|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Wośp !
Witam dziewczyny!
XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jest w trakcie! Na ulicach można dziś było spotkać wielu wolontariusz i chociaż większość z nich zakończyła już zbieranie datków, ciągle możemy pomóc! Jeśli jeszcze nie wpłaciłyście żadnych pieniążków, albo ciągle macie ochotę wesprzeć fundację WOŚPu zapraszam do licytacji przedmiotów udostępnionych przez sztab w Niepołomicach. podbijajcie wątek, wysyłajcie znajomym - POMAGAJMY ! http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_...hp?uid=6275896 |
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wośp !
Raz w roku można zaszaleć.... I pomóc....
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Pomogłam jak co roku wrzucając do puszki pieniążka
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
warto dzisiaj polubić na facebooku kwejka i demotywatory
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Az dziwne, ze dopiero temat sie pojawil.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
akcja akcją, nie mnie oceniać, jak robi dużo dobrego to dobrze.... ale: czy tylko mnie wkurza zgraja małolatów rzucających się na człowieka z puszkami? Czy tylko ja mam takie "szczęście", że spotykam akurat takie egzeplarze? Stoją przecież i tak na każdym kroku, jak mam ochotę kupić se nalepkę, to podejdę, nie trzeba mnie molestować
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
wrzucilam 20zl. Daje cos co roku, ale nie lubie byc nagabvywana...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#10 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze jestem ciekawa czy przeciwnicy Orkiestry, zwlaszcza ci zawzięcie walczący z ideą, zrezygnowali by z korzystania ze sprzętu zakupionego przez WOŚP.
Bo to byłoby uczciwe. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moim zdaniem sprzet kupiony za pieniadze zebrane przez WOŚP powinien byc normalnym wyposazeniem szpitala, ale niestety jest jak jest ![]() gdyby nie WOŚP, moja siostrzenica by nie zyla, a teraz jest zdrowym, dobrze rozwijajacym sie dzieckiem |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#14 |
|
Biała Dama
|
Mnie tam nie trzeba nagabywać, sama szukam wolontariuszy. Co roku wrzucam do puszki pieniądza i uważam że to bardzo fajna idea i cieszę się że jest taka popularna. Chociaż i dużo ludzi jest przeciwnych, mówią coś o o sekcie i narkotykach
|
|
|
|
|
#15 |
|
na drugie mam Irena
|
gdy moja córka leżała na oddziale wcześniaków większość sprzętu była z wośp a było to już 7 lat temu, dzięki nim ona żyje
|
|
#16 |
|
Lena
|
ja też jestem za i za każdym razem wrzucam do puszki..
jedno co mnie razi to ilość wolontariuszy! z roku na rok jest ich mnóstwo! Pamiętam jak w 98 roku byłam jednym z wolontariuszy, to była nas garstka; a teraz a druga rzecz rażąca- to wiek tych wolontariuszy! 13-15- latkowie.. i potem są przypadki kradzieży, pobić.. bo to małe i łatwo go ograbić! niestety! wiem że zaraz powiecie że niepełnoletni musi chodzić z ososbą dorosła- ale tak naprawdę kto tego przestrzega ! Wośp wypełnia misję naszej słuzby zdrowia. i to trochę jest rażące- rok temu ktoś zadał takie pytanie wtedy pani Kopacz, minister zdrowia; że wiedząc że Orkiestra zbierze pieniadze, oni odpuszczają pewne aspekty... bardzo nieprzyjemnie się te stwierdzenia przyjmuje do wiadomości... niestety!
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mowiac o tym, ze to zaden argument - bo co, WOSPu sprzet? Nie, z ludziej dobroci. Jak juz cos, to akurat przy WOSPie koszty pozyskania tych srodkow sa wysokie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Ja wczoraj specjalnie szukałam wolontariuszy i szczerze się ucieszyłam że ich spotkałam i mogłam wrzucić chociaż kilka złotych. Taki mój mały wkład w dobrą inicjatywę.
Podziwiam że w ciągu 20 lat tak to się rozkręciło.
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Ja też zawsze wrzucam do puszek wolontariuszom. Nie zbiednieję, jak dam kilka złotych, a sprzęty zakupione dzięki tym pieniądzom są i ratują dzieciom zdrowie i życie. Wolę dać na wośp niż księdzu na tacę.
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to takie ludzkie choćby 18 finał:zaopatrzenie placówek medycznych ponad 45 mln badanie słuchu u noworodków prawie 2 mln program nauki pierwszej pomocy 2,5 mln działania propagatorskie i reklamowe 4,8 mln, NO SKANDAL!! ![]() a sprzęt jest dlatego że parę osób, niezależnie od tego czy się je lubi czy nie umie to tak zorganizować żeby ludziom się chciało pomóc i żeby ta pomoc była skuteczna. jak się nie podoba to zawsze można przed zaplanowanym rozmnożeniem się zrobić zrzutę wśród znajomych i podarować inkubator szpitalowi w swoim rejonie, przecież nikt nie broni, nie? a jaka satysfakcja
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast te 4.8mln zl, to nie tyle skandal, co marnotrawienie pieniedzy. To niespelna 10% tego co zbiora, nie znam innych fundacji charytatywnych, ktore maja tego rzedu taki wydatek. Fundacja, ktorej telewizja daje za darmo co roku czas antenowy i samorzady, musi wydac niecale 5mln na promocje (ktora jest np. jak sie okazuje, przystanek). W tym wszystkim, nie ma kosztow ponoszanych przez samorzady - zabezpieczenie imprez, honoraria artystow, koszty pokazow i fanaberie w rodzaju przeloty F-16. Skoro jest finansowany z innych zrodel, to dlaczego wydatki na przystanek woodstock sa umieszczone w kosztach dzialania fundacji (w dzialanosci promocyjnej)?
|
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
fanaberie w stylu przelotu F-16? pffffff
akurat F-16 i ich piloci OBOWIĄZKOWO muszą wylatac okreslony czas w ramach stałych treningów i skoro i tak musieliby lecieć to co za różnica w którą stronę i w ktory dzien? Ja wolę, zeby lecieli z Owsiakiem niż latali w kółko bez celu |
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
Zwłaszcza, że gdyby nie te fanaberie- czyli pokazy samolotów, sławne światełko do nieba, koncerty- to zbiórka pieniędzy nie byłaby aż taka pokaźna. Kto był choć raz na przykład w Warszawie na światełku do nieba wie co tam się dzieje. Aleje zamknięte, bo tłum maszeruje pod pałac, a wolontariusze mają pełne ręce roboty, bo ludzie wręcz stoją w kolejkach do puszek.
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Wolontariusze NIE MOGĄ podchodzić do ludzi i mówić: no daj pan pieniądze na WOŚP
. Ludzie sami mają decydować czy chcą coś wrzucić czy nie. Nie ma takiego obowiązku żeby każdy musiał coś dać.W sumie to sporo, ale trzeba też brać pod uwagę, że przecież puszki, serduszka i identyfikatory z nieba nie spadną, a plakaty się same nie zrobią. 'Pieniądze, dzięki którym organizowany jest Przystanek Woodstock, pozyskiwane są dzięki sponsorom i środkom uzyskanym w ciągu całego roku. Oznacza to, że środki zbierane w ramach styczniowej kwesty są w całości przeznaczane na realizację tematu Finału, czyli zakup sprzętu medycznego.' źródło: http://www.wosp.org.pl/woodstock/o_przystanku
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
nie no, bo to że działania propagatorskie i reklama mają na celu zwiększenie zainteresowania i wiedzy ludzi na temat wośp i w związku z tym zwiększenie kwoty którą zbiorą w przyszłym roku [co roku więcej, warto zauważyć] to nieistotne, nie
![]() w jednym roku wydadzą 5 mln na reklamę, w kolejnym zbiorą znacznie więcej. no ale doj***ać się zawsze można ![]() a o wolontariuszach to warto wiedzieć - nie mają prawa nikogo nagabywać; jeżeli są niepełnoletni nie mają prawa zbierać sami, muszą mieć opiekuna. nie mają prawa wchodzić do żadnych sklepów [kościołów / niczego co jest własnością prywatną] ani na ich teren, chyba że na zaproszenie właściciela. dzieciaki czasem nie kumają o co w całej akcji chodzi że to tak czy siak idzie na jedno konto, ale głupio by było przez to oceniać całą fundację.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem co sądzicie o przykładzie (moim zdaniem trochę przejaskrawionym, chociaż tok rozumowania w pewnym sensie słuszny) Ł.Warzechy : WOŚP musi być uprzywilejowany, bo bez niego ni byłoby sprzętu ----> PRL był dobry, bo była elektryfikacja wsi. Tzn: czy jeśli znajdziemy jedną zaletę, nie można krytykować całokształtu? Może ktoś inny zrobiłby to samo równie dobrze, przy okazji - jak zauważył Wyrak - mniej marnotrawiąc pieniądze? Dla jasności: nie chcę urazić wolontariuszy/wspierających, szanuję to że ktoś dobrowolnie chce poświęcić swój czas i pieniądze... Po prostu trochę mnie irytuje, że działalność prawdziwie charytatywna i systematyczna innych organizacji jest obecnie niedoceniana, a z niedania pieniędzy na WOŚP trzeba się usprawiedliwiać jakby to był najgorzy grzech... |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
szlachetna paczka poradziła sobie owszem, rownie dobrze, ale moim zdaniem z dwoch powodow. Po pierwsze ludzie chętniej dzielą się np jedzeniem niż pieniedzmi. A po drugie kazdy człowiek ma swiadomoc, ze trzeba miec się za co wyżywic i ubrac, natomiast inkubator czy pompa insulinowa to dla wielu osób zupełna abstrakcja
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ktoś uważa że zrobi to lepiej - śmiało, przyklasnę i sama się dorzucę. szkoda tylko że zazwyczaj kończy się na marudzeniu, ewentualnym rzuceniu paru ku*w i siądnięciu na dupie i za rok kolejne marudzenie. jeżeli chodzi o krytykowanie - niech mi ktoś wyjaśni - jaki jest sens krytykowania jakichkolwiek fundacji charytatywnych? mało to mamy w naszym rozwijającym się kraju lepszych adresatów krytyki i malkontenctwa niż ci, którym akurat się chciało zad ruszyć i działać? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
ludzie zwani przez Ciebie malkontentami krytykują zwykle wspieranie przez państwo (czyli- tak naprawdę przez wszystkich przymusowo) wybranej organizacji ( na dodatek takiej, ktora sporo marnotrawi + poprzez swojego lidera lansuje określony, nie każdemu odpowiadający światopogląd). Chociaż można się zgodzić, że gdybyśmy mieli tylko takie problemy jak te związane z wośpem itd..
Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2012-01-10 o 16:48 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:38.

. O wspólnym życiu i perypetiach
że to tak czy siak idzie na jedno konto, ale głupio by było przez to oceniać całą fundację.