojego menu. Jestem na utrzymaniu (aczkolwiek jak przytyje 2kg te¿ siê nic nie stanie - mam BMI 20 wiêc nie ma ¿adnych zaburzeñ) Muszê jednak od razu zaznaczyæ, ¿e moje menu musi byæ zgodne z diet± w chorobach woreczka ¿ó³ciowego - niestety mam kamienie a operacja dopiero na wakacjach... a wiêc odpada: czekolada, wszystko co sma¿one lub zbyt t³uste, cebula, czosnek, warzywa str±czkowe, zbyt duzo b³onnika naraz, gruszki, orzechy wszelkiego rodzaju (+ mam na nie uczulenie...), owoce suszone wszelkiego rodzaju, a kolacje powinnam miec lekkie. jem pieczywo ¿ytnie ale staram siê miksowaæ z np. cha³kami czy zwyk³ymi bu³kami. Z t³uszczy je¶æ mogê tylko mas³o i oliwa/oleje w postaci zimnej (czyli np w sa³atce) U 3 kromki ¿ytniego + du¿o mas³a + 150g wiejskiego z probiotykiem + 1 pomidor ma³y + sa³ata + ketchup Baku¶ puszysty waniliowy, sok witaminka z gruszk± 250ml, 0.8 litra herbaty czarnej z syropem malinowym 3 ziemniaki + 3 pulpety indycze + buraczki du¿o + marchewka duszona du¿o + kukurydza Cha³ka ok 100g z mas³em, miodem, konfitur± brzoskwiniow±, kubek mleka Zwykle w ci±gu dnia zjadam 4 posi³ki czasami zdarzy sie 3, ale staram sie te 4 minimum miec... |
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
To dzisiejsze Pee
S. 2 kanapki (chleb z ziarnami ok 50g) ka¿da z mas³em, szynka i pomidorem jab³ko 2S. bu³ka grahamka (z biedronki 70g) z mas³em szynka i ogorkiem - z³o¿ona O. Kotlet z piersi kurczaka w lekkiej panierce smazony na oleju, 2 ziemniaki z sosem i duzy ogorek kiszony P. Lody ¶niezynka takie tofii w kostce w wafelku 210ml (ok. 230 kcal) K. Bu³ka fiñska (60g) na pó³ ka¿da z mas³em i na obie po³o¿ona ryba (filet ¶ledziowy w pomidorach z puszki) + kawa³ek ogóra Po : kaszka manna bananowa (z biedronki) i jak sie prezentuje ?? Mam zamiar jakos zmienic ten jadlospis zebym pozniej nie musiala nadrabiac kcal... nadal boje sie mas³a ![]() ![]()
#425 |
Rozeznanie
|
Mój dzisiejszy RRRRRRR
I. Zbo¿ówka z mlekiem 3,2 % _ owsianka z 3 ³ych p³. owsianych, 2 ³ych otr±b, moreli suszonej, ³y¿ki maku, pomarañczy miodu, cynamonu i serka wiejskiego II. kromka ¿ytniego z mas³em, szynk±, pomidorem, szcxypiorem i ³y¿k± parmezanu III spaghetti z mintajem w sosie pomidorowym z zielonym groszkiem i parmezanem IV pianki z serka homo z truskawkami (na ¿elatynie) ![]() V sa³atka z broku³ów, pomidora, 2 plastrów szynki z indyka, szczypiorku, jajka na twardo z ³y¿eczk± oliwy
#426 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 891
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;26000912]No to dzisiejsze U
¦niadanie(11:00): Owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka otr±b ¿ytnich, 1/4 woreczka kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka 1,5%, 1/2 pomarañczy, 1/2 mandarynki, gar¶æ ¿urawiny suszonej i rodzynek, cynamon, ³y¿ka miodu), kubek zielonej herbaty. 12:30 - 2h jazdy na rowerze Obiad(14:30): 300 ml zupy kalafiorowej, 1/2 torebki ry¿u gotowanego w zaprawie z oliwy z oliwek i bazylii ( ![]() Podwieczorek (17:00): jab³ko, 2 ptasie mleczka, 2 ma³e kawa³ki babcinego ciasta, 1/2 pomarañczy Kolacja(19:30): Jajecznica z 2 jaj z cebul± i rze¿uch± na ma¶le, do tego ogórek i kromka razowca, kubek zielonej herbaty. Niestety, na 2 ¶niadanie zabrak³o mi rano czasu ![]() ![]() I jak siê to Wam widzi?[/QUOTE] Up, up ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 271
|
Rybne U
![]() I. Cztery du¿e ciastka owsiane z bakaliami - domowej roboty; kubek kakao naturalnego z miodem na mleku, banan. II. Bu³ka orkiszowa, obydwie po³ówki z past± z makreli, pomidorem, ogórkiem i cebulk±; ¶wie¿y sok z marchwi. III. Ryba duszona na porach z imbirem, br±zowy ry¿, broku³y. IV. Serek wiejski z mieszank± studenck±, cynamonem i miodem + kawa³ek rogalika z kruszonk±; cappuccino. V. Sa³atka tuñczykowa z jajkiem, kukurydz±, groszkiem, czosnkiem i majonezem/jogurtem + kromka chleba ¿ytniego; zielona herbata, pomarañcza.
#428 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 125
|
Pozwolê sobie do Was do³±czyæ dziewczyny!
![]() Prosilabym wiêc aby kto¶ przychylnym okiem spojrza³ na mój jad³ospis. Jadlospis na R: I: 3 czubate ly¿ki p³atków ry¿owych(3x36 kcal) + mleko (25oml=80 kcal) + 10 rodzynek (42 kcal) + 2 migda³y = ok. 250 kcal II: 2 kromki chrupkiego pieczywa Wasa (60 kcal) + ³y¿ka serka wiejskiego (16 kcal) + 2 pomidory koktajlowe + ma³e jablko (35) = ok. 115 kcal III: jeszcze zobaczymy ![]() IV: ma³e jablko (35 kcal) V: 100g jog. naturalnego (32 kcal) +1 ³y¿ka otrêbów pszennych (17 kcal) + 2 migda³y, 2 orzechy laskowe, 5 rodzynek = ok. 100 kcal |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 445
|
U
I du¿y jogurt naturalny + winogron + gruszka + crunchy naturalne + migda³y II sk³adana kanapka (2 kromki tostowego, mas³o, plaster upieczonego przez mamê schabu, pomidor, papryka) III winogron, jab³ko IV kilka odsma¿anych pierogów ruskich do picia w ci±gu dnia kawa, inka, herbata, woda |
![]() ![]() |
![]() |
#430 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 778
|
Cytat:
![]() PannaXXL(fajny nick ![]() ![]() ![]()
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 988
|
Hej dziewczyny
![]() ¦niadanie : owsianka (rozgnieciony banan ¶redniej wielko¶ci, 5 ³y¿ek p³atków, ³y¿ka otr±b, ³y¿eczka miodu, szklanka mleka, starta kostka gorzkiej czekolady) II ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista przekrojona na pó³, obtoczona w jajku i usma¿ona na ³y¿eczce oleju (i chyba bez owocka, bo wsta³am teraz, a obiad muszê zje¶æ ok.15 - potem mam zajêcia) Obiad: zupa-krem z broku³a na jogurcie naturalnym z du¿± ilo¶ci± grzanek z razowego chleba Podwieczorek: serek wiejski ze s³onecznikiem Kolacja: opiekany filet z makreli, powinno wpa¶æ jakie¶ warzywo, ale nie wiem, czy zd±¿ê co¶ kupiæ, je¶li nie, to pewnie jaki¶ ogórek konserwowy/kiszony proszê o ocenê i motywacjê ![]()
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 949
|
Hej dziewczyny. Ocenicie moje dzisiejsze R ? Troche "wstrzasniete", gdyz zaspalam dzis rano i wszytsko robione bylo na biegu.....
Sniadanie: owsianka (szklanka mleka, 3 lyzki platkow owsianych, garsc suszonych owocow, lyzeczka miodu) II sniadanie: jogurt fitness plus jablko lunch w pracy: podwojna kanapka z prasowanego chleba razowego (cos w stylu pumpernikiela) z cienkim maslem, salata, szynka drobiowa i odtluszczonym zoltym serem. obiad w domu: krem pomidorowy (wywar z warzyw plus pomidory z puszki) z pulpecikami drobiowymi (mielone mieso drobiowe + jajko + lyzka otrebow owsianych + sol, pieprz, suszona natka pietruszki i slodka papryka w proszku) kolacja: salatka z mieszanych salat, cebulki, wedzonego lososia i rzodkiewki. Do picia: woda, zielona herbata, kawa z mlekiem i cukrem raz! |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 794
|
R
I: Bu³ka pe³noziarnista, twaróg president naturalny(do posmarowania kanapek), ogórek-plasterki, kawa czarna bez cukru II: Jajko + ogórek ma³osolny, kiwi III: pier¶ z indyka grillowana, warzywa na parze (kalafior, broku³y, marchewka), ry¿ IV: jab³ko, mandarynka V: bu³ka pe³noziarnista z szynk± i pomidorem VI: serek wiejski lekki ok 2l wody niegazowanej + 2xherbata zielona ocenicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 440
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#435 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
![]() a teraz motywacja - nie ma tego z³ego, mo¿e byæ milion przyczyn dla tych 1,3 kg, ja czasem stanê na wagê nie w ten dzieñ kiedy trzeba i te¿ wpadam w depresjê. ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- [1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;26000912]No to dzisiejsze U ¦niadanie(11:00): Owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka otr±b ¿ytnich, 1/4 woreczka kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka 1,5%, 1/2 pomarañczy, 1/2 mandarynki, gar¶æ ¿urawiny suszonej i rodzynek, cynamon, ³y¿ka miodu), kubek zielonej herbaty. muszê siê kiedy¶ przemóc i spróbowaæ tej kaszy jaglanej ![]() 12:30 - 2h jazdy na rowerze kocham rower! ![]() Obiad(14:30): 300 ml zupy kalafiorowej, 1/2 torebki ry¿u gotowanego w zaprawie z oliwy z oliwek i bazylii ( ![]() ![]() Podwieczorek (17:00): jab³ko, 2 ptasie mleczka, 2 ma³e kawa³ki babcinego ciasta, 1/2 pomarañczy pysznie. Kolacja(19:30): Jajecznica z 2 jaj z cebul± i rze¿uch± na ma¶le, do tego ogórek i kromka razowca, kubek zielonej herbaty. super. Niestety, na 2 ¶niadanie zabrak³o mi rano czasu ![]() ![]() I jak siê to Wam widzi?[/QUOTE] Bardzo ³adnie, a pamiêtam, ¿e przesz³a¶ na U, wiêc oceniaj±c jako U jest ³adnie, zdrowo, po¿ywnie i smacznie! Oby tak dalej. ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#436 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 591
|
Cytat:
![]() ![]() przy okazji wrzucam swój wczorajszy REDUKCYJNY jad³ospis (wegetariañski) ¦: zupa mleczna (ok 300 ml mleka 1,5% z kluseczkami z 1 jajka i ³y¿ki otr±b ¿ytnich), du¿y banan II¦: kromka chleba razowego na zakwasie z pasztetem warzywnym (nawet nie pasztet, tylko pasta z gotowanych jarzyn, dobrze przyprawiona, bez t³uszczu) O: gêêsty barszcz czerwony (z du¿± ilo¶ci± buraczków, jednym ziemniakiem i jednym jajkiem na twardo), zabielony jogurtem naturalnym P: 1 ugotowany, spory burak pociêty na zapa³ki + jedno jab³ko pociête na zapa³ki, skropione sokiem z cytryny, posypane upra¿onymi pestkami s³onecznika (wychodzi z tego pyszna sa³atka ![]() K: kostka twarogu 200 g rozgnieciona ze szczypiorkiem, rzodkiewk±, ogórkiem. U¶miecham siê z pro¶b± o podpowied¼ czy to w ogóle jest redukcyjne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#437 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
wydaje mi siê, ¿e powinno byæ wiêcej bia³ka lubisz sojê, cieciorkê, tofu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Pozytywna, dziêki za ocenê
![]() ![]() ![]()
![]() |
#439 | ||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 440
|
Cytat:
przypuszczam, zena takiejnie prztyjesz, ale bmi masz w miare ok, wiêc mysle, ¿e póki co powinna¶ skupic sie ..na zdrowiu i watrobie trzymaj siê zasda, mo¿esz je¶c wiêcej, ale tak aby sobie szody nie narobic mo¿e kaszka manna z miodem lub jakim¶ musem owocowym/syropem ser bia³y twaro¿e z dzenem lub np szczypiorkiem puree ziemniaczane - tzn ziemniaki ugniecione z kefirem/jogurtem jakies deserki mleczne p³atki, domyslam siê, ¿e owsianenie bardzo, ale np corn flakes, nie maja zawiele b³onnika.. biszkopty plus jogurt soczki zupy - tak duzo lepiej sie je trawi, krupniczke np z jak±s drobna kasza i mieskiem, udka pieczone mo¿e , ryz ry¿ na mleku, w necie jest bardzo duzo takich lekkostrawnych diet, przepisów te jak sie poszuka, mysle ¿e natym sie narazie musisz skupiæ niestety po operacji czeka cie scis³a dieta...i bedziesz siê musia³a równiez do tego dostosowaæ p.s. a jak to sie sta³o, ¿e pojawi³y sie te problemy ? tzn kamienie - piszesz, ze by³as od roku na diecie, to zapewne jad³as ograniczona ilo¶c kalorii i niskokaloryczne dietetyczne produkty.. tego typu problemy czesto wynikaja z b³edów dietetycznych (choc oczywiscie nietylko), jesli nie chcesz oczywiscie nie odpowiadaj, rozumiem, ¿e to do¶c niekomfortowa sprawa. zycze duzo zdrowia i si³y... ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ---------- Cytat:
zrób sobie tydzien na 1000 kcal , nastepnie koniecznie co tydzien dodawaj po 100 kcal np, w ró¿nych produktach i weglach i tluszczach i bia³ku... oczywi¶cie stawiaj na zdrowe produkty , aby przy niskiej wartosci energetycznej otrzymywac jakiês sk³adniki odzywcze po 5 tygodniach bedziesz miec diete 1500 kcal, napewno schudniesz..i nie utuczy cie przysmazony kurczak (na ma³ej ilosci t³uszczu) z ryzem i sa³atk±... wiem wiem, zaraz dostane ochrzan za herezje, ale taka metoda jest naklepsza sposrod mi znanych, organizm przyzwyczaji siê na bie¿zaco do wszyskiego.. p.s. ja np na diecie niskowêlowodanowej nie wyrabia³m nigdy, po prostu, - ka¿dy jest inny.. osobi¶cie sama mam niedowagê, spor± niedowage, choc tak tego nie widac, bo mam do¶æ drobn± budowê, ..co wynika w du¿ej mierze z problemów z jelitami (*kiedy¶ mia³am równiez ed ale dawno), jem generalnie praktycznie wszystko tzn nie przepdam za miêsem, ale i tluszcze i wegle i bia³ko , mam normalny okres i dobre wyniki(41 kg/162 cm, lat 25), mam osteoporozê (w wyniku ed kiedys d³ugiego , z zagrozeniem zycia), i nawet ona siê cofa tzn..oczywiscie mam zamiar przytyc choc troche, z drugiej strony musze pilnowac sie diety lekkostrawnej, bo le¿enie w ³ózku i p³acz z powodu bólu to na co dzien nie wchodzi w grê... rozpisa³am siê nie do koñca na temat jednym s³owem - wszystko i wegle ibialko i t³uszcze, w odpowiednich proporcjach, zdrowo, uregulujsze sie, schudniesz, ustabilizujesz, zwiekszysz kaloryczno¶c az do swojego zapotrzebowania jesli Sb dunkan i inne cuda ci nie s³uza to po co sie meczyæ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 417
|
U¶miecham siê
![]() ![]() R ¶niadanie: 3 kromki razowca z pasztetem domowej roboty (drobiowy), plasterek oscypka i herbata z ³y¿eczk± miodu i cytryn± II ¶niadanie: ogromne jab³ko obiad: du¿a miska barszczu ukraiñskiego z kurczakiem i spor± ilo¶ci± warzyw, kormka razowca podwieczorek: herbata z miodem i cytryn± (podziêbiona jestem) ma³y jogurt naturalny, 4 ³y¿ki otrêbów, skorojony banan kolacja: mieszanka sa³at, papryka, ogórek, czerwona cebula, z oliw± z oliwek |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
ekstradyska, dziêki za rady, w sumie je¶li dalej tak pójdzie, to chyba wezmê takie rozwi±zanie pod uwagê, aczkolwiek zacznê z 1200, bo teraz jem 1500-1600, a niestety nie mam a¿ 5 tygodni, ¿eby rozkrêcaæ dietê (zaraz po ¦wiêtach wyje¿d¿am na tydzieñ i nie bêdê mia³a wiêkszego wp³ywu na swoje ¿ywienie), dlatego do czasu wyjazdu chcia³abym co¶ schudn±c, ¿eby potem przez ten tydzieñ utrzymywaæ wagê i po powrocie wróciæ na R
![]() ![]() ![]()
![]() |
#442 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
![]()
![]() |
#444 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 417
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 43
|
mon, jak chudniesz, to zostaw tego banana.
![]() moje dzisiejsze U ¶niadanie: owsianka na mleku 2% z dodatkami [6 ³y¿ek p³atków owsianych b³yskawicznych, ³y¿ka migda³ów, ³y¿ka orzechów laskowych, ³y¿ka rodzynek, szczypta cynamonu], spore jab³ko, zbo¿ówka z mlekiem 2% drugie ¶niadanie: kajzerka z serkiem topionym zio³owym, pomidorem, rzodkiewk± i szczypiorkiem ![]() obiad: warzywa na patelniê z przypraw± prowansalsk±, filet z pstr±ga wêdzonego z pomidorem, rzodkiewk±, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i ³y¿k± jogurtu typu greckiego podwieczorek: jogobella pieczone jab³ko z ³y¿k± migda³ów, ³y¿k± laskowych, ³y¿k± otr±b granulowanych, ³y¿k± rodzynek, szczypt± cynamonu i wkrojon± mandarynk±, zbo¿ówka z mlekiem 2% kolacja: serek homo z pomidorem, rzodkiewk± i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryn± i miodem proszê o ocenkê. ![]() Edytowane przez Ondine_16 Czas edycji: 2011-03-28 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 33
|
P: I owsianka (1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki p³atków owsianych, gar¶æ rodzynek, 2 gar¶ci orzechów ziemnych)II 2 kanapki z 2 kromek chleba ka¿da z mas³em i serem ¿ó³tym + jab³ko III ry¿ z chiñszczyzn± i miska surówki z tartej marchwi i jab³ka z olejem s³onecznikowym IV kisiel jab³kowy V serek homogenizowany waniliowy ( z rodzynkami? ) Przed chwil± zjedzone III i IV; V w planach. Jak to siê prezentuje? Proszê o oceny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
![]() |
#448 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 36
|
Moje eRRRka na jutro. Nie¶mia³o proszê o ocenkê
![]() ![]() I ¶niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, serek wiejski lekki 150 g, 2 mandarynki) II ¶niadanie: chleb pe³norazowy ¿ytni z odrobin± mas³a + chuda polêdwica + ogórek, pomidor, sa³ata Obiad: pier¶ z kurczaka, ok. 1/3 paczki br±zowego ry¿u, wa¿ywa na patelniê z Hortexu (kalafior, broku³y, marchew) *trening si³owy Podwieczorek: od¿ywka bia³kowa, 2 wafle ry¿owe Kolacja: tuñczyk wsw 180g, wa¿ywa, herbata zielona I jak to wygl±da? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 139
|
moje RRRRRRRRRRRRR prosze o opinie:
1- pol grahamki z serkiem fit i plastrem poledwicy drobiowej i 3 lyzki platkow owsianych i 3 lyzki platkow nestle fitness z mlekiem 0,5% 2- 5 malych plackow owsiano-bananowych 3- wielka micha zupy jarzynowej z kasza gryczana zabielana serkiem homo natu ( bez zmiesa niestety bo byla robiona na szybko) 4- pol grahamki z serkiem fit i poledwicy drobiowej 5- troche zupy z obiadu + warzywa (wiesniaka chyba juz nie wcisne) i jak??? |
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 440
|
Cytat:
jesli masz tak rozkreoy metaolizm to dzia³aj na wyzszej ilosci kcal i rozkrecaj go stopniowo i tak sobie dodawaj, potem zrób luz (na wyjazd ale w jakis tam granicach, ) po czym znów przejdz na R wszystko zejdzie i wszystko sie ustabilizuje, wierze w to , naprawdê |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.