Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-09, 14:31   #3661
gosia261282
Gang Iren

Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

Zastanawiam sie nad kupnem hustawki,takiej:

http://www.ebay.co.uk/itm/3006460177...84.m1438.l2648

Co myslicie?
Stary 2012-01-09, 14:32   #3662
Furczak
Raczkowanie

melduje się jako zaginiona
dlugo sie nie udzielałam ale często po troszke chociaż czytałam co tam u Was. więc wybaczcie brak wiadomości z naszej strony. U nas wszystko ok. Maluszek juz ma ok 900 g i jest silny i zdrowy i dokazuje mamusi postaramy sie teraz częściej udzielać pozdrawiamy wszystkich
Furczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:37   #3663
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Co myslicie?
Myślałam o tym, ale chyba się nie zdecyduję. Nie dość, że zajmuje dużo miejsca, to w tym modelu wydaje mi się, że siedzisko jest podwieszone dość wysoko, i bałabym się, że mała wsadzi rączki w zawiasy.

Myślałam o kiwaczku-bujaczku z piosenkami i delikatną wibracją: http://allegro.pl/bright-starts-leza...021598078.html
Podobało mi się tez mamaroo, ale cena zabija i dla mobilnego malucha już bezpieczne to nie jest... http://allegro.pl/4moms-hustawka-lez...040268078.html
Stary 2012-01-09, 14:37   #3664
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:

Co myslicie?
No powiem tak dla Antka takiej nie miałam ale teraz podobną dostałam od sąsiadki ale zastanawiam się czy bedę z niej korzystać jedno jest pewne sama bym jej nie kupiła prędzej leżaczek

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:46   #3665
negila
Rozeznanie

hej hej

próbuję być na bieżąco co mi średnio ost wychodzi ale staram się

w czw byłam na szybkiej wizycie i szyjka jest ok i przez dwa tyg do nast wizyty lekarka się śmiała że nie powinnam urodzić z gorszych wiadomości remont w szpitalu dalej trwa a już dawno powinien być zakończony i różnie to może być z przyjęciem i druga rzecz -moja lekarka od lutego idzie na urlop na trzy tyg.... oby mi wtedy ni ebyła potrzebna
a w sob idziemy na ost usg
i zaczęliśmy 32 tydz a dzisiaj na suwaczku 60 dni do porodu...

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Swoja droga, czy ktoras z was ma tak ze zdecydowanie czyje ze bobas lezy po jakies stronie konkretniej?
nasz bobas leży konkretnie po prawej stronie i mało kiedy się przekłada na lewy bok. Czasem potrafi się tak mocno wcisnąć że kopniaki czy ruchy czuję autentycznie w prawym boku- już się nawet śmiałam że maluch dba o to żebym w tym miejscu talię straciła

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
a mi marzy się właśnie taki szybki poród
nam ost pani na zajęciach dlaczego szybki poród nie znaczy dobry poród i niestety podobno dla nas najbezpieczniej jak się jednak trochę pomęczymy.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
http://www.atlastravel.nazwa.pl/mari...p?pod=91&w=109 weszłam sobie na stronke ,bo chce zamówic na all biustonosz do karmienia i wyszlo mi 80 F

i teraz nie wiem , wydaje mi sie az tak bardzo mi piersi nie urosły , nosiłam 75 c-d wczesniej, masakra z tymi stanikami , aw sklepie jeden 40 -50 zl...
radziłabym porównywać te wyniki z rozmiarówkami poszczególnych firm bo mi często wychodzą różne rozmiary a już napewno nie taki jak z tego kalkulatora

jak ja bym chciała pójść do sklepu znaleźć swój rozmiar i jeszcze w takich cenach

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
a gdzie kupiłaś kurteczkę za 50zł?
u nas dużo takich płaszczyków jak na all było na tragu albo w małych sklepikach tylko oczywiście droższe a tą kurtkę upolowałam u "chinczyków" jak się już składali chcieli 100 ale poszła za 50 i powiem szczerze że super zakup bo porządnie wykonana i bardzo ciepła

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Panierek też nie lubię, szczególnie, że większość to bułka tarta, a znajomy pracujący w piekarni stwierdził, że do mielenia na bułkę wrzucają cały pojemnik z pieczywem, ale nikt nie przebiera tego, więc w lecie teoretycznie może się zmielić i mucha i ćma, a w zakładzie o niższym standardzie, to i pewnie myszka...
mi taka kupcza "bułka tarta" zespuła zupełnie smak uszek wigilijnych. dodałam z mamą tylko troszeczkę a smak się zmienił zupełnie właśnie dlatego że wrzucają tam wszystko jak leci...ale co do zwierzaków to sie nad tym nie zastanawiałam nigdy

idę dalej nadrabiać

negila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:46   #3666
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo mi sie podobaja,wygladaja na wygodne
mam nadzieje, ze takie sa chyba je zamowie, normalnie kosztuja 69.95 € ale sa przecenione na 50 a ja juz mysle tez o wygodzie jak bede smigac na spacerki hihi
Cytat:

Co myslicie?
fajna My takiej nie mamy... i narazie nie bede kupowac, bo mamy lezaczek taki zwykly... potem jak mala bedzie wieksza to dostanie taka hustawke co sie w drzwiach zawiesza i bedzie sobie hopsala pamietam ze syn kolezanki mial pelno frajdy z tego
Cytat:
Myślałam o tym, ale chyba się nie zdecyduję. Nie dość, że zajmuje dużo miejsca, to w tym modelu wydaje mi się, że siedzisko jest podwieszone dość wysoko, i bałabym się, że mała wsadzi rączki w zawiasy.

Myślałam o kiwaczku-bujaczku z piosenkami i delikatną wibracją: http://allegro.pl/bright-starts-leza...021598078.html
Podobało mi się tez mamaroo, ale cena zabija i dla mobilnego malucha już bezpieczne to nie jest... http://allegro.pl/4moms-hustawka-lez...040268078.html
no ta druga to zabija cena
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:53   #3667
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
mi taka kupcza "bułka tarta" zespuła zupełnie smak uszek wigilijnych. dodałam z mamą tylko troszeczkę a smak się zmienił zupełnie właśnie dlatego że wrzucają tam wszystko jak leci...ale co do zwierzaków to sie nad tym nie zastanawiałam nigdy
idę dalej nadrabiać
też by mi do głowy nie przyszło, gdybym nie usłyszała od piekarza!
dla porównania - znajomy cukiernik mówił, że w zakładzie mają sterylniej niż w szpitalu, wszędzie monitoring, ciągłe naloty sanepidu, więc nie ma szans, że ktoś "doda czegoś od siebie".
Fakt faktem, po tamtym tekście nie kupuję bułki tartej WCALE.
Pewnie każdy fach ma coś na sumieniu, no ale czego nie wiem, to mnie nie boli.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
no ta druga to zabija cena
dokładnie - plus mówią od razu, jak dziecko zaczyna raczkować, nie można go przy tym zostawić samego, bo wsadzi rączki przy podstawie i ciach, po paluszkach. A że nigdy nie wiadomo, jakie te nasze dzieci będą sprytne, lepiej unikać ryzyka zawczasu, tym bardziej za TAKĄ cenę.
Stary 2012-01-09, 14:58   #3668
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:

Co myslicie?
Jak miala bys ochote troche dopłacić to my koleżance kupowalismy taką 3 fukncyjna.
http://www.ceneo.pl/8314794s
Stary 2012-01-09, 14:59   #3669
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale prywatne kliniki też dostają za poród kasę... Bo kobieta w ciąży, nawet jeżeli ubezpieczona nie jest, to z racji ciąży i połogu ubezpiecza ją budżet państwa. Także nawet kobieta bezrobotna, niezarejestrowana w UP, nieubezpieczona przez kogoś z rodziny ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej, badań i porodu a także opieki na czas połogu - tyle, że ośrodek zdrowia nie dostaje za nią kasy z NFZ ale bezpośrednio z budżetu.

Kliniki każą sobie dopłacać po parę tysięcy, bo kraj zwraca koszty porodu i opieki do jakiejś kwoty, więc rodząca wyrównuje różnicę. Dlatego też np. poród w prywatnej klinice Esculap w Bielsku kosztuje niecałe 500zł, a na stanie mają wszystko - wyprawkę, art. higieniczne itp bez ograniczeń. A która prywatna klinika przyjęłaby poród z konsultacjami, lekami, ceną za pobyt, za zużyte podkłady i pieluchy, zzo i kasę dla położnych/lekarzy za 500zł?
możesz mi podać źródlo tych informacji, jakąś stronę , cokolwiek bo to bardzo ciekawe, wychodzi z tego,że jak idę prywatnie wyrwać zęba to każdy lekarz prywatny dostaje jeszcze za to kasę ? dziwne
a o tej klinice w Bielsku coś już czytałam na innym forum i też mnie to ciekawi

muszę zapytac gina mojego jak to jest naprawdę i jakie to koszty

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-09 o 15:05
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:59   #3670
19claudia91
Rozeznanie

Właśnie poprasowałam pieluszki tetrowe i robię ostatnią listę co potrzeba..

Fabianek
19claudia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:08   #3671
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
dziękuję zapisałam się na jutro do lekarza.boję się że to zapalenie oskrzeli-ten kaszel mam taki duszący...
Oby osluchowo bylo wszystko ok.
Cytat:

Co myslicie?
Ja mysle ze fajne, ale trzeba miec miejsce, no i zwroc uwage do ilu kg jest ta hustaweczka.
Ja hustawke mam taka: http://allegro.pl/little-tikes-4309-...012974865.html
Oczywiscie jak juz dziecko siedzi z oparciem to mozna uzywac.
I jest do 25 kg az wiec na bardzo bardzo dlugo.
I sluzy nam do teraz, Filip uwielbia sie w niej husiac, nie raz sluzyla do uspienia jak sie zle czul A Filip wazy ok. 17 kg wiec jeszcze posluzy.
Duzo m-sca nie zajmuje. Przymocowuje sie na hakach (ktore wczesniej trzeba nad futryna wkrecic). I jest bardzo bezpieczna, maly sam nie wyjdzie bo jest ta dodatkowa blokada.
Cytat:
Napisane przez Furczak Pokaż wiadomość
melduje się jako zaginiona
dlugo sie nie udzielałam ale często po troszke chociaż czytałam co tam u Was. więc wybaczcie brak wiadomości z naszej strony. U nas wszystko ok. Maluszek juz ma ok 900 g i jest silny i zdrowy i dokazuje mamusi postaramy sie teraz częściej udzielać pozdrawiamy wszystkich
Najwazniejsze ze wszystko u Wa dobrze
Cytat:
lezaczki bujaczki to super sprawa, nam bardzo dlugo sluzyl taki lezaczek Ja mialam inny z fisher price. Bardzo stabilny i bezpieczny.
Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
hej hej

próbuję być na bieżąco co mi średnio ost wychodzi ale staram się

w czw byłam na szybkiej wizycie i szyjka jest ok i przez dwa tyg do nast wizyty lekarka się śmiała że nie powinnam urodzić z gorszych wiadomości remont w szpitalu dalej trwa a już dawno powinien być zakończony i różnie to może być z przyjęciem i druga rzecz -moja lekarka od lutego idzie na urlop na trzy tyg.... oby mi wtedy ni ebyła potrzebna
a w sob idziemy na ost usg
i zaczęliśmy 32 tydz a dzisiaj na suwaczku 60 dni do porodu...
No to super wiesci po wizycie
Oby udalo Ci sie rodzic tam gdzie chcesz, niech sie spiesza z tym remontem
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:08   #3672
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:

ten pierwszy mi sie podoba
Stary 2012-01-09, 15:10   #3673
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
możesz mi podać źródlo tych informacji, jakąś stronę , cokolwiek bo to bardzo ciekawe, wychodzi z tego,że jak idę prywatnie wyrwać zęba to każdy lekarz prywatny dostaje jeszcze za to kasę ? dziwne

konia z tą kliniką to jest pewnie tak jak w Białymstoku - płaci się za pobyt (takie hotelowe) a sam poród jest na NFZ, mój brat też się ze mną kłócił, że u nich właśnie "prywatny" poród kosztuje 1500 zł (cesarka 2000 zł) no i okazało się, że to jest płatny pobyt i wyżywienie a poród sam w sobie finansuje NFZ
więc nie do końca jest tak jak rozumuje to cottonpuma

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:11   #3674
koniakonia
Zakorzenienie

Polecam zwrócić uwagę do jakiego wieku można dane leżaczki używać bo z tym jest różnie
Stary 2012-01-09, 15:14   #3675
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madziara 26 Pokaż wiadomość
prosze o kciuki bo dziś wizyte mam

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Biedna Mala
Mala, trzymaj cie kochana! Wszystkie to trzymamy kciuki za ciebie i za babla, zebyscie szczesliwie dotrwali terminu!

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Mam ostatnio straszną fazę na mleko. Litr mleka wypijam w ciągu doby. Do tego jakieś płatki, musli, suszone jabłka i rodzynki. A od tego najszybciej zawsze tyję. Od ostatniej wizyty (1,5 tygodnia temu) przybyło mi 2 kg...
Ja tez zaczelam ostatnio troche mleka pic, ewentualnie jakies Danacole. A to po tym jak przeczytalam ze w 3 trymestrze sie zwieksza zapotrzebowanie na wapn, no a glowne zrodla wapnia to wlasnie mleko, zolty ser, a z warzyw to chyba brokuly.

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
dzis przyjechali dyrektorzy z naszego glownego biura w londynie i patrza przez okno z naszego biura i w ogrodzie biega moj piesio, jeden z dyrektorow mowi ze nasz pies bardzo dobrze wyglada...a drugi mowi tak jak monika..popatrz tylko, a on..''.oh my God''....odpowiedzialam tylko ''thank you very much david'', drugi zaczal prostowac, ze to oczywiscie bylo w pozytywnym znaczeniutaaaa jasne
Ahh ci mezczyzni w pracy i ich wyczucie... Ja pracuje prawie z samymi facetami. Dzis wszyscy wrocili z swiatecznych uropow i kazdy looka na moj 28-tygodniowy bebzonek. Jeden taki ciekawski pyta :"Ale chyba juz ci wiecej ten brzuch nie urosnie co" z taka mina jakbym juz osiagnela jakis gigantyczny wymiar. A ja na to "urosnie, urosnie, masz jeszcze cale 10 tygodni zeby zobaczyc jak wielki brzuch potrafi urosnac w ciazy ". Ja sie zbyt ich zdziwionymi spojrzeniami nie przejmuje,w koncu wiekszosc z nich to mlode chlopaki i jeszcze 'roztytych' kolezanek/dziewczyn sie nie naogladali

Ale sie objadlam na lanczu, i wzielam jeszcze deser (jablecznik pyszny!)a teraz siedze i prawie oddychac nie moge. Kurde gupia jestem, wiem ze obiadu z deserem juz nie mieszcze a ciagle sie opanowac nie umiem

I rozmyslam czy nie zaczac jakis spacerow urzadzac, bo normalnie z dnia na dzien czuje jak mi ciezko sie robi - jak to takim tempie pojdzie to srednio widze swoja koncowke w kwietniu...
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:17   #3676
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
konia z tą kliniką to jest pewnie tak jak w Białymstoku - płaci się za pobyt (takie hotelowe) a sam poród jest na NFZ, mój brat też się ze mną kłócił, że u nich właśnie "prywatny" poród kosztuje 1500 zł (cesarka 2000 zł) no i okazało się, że to jest płatny pobyt i wyżywienie a poród sam w sobie finansuje NFZ
więc nie do końca jest tak jak rozumuje to cottonpuma
czyli płaci się za dodatkową opiekę , a oni normalne punkty na porody z nfz mają ...

mam tylko taką nadzieję,że nie szastają tam cc na życzenie, gdy nie ma w Polsce kasy na operację ratujące życie , bo to by było lekkie przegięcie wg mnie oczywiście

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość

Mala, trzymaj cie kochana! Wszystkie to trzymamy kciuki za ciebie i za babla, zebyscie szczesliwie dotrwali terminu!

Ja tez zaczelam ostatnio troche mleka pic, ewentualnie jakies Danacole. A to po tym jak przeczytalam ze w 3 trymestrze sie zwieksza zapotrzebowanie na wapn, no a glowne zrodla wapnia to wlasnie mleko, zolty ser, a z warzyw to chyba brokuly.

Ahh ci mezczyzni w pracy i ich wyczucie... Ja pracuje prawie z samymi facetami. Dzis wszyscy wrocili z swiatecznych uropow i kazdy looka na moj 28-tygodniowy bebzonek. Jeden taki ciekawski pyta :"Ale chyba juz ci wiecej ten brzuch nie urosnie co" z taka mina jakbym juz osiagnela jakis gigantyczny wymiar. A ja na to "urosnie, urosnie, masz jeszcze cale 10 tygodni zeby zobaczyc jak wielki brzuch potrafi urosnac w ciazy ". Ja sie zbyt ich zdziwionymi spojrzeniami nie przejmuje,w koncu wiekszosc z nich to mlode chlopaki i jeszcze 'roztytych' kolezanek/dziewczyn sie nie naogladali

Ale sie objadlam na lanczu, i wzielam jeszcze deser (jablecznik pyszny!)a teraz siedze i prawie oddychac nie moge. Kurde gupia jestem, wiem ze obiadu z deserem juz nie mieszcze a ciagle sie opanowac nie umiem

I rozmyslam czy nie zaczac jakis spacerow urzadzac, bo normalnie z dnia na dzien czuje jak mi ciezko sie robi - jak to takim tempie pojdzie to srednio widze swoja koncowke w kwietniu...
'

Mi Kolega z pracy też powiedział ,że pewnie wyglądam jak kulka ( rozmowa telefoniczna)ale akurat bardzo Go lubię i Jemu tak wolno a ja mu na to ,że tak,że jak zwykle
Stary 2012-01-09, 15:18   #3677
ona10101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Dużo takich pieluszek tetrowych kupowałaś? Ja oczywiście będę używać jednorazowych dla dziecka i nie wiem ile sztuk kupić tetrowych a ile flanelowych....Bo to praktycznie tylko do kąpieli czy jak się dziecku uleje. Wystarczy powiedzmy po 8 sztuk czy to mało dziewczyny?
Adaś ur. 25.02.2012r.
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:20   #3678
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:

Poszukam bo orientowałam się jako bezrobotna-ubezpieczona, co by to było, gdybym np. musiała odmówić przyjęcia pracy ze wzgl. na ciążę i by mnie skreślili.
Co do zwrotów - szpitale i kliniki tak, jako zarejestrowane ośrodki zdrowia - prywatne wizyty niekoniecznie-bo to już musiałby się sam pan doktor użerać z funduszem o zwrot, pokazywać księgi, paragony itp, a mój przykładowo nawet kasy fiskalnej nie ma.
Plus - fundusz ma ustalone jakieś progi cenowe - zwraca tyle a tyle za taką a taką usługę medyczną, jeżeli sobie wybierzemy, że chcemy skorzystać z tej usługi w klinice prywatnej lub za granicą - trzeba się liczyć, że sami będziemy musieli pokrywać różnicę.
Przykładowo - zdarzyło mi się tak,że musiałam kiedyś iśc 2x jednego dnia do ginekologa (2 różnych-chciałam skorzystać z doraźnej pomocy rano, kiedy byłam w przychodni, żeby się nie wracać, pan doktor przebadał, nie postawił diagnozy ani zaleceń, więc musiałam iść 2x do swojego) a wtedy dowiedziałam się, że nawet jako ciężarna podlegam limitom, więc za 2 wizytę muszę zapłacić - akurat w tej przychodni 35zł. Czyli jeżeli jest to maksymalna kwota jaką fundusz płaci lekarzowi za moją wizytę, to idąc prywatnie nie wyjdzie mi za darmo jak w przychodni, która zawsze negocjuje kontrakty na korzystnych cenach, bo będę musiała uregulować tyle, ile lekarz zażąda minus 35zł. Czyli w praktyce minimalnie drugie tyle.
Stary 2012-01-09, 15:24   #3679
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dzwonilam do swojego gina, bo jednak cos tam mam nie tak, swedzi mnie i piecze a jeszcze pare dni temu bylo na wizycie wszystko ok i ten sluz co mam taki zolto-zielony nitkowaty, to mnie troche wystarszylo.
No i mam kupic zel do stosowania do srodka: Multi Gyn Actigel oraz masc Clotrimazol.
Jestem spokojniejsza.
SZYMONEK

Stary 2012-01-09, 15:24   #3680
19claudia91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
Dużo takich pieluszek tetrowych kupowałaś? Ja oczywiście będę używać jednorazowych dla dziecka i nie wiem ile sztuk kupić tetrowych a ile flanelowych....Bo to praktycznie tylko do kąpieli czy jak się dziecku uleje. Wystarczy powiedzmy po 8 sztuk czy to mało dziewczyny?
Ja kupiłam 10 tak jak było w opakowaniu, sprzedawane ogólnie po 10 ale można było na sztuki.. myślę że starczy.. chodzi mi głównie do wanienki, do ulewania się czy do wózeczka podłożyć..

Dziewczyny orientujecie się może czy w ostatnim miesiącu przed porodem wizyta jest kilka razy? czy raz jak zwykle?

Fabianek

Edytowane przez 19claudia91
Czas edycji: 2012-01-09 o 15:26
19claudia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:26   #3681
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Starczy a nawet po co tyle flanelowych. Ja tetrowych używałam dla Antka właśnie po jedzeniu a flanelowej tylko jednej sztuki jak musiałam go szeroko pieluszkować jak mu zdjęli te wredne szelki

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:27   #3682
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tetrowych mam 13. Mialam miec 10, ale zamowilam kocyk u jednego Sprzedajacego i u niego spodobaly mi sie pieluszki tetrowe i tez wzielam wiec mam 13
Flanelowych mam jeszcze po Filipie, chyba z 5 sztuk
SZYMONEK

Stary 2012-01-09, 15:27   #3683
agnes99
Zakorzenienie

Cytat:

ja mam 20 szt tetrowych i chce jeszcze kupic s 5 flanelowych
Stary 2012-01-09, 15:27   #3684
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny orientujecie się może czy w ostatnim miesiącu przed porodem wizyta jest kilka razy? czy raz jak zwykle?
Ja mialam wizyte co 2 tygodnie pod sam koniec.
SZYMONEK

Stary 2012-01-09, 15:28   #3685
agnes99
Zakorzenienie

Cytat:

jeszcze przede mną prasowanie, odkładam to bo nie znosze pracosować
Stary 2012-01-09, 15:28   #3686
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
czyli płaci się za dodatkową opiekę , a oni normalne punkty na porody z nfz mają ...

mam tylko taką nadzieję,że nie szastają tam cc na życzenie, gdy nie ma w Polsce kasy na operację ratujące życie , bo to by było lekkie przegięcie wg mnie oczywiście[COLOR=Silver]
no dokładnie tak, płaci się za ładne sale i porodówkę, w Białymstoku w cenie jest jeszcze podobno opieka położnej do 3 miesiąca po porodzie

ja generalnie odradzałam to mojemu bratu - no bo oni się z żoną uparli, że nie będą poszukiwać lekarza ze szpitala tylko chodzą do takiego na NFZ co nie ma praktyki w szpitalu bo wezmą sobie poród "prywatny" i wyjdzie im na to samo co płaciliby lekarzowi prywatnie - no tylko nie myślą co jak z ciążą będzie coś nie tak (tfu tfu) i trzeba będzie się położyć do szpitala, a tam wiadomo jak traktuje się pacjentów z niewiadomo-kąd i niewiadomo-od kogo

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:28   #3687
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Poszukam bo orientowałam się jako bezrobotna-ubezpieczona, co by to było, gdybym np. musiała odmówić przyjęcia pracy ze wzgl. na ciążę i by mnie skreślili.
Co do zwrotów - szpitale i kliniki tak, jako zarejestrowane ośrodki zdrowia - prywatne wizyty niekoniecznie-bo to już musiałby się sam pan doktor użerać z funduszem o zwrot, pokazywać księgi, paragony itp, a mój przykładowo nawet kasy fiskalnej nie ma.
Plus - fundusz ma ustalone jakieś progi cenowe - zwraca tyle a tyle za taką a taką usługę medyczną, jeżeli sobie wybierzemy, że chcemy skorzystać z tej usługi w klinice prywatnej lub za granicą - trzeba się liczyć, że sami będziemy musieli pokrywać różnicę.
Przykładowo - zdarzyło mi się tak,że musiałam kiedyś iśc 2x jednego dnia do ginekologa (2 różnych-chciałam skorzystać z doraźnej pomocy rano, kiedy byłam w przychodni, żeby się nie wracać, pan doktor przebadał, nie postawił diagnozy ani zaleceń, więc musiałam iść 2x do swojego) a wtedy dowiedziałam się, że nawet jako ciężarna podlegam limitom, więc za 2 wizytę muszę zapłacić - akurat w tej przychodni 35zł. Czyli jeżeli jest to maksymalna kwota jaką fundusz płaci lekarzowi za moją wizytę, to idąc prywatnie nie wyjdzie mi za darmo jak w przychodni, która zawsze negocjuje kontrakty na korzystnych cenach, bo będę musiała uregulować tyle, ile lekarz zażąda minus 35zł. Czyli w praktyce minimalnie drugie tyle.
ale chyba warunek jest taki ,że mają z nfz umowy na działanie takie kliniki podpisane, chodzi mi o te limity punktowe, bo inaczej to raczej nikt im nie zwróci za różne zabiegi, oczywiście pewnie poza porodem , bo to działa inaczej ....

fajne takie coś, ale tak jak pisałam , nie za fajnie by było,że tam robiliby cc na zawołanie ( bez wskazań medycznych )i państwo by za to płaciło
Stary 2012-01-09, 15:30   #3688
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dziewczyny dzis mi przyszedl kocyk ktory zamowilam na all:
http://allegro.pl/gruby-koc-bobas-no...017828612.html
super milutki
A do tego u tego samego sprzedajacego te pieluszki:
http://allegro.pl/bobas-tetrowe-piel...031623161.html
no nie moglam sie oprzec
SZYMONEK

Stary 2012-01-09, 15:30   #3689
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
no dokładnie tak, płaci się za ładne sale i porodówkę, w Białymstoku w cenie jest jeszcze podobno opieka położnej do 3 miesiąca po porodzie

ja generalnie odradzałam to mojemu bratu - no bo oni się z żoną uparli, że nie będą poszukiwać lekarza ze szpitala tylko chodzą do takiego na NFZ co nie ma praktyki w szpitalu bo wezmą sobie poród "prywatny" i wyjdzie im na to samo co płaciliby lekarzowi prywatnie - no tylko nie myślą co jak z ciążą będzie coś nie tak (tfu tfu) i trzeba będzie się położyć do szpitala, a tam wiadomo jak traktuje się pacjentów z niewiadomo-kąd i niewiadomo-od kogo
i jak się pobyt przedłuży po porodzie np,. do 2 tygodni jak mój to też trzeba się liczyć,że każdy dzień to kasa leci
Stary 2012-01-09, 15:32   #3690
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:

mam tylko taką nadzieję,że nie szastają tam cc na życzenie, gdy nie ma w Polsce kasy na operację ratujące życie , bo to by było lekkie przegięcie wg mnie oczywiście[COLOR=Silver]
oczywiście, że szastają. wszystkie dziewczyny, które znam a tam rodziły, i wizażanki twierdzą, że można się umówić na cesarkę, bo i klinika dostaje za to większe granty, i im samym zależało. link do forum o Esculapie: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=487013

linki o prawie do leczenia się, gdzie się nam tylko podoba:
http://www.prawapacjenta.eu/index.ph...x.php?pId=1918
http://www.gazetalekarska.pl/xml/nil...komunikat_OZZL -> 6 akapit
Czyli racja-NFZ zwróci koszty leczenia, ale nie pobytu, jak w przypadku mag_99 dlatego cena w esculapie jest tak niska!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości