SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorczy) - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-19, 16:48   #1111
sweet_sofia
BAN stały

Dot.: SZUKAM - tytułu filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (wątek zbiorczy)

hej, czy może któraś z was czytała biografię Leonarda da Vinci. Chętnie bym coś o nim przeczytała. Jakby co poproszę autora i tytuł.
sweet_sofia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 22:28   #1112
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa
Dot.: SZUKAM - tytułu filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (wątek zbiorczy)

Cytat:
Napisane przez sweet_sofia Pokaż wiadomość
hej, czy może któraś z was czytała biografię Leonarda da Vinci. Chętnie bym coś o nim przeczytała. Jakby co poproszę autora i tytuł.
Jest teraz w kioskach seria 'Wielkie Biografie'. Pewnie w Empiku jeszcze się załapiesz na część o da Vincim
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 21:43   #1113
marakuska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Panna Isia Pokaż wiadomość
Jesteście moją ostatnią nadzieją!!!
Kilka dni temu bylam w sklepie, żeby kupkić książkę. Kilka metrów ode mnie stały dwie dziewczyny. Ja przeglądałam różne lektury, one rozmawiały. W pewnym momencie usłyszałam strzępy ich rozmowy, które bardzo mnie zainteresowały. Jedna opowiadała drugiej fragment jakiejś książki (albo filmu, już nie pamietam). Otóż do jakiegoś szpitala trafił meżczyzna w bardzo cieżkim stanie -miał wypadek samochodowy. Po wybudzeniu się z operacji dowiaduje się, że jego dziecko i żona (którzy byli z nim w aucie) zginęli. Facet popada w depresję ale nadal przebywa w szpitalu. Jednym z lekarzy (albo to był inny zawód: może psycholog, pielęgniarka??) jest młoda kobieta, której kilka m-cy wczesniej mąż też zginął w wypakdu. Z czasem między tą lekarką(?) a pacjentem zaczyna się rodzić uczucie i... tylko tyle usłyszałam/zapamiętałam
Na pewno coś pokręciłam, słyszałam tylko fragmenty ich rozmów. Wiem, że moglam je zapytać tytuł tego utworu, ale bylo mi straszliwie głupio się przyznać, że je podsłuchiwałąm Poza tym nie miałam odwagi...
Kojarzy któraś z Was film/książkę o takiej mniej-więcej fabule? Proszę! Szalenie mnie ona ciekawi!

PS. Na pewno coś pokręciłam, więc jeśli kojarzycie jakikolwiek utwór choć trochę podobny do tgeo opisanego przeze mnie, to proszę, podajcie tytuł!
Panna Isia -mnie ten opis skojarzył się z filmem Lazarus Project, polski tytuł "Nowe życie". Tylko że tu nie było wypadku, tylko nowe życie w eksperymentalnej wiosce dla skazanego na śmierć przestępcy. Wypadek i śmierć żony i córki wciskali mu w tej psychiatrycznej wiosce w której się znalazł, ale nie pamiętam już co było prawdą a co nie bo było wiele zwrotów akcji, nawet przyjemnie się oglądało. Tu masz linka do opisu:
http://www.filmweb.pl/film/Nowe+%C5%BCycie-2008-300023

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Ja natomiast szukam tytułu filmu, który oglądałam dosyć dawno - ok 10 lat temu i pamiętam że zrobił na mnie wrażenie ale nie pamiętam kompletnie tytułu.

Podaję strzępki fabuły:

Akcja dzieje się chyba w stanach, pamiętam że na przedszkole/szkołę, raczej w małym mieście) napada kilku bandytów, chyba w maskach ale nie jestem pewna. Biorą te dzieciaki i panią przedszkolankę/nauczycielkę za zakładników i gdzieś tam ich porywają. Dzieci są raczej małe, tak do 10 lat. Idą przez jakieś takie półpustynne, półstepowe prerie (charakterystyczne dla stanów). Nie wiem czy porwali je dla okupu, czy po prostu nie wiedzieli co z nimi zrobić a one widziały ich twarze, nie pamiętam o co chodziło. Cała akcja jednak doprowadza do tego, że te dzieciaki nabierają pewności siebie i wspomagane przez panią przedszkolankę próbują się wyrwać z niewoli tym bandziorom, aż w końcu tak się organizują, że zabijają swoich prześladowców i uwalniają się. Film pokazuje że w ekstremalnych przypadkach każdy zrobi wszystko dla uratowania własnego życia - w tym przypadku -scena gdzie małe dzieci planują i organizują cała akcję i zabijają dużych, bezwzględnych mężczyzn robi duże wrażenie.
Na końcu chyba pokazane są organy tych bandziorów w słoikach stojące na półkach w szkole jako eksponaty naukowe, ale nie wiem czy mi się nie pomieszała ta scena z innym filmem Jakby ktoś skojarzył to proszę o podpowiedź...
marakuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 16:05   #1114
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marakuska Pokaż wiadomość
Ja natomiast szukam tytułu filmu, który oglądałam dosyć dawno - ok 10 lat temu i pamiętam że zrobił na mnie wrażenie ale nie pamiętam kompletnie tytułu.

Podaję strzępki fabuły:

Akcja dzieje się chyba w stanach, pamiętam że na przedszkole/szkołę, raczej w małym mieście) napada kilku bandytów, chyba w maskach ale nie jestem pewna. Biorą te dzieciaki i panią przedszkolankę/nauczycielkę za zakładników i gdzieś tam ich porywają. Dzieci są raczej małe, tak do 10 lat. Idą przez jakieś takie półpustynne, półstepowe prerie (charakterystyczne dla stanów). Nie wiem czy porwali je dla okupu, czy po prostu nie wiedzieli co z nimi zrobić a one widziały ich twarze, nie pamiętam o co chodziło. Cała akcja jednak doprowadza do tego, że te dzieciaki nabierają pewności siebie i wspomagane przez panią przedszkolankę próbują się wyrwać z niewoli tym bandziorom, aż w końcu tak się organizują, że zabijają swoich prześladowców i uwalniają się. Film pokazuje że w ekstremalnych przypadkach każdy zrobi wszystko dla uratowania własnego życia - w tym przypadku -scena gdzie małe dzieci planują i organizują cała akcję i zabijają dużych, bezwzględnych mężczyzn robi duże wrażenie.
Na końcu chyba pokazane są organy tych bandziorów w słoikach stojące na półkach w szkole jako eksponaty naukowe, ale nie wiem czy mi się nie pomieszała ta scena z innym filmem Jakby ktoś skojarzył to proszę o podpowiedź...
Chyba chodzi Ci o film australijski "Fortress" z 1986 roku
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 19:49   #1115
jane...
Raczkowanie

GG do jane...
Dot.: Szukam tytułu piosenki

dziewczyny co to za piosenka co leci na stronie głównej reserved??

Schwytana <3
jane... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-23, 09:27   #1116
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jane... Pokaż wiadomość
dziewczyny co to za piosenka co leci na stronie głównej reserved??
Yeasayer - O.N.E.

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 21:53   #1117
marakuska
Raczkowanie

dziękuję eloi - jesteś cudowna!!!!

właśnie o ten film mi chodziło! - myślałam o nim co jakiś czas, opowiadałam znajomym ale nikt nie umiał mi powiedzieć co to za film... Nie pomyślałam o najprostszym rozwiązaniu - zapytać cudowne, mądre, uczynne wizażanki!!!
jeszcze raz dziękuję - zaraz go sobie zapuszczę...
marakuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 22:30   #1118
Ksiezycowa panna
Przyczajenie

Proszę pomóżcie mi. Szukam piosenki ale wiem jedynie jak wyglądał teledysk wykonawcy nie znam ani słów. Akcja teledysku toczy się w domu. Czasami jednak ujęcia są takie że wokalista śpiewa jak by na scenie do mikrofonu na statywie chyba. w domu tym leży ciało przykryte płótnem, trwa stypa ludzie płaczą. Na koniec wokalista szepce coś małej dziewczynce. Okazuje się że trupem jest wokalista a zabójczyni kobieta która nad nim płakał.
Pomóżcie jeśli ktoś wie o co chodzi.
Ksiezycowa panna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-25, 16:56   #1119
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

...na końcu teledysku (albo czarno-białego albo kręconego nocą) jest twarz mężczyzny, odnóża pasikonika (albo innego gada) i pnie drzew

w tytule jest chyba słowo "night"

poproszę o pomoc
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 18:55   #1120
oczarowana
Zadomowienie

Kto jest wykonawcą tej fajnej pioseneczki z reklamy Heyah?

http://www.youtube.com/watch?v=oyqwBeI6f8I
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 20:16   #1121
Alice_Cullen
Przyczajenie

Czytałam kiedyś książkę o dziewczynie wychowującej się w rodzinie Świadków Jehowy. Pamiętam, że był motyw jej matki (macochy?) odwiedzającej kobietę, która straciła dziecko. Dziewczyna była w szoku jak ta matka zaczęła wmawiać tej kobiecie, że ona też kiedyś straciła i spotkania jej pomogły. Ktoś kojarzy? Z góry dzięki.
Alice_Cullen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-27, 13:19   #1122
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alice_Cullen Pokaż wiadomość
Czytałam kiedyś książkę o dziewczynie wychowującej się w rodzinie Świadków Jehowy. Pamiętam, że był motyw jej matki (macochy?) odwiedzającej kobietę, która straciła dziecko. Dziewczyna była w szoku jak ta matka zaczęła wmawiać tej kobiecie, że ona też kiedyś straciła i spotkania jej pomogły. Ktoś kojarzy? Z góry dzięki.
"(...)Jestem... sądzę , że jestem ateistką , nie wierzę niestety w Boga - wyjąkała usprawiedliwiająo.
Zauważyłam, że kurczowo chwyta się swymi chudymi palcami futryny drzwi, tak jakby się bała, że za chwilę się przewroci.
- Naprawdę chętnie pani pomogę
- Pomoc? Jak? –zapytała przytłumionym głosem.
- Wygląda pani na samotną zranioną i nieszczęśliwą–wyjaśiła Roswitha, a jej głos brzmiał wspołczująco.
- Chciałbym teraz jednak zamknąćdrzwi, pani wybaczy - powiedziała spokojnie kobieta, niemająca pojęcia, że dobrze wiemy, co się jej przydarzyło.
- Też byłam kiedyś bardzo nieszczęśiwa –powiedział szybko Roswitha.
- Nie chciałabym już dłużej rozmawiać nie czuję się dobrze –wyszeptała kobieta, probując zamknąćdrzwi, ale Roswitha złapała ręką za futrynę
- Mnie także umarło dziecko –powiedziała ku mojemu wielkiemu zdziwieniu.
Smutna kobieta jęknęła, słsząc słowa Roswithy, i przysłoniła rekami bladą twarz.
- Tak, ponieważ było bardzo chore –dodała z całą mocą Roswitha, a ja nie mogłam wprost uwierzyć, że ona skłamała. Ale dlaczego to robiła? Co chciała tym osiągnąć?
Kłamstwo było w końu grzechem. Był zabronione.
- Pani dziecko umarło? –w tej samej chwili zapytała smutna kobieta roztrzęsionym głosem.
Roswitha przytaknęła.
- Na co? – rzuciła szybko.
- Na raka –Roswitha kłmała bez zmrużenia okiem(...)"

Jeśli to ten fragment masz na myśli , to pochodzi on z książki "Chłód od raju - prawdziwa historia Hannah" J.Frey

Cytat:
dziękuję eloi - jesteś cudowna!!!!

właśnie o ten film mi chodziło! - myślałam o nim co jakiś czas, opowiadałam znajomym ale nikt nie umiał mi powiedzieć co to za film... Nie pomyślałam o najprostszym rozwiązaniu - zapytać cudowne, mądre, uczynne wizażanki!!!
jeszcze raz dziękuję - zaraz go sobie zapuszczę...
Stary 2011-06-27, 13:29   #1123
Panna Isia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sunny Tiger Pokaż wiadomość
Hmmm.... skojarzyło mi się trochę z "Szóstym" Agnieszki Lingas-Łoniewskiej... też była akcja w szpitalu, głównej bohaterce mąż zginął w wypadku. Ona pracowała w grupie śledczej czy coś tak... jeśli wystarczająco mocno pokręciłaś to może być to
Cytat:
Panna Isia -mnie ten opis skojarzył się z filmem Lazarus Project, polski tytuł "Nowe życie". Tylko że tu nie było wypadku, tylko nowe życie w eksperymentalnej wiosce dla skazanego na śmierć przestępcy. Wypadek i śmierć żony i córki wciskali mu w tej psychiatrycznej wiosce w której się znalazł, ale nie pamiętam już co było prawdą a co nie bo było wiele zwrotów akcji, nawet przyjemnie się oglądało. Tu masz linka do opisu:
http://www.filmweb.pl/film/Nowe+%C5%BCycie-2008-300023
Dziękuję

Wizażanki, a znacie może jakeś ksiązki/filmy które opowiadałyby o parze zakochanych, gdzie on/ona musi wyjechać z kraju/przeprowadzić się i muszą się rozstać? Poczytałabym sobie coś takiego na lato

Edytowane przez Panna Isia
Czas edycji: 2011-06-27 o 13:37
Panna Isia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 20:24   #1124
Alice_Cullen
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość

Jeśli to ten fragment masz na myśli , to pochodzi on z książki "Chłód od raju - prawdziwa historia Hannah" J.Frey

Tak! Dzięki Muszę sobie zapisać, żeby znów nie zgubić.
Alice_Cullen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:38   #1125
Natka518
Rozeznanie

Poszukuję tytułu filmu który widziałam na polsacie
Opowiadał o kobiecie której w wypadku zginął mąż i na drugi dzień on żył później trzeciego dnia znów nie żył itp. Czas się po prostu cofał i wszyscy myśleli ,że ona zwariowała odebrali jej chyba dziecko...ogółem film znany i też znana aktorka w nim grała ,ale nie mogę sobie przypomnieć jaka ;/
Stary 2011-07-06, 17:41   #1126
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Natka518 Pokaż wiadomość
Poszukuję tytułu filmu który widziałam na polsacie
Opowiadał o kobiecie której w wypadku zginął mąż i na drugi dzień on żył później trzeciego dnia znów nie żył itp. Czas się po prostu cofał i wszyscy myśleli ,że ona zwariowała odebrali jej chyba dziecko...ogółem film znany i też znana aktorka w nim grała ,ale nie mogę sobie przypomnieć jaka ;/
"Premonition" z Sandrą Bullock
Stary 2011-07-06, 21:48   #1127
Natka518
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
"Premonition" z Sandrą Bullock
oo Dziękuje
Stary 2011-07-09, 20:32   #1128
mekinking
Raczkowanie

witam, szukam książki dla dzieci, której bohaterem jest bobas (niemowlak, który coraz bardziej rośnie), historia opowiadana z perspektywy tego właśnie bobasa, który opowiada co się dzieje, jak rodzice się nim zajmują, jak ma wysypkę itp itd. w książce są bardzo proste rysunki ilustrujące wydarzenia, na okładce o ile pamiętam jest właśnie bobas, bez włosów, w samej pieluszcze.
niestety zupełnie nie pamiętam tytułu ani autora, z góry dziękuję za pomoc!
mekinking jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 00:10   #1129
powaznanierozwazna
Raczkowanie

Witam
szukam filmu... dawno temu leciał w tv ( dawno czytaj jakieś 5-10 )
o ile dobrze pamiętam pewien mężczyzna nie dawał rady wyrobić się z czasem, więc się sklonował, i było ich 3 : ) ale był też klon klona, który był troszkę głupkowaty ( skutek uboczny klonowania klona ) z tego co pamiętam była to komedia, jednak mogę się mylić
powaznanierozwazna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-10, 06:11   #1130
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
Napisane przez powaznanierozwazna Pokaż wiadomość
Witam
szukam filmu... dawno temu leciał w tv ( dawno czytaj jakieś 5-10 )
o ile dobrze pamiętam pewien mężczyzna nie dawał rady wyrobić się z czasem, więc się sklonował, i było ich 3 : ) ale był też klon klona, który był troszkę głupkowaty ( skutek uboczny klonowania klona ) z tego co pamiętam była to komedia, jednak mogę się mylić
mężowie i żona z Michaelem Keatonem
http://www.filmweb.pl/film/M%c4%99%c...cona-1996-7697#
Stary 2011-07-10, 20:19   #1131
powaznanierozwazna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ennkaa Pokaż wiadomość
mężowie i żona z Michaelem Keatonem
http://www.filmweb.pl/film/M%c4%99%c...cona-1996-7697#
Dziękuję
powaznanierozwazna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:12   #1132
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mekinking Pokaż wiadomość
witam, szukam książki dla dzieci, której bohaterem jest bobas (niemowlak, który coraz bardziej rośnie), historia opowiadana z perspektywy tego właśnie bobasa, który opowiada co się dzieje, jak rodzice się nim zajmują, jak ma wysypkę itp itd. w książce są bardzo proste rysunki ilustrujące wydarzenia, na okładce o ile pamiętam jest właśnie bobas, bez włosów, w samej pieluszcze.
niestety zupełnie nie pamiętam tytułu ani autora, z góry dziękuję za pomoc!
Właściwie jedyne , co mi przychodzi do głowy , to seria o Kamyczku autorstwa C.L'Heureux i H.Desputeaux , zaczynająca się od "Kamyczek.Moje narodziny" i ciągnącej się tak bodajże do 5 roku życia bohatera ->
http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=98703
z tym , że na okładce jest bobas bez włosków , ale w śpioszkach i na ręcach mamy .
Albo może seria o Maksie B.Lingren i E.Eriksson , w pierwszej ,
"Pieluszka Maksa " , na okładce jest pieluszka , którą trzyma Maks ( raczej w sumie dość wyrośnięty bobas i do tego z włoskami ) . No i pies . ->
http://merlin.pl/Pieluszka-Maksa_Bar.../1,584634.html
Jeśli to jednak nie te serie , to może pamiętasz więcej szczegółów ? Format książki ? Raczej książeczka do oglądania czy raczej do czytania ? Stara / nowa ?
Stary 2011-07-12, 16:50   #1133
mekinking
Raczkowanie

dziękuję bardzo za podpowiedzi, ale chodzi mi o starą książkę, na pewno była dostępna w okolicach 1985 roku i później, wiem, że bohaterem był niemowlak/bobas - dziecko, które własnymi słowami opowiada co się dzieje wokół niego, a tu zabawa z psem, tam mama gotuje obiad itp, niestety nie wiem czy były to raczej osobne opowiadanka czy po prostu kolejne rozdziały. w książce były zarówno obrazki, jak i tekst (obrazki były raczej dodatkiem ilustrującym opowieści bobasa). niestety nie pamiętam wiele więcej, mam przed oczami wizerunek dziecka, chłopczyka raczej, w pieluszcze (majtkach) siedzącego na podłodze albo bawiącego się grzechotką albo pokrytego wyspką, ale nic ponad to nie pamiętam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 23:54   #1134
MissTaritt
Przyczajenie

Ja mam taki problem: prześladuje mnie pewien obrazek z kwejka. Nie mogę go teraz znaleźć, ale był kilka razy na głównej. Zapętlający się GIF, prawdopodobnie z jakiegoś filmu.

Wyglądał tak:
Ciemno, widać jakby łóżko od boku, leżą na nim dwie osoby. No, może "osoby". Na pierwszym planie na boku leży jakiś potworas z wielkimi oczami, humanoidalny, przykryty cały kocem i jakby gapi się na wprost i trochę szczerzy zęby. Za nim leży kobieta, chyba opiera się na łokciu i taką tak ostrożnie próbuje złapać ten koc potworasa, żeby go odkryć i sprawdzić kto koło niej leży, tak mi się wydaje. I jest bardzo wystraszona.

Czy ktoś wie z jakiego to filmu?
Najwyżej potem będę spać przy zapalonym świetle.
Ale nie mogę wywalić tego obrazka z pamięci. Szkoda, że nie mogę go znaleźć
MissTaritt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 08:08   #1135
Sophie86
Zadomowienie

Cytat:
dziękuję bardzo za podpowiedzi, ale chodzi mi o starą książkę, na pewno była dostępna w okolicach 1985 roku i później, wiem, że bohaterem był niemowlak/bobas - dziecko, które własnymi słowami opowiada co się dzieje wokół niego, a tu zabawa z psem, tam mama gotuje obiad itp, niestety nie wiem czy były to raczej osobne opowiadanka czy po prostu kolejne rozdziały. w książce były zarówno obrazki, jak i tekst (obrazki były raczej dodatkiem ilustrującym opowieści bobasa). niestety nie pamiętam wiele więcej, mam przed oczami wizerunek dziecka, chłopczyka raczej, w pieluszcze (majtkach) siedzącego na podłodze albo bawiącego się grzechotką albo pokrytego wyspką, ale nic ponad to nie pamiętam.
Wiem o jaką książkę chodzi, tylko niestety nie mogę sobie przypomnieć ani autora, ani tytułu. Może pomoże Ci to (albo komuś kto pamięta autora i tytuł ), że to książka zagranicznego autora i właściwie chodzi o serię książek - było o tym, jak się czuje dziecko w brzuchu matki, okres niemowlęctwa, bycie kilkulatkiem. Na pewno to był zbiór historii - każdy rozdział stanowił całość, były bardzo dowcipnie napisane. Było dużo ilustracji. Okładka biała, z ilustracją w niebieskiej chmurce.

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 09:55   #1136
mekinking
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sophie86 Pokaż wiadomość
Wiem o jaką książkę chodzi, tylko niestety nie mogę sobie przypomnieć ani autora, ani tytułu. Może pomoże Ci to (albo komuś kto pamięta autora i tytuł ), że to książka zagranicznego autora i właściwie chodzi o serię książek - było o tym, jak się czuje dziecko w brzuchu matki, okres niemowlęctwa, bycie kilkulatkiem. Na pewno to był zbiór historii - każdy rozdział stanowił całość, były bardzo dowcipnie napisane. Było dużo ilustracji. Okładka biała, z ilustracją w niebieskiej chmurce.
o, to, to! to jest nas dwie. ja nadal nie przypomniałam sobie nic więcej, ale faktycznie okładka miała w sobie coś z niebieskości.
Stary 2011-07-15, 12:27   #1137
eloi
Rozeznanie

Cytat:
o, to, to! to jest nas dwie. ja nadal nie przypomniałam sobie nic więcej, ale faktycznie okładka miała w sobie coś z niebieskości.
A może było to coś z serii ( seryjki ) Willa Breinholsta ? Pierwsze wydania miały najwyraźniej coś chmurkowo - dymkowego ( w archiwum allegro znalazłam jedną z książek pt."Patrz mamo patrz tato " ) ->

http://archiwumallegro.pl/patrz_mamo...650285898.html

A wiki mówi , że to mogą być inne z tej serii (?):
  • Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
  • Dzieci, najlepszy wynalazek od czasów Adama i Ewy
  • Hej Mamo, hej Tato
  • Hej mamo, hej tato, hej wszyscy...
  • Kocham mamę, tatę i... spaghetti
Przyznaję , że mocno mnie ciekawi czy to to , czy jeszcze nie , wciągnęło mnie to mini-dochodzenie

Edytowane przez eloi
Czas edycji: 2011-07-15 o 12:28 Powód: literówka
Stary 2011-07-16, 20:35   #1138
mekinking
Raczkowanie

tak! chodzi dokładnie o część "Hej mamo, hej tato" z bobasem na okładce, wielkie dzięki!
Stary 2011-07-17, 20:18   #1139
201606210931
Konto usunięte

czy toś kojarzy tytuł angielskiego sitcomu: akcja zawsze się działa w hotelu na recepcji tudzież w hotelowej restauracji. Ów hotel prowadziło małżeństwo. Wysoki, szczupły wąsaty facet i jego żona. Sitcom jest raczej starej produkcji.
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 20:20   #1140
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
czy toś kojarzy tytuł angielskiego sitcomu: akcja zawsze się działa w hotelu na recepcji tudzież w hotelowej restauracji. Ów hotel prowadziło małżeństwo. Wysoki, szczupły wąsaty facet i jego żona. Sitcom jest raczej starej produkcji.
Allo Allo!?
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości