|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Nie wiem. Ale jeszcze jakiś czas temu tankowałam 100 zł na miesiąc i na moje małe potrzeby wystarczało. Teraz samochodem jeżdżę tylko do pracy, nawet do sklepu jadę autobusem bo mnie po prostu na to nie stać. Wydaję 150 zł miesięcznie a jeżdżę bardzo mało samochodem. Nie wiem co by było gdybym musiała jeździć więcej, tragedia. Myślę o przerzuceniu się na gaz.
|
|
|
|
#4592 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
My to jedno, ale moi rodzice maja miec jakos 500 i 200 zl emerytury jak dojda do wieku, a placa po 800 ZUSu. Przy czym z publicznej sluzby zdrowia nie korzystaja w ogole bo nic by nie zalatwili. Ja tez nic nie moge nigdy praktycznie zalatwic wiec chodze prywatnie. Panstwowo to mi utna a nie wylecza. Cytat:
W kazdym razie niedawno wlasnie sie rejestrowalam w urzedzie pracy jako bezrobotna, wystarczy papier wypelnic i juz. Nic nie dzwonia, nie pytaja, nie interesuja sie w sumie. Nie bralam zasilku bo nie chcialam zerowac, za co mnie znajomi ochrzanili ze powinnam byla. Coz, sumienie mi nie pozwolilo. Ale ide o zaklad ze bym dostala. A jaki dziki tlum. Nic tylko sie rejestrowac i pracowac na lewo. Troche to jest moim zdaniem za proste. Zwlaszcza jak sie inzynier rejestruje ;/ I w sumie gdybym nie poszla sie wyrejestrowac z racji ze podjelam znowu studia to pewnie by o tym nie wiedzieli. Ja bylam uczciwa, ale ile osob jest?Cytat:
no nie wyobrazam sobie mieszkania z rodzicami albo tesciami, liczenia kazdego grosza i zastanawiania sie czy jak zjem zupke chinska na obiad to bedzie mnie stac na lizaka dla dziecka. U nas tak na prawde to nie ma nizu demograficznego, po prostu nagle kobiety sie wstrzymaly zeby sie dorobic i zostana poznymi matkami. A wtedy wszystko wroci do normy.
|
|||
|
|
|
#4593 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ginekolog, endokrynolog... Wszystkie badania i tak robię prywatnie bo albo mi recepty nie chce ktoś wypisać, albo nie mogę jej zrealizować jeśli lekarz nie ma umowy z nfz, albo bym musiała czekać aż mi macica wypadnie czy inny kij. Jestem biedna i nie czuję żebym była coś winna polsce, tym bardziej jakiegoś potomka. |
|
|
|
|
#4594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówisz, że nie chciałaś zasiłku. A należał Ci się? Bo jeśli tak (czyli w momencie rejestracji miałaś przepracowany rok na pełny etat i zarabiałaś najniższą krajową) to nie sądzę, że można sobie od tak zrezygnować i nie pobierać zasiłku
|
|
|
|
|
#4595 |
|
Rozeznanie
|
co do tego podatku to chyba ma działać w dwie strony - albo zrób sobie dziecko, niech zarabia na nas, a jak nie to płać. tak czy tak wyciągną kasę od Twojej rodziny
![]() ja już sie boje swojej emerytury dlatego jak tylko nadarzy się okazja, opuszczę nasz kraj na stałe. No niestety, nie zamierzam pracowac na kogoś a za 30 lat głodować. |
|
|
|
#4596 |
|
Zakorzenienie
|
O kurczę, ja nawet nie wiedziałam, że to aż tak chory system...
|
#4597 |
|
Konto usunięte
|
Finlora,
|
|
|
|
#4598 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Też mnie narazie nie stać na dziecko i jak wprowadzą ten podatek to jeszcze dłużej nie będzie mnie stać - mam nadzieję, że to bardziej media rozdmuchują niż jest prawdopodobne.
|
|
|
|
|
#4599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czy to wychodzi im na dobre, jak dojdzie do wypadku, czy po prostu nieuczciwy pracodawca nie wypłaci i..nie musi. To już ich kalkulacja. Są ludzie którzy mają kasy dużo, nic nie robią, albo na lewo i biorą zasiłek.To jest norma, nie tylko w UP. Na studiach co do stypendum socjalnego też mam dużo zastrzeżeń. Dobrze, to któraś wcześniej okresiła o tych za biednych i za bogatych. Ale wracając do tematu - są ludzie którym ten zasiłek po stracie pracy pozwala przeżyć! Przynajmniej na chleb starczy i na niewiele rachunków. A co do pogrubionego to wiele tak osób mówi, bo zwyczajnie im się nie chce stać w kolejkach. Ja wiem jak funkcjonuje to wszystko. I wiem, że wizyty prywatne są konieczne w niektórych sytuacjach. Sama z tego korzystam. Ale spotkałam się z osobami narzekającymi tylko na kolejki.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-11-16 o 22:12 |
|
|
|
|
#4600 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tico miałam kilka lat temu wtedy wystarczało 100 zł, teraz jeżdżę tyle samo innym autem które aż tyle więcej nie pali - płacę 150. A jeżdżę mało. Naprawdę, naprawdę mało. Jeśli w takim tempie jak do tej pory ceny paliwa będą wzrastać, to w 2025 będziemy płacić 18zł/l
|
|
|
|
|
#4601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4602 |
|
Konto usunięte
|
No e... składa się wniosek o zasiłek okresowy...
|
|
|
|
#4603 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co? A może podatek dla bezdomnych, bo mieszkają na ulicy i nie płacą państwu czynszu?
|
|
#4604 |
|
Konto usunięte
|
Nielegalnie zamieszkują przestrzeń publiczną!
Teraz zmienili bodajże prawo, aktualnie jest o tym głośno, że rodzina nie będzie musiała uciekać przed oprawcą, teraz będzie można go wyeksmitować szybciej sratatata no i gminy w tym momencie dostaną prezent w postaci znajdywania setek mieszkań osobnikom z marginesu, którzy tłuką swoje żony i maltretują dzieci. Taki cyrk się odwala i daje się mieszkania bumelantom bo nie ma eksmisji na bruk, a np tacy ludzie którzy żyją skromnie i na tyle na ile potrafią...http://expresskaszubski.pl/aktualnos...dzor-budowlany ... robi się tylko pod górkę Żyją sobie tacy ludzie za własne pieniądze, nikomu nie wadzą, mają przyczepę, pewnie nawet żadna patologia... Swoją drogą ubieganie się o zezwolenie na budowę czegokolwiek to cyrk jakis kolejny |
|
|
|
#4605 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, pierwsze słyszę. Moja mama już kilka razy była zmuszona rejestrować się w UP jako bezrobotna i żadnych wniosków nie składała. W zasadzie od razu po wklepaniu danych do komputera otrzymywała zaświadczenie z UP o tym, że jest zarejestrowana i przez najbliższe kilka miesięcy będzie pobierała zasiłek.
|
|
|
|
#4606 |
|
Konto usunięte
|
Możliwe że funkcjonuje to inaczej, a może wprowadzono mnie w błąd ale wydaje mi się że składa się wniosek
|
|
|
|
#4607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z racji choroby kilka wizyt w roku u specjalisty muszę odbębnić - nadal żyję i mam się dobrze ![]() |
|
|
|
|
#4609 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak, macica, chodze do gina co bierze 200 bo mnie leczy, inni mi proponowali wypalanie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Banalnie latwo sie zarejestrowac, az bylam zgorszona mimo, ze po to tam poszlam. Cytat:
Nie, ja mialam taka sytuacje ze po prostu u mnie w przychodni leczy sie ludzi starych, mlodzi dostaja rutinoscorbin. Jest limit skierowan, jakie dana przychodnia moze wypisac i wola je dac ludziom starym, ktorych nie stac na prywatnych. Mlody nic nie zalatwi. Ja jak najbardziej stalam w kolejkach. I szaluj dostaje ciagle jak babki nie rozumieja, ze niektorzy nie pracuja w zakladzie tylko maja dzialalnosc wiec nie maja legitymacji ubezpieczeniowych, tylko odcinki zusu i nic poza tym. Nie wiedza kompletnie jak to odnotowac wiec nie chca mnie rejestrowac. Taki jest balagan ze glowa boli. Ostatnio wydebilamw koncu skierowanie na badanie to tez zrobic nie chcialy bo co innego bylo na skierowaniu a co innego u nich w rejestrze. Bede zmieniac przychodnie ale nie wiem czy to cos da. Zobaczymy. Na bank problem papierkowy. |
|||||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ten donosiciel, konfident pier....y, to kto? Ludzie potrafią być... nawet nie potrafię tego nazwać.
|
|
|
#4611 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
|
#4612 |
|
Zakorzenienie
|
candycotton - niestety UP nie jest w stanie zajmować się tyloma ludźmi. Pojawi się szkolenie - dzwonią do swoich, pojawią się pieniądze na staże dostają swoi, albo wyższe znajomości.
Zwykły człowiek zawsze będzie szarakiem, to przykre. Ale zaobserwowałam jedo na plus, do osób co mają zasiłek dzwonią jak jakaś oferta się pojawi. Co niestety rzadko występuje. Tym co nie płacą, mają ich całkowicie już gdzieś. A co do takiego zasiłku o którym mówisz, pierwszy raz słyszę?!
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-11-16 o 22:39 |
|
|
|
#4613 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Znam takich co zarabiają na czarno a zasiłek idzie w całości na papieroski i piwo... Choć w sumie to chyba tego zasiłku na to nie starcza.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A propos zasiłku dla bezrobotnych - http://prawocywilne.blox.pl/2010/01/...zysluguje.html |
|
|
|
|
#4615 |
|
Konto usunięte
|
zabciajs ale wiesz myślę że gdyby to trochę skomputeryzowali byłoby łatwiej. rozumiem że bezrobotny często kojarzy się z biednym, no ale w dzisiejszych czasach łatwiej jest skorzystać z internetu niż jeździć do UP - bo na stronie mojego urzędu pracy są jakieś śmieszne oferty sprzed 5 lat, wszystko dawno temu nieaktualne...
|
|
|
|
#4616 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Finflora- patrz, masz 3 dychy na karku, ja 23 lata. I teraz mam nadzerke, cytologia panstwowo mi przysluguje dopiero jak skoncze 25 lat jak pamietam. Czy 26 to bylo? W kazdym razie mi nie przysluguje w tej chwili. A jakby przyslugiwala to raz na 3 lata. Zgodnie z przepisami, dziewczyny Niektore wizazanki twierdza ze wlasnie tak jest u nich w przychodniach a inne, ze im robia i tak. No u mnie sie tak nie robi, jest platna (i zapisy juz na nowy rok, min 3 mc na przod). Wiec do wyboru mam czekac az skoncze 25 lat i zrobic sobie cytologie a potem pewnie juz isc te kilkuletnia nadzerke wycinac pod narkoza albo wydac $$$ na prywaciarza, ktory to we wczesnym stadium wyleczy bez wypalania czy wymrazania. Splukalam sie ale to bym jedyny sluszny wybor. Po prostu ja na wiekszosc badan refundowanych jestem za mloda ;/ Przepisow nie przeskocze. A, i zaplacilam sobie za szczepionke na HPV. |
||
|
|
|
#4617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jest wszystko na stronie. Na szczęście na to nie można narzekać.
|
|
|
#4618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4619 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Haha ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
ja też intensywnie przeglądałam zwłaszcza staże no ale albo nie było informacji albo jakieś strasznie stare, aktualizacji zero
|
||
|
|
|
#4620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do cytologii - zależy na jaką przychodnię się trafi. Ja do swojego ginekologa chodzę co pół roku i za każdym razem mam robioną cytologię na NFZ, ani razu nie płaciłam. Edit. Nie Finflora ![]() Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2011-11-16 o 22:57 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.

. Mam takich obok. Nowe pokolenie wysysaczy zapomóg rośnie.
Najgorszej w Polsce być klasą... średnią. Zbyt biedni by żyć zbyt bogaci by umrzeć z głodu - pchasz kasę w kieszenie degeneratów gdy samemu żyjesz skromnie a o pełnym przeglądzie u dentysty możesz jedynie pomarzyć.
no nie wyobrazam sobie mieszkania z rodzicami albo tesciami, liczenia kazdego grosza i zastanawiania sie czy jak zjem zupke chinska na obiad to bedzie mnie stac na lizaka dla dziecka. U nas tak na prawde to nie ma nizu demograficznego, po prostu nagle kobiety sie wstrzymaly zeby sie dorobic i zostana poznymi matkami. A wtedy wszystko wroci do normy.

ja też intensywnie przeglądałam zwłaszcza staże no ale