|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pożyteczne porady domowe
|
|
|
|
|
#122 |
|
Wtajemniczenie
|
nie ..
raczej chodziło o to że jak słońce to płyn szybciej wysycha
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam wszystkie okna od południa i potwierdzam, że gorzej myć jak słońce mocno świeci ( u mnie świeci cały dzień
) płyn szybciej zasycha i znowu trzeba myć okno na nowo ![]() Nie dotyczy to jednak okresu jesienno/zimowego tylko upalnych letnio/wiosennych dni Okna dachowe najlepiej myć po deszczu, wszystko jest rozmoknięte i połowa pracy mniej Kiedyś czytałam gdzieś o sposobie na to aby podczas deszczowych dni nie osoadał tak kurz na oknach od ulicy, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć zna ktoś?
|
|
#124 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
![]() Też się chętnie dowiem.
|
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
MAMA nie znam ale chętnie się dowiem
ostatnio umyłam tak ślicznie okna co tak cieplutko było.. a tu nagle zaczęły się te deszczowe dni i wraz okna na wiosnę są brudne
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Do czyszczenia mebli tapicerowanych, narzut, koców z sierści używam zmoczonej gumowej rękawicy (takiej grubszej do prac domowych).
Szyby poleruję tetrą
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się
to była gliceryna - dodać do wodyale nie jestem pewna czy do mycia, czy do pryskania na koniec ![]() nie mam gliceryny w domu aby wypróbować jest tłusta wiec lepiej na małej powierzchni zrobic test - będe wdzieczna jeżeli ktos sie podzieli efektem To samo chyba robi sie w autach żeby szyby nie parowały i okularach na basen poza tym ze sa specjalne preparaty przeciw parowaniu ... Wracając do smug - to jedną stornę warto polerować poziomo, a drugą pionowo - wtedy wiadomo gdzie poprawić ![]() Natomiast polerowałam kiedyś krany, kafelki, lustra i kryształy płynem do płukania - tym do zmywarki z wodą, odrobinę się dodaje, fajny efekt, ale zapach nie był fajny :/
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- I mój patent na przesolone np. pieczarki - umyć na durszlaku czystą wodą, umyć patelnię, nalać czystej oliwy i dusić dalej
|
|
|
|
|
|
#129 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Próbowałam kiedyś ręcznikiem z frotte . Poległam . |
|||
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
ja też polerowałam całe życie bawełną, posłuchałam rady i teraz będą to ręczniki papierowe - nie ma porównania, o wiele szybciej i dokładniej
ale rajstopy mnie intrygują i muszę wypróbować
|
|
#131 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Od jakiegoś czasu wszystkie rzeczy bawełniane które nie są czarne piorę w 60stopniach poneiważ zauważyłam że płyn do płukania lepiej działa i rzeczy są bardziej przyjemne i miękkie w dotyku jak je wyjmuję z pralki .
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też oglądałam tą perfekcyjną panią domu i coś kiedyś było właśnie o psach..
że np jak ktoś ma szczeniaka w mieszkaniu i mu jeszcze robi siku gdzieniegdzie to trzeba to w jakiejś specjalnej kolejności myć żeby nie było czuć zapachu.. ale nie pamiętam w jakiej..
|
|
|
|
#133 |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
O, i jeszcze mi się przypomniało:
Cięte kwiaty postoją dłużej w wazonie, jeśli do wody wsypie się odrobinę cukru.
|
|
|
#134 |
|
DOMator
|
U mnie w pracy sprzątaczka tylko tetrą myje okna, a ma ich kilkadziesiąt na umycia. Nie zostają farfocle, ani smugi. W domu nie próbowałam, bo używam ręcznika papierowego i bawełnianej tkaniny (np. kawałki starego prześcieradła).
|
|
|
|
|
#135 |
|
Rozeznanie
|
Ktoś poprosił mnie o poradę, mam nadzieję, że pomożecie.
![]() Jak usunąć plamy z koszulek po antyperspirancie?
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
żeby ciemne meble drewniane trochę odświeżyć żeby nie były matowe można je natrzeć skórką od banana
(tak słyszałam - nie próbowałam )
|
|
|
|
#138 | |||
|
Zakorzenienie
|
jezeli to białe rzeczy to posypać sodą potem polać octem, kolorowe to już odplamiacze do koloru
a to nie wiedziałam Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a końce przycinać pod kątem, bez, róże i inne zdrewniałe można rozgnieść młotkiem końcówki ja od kilku dni testuje łatwiejsze prasowanie to chyba nwet pomysł kogos z tego wątku ![]() Ubrania po wyjęciu z pralki strzepujemy, składamy w kostkę i układamy w koszu. Tak mogą poleżeć nawet kilka godzin. Wieszamy. Po wysuszeniu rzeczy przeznaczone do prasowania ponownie składamy w kostkę i w takiej pozycji czekają na prasowanie, zwłaszcza jeżeli będzie to trwało kilka dni. Ręczniki i ściereczki "potraktowane" w ten sposób są na tyle rozprostowane, że nie trzeba już używać żelazka. a pozostałe prasuje się o wiele szybciej. wcale to tak długo nie trwa jakby sie wydawało
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
ten sposób łatwiejszego prasowania (bez wcześniejszego składania) ja stosuję od zawsze. Moja mama tez tak robiła
i wszystko pięknie się prasuje najważniejsze jest to porządnie strzepać ubranie/ręcznik/pościel i prosto powiesić
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie od lat w łatwiejszym prasowaniu pomaga preparat z Lidla : W5 - starch spray .
|
|
|
|
|
#141 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny , a macie może jakieś rady na kafelki żeby były błyszczące?
Po mleczkach typu cif, zostają białe ślady. Natomiast jak je przecieram szmatką nasączoną płynem to zostają zacieki..
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Po umyciu - woda z octem lub denaturatem Smród ucieknie .
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkie te same preparaty i sposoby co do mycia okien w/w wymienione
A ten spray to krochmal w sprayu, to nie do wszystkiego, ale faktycznie koszule warto by z tym podprasować.. czy ktoś coś jeszcze krochmali w dzisiejszych czasach ?
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2012-04-13 o 13:44 |
|
|
|
|
#144 |
|
Catleesi Morza Kocimiętki
|
Jeżeli przesuwacie jakiś ciężki mebel z dywanu w inne miejsce i zostaje ślad na dywanie, to można położyć kostkę lodu na to wgłębienie - włoski "wciągną" wodę i się wszystko rozprostuje ^^
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
O kurcze
szacunek, ale chyba nie pościel z korya to potem wszystko nie jest sztywne? jak to działa? ![]() a pisałam juz że pod pokrowiec na desce do prasowania mam włożoną folie aluminiową? i pytanie - nie mogę doprowadzic czajnika bezprzewodowego z inox-u do stanu jak z nowości, czym bym nie myła są plamki Miłego sprzątania w sobotnie przedpołudnie
|
|
#147 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kot z kolei śpi w foteliku samochodowym dziecka i też przed użyciem muszę rękawicą przejechać. Nadaje się więc do każdych włosów Cytat:
Acha, pieluchą tylko poleruję, myję wcześniej inną szmatką i płynem do naczyń. Ja to lubię takie rozwiązania ekologiczne, że nie powstają odpady, a rękawica i tetra są długowieczne (moja mama ma jeszcze tetrę po mnie, a ja już mam 30 lat Hehe, mnie też ![]() Cytat:
Strzepywanie rozumiem, sama tak robię i widzę, że działa. Ale po co składać w kostkę przed wieszaniem?Ja akurat po zebraniu suchego prania przewieszam każdą sztukę pojedynczo przez oparcie fotela, nie ma dodatkowych zagnieceń. No ale to metoda dla tych, co prasują często, bo taki upstrzony mebel nie bardzo zdobi pokój ![]() Cytat:
Może ma ktoś dobrą radę na czyszczenie jasnej skóry naturalnej? Mam ulubioną torebkę, niestety karmelową i już mi się zabrudziła. Czyściłam benzyną ekstrakcyjną, ale to nie bardzo tanie, a zużyłam całe zapasy męża, a efekt nie do końca zadowalający.
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś moja Ciocia miała taki magiel ręczny bez prądu, zawijało siena niego pościel na kilka godzin po odkręceniu była prosciutka pomimo że bez użycia jakiejkolwiek temperatury, aha pościel i ręczniki, ścierki przed tym maglowaniem były pryskane wodą.
Tak samo działa to składanie w kostkę, im cięższa rzecz na samym wierzchy tym bardziej rozprostowane wszystkie zagniecenia. Dzisiaj właśnie zajrzałam do takiej stertki rzeczy (oczywiście wysuszonych) czekających od 2 dni na maglowanie (ja mam taki na prąd mały domowy) i zastanawiałam się czy to prasować jeansy nawet nie były jakoś specjalnie pogniecione. A jeszcze jak zdejmowałam z suszarki to wyglądały zupełnie inaczej. Oczywiście najdoskonalej byłby gdyby tak mogły bez składania sobie leżeć, ale ja nie mam takiego pomieszczenia gdzie by to nikomu nie przeszkadzało ![]() Proponuję Wam wypróbować ten sposób na kilku różnych rzeczach Aha - ja mam program do prania w pralce, do łatwiejszego prasowania, pomimo że wirowanie jest w nim na 1200 obrotów ubrania są bardziej mokre, ale nie kapią, moze to też w nim ten sekret .Jednak nie zawsze uzywam tego programu a efekt podobny. Myslę, ze dla osób, które nie maja czasu na takie ceregiele z ubraniami moze to byc dobre rozwiązanie na wyjazdy, wczasy, kiedy trzeba cos przeprać a potem założyć i nie ma możliwości prasowania ![]() Co do torebki ze skóry to polecam szare mydło, a raczej jego wodny roztwór
|
|
#149 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A niekrochmalone chustki do nosa - toż to herezja istna . A jak zapewne sama wiesz - krochmal może być "mocny", a może być i "delikatny". ![]() agnyska81 - raz jeszcze Mój sposób niestety nie jest tani, ale do dnia dzisiejszego niczego lepszego nie znalazłam. Używam do wszystkich skór, z kanapami włącznie . A wydajny jest bardzo . Oto on : http://www.hara.pl/index.php?pg=2&prod=85 Krem jest bardzo tłusty i nie wiem czy nie zostawiłby plamy na jasnej skórze . Pani z firmy Hara jest wyjątkowo miła i uczynna. Zapytaj . |
||
|
|
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem czy ja dobrze rozumiem..
wyjmujecie ubrania mokre z pralki.. składacie je w kostkę leżą 2 dni i dopiero wieszacie na suszarce? i one nie gniją jak tak sobie mokre leżą złożone w kosteczkę jedno na drugim? tzn w sensie nie śmierdzą taką zgnilizną?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.