|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
Cytat:
|
|
|
#4622 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4624 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4625 |
|
Rozeznanie
|
Drogie Wizażanki,
może niektóre z Was mnie kojarzą bo czasem udzielam się w wątkach matura/studia itd. Dzisiaj mam ostatni egzamin ustny z angielskiego i zaczynam tym samym wakacje. Jednak jest coś co mnie trochę gnębi i proszę o poradę. Mieszkam w małopolsce, 60km od Krakowa. Chciałam iść na prawo na UJ ale mam 99% pewności, że raczej się tam nie dostanę. Zawsze twierdziłam, że jeśli się nie dostanę na prawo, pójdę na historię (też mnie interesuje) i po roku poprawię maturę i znowu spróbuję na prawo. Jednak przeglądając oferty różnych uczelni przeczytałam, że miałabym realne szanse by dostać się na prawo do Lublina (UMCS). I mam związku z tym pytanie: Co byście zrobiły na moim miejscu? Patrzyłam na różnego rodziaju rankingi/zestawienia itd. i jednak UMCS nie dorównuje UJ czy UW. Mam się tym przejmować? Czy to ma jakieś znaczenie? Duża częśc osób uważa, że w sumie najważniejsza po prawie jest aplikacja i uczyć się można wszędzie. Nie ukrywam, że dla mnie po prostu studiowanie w Krk byłoby dużo lepsze - bliżej domu, mam tam znajomych, byłam tam nieraz. W Lub. ani razu Wiem, że decyzja będzie tylko należeć do mnie i dlatego nie proszę Was o podjęcie jej za mnie. Chciałabym po prostu usłyszeć opinię innych osób... bo jestem w kropce ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#4626 |
|
Wtajemniczenie
|
to moze sprobuj na administracje, a nie historie. Na administracji masz pare przedmiotow z prawa. Potem mialabys łatwiej jakbyś sie dostała na te prawo, bo te przedmioty się przepisują z tego co mi wiadomo.
|
|
|
|
#4627 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie mam jakiś racjonalnych powodów przeciwko temu kierunkowi ale interesuje mnie tylko prawo, niestety. |
|
|
|
|
#4628 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co Ci szkodzi Nie można się tak ślepo zamykać na daną uczelnię, bo jest lepsza, bla bla, to się może źle skończyć.Poza tym szczerze, to szkoda by mi było czasu na powtarzanie matury... co innego, gdybyś nie dostała się NIGDZIE na prawo, wtedy ok. |
|
|
|
|
#4629 |
|
Zadomowienie
|
paulinkka sugerowała zamiast historii na ten jeden rok administrację, moim zdaniem to lepsza opcja, niektóre przedmioty na prawie może dzięki temu mogłabyś sobie przepisać
|
|
#4630 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam brata, który studiuje w Szczytnie więc dla moich rodziców odległości nie robią już takiego wrażenia ![]() Wiecie, największy mam problem z tym, że miałam z moimi przyjaciółkami ustalone, że mieszkamy razem itd. I tego mi było trochę żal. Rozum mi mówi by studiować to co chcę i nie patrzeć na innych ale ciągle się waham. Wiem, że powinnam myśleć o tym, co jest/co bedzie dla mnie najlepsze. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
Jeśli będąc na historii miałabym identyczną sytuację to studiowanie historii (wydaje mi się) nie byłoby aż taką udręką. |
||
|
|
|
#4631 | |
|
Wiecznie niezdecydowana
|
Idz do Lublina. Zawsze to jakas przygoda
|
|
|
|
#4632 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4633 |
|
Konto usunięte
|
Tylko że z drugiej strony, nie masz 100% pewności, że wszystkie koleżanki dostaną się do Krakowa... tam są chyba dość wysokie progi? Na UJ na pewno.
I może się skończyć tak, że i tak będziesz mieszkała z kimś obcym, a w dodatku nie studiowała prawa. |
|
|
|
#4634 | |
|
Wiecznie niezdecydowana
|
|
|
|
|
#4635 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4636 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4637 |
|
Rozeznanie
|
mm444, to jest jakaś koncepcja ale po prostu mnie chyba nie przekonasz do tego. Nie wiem czemu. Mam uraz do administracji bo naprawdę wiele osób mi ją odradzało.
|
|
|
|
#4638 | |
|
Wiecznie niezdecydowana
|
Po co masz poprawiac mature i przezywac jeszcze raz stres z tym zwiazany. Jesli wiesz, ze w L. sie dostaniesz, to po co kombinwac... poznasz ludzi nowych, nie musisz miec przy soboe obstawy kolezanek
|
|
|
|
#4639 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale czy nie wygodnie byłoby mieć obstawy, która, gdyby mi ktoś dokuczał, wstawiłaby się za mną? ![]() Nie, no sama wiem, że dla niektórych naprawdę to może być nie-problem. Jednak, kurczę, po prostu trochę się boję wyjechać i być zdana tylko na siebie bo, jak często powstarzam, jestem trochę taką życiową d*pą
|
|
|
|
|
#4640 | ||
|
Wiecznie niezdecydowana
|
Cytat:
i sama ide na studia i sie cholerne boje, aleco zrobic
||
|
|
|
#4641 |
|
Rozeznanie
|
Dobra, lecę na angielski ustny
Potem tu się pojawię. |
|
|
|
#4642 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4643 |
|
Raczkowanie
|
do dzbanek do kawy:
Ja chciałam iść koniecznie na ekonomie na UW i jeszcze miesiąc temu brałam pod uwagę tylko i wyłącznie Warszawę. Mam tam rodzinę i siostrzenicę o rok ode mnie starszą(tak, nie pomyliłam się siostrzenicę ), a poza tym strasznie dużo znajomych i moją wakacyjną miłość Jednak po maturze rozszerzonej z matematyki się rozmyśliłam...;] Najpierw było mi bardzo przykro i jeszcze trochę nadal jest. Większość moich przyjaciół, przynajmniej przed maturą też się wybierało do Wawy. Jednak już teraz widzę, że jest to moment w, którym każdy idzie w swoją stronę i nie można się oglądać na innych.Teraz jestem nastawiona na UMK czyli Toruń. Tam mieszka i studiuje mój brat, ale poza nim nie znam tam nikogo... Strasznie się boję, że nie znajdę nowych znajomych, że nie będę miała z kim pogadać i że będę tęskniła za ludźmi z LO. Tylko, że od tego zależy nasza przyszłość. Nikt nie powiedział, że będzie nam lekko. Teraz powinniśmy dostać dowód bo wyprowadzając się z domu musimy się nauczyć odpowiedzialności za siebie i wreszcie dorosnąć. Mówię jak moja mama... I pamiętaj, że jeżeli z OBSTAWĄ łączyła Cię prawdziwa przyjaźń to przetrwa mimo czasu i odległości.. ![]() ![]() Jest ktoś z UMK? |
|
|
|
#4644 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4645 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Akurat na tym kierunku, jeżeli planujesz aplikację to uczelnia nie ma praktycznie żadnego znaczenia, bo egzamin jest PAŃSTWOWY, a uwierz mi, studia prawnicze przygotowują do niego w 10% i to nieważne gdzie. Reszta to samodzielna nauka po 10 godzin dziennie bez przerwy przez cały rok przed egzaminem. Tak twierdzi duża część aplikantów. Jeszcze co do UMCS- sporo moich znajomych studiuje tam prawo i chwalą sobie, mimo że nie jest łatwo. Tylko o pracę w Lbn ciężko. I nie martw się tym, że daleko od domu, że nigdy tam nie byłaś-to naprawdę najmniejszy problem, wiem co mówię, bo sama to przerabiałam. Pępowinę od rodziców kiedyś trzeba odciąć Dasz radę
|
|
|
|
|
#4646 |
|
Raczkowanie
|
Dzbanku do kawy (
), widzę, że jesteśmy w identycznej sytuacji Też mieszkam w podobnej odległości od Krk (może nawet się znamy, kto wie ) i od początku liceum planowałam iść na prawo na UJ. Wiadomo, blisko domu, prestiż itd. I o ile angielski poszedł mi na maturze fantastycznie, tak WOS tragicznie jak na moje marzenia ( ), a historia średnio. Przypuszczam mieć tak 90, 60, 70 % więc na UJ nie wystarczy. Czułam to od dłuższego czasu i już wcześniej zainteresowałam się na prawem na UMCSie, bo tam podobno po 60% z hist i WOSu wystarczy (wiadomo, że to już dolna granica). Czytałam tamtejsze forum i studia, atmosfera wydają się naprawdę w porządku Na 90% się tam wybiorę(mam nadzieję, że mnie przyjmą ), właściwie waham się tylko między filologią angielską i to też w Lublinie ale na KULu, ewentualnie na Śląskim Myślę, że warto zaryzykować, pojechać trochę dalej, a nie na siłę trzymać się Krakowa i to na kierunku na którym nie będziesz spełniona, do tego wszystkiego dochodzi jeszcze stres przed poprawką matury. Niestety nigdy nie ma pewności, czy uda się ją poprawić, bo matura (a zwłaszcza z historii) to w dużej mierze los na loterii. Też mam obawy, bo daleko, obcy ludzie, sporo znajomych idzie do Krakowa itd. Ale całego życia nie spędzimy ze znajomymi, myślę że to jest czas kiedy trzeba pójść swoją drogą. Jakbyś zdecydowała się na ten UMCS to koniecznie daj znać, obie będziemy same, czyli wcale same być tam nie musimy Zawsze to raźniej
happiness is easy! Edytowane przez Styczniowa93 Czas edycji: 2011-05-19 o 15:23 |
|
|
|
#4647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4648 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kwestia motywacji. Wydaje mi się, że z UW i UJ dostaje się więcej osób, bo idą tam osoby po prostu lepsze i dlatego tak wychodzi A tak przy okazji może wiecie gdzie mogę znaleźć informacje o tym jaki odsetek osób z każdej uczelni dostał się na aplikację rok temu? Bo jakoś na żadnych ministerialnych stronach tego nie widzę;(
|
|
|
|
|
#4649 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc dzbanek do kawy: weź udział w rekrutacji i w Krakowie i w Lublinie. Może uda Ci się dostać na UJ. Jeżeli nie to nouvelle90 napisała, że z prawem na UMCS nie jest tak źle. Większość osób wyjeżdżających na studia wyprowadza się daleko od domu. Ja też musiałam się przenieść z małej mieściny do wielkiego miasta. Z czasem się przyzwyczaisz, poznasz miasto i nowych ludzi. Jeżeli będzie miała na tyle chęci i motywacji możesz uczyć się do poprawy matury lub starać się o jak najlepszą średnią i przenieść się na UJ po pierwszym roku(o ile to możliwe) |
|
|
|
|
#4650 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
około 40 000 fizjoterapeutów pracuje w zawodzie a w tym roku przybędzie około 21.500 absolwentów i nowe szkoły ciągle powstają. dane od Prezesa Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii Pana Marka Kiliańskiego na spotkaniu fizjoterapeutów. Kierunek przereklamowany zdecydowanie, absolwenci to tania siła robocza. Koleżanka po studiach sprzedaje buty w hipermarkecie mało kto pracuje w zawodzie ostrzegajcie znajomych pozdrawiam |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

dzięki