|
|||||||
| Notka |
|
| Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Witam was wszystkie, zarejestrowałam się tu, ponieważ wczoraj przez przypadek natrafiłam na ten wątek i stwierdziłam, że jedyną rzeczą, która może mnie trzymać przy tym by regularnie uczyć się języka, to właśnie udzielanie się tutaj.
![]() Wczoraj od razu wzięłam się za pracę. + Zarejestrowałam się na etutor, i chyba skuszę się by to wykupić. + Ściągnęłam demo Profesora Henryego i jestem pewna, że niedługo sprawie sobie pełną wersje. Ta czytelność tego programu strasznie mi się podoba. + Zrobiłam fiszki. |
|
|
|
#182 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jaki język?Tak czytam i czytam jak piszecie o tych kursach Henry/etutor/Memo, że sama postanowiłam wrócić do Memo :P na początku mi się nie podobał, dlatego przestałam używać, ale już powoli się łapie w tych wszystkich zakładkach i raczej będę korzystać w wolnym czasie
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zadomowienie
|
Jestem jakaś dziwna - w trakcie tygodnia znajduję czas na naukę a jak przychodzą dni wolne, nic mi się nie chce robić.
|
|
#184 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zadomowienie
|
Jedyny plus dzisiejszego dnia to jeden odcinek Gotowych na wszystko oraz dwa odcinki Jak poznałem waszą matkę.
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
A ja właśnie odwrotnie, w ciągu tygodnia niekoniecznie mi się chce przez nawał pracy, a w wolne sobie to odbijam. Co prawda dzisiaj sporo oglądałam różnych seriali, ale bez napisów, więc w sumie wyjdzie to na dobre i widzę coraz większe postępy - coraz więcej rozumiem
|
|
|
|
#187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obejrzałam go zaraz po poprzedniej rekomendacji w pierwszej części wątku. Używane zwroty co prawda są bardzo proste ale zapamiętuje się je na długo i przy okazji przypomina się kontekst, w którym zostały użyte. Serial ma tylko jeden minus - za mało odcinków. Ja chcę więcej!W wolne dni rzeczywiście trudniej zebrać się do nauki, a akurat na dzisiaj uzbierało się tych powtórek jak nigdy. No ale powoli jakoś je przerobiłam. Poza tym obejrzałam sobie koncert rozwiązanego już zespołu młodzieżowego, RBD w Rio. Nie spodziewałam się, że może być taki super.
|
|
|
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Drugą chciałabym obejrzeć w oryginale, ale nie wiem czy podołam. Pierwszy odcinek rozłożył mnie na łopatki... niewiele rozumiałam, a napisów hiszpańskich nigdzie nie ma."Tras de mí" jest fajne, choć nie moje ulubione. Trudno powiedzieć, którą piosenkę lubię najbardziej, ale patrząc na to, którą najczęściej włączam, wychodzi na to, że "Solo quédate en silencio". ![]() Trochę żałuję, że RBD zainteresowałam się dopiero niedawno, a nie wtedy kiedy był na topie. |
|
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję jak nie wiem co za tematy o które prosiłam
![]() Esency masz rację. Zawsze warto obejrzeć/posłuchać czegoś mimo, że nie do końca się rozumie, by po jakimś czasie do tego wrócić i ze łzami w ślepiach zdać sobie sprawę, że WOW, ale ja rozumiem ![]() Pozytywko, Ty kiedyś pisałaś tutaj o swoich wątpliwościach z jakiejś książki do nauki hiszpańskiego, prawda? Podziwiam, bo mnie się nigdy nie chciało analizować gramatyki tak dokładnie ![]() Peru, już po kursie? wiesz jakim Wiesz, myślę, że po prostu potrzebujesz czasem odpoczynku, który Ci się należy
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj mam ochotę na naukę, PP już przerobiony, teraz PK w użyciu
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny zdające rozszerzoną maturę 2012 - z czego się uczycie? Matura za pół roku, a ja mam wrażenie, że stoję w miejscu, mimo, że codziennie:
- przerabiam słówka z Henrego - słucham 1 rozdziału audiobooka Harry'ego Pottera - robię coś pod maturę (słowotwórstwo, albo czytanie, albo zagadnienie z gramatyki) i mam wrażenie, że to nie wystarcza, mimo, że spędzam ok. 1h dziennie (samo słuchanie zajmuje 25-40min i wydaje mi się, że i tak nie rozumiem tyle, ile bym chciała...
|
#193 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oglądam seriale, słucham audiobooków, podcastów itp. co jakiś czas dla osłuchania z różnymi akcentami no i dla przyjemności :P Słowotwórstwo itp. to co jakiś czas, teraz zaczynam zajęcia z moim ticzerem przez skype to już pierwsze zadania mi wysłał i zrobiłam, mam nadzieję, że wkrótce się rozkręcę no i sporo gramatyki ogarniam, staram się w każdej wolnej chwili do czegoś zajrzeć, chociaż w szkole na lekcjach dużo robimy - ang. 4 albo 5 razy w tyg. plus godzina dodatkowa gdzie praktycznie tylko gramatyka i czasami pisanie mamy ![]() Akurat matura z angielskiego jakoś najmniej mnie przeraża
|
|
|
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
I jak? Zadowolona jesteś? Też myślę nad podyplomówką z controllingu. Może w przyszłym roku.
![]() A jeśli chodzi o moje języki to różnie bywa. Raz robię więcej, raz mniej, ale generalnie mniej niż bym chciała. A to poczytam książkę po angielsku, a to obejrzę kreskówkę lub odcinek serialu po niemiecku. Przerobię jakieś słówko i tyle.
|
#195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najbliższy mam za dwa tygodnie i już będą konkretniejsze zajęcia. Mam zamiar dzisiaj jeszcze zobaczyć przynajmniej dwa odcinki HIMYM. Może do końca listopada zacznę oglądać obecny sezon.
|
|
|
#196 |
|
Kawaii strona mocy
|
Wprawdzie rozszerzona maturę mam już od kilku lat za sobą, ale mogę odpowiedzieć na to pytanie
W szkole przygotowaliśmy się z niebieskiego Repetytorium Longamana, a do tego żółta książka z testami. Oprócz takiej typowej nauki języka, warto też przygotować się pod formę, jaką się od nas oczekuje. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam o co mi chodzi
|
|
|
|
#197 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja dla mnie to całkiem naturalne zachowanie, gorzej jest jak przez cały czas się nic nie robi |
|
|
|
|
#198 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z netu zaciągam. Dziewczyny kilka postów wcześniej pisały o stronach gdzie można znaleźć seriale, muszę je dodać do pierwszego postu.
|
|
|
#200 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w sumie nie analizowałam tego jakoś bardzo tylko w trakcie przerabiania tej książki rzuciły mi się w oczy błędy lub rozbieżności z innymi źródłami i spisałam sobie je na kartce z zamiarem ich sprawdzenia. Jak znajdę coś nowego, dopisuję do listy.
|
|
|
|
|
#201 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do serialu, to ja oglądałam na tv4 z lektorem :pCytat:
|
||
|
|
|
#202 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Polecam słownik wszystkim wielojęzycznym http://pl.pons.eu/
Ja wreszcie dzisiaj ruszyłam z hiszpańskim . Będę robiła 4 tematy tygodniowo (czyli 1 dział). Jest 14 działów, a więc skończę, za 14 tygodni . Polecam to repetytorium - teksty są naprawdę interesujące, zawierają dużo przydatnych wyrażeń i słówek. Dodatkowo są ćwiczenia utrwalające wiedzę. Dawno się nie odzywałam, bo nic nie robiłam
|
#204 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.groupon.pl/oferty/zielona...opping/1534667 A ja jestem na bieżąco z powtórkami z tutora, dziś dodałam kilka nowych elementów... same słówka które dodawałam były proste, bo skądś już je znałam (jak zwykle nie wiem skąd), ale dodałam też kilka trudniejszych zdań z nimi ![]() Na dziś planuję jeszcze powtórzyć Anki i przygotować sobie mp3 z podcastami do samochodu (może w końcu to zrobię)
|
|
|
#205 |
|
Raczkowanie
|
Enjoy a które rep. przerabiasz? to b1-b2? bo ja również je mam i rzeczywiście jest tam mnóstwo słownictwa.. mam jeszcze obie części Wagros i wg mnie nie ma porównania między tymi dwoma wydawnictwami; oczywiście na plus dla Edgara
Esency y Czarnaroe nawet nie będziecie świadome progresu, zapewniam Was
|
#206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chcę zdawać maturę rozszerzoną z angielskiego, dopiero w 2013 roku, ale już wolę zacząć samodzielne przygotowania, bo angielski w mojej szkole jest na bardzo niskim poziomie (ponadto realizujemy podstawę) ) . Wszystkie ewentualne wskazówki mile widziane.
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się zaraz biorę za niemiecki, bo mam jutro sprawdziany ze wszystkich czasowników nieregularnych i ze strony biernej
Przestaje mnie już bawić moja kompletna nieznajomość tego języka, chyba muszę się w końcu za niego porządnie wziąć
|
|
|
|
#208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo mieliśmy 2 książki. Pierwsza to http://www.bookcity.pl/prove-your-po...skim/pid/13115 . Uważam, że jest to świetna pozycja do matury. Szczególnie pomocna przy pisaniu rozprawek. Mamy np. temat "Computer games", najpierw podanych jest kilka argumentów za i przeciw (z reguły koło 6), na następnych stronach jest kilka ćwiczeń na nowe trudniejsze słownictwo, a później jedno ćwiczenie na mówienie. Druga książka to http://www.bookcity.pl/get-your-mess...wowy/pid/13113 tylko poziom rozszerzony. Kobiecie strasznie przypadła do gustu i męczyliśmy ją non stop. Książka sama w sobie może nie jest zła, dużo różnego słownictwa itp. ale raczej nie na maturę, no chyba że koniecznie chcesz wiedzieć jak jest durszlak albo znać 5 określeń na ciasto w zależności od stopnia leistości. ![]() Od siebie mogę dodać 2 książki, z których korzystałam na korkach. Pierwsza to "grammar and vocabulary for cambridge advanced and proficiency" (http://www.bookcity.pl/grammar-and-v...d-cpe/pid/1232). Jest też wersja przygotowana pod fce. Przujemnie się ich używa, gramatyka świetnie wytłumaczona, a słownictwo choć trudne to przydatne. Jeżeli chodzi o gramatykę to bardzo dobra jest też seria "grammar in use" (http://www.bookcity.pl/english-grammar-in-use/pid/6811). Polecam również wszelkie książki napisane z myśla o fce lub cae. Szczególnie te z testami. Pamiętam, że najpierw przerobiłam jakąś książke pod fce, a potem cae. Co do pisania, to zdradzę secret. ![]() By otrzymać max (lub stracić jeden punkt na wypracowaniu, jak było w mojej sytuacji) trzeba użyć: przynajmniej jeden condicional, 1 inwersja, 1-2 phrasal verb, 1 stronę bierną (najlepiej w czasie przyszłym lub przeszłym, dobrze też wpleść modalny), wymyślić sobie jakiś cytat i zastosować reported speech. ![]()
|
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
Rozumiem, że zdajesz rozszerzoną ustną i pisemna bo chyba już nie można rozdzielać o ile się nie mylę. Generalnie to popracuj nad słownictwem, są dostępne różne pozycje literackie w tłumaczeniach na odpowiednie poziomy zaawansowania. W wielu bibliotekach można dostać tego typu książki, później na końcu są pytania dotyczące tekstu i warto sobie na nie odpowiedzieć bo utwierdzisz się w fakcie czy rozumiesz wszystko czy nie, przy okazji powinno się na bieżąco tłumaczyć słówka. Dodatkowo zacznij powtarzać sobie phrasal verb - dobre źródło jest tutaj http://www.merriam-webster.com/, dodatkowo zacznij czytać artykuły z różnych dziedzin, jeden przykładowy http://on.fb.me/tiENLC. Natomiast jeśli chodzi o podręczniki, to nie jestem zwolenniczką uczenia się bezpośrednio z podręczników, z korzystania z nich to jak najbardziej, ale jako dodatkowe wsparcie. Oczywiście niezbędna będzie książka z gramatyką języka, bo bez tego ani rusz.
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda że tak późno poinformowali o tym ujednoliceniu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.

a jaki język?