|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Poniżej załączam zdjęcie mojego słoneczka.
A co do mojej walki o laktację, to mam nadzieję, że jestem na dobrej drodze. Już prawie nie miałam pokarmu, ale przez ostatnie trzy tygodnie walczę regularnie przy pomocy mojego słoneczka i wypozyczonego laktatora i chyba (nie chcę zapeszyć) mamy sukces. Na początku małego dokarmiałam, po piersiach, 50ml MM. Później zeszliśmy na 30ml i mały nadal ładnie przybierał na wadze. W tym tygodniu ograniczyłam dokarmianie w dzień i widzę że mały ładnie rośnie i jest zadowolony, więc mam nadzieję, że wszystko jest ok (jutro idziemy na kontrolną wizytę do poradni laktacyjnej i będzie ważenie). I jeśli wszystko będzie dobrze, to skończę dokarmianie (i po tygodniu oczywiście zważę małego). Mam nadzieję, że skończy się dokarmianie i walka z laktatorem, bo już brakuje mi na to sił. A kilku dni widzę, że wyraźnie mam więcej mleka. Nareszcie |
|
|
|
#2102 |
|
Zakorzenienie
|
Harrods mały Aniołeczek!
![]() agus87 ja zmywałam,bo nigdy nie wiadomo...
|
|
#2103 |
|
Rozeznanie
|
witam my dzisiaj mamy kolejna wizyte poloznej. jutro do pediatry na 1 wizyte do dzieci zdrowych a maly ma dalej katarek i kaszel ;(( martwie sie bo przed tem potrafil z 220 minut na cycu a teraz czasami nawet 5 minut ciaglego ssania albo 10 starcza. najwazniejsze ze nie ma goraczki, jak mu mierze zwyklym termometrem w pupe to ma 37,2 wiec ok tak jak slyszalam
|
|
|
|
#2104 |
|
Zadomowienie
|
aguchaw1 aguś
dziekujemy za opisy porodow i witajcie na odchowalnico do bepanthenu w ulotce pisze ze zmywanie go ze sutkow do karmienia nie jest konieczne i ja nie zmywalam.Kiedy zmywalam to gorzej i wolniej sie goilo dodatkowo smarowalam swoim mlekiem pomoglo natomiast ziajka mi niestety nie pomogla
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
Na ulotce Bepanthenu jest napisane, że trzeba zmywać.
Harrodr piękne dzieciątko ![]() Dziewczyny, jak używałyście już Fridy do noska to nie miałyście wrażenia, że słabo ciągnie? Nie mogę odciągnąć kataru małemu, a coś mu tam bulgocze w jednej dziurce. Psikam też wodą morską, żeby mu tam to zmiękczyć, ale dalej jest problem... Edytowane przez Tity Czas edycji: 2011-04-26 o 07:16 |
|
|
|
#2106 |
|
Rozeznanie
|
tity ja tez tak mialam. ale ja po prostu za slabo ciagne ;p tz malemu wyciaga i mu bez problemu idzie ladnie wszystko wychodzi, ale on pali dlatego ma wiecej miejsca w plucach niz ja a ja tylko leciutko po troszku potrafie
|
|
|
|
#2107 |
|
BAN stały
|
No i ja sie rozpakowałam 22.04 ;-) Mały jest super. Miałam troche przebojow szpitalnych ale dalo sie przezyc. Mówiłam,ze całe sswieta spedze w szpitalu ;-) Wczoraj nas wypuscili jak bede miała chwilke to wszytsko opisze i wstawie zdjecia
Mały miał 55cm dł i 4170wagi/a tak mnie straszyli do samego konca 5kg JEST SLODZIUTKI ;-) POZDRAWIAM |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2108 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam już po świetach.
lenka była taka grzeczniutka, że aż w szoku bylismy- złote dziecko ![]() ![]() Cytat:
Montii, u nas w sypialni też jest ukrop. aż boje sie pomyśleć co będzie w lipcu :/ Niutka, sliczna córcia tez lubie karmić małą, a jak już się naje to odrywa się od cyca i leży taka spokojniutka jak nigdy ![]() tylko czasami tak tarmosi mi cyca, że mam wrażenie, że mi go urwie za chilę ![]() madzik, sliczny synuś Montii, świetnie wygladasz!!!! jak się sprawuje nosidlo???zadowolona jesteś?? to jest to marsupi?? bo też zastanawiam się nad kupnem ![]() czarna, sliczna Majka Tity, u mnie tz walczy z fridą, bo ja bym nic nie zassała ![]() dziewczyny, czy Wasze maluchy lubią leżeć na brzuszku?? u mnie jest po chwili mega krzyk ![]() a oto moja córa |
|
|
|
|
#2109 |
|
BAN stały
|
Mam pytanko do mam po CC-uzywacie pasow sciagajacych?? Tak sie nad tym zasanawiam i nie wiem sama czy to jest bezpieczne...
|
|
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
przymierzam się do kupna podgrzewacza i oczywiście mętlik w głowie
przejrzałam nasze forum i mam pytanie do Montii jakiej masz podgrzewacz? jesteś z niego zadowolona?
|
#2111 |
|
Zadomowienie
|
aguchaw, agus87 gratulacje
agus mała słodka, ja myłam brodawki po bephantenie harrods śliczny twój synek, zakochałam się iweczka u nas też krzyk na brzuszku, no chyba że Nadia śpi to wtedy może tak leżeć, słodka twoja dziewuszka
|
#2112 |
|
Zadomowienie
|
witam
zaraz waspostaram sie nadrobic, bo Tymo po tym skoku rozowjowym zabiera mnostwo czasu!!! nie wiedzialam o cyzm kiedyś Jok3r pisala jak Mateo mial, a teraz dobrze wiem o co chodzilo ![]() mniej spi, trzeba go nosic, pokazywac mieszkanie, mowic do niego, zabwiac, karzule, od wczoraj mamy mate wiec musi i to poznac. no obłęd! i tragedia sie zrobila zeby zasnął. wczoraj walczył od 19 do 23!!! poza tym w czwartek przed swiętami odkrylam u Tymka przpeukline pachwinową, pojechalam do lekarza , dostalismy skierowaniedo chirurga dzeicięcego, i wyznaczylam się na 9 maja.także czeka nas podróż. kurcze, nawet nie wiem jak organizacyjnie to wypadnie. no i nadaje sie tylko do zoperowania. ma tez pępkową przpuukline, ale z tym trzeba poczekac iweczka mój Tymo też nie znosi leżenia na brzuchu,pediatra powiedziala zeby nie zmuszac, ze samo mu przyjdzie. tym bardziej teraz przy przepuklinie musimy max ograniczyc krzyk. ewelqa u nas czapka to też maskara. izabella my od 15 dnia życia bierzemy vit D, pediatra kazała mimo że jest w mleku. dziwne ze lekarz ci tak powiedzial. ja przygotowuje mleko z wody z kranu przefiltrowanej i przegotowaenej. podaje bezposrdenio po przygotowaniu, chyba ze pije na raty.polozna poweidziala ze jak przestygnie to nic sie nie stanie. czas na wypicie - godzina, potem trzeb swieze zrobic.. Olusiaa katarek by był jakby ciągle z nosa lecialo, a gile wynikaj a zprzesuszonego powietrza, kurzu itd. woadomo nos filtruje wszytsko i to sie odklada. ja sie zastanawiam nad kupieniem tego urządzenia-katarek do okurzacza. bo jak jestem sama a jemu świszczy to za chiny ludowe tego nie moge wycianac. tż ma inna siłe. natomiast ja mam teraz sopelek i marimer- z niego jestem najbardziej zadowolona. i nawet mi sie czasem udaje.bo ta frida mi nie pasowala.
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-26 o 10:24 |
|
|
|
#2113 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, po jakim czasie od zjedzenia czegoś można zaobserwować reakcję u dziecka?
I jeszcze powiedzcie mi czy gile w nosku są normalne? Bo dziś rano zauważyłam, że ma i nie wiem czy to katarek
|
|
|
|
#2114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
...... co prawda nie codziennie ale tak 2 razy w tyg.jakas sie trafi---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Dziewczyny od porodu jak sie zalatwiam to mnie boli odbyt....macie tak moze...zadnych hemoroidow nie zauwazylam zaczynam podejrzewac,ze zamiast psitki dali jeden szew wiecej na odbyt bo boli jak niew iem
|
|
|
|
|
#2115 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super zdjęcie w chuście! Cytat:
wczoraj wpakowałam małego i spał 4 h.. ja zjadłam grilla, byłam się przejść z tż a potem mi się przysnęło a on spał tak jakby na żabkę u mnie, szok i dzisiaj idę na pocztę w nosidełku bo oczywiście wózkiem bym się tam nie dostała ![]() ![]() córa boska!!!!!!!!!! Cytat:
ale owszem podgrzewamy czasem moje mleko jak odciągnę.dostałam go, firmy ..heat?;/ nie mam pojęcia, taki NO NAME, z pewnością nie był drogi, zwyczajny i podgrzewa..także nie wiem czym się różni od drogich, może czasem podgrzewania? u nas butelka ok 10 minut Harrdos - ależ śliczności !! ![]() a mi synek dał dzisiaj pospać... od 20 do 9 rano !! ![]() oczywiście z pobudkami o 24 i 4 rano. potem od 7 leżał obok mnie , wiercił się troszkę, machał rączkami ale ja pospałam. mam energię na cały dzień, i dobrze bo dzisiaj pierwszy raz od porodu jestem sama..
|
|
#2116 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do przepuchliny... ma ja od placzu? czy od czego,bo moja mala jak dluzej placze toaz cala sie trzesie. Cytat:
![]() Moja lubi lezec na brzuszku, ale nie dluzej niz 5min bo jej sie nudzi, zreszta ma tak w kazdej pozycji;p Cytat:
I tak maly to klucha;p cudak ![]() Cytat:
Co do ciuchow to teraz chodze w jednych gaciach z dziura w kroku;p i leginsach, bo zakupy mi nie wychodza;p. Mam jedne fajne jensy,ktore zapinam,ale ta falda brzuszna wyglada okropnie wiec ich nie nosze :/Pierwszy dzien sam na sam z tesciowa. Narazie nie jest zle jakos sie dogadujemy;p. Zjadlysmy sniadanko i kawke wypilysmy,a ja uspilam mala. Pozniej pojedziemy zobaczyc moja mame i sis, bo mama wraca jutro do Polski. Bede robic za tlumacza chociaz gadac nie gadam;p Moje dziecko przy karmieniu o 7.30 walnelo takie miekkie i duuuuze kupsko, ze caly,doslownie caly pajacyk w kupsku...
|
|
#2117 |
|
Zakorzenienie
|
aha i któraś pytała o to czy jem wszystko ( nie pamiętam kto.. )
tak, jem wszystko, juz od pierwszych dni w sumie słodycze, smażone, pieczone, tłuste i te mniej tłuste
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja spala od 18.55 do 7.30 (karmienie o 23.20 ,3.40 i 7.30) Tz mial to srodkowe karmienie a do pracy wstaje o 5, wiec ja ja juz uspilam, bo i tak ona cala noc niespokojnie spala wiec TZ tez. Mala sie kreci, ''gada'', wybudza i znowu zasypia. Eh chyba juz sobie pospala... od 9.10 do 9.45... strasznie dlugo :/ ide sprawdzic
|
|
#2119 |
|
Zakorzenienie
|
A..........
W życiu Was nie nadrobię. Kurczę nie mogę się doczekać momentu kiedy ten mój dziabąg będzie leżał w łózeczku i zachwycał się karuzelą. Jak na razie zachwyca się tylko moimi cyckami. ![]() Przestawienie jej na jedzenie co 2 h to będzie masakra. Nawet kurde na dwór nie mogę wyjść, bo w cycniku mam powkładane pieluchy które i tak przeciekają No to na tyle mojego czasu wolnego, idę cokolwiek ogarnąć zanim mała się obudzi, bo śpi ok30 min. Będzie jak z Kaśką, jak zaśnie 1-2 h w ciągu dnia to tylko świętować. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2120 |
|
Rozeznanie
|
Olusia podobno do trzech dni od zjedzenia czegoś.
Harrods mały jest świetny Iweczka ale córcia się uśmiecha diatoma biedny Twój Tymuś z tą przepukliną ile takie maleństwa muszą się namęczyćAja to faktycznie Basia malutko śpi
|
|
|
|
#2121 |
|
Zadomowienie
|
przez ostatnie dni niestety miałam zero czxasu na wizaż
jak w piątek ostatni raz pisałam, to przez te zmiany posty poznikały no ale już na szczęścvie wszystko po staremu ![]() Montii, Tity ale super fotki z tymi nosidłami/chustami. obie ślicznie wyglądacie, pozazdrościć takim seksi mamuśkom ciuchy sprzed ciąży dziwnie leżą, na szczęście w piątek porobiłam trochę zakupów - głównie leginsy i tunikidiatomko biedny Tymuś z tą przepukliną, trzymam kciuki za pomyślne i szybkie wyleczenie. a jak czytam o zachowaniu po tym skoku rozwojowym, to u nas identycznie - Anika stała się o wiele bardziej absorbującym dzieckiem aja tekst o zachwycaniu się małej cycami bezcenny mam wrażenie, że mojej nic się tak nie podoba jak cyce. jak ją przystawiam, to robi takie ogromne i przeszczęśliwe oczy, że szok a te odgłosy wydawane podczas karmienia, obejmowanie rączkami cyca, głaskanie, lizanie... no po prostu totalny zachwyt i miłość do cyca ![]() a poza cycami zachwyca się też chwilowo karuzelą i leżaczkiem - miny robi niezłe do wglądu na fotkach z zeszłego tyg. plus fotka ze spaceru
miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png Edytowane przez bosti Czas edycji: 2011-04-26 o 11:20 |
|
|
|
#2122 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi, jak często czyścicie nosek Waszym Dzieciakom ?? i w jaki sposób ? Za pomocą tej fridy ? bo tak się zastanawiam czy robić to codziennie, czy tylko wtedy kiedy zauważe, że coś tam ma w tym nosku???
U Nas nocka spokojna oczywiście z pobudkami na karmienie ![]() Wstawiam zdjęcie Szymusia - Cały Tata
|
|
|
|
#2123 |
|
Zakorzenienie
|
agucha my czyścimy codziennie, bo codziennie coś ma., najpierw psiakm fridą , daje go na brzusio , a potem tż odciąga.
Oj bosti ale super ten leżaczek ! no ale księżniczka Twoja cudowna! ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- a moje dziecie od 9,30 leży pod karuzelą i się zachwyca małpkami..szok
|
#2124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba zaryzykuje tesciowa spi na kanapie i chrapie a mala wczesniej sie z niej ''smiala'':P pisze jedna reka:P odlozylam mala i w koncu moge sie pomalowac ![]() mala dalej spi zabka moja![]() ![]() aha bede dzis pierwszy raz jechac samochodem z mala(tzn ja bd prowadzic) i mam zleksza stracha
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-26 o 11:36 |
|
|
|
|
#2125 |
|
Raczkowanie
|
Montii - psikasz fridą czyli jakas taka woda do nosa ? ona jest pod cisnieniem czy tak jak sol fizjologiczna ??? Powiedz mi jeszcze, czy w tym nosidełku to mozna nosić od urodzenia malucha ? czy jest jakas granica wiekowa ?? Bo przymierzam się do kupna
)
|
|
|
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
odłóż delikatnie może się nie obudzi
mój dzisiaj o 24 zaczął 'gadac' zamiast spać.. z 30 minut sobie gadał jakieś '' łiii '' łooo'' uuuu ''' masakra już myślałam,że tak będzie do rana ale nagadał się i poszedł spać
|
#2127 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć mamusie!
Od razu bez bicia przyznaje sie nie doczytałam co u was,bo niestety ani czasu nie mam,ani siły.W niedziele w nocy dopadła mnie grypa jelitowa i wymęczyła tak że nie mam siły na nic+nocne karmienie i zajmowanie Małą. Widze,że wiele z was walczy o latacje i karmienie piersią Ja mam pytanie,bo ja też nieco przeszłam jeżeli chodzi o karmienie-Mała mnie tak pogryzła,że karmie przez kapturki i czasem przystawiam do piersi,ale niestety nie umie juz sobie chwycic piersi(tzn.zbyt leniwa jest ).Któraś z was karmi używając kapturków?Jesli tak może odpowie mi na pytanie dlaczego nie powinno sie przez nie długo karmić,bo w zasadzie nie rozumiem zbytnio wyjasnień, które znalazłam w necie
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-04-26 o 11:39 |
|
|
|
#2128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nic nie czuć, psiakmy małemu i nawet się nie krzywi..Na nosidełku pisze,że od urodzenia, no moj Fabianek główki nie trzyma ale tam jest taka podkładka na zatrzaski żeby przytrzymywała główkę. ogólnie mało na necie informacji na ten temat także troche się naszukałam odpowidniego nosidła bo marsupi ma właśnie te pasy które przechodzą przez plecki i je przytrzymują. jest jeszcze jedno takie nosidło ale droższe i zrezygnowałam ;/
|
|
#2129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
potrzebuje tylko z 10 min;p i moze wstawac na jedoznko i wychodzimy;pMoja mala takie gadki miala od 1.30 do 3.40... masakra, bo TZ caly czas na czuwaniu... mam nadzieje, ze nie padnie w pracy;p:/
|
|
#2130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wprowadzam po trochę różne pokarmy i cchę obserwowac małą. Kurcze, wyszłabym z nią na balkon dziś, ale nie wiem- 10 dni ma. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.

dziekujemy za opisy porodow i witajcie na odchowalni

spuszczam rolety żeby tak nie grzało ale to nic nie daje..duchota straszna, jak wspomne sobie lato to aż mi się odechciewa

przejrzałam nasze forum i mam pytanie do Montii
jakiej masz podgrzewacz? 

ciuchy sprzed ciąży dziwnie leżą, na szczęście w piątek porobiłam trochę zakupów - głównie leginsy i tuniki