|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Cytat:
ja wózek mam po moim synku (3 lata) bedę rodzić w szpitalu w Poznaniu na Polnej
|
|
|
|
|
#2132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie... powinnam w tym tygodniu lub na początku przyszłego isć na wizytę kontrolną do diabetologa :/ Nie chce mi się. idę szykowac sie do lekarza. Pa.
|
|
#2133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak widziałam jakie porcje dostawały te dziewczyny po normalnym porodzie to poprostu szokJa wylądowałam w szpitalu dzień przed porodem i przywieźli obiad i kobieta mi się pyta "normalna czy cukrzyca" na to mówię normalna " to tylko zupa się tylko należy" reszta dziewczyn na tej sali to była "cukrzyca" i dostały makaron po bolońsku czy coś podobnego i ta roznosząca tak na mnie patrzy wzięła talerz nałożyła porcję i mówi "a masz pani co będziesz patrzyła jak one jedzą"
|
|
|
|
|
#2134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli z głodu nie umrę Chociaż moja siostra po porodzie chwaliła sobie obiady szpitalne. Porządne porcje, smacznie. Najwyzej będą przywozić mi prowiant z domu i tyle.
|
|
#2135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc powiedziałam że już nigdy nie wezmę normalnego jedzenia tylko dietetycznego
|
|
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
Ja glukozę powtarzam w czwartek. Mam nadzieję, że lepsza wyjdzie.
Co do pomocy teściów/rodziców to ja nie oczekuję. Natomiast nie lubię niesłowności. Jeśli ktos nie ma zamiaru nic dawać to ok ale jeśli mówi, że pomoże to niech dotrzyma słowa |
|
|
|
#2137 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja właśnie też nie oczekiwałam za bardzo pomocy od rodziców czy teściów no ale moi rodzice z własnej inicjatywy zapłacili za wózek (ja miałam z mężem wybrac i zamówic a oni dali kasiorkę), moja mami świruje i kupuje różne rzeczy dla pierwszej swojej wnusi i w ogóle naprawdę dużo pomagają. Natomiast póki co rodzice męża nic nie zaoferowali no ale nie mam tego wcale im za złe
Jak będą chcieli to coś zafundują a jak nie to nie i też będzie dobrze ![]() Co do wózka to ja zamówiłam baby smile neo czekam właśnie na niego
|
|
|
|
#2138 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego też raz jeszcze, nie mogę ani nie będę mieć pretensji, to była nasza świadoma decyzja, wiedzieliśmy,że łatwo nie będzie, ale uważam, że rodzina to jednak taka instytucja, po której można się pomocy spodziewać, więc jak pisałam wyżej, oczekuję. Najwyżej się zawiodę, będzie mi przykro, ale się nie odezwę. |
|
|
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
A ja czuję się jak trup jakoś tak dziwnie i wogóle nawet nie pytajcie o której dzisiaj wstałam bo padniecie ![]() TŻ zaraz jedzie do pracy, a ja po 22 idę do sklepu zrobić zamówienie i listę zakupów dla brata potem zjem kolacje, ale jeszcze nie wiem co zastanawiam się nad kanapeczkami a zupką chińską, ale chodzą też za mną płatki z mlekiem i sama nie wiem... dziś znowu mnie bolał brzuch jak na @ potem przestał i tak w kółko póki co jest spokój... wieczorem muszę zamówić wkońcu kilka rzeczy z allegro dla malucha i myślę, że zamówie od rajrodzica... jutro jadę na test obciążenia glukozy na szczęście z tżtem myślcie, że jak zjem kolacje ok 23 to mogę spokojnie pojechać na test przed 8 ? e tam eleganccy ale dziękujemy ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- dokładnie ja tak samo czasami robie siusiu ok 5-6 a mocz oddaje ok 10 raz nawet przed 12 i problemu nie było. |
|
|
|
#2140 |
|
Rozeznanie
|
Witam w nowym roku
Życzę nam wszystkim, by nasze porody były przede wszystkim bezproblemowe, przebiegały bez zaskoczeń, komplikacji no i by trwały jak najkrócej I zdrowych dzieciaczkówFilipek- miodzio z tymi włoskami kręciołkami- u nas przechodzimy właśnie ten etap, tylko raz mu przycinałam maszynką, teraz zapuszczamy, by na wiosnę przyciąć znów- mam nadzieję, że nie odziedziczył włosów sianiastych po mnie
|
|
#2141 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, Najlepszego w Nowym Roku !
Podczytuje Was regularnie ale mimo wszystko nie nadazam i boje sie ze cos waznego mnie ominie nie krzyczcie jak bede pytac o cos co juz bylo omawiane Wpadam w lekką panike jak czytam o torbach, przygotowaniach ... i dopiero po chwili sie łapie na tym, że miedzy nami są spore roznice w terminach i ufff mam jeszcze trochę czasu.U nas na razie sciany odmalowane, szafa na miejscu ale maja nam wymieniac okno na balkonow z wyjsciem do ogrodu wiec czekam niecierpliwie kiedy w koncu ... zeby przed porodem zdazyli ! Mam troche ubranek rozmiarow 52-68 troche kupionych na alle, troche od kuzynki - glownie bodziaki i pajacyki, 2 spiworki, przewijak, kąplet antykolkowy butelek startowych TT ... i jeszcze bardzo duzo rzeczy do kupienia. Napiszcie prosze jakie macie przygotowane ubranka bo z jednej strony wolalabym body i pajacyki od kaftanikow a z drugiej slyszalam ze przy gojeniu pepuszka lepiej wlasnie odkryty zostawic brzuszek. Mały Wiktor fika coraz mocniej, TZ jak przylozy reke juz czuje harce a wczoraj dodatkowo zauwazylam ze brzuch mi sie rusza - nie moglam przestac sie smiac. Czasami jak sie poloze to tak mi daje popalic ze az mi sie robi niedobrze. I zauwazylam ze ma stałe pory jak jade do pracy ok 7 rano, potem 12, 16 ... i miedzy 22-23 w nocy pozwala spac oby tak zostało Jak bedzie miał sen po tatusiu to będzie rewelacja na razie to sie kreci jak tatus |
|
|
|
#2142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem skad to sieb bierze, jak bede u lekarza to sie dowiem mam nadzieje! MoniqW ja tez czekam na Wiktorka
|
|
|
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aguśka super te włoski Filipka lubi Chłopak zmienić fryzurę
|
|
|
|
|
#2145 |
|
Rozeznanie
|
właśnie jem utartą marchewkę z jabłkiem mmm ;D
|
|
|
|
#2146 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Daj znać w takim razie co Ci lekarz powie w środę, bo ja mam wizytę dopiero 17.01, a tak głównie to mnie ten termin ciekawi tzn. czy będę czekać aż Mała będzie chciała wyjść na świat czy poród będzie wywoływany...Cytat:
A tak w ogóle to skąd dziewczyny wiecie kiedy tych twardnień jest za dużo? Bo mi też się pojawiają dość często (również w nocy się budzę i brzuszek mam twardy), ale nigdy nie odczuwałam przy tym bólu żadnego... Cytat:
Witaj! |
|||
|
|
|
#2147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to witaj w naszym kociołku a chandra niech się .....p...rzejdzie na spacer
|
|
|
|
|
#2148 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny kciuki za jutrzejsze wizyty!!!
dzis Tz pojechal z psem do parku, dzwoni do mnie i mowi abym szybko zadzwonila do kliniki weterenaryjnej , bo piesek nie moze sie zalatwic, i jest tez krew. wiec szybko zadzwonilam do kliniki, okazalo sie ze trzeba jechac do oddzialu w miescie troszke dalej (tam gdzie bede rodzic), bo w miasteczku obok nie ma teraz miejsca. Tz przyjechal, zdenerwowany na psa, ze pewnie juz sie czegos najadl (bo on zjaa wszystko), do mnie krzyczy moj portfel!!!a ja na to;gdzie jest? a on; nie wiem poszukaj szybko...taaa ja i szybko pozniej w nerwach ustawial adres w nawigacji, w tej samochodowej nie mogl czegos ustawic, wiec wzial druga...a ile bylo krzyku przy tym. ok - pojechal, przyjechal...bez psa - bo ten musial miec zabieg z narkoza i zostac w klinice. kosc mu utkwila w odbycie;(Tz mowi, ze ninawidzi kolarzy, pytam dlaczego?....bo bylo ich na ulicy duzo, a ja przeciez naszego pieska musialem wiezc,a jeden mi reka machnal ze za szybko jechalem...wiec go obtrabilem. o rany....to jak on tak panikuje wiozac psa (tym bardziej ze piesek zachowywal sie jakby nigdy nic sie nie dzialo)....to co bedzie jak bedzie wiozl mnie do porodu??!!! piesio juz w domku, troche oszolomiony, nie bedzie juz dostawal zadnych kosci do gryzienia, bo te jego wybryki za duzo nas kosztuja nerwow i pieniedzy. nie czuje sie dzis dobrze...malutka ulozona chyba w poprzek, niezbyt to komfortowe. co do pomocy od rodziny, uwazam, ze nie powinno sie oczekiwac pomocy, jestesmy dorosli. osobiscie chcialabym aby moje dzieci kiedys majac dwadziescia kilka lat byly samodzielne i nie oczekiwaly pomocy ode mnie (finansowej), wiadomo, ze zycie roznie sie uklada, ale rodzice przez 20 lat wystarczajaco wydali na wychowanie mnie i teraz to ja sie czuje w obowiazku im pomoc, jak nie chca pomocy, to niech przynajmniej troche skorzystaja z zycia i sobie robia z pieniedzmi co chca ...czyt. wydaja na swoje potrzeby.
|
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2150 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to, ze do meza podobny, to juz slyszalam nie raz![]() Cytat:
![]() Ja wtedy bylam w pracy, to maz karmil malego zupka i ten zasnal w trakcie jedzenia musial byc bardzo umeczony ![]() Nawet maz filmik nagral jak je ta zupke i zasypia i na spiocha jeszcze wcina hihih Cytat:
I miala racje, od kiedy zaczelismy sluchac jej rad, Filip nie byl taki czerwony na buzi, mniej plakal. No ale kazdy sie uczy na swoich bledach. Jak w domu jest cieplo to dziecko nie potrzebuje dwoch warstw ubran a szczegolnie dwoch z dlugim rekawkiem. Co innego jak jest chlodno wtedy tak jak np moj Filip sie lubial odkrywac w nocy, to jak nie grzaly kaloryfery, wtedy ubieralam go nawet w dwie warstwy dlugiego rekawa ale juz byl wiekszy to tez inaczej. Jak byl malusi po urodzeniu to nie odkrylam jeszcze jakie fajne sa body, dopiero jak juz nosil r. 62 zaczelam ubierac go w body i polspiochy do tego i moim zdaniem to najwygodniejsze ubranko dla malucha. Nic sie nie podciaga do gory, nie odkrywaja sie plecki, super sprawa, dlatego teraz wiecej bodziakow kupilam.Cytat:
2.Ja rodze w klinicznym oddziale w szpitalu wojewodzkim gdzie pracuje moj gin. Tam tez rodzilam pierwszego syna. Cytat:
Super!Cytat:
![]() Cytat:
Conajmniej 6 godzin na czczo.Cytat:
![]() Zaraz po samym urodzeniu rzeczywiscie lepiej jak jest w okolicy pepka troche wiecej luzu, ale pepuszek szybko odpadnie wtedy juz mozna inen ubranka jak np body.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-02 o 21:15 |
||||||||
|
|
|
#2151 |
|
Raczkowanie
|
Ładne imię prawda - gratuluje
Czytałam o waszych twardych brzyszkach u mnie tak bylo po jedzeniu i za dlugim siedzeniu w pracy. Gin polecil brac espumisan i jest lepiej. |
|
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam nie wiem jak z tym pępuszkiem miałoby być, ale kaftanik akurat tam się kończy w tych okolicach, a na to są śpioszki nałożone przeważnie, więc i tak i tak pewnie jest przykryty, to ja już wolę bodziak , bo się nie roluje.A w sumie to te pępuszki i tak nie za bardzo bolą, więc jak je tkanina dotyka to raczej aż takie straszne dla dziecka nie jest, a trudno ,żeby dziecko trzymać na golaska cały dnie. Witam 1.wózek mam po starszej córce , Emmaljunga Duo Edge Combi, prezent od Teściów 2. Ja rodzę w zwykłym szpitalu powiatowym
|
|
|
|
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a wiecie moze co oznacza ze lozysko jest na scianie przedniej lub tylnej, czy ma to wplyw na cos?
Czytam, ze wiele z Was ma lozysko na tylnej scianie, a ja mam na przedniej, czy to robi roznice? ![]()
|
#2154 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
. Twardnienia jak wiadomo są naturalne w ciąży, ale nie jak występują co kilka minut. Albo np. kilkanaście w ciągu godziny. Kilka na dzień to norma. Ale kiedy dołączyły się do tego skurcze które szły aż od szyjki macicy i pojawił się ból-trzeba było reagować. To częsta reakcja organizmu na infekcje-i tak było w moim przypadku. Jeśli masz tak do 10-15 twardnień na dzień nie masz się czym martwić. A jeśli więcej, zawsze warto wtedy sprawdzić czy wszystko jest ok. np badanie moczu i posiew z pochwy. Monia a skąd wiesz że masz paciorkowca? Mój lekarz zlecił mi wymaz w jego kierunku ale dopiero po35 tyg. ciąży. |
||
|
|
|
#2155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2156 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzisz ja ostatnio mam czas analizowania wszystkiego ![]() im bardziej sie w rozne rzeczy zaglebiam tym jestem glupsza no bo wiadomo jak jest lozysko przodujace to jest to patologiczny stan i wtedy robi sie cc tak? Jak mialam drugie usg prenatalne, to lekarz mowil, ze lozysko mam na scianie przedniej ale ze to dobrze. Ale i tak mnie to ciekawi czy jest lepiej miec na tylnej czy przedniej scianie
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
cottonpuma ponieważ będziesz mieć Córeczkę to powtórzę się , bo Dziewczyny wiedzą,że czasami dziewczynki mają coś takiego jak "miesiączka niemowlaków", pod wpływem naszych hormonów się to dzieje i wtedy w wydzielinie z pochwy jest krew
A tak dla wszystkich to przy karmieniu piersią chcę się masakrycznie pić, ja jak tylko Ninę podłączałam do cyca to wołałam do TŻ :pić i on trzymał wodę mineralną i ja piłam , a ja dziecko i karmiłam, normalnie super machina ![]() Moniahan dobrze,że z Psinką wszystko już ok, moim znajomym podobnie się pies załatwił, tylko ,że on miał w przełyku kolec z kija , ktory gdzieś na dworze dorwał, na szczęście utkwił na tyle płytko ,że dało się wyciągnąć bez operacji. |
|
|
|
#2159 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja właśnie wróciłam z pierwszych zajęć w szkole rodzenia
ogólnie położna jest tak zakręcona, gada i gada i nie może przestać, trzymała nas 3 godziny od 18 do 21 nie żałuje że poszłam, bo była nawet laska któa rodzi 2 lutego i też były to jej pierwsze zajęcia, spotkań ma być 12 więc na wszystkich nie będe ale czegoś nowego na pewno się dowiem dziś sie dowiedziałam że dobrze jest dużo chodzić jak zaczynają się skurcze no i jeśli się jest w stanie, a nie wiedziałam tego ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- aaa i pani powiedziała jeszcze że objawami zbliżającego się porodu są bóle kręgosłupa i spojenia, częstsze oddawanie moczu i kupki (biegunki mogą się pojawić) i troche mnie tym przeraziła bo ja właśnie od 2 dni tak mam
|
#2160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łożysko może być umiejscowione na przedniej, tylnej lub bocznej ścianie albo w dnie macicy (czyli w jej najwyższej części). Jego położenie nie ma praktycznie znaczenia dla przebiegu ciąży. Ważne jest, by łożysko nie zakrywało ujścia wewnętrznego szyjki macicy lub nie leżało w jego bezpośredniej bliskości, czyli w najniższej części macicy. Taka sytuacja zwana jest przodowaniem łożyska i grozi krwawieniami. Niskie umiejscowienie łożyska może się zdarzyć przy jego położeniu na każdej ze ścian. Częściej obserwujemy łożysko nisko umiejscowione lub przodujące we wcześniejszej ciąży, potem w miarę wzrostu macicy łożysko często odsuwa się ku górze na bezpieczną odległość od ujścia wewnętrznego. Jeśli więc lekarz nie wspomniał nic o przodowaniu łożyska w 17. tygodniu, to jego umiejscowieniem absolutnie nie należy się martwić. ale jak widać jak się ma przodujące to cc niestety, tak też wikipedia podaje |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

pewnie nie przyszłoby mi nawet do głowy, żeby się aż tak stroić i gotować, ale kto wie, co mi odbije w "godzinie zero"

nawet nie pytajcie o której dzisiaj wstałam bo padniecie
Wpadam w lekką panike jak czytam o torbach, przygotowaniach ... i dopiero po chwili sie łapie na tym, że miedzy nami są spore roznice w terminach i ufff mam jeszcze trochę czasu.

nie wiem skad to sieb bierze, jak bede u lekarza to sie dowiem mam nadzieje!
Też mam stresa przy kłuciach i ciągnięciach pochodzących "ze środka". Ale jest ich coraz mniej i chciałabym żeby zniknęły całkowicie. Życzę Ci dużo zdrówka i pamiętaj o relaksie- takim psychicznym, jakaś muza, ciepła kąpiel -ważne żeby optymizm był, bo ja przy stresujących sytuacjach lub niepokojach miałam więcej twardnień. Pozdrawiam wszystkie współtowarzyszki twardnień brzuszkowych 
. Twardnienia jak wiadomo są naturalne w ciąży, ale nie jak występują co kilka minut. Albo np. kilkanaście w ciągu godziny. Kilka na dzień to norma. Ale kiedy dołączyły się do tego skurcze które szły aż od szyjki macicy i pojawił się ból-trzeba było reagować. To częsta reakcja organizmu na infekcje-i tak było w moim przypadku.