|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 17,07% |
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
0 | 0% |
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
1 | 2,44% |
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
6 | 14,63% |
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
27 | 65,85% |
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
Cytat:
ojjj współczuje bratowej ![]() moją siostrę spotkało to 2 razy ![]() ale jest szczęśliwą mamusią Zuzi
![]() |
#4322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ogóle moja mama twierdzi że do roku czasu nie wolno dzieciom podawać kaszy manny bo mogą celiakii dostać??? słyszałyście coś o tym? bo ja nie znam się...
![]() |
#4323 | |
Rozeznanie
|
Ja już od dawna czaję się na tego motyla, myślę i myślę i nie mogę się zdecydować.
Tyle jest fajnych zabawek, że trudno się zdecydować. A szczególnie ten nasz wizaż to już tak kusi zabawkami podawanymi przez mamusie. ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4324 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wspóczuję bratowej to straszne żadne słowa tu nie pomogą ![]() Cytat:
![]() no widzisz a mi od razu kazała mleko ar... takie drogie...a ile ten nutramigen kosztuje??
![]() |
#4325 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=ego_ego;27709126]
o kurczę, dziwnie to brzmi, że dziewczyna i taki zawód ![]() QUOTE] No może dziwnie ale u mnie w pracy prawie same kobiety mamy dwóch facetów tylko ![]()
#4326 | |
Rozeznanie
|
A tak wogóle to mąż mi się przeziębił i boję się, żeby malutkiej nie zaraził. Co robić by do tego nie dopuścić?
---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Zakorzenienie
|
nie doczytam was za chiny
mam budowe w łazience :/ mam fajną stronkę, moźna stworzyć książkę ze zdjęciami, trzeba ściągnąc program, stworzyć, przesłać do nich i odebrac w wybranym przez siebie punkcie. http://www.fotoksiazka.pl/cewe-fotoksiazka-produkty.php |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | ||
Zakorzenienie
|
w doz jest ten Nutriton
![]() ciekawe na ile wystarcza taka paczka ![]() http://www.doz. pl/apteka/p4070-Nutriton_proszek_135_g a jest tez taki produkt z Bebilonu http://www.poradynazdrowie.pl/bebilo...lewaniach.html Cytat:
fakt, trochę krótko śpi ![]() Delicol na kupkę ... dziwne ... przecież to preparat na kolkę, ja używam Delicol już ponad 2 miesiące, zbankrutuje ale jak tylko próbuje odstawić to kolka wraca ![]() jasne, ze powinno się słuchać własnego instynktu ![]() co do kaszki mannej to kiedyś tak jak inne produkty z glutenem zalecano wprowadzać ja po 10 miesiącu życia, natomiast teraz uważa się, że należy ją wprowadzić w 5-6 miesiącu życia, właśnie żeby uniknąć celiakii ![]() i to nie zależnie czy karmi się mm czy piersią Cytat:
![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-06-24 o 19:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4329 |
Zakorzenienie
|
Hey dziewczyny
my byliśmy 2 dni nad jeizorem ale się nie opaliłam bo nie było słońca tylko grill,spacerki w końcu jakiś czas razem bo ciągle tylko praca, praca... chyba was nie nadrobię, nie dzisiaj, dzisiaj zaplanowałam sobie wieczór SPA ![]() jutro tż ma dniówkę to rano poczytam ![]() ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=rCiRFTRPP6U teraz najlepsza zabawa to trafianie nogą w wybrany punkt, jak nachyla się mama to kop w mamusię.. ![]()
#4330 |
Rozeznanie
|
Mi takie pudełko nutritonu 135 g wystarczyło na 3 tygodnie
![]()
![]() |
#4331 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz to już zdecydowałam, że kupię inna matę ![]()
![]() |
#4332 |
Zakorzenienie
|
aha i co do podawania właśnie kaszki manny to kiedyś podawało się po 10 msc a teraz niby zalecają ok 5-6
a nad jeziorem była nasza znajoma której gastrolog zalecił jechać wg starego schematu, manna później.... i bądź tu mądry ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- ![]()
#4333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja już mam dosyć tego wprowadzania, moja siostra jeszcze manny nie wprowadziła, ale mały generalnie gardzi wszystkimi kaszkami ![]() o tej myślę http://allegro.pl/mata-plac-zabaw-wy...678296705.html ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- no ale w końcu trzeba komuś zaufać, i chyba lepiej ludziom którzy ustalają schematy niż pojedyńczemu gastrologowi ![]() ehhhhhh W maju 2007 roku zespół ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii wprowadził zmiany do opracowanego w 2001 roku schematu żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia. Najważniejsze nowe zalecenia dotyczą czasu stosowania w żywieniu mleka modyfikowanego początkowego i następnego, a także wprowadzania do diety glutenu oraz ryb. Wcześniejsze wprowadzanie ryb Zdaniem ekspertów, nie ma powodów, by do diety dzieci zdrowych wprowadzać ryby dopiero w 11. czy 12. m.ż. Dotychczas ograniczano podawanie ryb ze względu na potencjalne ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Ryby to jednak bardzo wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jako podstawowy składnik tkanki mózgu i siatkówki oka są one konieczne do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Mięso ryb zawiera także duże ilości potrzebnych dziecku witamin: A, D i E. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ryby można podawać niemowlętom już po ukończeniu 6. m.ż. Należy przy tym zwracać uwagę na źródło ich pochodzenia oraz jakość. Gotowe dania dla niemowląt (np. Gerber) z rybami spełniają rygorystyczne wymagania żywności dla niemowląt. Wcześniejsze wprowadzanie glutenu Dotychczas zalecano, by produkty zbożowe zawierające gluten (np. kaszę mannę) wprowadzać do diety dziecka dopiero w 10. m.ż. Najnowsze wyniki badań dowodzą jednak, że wcześniejsze, stopniowe wprowadzanie glutenu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby trzewnej, szczególnie jej utajonej postaci. Dlatego według najnowszego schematu żywienia do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią można stopniowo wprowadzać gluten już w 5. m.ż., a karmionym sztucznie nieco później - w 6. m.ż. Należy zacząć od niewielkich ilości glutenu, dodając do jednego posiłku w ciągu doby około 2-3 gramów kaszy (płaska łyżeczka) na 100 ml mleka odciągniętego z piersi lub modyfikowanego bądź do przecieru jarzynowego lub jarzynowo-mięsnego. Dłuższe podawanie mleka modyfikowanego początkowego Zgodnie z dotychczasowym schematem żywienia dzieci karmionych sztucznie mleko modyfikowane początkowe zalecano przez pierwsze 4 miesiące życia. W myśl aktualnej (2006 r.) dyrektywy Unii Europejskiej zaleca się podawanie niemowlętom mleka początkowego przez całe pierwsze półrocze, a wprowadzenie mleka następnego dopiero po 6. m.ż.
![]() |
#4334 | |
Zadomowienie
|
koresponduje właśnie z osobą która zajmuję się pęcherzycą i pęcherzowym odchodzeniem skóry i ciekawa jestem co z tego wyniknie bo jak mi przesłał zdjęcia to nie wygląda to za ciekawie
właśnie skończyłam prać i teraz już wiem ![]() eirene super ![]() Cytat:
a moja Nadia dziś zaczęła robić gryyy gruuu nie wiedziałam że małe dzieci r potrafią wymówić natka ![]() ![]() co do przeziębienia my ostatnio z mężem byliśmy przeziębieni, najpierw on teraz ja podłapałam i na szczęście młoda na razie ok prunelle ![]() montii słodki Fabianek, ciekawe kiedy moja tak zacznie wywijać ![]()
![]() |
#4335 | ||||
Zakorzenienie
|
Moje dziecie ma chyba ten skok 12 tygodnia od polowy 10 tygodnia
![]() ![]() ![]() Kurcze pieluchy podraznily jej brzuszek pod pepkiem i ma zaczerwienione, na razie bd uzywaz tylko pampkow. Dzis zrobilam przepyszna lasagne ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
aha Lena obraca sie juz za kazdym razem w lozeckzu ![]() waniliamoja robi ary ![]() moj tz kupil mi na dzien matki czekoladki i wypisal kartke ![]()
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-06-24 o 20:08 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4336 |
Rozeznanie
|
witam. my wlasnie wykapalismy malego. zaczela mu sie robic ciemieniucha na glowce to musialam naoliwic i wyczesac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja pierwszy raz tak zrobiłam, a to tylko dlatego, że nie płakał tylko świat po ciemku oglądał ![]() Cytat:
![]() tak zamierzamy się budować, bo my w bloku nie wytrzymamy długo, tylko jakoś nie możemy się za kredytem rozejrzeć, bo brakuje czasu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
traicionera gratki 12 tyg ![]() Cytat:
![]() ![]() idę dalej czytać ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Zakorzenienie
|
Montii mały kopacz
![]() Wanilka bądz dobrej myśli...ja jestem ![]() ![]()
![]() |
#4339 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo widzisz ten nutriton świetna sprawa i chyba taniej wychodzi niż to moje ar Cytat:
Cytat:
![]() a ile zjada na raz i ile razy dziennie? bo mój 150ml na raz i 6-7razy to nie wiem ile miarek bym musiała sypać? Cytat:
![]() Cytat:
![]() no mój też czasem tak fajnie grrrryyyy robi ![]() ![]()
![]() |
#4340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oba te preparaty są produkowane przez tą samą firmę NUTRICIA ![]()
![]() |
#4341 |
Zakorzenienie
|
Coralady – płyn mam teraz do płukania z loveli ale dawałam wcześniej Lenor sensitive i też było oka – a płyn do prania Persil sensitive żel
Ptysza, Wanilia – Trzymam kciuki, żeby było dobrze – nie dajcie się ![]() Wanilia – ja też wierzę, że w najgorszym przypadku to będzie tylko jakaś alergia albo mechaniczne otarcia Natka3008 – ja miałam też problemu z tarczycą – starania ponad 1.5 roku, żeby zajśc w ciąże – trzeba Wierzyc, że się uda i tyle + mieć dobrego lekarza najlepiej ginekolog-endokrynolog w jednym – ja takiego miałam właśnie Eirene – co do celiakii czyli nietolerancji glutenu to nie jest tak bo jak się nie ma obciążenia w rodzinie to można pomału wprowadzac już w 5-6 m-cu małe ilości. Jak ktoś jest uczulony to nie ma różnicy czy w 5 czy w 12 miesiącu. A nutrition kosztuje ok. 15 zł chyba bo też zagęszczałam i starcza na długo bo te miareczki są takie mikro – jak pół małej płaskiej łyżeczki – i jest tam ta mączka a nie kasza więc zero uczulenia po tym. No i nie trzeba zagęszczac każdeg posiłku albo nie aż dwoma miarkami - nam starczała jedna.
#4342 | |||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() zakupy udane ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() zazdroszcze-moj nigdy sam nie zasnął .niestety zawsze trzeba go ziuziać, bujać tylko na spacerze zasypia ale jest warunek trzeba jechac ![]() Cytat:
![]() zakupy sliczne ![]() u nas tez od wczoraj maly marudny ![]() Cytat:
ja płynu do płukania wcale nie używam Cytat:
![]() trzymam kciuki za Emilke ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() trzymam kciuki za dobre wieści ![]() a u mnie mały dziś znów wariuje ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Zakorzenienie
|
bo to bliźniaki
![]() ![]() no właśnie ![]() ![]()
![]() |
#4344 |
Raczkowanie
|
hey dziewczyny
narzekałam wczoraj ze moje dziecko nie chce spać i ciągle płacze przed snem i dzisiaj pojechałam sobie do fryzjera i zostawiłam mojego Tz z małym -wracam a mały pojedzony i śpi - bez krzyku i płaczu ![]() tz połozyl go pod karuzelką, wsadzil smoka, mały troszke pomarudził i usnął. a ja jak próbuję go tylko wlozyc do łozeczka to jest krzyk, podkówki i lamenty. Nie wiem czy ja tak działam na dziecko ![]() ![]() ja płynu do płukania tez nie uzywam tylko proszek Lovela w płynie-lepiej sie wypłukuje, podobno im mniej chemii tym lepiej Edytowane przez maggol111 Czas edycji: 2011-06-24 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś miałam fajny dzień, wyspałam się
![]() poza tym byłyśmy o mojej przyjaciółki na kawce, ciastku i plotach ![]() ![]() teraz pije Karmi, zasmakowało mi ![]() i ide się kąpać, mała od godziny juz spi ![]() Montii nie mogę, Fabian normalnie wygląda jak pólroczne dziecko ![]() i jak fajnie fika, zabawki łapie, moja tak jeszcze nie potrafi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Zakorzenienie
|
agus87 ale jak chcesz sadzac do spacerówki? ;>
![]() |
#4347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój tż też świetrnie usypia małego skubaniec ![]() Mirabilka aha no to widzisz a ja bym policzyła teraz że taka miarka jak od mleka a jak taka mała mówisz to super ![]()
![]() |
#4348 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Zakorzenienie
|
nie sadzac
![]() mam spacerowke ktora sie rozkladana plasko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | ||||
Zadomowienie
|
nadrabiania ciag dalszy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() mniej jestem skrzywiona i mniej kręgosłup mnie boli ![]() Cytat:
![]() współczuję ![]() ![]() nie martw się może jeszcze zostanie mamusią mam koleżankę która 4 razy poroniła i teraz została szczęśliwą mamą ![]() Cytat:
![]() super Fabianek się bawi - kiedy mój tak będzie ![]() a moj ciagle nie spi ![]() ![]() a zmeczony jest bo ciagle ziewa i oczka pociera ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:29.