Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-15, 16:45   #751
platekrozy
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Błąd

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 17:12   #752
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
czasem człowiek decyduje się na 4 dzieci bo go stać. 5 lat potem: śmierć męża, upadek firmy, redukcja etatów, śmiertelna choroba i inne plagi. A 4 dzieci zostaje...
Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Ale tej pani chyba nigdy nie było stać ... i taka jest różnica.
Ja wiem, że nic nie trwa wiecznie, ale chyba inaczej się cokolwiek planuje, jak się ma jakieś podstawy ku temu a inaczej wygląda robienie dzieci na zasadzie "jakoś to będzie" ...
Jak napisała MarudexuS - inna sytuacja jak nagle spadną na rodzinę jakieś plagi egipskie, a inna kiedy ktoś wiecznie w centrum plag a mimo to się decyduje na kolejne dziecko i kolejne i kolejne. W tych czasach na tym świecie trzeba myśleć - jeżeli już i teraz jest ciężko, a kolejne dziecko sytuacji nie polepszy na pewno, to decyduję się na antykoncepcję a nie na dziecko, żeby te poprzednie dzieci miały godne życie

Cytat:
W rok po jego śmierci trafiłam z dziećmi do domu samotnych matek.Tam po roku poznałam obecnego partnera i po dwóch latach pobytu w tym domu na świat przyszła nasza córeczka
Wybacz, ale w takiej sytuacji - mieszkając w domu samotnej matki z 3 dzieci, nie mając zarobków, decydować się na kolejne dziecko - to bardzo, bardzo, bardzo niemądre. Wynika z tego że po ok. roku pobytu w domu samotnej matki, stwierdziłaś że jest Ci na tyle dobrze i wygodnie, i masz tak dobrą sytuację, że można sobie na kolejne dziecko pozwolić

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
No proszę Cię Nawet jak wpadniesz za rok i laptopa nie będzie, to co? Spoko, paczki w tym roku nie dostaną, ale z czyjegoś oddanego w dobrej wierze laptopa nici. Poza tym tak jak pisałam nikt nie ma obowiązku otwierać Ci drzwi i okazywać, czy laptop czy cokolwiek innego nadal się w nim znajduje. A jak Ci za rok powiedzą: "proszę pani, stary był i się zepsuł, nie nasza wina", to co? Uznasz, że mówią prawdę, czy że jednak sprzedali go za wódkę?
Tak szczerze to uznałabym że sprzedali za wódkę, zwłaszcza jeżeli widziałabym dalej w rodzinie osoby 'borykające się z problemem alkoholowym'

Kurcze nie da się znaleźć idealnego rozwiązania
Stary 2011-11-15, 17:16   #753
balletoevs
Zakorzenienie

Dziewczyny czy wy na siłę musicie być złośliwe? Przecież autorka wyraźnie opisała sytuację w jakiej na świat przyszło trzecie dziecko "po roku poznałam ojca mojego młodszego syna i przez dwa lata wiedliśmy spokojne bez problemów finansowych życie". Biorąc pod uwagę, że z obecnym partnerem dostali kredyt na mieszkanie wniosek chyba nasuwa się sam, że również musieli mieć na tyle stabilną sytuację finansową, że bank udzielił im wsparcia. Więc stwierdzenie, że bieda aż świszczy a kolejne dzieci przychodzą na świat jest trochę nie na miejscu.
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 00:40   #754
poszukuje
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy na siłę musicie być złośliwe? Przecież autorka wyraźnie opisała sytuację w jakiej na świat przyszło trzecie dziecko "po roku poznałam ojca mojego młodszego syna i przez dwa lata wiedliśmy spokojne bez problemów finansowych życie". Biorąc pod uwagę, że z obecnym partnerem dostali kredyt na mieszkanie wniosek chyba nasuwa się sam, że również musieli mieć na tyle stabilną sytuację finansową, że bank udzielił im wsparcia. Więc stwierdzenie, że bieda aż świszczy a kolejne dzieci przychodzą na świat jest trochę nie na miejscu.
DZIĘKUJĘ ZA WSPARCIE SŁOWNE.

Tak masz rację były takie czasy że że nie martwiłam się z kąd brać finanse na dzieci bo miałam i nie musiałam nikogo prosić o żadną pomoc.Było nas stać aby dzieci wyjeżdżały na wycieczki,wakacje.Niestet y nasze problemy zaczęły się w zeszłym roku gdy partner zachorował na trzustkę doszły kolejne leki ( prócz tych na serce po zawale) i niestety dalsze zwolnienie lekarskie.Niestety teraz doszła kolejna choroba partnera i był szpital a teraz czekanie na wyniki i wtedy będzie wiadomo co dalej.Ale zanim będą wyniki musiałam kupić leki za 180 zł.Staram się jak mogę aby dzieciom prawie nic nie brakowało ale jak mam to zrobić aby wogóle nic nie brakowało to nie wiem. Dziewczyny widzą we wszystkich rodzinach wielodzietnych patologię. My z partnerem nie pijemy alkoholu,dzieci nie widzą awantur kłótni.Córka która ma 16 lat i uczy się w technikum gastronomicznym chciała by na gwiazdkę laptopa nawet takiego używanego byle był sprawny i mogła z niego się uczyć ale puki co muszę jej odmówić i chyba zrozumiała.Mam wspaniałe dzieci i nie mogę powiedzieć nic złego. To że mam czworo dzieci czy jest w tym coś złego? Nie.Są rodziny gdzie oboje piją i każdą pomoc zamieniają na alkohol to one gdziekolwiek pujdą to pomoc otrzymują.Czy aby pomoc otrzymać to też mam się stoczyć na samo dno?
poszukuje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 08:48   #755
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
dokładniePoza tym łatwo jest ferować wyroki,siedząc w zaciszu cieplutkiego domku, mając wsparcie rodziców/rodziny.Wybaczcie,ale pewnie wiele z Was ma po 20 lat i prawie zerowe pojęcie o życiu i o tym jak czasem potrafi zaskoczyć
Nie pochwalam cwaniactwa, pijaństwa itp. ,ale dzieci nie mogą cierpieć przez głupotę rodziców i należą im się,choć na święta,lepsze rzeczy.Kto nie chce niech nie pomaga i tyle

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

a co do postów osoby szukającej pomocy,to ja tu żadnej patologii nie widzę, ot, przez jakiś czas było dobrze,ale z powodu różnych kolei losu,sytuacja się pogorszyła,tak bywa i taka osoba też zasługuje na pomoc, a nie wykpiwanie

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 08:52   #756
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
dokładniePoza tym łatwo jest ferować wyroki,siedząc w zaciszu cieplutkiego domku, mając wsparcie rodziców/rodziny.Wybaczcie,ale pewnie wiele z Was ma po 20 lat i prawie zerowe pojęcie o życiu i o tym jak czasem potrafi zaskoczyć
Nie pochwalam cwaniactwa, pijaństwa itp. ,ale dzieci nie mogą cierpieć przez głupotę rodziców i należą im się,choć na święta,lepsze rzeczy.Kto nie chce niech nie pomaga i tyle

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

a co do postów osoby szukającej pomocy,to ja tu żadnej patologii nie widzę, ot, przez jakiś czas było dobrze,ale z powodu różnych kolei losu,sytuacja się pogorszyła,tak bywa i taka osoba też zasługuje na pomoc, a nie wykpiwanie
Dziewczyny nie przesadzacie ? Gdzie byłam złośliwa ? Gdzie były kpiny ? Dziewczyna zapytała o patologię - ja odpowiedziałam. Chyba jeśli ktoś pyta to oczekuje szczerej odpowiedzi, czyż nie ?
Stary 2011-11-16, 09:26   #757
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Taa .. a czwarte? Urodziło się gdy mieszkała w domu samotnej matki ... uważasz, ze to idealne warunki? Spokojne życie bez problemów finansowych?

Cytat:
Wybaczcie,ale pewnie wiele z Was ma po 20 lat i prawie zerowe pojęcie o życiu i o tym jak czasem potrafi zaskoczyć
20 lat to miałam 10 lat temu .. i co? i nadal nie mam dzieci .. i nie dlatego, że ich mieć nie chcę, a dlatego, że nie miałam na to warunków.
Gdybym miała teraz 4 dzieci pewnie byłabym w podobnej sytuacji co ta Pani, prosząca o pomoc, tułająca się po domach samotnej matki itp. A ja dopiero myślę o pierwszym, bo w końcu mam gdzie mieszkać, mam w miarę pewną pracę itd ...
Stary 2011-11-16, 09:57   #758
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Taa .. a czwarte? Urodziło się gdy mieszkała w domu samotnej matki ... uważasz, ze to idealne warunki? Spokojne życie bez problemów finansowych?

20 lat to miałam 10 lat temu .. i co? i nadal nie mam dzieci .. i nie dlatego, że ich mieć nie chcę, a dlatego, że nie miałam na to warunków.
Gdybym miała teraz 4 dzieci pewnie byłabym w podobnej sytuacji co ta Pani, prosząca o pomoc, tułająca się po domach samotnej matki itp. A ja dopiero myślę o pierwszym, bo w końcu mam gdzie mieszkać, mam w miarę pewną pracę itd ...
Zauważ,że kiedy ta pani zdecydowała się na dzieci, to nie miała trudnej sytuacji,pojawiła się ona dopiero później,tak się niestety czasem w życiu zdarza

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 10:17   #759
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, może się nie znam, ale z tego co zrozumiałam to najpierw było 4 dziecko w domu samotnej matki (po roku pobytu), za 9 mcy się urodziło, a kredyt i mieszkanie było już potem - po narodzinach 4go. Gdyby sytuacja była dobra i stabilna, to 4te dziecko nie urodziłoby się w domu samotnej matki. Nie napisała czy kredyt na mieszkanie dostali od razu po urodzeniu 4go dziecka, czy pod koniec tych dwóch lat płynących mlekiem i miodem

Cytat:

Muszę Cię zmartwić, ale 20 lat to ja miałam jak u władzy SLD było Nikt nie pisze o patologii, ale o tym że pewne zachowania są bezmyślne. Ale jeżeli miałabym być szczera, to pomogłabym prędzej tej dziewczynie i jej rodzinie, niż niektórym kwiatkom które tu były z chorobą alkoholową u 3 na 4 członków rodziny.

Cytat:
Zauważ,że kiedy ta pani zdecydowała się na dzieci, to nie miała trudnej sytuacji,pojawiła się ona dopiero później,tak się niestety czasem w życiu zdarza
To znaczy że mieszkanie w domu samotnej matki jest świetną okazją do powiększania rodziny, a nie trudną sytuacją?

Edytowane przez blair witch
Czas edycji: 2011-11-16 o 10:18
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 10:45   #760
poszukuje
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Nie wiem, może się nie znam, ale z tego co zrozumiałam to najpierw było 4 dziecko w domu samotnej matki (po roku pobytu), za 9 mcy się urodziło, a kredyt i mieszkanie było już potem - po narodzinach 4go. Gdyby sytuacja była dobra i stabilna, to 4te dziecko nie urodziłoby się w domu samotnej matki. Nie napisała czy kredyt na mieszkanie dostali od razu po urodzeniu 4go dziecka, czy pod koniec tych dwóch lat płynących mlekiem i miodem

Muszę Cię zmartwić, ale 20 lat to ja miałam jak u władzy SLD było Nikt nie pisze o patologii, ale o tym że pewne zachowania są bezmyślne. Ale jeżeli miałabym być szczera, to pomogłabym prędzej tej dziewczynie i jej rodzinie, niż niektórym kwiatkom które tu były z chorobą alkoholową u 3 na 4 członków rodziny.

To znaczy że mieszkanie w domu samotnej matki jest świetną okazją do powiększania rodziny, a nie trudną sytuacją?
Moje drogie.

Czwarte moje dziecko urodziło się już po wyprowadzce z domu samotnych matek,wcześniej dostaliśmy kredyt i kupiliśmy mieszkanie.
Co do mieszkania w domu samotnych matek to niestety są osoby którym to odpowiada a wiecie dlaczego? Tam się płaci tak jak ja płaciłam co miesiąc 1000 zł i nic ciebie nie interesowało tzn.prąd,gaz,woda no i nikt nie martwi się o wyżywienie bo za wszystko płaci się raz w miesiącu.Te które nie pracują to OPS płaci za nie.Mi niestety nie odpowiadała taka sytuacja aby tam mieszkać i postanowiliśmy że weźmiemy kredyt i kupimy swoje mieszkanie,niestety tak się złożyło że partner zachorował i nie może na razie wrócić do pracy to nie jest moja wina.Gdyby nie ta sytuacja to nie prosiłabym nikogo o pomoc bo zawsze radziłam sobie sama,nie jestem naciągaczką ani taką która żeruje na innych.Także proszę tak surowo mnie nie oceniać bo to że proszę o pomoc to chyba nie jest żadna zbrodnia.
poszukuje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 10:58   #761
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poszukuje Pokaż wiadomość
Moje drogie.

Czwarte moje dziecko urodziło się już po wyprowadzce z domu samotnych matek,wcześniej dostaliśmy kredyt i kupiliśmy mieszkanie.
Co do mieszkania w domu samotnych matek to niestety są osoby którym to odpowiada a wiecie dlaczego? Tam się płaci tak jak ja płaciłam co miesiąc 1000 zł i nic ciebie nie interesowało tzn.prąd,gaz,woda no i nikt nie martwi się o wyżywienie bo za wszystko płaci się raz w miesiącu.Te które nie pracują to OPS płaci za nie.Mi niestety nie odpowiadała taka sytuacja aby tam mieszkać i postanowiliśmy że weźmiemy kredyt i kupimy swoje mieszkanie,niestety tak się złożyło że partner zachorował i nie może na razie wrócić do pracy to nie jest moja wina.Gdyby nie ta sytuacja to nie prosiłabym nikogo o pomoc bo zawsze radziłam sobie sama,nie jestem naciągaczką ani taką która żeruje na innych.Także proszę tak surowo mnie nie oceniać bo to że proszę o pomoc to chyba nie jest żadna zbrodnia.
W takim razie źle zrozumiałam informację z poprzedniego postu, że po 2 latach pobytu w tym domu przyszła na świat córeczka
Stary 2011-11-16, 11:49   #762
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Moje drogie.
Mimo wszystko uważam to za lekkomyślność delikatnie mówiąc .. aby mieszkając w domu samotnej matki myśleć o 4 dziecku.
Uważałaś wtedy, że Twoja trójka ma wszystko, czego im potrzeba, że 4 dziecko nie zmniejszy Waszego komfortu życia?

Cytat:
Hmmm ... kiedy ta Pani decydowała się na 3 - ok, miała dobre warunki.
Ale 4 ?? w domu samotnej matki?
Urodziło się niby po wyprowadzce, ale kiedy zostało poczęte ??

Cytat:
Córka która ma 16 lat i uczy się w technikum gastronomicznym chciała by na gwiazdkę laptopa nawet takiego używanego byle był sprawny i mogła z niego się uczyć ale puki co muszę jej odmówić i chyba zrozumiała.Mam wspaniałe dzieci i nie mogę powiedzieć nic złego. To że mam czworo dzieci czy jest w tym coś złego? Nie.Są rodziny gdzie oboje piją i każdą pomoc zamieniają na alkohol to one gdziekolwiek pujdą to pomoc otrzymują.Czy aby pomoc otrzymać to też mam się stoczyć na samo dno?
A no i zaczyna się ... córka by chciała laptopa .. kurka wodna, miałabyś jedno dziecko to by Cię było stać na to, by miało laptopa.
Wiele rodzin, które same sobie radzą, w których oboje partnerzy pracują nie stać na to, by dzieciom kupować laptopy ...
A z książek się uczyć nie może?
Stary 2011-11-16, 12:05   #763
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Czytając posty poszukuje odnosi się wrażenie, że należy takiej osobie pomóc i dać sztandar za to że nie pije - jak wiele innych rodzin.

Dorobiła się czwórki dzieci, trójki z jakimś nieodpowiedzialnym facetem (dopiero po trzecim dziecku zorientowała się jaki jest?), czwarte najprawdopodobniej poczęło się w domu samotnej matki, zresztą nawet jakby nie - to ledwie się odbiła od dna, bach, już czwarte. Jakby poszła do pracy to i może by na laptop starczyło.
Szczególnie że wzięli kredyt na mieszkanie. Całą odpowiedzialność za utrzymanie czwórki dzieci i kredyt zwaliła na faceta - który jest tylko człowiekiem i jak zachorował to nagle wszyscy są w

A ja się z mężem tak szczypię jeśli chodzi o dziecko - studia, praca, kredyt, mieszkanie, stabilizacja... takie tam szczególiki.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 12:15   #764
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Czytając posty poszukuje odnosi się wrażenie, że należy takiej osobie pomóc i dać sztandar za to że nie pije - jak wiele innych rodzin.

Dorobiła się czwórki dzieci, trójki z jakimś nieodpowiedzialnym facetem (dopiero po trzecim dziecku zorientowała się jaki jest?), czwarte najprawdopodobniej poczęło się w domu samotnej matki, zresztą nawet jakby nie - to ledwie się odbiła od dna, bach, już czwarte. Jakby poszła do pracy to i może by na laptop starczyło.
Szczególnie że wzięli kredyt na mieszkanie. Całą odpowiedzialność za utrzymanie czwórki dzieci i kredyt zwaliła na faceta - który jest tylko człowiekiem i jak zachorował to nagle wszyscy są w

A ja się z mężem tak szczypię jeśli chodzi o dziecko - studia, praca, kredyt, mieszkanie, stabilizacja... takie tam szczególiki.
Chyba źle zrozumiałaś - tzn pierwsza 2 urodziła w 1 małżeństwie 1 mężowi, który już jak dzieci były na świecie zaczął pić. Odeszła od 1 męża jak zaczął pić i bić (i tak chwała za to że odeszła - wiele by siedziało). Z drugim mężem była stabilna sytuacja i trzecie dziecko, potem drugi mąż zmarł na raka jak trzecie dziecko miało 2 lata. Do tego momentu jestem w stanie zrozumieć decydowanie się na dzieci. Po śmierci drugiego męża trafiła do domu samotnej matki, i tutaj już uważam że trzeba było stosować antykoncepcję, niezależnie od tego czy się odbiła z problemów czy nie - to nauczona poprzednimi doświadczeniami nie wpakowałabym się w czwarte dziecko będąc tylko na utrzymaniu faceta

Ja mam mieszkanie, faceta, stałą pracę (ale z dochodami jest różnie), rozwijam biznes ze swoim tatą, a mimo tego uważam że jest zbyt niepewnie żeby na dziecko się decydować...
Stary 2011-11-16, 12:21   #765
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Chyba źle zrozumiałaś - tzn pierwsza 2 urodziła w 1 małżeństwie 1 mężowi, który już jak dzieci były na świecie zaczął pić. Odeszła od 1 męża jak zaczął pić i bić (i tak chwała za to że odeszła - wiele by siedziało). Z drugim mężem była stabilna sytuacja i trzecie dziecko, potem drugi mąż zmarł na raka jak trzecie dziecko miało 2 lata. Do tego momentu jestem w stanie zrozumieć decydowanie się na dzieci. Po śmierci drugiego męża trafiła do domu samotnej matki, i tutaj już uważam że trzeba było stosować antykoncepcję, niezależnie od tego czy się odbiła z problemów czy nie - to nauczona poprzednimi doświadczeniami nie wpakowałabym się w czwarte dziecko będąc tylko na utrzymaniu faceta

Ja mam mieszkanie, faceta, stałą pracę (ale z dochodami jest różnie), rozwijam biznes ze swoim tatą, a mimo tego uważam że jest zbyt niepewnie żeby na dziecko się decydować...
Faktycznie zamotałam to, przepraszam... ale mimo wszystko dalej nie widzi mi się, że w pierwszego męża diabeł wlazł dopiero do urodzeniu dwójki dzieci

Reszta się zgadza, ledwie ludzie się poznają, już kolejne dziecko... i dlatego sens Szlachetnej Paczki tutaj jest tak surowo oceniany.

W kolejnych latach w takim domu kobieta dalej nie pracuje, tylko rodzi dzieci, co pogłębia biedę, często czy to z powodu picia, czy biedy facet i złej opieki lekarskiej zaczyna chorować, czyli już dwie osoby nie pracują, a na utrzymaniu dużo małych dzieci.

Zadziwia mnie ten schemat... bo praktycznie każda rodzina ma podobną historię. Nawet poszukuje nie napisała nic nowego.

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2011-11-16 o 12:26
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 12:48   #766
alkaxy
biegam dla Zabawy

Z pomaganiem wielodzietnym zawsze jest ten problem, że z jednej strony nie odmówi się pomocy, bo są małe dzieci i za co jej karać? A z drugiej często rodzice byli właśnie bardzo pochopnie decydowali się na dziecko. W zeszłym roku w pracy pomagaliśmy jednej pani - 3 dzieci, mąż pracuje za najniższą pensję, ona bez pracy- szuka tej pracy od 6 lat bezskutecznie - tyle, że w trakcie tych 6 lat urodziła tą 3 dzieci - więc to raczej efektywne szukanie nie było. Ale zdecydowaliśmy się, bo nikt tam nei cierpiał na "chorobę alkoholową" i ona chciała żywność, ubrania, środki czystości. A sporo widzieliśmy ogłoszeń gdzie osoby chciały komputery itp.
Jeden z wolontariuszy opowiadał nam, że ktoś załatwił dla jeden z potrzebujących rodzin komputer stacjonarny, kilkulatni, sprawny. Przywieźli go, a ojciec rodziny obrażony stwierdził, że "wszyscy teraz mają takie fajne małe laptopy, małe, zgrabne, można nosić wszędzie i myślał, że on też taki dostanie".

Było tez ogłoszenie jednej rodziny - 2 rodziców plus 3 dzieci do lat 10 - zwróciłam uwagę na wysokie opłaty i czytam dalej, że mają mieszkanie 4 -pokojowie. Przecież jakby zamienili na mniejsze to i opłaty by zmalały i jakieś pieniądze by doszły.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 12:52   #767
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
.
Cytat:
Zadziwia mnie ten schemat... bo praktycznie każda rodzina ma podobną historię. Nawet poszukuje nie napisała nic nowego.
Dokładnie ...
Ok, dobrze, że nie pije, ani ona ani mąż ..ale kuśwa za samo to ma się takim ludziom pomagać?
Ja też nie piję i co, mam sępić o laptopa, bo mnie nie stać?
Mam narobić dzieci, bo na dzień dzisiejszy dam radę je wykarmić a potem jojczeć, że córka chce laptopa a ja muszę jej odmówić?
Idę o zakład, że nawet wcześniej nie byłoby autorki stać na tego laptopa dla córki i nie ma to nic wspólnego z obecną sytuacją (choroba męża).
To jest po prostu taka mentalność, buk da dzieci da i na dzieci ...
Stary 2011-11-16, 13:00   #768
nenowka152900
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Tak, i to na pewno wszystkie rodziny ze szlachetnej paczki właśnie taki los spotkał
Nie uważam tak. Ale bywa różnie ( i podłużnie) więc bez szufladkowania.
Stary 2011-11-16, 13:02   #769
Dagunia
Komplikatorka

A ja zastanawiam się dlaczego poszukuje nie odpisała na mojego posta dot. zarejestrowania w UP oraz o zasiłek rehabilitacyjny który podobno mąż dostaje od 18 mc
Stary 2011-11-16, 13:10   #770
skazana_na_bluesa
.

nie rozumiem... po co sie pakowac w 4 dziecko? bo chce sie miec z nowym partnerem "wspolne" dziecko? bo sie nie zabezpiecza i jakos to bedzie w razie wpadki? do mnie to nie przemawia. 3 dzieci to i tak sporo, zeby WYCHOWAC i zapewnic odpowiedni byt. skoro sie nie ma stalej, dobrze platnej pracy to po co plodzic kolejne dziecko? czemu nie ma tutaj myslenia "a jak cos sie stanie" - w tym przypadku niestety sie stalo. przeciez roznie moze byc, ktos moze stracic prace, moze zginac w wypadku - i co wtedy? dlaczego na te 3-4-5 dziecko decyduja sie ludzie, ktorzy nigdy nie byli majetni, nie pracuja i licza na pomoc innych? gdyby nie bylo tego 3 czy 4 dziecka - byloby o wiele latwiej. utrzymanie dzieci sporo kosztuje. im starsze, tym wiecej pieniedzy potrzeba. dlaczego niektorzy ludzie nie zrezygnuja z dalszego rozrodu na rzecz zapewnienia lepszej opieki i wiekszej zdolnosci finansowej?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 14:39   #771
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Ja z TŻ od stycznia bieżącego roku fundujemy trójce dzieci ze skrajnie biednej rodziny obiady w szkole plus wycieczki szkolne. Myśleliśmy wspólnie nad różnymi formami pomocy i ta wydała nam się najbardziej rozsądna - dzieciaki przynajmniej raz dziennie zjedzą gorący, sycący posiłek na który w domu nie bardzo mogą liczyć.
W szlachetnej paczce nie mam ochoty brać udziału.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:09   #772
201604181004
Konto usunięte

I co dalej? Kolejny partner kolejne dziecko? Bo każdy musi dać coś od siebie?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:00   #773
balletoevs
Zakorzenienie

Łatwo jest prawić morały tu na forum, a dlaczego żadna z was nie stanie twarzą w twarz z takimi rodzinami i nie spróbuje wpłynąć na ich życie, nie uświadomi im jak podejmować odpowiedzialne decyzje? Zamiast tego, samemu nie robiąc nic, narzekacie na tych, którzy starają się pomóc w jakikolwiek sposób. Krytykować - proszę bardzo - ale dajcie też coś od siebie.
Stary 2011-11-16, 20:04   #774
201604181004
Konto usunięte

Bardzo łatwo prawić morały osobom które całe życie postępują wobec rad które stosują.
Tak się składa że nie mam czwórki dzieci gdy mnie na to nie stać.
Tak się składa że mnie nie stać, więc nawet jednego nie mam.
Gdzie tu jakaś filozofia moja droga?
Stary 2011-11-16, 20:13   #775
balletoevs
Zakorzenienie

Nie masz - chwała Ci za to, że patrzysz rozsądnie na życie. Ale Twoja krytyka projektu SP, tu na forum, nikomu nie pomoże, a już na pewno rodzinom wielodzietnym. To są często rodziny które borykają się z tym problemem z dziada pradziada: w ich domu tak było, w domu ich rodzeństwa tak jest, i w domu ich dzieci też tak pewnie będzie. Bo tych ludzi nikt nie nauczył odpowiedzialności i takie forumowe gadanie nic nie da. Nie ma pieniędzy, nie ma pracy - nie ma dzieci. Dla nas to nie jest filozofia, ale dla tych osób często tak. Bo one nie myślą tymi kategoriami. To są często osoby "zacofane", same pochodziły z biednych rodzin, to same tak żyją.

Nie odnoszę tego do sytuacji Poszukuje, ale mówię na podstawie własnych doświadczeń z takimi rodzinami.

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2011-11-16 o 20:21
Stary 2011-11-16, 20:19   #776
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
borykają się z tym problemem z dziada pradziada: w ich domu tak było, w domu ich rodzeństwa tak jest, i w domu ich dzieci też tak pewnie
Dokładnie, tutaj się zgadzamy.
A dokarmianie osób które nie potrafią przerwać zamkniętego kręgu ubóstwa to kretynizm totalny. Powinno im jako prezent świąteczny dawać darmowe porady prawne czy możliwość zarobku, dawanie ryby zamiast wędki tylko i wyłącznie pogłębia stan o którym mówisz. Takie rodziny z dziada pradziada przejmują wzorce i żyją tylko dzięki państwu opiekuńczemu.
Stary 2011-11-16, 20:25   #777
balletoevs
Zakorzenienie

No więc właśnie pytam, dlaczego nie potraficie zorganizować innego modelu pomocy dla takich osób, a jedynie potrafcie skrytykować nasz (SP)? Łatwo jest krytykować, trudniej samemu dać coś od siebie. Poza tym sytuacja nigdy nie jest czarno - biała i decyzja o pomocy jest naprawdę trudna. Matka nie ma co do garnka włożyć, mamy za jej nieodpowiedzialność karać kilkuletnie dzieci?

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2011-11-16 o 20:27
Stary 2011-11-16, 20:31   #778
201604181004
Konto usunięte

Dlaczego nie potrafię stworzyć? Bo nie chcę. Nie mam ochoty. Nienawidzę idei państwa opiekuńczego, zmieniono system stypendialny, w tym momencie stosunek stypendiów socjalnych do naukowych wychodzi koło 3:2 a kiedyś było po równo. Nie mam zamiaru kiwać palcem by pomagać niezaradnym życiowo ludziom, a wypowiadam się w temacie bo brzydzę się tekstami "mamy 30 dzieci, wszystkie mają powyżej 20 lat, nikt nie pracuje, dajcie nam laptopa"
Czemu z resztą miałabym cokolwiek organizować? Tak, krytykować łatwiej. Czy to znaczy że nie mogę tego robić? W takim razie ty też nie masz prawa wypowiadać się w żadnym innym temacie niepochlebnie jeśli sama nie zaproponujesz lepszego rozwiązania, proszę cię Cóż za podstawówkowy argument. "Nie podoba ci się to zrób lepiej" - problem jest taki że ja wcale nie chcę nic robić, a wyrażam opinie pełną obaw i niechęci bo to jest forum. A forum z założenia jest od dyskusji i krytyki, jeśli chcesz działania idź do opieki społecznej z tym pomysłem.
Stary 2011-11-16, 20:50   #779
balletoevs
Zakorzenienie

No pewnie, że nie. Nikomu nie bronię wyrażania opinii. Tylko, że ja wkładam w każdą tego typu akcję dużo serca i przykro mi gdy ktoś kto nic nie robi z taką łatwością deprecjonuje moje działania.
Stary 2011-11-16, 20:55   #780
201604181004
Konto usunięte

Może zacznij wkładać więcej serca w pomoc zwierzętom, bo one ewidentnie są bogu ducha winne. Tak, ja wiem, to twoja sprawa komu pomagasz. Ale i moja sprawa komu nie pomagam. A w historie typu "mam x dzieci żyję w nędzy los mnie pokarał" - totalnie nie wierzę. Za wszystkim się coś kryję. Alkohol, narkotyki, niechęć do pracy, krętactwo, wyroki. Osoba która została skazana lub kiedyś ukarana na pewno łatwo pracy nie znajdzie, to tak nadmieniam przy okazji osób które latami pracy nie mogą znaleźć. Fajnie że masz chęć pomocy ale przez wieczne dokarmianie i nagradzanie laptopami osób niezaradnych tak naprawdę hodujemy sobie margines społeczeństwa.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości