|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
Cytat:
![]()
![]() |
#4652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że studiujesz prawo na UWr? Nie wiem tylko czemu się rzucasz od razu... Czy powiedziałam, że prawo na innych uczelniach jest na gorszym poziomie? Napisałam tylko obiektywny fakt, że najwięcej osób dostaje się z UW i z UJ, potem z UŚ. Z UWr też się sporo dostaje, ale już nie tyle. I nie chodzi tylko o ilość osób, wg liczby, bo wtedy wiadomo, że na innych uczelniach niż UJ i UW studiuje ich mniej, więc i się mniej dostaje, ale chodzi o wynik procentowy ile osób się dostaje z danej uczelni z tych, którzy podchodzą do egzaminu. Na UJ ta wartość przekracza 20% od lat, na innych uczelniach oscyluje w granicach 15%. I jeszcze raz podkreślam - nie chodzi o to, że po innych uczelniach niż UJ czy UW dostać na aplikację się nie da. Da się, jak najbardziej. Ale po tych uczelniach jak widać jest największe prawdopodobieństwo. Prawdopodobnie dlatego, że najmniej trzeba zrobić samemu i przygotowanie do aplikacji to w 90% powtórka ze studiów.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2011-05-19 o 17:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4653 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny. Już jestem po maturach - WAKACJE MAM!!!
Tak się cieszę, że tutaj piszecie to wszystko. michachacha, oczywiście wezmę udział w rekrutacji i na UJ i na UMCS. Warto spróbować ![]() nouvelle90, bardzo chciałam by ktoś studiujący prawo mi coś doradził. Wiem, że problem "odcięcia pępowiny" jest bolesny ale wydaje mi się, że największym moim zmartwieniem jest to, że po prostu b. lubię Kraków i zawsze myślałam, że tam będę studiować. Życie bywa przewrotne... więc może moje miejsce jest gdzie indziej ![]() anulka02041992, no wiem, że prawdziwa przyjaźń przetrwa wszystko tylko serce mi się kroi jak sobie o tym pomyśle. Styczniowa93, jeśli wszystko się uda to na pewno dam znać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4655 |
Konto usunięte
|
Dzbanuszku, ja lubię mówić, że może ktoś tam na ciebie czeka
![]() ![]() Ach, a co do przyjaźni to ta najsilniejsza zawsze przetrwa, niezależnie od kilometrów- też wiem z autopsji ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2011-05-19 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
BAN stały
|
Droga Muszynianko! A czy nie orientujesz się czy za zajęcia trzeba płacić czy są darmowe? Przeczytałam, że w szkole o której myślę są promocje i np pierwsze 100 osób ma semestr za darmo, przy wpłatach są jakieś rabaty, a za niektóre kierunki w ogóle się nie płaci ( nie wiem jeszcze niestety czy musiałabym zapłacić za ten który mnie interesuje). Wiem, że do Gdyni czy Sopotu są dosłownie dwa kroki, ale zależy mi jednak docelowo na Gdańsku i nie będę oszukiwała, że chodzi tutaj przede wszystkim o wygodę i o to, że mimo wszystko chcę pracować. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 | |
Wiecznie niezdecydowana
|
Dzbanek, witaj w klubie
![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 |
Rozeznanie
|
nouvelle90, a kto powiedział, że nie mam nikogo?!
![]() Żartuję ![]() ![]() alevE, wielka ulga. Wreszcie czuję, że żyję ![]() Edytowane przez dzbanek do kawy Czas edycji: 2011-05-19 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#4659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No widzisz, ja bym bardzo chciała mieć ten przysłowiowy umysł ścisły, ale zbyt potrzepana na to jestem. Za to moja przekora, która zawsze każe pytać "czy aby na pewno zawsze jest tak jak mówią, czy może da się zrobić inaczej" idealnie nadaje się do prawa, które de facto polega na wykorzystywaniu wyjątków od reguł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
na przekór do celu
|
dzbanek do kawy - celuj na Lublin!
![]() ![]() bardzo mądrze ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Wtajemniczenie
|
Ej, mi się wydaje że UMCS to bardzo dobra uczelnia jest. Nie wiem, nigdy nawet w Lublinie nie byłam, ale jakoś zawsze podświadomie miałam takie przekonanie, że np. w porównaniu z innymi uczelniami ze wschodu Polski (Białystok, Rzeszów) to Lublin jest niemal Harvardem. I w ogóle, że zarówno KUL jak i UMCS są na podobnym poziomie jak np. UAM, czy miejscami nawet UW. Ja bym spokojnie szła do Lublina, bo moim zdaniem ważniejszy jest kierunek. Zawsze można po kilku miesiącach studiów jeszcze zadeklarować poprawianie matury w razie gdyby Lublin Ci nie przypadł do gustu i po zaliczonym I roku w Lubinie spróbować albo przeniesienie (o co może być baaardzo trudno), albo po prostu dostać się na UJ i ustalić z dziekanem od razu wpis na II rok (pewnie kazaliby jakieś różnice nadrobić, ale większość przedmiotów przepiszą - w każdym razie na UW taka praktyka jest często stosowana na wielu wydziałach).
#4662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Przyczajenie
|
Ja skończyłem studia 5 lat temu i wiem jaka jest sytuacja na rynku pracy i w pracy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
Rozeznanie
|
ama, też właśnie odniosłam wrażenie, że Lublin też nie jest zły. Wiadomo, znajdą się krytycy i zwolennicy ale najważniejsze (jeśli chodzi o prawo) to nauka, potem aplikacja i załatwienie jakiś praktyk
![]() Dziewczęta, dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. Naprawdę mi pomogłyście ![]() Edytowane przez dzbanek do kawy Czas edycji: 2011-05-27 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Konto usunięte
|
A skoro już w temacie prawa jesteśmy- może jest tutaj jakaś studentka tego kierunku z UW i mogłaby mi coś więcej powiedzieć na temat możliwości przeniesienia się tam? Ciężko jest przekonać dziekana, naprawdę trzeba mieć jakiś mega powód (ponoć jak się napisze w podaniu, że się bierze ślub z osobą z Wawy to się zgadza;P)? I czy w ogóle da się przenieść po 3 latach, na IV i V rok?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Raczkowanie
|
a wybiera sie ktos na kosmetologie?
![]()
#4667 |
Raczkowanie
|
mam wakacje!!! 4 piękne, długie miesiące!
![]() na kosmetologię się nie wybieram, ale z tego co słyszę coraz więcej osób o tym myśli. Myślę, że teraz jest to dobry kierunek ponieważ społeczeństwo dąży do zewnętrznego upiększania się ![]() nareszcie mam czas dla siebie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Raczkowanie
|
gratuluje zdania wszystkich egzaminow
![]() tez tak mysle ![]()
#4669 |
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie kosmetologia to mało atrakcyjny kierunek, ale słyszałam od znajomych, które studiowały to we Wrocławiu, że jest to wbrew pozorom trudny kierunek. Nie wystarczy zainteresowanie kosmetykami czy nakładaniem żelu na paznokciach jak wiele osób myśli. Jest tam dużo biologi i bardzo dużo chemii w tym laborki. Wiec jakieś pojęcie na temat tych przedmiotów trzeba mieć i to nie minimalne.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4670 |
Raczkowanie
|
akurat pod wzgledem nakladaniu zelu na paznokciach to daleko mi do tego bo takich rzeczy to niezbyt lubie ;D wiesz, nie jest to zle ale wole robic co innego ;D a co do chemii ktorej jest bardzo duzo to akurat sie ciesze bo lubie wlasnie pod wzgledem chemicznym kosmetologie , no i z biol tez nie jest zle
![]() ![]()
#4671 | ||
Wiecznie niezdecydowana
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Raczkowanie
|
wiem wiem , ja tylko w takim chce isc ![]()
#4673 |
Raczkowanie
|
ja mam pytanie do Was bo pewnie jestescie mocno w temacie
![]() Ps. Studiuje w Lublinie na UM i szczerze polecam miasto studentów ![]()
![]() |
#4674 |
Raczkowanie
|
na UMK jest np. tak https://irk.umk.pl/2011/katalog.php?...goria=studia_1 , ale na innych uczelniach jest różnie.
a co do kosmetologii cieszy mnie, że właśnie tak do tego podchodzisz. dziewczyny, które są karykaturalnie 'umake-upowane' z dziesięciocentymetrowymi tipsami(nie jestem przeciwniczką sztucznych pazkonci bo zdarza się, że wyglądają estetycznie), które nie mają zielonego pojęcia o biologi i chemii, a ich marzeniem jest kosmetologia strasznie mnie drażnią... |
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4676 |
Wtajemniczenie
|
dokładnie
![]() ![]() ![]() Nie łatwiej wejść na stronę danej uczelni i tam sprawdzić? Np. na UE we Wrocławiu podczas rekrutacji pod uwagę brana jest matma, język obcy i przedmiot do wyboru(obojętnie jaki, może to być nawet język polski). Myślę, że we wszystkich uczelniach potrzebna jest matma. |
![]() ![]() |
![]() |
#4677 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=michachacha;2712986 2]dokładnie
![]() ![]() ![]() hah, no tez znam takie przypadki ktore ide na kosmetologie nie majac wgl pojecia o chemii czy biologii i mysla ze to latwy kiedrunek ![]() ![]()
#4678 |
Wtajemniczenie
|
a do jakiej szkoły chcesz się wybrać na tą kosmetologie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Raczkowanie
|
a co myślicie o analityce medycznej? zaczęłam się zastanawiać nad tym kierunkiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Zakorzenienie
|
Studiuję etnologię i antropologię kultury, pierwszy rok. I choć szłam na nią z taką rezerwą, bo przecież po żadnym kierunku (mnie interesującym) pracy nie będę miała zapewnionej, to bardzo mi się podoba. Nie żałuję mojej decyzji
![]() ![]() A będę starała się o staż w muzeum etnograficznym, interesuję się konstrukcją domów i akurat ta dziedzina (muzealnictwo, skanseny) mogłaby być dobrą opcją. Lubię polską kulturę i tradycję, więc też i cepelie, ochrona kultury ludowej mnie ciekawi. Nie dla mnie są wyprawy w nieznane ![]() ![]() Co teraz taki szał na kosmetologię jest? Wciąż słyszę tylko o niej, że taka inwestycja.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2011-05-26 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.