|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4081 |
Rozeznanie
|
Dot.: Języki się rozkręcają, nogi biegają a mamuśki wciąż gadają (list-grud 2009)
zebra - też uważam, że żłobek nie jest jakimś genialnym rozwiązaniem dla dziecka i nie posyłam ale jeśli ktoś musi, bądź uważa, że to dobre, to wiadomo, że nie potępiam
![]() katev- Amelka rzeczywiście cudna - jaką ma żabę do kąpieli na głowę!!! I grzywkę fajną. Zastanawiałam się nad grzywką dla Millki ale jej chyba ładniej bez... Jasne, jak czujesz, że dla Was żłobek, to dobre rozwiązanie, to posyłaj. Sama wiesz, co dla Was najlepsze ![]() ![]() gucia - żłobki i przedszkola, to na pewno nie jest zło, choć tak jak pisałam, uważam, że miejsce dziecka w wieku żłobkowym jest przy mamie. Ale to tylko moje stanowisko i moje decyzje. Myślę też, że żłobki dziś i wczoraj to nie to samo. Dziś rodzice mają większy wpływ na to, jak to wszystko wygląda. Poza tym dlaczego miałabym sądzić, że ktoś wybiera się np. na pedagogikę, żeby krzywdzić dzieci... Coś tu chyba nie tak w takim myśleniu. ![]() ![]() Ech... Odwieźliśmy Leona do szkoły... Strasznie cicho i smutno bez niego... Chyba będę musiała się dłuuugo przyzwyczajać do jego dopołudniowej nieobecności. Się poryczałam nawet... ![]() W klasie mojego syna jest 29osób... Masakra... Nie wiem jak można nad tym tłumem zapanować i jeszcze mieć w miarę indywidualne podejście. Tym bardziej, że w klasie sześciolatki. No i jedna rodzicielka, która jest nauczycielką stwierdziła, że trzeba do wójta pismo pisać, żeby zrobił dwie klasy. No i ok. tylko nawet jak zatrudnią dodatkowego nauczyciela, to klasy nie będzie więc pewnie będą dwie zmiany... Nie wyobrażam sobie, żeby mój siedmiolatek myślał o angielskim o godzinie 16 np... Mam nadzieję, ze jakoś fajnie się to rozwiąże. Co do Millki, to wcześnie dużo mówiła ale w ostatnich dniach tak język się jej rozplątał, że szok!!! Pytam:Co robisz??? Odp:Nuty ubielam (Buty ubieram). Dużo rozumie, używa słów w odpowiednich sytuacjach i łączy całe zdania, nawet trzy wyrazy. krowa-kułwa ![]() żółw-łów plosię nieeeee... kiedy czegoś nie chce zwroty typu - mamo daj, usiądź, wstań jak zje, to odnosi lub oddaje talerz i mówi albo diki albo kujejedzie (dziękuję) pciepciapciam - przepraszam i wiele, wiele innych słów po swojemu i całkiem poprawnie. ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Właśnie teraz bawiła się klamerkami do prania i nagle wstaje i rozkładając ręce mówi: Nie dam lady! Ostatnio się jej spytałam co daje krowa, a ona na to: mleko. Byłam w szoku że zapamiętała, bo czytałyśmy raz książkę, która o tym mówi... Taka jest słodka!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4082 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Języki się rozkręcają, nogi biegają a mamuśki wciąż gadają (list-grud 2009)
Dziewczyny gratuluje postępów maluszków, u nas z mową nadal chińszczyzna, a z siku nadal pampers
![]() ![]() ![]() co do żłobków, to ja też nie jestem ani za ani przeciw. Osobiście cieszę się ze mam warunki finansowe jakie mam i nie muszę isc do pracy, bo wolę sama Wojtka wychowywać. Ale za rok od września na bank dam go do przedszkola, ale głównie ze względu na kontakt z innymi dzieciakami któego mu aktualnie brak. ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Joaśka Katev- super fotki ![]()
#4083 |
Zakorzenienie
|
a to mój malarz z wczoraj
ślubowaliśmy - 20.09.2008 ![]() Wojtuś - ur. 06.12.2009 ![]() Ewunia - ur. 10.01.2013 ![]() Edytowane przez gochaa_p Czas edycji: 2011-09-13 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4084 |
Zakorzenienie
|
aj dziewczyny! chyba trzeba będzie pomalutku zastanawiać się nad tytułem nowego wątku
![]()
#4085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Malarz uroczy! Póki co ja myśleć nie potrafię. Millka śpi i chyba też się zdrzemnę zanim po Leona pójdziemy, bo głowa mi pęka. Niestety nie od pomysłów... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4086 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam warunków finansowych, ale kasy nawet na żłobek, czy niańke też nie i wychodzi na jedno czy robie czy nie, bo albo zarobie u siebie na niańke albo posiedze w domu i wyjde na zero... A jakby mama przyjechała może uda się iść do pracy, a jakby nie to pujde jak Piotruś dostanie się do przedszkola. Trudno... Ale nic nie jest dla mnie tak cenne jak te 2 lata, które już z nim spędziłam! Widziaąłm wszystkie postępy, słyszałam pierwsze słowo, dostałam pierwszego całusa itd. A jeszcze niejedno przed nami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4087 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a żłobek kasy brak-niania to już całkiem...A poza tym uważam ,że dziecko tak do 4 roku powinno być przy mamusi ![]()
![]() |
#4088 |
Zakorzenienie
|
Martuś ogólnie dużo razy słyszałam\czytałam jak psychologowie się wypowiadali, ze tak do 3 roku dziecko chłonie jak gąbka i dobrze żeby było w domu jednak. Są wyjątki oczywiście- ale Piotruś do nich nie należy. Cycuś na całego, nadwrażliwiec do tego. On zdecydowanie musi dorosnąć do przedszkola.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4089 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gratulacje wytrwalosci w usypianiu, moja w dzien jak i na wieczore kładzie sie do łóżeczka z flasią jak zje to ja leze na łóżku oczy zamkiete nie odzywam sie i ona szybko zasypia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzien dobry ![]()
![]() |
#4090 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Każda mama musi wybrać sama. Ja ze swoim też najchętniej bym siedziała, aż będzie szedł do zerowki ![]() Ale uważam że jest juz na tyle odchowany ze w żłobku sobie poradzi, a nawet z całej sytuacji wyciągnie plusy.
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-09-02 o 13:18 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4091 |
Zakorzenienie
|
Cześć Mamuśki
![]() Widzę, że żłobek na tapecie. Filuś chodzi do żłobka od 9 sierpnia ![]() Tylko, że już drugi raz chory jest, nic poważnego bo jakiś wirusowy katarek, no ale znowu 3 dni siedział w domu, tym razem Tatuś wziął zwolnienie, bo ja miałam ważną konferencję no i rozpoczęcie roku szkolnego ![]() Ze żłobkiem poszło jakoś gładko, tylko dwa dni był krócej, a potem już zostawał od 7.30 do 16.30 ( bo żłobek w Chorzowie, u nas nie ma prywatnego, więc go TŻ zawozi i odbiera po pracy), ja też jakoś to zniosłam dzielnie, nie płakałam ani nic z tych rzeczy. Czekamy cały czas na miejsce w tym miejskim żłobku, bo prywatny to koszt koło 850 zł, a publiczny jakieś 400 zł, więc różnica spora. I widzę, że przez to przebywanie z dziećmi się rozwinął i sobie chwalę ![]() W każdym razie, według mnie jeśli mam wybierać między nianią a żłobkiem, mimo chorób wolę żłobek. Poza tym, nie umiem sobie wyobrazić, żeby obca baba u mnie w chałupie siedziała ![]() Co innego jak była Mama ![]() Moje dziecko od 4 dni mówi do mnie " Mama pusiusici" ale za cholerę nie wiem o co mu chodzi ![]() I na pewno nie chodzi o sikanie, bo sprawdzałam ![]() ![]() Co do smoczka i szmatki, dalej używa do spania. Nie mogę wszystkiego na raz mu odbierać, czytałam że dziecko nie radzi sobie z więcej niż jedną stratą na raz. Więc skoro stracił babcię, to z odebraniem smoczka poczekam jeszcze troszkę, a koszulę do lulania przycinam systematycznie, żeby była coraz mniejsza ![]() Ja jakoś sobie radzę, chociaż różnie bywa, ale nie mam wyboru tak naprawdę przecież ![]() Zdjęcia dzieciaczków super, same księżniczki i książęta u nas na wątku ![]() Guciu ten Twój pracodawca to naprawdę kawał gnoja ![]() Najważniejsze, że z fasolką wszystko ok ![]() Dzięki dziewczynki za pamięć ![]() Kachulko, dzięki za PW ![]()
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2011-09-02 o 13:42 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4092 |
Zakorzenienie
|
Konspi brawa dla Stasia ze taki dziely i odważny chłopczyk
![]() U mnie dzis jak na pierwszy dzien nie bylo źle jeden chłopczyk bardzo płakał i niestety nie byłam w stanie mu pomóż ![]() ![]() I jedna dziewczynka 2,5 roku weszła dzielna bawiła sie ładnie i po godzinie zateskniła za mama i przez cały czas popłakiwała i na kolanach siedziała. Wiec jak na pierwszy dzien pobytu w przeszkolu było dobrze ![]()
#4093 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4094 | |
Zakorzenienie
|
Witaj brombusiu super ze do nas zaglądnełas
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4095 |
Zadomowienie
|
hello
![]() Melduję się we wrześniu i pewnie dużo razy się odzywać nie będę ![]() ![]() Blanka do żłobka chodzi już okrągły miesiąc i w dalszym ciągu jestem zachwycona,rozwija się pięknie, leci jak burza z nowymi słowami itd. Mówi pełnymi zdaniami,zrobiła się bardzo samodzielna.. aż smutno czasem, że już coraz mniej mamusi potrzebuje ![]() ![]() paaaaa mamusie, Blanka u babci więc red bull już czeka i nauka wzywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4096 |
Zakorzenienie
|
Czesc Brombusiu,fajnie ze jestes
![]() ![]() ![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4097 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Oj nie zazdroszcze nauki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4098 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki ![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
![]() a Tobie - powodzenia w nauce ![]()
![]() |
#4099 |
Zakorzenienie
|
Brombi jak dobrze Cie widzieć
![]() U nas nawet ze żłobkiem jest tak, że pierwszeństwo ,mają dzieci rodziców pracujących, ale tylko pierwszeństwo- jak się jest na liscie rezerwowej to się idzie tylko w góre listy ![]() Zresztą ja się bardziej nastawiam na pomoc mamy w styczniu i poszukiwania pracy. A do przedszkola będzie miał jeszcze sporo czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4100 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() Zdjęcia dzieciaczków jak zwykle przurocze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4101 | |
Wtajemniczenie
|
dzień doberek
![]() wpadłam zobaczyć co u Was słychać ![]() jak tam dzieciaczki które chorowały? zdrowe już?? myślę że tak ![]() Agusia już na szczęście zdrowa ![]() Pawełek też zdrowy i narazie odpukać nie chorował dziewczyny ale ostatnio dostałam prezent od kuzynki z pyrzyc ![]() dostałam bardzo ale to bardzo dużo ciuszków dla Pawełka po jej synku, który ma 3latka, wszystko tak superowe z H&M i 5-10-15 oraz poprzywożone z niemiec ![]() jestem szczęśliwa bo ubrania naprawde i buty zadbane jakby nowe, to ogromna pomoc bo aż tak dużo teraz nie muszę wydawać kasiurki na ubrania. a Pawełek rośnie jak na drożdżach ![]() będzie mały elegancik ![]() A Agusia pięknie robi siusiu i kupe już w łazience do muszli ![]() czasem robi tylko siusiu do nocnika ale tak to przerzuciła się już na ubikację ![]() pampersa zakładam tylko do spania na noc i jak idziemy gdzieś do sklepów ale zazwyczaj pampers jest wtedy suchy ![]() co do żłobka to jestem przeciwna no ale pracowac nie muszę ale gdybym pracowała to niestety wtedy byłabym zmuszona więc żłobek jest dobrym wyjściem ale dla rodziców pracujących i dziwię się rodzicom, którzy siedzą w domu a posyłają dzieci wcześnie do żłobka czy przedszkola bo chcą trochę miec czasu dla siebie ale to takie moje zdanie ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
![]() i zapomniałam powiedzieć że Pawełek jednak też jest bez smoka ![]() a tak mnie to gryzło że smoczek miał na początku ![]() i nie wiem czy nie ząbkuje wcześnie tak jak Agusia bo strasznie ostatnio sobie marudzi i wpycha piąstki do buzi ![]()
Edytowane przez aniulka8204 Czas edycji: 2011-09-04 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4102 |
Wtajemniczenie
|
oglądnęłam jeszcze raz zdjęcia dzieciaczków
są świetne ![]() Madziu Twoja parka jest superowa ![]() to ja też wstawię Aga ostatnio nie daje odpocząć gumowcom ![]() ![]() a na drugim była strasznie zmęczona i usnęła na trzecim to Pawełek podczas kąpieli
![]() |
#4103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to Ci kuzynka cudny prezent zrobiłą ![]() Gratuluje kupy do sedesu, łał, kiedy u nas tak będzie ![]() Co do matek siedzących w domu i posyłających dzieci do przedszkola - to ja będą jedną z nich! ![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a dlaczego poślesz wcześnie do przedszkola? ja pośle dopiero jak będą musieli iść czyli chyba tak zwana zerówka lub może rok wcześniej ale takich maluszków to szkoda mi oddawać skoro i tak siedze w domu
![]() ![]() |
![]() |
#4105 |
Zakorzenienie
|
Aniu super prezent Ci zrobiła! A dzieciaczki cudne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4106 |
Wtajemniczenie
|
no super
![]() tylko większość jeszcze za duża ale pare rzeczy mogę już wykorzystać, i z czasem jak będzie rósł to reszta ![]() ![]() i przed chwilą pomagała mi wyciągać naczynia ze zmywarki ![]()
![]() |
#4107 |
Wtajemniczenie
|
pokażę Wam pare rzeczy
![]() |
#4108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no że jużnie wspomne o tymże chciałąbym pomału wrócić do życia zawodowego, może na początek jakiś kurs? zobaczymy
![]() |
#4109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no jest w tym trochę racji ![]() a co do dzieci to my nie mamy problemu bo u nas co chałpa to dziecko w roczniku Agi i Pawełka, ponoc tu był wysyp dzieci na tej ulicy w tym czasie ![]() ooo to gratuluję chęci do nauki bo mi by się już nie chciało ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po za tym mam dość sporą przerwę w pracy i wrócić do zawodu bez dodatkowych szkoleń będzie mi na pewno bardzo ciężko :/ a w sklepie nie chce już pracować ![]() u nas jest niby dziecko w wieku Wojtka (9 m-cy straszy) al e nie ma z nim kontaktu bo ja z mamę Igorka kontaktu nie mam (troche dziwni ludzie), a po za tym - dzieci brak, tzn gdzieś tam we wsi są ale ja nie pochodzę stad i tutaj nikogo nie znam wiec... jest jak jest.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.