|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
generalnie wiekszosc z dziewczyn ktore decyduja sie na tabsy z wiadomych potzreb to tez po to by uregulowac nasz organizm. Ja tez miedzy innymi z tego powodu 4 lata temu zdecydowalam sie na tabsy, bo okresu tak jak ty nie mialam po 2-3 miesiace nawet. DZzis mi mija 38 dzien i czekam na moj 2 okres z po odstawieniu. Moja lekarka tez robila mi badania, hormony ok, usg tez...powiedziano mi ze mam cykle bezowulacyjne, bralam duphaston od ktoregos dnia do ktoregos..tez sie meczylam wiec zdecydowalam sie na tabl.
Mam 25 lat i w sumie fajnie bylo brac tabl ale czulam sie zle ze swiaodmoscia ze juz 3 lata ponad biore...i zrezygnowalam z reszta mialam skutki uboczne typu 4 miesieczne krwawienie i niestety serce mi szwankuje od powodzi z tamtego roku. Jak okres mi sie nie pojawi to trez bede zmuszona znow isc do lekarza po duphaston pewnie;/ nie wiem czemu to tak wszsytko dziala. Moje kolezanki maja regularne okresy jak w zegarku a niektore kobietki jak my co 60 dni;/ czlowiek sie nastresuje bo ciaza po glowie chodzi- to jeszcze gorzej wplywa na pojawienie sie łaskawcy @...ech. Nie jestes sama kolezanko!
#722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
ponawiam moją prośbę o odpowiedź na mojego posta stronę wcześniej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zadomowienie
|
Witam, liczę na waszą radę bo nie wiem co zrobić
![]() Od ok.7 lat biorę tabletki- różne, ale najdłużej (i nadal) biorę Yasmin. Przez ten czas biust urósł mi o kilka rozmiarów (co wcale mnie nie cieszy) i zyskałam ponad 20 dodatkowych kilogramów ![]() Baaardzo chciałabym je odstawić, ale...no właśnie, naczytałam sie w internecie, że wielu dziewczynom wyskakują po odstawieniu hormonów pryszcze, a ja za 2 miesiące mam ślub ![]() Dodam, że bezskutecznie od roku staram się schudnąć, żeby w tym dniu jako tako wygladac. I mam dylemat- odstawić teraz tabletki w nadziei, że uda mi się schudnąć do ślubu ryzykując jednocześnie pryszcze, których nigdy nie miałam i w dniu ślubu bym nie zniosła czy jednak przemeczyć się do czerwca i po ślubie odstawić i już niech się wtedy dzieje co chce? Będę wdzięczna za opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
amor vincit omnia
|
jeżeli nigdy nie miałaś problemów z cerą to bardzo mało prawdopodobne jest, że teraz będziesz je miała. pryszcze po odstawieniu to nie jest norma dla kobiet, które nigdy nie miały z nimi problemów... poza tym jeśli naprawdę chcesz schudnąć to lepiej odstaw je (jeśli są przyczyną tycia), bo 2 miesiące to wbrew pozorom mało czasu i nie tak łatwo będzie schudnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny,
brałam tabletki ok. 2 lata najpierw byly yasminelle po ktorych ciagle bolal mnie dol brzucha, potem yasmin po ktorych przytylam 10kg w jeden mc! (w tym czasie bylam na ostrej diecie wspomaganej przez tabletki meridia) zmienilam na harmonet po ktorych moje libido spadlo do 0. zmienilam wiec na qlaira po ktorych w zasadzie nie mialam jakichs wyraznych skutkow ubocznych ale stwierdzilismy z moim narzeczonym ze chcemy miec dziecko wiec je odstawilam. no i w tym momencie po 3 dniach od konca krwawienia zaczely sie potworne niemalze migrenowe bole glowy i tutaj mam pytanie do Was; czy Wy tez borykalyscie sie z takim problemem po odstawieniu tabletek? i jesli tak to ile to trwalo? dziękuje z góry za odpowiedz. Pozdrawiam, Kasia |
![]() ![]() |
![]() |
#727 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Maaatko już naprawdę nie mogę się doczekać aż ostawię te piguły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Konto usunięte
|
Ja odstawiłam pigułki ponad miesiąc temu, pierwszy okres przyszedł 4 tyg. po krwawieniu z odstawienia, więc jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#731 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, mam problem. W połowie lutego odstawiłam Yaz i mniej więcej w tym samym czasie zaczęły mi się przetłuszczać włosy. Myślicie, że to może być od tego? Bo w końcu to jakieś zachwianie hormonów
![]() ![]() ![]() ![]() Innych objawów po odstawieniu nie zauważyłam, okres w normie, wszystko ok. Więc nie wiem, czy w ogóle podejrzewać Yaz? 7 kwietnia idę do dermatologa w sprawie cery, więc zapytam też o to, ale kurde wkurza mnie to ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Nie spotkalam sie osobiscie z probleme przetluszczania włosów. Mysle ze moze to przez pogodę/porę roku? Po zimie włosy jednak troche są zmęczone czapkami itp...
Moze zmien szampon? Słyszałam ze od ciągłego używania tego samego szamponu włosy się przyzwyczajają i działania szamponu już nie widac jak na początku. To tylko takie moje odczucia. Ale jak do lekarza idziesz to pewnie się dowiesz co i jak.
#733 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jak brałam tabsy mogłam myć włosy co drugi dzień, cera była matowa. Po odstawieniu muszę myś włosy codziennie bo przetłuszczanie wróciło. Zbadaj koniecznie poziom odpowiednich hormonów, być moze masz może nadmiar męskich hormonów lub prolaktyny- to może powodować przetłuszczanie zarówno skóry jak włosów, trądzik. A jak poziom hormonów okaże się w porządku to może masz nadwrażliwość na męskie hormony i stąd to przetłuszczanie i problemy z cerą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no to faktycznie chyba zbadam te hormony. tylko nie wiem czy nie poczekać trochę. no bo w końcu od odstawienia minął tylko miesiąc z hakiem. skoro miesiączka może być rozregulowana jakiś czas, to może włosy, cera itd. też potrzebują trochę czasu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Raczkowanie
|
No to co jest ze mna. Ja po odstawieniu nie moge ze soba wytrzymac juz. Ciagle na skraju jestem. Z byle powodu placze. Czuje sie brzydka, slaba, kiepska.
|
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak chcesz to możesz jeszcze poczekać, no ale moim zdaniem lepiej zrobić te badania bo wtedy będzie wiadomo czy przyczyną problemów są rzeczywiście hormony. Bo przetłuszczanie raczej Ci się nie ustabilizuje że tak powiem. A jak było przed tabletkami? też przetłuszczały Ci się włosy? bo skoro trądzik masz już od paru lat to moze warto sobie te homony zbadać. Ja się czuje zdecydowanie lepiej po odstawieniu tabsów, mam tyle energii i libido takie jak trzeba. Dopiero po odstawieniu zobaczyłam jak naprawdę działały na mnie tabletki. Żeby tylko cera się nie popsuła (tfu tfu) to już będę mega szczęśliwa. Edytowane przez _cherry_ Czas edycji: 2011-03-29 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
moze po prpstu wstan kolezanko rano i powiedz sobie ze jestes piekna i warto zyc a nie stękać? moze sie sugerujesz tym ze to po tabletakch masz takie zachowania i jeszcze bardziej o tym myslisz bo to co opisujesz brzmi jak niezla depresja.
#740 |
Raczkowanie
|
Moze i tak.. Czasem miewalam takie nastroje, ale to co sie dzieje teraz - tragedia. Myslalam ze moza ma to wplyw z tabsami. Ale z tego co widac nie.. Zreszta mialabym wahania, a ja ciagle mam dół.
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Rozeznanie
|
Kup sobie jakieś ziołowe tabletki na takie doły, np persen jest chyba na takie stany, zresztą pani w aptece Ci doradzi. A jak to nie pomoże to idź do lekarza, bo normalne to nie jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
dołączam do wątku już po raz 2...
teraz brałam tabletki tylko 2 miesiące,a to co się ze mną działo... tragedia.. libido na - (stwierdziłam, że seks jest okropny), humory, najgorsze były jednak bóle łydek i pojawił sie jakiś ból w sercu.. więc odstawiłam.. jest lepiej.. czekam właśnie na pierwsze krawienie po odstawieniu.. piersi bolą strasznie (zakładanie biustonosza nawet boli), brzuch nabrzmiały, humory, zjadłabym wszystko co się rusza ![]()
#743 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 |
Rozeznanie
|
Ty wiesz najlepiej jak jest z Twoim zdrowiem. Ale nie wiem czy psycholog może Ci przepisać jakieś leki.... chyba nie. Wydaje mi się że on jest bardziej od terapi rozmową itp. Ale może neurolog pomoze?
Swoją drogą dziwne ja miałam takie podobne stany jak Ty jak brałam yasminelle. Płakałam o byle co, stałam się kłębkiem nerwów, po zmianie na inne tabletki było cit lepiej i jak zaczęłam używać tabletek ziołowych to było w miare ok. Jedynie po regulonie i cypreście nie miałam napadów złości. Po odstawieniu moje samopoczucie jest jak najbardziej na duży + ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Raczkowanie
|
Neurolog? Chyba psychiatra predzej
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, po trzech latach chciałabym odstawić tabletki. Najpierw brałam Novynette, ale po niecałych 2 latach zaczęły się straszne bóle nóg i drętwienie. Zmieniłam na Midianę, z którą były ogromne problemy - nie mogłam jej nigdzie dostać. Mam w swojej okolicy 5 aptek, a mimo to jeździłam do innych dzielnic, czasem bezskutecznie. W rezultacie brałam jeszcze Yasminellę i Asubtellę. Czuję się w miarę dobrze, ale ciągle chce mi się spać (od pół roku zasypiam na siedząco, nawet po całej przespanej nocy). Nie mam żadnych niedoborów, ale w sumie nie wiem też czy zwalać to na tabletki. Po prostu chciałabym już z nimi skończyć, bo na nich: przytyłam, cellulit straszny, no i zaczęły się pojawiać włoski w różnych miejscach, a libido nagle gdzieś sobie poszło....
Mój problem polega na tym, że bardzo boję się wysypu trądziku na twarzy. Nie mam z tym dużych problemów, przed braniem też raczej nie miałam (wiadomo, czasem coś wyskoczy, ale raczej mało widoczne i bez epidemii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Rozeznanie
|
ja brałam (jak to określił mój gin) całą tablicę mendelejewa....Cilest, Rigevidon, Diane, Logest, Triquillar, Evra, Nuva-Ring - i Yasminelle....po ostatnich czułam się najlepiej...Diane pomogła mi z krostkami na plecach, ramionach i dekolcie...ale odstawiłam....8 miesięcy bez tabletek...Na buzi nie miałam większych problemów, ale to co się działo z moimi plecami i dekoltem...esh...jeśli też miałaś taki problem lub nadal masz to zanim je odstawisz skonsultuj się z jakimś dermatologiem jeszcze...żeby później mieć czym walczyć..po około 4-5 miesiącach moja buzia nie wyglądała najlepiej...tu i ówdzie pojawiły się krostki...i krościchy..po jednej mam ślad do dzisiaj na policzku
![]() Jeśli mogę Ci coś polecić - po czym moja buzia się ogarnęła to produkty z serii Ziaja NUNO..ja kupiłam sobie żel do mycia buzi i krem antybakteryjny..i zrezygnowałam z podkładu..wiem, że może to produkty dla nastolatek ale mnie osobiście pomogły..więc jeśli cokolwiek zauważysz na buzi szybko sobie to kup i lecz... ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Kochana Rollergirl...ja też tak miałam....początki były straszne....myśli - zła, brzydka, gruba, mało inteligentna i w ogóle do wymiany, brak motywacji, ospałość, obojętność...po jakims czasie przeszło... Daj sobie trochę czasu..zacznij chodzić na siłownie czy cokolwiek takiego..coś co podniesie poziom endorfin..
#748 |
Raczkowanie
|
dziewczyny kiedy po "odstawieniu" tabletek antykoncepcyjnych pojawi się krwawienie? Ostatnią tabletkę wzięłam w czwartek o 20 godz a w domu będę dopiero w NIEDZIELE :/ zadzwonilam do ginekologa i powiedziala ze nie mam brać jakis podwójynch dawek czy coś takiego mam przyjsc na wizyte po nową recepte i kupić nowe opakowanie.....tak się teraz zastanawiam kiedy pojawi sie krwawienie. To moje pierwsze tabletki, pierwsze opakowanie (2 blister, rząd)
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Przyczajenie
|
Mika - ja po odstawieniu jazu nie miałam wcale problemow z cerą, miałam zawsze podobnie jak ty czasem coś wyskoczyło ale to raz w cyklu.
Po odstawieniu tabletek kondycja mojej cery nie pogorszyła się, wróciła do normalnego stanu powiedziałabym ![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Rozeznanie
|
Witam,
tabletki odstawiłam w lipcu 2010 roku.Normalną miesiączkę po odstawieniu miałam po miesiącu opóźnioną o 10 dni.I tak było aż do lutego tego roku. Od lutego nie mam miesiączki.Nie wiem dlaczego, wydaje mi się że organizm powinien się przystosować do odstawienia. Nie współżyję także nie ma mowy o ciąży.Nie stosuję drastycznej diety, jem tak jak zawsze,stres jest ten sam.Nie chorowałam. Nie wiem dlaczego tak organizm reaguje.
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.