|
|
#121 | |
|
na przekór do celu
|
Dot.: TAK dla Kobiet! -edukacja seksualna, antykoncecpja, aborcja
Cytat:
jednak nie wiem jak podobny ból może odczuwać zarodek, który nawet nie zdaje sobie sprawy kim jest? ![]() jedyny ból jaki może odczuwać to ból fizyczny. więc nie ma po co sobie wyobrażać, że coś poza nim jeszcze czuje... a i zauważ że nie wspominałam nigdzie o 6 tygodniu ![]() nie jestem złośliwa, nie chcę żebyś odbierała tak moje posty, po prostu piszę swoje zdanie o tym że ból duszy zarodka nie istnieje. nie chciałabym jakichś nieporozumień
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-10-22 o 17:43 |
|
|
|
|
|
#122 |
|
BAN stały
|
Możee jestem jakaś przewrażliwiona, ale odniosłam wrażenie, że inni uważają mnie za głupszą bo nie wiem, że dusza nie ma nerwów.
|
|
|
|
|
#123 |
|
na przekór do celu
|
myślę że nikt nie uważał iż sądzisz że dusza ma nerwy i przez to czuje
![]() ja przynajmniej zrozumiałam o co chodzi, z tym że w wypadku takiego zalążka życia, jakim jest zarodek nie da się o czymś takim mówić...
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Dosiaczku,
doprawdy nie rozumiem po co wklejasz po raz kolejny jakieś cytaty o tej 6-tygodniowej ciąży. ![]() Co to ma do rzeczy? Układu nerwowego nadal nie ma wykształconego, więc nadal nie czuje. Czyżby jednak chodziło faktycznie o ten ból duszy?
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
:/
Bez kitu. Jasne, wszystko jedno. Zrobić jawny zabieg w godziwych warunkach i móc kogoś posądzać o ewentualne błędy w sztuce vs. zrobić zabieg po kryjomu w "jakichś tam" warunkach przez "kogoś tam" kogo się wreszcie znajdzie i pomimo odpłatności zabiegu - w razie czego zostać na lodzie, bo wszystko robione na lewo, i zarówno w interesie i kobiety i lekarza jest udawać, że zabiegu nie było. No fakt, nie ma różnicy.
|
|
#126 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe, bo w ,,normalnych'' legalnych przypadkach jakichkolwoiek zabiegów medycznych, lekarz i tak zwykle pozostaje niewinny, bo każdy ma prawo się mylić, albo i tak dalej pracuje i ma się świetnie i żadne roszczenia pacjenta nie pomagają. A tak poza tym taka kobieta jak szuka pomocy u innego lekarza, wcale nie musi mówić, kto jej to robił, a nawet sama nie ponosi odpowiedzialności za zabieg. Paradoksalnie- lekarz dokonujący aborcji nielegalnie, nawet lepiej się przykłada i stara, by nic się potem złego nie działo, bo wie , że taka kobieta może go podpierdzielić i dostanie po d.... A legalnie np. w szpitalu??? to legal, Ma Pani zastrzeżenia???? Trudno błąd lekarski Edytowane przez 201605021613 Czas edycji: 2011-10-26 o 07:54 |
|
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Aborcja jest w pełni bezpieczna gdy przeprowadzana metodą pompki próżniowej. Niestety w polskim podziemiu nie uświadczysz takiego urządzenia bo to podejrzane tak więc zabiegi przeprowadza się poprzez łyżeczkowanie a to przy braku precyzji może doprowadzić do uszkodzenia macicy.
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aborcja legalnie - aborcja w podziemiu to jest niebo a ziemia jeśli chodzi o warunki i konsekwencje
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
znam i polubilam te inicjatywe na fejsie. podpisac sie tez podpisze.
żołądź to nie dąb uważam.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podsumowując: jeśli dla kogoś to ważne, niech zbiera podpisy - ale bez uzasadniania, że to postulaty wszystkich kobiet! Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#131 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
a czemu nie refundowane? coś mi się wydaje że więcej osób by po nie sięgnęło, albo chociaż wcześniej, gdyby były tańsze...
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, tylko kompetentni ludzie nie pojawią się od wprowadzenia jakiegoś nowego papierka (ustawy).
Zresztą kraje, w których edukacja seksualna jest o wiele bardziej popularna niż u nas niekoniecznie dobrze na tym wyszły (Wlk Brytania).Co do refundacji to generalnie jestem przeciwna, zresztą jeśli ktoś chociaż minimalnie myśli o konsekwencjach swoich działań to zainwestuje sam te kilkanaście zł/mc |
|
|
|
|
#133 |
|
na przekór do celu
|
Hmm, wydaje mi się że lepiej by było jakby te zajęcia jednak były, a nie wchodzę na wizaż i widzę: "wczoraj kochałam się z chłopakiem, dziś boli mnie brzuch, czy to są ruchy dziecka?".
No i rzadko które tabletki kosztują kilkanaście złotych. Są w ogóle takie?
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale po pierwsze, nie każda dziewczyna może akurat te stosować. A po drugie niektóre mogą stosować właściwie tylko prezerwatywy - ja np. Hormony odpadają, globulki podrażniają, spirali ginekolog nie chce założyć, bo nie rodziłam. Więc wychodzi jednak drożej niż kilkanascie zł/miesiąc. Mimo wszystko to mniej niż utrzymanie dziecka, więc nie ma wyjścia.
|
|
|
|
|
|
#135 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2011-10-30 o 10:34 |
||
|
|
|
|
#136 |
|
na przekór do celu
|
pisałam o tym - patrz wyżej
![]() no i to łączenie npr z prezerwatywą to jest metoda, ale pytanie czy każdy będzie grzecznie czekał na to kiedy npr pozwoli się kochać?
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiec nie trzeba na nic czekać
|
|
|
|
|
|
#139 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
mimo wszystko nie na moje nerwy taka metoda...
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że wygodniej jest wziąć tabletkę niż rozgryzać te metody kalendarzykowe, ale czy w związku z tym każdy ma po trochu dopłacać do czyjegoś zabezpieczenia?? Przecież te refundacje nie biorą się z kieszeni polityków tylko wszystkich podatników.
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co masz na myśli pisząc o edukacji seksualnej w Wielkiej Brytanii? Czyżbyś uważała, że nastoletnie ciąże biorą się tam przez to, że dzieciom się w szkole mówi o współżyciu i zabezpieczeniu? Jeżeli tak, polecam lepiej zapoznać się z tematem. |
|
|
|
|
|
#142 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
chyba wolę się dołożyć nic słyszeć o porzuconym dziecku przez 13-latkę.
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
No jasne, moim zdaniem reundacja generalnie jest niesprawiedliwa.
W kwestii UK - Nie mówię, że to JEDYNY powód, ale jednak istnieje tu pewna zależność - powszechna edukacja seksualna, nieograniczony wręcz dostęp do śr. antykoncepcyjnych a liczba ciąż wśród nastolatek największa... Rzecz w tym, że są inne sposoby na zmniejszenie zjawiska niechcianych ciąż, które z sukcesem wprowadza się np. w niektórych częściach USA - ale o tym pewnie wiesz, sądząc po Twoim protekcjalnym tonie. ![]() Moim zdaniem, gdyby działaczkom tego typu ruchów zależało na tych "biednych kobietach" mogłyby pomóc im we własnym zakresie a nie narzucać coś całemu społeczeństwu... Jest przecież pewna grupa osób, dla których antykoncepcja a tym bardziej aborcja są nieakceptowalne - wydawanie ich pieniędzy na takie rzeczy jest bardzo nie w porządku! To tak jakby państwo produkowało futra, zbierając na to równą składkę od wszystkich - także wegetarian, ekologów, albo po prostu zwolenników sztucznych materiałów. Niech każdy płaci za siebie, po prostu... Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2011-10-30 o 23:30 |
|
|
|
|
#144 |
|
na przekór do celu
|
no to zacznijmy od wprowadzenia płatnej edukacji - no bo dlaczego ja mam finansować to że inni się uczą, jak ja z tego nie korzystam?
służba zdrowia - niech w każdym przypadku wizyta będzie płatna, dlaczego moje pieniądze mają leczyć panią Kowalską z przeziębienia. więzienia - niech się same utrzymują, pewnie długo nie dają rady i bandyci będą biegać po ulicach, ale co mnie to, ja ich finansować nie chce. podsumowując: tak się nie da.
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Płatna edukacja i służba zdrowia jak najbardzie!. de facto teraz też mamy płatną, tyle, że skrajnie nieefektywną i źle zarządzaną... No cóż mam zupełnie inny pogląd na tą sprawę, dlatego też nie lubię kiedy tego typu akcje są reklamowane jako "głos wszystkich kobiet" itd.
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapamiętam sobie, trafia w sedno
|
|
|
#147 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
póki płaci się na edukację i służbę zdrowia, to czemu nie płacić na to. to by się wydawało sprawiedliwe, jak jedni mają marchewkę to drudzy też chcą mieć marchewkę.
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
Jestem za wprowadzeniem edukacji książkowej dostosowanej do wieku dziecka. Kiedy są jeszcze małe niech będą dawane rodzicom, coś w stylu 'jak rozmawiać z dzieckiem'. Kiedy są duże i miałyby uczęszczać na zajęcia z edukacji seksualnej niech dostają książki, rzetelnie opisane, z obrazkami ( w sensie co gdzie w ciele kobiety/mężczyzny się znajduje), opisy co i jak, po prostu literatura fachowa dla młodzieży. Będzie im ona leżała na półce i zawsze będą mogli do niej sięgnąć. A nie będzie, że w szkole się krępują bo Pani, która sama się krępuje albo jest nadto rzeczowa , opowiada 'takie' rzeczy. Nie wszyscy dorastają psychicznie tak samo dlatego to wszystko musi być dostosowane do nich. Jedna 15 latka będzie myślała o chłopakach, całowaniu itp. ale inna będzie się jeszcze bawiła w chowanego na podwórku. Dlatego mimo, iż w szkole są lekcje biologii na których omawiane jest np. zapłodnienie to pozniej na forach kwitną głupie pytania, bo wtedy akurat te osoby nie potrzebowały tej wiedzy, a teraz nie mają skąd czerpać inf..
Konkluzja wypowiedzi -> rzetelna literatura obowiązkowa do trzymania w domu! (bo raczej mało który młody człowiek pojdzie po takowa do biblioteki, a w internecie jet wszystko ale nie usystematyzowane). Zaoszczędzimy na wypłatach dla daremnych prowadzących zajęcia .
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Celebre - pewnie zaoszczedziłoby się na wypłatach, ale znów trzebaby zatrudnić ludzi, którzy sprawdzaliby, czy wszyscy rodzice dostosowali się do nowego prawa, poza tym - pewnie byłby to początek wielkich kłótniświatopoglądowych jak opisać w tych książeczkach sprawy homoseksualizmu NP... No i to trochę koszmarne, karać ludzi za to, że nie kupili dzieciom jakiejś kolejnej-narzuconej z góry książeczki, nie sądzisz?
Generalnie rodzice powinni mieć jak największą wolność w wychowywaniu swoich dzieci, Jeden kupi na 5e urodziny pluszowego penisa a inny podsunie coś typu "o dziewczętach dla dziewcząt" - i po co wprowadzać tu jakieś regulacje?? Co do słowa "wszystkich" - rzeczywiście, ale jest ono trochę domyślnie. Nie uważam, żeby np. Środa broniła MOICH interesów... I jeszcze w kwestii marchewki - to jasne, że każdy chciałby uszczknąć sobie jak najwięcej. Dlatego idealnie byłoby zlikwidować przymusowe płatności na rzecz służby zdrowia - wtedy jeden przeznaczałby swoje oszczędności na operacje plastyczne, inny na odwyk, inny zadowoliłby się herbatą z miodem i przeznaczał tę kasę na co innego. A tak - zawsze ktoś będzie czuł się pokrzywdzony.. Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2011-10-31 o 12:50 |
|
|
|
|
#150 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Więc trzeba najpierw czymś zachęcić![]() Ale dobrze prowadzone lekcje wychowania seksualnego przez odpowiednie osoby mogłyby iść z tym w parze. Cytat:
Co do bronienia MOICH interesów pod różnymi względami - nigdy i nigdzie nie było tak, że wszyscy się zgadzali Nie da się zrobić tak żeby każdy był zadowolony, bo idąc tym tokiem powinno się zlikwidować rząd, sejm i senat i w ogóle struktury państwa, bo nikt nigdy do końca nie będzie miał takiego samego zdania jak MOJE.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-10-31 o 14:02 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.

Więc trzeba najpierw czymś zachęcić