Microgynon 21/Rigevidon/Stediril 30/Levomine - wątek zbiorczy! - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe?
poniżej 20 lat 168 74,01%
powyżej 20 lat 59 25,99%
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-21, 23:00   #931
mychamycha
Zakorzenienie

Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne

Cytat:
Napisane przez martorka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja nie mam okresu w przerwach...
Miala tak ktoras?? bralam je 2 lata, i nagle przez 2 przerwy nie mam okresu wiec odstawilam na 2 miesiace, gdy wsztsko sie unormowalo znowu zacelam brac i znowu sie powtarza...
w ciazy nie jestem juz to sprawdzilam
Ale może sie zdarzyc, że nie dostanie się krwawienia podczas przerwy 7 -dniowej. Jeśli jesteś pewna, ze nie jesteś w ciąży, to wszystko jest jak najbardziej ok.
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 20:47   #932
martorka
Rozeznanie

GG do martorka

ale to juz ktorys raz :/
chyba pojde do lekarza
martorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 23:41   #933
Sissi7
Raczkowanie

Hej! Właśnie robiłam porządek w lekach i znalazłam microgynon 21 - kiedyś go brałam, potem odstawiłam i zostało jedno nietknięte opakowanie. Ważne do 06.2012.

Sprzedam lub wymienię się za kontracept, bo mi kompletnie niepotrzebne, a wywalać też szkoda ... ;p
Sissi7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 20:23   #934
jajamajka
Przyczajenie

Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy

mam takie pytanie wlasnie od dwuch dni mam przerwe w braniu microgynonu i nie mam okresu to moje pierwsze opakowanie i nie mam pojecia czy to jest normalne ? bardzo prosze o wmiare szybka odpowiedz bo umieram ze strachu
jajamajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 21:27   #935
chwast
Zakorzenienie

Słuchajcie... Mam dylemat.
Otóż Micro biorę od października 2010 roku. Wszystko jest ok, nie przytyłam, nie schudłam, cera nawet się polepszyła (chociaż bardziej jestem skłonna uwierzyć, że to sprawka dermatologa), w ciąży nie jestem.
Dylemat polega na tym, że mam dopiero 18 lat, a ponoć te tabletki mają silne stężenie hormonów i raczej nie przypisuje się ich młodym osobom.
Czy jeśli nie zmienię tabletek mogę mieć w przyszłości problem z zajściem w ciążę? To bardzo ważne, ponieważ nie chcę przez głupotę płacić czymś tak strasznym jak niemożliwość posiadania dziecka.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 07:06   #936
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez jajamajka Pokaż wiadomość
mam takie pytanie wlasnie od dwuch dni mam przerwe w braniu microgynonu i nie mam okresu to moje pierwsze opakowanie i nie mam pojecia czy to jest normalne ? bardzo prosze o wmiare szybka odpowiedz bo umieram ze strachu
normalne..... ja zawsze dostaję @ około 4 dnia po ostatniej tabletce więc nie masz co panikować......

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Czy jeśli nie zmienię tabletek mogę mieć w przyszłości problem z zajściem w ciążę? To bardzo ważne, ponieważ nie chcę przez głupotę płacić czymś tak strasznym jak niemożliwość posiadania dziecka.
po sobie wiem, że nie ma problemow z zajściem w ciążę..... mam dwie wspaniałe córki i obie są po odstawieniu microgynonu więc nie masz powodów do obaw a microgynon biorę koło 10 lat

pozdrawiam

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 11:29   #937
chwast
Zakorzenienie

To stężenie hormonów nie ma znaczenia? Wiem, że są takie tabletki dla nastolatek tzn młodych dziewczyn, po coś one chyba są

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-10, 16:20   #938
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

wg mnie to o tym jakie tabletki możesz brać powinien zdecydować lekarz.....

Stary 2011-07-11, 08:55   #939
Czarnaroe
Rozeznanie

Ja np już nigdy nie będę brać tabletek antykoncepcyjnych ponieważ uważam, że zmiany hormonalne przez które przeszłam nie wpłynęły na moje zdrowie dobrze, od ponad roku mam alergie (roztocza, kakao) - astmę (uprawiam sport, czasami jest na prawdę ciężko) i cholera wie co jeszcze mi się przytrafi
Moja koleżanka mówi, że jej mama przez tabletki ma zaćmę ale wystąpiła u niej o wiele później.
Po prostu uważam, że tabletki to zła rzecz. Każdy ma swoje zdanie, ja chciałam się nim podzielić z wami
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 21:01   #940
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez johambina Pokaż wiadomość
wg mnie to o tym jakie tabletki możesz brać powinien zdecydować lekarz.....
Zdecydował, byłam prywatnie niby u zaufanego bo przed tem do jego ojca chodziła moja ciotka, matka, kuzynka, teraz ojciec przeszedł na emeryturę i pałeczkę przejął syn.
Wówczas ginekolog powiedział, że zapisze mi te tabletki bo mają niskie stężenie hormonów - dopiero ciotka chłopaka powiedziała mi, że mają bardzo duże
Stary 2011-07-15, 11:37   #941
madziuniaaaaa
Raczkowanie

GG do madziuniaaaaa

Hej ... rowniez biore microgynon i zastanawiam sie , dostaje okres w 4 dniu przerwy ale on sie przedluza gdy zaczynam brac nastepne opakowanie , to normalne , czy organizm sie poprostu przyzwyczaja; dodam ze dobrze sie czuje po tabletkach , pozdr.

madziuniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 11:01   #942
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziuniaaaaa Pokaż wiadomość
Hej ... rowniez biore microgynon i zastanawiam sie , dostaje okres w 4 dniu przerwy ale on sie przedluza gdy zaczynam brac nastepne opakowanie , to normalne , czy organizm sie poprostu przyzwyczaja; dodam ze dobrze sie czuje po tabletkach , pozdr.
Z tego co pamiętam to normalne, ja miałam chyba tak że się przedłużało o 2 dni i zawsze wiedziałam kiedy się skończy ale musi się jeszcze ktoś wypowiedzieć
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 14:26   #943
madziuniaaaaa
Raczkowanie

GG do madziuniaaaaa

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam to normalne, ja miałam chyba tak że się przedłużało o 2 dni i zawsze wiedziałam kiedy się skończy ale musi się jeszcze ktoś wypowiedzieć
oki jestem chyba przy 5 opakowaniu <nie pamietam dokladnie> u mnie trwa jakies 3 dni jest to lekkie palmienie, koncowka okresu, po jakim czasie ci mineło ? a moze bede musiala zmienic na inne tabletki

Stary 2011-07-19, 00:17   #944
elle17
Raczkowanie

Ja też biorę Microgynon. W piątek zacznę 10. opakowanie, są to moje pierwsze tabletki.
U mnie krwawienie zaczyna się na ogół 4. dnia przerwy i trwa 4 dni. Pierwszego i ostatniego dnia jest to lekkie plamienie, 2 środkowe dni są dniami mocniejszego krwawienia.
Ogólnie nie narzekam na te tabletki . Czuję się po nich bardzo dobrze, skutków ubocznych nie odczuwam żadnych. Tabletki mi jednym słowem bardzo odpowiadają, nie czuję potrzeby zmieniania ich na inne .
elle17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 23:51   #945
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Cytat:
Napisane przez madziuniaaaaa Pokaż wiadomość
oki jestem chyba przy 5 opakowaniu <nie pamietam dokladnie> u mnie trwa jakies 3 dni jest to lekkie palmienie, koncowka okresu, po jakim czasie ci mineło ? a moze bede musiala zmienic na inne tabletki
HEJ to jest zupelnie normalne, jesli dobrze sie czujesz nie musisz zmieniac tabletek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-20, 11:36   #946
madziuniaaaaa
Raczkowanie

GG do madziuniaaaaa

Cytat:
Napisane przez Wenaa Pokaż wiadomość
HEJ to jest zupelnie normalne, jesli dobrze sie czujesz nie musisz zmieniac tabletek
skoro tak to ok dzieki wielkie za odp ... pozdrowionka

Stary 2011-07-29, 17:06   #947
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87
Dot.: MICROGYNON 21 - wątek zbiorczy

Hej!
Od trzech lat stosuję tabletki antykoncepcyjne, od ponad roku jest to właśnie Microgynon21. Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, że odkąd jestem na tabletkach przytyłam ok 5 kg, co przy moim wzroście (156 cm) wizualnie jest bardzo widoczne. Jem rozsądnie, próbowałam zażywać więcej ruchu - żadnym sposobem nie idzie się tych kilogramów pozbyć, schodzi mi max 1-1,5 kg i tyle. A nigdy z wagą nie miałam problemów, chyba że odwrotnie - przemianę materii miałam błyskawiczną. Mam już umówioną wizytę u ginekologa, ale dopiero 19 sierpnia, i tak się zastanawiam, co lekarz może mi zaproponować... Tabletki to dla mnie jednak najwygodniejsze rozwiązanie, z tym że brałam już takie o niższej zawartości hormonów (Yasminelle) ale fatalnie się po nich czułam... No ale to było trzy lata temu...

Mam pytanie, czy któraś z Was też miała taką sytuację, że odstawiała/zmieniała hormony ze względu na problemy z wagą? Udało się coś z tym zrobić i jak?
Stary 2011-08-25, 12:07   #948
odczyn zasadowy
Przyczajenie

Jestem na początku 4 opakowania Microgynonu, i niestety będę musiała go zmienić, bo skutki uboczne nie minęły.
Na początku byłam z tych tabletek b. zadowolona, nie przytyłam, urósł mi biust (nieznacznie, ale w moim przypadku to i tak dobrze ), niestety już podczas 1 opakowania zaczęły się zawroty głowy, silne mdłości (ok 3-4 godzin po przyjęciu tabletki). Dodatkowo jakiś czas temu, już podczas brania Microgynonu rozwinęła się u mnie nerwica... Podejrzewam, że tabletki nie są tu bez winy, na wszelki wypadek chcę je zmienić, zwłaszcza że jak już wspominałam jestem na 4 opakowaniu a mdłości nie ustępują
odczyn zasadowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 03:28   #949
LadyLauran
Przyczajenie

Przeczytałam tutaj wypowiedzi i teraz to już mam tak mieszane uczucia co do tych tabletek..... Nawet się nie spodziewałam, że tak dużo skutków ubocznych może być

Dostałam Mycrogynon ponieważ terapią hormonalną zapobiegają mojej bezpłodności. Idiotycznie to brzmi, ale mam skłonność do policystycznych jajników.

Przed braniem tabletek miewałam okres bardzo obfity, bolesny, długi i nie wiem czy można nazwać do nie regularnym jeśli albo go nie bywało przez rok nawet albo był co dwa tygodnie....

Pierwsze tabletki jakie dostałam to Yaz. Wybrałam trzy listki ponieważ lekarz stwierdził, że okres który dostawałam co równe co nawet mniej wiecej pory dnia nawet 14 dni jest zwykłym plamieniem. (ładne mi plamienie jak trwało 6-9 dni, było bolesne jak mało kiedy i leciało że mnie jak z zabitej świnki jak to mówi mój partner) Nie pasowało mi to wcale ponieważ miałam może ze 3-5 dni w miesiącu kiedy mogłam współżyć bez okresu... Po 3 miesiącu się nie uregulowało, lekarz nie chciał mi zmienić tabletek to zmieniłam lekarza. Dostałam Micro.

W czwartem wzięłam ostatnią tabletkę z pierwszego listka i oto spostrzeżenia:
-okresu brak - jestem przerażona
- boleści brak (zawsze pare dni przed miesiączką miewałam głuche bóle jajników podczas szczytowania teraz nic a nic)
- piersi bez zmian(mam malutkie a przy Yazie miałam teochę pełniejsze)
-waga/figura bez zmian. Co jestem w szoku bo razem z braniem tych tabletek rzucilam palenie.
- SPAC mogę wiecznie.... Mój partner pracuje na zmiany ostatnio miał noce i spał w dzień i gdy wracał to byłam wyspana i wstawałam by funkcjonowac, a teraz nie wiem kiedy nawet do łóżka wchodzil i ostatnio mój rekord bez ani jednej pobudki to 27 godzin......
-muchy w nosie mam co wstanę. Ryczę bez powodu i jak to mnie wkurza! No. Głupie uczucie jak denerwujesz się na samą siebie że płaczesz bez powodu...
- na koniec. Libido spadło mi do zera lub niżej. No niby w głowie mi się chce, ale jakoś moje ciało stawia wyraźne opory... No dajcie spokój....

Finalnie:
Ja nie wiem co mam zrobić, okresu nie mam nie wiem czy po test lecieć czy nie.. Nie powinnam być w ciąży, ale jak sobie pomyślę to wszystko zawsze jest możliwe ... Nic mnie nie kręci, z łóżka ciężko wstać, a żeby było śmieszniej to mieszkam w Anglii i byłam w Polsce u lekarza i umówiłam się z nim na wizytę no teraz już za dwa miesiące, myślałam iść tutaj do lekarza, ale jakoś mam opory przed każdym rodzajem ginekologa...Dlatego w sumie w życiu byłam tylko 3 razy.... Wolałabym dopiero za dwa miesiące dopiero jakiegoś odwiedzić.

Noi tyle na ten temat.

Edytowane przez LadyLauran
Czas edycji: 2011-09-19 o 00:23 Powód: zduplikowala mi sie wiadomosc
LadyLauran jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-18, 03:48   #950
LadyLauran
Przyczajenie

.

Edytowane przez LadyLauran
Czas edycji: 2011-09-19 o 00:21 Powód: zduplikowala mi sie wiadomosc
Stary 2011-09-18, 06:23   #951
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez LadyLauran Pokaż wiadomość
W czwartem wzięłam ostatnią tabletkę z pierwszego listka i oto spostrzeżenia:
-okresu brak - jestem przerażona
no to akurat nie jest jakims problemem.... ja ostatnia tabletkę biorę w środę i okres dostaję w niedziele... więc wydaje mi się, że do jutra (w sensie do poniedziałku, nawet wtorku) nie masz co panikować.....
pozostałe objawy typu senność, nadpobudliwość, humory i cała reszta mogą być reakcją na hormony.... ale również (o ile nie wykluczasz tego) mogą być objawami ciąży.... póki co bym nie panikowała i poczekała.... poza tym to pierwsze opakowanie więc poczekałabym ze 3msc żeby cokolwiek powiedzieć.....

Stary 2011-09-19, 00:29   #952
LadyLauran
Przyczajenie

Okresu dostałam dzisaj... No tyle że spanikowałam.
Ale co do bólu to naprawdę mniej boli. Wcześniej miałam tak silne bóle, że zwykły apap czy nurofen tylko delikatnie osłabiały ból, a dzisiaj w skali 1-10 ból 3.
Ząb mnie bardziej boli od brzucha \o/
Ale spię zawodowo z łóżka dopiero teraz się zebrałam żeby odczytać wiadomości od wczoraj... Ale dziękuję za radę. Zobaczymy jak będzie później może się wyreguluje..
Stary 2011-10-02, 10:14   #953
chwast
Zakorzenienie

Witam. Przyjmuję Micro 21 dzisiaj kupiłam w aptece opakowanie zupełnie inne. Nie zielone tylko białe, dni tygodnia są po angielsku a w nazwie jest napisane MICROGYNON 30. Czy to sa te same tabletki? Nie rozumiem i nie wiem czy mogę je przyjmować,to bardzo ważne ponieważ jeśli będą działały jakoś inaczej tzn jakiś inny skład to mogę zajść w ciążę poprzez przerwanie cyklu. W internecie czytałam, że to niby te same tabletki ale wolę spytać na wizażu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-02, 20:00   #954
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

najlepiej sprawdź skład tych co masz i tych 21.... podejrzewam, że to jest to samo...
no i nie powinno sie nic dziać po nich

Stary 2011-10-05, 16:00   #955
chwast
Zakorzenienie

Tak to jest to samo faktycznie, dzięki Teraz znów mam problem: nie wiem jak to się stało ale przez przypadek wzięłam rano DWIE tabletki zamiast jednej.
CO mam teraz zrobić? W internecie niektórzy piszą, że po prostu skrócić przerwę i tyle, a niektórzy, że wziąć tabletkę z innego opakowania i pod koniec ją zażyć.
Co sądzicie?
Stary 2011-10-05, 16:30   #956
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Tak to jest to samo faktycznie, dzięki Teraz znów mam problem: nie wiem jak to się stało ale przez przypadek wzięłam rano DWIE tabletki zamiast jednej.
CO mam teraz zrobić? W internecie niektórzy piszą, że po prostu skrócić przerwę i tyle, a niektórzy, że wziąć tabletkę z innego opakowania i pod koniec ją zażyć.
Co sądzicie?
spokojnie możesz zrobić przerwę dzień wcześniej po prostu
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 18:43   #957
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
spokojnie możesz zrobić przerwę dzień wcześniej po prostu
dokładnie... po prostu jak skończysz opakowanie to zrób przerwę 7dni a potem zaczniesz brac kolejne opakowanie.... @ przesunie ci się o jeden dzień ale poza tym bedzie wszystko ok

Stary 2011-10-05, 18:57   #958
Blond_Venus
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Blond_Venus

a ja debilka posłuchałam się koleżanek, zamiast iść do lekarza to sama sobie zmieniłam, bo mi powiedziały,że to jest tańsza wersja Jasmin! i tak sobie je z rok brałam a dziś jak mnie moja lekarka zobaczyła to od razu powiedziała,że mi się strasznie cera popsuła i jak się dowiedziała,że biore microgynon to opierdziel dostałam, bo to są zupełnie inne tabletki... znow mi przepisała Jasmin, mam nadzieje,że po tym mi się cera poprawi...
Blond_Venus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 18:59   #959
buntowniczkaa
Raczkowanie

hej wszystkim ;*
Mam pytanie.
Chodzi mi o listki. Nie ma zadnej numeracji, ktora pierwsza powinnam wziac. Sa tylki strzalki (ukladajace sie w caly zamkniety cykl) i dni. Nie ma poczatkowej, ani koncowej. Czy to bez znaczenia ktora wezme jako pierwsza? Jesli okres dostane np. w czwartek, mam wziac czwartkowa, mimo iz jest ona w samym srodku calego cyklu? Od ktorego momentu zaczelyscie brac tabletke?

Nie wyjdę dziś z tobą baby na techno
Nie pójdę z tobą pod ręke po molo
Nigdy w życiu nie pokocham chłopaka,
Który słucha disco polo!
buntowniczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 19:51   #960
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

buntowniczka od pierwszego dnia okresu bierz... jeśli to bedzie wtorekto od wtorku, jeśli poniedzialek to od poniedziałku....

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości