|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
O matko też przeczytałam finflora
|
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
hm, a u mnie w domu nigdy nie było bogactwa
zakupy zrobione są, rachunki opłacone, ale na przyjemności nigdy wiele nie było, często nie było na wakacje na drogie ciuchy nigdy nie było mnie stać, ale nie ubolewałam tu, bo markowe ciuchy generalnie mi sie nie podobają jednak ja do tego przywykłam i myślę, że w przyszłości jak będę mieć męża to będzie podobnie raczej nie będe płakać, że nie jestem bogata i muszę często oszczędzać, niedużo wydawać, bo ja nawet jestem do tego przyzwyczajona\ dlatego może czasem teraz,mimo że ja i TŻ nie mieszkamy razem, to jak gdzieś szastnie forsą, to się wkurzam :P ale nie, on do bogatych też nie należy.a moja mama za to, mimo że nigdy nie byliśmy bogaci, to jest rozrzutna, dlatego tata nie daje jej dużo kasy . u mnie to jest właśnie tak, że umiem oszczędzać, więc jak tylko zacznę pracę, to będę oszczędzać i na pewno uzbieram na coś co będzie przydatne, na przyszłość, wiecie. wiadomo, że na siebie też coś wydam, ale pamięam jak pracowałam miesiąc w empiku, zarobiułam ok 700 zł, ale większość oszczędziłam gorzej jak ktoś urodził się w bogatym domu i nagle ma zyć w biedzie a co do lekarzy, to tak, żeby się leczyć, to najlepiej mieć kasę ja mam strasznie krzywe zęby , przerwy między nimi\ kiedyś chodziłam do ortodonty, ortodontka powiedziała, że rzadko widzi tak krzywe i nawet jak będę miała aparat to całkiem nie będa proste, niestety jak sobie przypomnę jakie kiedyś miałam kompleksy, że nie będę miała przez to chłopaka, ojejciu, teraz wiadomo, że już nie mam, choć chciałabym mieć proste. no i jeszcze te głupie uwagi w podstawówce. ale potem przestałam chodzić, bo moich rodziców, nie stać na aparat stały. no cóż, sama sobie zafunduję, jak będe pracować i odłożę, przecież nie mam do nich żalu, to taki drogi interes, a oni nie mają. a teraz czekam do głupiego szpitala już 3 miesiąc na to, żeby zapisali mnie na badania, bo muszę zbadać wszystko dokładnie przyniosłam im w sumie takie same badania, ale chyba przedawnione czy coś, chcą mi zrobić te badania u siebie.co ginekologa endokrynologa też dłufgo czekałam publicznie, z 3 miesiące a prywatnie byłam z raz, ale to taki drogi interes, ok 120 zł u nas, nawet czasem chyba 150 zl to ja dziekuje bardzo. a nadżerkę to i ja miałam, ale dała mi lek, po którym podobno nie mam, ale i tak zrobię cytologię, ale może i nie mam, bo jak brałam to odchodziły skrzepy krwi... ale u mnie to i tak jest strach, bo mama miała raka szyjki macicy a i infekcję miałam pochwy, chyba grzybicę, ginekolog dała mi lek, niby dobry, ale chyba niewiele mi pomógł, choć chyba infekcja nie jest tak ostra
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-16 o 23:17 |
|
|
|
#4623 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Candy_lips- u mnie w domu jest podobna sytuacja. Jednak ja bym chciała, żeby mnie było na troszkę więcej stać... Jednak oszczędzanie na coś też raczej nie będzie dla mnie szczególnym wysiłkiem.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-11-16 o 23:05 |
|
|
|
|
#4624 |
|
Raczkowanie
|
U mnie aktualizuja strone UP, ale co z tego jak wszystkie roboty pod faceta są .. operatorzy koparek, brukarze, kierowcy tirów, elektrotechnicy, robotnicy budowlani, spawacz, monter instalacji wod-kan .. a dla kobiety to się sprzątaczka czasami trafi na pół etatu.
|
|
|
|
#4625 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I jeśli to nie jest zbyt prywatne pytanie, dlaczego nie chcesz swojej wypalić/wymrozić? To złe metody? Ale fakt, służba zdrowia w Polsce to kpina. I złodziejstwo.
|
|
#4626 |
|
Konto usunięte
|
candycotton ja wykwaszałam :P oczywiście sama musiałam kupić lekarstwo
|
|
|
|
#4627 |
|
Konto usunięte
|
Wybacz, bez okularow XD
Nie mialam na mysli, ze nigdy nie chorowalas, tylko to, ze wiecej mozesz pnastwowo niz ja. Teraz powchodzily te nowe kontrole rozliczen przychodni i strasznie ich kontroluja. Jezeli lekarz komus ponizej 26 lat robil cytologie to naciagal fundusz i moze miec problemy. W mazdym razie zgodnie z przepisami pomoc bym uzyskala dopiero za 3 lata, a leczenie nadzerki polrocznej a 3letniej to roznica duza. Ja teraz musze byc na kontroli i z badaniami co 2 mc. To jest wydatek. Ja sie nie dziwie ze tyle osob umiera na raka szyjki jak to tyle kosztuje. Ten caly laser, ktory mi proponowano i tak kosztuje 500 zl. A, i cyto na fundusz sa 26-59 lat. Co ma zrobic 60latka? Z emerytury placic? Ale w sumie o babcie swoja sie bac nie musze, juz jej wycieli macice XD A pewnie nie musialo do tego dojsc. Dlatego nie do konca rozumiem to gadanie, ze Polki sie nie badaja, bo sa zacofane. Nie stac ich to sie nie badaja. cynamonowe- bo moge ja wyleczyc nieinwazyjnie w tym stadium, a wymrazanie usuwa troche tkanek, i tak jest coraz mniej i coraz mniej i potem moze byc problem z donoszeniem ciazy, tego sie ogolnie nie robi dziewczynom, ktore nie rodzily, raczej kaze im sie najpierw urodzic a potem przyjsc leczyc nadzerke, a ja nie planuje poki co dzieci Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-11-16 o 23:21 |
|
|
|
#4628 |
|
Konto usunięte
|
No niestety u mnie nie było o tym mowy po prosu kupujemy kwas i się pozbywamy.
Co zrobić. Ja lekarzem nie jestem. Nie wiem. |
|
|
|
#4629 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, po pierwsze często nie stać, a po drugie badania nadal nie są super dokładne. Ja kiedyś myślałam, że wiecie, te badania są takie super i od razu wszystko wiadomo. A z tego co teraz się orientuje np cytologię najlepiej robić szczoteczką, a nie wacikiem, a pomijam fakt, że większość gabinetów ma jeszcze wacik pewnie i ja tak miałam robione. I podobno przez to często wychodzą nieprawidłowe wyniki
Mammografia tak samo u starszych kobiet, tak namawiają, a tak często też jest, że nie widzą guza, choć jest. Masakra z tymi badaniami a najgorzej mają chyba Ci co chorują na raka trzustki czy jakiegoś inengo, nie pamiętam, bo NFZ podaje taką chemię, co bardzo słabo na to działa, a jest chemia lepsza do tego, ale oczywiście, jeżeli ktoś chce to brać, to musi z własnej kieszeni chyba około tysiaka miesięcznie bulić. I tak przez to ludzie często nie mają nawet jak się leczyć. Ja planuję dzieci tak za 5 lat, jeżeli oczywiście będzie mnie stać wtedy, ale jak nadal jest nadżerka, to wiadomo, że będę musiała coś z nią zrobić. |
|
|
|
#4630 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Candy_lips duzo jest takich rzeczy, np istnieja skuteczne leki na padaczke, ale kosztuja fortune. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-11-16 o 23:27 |
|
|
|
|
#4631 |
|
Konto usunięte
|
No, tylko że faktycznie nieródkom teoretycznie się chyba nie robi tak. Nie wiem.
|
|
|
|
#4632 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, a Ty drabineczka jak pisałaś chybe nie masz dzieci, tak ?
|
|
|
|
#4633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na watku nadzerkowym sporo nierodek mialo wypalane a sporo mialo wrocic jak urodza. Zalezy od lekarza. Ja podejrzewam ze macierzynstwo spadnie na mnie pewnie kolo 30stki a tyle bym czekac z tym nie chciala. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-11-16 o 23:35 |
|
|
|
|
#4634 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie, nie rodziłam. I nie płaciłam, znaczy się, leki do wykwaszania nadżerki kupiłam sama na receptę w aptece ale aplikacja była darmowa. Więc mam mieszane uczucia. Nie wiem ja juz sama nie ogarniam tych ginekologów każdy mówi co innego każdy ma jakąś inną teorię a nie wiem. Ten się przeraził że jaka wielka nadżerka łoja, nikt inny tego nie widział. Inny stwierdził że mam małą macicę. A inny że przesuniętą przez operację.
Bądź tu człowieku mądry, po prostu nie opłaca się chorować bo każdy lekarz ma 500 wersji na temat twojej...
|
|
|
|
#4635 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak..a słyszałam, że lekarze właśnie niektórzy każą sami kupić jakieś leki na to, a potem Ci to aplikują. No na pewno, ile lekarzy tyle teorii na ten temat.
Może nie narzeka ten na służbę zdrowia ten kto nie choruje. Ja kiedyś byłam zdrowa jak rydz, to nie narzekałam, lecz odkąd mam problemy hormonalne itp, to niestety nie da się nie narzekać. |
|
|
|
#4636 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
poza tym ja tam jestem za tabliczkami na drzwiach i jeszcze wypisaniu na czole- ten lekarz jest lekarzem wierzacym i nie przepisuje tabletek, za duzo tu watkow typu gdzie znajde lekarza co mi przepisz 72h po bo mi sie czas konczy, pojdzie taka do trzech, za trzech zaplaci, i zaden nie przepisze, a juz kasy na czwartego nie ma, najlepszy byl watek gdzie przepisal weterynarz leczacy szczura kolezanki czy jakos tak |
|
|
|
|
#4637 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie... tym bardziej jak się chciałam z tej nadżerki wyleczyć, lataj tu lataj tam proś błagaj jeszcze przyjdź w odpowiednim dniu cyklu (NIEREALNE) sratata
zapisy z ponad miesięcznym wyprzedzeniem nieregularne miesiączki, więc się nie da. Do tego dogadaj się co ci ostatecznie jest bo każdy mówi co innego. W końcu posłuchałam się lekarza u którego leczę się na stałe ale każdy z którym się konsultowałam miał inną opinię -_-
|
|
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak, takich historii też jest wiele.
Ja jak dzwoniłam raz umawiać się do gina, to akurat Pani była kompetentna, która odebrała, bo uprzedziła, że jakby co, to ta Pani ginekolog tabletek antykoncepcyjnych nie przepisuje, więc jakbym chciała tabsy, to nie do niej. Akurat tabsów nie biorę, więc spoko, ale lepiej jak od razu mówią, żeby potem nie bulić bez potrzeby i nie marnować czasu. |
|
|
|
#4639 |
|
Konto usunięte
|
A i generalnie ze wszystkiego mnie leczy prawie lekarz pierwszego kontaktu. Jedyny lekarz jaki się udał służbie zdrowia. Nigdy mi nie robi problemów
zapisała mi maść na trądzik bo powiedziałam że nie za bardzo mam pieniądze na dermatologa a na nfz czekałabym dwa miesiące... No i działa dobrze, fajnie.
|
|
|
|
#4640 |
|
Konto usunięte
|
O kurcze, niezle. Pamietam jak poszlam panstwowo z kurzajka, zrobil mi facet koko dżambo z reki, w jej miejscu sie zrobily dwie. Prywatnie dostalam leki homeopatyczne, po dwoch dniach zniknely, tylko blizna zostala po tamtym panstwowym.
I znajomi byli pieprzyki usuwac to je wycinal nozyczkami zwyklymi. W sumie mi tez te kurzajke najpierw nozyczkami takimi zwyklymi jak do papiery ucial a potem lyzeczkowal. Pewnie dziecku z piornika zabral. |
|
|
|
#4641 |
|
Konto usunięte
|
COOOOOO o matko moja miła, mi usuwali ciekłym azotem
raz a dobrze nigdy więcej nie wróciła. O matko co ty mówisz, aż mi się słabo zrobiło
|
|
|
|
#4642 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- Cytat:
|
|
#4643 |
|
Konto usunięte
|
Tak, babcia ma jakies tluszczaki a na mammografii to tak wygladalo jakby miala duze guzy w obu. Dopiero biopsja wykazala. Ponoc maszyny sa zle i stare, w ogole to nie jest dobre badanie. Do tego oni nie umieja czytac tych zdjec, bo to nie jest takie proste. Byl caly artykul kiedys dlaczego mammografia to strata czasu i zdrowia.
Mi tez slabo bylo, uwierzcie XD |
|
|
|
#4644 |
|
Konto usunięte
|
Co do skrajnych absurdów... Na miejsce w szpitalu psychiatrycznym osoba z zaburzeniami odżywiania może czekać do... usranej śmierci
jedna osoba, którą znam, po prostu... Wymusiła szpitalne łóżko pozorując próbę samobójczą. Zamiast oczekiwania pół roku na liście osób do leczenia, przyjęli ją od razu, a próbę potraktowali jako efekt wyniszczenia bulimią... Chyba nie muszę mówić że to materiał na dokument dla sprawy dla reportera czy innego ![]() Po prostu tragedia. |
|
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Nom, cieszę się, że chociaż jak moja mama chorowała, to dobrze ją leczyli.
Ona, wiecie, miała zaawansowany stopień choroby, dlatego płakałam po nocy i już snułam wizje jak ja sobie nie dam rady, bo tak by niestety było, jest mi tak bliska, ale mimo wszystko cofneli wszystko i to mnie bardzo cieszy. Teraz tylko kontrole, a po 5 latach podobno już jest się całkiem "bezpiecznym", ona już chyba pół roku ma kontrole albo więcej, więc powoli jest coraz lepiej. Ja u lekarza pierwszego kontaktu też mam dobrze, choć wiadomo taki lekarz to ne jest specjalista od wszystkiego. Chodzę do niego, jeżeli weźmie mnie coś mkocniejszego, np jak miałam anginę, wtedy musiałam mieć antybiotyki, ale dał mi 3 dniowe, które trochę oszczędzają organizm, wtedy to było dobre, bo niedługo miałam maturę. |
|
|
|
#4646 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawą teorię głosi moja koleżanka z pracy: kobiety, które scięły włosy na krótko, zrobiły to po to, żeby nie musieć dbać o włosy, czyli z lenistwa
Ona ma włosy do pasa i twierdzi, że tylko o długie trzeba dbać, i tylko kobiety z długimi wyglądają seksownie. Te z krótkimi są idącymi na łatwiznę babkami, którym nie zależy na tym, aby się podobać |
|
|
|
#4647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem nie wiem gdzie się podziewa ludzka logika.
|
|
#4648 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale z drugiej strony, praktycznie ile lekarzy, tyle opinii.
|
|
#4649 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co... słyszałam od paru profesorów, że ludzie wymyślili wiele skutecznych leków, ale przemysł farmaceutyczny zapłacił im odpowiednią sumę żeby tych leków nie wprowadzić,bo po prostu biznes ma się kręcić.
Uważam, że to może być jak najbardziej prawda. To samo tyczy się aut którymi jeździlibyśmy za grosze. A co do złych badań to wiecie co słyszałam wczoraj od babki która siedziała obok w kolejce do lekarza? Rozmawiała ze znajomą, że musi robić ciągle badania krwi i co powiedziała 'eee tam nigdy na czczo nie jestem', to jaki sens jest tych badań?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:56.

. u mnie to jest właśnie tak, że umiem oszczędzać, więc jak tylko zacznę pracę, to będę oszczędzać i na pewno uzbieram na coś co będzie przydatne, na przyszłość, wiecie. wiadomo, że na siebie też coś wydam, ale
pamięam jak pracowałam miesiąc w empiku, zarobiułam ok 700 zł, ale większość oszczędziłam
jak sobie przypomnę jakie kiedyś miałam kompleksy, że nie będę miała przez to chłopaka, ojejciu, teraz wiadomo, że już nie mam, choć chciałabym mieć proste. no i jeszcze te głupie uwagi w podstawówce. 

raz a dobrze nigdy więcej nie wróciła. O matko co ty mówisz, aż mi się słabo zrobiło