Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. 3 4,29%
Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. 5 7,14%
Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. 3 4,29%
Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. 2 2,86%
Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. 5 7,14%
Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. 3 4,29%
Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. 7 10,00%
Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! 42 60,00%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-20, 13:18   #2191
La Monica
La Moderatoiure

Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

Ja też dzisiaj tak średnio się czuję Od 2 dni zabieram się za babeczki czekoladowe z gruszkami i dzisiaj znowu ich nie zrobię, bo mam taaakiego lenia

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Nie ma za co.
Możesz podziękować kism.

On im dłużej stoi tym lepszy
Ja wrzucam kilka lasek razem z nasionkami, a później jeszcze dokładam.
Tak samo robię cukier waniliowy. Do cukru pudru wkładam rozkrojone laski wanilii. Pewnie już robiłaś, ale przypominam
Cukier robiłam, ale ekstraktu jeszcze niet.

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Tego się właśnie po Tobie spodziewałam Ale czytałam, że musi długo stać, żeby dobry się zrobił (pół roku?), a mi zostały 2 mies. Poza tym rzadko piekę cokolwiek z aromatem waniliowym, więc nie wiem czy mi się przyda potem... Musiałabym jeszcze jakąś odpowiednią butelkę zakupić (czy w słoiku po prostu?). Właśnie na allegro widziałam i w różnych sklepach internetowych i pytałam, czy któryś z nich polecasz. Najwięcej ludzie kupują tego http://allegro.pl/ekstrakt-waniliowy...055316668.html ale to nie zawsze przekłada się na jakość...
Przepis jest taki, niedużo tego ekstraktu trzeba - 2 łyżeczki do ciasta i trochę do masy. Zawsze mogę zrobić też chyba swój zwykły biszkopt z barwnikami i swoją masę, co?
http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/T...nbow-cake.html
.
Eee nie pół roku, ja gdzieś czytałam, że jak zrobi się ciemny kolor to już jest okey. A ponoć już po 1-2 tygodniach się ciemny robi. Ja dzisiaj będę robić i zobaczę kiedy mi ściemnieje. A zalewam póki co 4 strąki w buteleczce z soczku tymbark, tej baniaczkowatej 250ml
Możesz dodać aromatu waniliowego ( zamiast ekstraktu, choć wiadomo, to nie to samo), tylko kilka kropli a nie łyżeczkami, bo przebierzesz.

Miłego dnia i weekendu dziewczynki
Ja śmigam do mojej mieściny na spacerek, coby kości rozruszać.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 13:18   #2192
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

Ja będe chodzic do szkoły rodzenia. Niestety chyba sama, bo moj mąż nie pracuje na miejscu i nie ma możliowsci pojscia ze mną. Ale gdy mu zaczełam mowic o sr to powiedział, ze bede uważnie słuchać, a na weekendzie mu wszystko powiem i wytłumacze i jak cos to bedziemy wtedy razem ćwieczyc. Okaze sie w praktyce jak bedzie
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 13:27   #2193
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
Ja też dzisiaj tak średnio się czuję Od 2 dni zabieram się za babeczki czekoladowe z gruszkami i dzisiaj znowu ich nie zrobię, bo mam taaakiego lenia

Cukier robiłam, ale ekstraktu jeszcze niet.

Eee nie pół roku, ja gdzieś czytałam, że jak zrobi się ciemny kolor to już jest okey. A ponoć już po 1-2 tygodniach się ciemny robi. Ja dzisiaj będę robić i zobaczę kiedy mi ściemnieje. A zalewam póki co 4 strąki w buteleczce z soczku tymbark, tej baniaczkowatej 250ml
Możesz dodać aromatu waniliowego ( zamiast ekstraktu, choć wiadomo, to nie to samo), tylko kilka kropli a nie łyżeczkami, bo przebierzesz.

Miłego dnia i weekendu dziewczynki
Ja śmigam do mojej mieściny na spacerek, coby kości rozruszać.
Ja słodkości nie robię, bo bym żarła. A tak przynajmniej mniej jem, to nie mam wyrzutów sumienia

Tylko strączki rozetnij wzdłuż i wyskrob trochę nasionek. A przed użyciem zawsze potrząśnij to i ziarenka będą w użyciu.
Ja aromatu nie znoszę. Wolę nie dać nic niż dać aromat

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Ja będe chodzic do szkoły rodzenia. Niestety chyba sama, bo moj mąż nie pracuje na miejscu i nie ma możliowsci pojscia ze mną. Ale gdy mu zaczełam mowic o sr to powiedział, ze bede uważnie słuchać, a na weekendzie mu wszystko powiem i wytłumacze i jak cos to bedziemy wtedy razem ćwieczyc. Okaze sie w praktyce jak bedzie
W Kielcach czy u siebie?

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 13:32   #2194
ghosst
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Torrini Pokaż wiadomość
Ale kicha... FBI zamknęło Megavideo :/
Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
dlaczego? jak to? i przez co teraz będą leciały wszystkie filmy i serialne?
Nooo, kicha...

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
nawet nie mów, za niedługo kwiecień i sie rozpakujemy
Ja w kwietniu będę jeszcze swoje urodziny świętowac I, jak znam życie, zabierac się za wyprawkę

Cytat:
Napisane przez slimaczek19 Pokaż wiadomość
My też nie będziemy chodzić po pierwsze w bezpłatnych są takie terminy rozpoczęcia, że dla mnie za wcześnie albo za późno. A po drugie i ważniejsze, nawet moja gin mówiła, że kobietki na porodówce zapominają "z wrażenia" czego się uczyły i trzeba po prostu na bieżąco słuchać położnej i instynktu podobnie z opieką nad maluszkiem. W szpitalu podstaw się nauczę, a reszta to i tak nasza intuicja i decyzja co i jak robimy. Mój mąż "pierwsze razy" przeszedł z siostrzeńcem, więc będzie dobrze
Też słyszałam, że "z wrażenia" wiadomości wyparowują
Ja chodziłam do szkoły rodzenia z moją siostrą, jako osoba towarzysząca właśnie No gimnastyki faktycznie trochę było, ale za mało, żeby to miało kogoś przekonac. Wiedza, hmm... Co do porodu i przebiegu ciąży czy pielęgnacji - można czegoś się dowiedziec, ale to jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia co i z czym No i wiadomo, jak zawsze, perspektywa prowadzącego/ej

Cytat:
Ja Was dziewczyny przekonywać nie będę
Ale warto poczytać i posłuchać kobiet, które z zajęć w szkole rodzenia korzystały, i posłuchać co z zajęć wyniosły.
Nie od dziś wiadomo, że kobiety po sr lepiej przechodzą poród, bo nie idą "w nieznane", tylko wiedzą czego mniej więcej się spodziewać.

Widzę, że ze szkołą rodzenia jest trochę tak jak np. z chustami i pieluchami wielorazowymi. Przez spróbowaniem wiele osób mówi, że to niepotrzebne, że nie warto, że się nie opłaca.
Tak jak moi znajomi, którzy nie chustują dzieci, i ci którzy chustują.
Pierwsi patrzą na drugich jak na wariatów, a nigdy sami nie spróbowali. A drudzy spróbowali i są przeszczęśliwi i zadowoleni, że ktoś takie rozwiązanie wymyślił
Poza tymi wszystkimi, którzy spróbowali i zrezygnowali, bo to im nie odpowiadało i przeszczęśliwi nie są
ghosst jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 13:42   #2195
Tacca
Zakorzenienie

Nawet mi dzisiaj wszystko sprawnie idzie... Zaraz biorę się za sprzątanie łazienki... Chyba. Płytki muszę umyć, mąż jak sprząta, to do głowy mu nie przyjdzie, że płytki się myje... Przydałaby się gąbeczka z wysięgnikiem.
Stary 2012-01-20, 13:46   #2196
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A ja myślę, że wszystko jest dla ludzi i każdy wybierze, co zechce. Tak, jak nie lubię takiego malkontenctwa i podejścia jak mój chłop (sr=fanaberia), tak i nie lubię w drugą stronę, takiego trochę eko- chusto- i innego rodzaju terroru. Zresztą była już tu o tym mowa.
Ja mam takie podejście, że fajnie, jak to komuś odpowiada, to spoko. Ja się bardziej nastawiam na nosidełko Tula (choć jest cholernie drogie), jak dziecko już będzie miało kilka miesięcy.
Ale nie lubię ani zniechęcania ani przekonywania na siłę, że coś jest dobre. Każdy wybierze według własnych potrzeb i możliwości. Nasze mamy nie miały tak dobrze, musiały prać i gotować tetry, a my mamy ten komfort.
I żeby nie było, nie piszę o podejściu tutaj na forum, ale jak czasami oglądam programy o dzieciach na TVN Style czy jakieś inne, to mnie aż coś bierze, jak się wciska jedyną słuszną ideologię.

Rety, jaka brzydka pogoda :/ Coś nieokreślonego pada, jest ciemno, zimno :/ Niech już będzie wiosna ;(
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 13:47   #2197
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:

W Kielcach czy u siebie?
U siebie Do Kielc mam 65km.
Stary 2012-01-20, 14:01   #2198
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ghosst Pokaż wiadomość
Poza tymi wszystkimi, którzy spróbowali i zrezygnowali, bo to im nie odpowiadało i przeszczęśliwi nie są
Ale spróbowali. I mogą z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że to nie dla nich.
A jak się nie spróbuje, to jak z dzieckiem, które nie lubi marchewki. Nie bo nie, chociaż nigdy w ustach nie miało.
Ja mogę powiedzieć, że coś jest nie dla mnie dopiero kiedy spróbuję.
Napaliłam się kiedyś na naukę chińskiego. I wiem, że nie dla mnie.
Myślałam, że mając 25 lat nie nauczę się jeździć na snowboardzie. Spróbowałam i okazało się, że to wcale nie tak jak myślałam. Da się.

Zawsze uważam, że lepiej czegoś spróbować i żałować (lub nie), niż żałować, że nie spróbowałam.

o
Stary 2012-01-20, 14:03   #2199
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez slimaczek19 Pokaż wiadomość
My też nie będziemy chodzić po pierwsze w bezpłatnych są takie terminy rozpoczęcia, że dla mnie za wcześnie albo za późno. A po drugie i ważniejsze, nawet moja gin mówiła, że kobietki na porodówce zapominają "z wrażenia" czego się uczyły i trzeba po prostu na bieżąco słuchać położnej i instynktu podobnie z opieką nad maluszkiem. W szpitalu podstaw się nauczę, a reszta to i tak nasza intuicja i decyzja co i jak robimy. Mój mąż "pierwsze razy" przeszedł z siostrzeńcem, więc będzie dobrze
Moja kuzynka też chodziła do szkoły rodzenia jak co do czego doszło to nie potrafiła przeć , aż ją położna okrzyczała, że dziecko samo się nie urodzi i co ona robi w ogóle, wtedy oprzytomniała dopiero
Nie mówię, że nie warto iść do sr, bo pewnie tak jest i nic się nie traci tym bardziej jeśli jest bezpłatna
Ja swoje "pierwsze razy" przechodziłam z synami kuzynki, z dziećmi, którymi się opiekowałam, z chrześniakiem, mój mąż natomiast z własną siostrą, chociaż pewnie ze swoim własnym dzieckiem jest zupełnie inaczej...zobaczymy wkrótce, ale myślę, że sobie poradzimy

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
na Balbinie też jest SR.
my się raczej nie zdecydujemy na szkołę.
no chyba, że ta przy szpitalu jest bezpłatna..

mała kopie a ja się nie mogę zabrać za pracę :/
koniec stycznia mnie nie motywuje Wrrrrrr
dziękuję za info a płatna?

za jaką pracę chcesz się zabierać?

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
nawet nie mów, za niedługo kwiecień i sie rozpakujemy
a jak kwiecień, to po kwietniu maj i kolejne rozpakowywanie....

Ależ na dworze jest okropnie....brrr... wyszłam na chwilę tylko a cała przemokłam, aż bluzkę miałam mokrą...

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 14:03   #2200
_agata
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31738799]A ja myślę, że wszystko jest dla ludzi i każdy wybierze, co zechce. Tak, jak nie lubię takiego malkontenctwa i podejścia jak mój chłop (sr=fanaberia), tak i nie lubię w drugą stronę, takiego trochę eko- chusto- i innego rodzaju terroru. Zresztą była już tu o tym mowa.[/QUOTE]

Pewnie, ze była. Jak i o wielu innych sprawach. Po to jesteśmy tutaj żeby rozmawiać.
To, że coś piszę i czasami próbuję do czegoś namówić, nie oznacza od razu terroru. Bo jak widać czasami ktoś z czegoś skorzysta.
Ale nic na siłę Nikomu na siłę dziecka pakować do chusty nie będę. Tym bardziej nikogo na siłę do sr nie da się wysłać

o
Stary 2012-01-20, 14:18   #2201
Konto usunięte

Cytat:
Pewnie, ze była. Jak i o wielu innych sprawach. Po to jesteśmy tutaj żeby rozmawiać.
To, że coś piszę i czasami próbuję do czegoś namówić, nie oznacza od razu terroru. Bo jak widać czasami ktoś z czegoś skorzysta.
Ale nic na siłę Nikomu na siłę dziecka pakować do chusty nie będę. Tym bardziej nikogo na siłę do sr nie da się wysłać

Wiem, wiem, tutaj właśnie każdy pokazuje swoje propozycje i można sobie poczytać i wybrać, ale czasami jak oglądam właśnie te programy dzieciowe i nawiedzone mamusie, które pozjadały wszystkie rozumy, to się odechciewa.
To trochę tak, jak pisała Szmaragdowy Kotek - najgorsze jest, jak otaczają Cię same osoby, które "wiedzą lepiej", bo one... i się zaczyna litania, mają po 100 lat, albo odchowały 10 dzieci, albo coś jeszcze. Ja się tak obawiam, że moja teściowa może mieć takie zapędy trochę. Ale tak, jak może sobie mówić o moich firankach co chce i o moim systemie sprzątania co chce i o tym, jak gotuję - tak dziecka nie dam sobie wychować, choćby miało to oznaczać konflikt.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 14:31   #2202
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Moja kuzynka też chodziła do szkoły rodzenia jak co do czego doszło to nie potrafiła przeć , aż ją położna okrzyczała, że dziecko samo się nie urodzi i co ona robi w ogóle, wtedy oprzytomniała dopiero
Nie mówię, że nie warto iść do sr, bo pewnie tak jest i nic się nie traci tym bardziej jeśli jest bezpłatna
Ja swoje "pierwsze razy" przechodziłam z synami kuzynki, z dziećmi, którymi się opiekowałam, z chrześniakiem, mój mąż natomiast z własną siostrą, chociaż pewnie ze swoim własnym dzieckiem jest zupełnie inaczej...zobaczymy wkrótce, ale myślę, że sobie poradzimy

dziękuję za info a płatna?

za jaką pracę chcesz się zabierać?
ta na balbinie jest płatna. jakby ta w szpitalu była bezpłatna to bym pomyślała nad nią

za jaką pracę?
muszę poprawić ostatni rozdział licencjata, bo jutro wieczorem muszę go zawieść, i ogólnie zbliża się termin złożenia pracy.
a ja nie mam weny..
noooo coś tam już dzisiaj zrobiłam, a zaraz jadę do babci i ikei :P

mąż ma dzisiaj wychodne więc wieczorem będę pisać

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 14:33   #2203
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

A ja dzisiaj dostałam torbe ubranek od kolezanki po jej synku. I odłozyłam sobie pare unwiersalnych, a jak bedzie chłopak to mam 2 kupkę. A moja mama, po co mi to wszystko, az tyle tego i ze za wczesnie, w kwietniu powinnam kompletowac wszystko. Aż cisnienie mi sie podniosło, w maju to ja chce miec wszystko, by wyprac, poskładac i dokupic to czego brakuje. A nie dopiero planowac co mi sie przyda:/ Tak samo w kwietniu chce pomyslec o kosmetykach dla dzidzi, a wózek i łózeczko od marca. Trzeba jakos wydatki okreslic. No a ubranka to ja kompletuje od dłuzszego czasu i nie mam zamiaru przestac
Ehhh....
Stary 2012-01-20, 14:46   #2204
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Ile płaciłaś za tą poduchę?
U mnie lekarz nagrywa na płytę filmik z 3D/4D.
Ja poduche kupowałam w Smyku za 159zł

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31737952]No takie jest życie z tym moich chłopem...
Ale może jeszcze go przekonam. Ja na pewno nie zrezygnuję.
[/QUOTE]

Ja do szkoły rodzenia też będę chodziła sama. Troszkę się martwiłam, że będę się tam źle czuła bo wszystkie pewnie będą z partnerami, ale teraz mam to gdzieś Najważniejsze żebym jak najwięcej informacji wyniosła z tej szkoły.
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 14:52   #2205
Dasti80
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki

Ostatnio nie miałam czasu udzielać się bo tż był chory, siedział w domu, a ja się nim opiekowałam, no i ogólnie spędzaliśmy czas razem (on się wkurza jak siedzę na forach, twierdzi że jestem uzależniona )

W poniedziałek byłam u gina, wszystko ok, szyjka długa ok. 37mm zamknięta, odczyn ph ok, jedyne co mnie zasmuciło i wkurzyło to zniesienie refundacji heparyny dla kobiet w ciąży bez udowodnionych chorób np. zakrzepicy itp. a 2 krotne obumarcie ciąży nie jest wskazaniem według nfztu. Więc tak jak miesięczna dawka zastrzyków kosztowała mnie 30zł miesięcznie to teraz będę za nią płacić 390zł miesięcznie

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 14:56   #2206
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
ta na balbinie jest płatna. jakby ta w szpitalu była bezpłatna to bym pomyślała nad nią

za jaką pracę?
muszę poprawić ostatni rozdział licencjata, bo jutro wieczorem muszę go zawieść, i ogólnie zbliża się termin złożenia pracy.
a ja nie mam weny..
noooo coś tam już dzisiaj zrobiłam, a zaraz jadę do babci i ikei :P

mąż ma dzisiaj wychodne więc wieczorem będę pisać
Heh... Ja się też muszę wziąć za pracę... Pouczyć do egzaminu... A nie mam zupełnie do tego natchnienia.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki

Ostatnio nie miałam czasu udzielać się bo tż był chory, siedział w domu, a ja się nim opiekowałam, no i ogólnie spędzaliśmy czas razem (on się wkurza jak siedzę na forach, twierdzi że jestem uzależniona )

W poniedziałek byłam u gina, wszystko ok, szyjka długa ok. 37mm zamknięta, odczyn ph ok, jedyne co mnie zasmuciło i wkurzyło to zniesienie refundacji heparyny dla kobiet w ciąży bez udowodnionych chorób np. zakrzepicy itp. a 2 krotne obumarcie ciąży nie jest wskazaniem według nfztu. Więc tak jak miesięczna dawka zastrzyków kosztowała mnie 30zł miesięcznie to teraz będę za nią płacić 390zł miesięcznie
Mój przez te swoje gry chociaż do forumowania mi się nie wtrąca... Jedyny plus.
Z tymi refundacjami to w ogóle robi się dziwnie...
Najważniejsze, że z dzidziusiem wszystko dobrze.
Stary 2012-01-20, 14:57   #2207
8ewus8
Zadomowienie

Co do szkoły rodzenia to ja idę. Dużą rolę w podjęciu decyzji odegrała przede wszystkim możliwość wzięcia tej położnej później do porodu.
U mnie zajęcia trwają 3 miesiące po 2 razy w tygodniu po 1,5 godziny.
Szwagierka teraz chodzi, więc na bieżąco wiem co tam się dzieje.
Przez godzinę ćwiczą. Są też jakieś zestawy ćwiczeń właśnie nastawione na krocze, żeby nie byc nacinaną. Ostatnie pół godzinki jest teoria bądź też w późniejszym czasie ćwiczenia na lalkach (przewijanie, kąpanie).
Kobiety chodzą same, jesli są jakieś zajęcia istotne dla panów to wtedy położna mówi na wcześniejszych zajęciach i można męża zabrać.

Na pewno ojcowie dzieci biorą udział w nauce masażu rodzącej, potem w zajęciach związanych z opieką nad maluchem, na reszcie ćwiczy sama kobieta.

Rozmawiałam z koleżanką, która chodziła i była bardzo zadowolona. Urodzić każda urodzi czy to ze szkołą czy bez, ale chodzi o nastawienie do tego momentu. Jesteśmy bardziej świadome co nas czeka, czujemy się pewniej i myślę,ze trochę bezpieczniej.

Na jednych z zajęć jedzie sie do szpitala oglądać oddział. Pokazywane są wszystkie narzędzia, które mogą być użyte podczas porodu. Kolezanka mówiła, że cieszy się, że zobaczyła igłę do przebijania pęcherza płodowego, bo stwierdziła, że gdyby zobaczyła to pierwszy raz na porodówce to by na zawał zeszła.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 15:12   #2208
Dasti80
Zakorzenienie

Ja kupiłam poduszkę na all, czekam na paczkę

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość

Mój przez te swoje gry chociaż do forumowania mi się nie wtrąca... Jedyny plus.
Z tymi refundacjami to w ogóle robi się dziwnie...
Najważniejsze, że z dzidziusiem wszystko dobrze.
Mój tż też kiedyś dużo grał, teraz woli jakiś film obejrzeć ze mną, albo pogadać. Ogólnie jak tż pracuje to cały dzień go nie ma i chyba dlatego nie chce mu się grać, więc mogę sobie siedzieć tutaj do woli jak jest w pracy

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Następną wizytę mam w połowie lutego, do tego czasu muszę zrobić badania i tą cholerną glukozę którą już kiedyś robiłam i nie za dobrze to wspominam.

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-01-20 o 15:15
Stary 2012-01-20, 15:17   #2209
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kupiłam poduszkę na all, czekam na paczkę

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Mój tż też kiedyś dużo grał, teraz woli jakiś film obejrzeć ze mną, albo pogadać. Ogólnie jak tż pracuje to cały dzień go nie ma i chyba dlatego nie chce mu się grać, więc mogę sobie siedzieć tutaj do woli jak jest w pracy

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Następną wizytę mam w połowie lutego, do tego czasu muszę zrobić badania i tą cholerną glukozę którą już kiedyś robiłam i nie za dobrze to wspominam.
Mój po pracy pada a potem się wyżywa na kompie. Może z wiosną energia mu wróci. Potem przychodzi do mnie i coś oglądamy... Ale przez większą część doby siedzę sama z kotem... Toteż laptoka nie wyłączam nawet, dopiero jak idę spać.
Stary 2012-01-20, 15:18   #2210
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Kotku, probowałam się przekonać wiele razy, przeczytałam wiele na ten temat i jednak jakoś nie mogę... Nawet teraz do tej godziny siedziałam i czytałam, po raz n-ty wrzuciłam parę haseł w google'a wczytując się bardziej w minusy niż bardzo rozpowszechnione plusy i... nie, nie zdecyduję się. Pomijając, że mam problemy z płytkami, czyli z krzepnięciem krwi i nawet nie wiem, czy bym mogła. Zbyt często w Polsce słychać o kobietach, które męczą się z powikłaniami, a już wspominanie o problemach z tętnem dziecka przy porodzie mrozi mi krew w żyłach.
To nie ma nic wspólnego z udawaniem czegokolwiek, byciem matką polką czy inne takie. Co do nogi czy zęba mogę obronić się tyle, że amputacja czy wyrywanie zęba to nie jest naturalny proces, a poród owszem jak najbardziej
To, że nie chcę zzo, nie oznacza zupełnie, że wybieram Dolargan czy cokolwiek innego. Nie, Maksa urodziłam naturalnie i teraz też tak zamierzam
Dam Wam linka do jednej z wielu stron, które przeczytałam przed chwilą... Od samego artykułu bardziej interesowały mnie komentarze pod nim (są tam 4 krótkie podstrony z komentarzami). Artykuł dla mnie mało wiarygodny, konsultowany przez ginekologa, a nie anestezjologa i wszystko pod warunkiem "prawidłowego podania leku".
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...8.html?cpage=4
Bardzo bym chciała, żebyśmy wszystkie urodziły łatwo, zdrowo i bezboleśnie super zdrowe dzieciaczki i bardzo Wam tego życzę Piszę to tylko dlatego, żebyście znały plusy i minusy i wiedziały, że choć jest wiele kobiet, które fantastycznie wspominają zzo, to są i takie, które go żałują...

Co do reszty podpisuję się obiema ręcami Co zrobicie przy porodzie, przed czy po, jak będziecie karmić czy ubierać dzieck0 - decyzja należy do Was

No właśnie, mi chodzi tylko o to, żebyśmy podejmowały decyzje SAMODZIELNIE, a nie żeby ktoś nam narzucał, bo już słyszałam takie opinie, ze np. co Ty wiesz o porodzie, jak miałaś cesarkę itp. Może niezbyt dobrze się wyraziłam, nie chodziło mi o to, żeby namawiać kogoś na zzo czy cokolwiek innego, tylko o to, żeby własnie nikt nam nie narzucał, że np. zzo jest be i nie należy brać bo nie czy ogólnie jakiekolwiek narzucanie jedynie słusznych kierunków porodu, karmienia i wychowania jeżeli ktoś chce albo jeżeli nie chce czegoś, to żeby mu nie ciosały dobre ciocie kołków na głowie z tego powodu
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 15:26   #2211
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Mój po pracy pada a potem się wyżywa na kompie. Może z wiosną energia mu wróci. Potem przychodzi do mnie i coś oglądamy... Ale przez większą część doby siedzę sama z kotem... Toteż laptoka nie wyłączam nawet, dopiero jak idę spać.
Hehe ja siedzę z kotem, z psem i z laptopem

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Muszę się zbierać do sklepu, ale mi się nie chce
chyba sobie kawusię zapodam

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-01-20 o 15:27
Stary 2012-01-20, 15:33   #2212
doris888
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31739494]Wiem, wiem, tutaj właśnie każdy pokazuje swoje propozycje i można sobie poczytać i wybrać, ale czasami jak oglądam właśnie te programy dzieciowe i nawiedzone mamusie, które pozjadały wszystkie rozumy, to się odechciewa.
To trochę tak, jak pisała Szmaragdowy Kotek - najgorsze jest, jak otaczają Cię same osoby, które "wiedzą lepiej", bo one... i się zaczyna litania, mają po 100 lat, albo odchowały 10 dzieci, albo coś jeszcze. Ja się tak obawiam, że moja teściowa może mieć takie zapędy trochę. Ale tak, jak może sobie mówić o moich firankach co chce i o moim systemie sprzątania co chce i o tym, jak gotuję - tak dziecka nie dam sobie wychować, choćby miało to oznaczać konflikt.[/QUOTE]

a propos teściowej i firanek to moja mi już je zorganizowała jak jeszcze mieszkania nie mielismy, to samo z pościelą z wełny pod którą ani ja ani Tż byśmy nigdy nie zasneli oczywiście firnaki w szafie a wełna w piwnicy- nawet nie mamy gdzie tego trzymać, ja bym tego w zyciu nie przyjeła bo nie lubię składować niepotrzebnych rzeczy a komuś może by się przydało ale akurat mąż był sam a on jej nie potrafi odmawiać... całe szczęście teściowie mieszkają 650km od nas...

Cytat:
Więc tak jak miesięczna dawka zastrzyków kosztowała mnie 30zł miesięcznie to teraz będę za nią płacić 390zł miesięcznie
no to niezła różnica
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 15:40   #2213
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
a propos teściowej i firanek to moja mi już je zorganizowała jak jeszcze mieszkania nie mielismy, to samo z pościelą z wełny pod którą ani ja ani Tż byśmy nigdy nie zasneli oczywiście firnaki w szafie a wełna w piwnicy- nawet nie mamy gdzie tego trzymać, ja bym tego w zyciu nie przyjeła bo nie lubię składować niepotrzebnych rzeczy a komuś może by się przydało ale akurat mąż był sam a on jej nie potrafi odmawiać... całe szczęście teściowie mieszkają 650km od nas...
Ja niestety z pewnym przyczyn mieszkam blisko teściowej, ale mimo to widuję się z nią raz na miesiąc - dwa.
Jednak ja już dawno nauczyłam się żyć po swojemu nie przejmując się jej opinią, a i ona już nie daje mi takich "prezentów" jak raz wyraziłam niezadowolenie z powodu sprezentowanej firanki nie w moim stylu. To nawet nie jest z mojej strony złośliwość, ale po prostu szkoda jej pieniędzy na coś, czego ja nie będę używać. Choć teraz nasze stosunki są i tak o niebo lepsze niż kiedyś. Po prostu, nauczyłyśmy się siebie tolerować. Oczywiście wolałabym mieć cieplejsze stosunki z teściową, ale nie da się uszczęśliwić wszystkich ludzi na świecie.
Stary 2012-01-20, 15:41   #2214
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

no to niezła różnica
No pocieszające jest tylko to że do końca 3 miesiące zostały

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-01-20 o 15:42
Stary 2012-01-20, 15:44   #2215
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe ja siedzę z kotem, z psem i z laptopem

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Muszę się zbierać do sklepu, ale mi się nie chce
chyba sobie kawusię zapodam
Psa zazdroszczę... Dziś spojrzałam na tapetę w komórce, na moje psiuńko kochane... To już zaraz będzie rok odkąd go nie ma a ciągle tak samo boli i płakać się chce... Dziwnie bez psa...
Cytat:
Mi się chociaż do mieszkania nikt nie wtrąca... Jak zaczniemy się budować będzie pewnie gorzej. Mam taką koleżankę w pracy, która się budowała 25 lat temu, ale ciągle wszystko wie najlepiej.

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31741343]Ja niestety z pewnym przyczyn mieszkam blisko teściowej, ale mimo to widuję się z nią raz na miesiąc - dwa.
Jednak ja już dawno nauczyłam się żyć po swojemu nie przejmując się jej opinią, a i ona już nie daje mi takich "prezentów" jak raz wyraziłam niezadowolenie z powodu sprezentowanej firanki nie w moim stylu. To nawet nie jest z mojej strony złośliwość, ale po prostu szkoda jej pieniędzy na coś, czego ja nie będę używać. Choć teraz nasze stosunki są i tak o niebo lepsze niż kiedyś. Po prostu, nauczyłyśmy się siebie tolerować. Oczywiście wolałabym mieć cieplejsze stosunki z teściową, ale nie da się uszczęśliwić wszystkich ludzi na świecie.[/QUOTE]
Oj, nie da... Nie ma sensu nawet próbować...
Stary 2012-01-20, 15:44   #2216
ania_85
Rozeznanie

Czesc dziewczyny

Gartuluje udanych wizyt
Wy juz o rozpakowywaniu, a ja mam nadzieje ze nie urodze pierwsza:/ tp mam na 28 maja, ale przez smsowe przepychanki z moim szefem dzisiaj o malo znowu nie trafilam do szpitala:/maly znowu ulozyl mi sie glowka i mialam mega skurcze, plakalam jak bobr, maz zrobil mi mocna melise, wczesniej wzielam relanium i jakos po godzinie odpuscilo. Mam zakaz kontaktowania sie z tym typem, maz mi powiedzial ze on calkowicie przejmuje sprawe.

Dziewczyny, ja jak zwykle przewrazliwiona, jak na poczatku mowilam zeby nie bagatelizowac plamien, tak teraz mowie o skurczach i twardnieniu macicy. Wiem, ze u wiekszosci z Was i plamienia i skurcze okaza/badz okazaly sie nieszkodliwe,z czego bardzo sie ciesze Ja juz sie przyzwyczailam ze trafiam od urodzenia jak na loterii te gorsze rzeczy
....
wiec co do skurczy, jak sa bezbolesne i pojawiaja sie tak ze dwa, trzy razy na godzine to jest ok, gorzej jak ok 10 razy (ja tego nie zauwazylam, a mialam od 13stego tyg, myslalam ze to wylaczenie braxton-hickson, a tu okazalo sie ze moja wredna macica juz powoli probowala pozbyc sie ładunku, na szczescie walczna szyjka macicy jej na to nie pozwalala ) Do tego jak sa bolesne to wazne gdzie boli, jak bol przeszywajacy jakby ktos miecz Wam wkladal do pochwy albo zz pochwy go wyjmowal, kiedy trudno siedziec, chodzic, kuje nawet w tylku to do lekarza, bo to moze spowodowac skracanie sie szyjki,u mnie tak wlasnie bylo, ale na szczescie szyjka nie zdazyla sie skrocic, ale zaczal sie proces poronienia-bo wiadomo ze w naszym tc dziecko nie przetrwa:/ lekarz zaleci relanium, magnez,nospe i lezenie (w szpitalu wciskaja fenoterol,ktory nie jest wskazany na naszym etapie ciazy 20tc-29).
Jak kuje po bokach i w pachwinach to jest wywolane rozciaganiem sie macicy.
Twardy brzuch tez nie moze byc caly czas twardy,bo to prowadzi potem do skurczy i mozna nie donosic. Wiele dziewczyn wypowiadalo sie (nie na tym forum),ze chodzily z twardym brzuchem i dziecko donoszone...ok. Znam tez wiele dziewczyn ktore mowily ze plamily, pracowaly i dziecko donoszone...ok,ale znam tez wielu ludzi co np jezdzilo szybko samochodem/motorem i zgineli w wypadku. Dwa pierwsze przyklady to sa szczesliwe przypadki, kiedy akurat nic zlego sie nie stalo. Ciezko jednak czyta sie wypowiedzi mam aniolkowych ktore obwiniaja sie za to ze strcily dzieci U mnie nadal jest 50% ze donosze mojego kochanego szkraba,dlatego nie lekcewaze niepokojacych sygnalow. Wierze w to, ze wszystkie urodzimy w terminie zdrowe i piekne dzieciaczki

A co do porodu: to chcialabym znieczulenie, gaz rozweselający, meza ktory opowiadalby mi smieszne dowcipy, no i blanta na rozluznienie, ale to chyba tylko w Holandii ..moga byc browary i muzyka
ania_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 15:54   #2217
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny

Gartuluje udanych wizyt
Wy juz o rozpakowywaniu, a ja mam nadzieje ze nie urodze pierwsza:/ tp mam na 28 maja, ale przez smsowe przepychanki z moim szefem dzisiaj o malo znowu nie trafilam do szpitala:/maly znowu ulozyl mi sie glowka i mialam mega skurcze, plakalam jak bobr, maz zrobil mi mocna melise, wczesniej wzielam relanium i jakos po godzinie odpuscilo. Mam zakaz kontaktowania sie z tym typem, maz mi powiedzial ze on calkowicie przejmuje sprawe.
Ech ja już nic nie gadam na tego Twojego szefa, bo chyba same przekleństwa by się tu posypały... Wiedz tylko, że to nie jest człowiek, tak traktować kobietę w zagrożonej ciąży Oszczędzaj się, naprawdę, nie myśl o tym i odpoczywaj jak najwięcej!
Stary 2012-01-20, 15:58   #2218
ania_85
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31741631]Ech ja już nic nie gadam na tego Twojego szefa, bo chyba same przekleństwa by się tu posypały... Wiedz tylko, że to nie jest człowiek, tak traktować kobietę w zagrożonej ciąży Oszczędzaj się, naprawdę, nie myśl o tym i odpoczywaj jak najwięcej![/QUOTE]

dzieki
nie wiem dlaczego ale czuje, ze bedziesz miala dziewczynke:P
przejełam Twoje sny, tylko ze mi sie bardziej takie straszne snia:/
Stary 2012-01-20, 15:59   #2219
Dasti80
Zakorzenienie

Ania 85 dobrze że mąż przejął sprawę z szefem, Ty nie możesz denerwować się niczym, nawet bzdetami. Dobrze że zdajesz sobie sprawę czym takie objawy mogą się skończyć, dzięki temu nie bagatelizujesz ich. Wierzę i trzymam kciuki że będzie dobrze

Stary 2012-01-20, 16:04   #2220
ania_85
Rozeznanie

Cytat:
Ania 85 dobrze że mąż przejął sprawę z szefem, Ty nie możesz denerwować się niczym, nawet bzdetami. Dobrze że zdajesz sobie sprawę czym takie objawy mogą się skończyć, dzięki temu nie bagatelizujesz ich. Wierzę i trzymam kciuki że będzie dobrze
i ja mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie wszytko ok, kurde tylko te leki...a sa jakies zamienniki?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości