|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Cytat:
|
|
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
ja już miałam pod koniec co tydzień
|
|
|
|
#3693 |
|
Rozeznanie
|
płaciłaś na każdej tyle samo jak na każdej poprzedniej?
|
|
|
|
#3694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3695 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja pieluszek tetrowych mam 10, ale domówiłam jeszcze 10, do tego 3 flanelowe. Stwierdziłam, że na pewno nie będzie ich za dużo, najwyżej nie będę prać codziennie wszystkiego - a przydają się a to na odbicie, a to do wanienki, a to na spacerek żeby buźkę wytrzeć, a to podłożyć żeby dziecko nie zasikało wszystkiego... Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-01-09 o 15:38 |
|
|
|
|
#3696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale racja, teraz takich juz nie ma, bo ta tetra no to wiadomo co sie z nia dzieje po pranku
|
|
#3697 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, ja mieszkam w B-stoku. jeśli chodzi o tę prywatną klinikę- jest faktycznie tak, że koszt porodu pokrywa nfz, koszt pobytu-pokrywa pacjentka. co do przedłuzonych pobytów- nie ma czegoś takiego- moje znajome które tam rodzily , jak było coś nie tak były przekazywane do "normalnego' szpitala . ogólnie jeśli ciąża jest bezproblemowa i poród też- to miejsce jest bajeczne.chciałabym taam rodzić, niestety nie przyjeliby mnie ze względu na mój stan zdrowia. a co do cesarki- to tak jak wszędzie-musisz mieć wskazania do niej.na życzenie nie robią. tyle wiem z opowiadań.
|
#3698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i przez tyle lat nie zżółkły ani nic? Ja chyba kupie takie kolorowe - z nadrukami, zresztą białe też.
|
|
|
#3699 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
:/
|
|
#3700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez czekam na kocyk ciepły na prześcieradło i ochraniacz na łóżeczko |
|
|
|
|
#3701 | |
|
Raczkowanie
|
Karolca, ja jestem z Wami i nigdzie się nie wybieram, a zaginelam na troszke z powodu braku internetu
Dzięki Aguskaa83 za pamieć![]() Cytat:
A te tetrowe zamowilam jakies podwojnie tkane, mam nadzieje ze beda choc troszke mocniejsze od tych szmatek.O litosci ![]() Mam juz wyniki glukozy, po 2 h po 75 g mam 104, wiec chyba jest ok Edytowane przez monika83 Czas edycji: 2012-01-09 o 16:02 |
|
|
|
|
#3702 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o chodzenie... ja sie jz tocze sapie jakbym maratony biegala, zauwazylam ze juz bardzo wolno chodze nawet no ale czasem staram sie przejsc chocby do sklepu za rog, zeby ruszyc troche kosci Cytat:
bylam troche przerazona jak je wyjelam bo byly sztywne i takie szorstkie ale po wypraniu zrobily sie milsze ![]() Cytat:
Wykapalam sie, Juleczce sie podobalo w wannie bo pluskala prawie woda ![]() glowa mnie tylko boli ... w ogole to po powrocie od kumpeli zapodalam sobie pakiet godny ciezarnej - 2 princessy orzechowe popchniete kiszona kapusta
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
dobrze ze nie musze w szpitalu placic za wizyty
|
|
|
|
#3704 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do ilości - niby zamierzam używać pampersów, ale planuję wprowadzić potem powoli więcej tetrowych niż pampersa. Rodzinni psycholodzy, pedagodzy a i ja ze studiów wiem, że jak dziecko ma suchą pupę, to brak motywacji to nauki korzystania z nocnika. |
|
|
|
|
#3705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę spróbować takiego połączenia może zgaga mi przejdzie |
|
|
|
|
#3706 |
|
Zakorzenienie
|
no ja mam takie szczęscie ze moim ginekologiem jest moje tż kolega i nie bierze ani złotówki
|
|
|
|
#3707 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, a te flanelowe pieluchy sa koniecznie potrzebne? same tetrowe nie wystarczą? kupilam 10 tetrowych i myślałam że to i tak dużo...
|
#3708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
właśnie też się zastanawiała.. |
|
|
|
|
#3709 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam nigdy nie brałam pod uwagę pieluch tetrowych bo to od razu musisz mieć więcej śpiochów, bodziaków bo to nie jest tylko kwestia że pielucha jest mokra ale wszystko masz mokre warunków na suszenie chociażby zimą też w bloku nie ma luksusowych tak więc tetra odpada. Pamiętam jak było nie raz z Antkiem jeszcze dobrze mu nie założyłam swieżego pampersa to już zdążył go zabrudzić. Ja sie nie dam przekonać do tetry a co do motywacji nauki korzystania z nocnika przyjedzie czas bedzie rada ![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3710 |
|
Rozeznanie
|
na chłopski rozum- kiedyś się bez tego dawało radę, więc niezbędne nie są. Przydatne? Może - słyszałam już, że do przytulania, na ręcznik/do przecierania buzi,żeby tetra nie drapała, czy jak jest odparzona pupa-to są delikatniejsze.
Co do ilości - zależy. Skoro niby 10 pieluch dziennie się zużywa na samym początku, to bez pampersów to mało. Na liście potrzebnych rzeczy mam wypisane 40 sztuk. Te 10 sztuk ponoć warto zabrać do szpitala (?dowiem się czy faktycznie) ale cytuję teraz listę rzeczy potrzebnych podyktowaną przez fundację "Rodzić po Ludzku" (wiem, że podobna lista była na początku wątku, ale może warto porównać) Dokumenty: dowód tożsamości, dowód ubezpieczenia (aktualna książeczka ubezpieczeniowa, druk RMUA, dowód wpłaty składki na ubezpieczenie lub inne – w zależności od Twojego statusu formalnego), karta przebiegu ciąży skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć), numer NIP pracodawcy lub własny w przypadku prowadzenia działalności gospodarcze. Wyniki badań: grupa krwi i czynnik Rh (oryginał), przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh, ostatnia morfologia i badanie moczu, zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej, lub zaświadczenie o szczepieniu WZW B, odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży), wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży, wynik badania na obecność HIV, wynik posiewu z przedsionka pochwy i odbytu w kierunku Streptoccocus agalactiae - wykonanego po 35 tygodniu ciąży, wszystkie wyniki badań usg wykonane w obecnej ciąży, inne istotne wyniki badań i/lub konsultacji np.: konsultacja okulistyczna, kardiologiczna, ortopedyczna itd. Na czas porodu: ubranie dla mamy (1 lub 2 koszule, lub dłuższe T-shirty, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie), wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu), kapcie, jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek, jednorazowe chusteczki, opaska, spinki lub gumka do włosów, pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów), woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy, termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości, termofor owinięty w poszewkę – przyda się do ciepłych do okładów, ew. żelowy kompres, piłka „jeżyk” lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej), Copyright Fundacja Rodzić po Ludzku 2010. Więcej na stronie www.rodzicpoludzku.pl Lista rzeczy potrzebnych do porodu 1 lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania), poślizgowy olejek lub oliwka do masażu i ulubione olejki aromaterapeutyczne, płyty z muzyką, coś do jedzenia i picia – niegazowana woda mineralna, sok owocowy, landrynki, banany, czekolada, kanapki dla osoby towarzyszącej, dla chętnych: aparat fotograficzny. Dla mamy po porodzie; koszula z rozcięciem, wygodna do karmienia, 6 par majtek (najlepiej siatkowe, jednorazowe), przybory toaletowe, kosmetyki, klapki pod prysznic, 2 ręczniki, 20 poporodowych dużych podpasek (np. Bella), ręczniki papierowe, papier toaletowy, poduszeczka „jasiek” - przyda się do karmienia, 2 staniki do karmienia i wkładki laktacyjne, telefon komórkowy i ładowarka. Dla dziecka na trzydniowy pobyt w szpitalu: najmniejszy rozmiar jednorazowych pieluch, 10 pieluch tetrowych, 3 bawełniane koszulki, 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza, bez wiązania; 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftanik i i 3 pary śpiochów, 2 pary skarpetek i rękawiczki (żeby dziecko nie drapało się po buzi), kosmetyki (dowiedz się wcześniej w szpitalu, co będzie potrzebne), mokre chusteczki, szczoteczka do włosów, ręcznik kąpielowy z kapturem, kocyk lub śpiworek. Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny zostać uprzednio wyprane. Na powrót do domu; ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu stanie się płaski), odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka, krem ochronny, fotelik samochodowy dla noworodka. Copyright Fundacja Rodzić po Ludzku 2010. Więcej na stronie www.rodzicpoludzku.pl 2 |
|
|
|
#3711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3713 |
|
Wtajemniczenie
|
madziara kciuki za wizyte!!!
Mala biedna aby w koncu uciszyli te skurcze.a mi smutno troche przez mojego kochanego psa, chodze i placze, a nie moge sie denerwowac bo mi wtedy brzuch twardnieje alez zaczal moj pies nowy rok tydzien temu w poniedzialek mial zabieg usuwania kosci ktora mu utkwila w tylku, bo tym incydencie sladu juz nawet nie ma, ale oczy zaczely mu sie pogarszac, wiec w sobote zabralismy go do weterynarza, dostal leki, i diagnoze ze to chyba zacma w prawym oku. bylismy zapisani w kolejce do specjalisty z Cambridge University, dla Ivorka oczko zaczelo sie pogarszac wiec dzisiaj zadzwonilam i jakims cudem specjalista przyjal nas dzisiaj, wiec po lunchu sie zwolnilismy z pracy i pojechalismy do kliniki, zbadano mu cisnienie w oczkach i niestety nie widzi w ogole n aprawe oczko az sie tam rozplakalam, bo w drugim tez ma katarakte malutka co prawda. dali mu duzo kropelek. zachowuje sie normalnie ale boje sie ze to oczko go boli, a ma dopiero 10 miesiecy a lekarz byl taki nawiedzony, z taka wielka mucha na szyi i caly czas usmiechniety i podekscytowany, mi tu pies slepnie a ten szczesliwy przepraszam ze ja tu o psie, ale tak mi smutno bo nasz psiak to naprawde czlonek naszej rodziny i bardzo go kochamy
|
|
|
|
#3714 | ||
|
Rozeznanie
|
Kurcze dziewczyny, coraz więcej was choruje... nie dobrze
Juz teraz gubie się z lekami. Cytat:
[QUOTE=alamig;31506064 Byliśmy w górach ze znajomymi miejscowości Małe Ciche. Nie uwierzycie jaka tam jest przepiękna zima [/QUOTE]Ooo jak wspaniale ja już chyba nigdzie nie wyjadę. Ale Małe Ciche to miejscowość w której spędzałam regularnie wakacje od 7-12 roku życia.Cytat:
|
||
|
|
|
#3715 |
|
Zakorzenienie
|
no konieczne nie są, ale np. można tym dziecko nakryć latem ,ja jeszcze używałam po kąpieli , kladłam to na ręcznik ( tą historię znają wszyscy bo juz to gadam 100 raz hihihih) i taką flanelką osuszałam ciałko , to mi ładnie schło, szybciej niż recznik itd.
|
|
|
|
#3716 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytalam was, zeszlo mi sie
Ale teraz juz wiem czemu ja tak szybko ta wyprawke zrobilam, bo ja mam lekko okrojona wersje Wiecie co przy okazji tych zakupow kupowalam tez dla siebie rzeczy i chcialam sie zaopatrzyc w nakladki silikonowe, ale jak je zobaczylam to zrezygnowalam... ja takich sutkow chyba nigdy nie bede miala....byly one wielkosaci naparstka, a moje sutki to takie male koreczki,bez sensu kupowac skoro nakladka bedzie w polowie pusta bo dziecko i tak mleka nie pociagnie tylko jeszcze nie daj boze powietrza sie nalyka... Sutki moga mi jeszcze urosnac? Jak myslicie? Do karmienia powinny byc dobre, bo sa odstajace, ale do nakladek to sie raczej nie nadaja...
|
|
|
|
#3717 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się też zastanawiam jak małego wynieść z łóżeczka z doczepionymi biegunami i zrobić miejsce dla drugiego maleństwa Będzie ciężko a czasu coraz mniej ![]() Cytat:
Maciej- mój syn( ale wszystkie Maćki to skręcone istoty ;D ) Błażej Miłosz Nikodem Piotr szymon Stanisław Jan Ignacy Jarek Wojtek ( mój mąż - ale pracowity bardzo )Adrian Adam no i jeszcze wiele wiele innych ![]() [QUOTE=Aguśkaa83;31476260]A ja chodze z "ogonem". Zapakowalam cieply termofor w cienki szalik i przewiazalam zeby trzymal sie w okolicy kregoslupa krzyzowego. No tak mnie pieronsko boli, ze juz mam dosc. ![]() Wogole mam juz dosc brzucha. Nie zrozumcie mnie zle, ale juz mam dosc ciazy, wystarczy mi juz tych dolegliwosci z Filipem i teraz z drugim dzieciaczkiem. A teraz to juz wogole jest tak trudno, bo naprawde z checia nie robilabym nic, polozyla sie i odpoczywala i przy Filipie sie nie da ![]() Ciagle a to obiad, a to pomoc przy karmieniu, potem sprzatanie, a to zabawa z malym, a to sprzatanie zabawek a to kapanie malego, sprzatanie po kapieli, pranie co chwile, a to sprzatanie jakies, ciagle cos juz nie moge;/ Maz mi bardzo pomaga i mama tez przyjezdza kiedy moze mi poprasowac czy malym sie zajac, ale ona tez pracuje no i tez moze byc zmeczona... Jednak cos tam ciagle musze zrobic a naprawde lezalabym i nic nie robila, boli mnie kregoslup, nogi, brzuch juz przeszkadza...ech no musialam sie wyzalic.QUOTE] Biedna Ty ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Taka gula na brzuchu ![]() Cytat:
|
|
|
#3718 |
|
Wtajemniczenie
|
co do pieluszek tetrowych to kupilam opakowanie (10 sztukopak)i sie zdziwilam ze one sa takie cienkie, nie zwracalam na pieluszki zadnej uwagi wczesniej ale pamietam wlasnie takie z moich lat dzieciecych, bo mama miala kilka w domu i to byly pieluchy nie do zdarcia, a te moje nowe to nie wiem czy 5 pran wytrzymaja??
|
|
|
|
#3719 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj to miałaś niewesoło, dobrze że miałas tż pod ręką ![]() Ja na końcu do mojego gina po każdym ktg wskakiwałam ,żeby zobaczył co i jak , dwa razy mi masaż szyjki robił , wszystko za free już na końcu, to były takie szybkie....wizyty ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3720 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam 20 pieluszek tetrowych w domu no i zamierzam jeszcze flanelowych dokupić kilka
Będą służyć za różne podkładki, do kąpania itp No ale właśnie zauważyłyśmy z mamą że strasznie marna jakość tych pieluszek ostatnio :/
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

aby w koncu uciszyli te skurcze.