|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
BAN stały
|
Dot.: SZUKAM - tytułu filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (wątek zbiorczy)
hej, czy może któraś z was czytała biografię Leonarda da Vinci. Chętnie bym coś o nim przeczytała. Jakby co poproszę autora i tytuł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1112 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: SZUKAM - tytułu filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (wątek zbiorczy)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.filmweb.pl/film/Nowe+%C5%BCycie-2008-300023 ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Ja natomiast szukam tytułu filmu, który oglądałam dosyć dawno - ok 10 lat temu i pamiętam że zrobił na mnie wrażenie ale nie pamiętam kompletnie tytułu. ![]() Podaję strzępki fabuły: Akcja dzieje się chyba w stanach, pamiętam że na przedszkole/szkołę, raczej w małym mieście) napada kilku bandytów, chyba w maskach ale nie jestem pewna. Biorą te dzieciaki i panią przedszkolankę/nauczycielkę za zakładników i gdzieś tam ich porywają. Dzieci są raczej małe, tak do 10 lat. Idą przez jakieś takie półpustynne, półstepowe prerie (charakterystyczne dla stanów). Nie wiem czy porwali je dla okupu, czy po prostu nie wiedzieli co z nimi zrobić a one widziały ich twarze, nie pamiętam o co chodziło. Cała akcja jednak doprowadza do tego, że te dzieciaki nabierają pewności siebie i wspomagane przez panią przedszkolankę próbują się wyrwać z niewoli tym bandziorom, aż w końcu tak się organizują, że zabijają swoich prześladowców i uwalniają się. Film pokazuje że w ekstremalnych przypadkach każdy zrobi wszystko dla uratowania własnego życia - w tym przypadku -scena gdzie małe dzieci planują i organizują cała akcję i zabijają dużych, bezwzględnych mężczyzn robi duże wrażenie. Na końcu chyba pokazane są organy tych bandziorów w słoikach stojące na półkach w szkole jako eksponaty naukowe, ale nie wiem czy mi się nie pomieszała ta scena z innym filmem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1115 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szukam tytułu piosenki
dziewczyny co to za piosenka co leci na stronie głównej reserved??
![]() |
#1116 |
Zadomowienie
|
Yeasayer - O.N.E.
![]()
![]() |
#1117 |
Raczkowanie
|
dziękuję eloi - jesteś cudowna!!!!
właśnie o ten film mi chodziło! - myślałam o nim co jakiś czas, opowiadałam znajomym ale nikt nie umiał mi powiedzieć co to za film... Nie pomyślałam o najprostszym rozwiązaniu - zapytać cudowne, mądre, uczynne wizażanki!!! jeszcze raz dziękuję - zaraz go sobie zapuszczę... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1118 |
Przyczajenie
|
Proszę pomóżcie mi. Szukam piosenki ale wiem jedynie jak wyglądał teledysk wykonawcy nie znam ani słów. Akcja teledysku toczy się w domu. Czasami jednak ujęcia są takie że wokalista śpiewa jak by na scenie do mikrofonu na statywie chyba. w domu tym leży ciało przykryte płótnem, trwa stypa ludzie płaczą. Na koniec wokalista szepce coś małej dziewczynce. Okazuje się że trupem jest wokalista a zabójczyni kobieta która nad nim płakał.
Pomóżcie jeśli ktoś wie o co chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1119 |
Wtajemniczenie
|
...na końcu teledysku (albo czarno-białego albo kręconego nocą) jest twarz mężczyzny, odnóża pasikonika (albo innego gada
![]() w tytule jest chyba słowo "night" ![]() poproszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1120 |
Zadomowienie
|
Kto jest wykonawcą tej fajnej pioseneczki z reklamy Heyah?
http://www.youtube.com/watch?v=oyqwBeI6f8I |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1121 |
Przyczajenie
|
Czytałam kiedyś książkę o dziewczynie wychowującej się w rodzinie Świadków Jehowy. Pamiętam, że był motyw jej matki (macochy?) odwiedzającej kobietę, która straciła dziecko. Dziewczyna była w szoku jak ta matka zaczęła wmawiać tej kobiecie, że ona też kiedyś straciła i spotkania jej pomogły. Ktoś kojarzy? Z góry dzięki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
"(...)Jestem... sądzę , że jestem ateistką , nie wierzę niestety w Boga - wyjąkała usprawiedliwiająo. - Na raka –Roswitha kłmała bez zmrużenia okiem(...)"Zauważyłam, że kurczowo chwyta się swymi chudymi palcami futryny drzwi, tak jakby się bała, że za chwilę się przewroci. - Naprawdę chętnie pani pomogę - Pomoc? Jak? –zapytała przytłumionym głosem. - Wygląda pani na samotną zranioną i nieszczęśliwą–wyjaśiła Roswitha, a jej głos brzmiał wspołczująco. - Chciałbym teraz jednak zamknąćdrzwi, pani wybaczy - powiedziała spokojnie kobieta, niemająca pojęcia, że dobrze wiemy, co się jej przydarzyło. - Też byłam kiedyś bardzo nieszczęśiwa –powiedział szybko Roswitha. - Nie chciałabym już dłużej rozmawiać nie czuję się dobrze –wyszeptała kobieta, probując zamknąćdrzwi, ale Roswitha złapała ręką za futrynę - Mnie także umarło dziecko –powiedziała ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. Smutna kobieta jęknęła, słsząc słowa Roswithy, i przysłoniła rekami bladą twarz. - Tak, ponieważ było bardzo chore –dodała z całą mocą Roswitha, a ja nie mogłam wprost uwierzyć, że ona skłamała. Ale dlaczego to robiła? Co chciała tym osiągnąć? Kłamstwo było w końu grzechem. Był zabronione. - Pani dziecko umarło? –w tej samej chwili zapytała smutna kobieta roztrzęsionym głosem. Roswitha przytaknęła. - Na co? – rzuciła szybko. Jeśli to ten fragment masz na myśli , to pochodzi on z książki "Chłód od raju - prawdziwa historia Hannah" J.Frey Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1123 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wizażanki, a znacie może jakeś ksiązki/filmy które opowiadałyby o parze zakochanych, gdzie on/ona musi wyjechać z kraju/przeprowadzić się i muszą się rozstać? Poczytałabym sobie coś takiego na lato ![]() ![]() Edytowane przez Panna Isia Czas edycji: 2011-06-27 o 13:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1124 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1125 |
Rozeznanie
|
Poszukuję tytułu filmu który widziałam na polsacie
![]() Opowiadał o kobiecie której w wypadku zginął mąż i na drugi dzień on żył później trzeciego dnia znów nie żył itp. Czas się po prostu cofał i wszyscy myśleli ,że ona zwariowała odebrali jej chyba dziecko...ogółem film znany i też znana aktorka w nim grała ,ale nie mogę sobie przypomnieć jaka ;/
![]() |
#1126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1127 |
Rozeznanie
|
![]() |
#1128 |
Raczkowanie
|
witam, szukam książki dla dzieci, której bohaterem jest bobas (niemowlak, który coraz bardziej rośnie), historia opowiadana z perspektywy tego właśnie bobasa, który opowiada co się dzieje, jak rodzice się nim zajmują, jak ma wysypkę itp itd. w książce są bardzo proste rysunki ilustrujące wydarzenia, na okładce o ile pamiętam jest właśnie bobas, bez włosów, w samej pieluszcze.
niestety zupełnie nie pamiętam tytułu ani autora, z góry dziękuję za pomoc!
![]() |
#1129 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() szukam filmu... dawno temu leciał w tv ( dawno czytaj jakieś 5-10 ) o ile dobrze pamiętam pewien mężczyzna nie dawał rady wyrobić się z czasem, więc się sklonował, i było ich 3 : ) ale był też klon klona, który był troszkę głupkowaty ( skutek uboczny klonowania klona ) z tego co pamiętam była to komedia, jednak mogę się mylić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.filmweb.pl/film/M%c4%99%c...cona-1996-7697#
![]() |
![]() |
#1131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1132 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=98703 z tym , że na okładce jest bobas bez włosków , ale w śpioszkach i na ręcach mamy . Albo może seria o Maksie B.Lingren i E.Eriksson , w pierwszej , "Pieluszka Maksa " , na okładce jest pieluszka , którą trzyma Maks ( raczej w sumie dość wyrośnięty bobas i do tego z włoskami ![]() http://merlin.pl/Pieluszka-Maksa_Bar.../1,584634.html Jeśli to jednak nie te serie , to może pamiętasz więcej szczegółów ? Format książki ? Raczej książeczka do oglądania czy raczej do czytania ? Stara / nowa ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1133 |
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo za podpowiedzi, ale chodzi mi o starą książkę, na pewno była dostępna w okolicach 1985 roku i później, wiem, że bohaterem był niemowlak/bobas - dziecko, które własnymi słowami opowiada co się dzieje wokół niego, a tu zabawa z psem, tam mama gotuje obiad itp, niestety nie wiem czy były to raczej osobne opowiadanka czy po prostu kolejne rozdziały. w książce były zarówno obrazki, jak i tekst (obrazki były raczej dodatkiem ilustrującym opowieści bobasa). niestety nie pamiętam wiele więcej, mam przed oczami wizerunek dziecka, chłopczyka raczej, w pieluszcze (majtkach) siedzącego na podłodze albo bawiącego się grzechotką albo pokrytego wyspką, ale nic ponad to nie pamiętam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 |
Przyczajenie
|
Ja mam taki problem: prześladuje mnie pewien obrazek z kwejka. Nie mogę go teraz znaleźć, ale był kilka razy na głównej. Zapętlający się GIF, prawdopodobnie z jakiegoś filmu.
Wyglądał tak: Ciemno, widać jakby łóżko od boku, leżą na nim dwie osoby. No, może "osoby". Na pierwszym planie na boku leży jakiś potworas z wielkimi oczami, humanoidalny, przykryty cały kocem i jakby gapi się na wprost i trochę szczerzy zęby. Za nim leży kobieta, chyba opiera się na łokciu i taką tak ostrożnie próbuje złapać ten koc potworasa, żeby go odkryć i sprawdzić kto koło niej leży, tak mi się wydaje. I jest bardzo wystraszona. Czy ktoś wie z jakiego to filmu? Najwyżej potem będę spać przy zapalonym świetle. Ale nie mogę wywalić tego obrazka z pamięci. Szkoda, że nie mogę go znaleźć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://archiwumallegro.pl/patrz_mamo...650285898.html A wiki mówi , że to mogą być inne z tej serii (?):
![]() Edytowane przez eloi Czas edycji: 2011-07-15 o 12:28 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1138 |
Raczkowanie
|
tak! chodzi dokładnie o część "Hej mamo, hej tato" z bobasem na okładce, wielkie dzięki!
![]() |
#1139 |
Konto usunięte
|
czy toś kojarzy tytuł angielskiego sitcomu: akcja zawsze się działa w hotelu na recepcji tudzież w hotelowej restauracji. Ów hotel prowadziło małżeństwo. Wysoki, szczupły wąsaty facet i jego żona. Sitcom jest raczej starej produkcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:53.