|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Witam was wszystkie, zarejestrowałam się tu, ponieważ wczoraj przez przypadek natrafiłam na ten wątek i stwierdziłam, że jedyną rzeczą, która może mnie trzymać przy tym by regularnie uczyć się języka, to właśnie udzielanie się tutaj.
![]() Wczoraj od razu wzięłam się za pracę. + Zarejestrowałam się na etutor, i chyba skuszę się by to wykupić. + Ściągnęłam demo Profesora Henryego i jestem pewna, że niedługo sprawie sobie pełną wersje. Ta czytelność tego programu strasznie mi się podoba. + Zrobiłam fiszki. |
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tak czytam i czytam jak piszecie o tych kursach Henry/etutor/Memo, że sama postanowiłam wrócić do Memo :P na początku mi się nie podobał, dlatego przestałam używać, ale już powoli się łapie w tych wszystkich zakładkach i raczej będę korzystać w wolnym czasie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
Jestem jakaś dziwna - w trakcie tygodnia znajduję czas na naukę a jak przychodzą dni wolne, nic mi się nie chce robić.
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
Jedyny plus dzisiejszego dnia to jeden odcinek Gotowych na wszystko oraz dwa odcinki Jak poznałem waszą matkę.
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
A ja właśnie odwrotnie, w ciągu tygodnia niekoniecznie mi się chce przez nawał pracy, a w wolne sobie to odbijam. Co prawda dzisiaj sporo oglądałam różnych seriali, ale bez napisów, więc w sumie wyjdzie to na dobre i widzę coraz większe postępy - coraz więcej rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() W wolne dni rzeczywiście trudniej zebrać się do nauki, a akurat na dzisiaj uzbierało się tych powtórek jak nigdy. No ale powoli jakoś je przerobiłam. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() "Tras de mí" jest fajne, choć nie moje ulubione. Trudno powiedzieć, którą piosenkę lubię najbardziej, ale patrząc na to, którą najczęściej włączam, wychodzi na to, że "Solo quédate en silencio". ![]() Trochę żałuję, że RBD zainteresowałam się dopiero niedawno, a nie wtedy kiedy był na topie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję jak nie wiem co za tematy o które prosiłam
![]() ![]() ![]() Esency masz rację. Zawsze warto obejrzeć/posłuchać czegoś mimo, że nie do końca się rozumie, by po jakimś czasie do tego wrócić i ze łzami w ślepiach zdać sobie sprawę, że WOW, ale ja rozumiem ![]() ![]() Pozytywko, Ty kiedyś pisałaś tutaj o swoich wątpliwościach z jakiejś książki do nauki hiszpańskiego, prawda? Podziwiam, bo mnie się nigdy nie chciało analizować gramatyki tak dokładnie ![]() Peru, już po kursie? wiesz jakim ![]() ![]()
#191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj mam ochotę na naukę, PP już przerobiony, teraz PK w użyciu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny zdające rozszerzoną maturę 2012 - z czego się uczycie? Matura za pół roku, a ja mam wrażenie, że stoję w miejscu, mimo, że codziennie:
- przerabiam słówka z Henrego - słucham 1 rozdziału audiobooka Harry'ego Pottera - robię coś pod maturę (słowotwórstwo, albo czytanie, albo zagadnienie z gramatyki) i mam wrażenie, że to nie wystarcza, mimo, że spędzam ok. 1h dziennie (samo słuchanie zajmuje 25-40min i wydaje mi się, że i tak nie rozumiem tyle, ile bym chciała...
#193 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oglądam seriale, słucham audiobooków, podcastów itp. co jakiś czas dla osłuchania z różnymi akcentami no i dla przyjemności :P Słowotwórstwo itp. to co jakiś czas, teraz zaczynam zajęcia z moim ticzerem przez skype to już pierwsze zadania mi wysłał i zrobiłam, mam nadzieję, że wkrótce się rozkręcę no i sporo gramatyki ogarniam, staram się w każdej wolnej chwili do czegoś zajrzeć, chociaż w szkole na lekcjach dużo robimy - ang. 4 albo 5 razy w tyg. plus godzina dodatkowa gdzie praktycznie tylko gramatyka i czasami pisanie mamy ![]() Akurat matura z angielskiego jakoś najmniej mnie przeraża ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
I jak? Zadowolona jesteś? Też myślę nad podyplomówką z controllingu. Może w przyszłym roku.
![]() A jeśli chodzi o moje języki to różnie bywa. Raz robię więcej, raz mniej, ale generalnie mniej niż bym chciała. ![]() ![]()
#195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najbliższy mam za dwa tygodnie i już będą konkretniejsze zajęcia. Mam zamiar dzisiaj jeszcze zobaczyć przynajmniej dwa odcinki HIMYM. Może do końca listopada zacznę oglądać obecny sezon.
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Kawaii strona mocy
|
Wprawdzie rozszerzona maturę mam już od kilku lat za sobą, ale mogę odpowiedzieć na to pytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja dla mnie to całkiem naturalne zachowanie, gorzej jest jak przez cały czas się nic nie robi |
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Polecam słownik wszystkim wielojęzycznym http://pl.pons.eu/
![]() Ja wreszcie dzisiaj ruszyłam z hiszpańskim ![]() ![]() Jest 14 działów, a więc skończę, za 14 tygodni ![]() Dawno się nie odzywałam, bo nic nie robiłam ![]()
![]() |
#204 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.groupon.pl/oferty/zielona...opping/1534667 A ja jestem na bieżąco z powtórkami z tutora, dziś dodałam kilka nowych elementów... same słówka które dodawałam były proste, bo skądś już je znałam (jak zwykle nie wiem skąd), ale dodałam też kilka trudniejszych zdań z nimi ![]() Na dziś planuję jeszcze powtórzyć Anki i przygotować sobie mp3 z podcastami do samochodu (może w końcu to zrobię) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Enjoy a które rep. przerabiasz? to b1-b2? bo ja również je mam i rzeczywiście jest tam mnóstwo słownictwa.. mam jeszcze obie części Wagros i wg mnie nie ma porównania między tymi dwoma wydawnictwami; oczywiście na plus dla Edgara
![]() Esency y Czarnaroe nawet nie będziecie świadome progresu, zapewniam Was ![]() ![]()
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chcę zdawać maturę rozszerzoną z angielskiego, dopiero w 2013 roku, ale już wolę zacząć samodzielne przygotowania, bo angielski w mojej szkole jest na bardzo niskim poziomie (ponadto realizujemy podstawę) ![]() ![]() ![]()
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
A ja się zaraz biorę za niemiecki, bo mam jutro sprawdziany ze wszystkich czasowników nieregularnych i ze strony biernej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo mieliśmy 2 książki. Pierwsza to http://www.bookcity.pl/prove-your-po...skim/pid/13115 . Uważam, że jest to świetna pozycja do matury. Szczególnie pomocna przy pisaniu rozprawek. Mamy np. temat "Computer games", najpierw podanych jest kilka argumentów za i przeciw (z reguły koło 6), na następnych stronach jest kilka ćwiczeń na nowe trudniejsze słownictwo, a później jedno ćwiczenie na mówienie. Druga książka to http://www.bookcity.pl/get-your-mess...wowy/pid/13113 tylko poziom rozszerzony. Kobiecie strasznie przypadła do gustu i męczyliśmy ją non stop. Książka sama w sobie może nie jest zła, dużo różnego słownictwa itp. ale raczej nie na maturę, no chyba że koniecznie chcesz wiedzieć jak jest durszlak albo znać 5 określeń na ciasto w zależności od stopnia leistości. ![]() ![]() Od siebie mogę dodać 2 książki, z których korzystałam na korkach. Pierwsza to "grammar and vocabulary for cambridge advanced and proficiency" (http://www.bookcity.pl/grammar-and-v...d-cpe/pid/1232). Jest też wersja przygotowana pod fce. Przujemnie się ich używa, gramatyka świetnie wytłumaczona, a słownictwo choć trudne to przydatne. Jeżeli chodzi o gramatykę to bardzo dobra jest też seria "grammar in use" (http://www.bookcity.pl/english-grammar-in-use/pid/6811). Polecam również wszelkie książki napisane z myśla o fce lub cae. Szczególnie te z testami. Pamiętam, że najpierw przerobiłam jakąś książke pod fce, a potem cae. Co do pisania, to zdradzę secret. ![]() By otrzymać max (lub stracić jeden punkt na wypracowaniu, jak było w mojej sytuacji) trzeba użyć: przynajmniej jeden condicional, 1 inwersja, 1-2 phrasal verb, 1 stronę bierną (najlepiej w czasie przyszłym lub przeszłym, dobrze też wpleść modalny), wymyślić sobie jakiś cytat i zastosować reported speech. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Rozumiem, że zdajesz rozszerzoną ustną i pisemna bo chyba już nie można rozdzielać o ile się nie mylę. Generalnie to popracuj nad słownictwem, są dostępne różne pozycje literackie w tłumaczeniach na odpowiednie poziomy zaawansowania. W wielu bibliotekach można dostać tego typu książki, później na końcu są pytania dotyczące tekstu i warto sobie na nie odpowiedzieć bo utwierdzisz się w fakcie czy rozumiesz wszystko czy nie, przy okazji powinno się na bieżąco tłumaczyć słówka. Dodatkowo zacznij powtarzać sobie phrasal verb - dobre źródło jest tutaj http://www.merriam-webster.com/, dodatkowo zacznij czytać artykuły z różnych dziedzin, jeden przykładowy http://on.fb.me/tiENLC. Natomiast jeśli chodzi o podręczniki, to nie jestem zwolenniczką uczenia się bezpośrednio z podręczników, z korzystania z nich to jak najbardziej, ale jako dodatkowe wsparcie. Oczywiście niezbędna będzie książka z gramatyką języka, bo bez tego ani rusz.
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda że tak późno poinformowali o tym ujednoliceniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.