![]() |
#4321 |
Przyczajenie
|
Dot.: Niemcy II :)
dziewczyny pomóżcie!!!! jak napisać do pracodawcy wniosek o zaległy urlop należy mi się za listopad i grudzień, jeśli któraś z Was potrafi będę bardzo wdzięczna.
Ja nie potrafię bo dogadać się umiem ale pisać nie, ucze się chodzę na kurs ale to dopiero A1. Pomóżcie proszę |
![]() ![]() |
![]() |
#4322 |
Raczkowanie
|
kobietka, MonikaPogrzeba dzięki za odpowiedzi w sprawie przypraw
![]() Nie wiem co ja taka niepozbierana uparłam się, że te te ziółka suszone to muszą być w torebkach! Po waszych podpowiedziach raz jeszcze rozglądnęłam się po sklepie i oczywiście, że znalazłam! Fakt na innej półce niż zupki w proszku i nie są pakowane do torebke jak w PL, ale w słoiczkach.. Gapa ze mnie i tyle! Kupiłam juz bazylię, oregano i carry - to co potrzebowałam. A dziś przyszła gazetka z Aldika i widze, że w tym tygodniu będą róźne przyprawy na angebote ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4323 |
Zadomowienie
|
a ja mam tydzien urlopu
![]() ![]() A co do pogody , u nas paskudna, chlodno i szaro . |
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Konto usunięte
|
Sofiaa6, to widac ze ty niedlugo w DE co? ;o)
ja na poczatku tez tak jak skolowana miedzy polkami chodzilam, a ze nie znalam niemieckiego to musialam po obrazkach, tak na oko szukac, albo chlopa ze sobia ciagnelam i on mu mowil co i jak. No wszystko zueplnie inaczej na polkach poustawiane jak w PL. U nas to cukier, maka, bulka tarta , ryz, kasza to wszystko obok siebie bylo, a tutaj nie ;o) teraz to ja juz szpec jestem i wiem gdzie, co i jak ;o) a ty to pewnie masz Aldi Nord kolo siebie co? Bo ja dzisiaj w moim Süd bylam( kupilam Chino-Hose) i wzielam gazetke na przyszly tydzien i u mnie nie widze przypraw. Ja tez robie takie zapasy. W Aldiku maja spore woreczki, wiec jak widze ze rzucaja to kupuje wielki worek majeranku, liscia laurowego( bo w Kaisers sa male , a te aldikowe na dluzej starcza i sa tanie). Pietruszke tez kupilam, ale nie polecam ;o( Jest jakas taka jak by stechla. woszem dodasz ja do rosolu itp to sie fajna zrobi, ale jednak to nie to. Ostatnio Nigella Lawson mowia w swoim programie, ze akurat pietruszka suszona nie jest dobra, lepsza swieza i sie z nia zgadzam. Ja nie jestem z tych co uzywaja swiezych ziolek i suszone sa beee. ja chetnie siegam po susz, ale w przypadku pietruszki to kiepski wybor. Nie umiem tego worka teraz wykonczyc. Co polecam, to np w Kaisers mozesz kupic scieta pietruszke. leza te opakowania na polkach z warzywami. Nie sa drogie. Kupic , umyc, poszatkowac, zapakowac w woreczki do mrozenia i do zamrazalki ;o) nie ma porownania. Potrzebujesz wyjmujesz dodajesz troche do zuiply, sapatki itp. Tylko dobrze wytrzep z wody przed krojeniem, to wtedy jak zamrozisz nie bedziesz miala wielkich brylek lodu z piertuszki. Latwo bedzie zgniesc, rozdrobnic ta zamarznieta pietruszke i wziasc tyle ile trzeba. jesli uzywasz jej tylko do zup, to mozesz jeszcze inaczej zrobic. taka poszatkowana wsadzic do pojemnikow na kostki lodu, chodzi o te plastikowe brytwanki. wlac do kazdej przegrodki wody i do zamrazalnika zeby sie kostki lodu zrobily. Potem po takiej kostce mozesz wrzucac do zupy jak bedziesz rosol itp gotowala, ale wtedy do salatki sie to nadawac nie ebdzie, a ze ja uzywam do wszystkiego, to wole wlasnie woreczek zeby jak najmniej wody sie zmrozilo i latwo bylo rozdrobnik pietruszke. Tak samo robie z koperkiem i szczypiorkiem. Mam caly rok swieze . Gdybym miala sloneczna kuchnie to bym miala pietruszke itp swieze w doniczce, a tak to sie zawsze marnuje, wiec mroze swieze, a z innych ziolek korzystam suszonych. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2012-03-19 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Raczkowanie
|
Mam Pytanko czy dostanę w Niemczech jakis odpowiednik Lactovaginalu albo VitagynC bez recepty? U ginekologa dostałam tylko leki nic na poprawe flory bakteryjnej a potrzebuje jeszcze jakis "witaminek" .
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tez ich uzywam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 |
Zakorzenienie
|
tak, minus jest taki, ze przez to, ze sa w zamrazarce zapominam czesto, ze wogole cos takiego mam i siegam po inne przyprawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4331 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wpisując "Lactobacillus rhamnosus" czyli główny składnik lactovaginalu pojawia mi się to -> http://www.medizinfuchs.de/wirkstoff...ferer/-3436726 albo to http://www.apotheken-umschau.de/Medi...s-W010878.html ![]()
![]() |
#4333 |
Zakorzenienie
|
Temat probiotyków też mnie interesuje, ale nigdy jeszcze ich tutaj nie kupowałam i chyba pozostanę przy polskich (przy każdej wizycie kupuję mały zapas lub ktoś mi przywozi). Tutaj nie miałabym pewności czy to probiotyk czy może już lekarstwo... Kiedyś muszę pogadać z ginem.
Szkoda że tutaj nie sprzedają LF.... |
![]() ![]() |
![]() |
#4334 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przyprawki widziałam w gazetce Aldi Süd , ale sama jeszcze nie byłam, może to było w gazetce na czwartek, nie pamiętam już ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Konto usunięte
|
Ale to jest w gazetce na ten tydzien i w dziale sortiment czyli to jest w stalym sortymencie. To co jest pokazane na zdjeciach kupisz zawsze w Aldi Süd, reszta ktora nie jest pokazana jest w angebotach raz na jkis czas, przewaznie co pol roku robia rzut.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4336 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś może mi polecić fajny peeling gruboziarnisty do ciała dostępny w jakiejś drogerii? W DM nic nie mogę znaleźć, jedynie jakiś żel pod prysznic z drobnymi perełkami. A mi chodzi o taki porządny, żeby pół skóry mi zdarł
![]() W Douglasie też patrzyłam, wszystko takie jakieś delikatne... Często się nie trę, ale jak już, to lubię porządnie ![]() I w ogóle co tu taka cisza? Macie już ferie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Konto usunięte
|
kobietka, ja polecam natrzec sie kawa wymieszana z zelem pod prysznic. jesli kawy nie pijasz i nie posiadasz wyzej wymienionej w domu, to polecam kupic najtansza mielona, sparzyc lekko woda i do dziela. Nic tak cie nie wygladzi jak kawa. Szkoda kasy na te gotowe peelingi. jak lubisz cukrowe czy solne to sobie tez sama zrob, mozesz tez do kawy dodac, ale ja sie nie bawie, mieszam kawe z zelem i po krzyku. Moje rogowacenie mieszkowe na ramionach znika jak za dotknieciem czarodziejskiej rozszczki. A nawet rogowaciejace piety sa jak u bobasa ;o)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post33081415 Gruboziarnisty peeling,jedyny jaki znam i mozna tu dostac to Loreal Exfotonic-fajnie drapie i do tego bosko pachnie ![]() czasmi mozna go kupic w douglasie w promocji z balsamem ![]() Fajne sa tez rekawice do peelingu (Peelinghandschuh )-kosztuja ok 2€ i tez fajnie drapia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4339 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Konto usunięte
|
A co ma sie zapchac? taka wielka dziura ;o) a jak by co to co jakis czas wlej do odplywu jakies granulki czy inny domestos przy okazji przeczysci rure. Mnie bardziej wlosy zapychaja odplyw ;o)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny .. moze ktoras z was wie jakie ubezpieczenie zdrowotne wybrac w Niemczech zeby mozna bylo z niego rowniez korzystac w Polsce ? z gory dziekuje za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mi się wydaje, że każde ubezpieczenie prywatne ma to w ofercie, że zwracają Ci za leczenie za granicą. My mieliśmy już chyba w 5 czy 6 różnych firmach na przekroju 10 lat tutaj, i zawsze jak szliśmy do lekarza czy to w PL, czy we Francji, kasa nam zwracała. Haczyk tylko taki, że nie każda zwraca 100% kosztów. Dlatego ja wszystkim polecam rozmowę z doradcą. To nic nie kosztuje, a przynajmniej człowiek się na spokojnie wszystkiego dowie. Jeśli chodzi o gesetzliche to niestety nie wiem jak jest. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Konto usunięte
|
kobietka, ja dzis zawartosc dwoch filtrow do mieseczki wpadowlam i wieczorem sie bede kawa nacierac ;o) moj maly juz mial ubaw jak szlam z miseczka do lazienki. Kiedys wlazl mi jak sie peelingowalam i jak zobaczylam mnie cala w kawie... slepia mi na wierzch wylazly i sie pytal, czemu sie szlamem smaruje ;o)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie musialam pisac zadnego wniosku, tylko porozmawiac z pracodawca. ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4347 |
Przyczajenie
|
Mi się wydaje, że każde ubezpieczenie prywatne ma to w ofercie, że zwracają Ci za leczenie za granicą. My mieliśmy już chyba w 5 czy 6 różnych firmach na przekroju 10 lat tutaj, i zawsze jak szliśmy do lekarza czy to w PL, czy we Francji, kasa nam zwracała. Haczyk tylko taki, że nie każda zwraca 100% kosztów. Dlatego ja wszystkim polecam rozmowę z doradcą. To nic nie kosztuje, a przynajmniej człowiek się na spokojnie wszystkiego dowie. Jeśli chodzi o gesetzliche to niestety nie wiem jak jest.
Dziekuje za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4348 |
Zadomowienie
|
Witam serdecznie, planuję stały wyjazd do Berlina, ze jakiś czas, poszukuję wizażanki, która chętnie by mi powiedziała co i jak
![]() ![]()
#4349 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kurcze siedzę na waszym wątku kilka godzin, piszcie o wszystkim od psów, po przyprawy, a ja chciałabym poznać odpowiedzi na kilka dręczących mnie pytań...Jeśli któraś z was będzie chętna na odpowiedź byłabym wdzięczne niezwykle ![]() 1. Ile kosztuje wynajem małego mieszkanka typu studio w centrum Berlina? 2. Jak na tę chwilę wygląda rynek pracy w hotelarstwie? (Technik hotelarstwa z europejskim dyplomem, j niemiecki komunikatywny, angielski średnio zaawansowany) 3. Jak wygląda znajomość języka angielskiego u Niemców? 4. Jak się żyje w wielkim mieście samotnej kobiecie z dojeżdżającym na weekendy mężem?
Młoda żonka bloguje ![]() Jak być kobietą i nie zwariować? http://gohaa.blogspot.com/ Zapraszam ![]() Edytowane przez Liama Czas edycji: 2012-03-26 o 17:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.