|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pożyteczne porady domowe
Cytat:
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2012-04-04 o 10:41 |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
|
|
|
#93 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Potwierdzone moimi badaniami ![]() Nie to, żebym tak robiła, ale codziennie utrwalam grzywkę lakierem i jak mi się psiknie np. na policzek, czy oko (sic!) to makijaż jest nietknięty przez cały dzień ![]() Do mycia szyb idealnie nadaje się baaaaaaardzo mocna herbata. Zaparzam, przelewam do jakiegoś atomizera i używam na koniec mycia szyb- zamiast płynu do mycia szyb. Efekt?? Zero smug ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
Ja czasem smaruje szniką, lub pomadką ochronną
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do czyszczenia gumek przy trampkach, addidasach czy tego typu butach gdzie się właśnie boki brudzą, to używam szmatki nawilżonej cifem do czyszczenia - zaraz są śnieżnobiałe
![]() Na wiele rzeczy dobry jest też po prostu płyn do mycia naczyń. A znacie może sposób, jak usunąć ze ściany długopis? Dziecko mi całą w domu wymalowało i wygląda to bosko . Próbowałam już zmywaczem do paznokci, ale farba też się ściera.
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
nie no herbatą szyby?
w życiu bym na to nie wpadła, nawet gdyby mi tylko w całym domu herbata została ![]() warto było założyc ten wątek ![]() co do długopisu na scianie, jak nie pomoże pryskanie wódką i wsiąkanie wacikami, patyczkami do uszu - nie rozcierać, to sprawdź czy ci gdzieś troche tej farby nie zostało, albo podobne kredki, kreda kolorowa w kolorze ściany i zamalowac ostatecznie
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Z niedawno sprawdzonych:
tłuste plamy na skórze (u mnie torebka) wywabią się "same" jesli na noc zasypiemy je sypkim talkiem (jesli efekt nas nie zadowala operację mozna powtorzyc). Nie moglam poznac w którym miejscu była plama
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
a propos soli i wciagania wilgoci to dobrze wrzucic ryzu do solniczki, wtedy sol pozostaje sypka (bylo?)
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() skończyłam szorowanie przeróżnych rzeczy i powierzchni i powiem Wam że całkiem nieźle i szybko z beznadziejnymi przypadkami radzi sobie - pasta do mycia rąk dla mechaników marka nieistotna, jakaś niemiecka, ale wczesniej była inna i tez rewelacja tylko jakos nie mogę sobie poradzić z chodnikem, prałam go już i po niczym nie wygląda jak wtedy kiedy był nowy, nawet z prani dywanów taki nie wracał, wiec nie płacę nikomu za pranie ![]() czy nie jest tak, że po prostu po jakimś czasie trzeba wymienic, tak jak z firankami ? czy jednak istnieje cudowny sposób? (posypywanie sodą już robiłam)
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
A mieszanka woda+ocet+proszek do pieczenia i potem szorowanie ów specyfikiem? Na koniec odkurzyć
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Mam bialy dywan 200 na 200 w pokoju. Wczesnie oddawalam go do pralni chemicznej zawsze wracal jak nowy . A jest juz brudny . I nie wiem co mam robic. Bo kupno nowego wyjdzie taniej.
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
dywan chyba do wymiany
ja mam bezowe, prania chemiczne ani czary mary juz nie daja rady ![]() pranie zeby nie bylo pogiete, wymujac z pralki, skladac w kostke jedno na drugie i poczekac z godzinke dopiero wieszac (to z serii jak utrudnic sobie zycie )w tym forum z sonda chyba drabineczka mowi o praniu w 30C - ja ostatnio dostalam wyklad od faceta od pralki ze przez to pranie w niskich temperaturach proszek osiada, nie rozpuszcza sie, pralki plesnieja i grzybieja - i kazal raz w tygodniu prac w przynajmniej 60C takie rzeczy jak reczniki czy posciel (bawelna) i raz na tydzien nastawic na 90C puste pranie bez detergentow
Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2012-04-04 o 22:37 |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do prania chodników i "dywaników" na gumie { http://www.sklep.csn.pl/wycieraczki-labrus-p-105.html } używam płynu do mycia naczyń. Dywanów nie posiadam. A te chodniki i "dywaniki" bywają u mnie mocno brudne {zwierzęta}.
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
ide zrobić test na woda+soda+ocet
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś coś tu pisał o przepychaniu rur np. w zlewie kuchennym za pomocą sody i octu. Napiszcie mi, proszę, jak to się robi .
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
wsypujesz sody jak najwięcej sie da potem zalewasz octem, po wszystkim wrząca woda i powinno ruszyc
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
"Jak najwięcej" czyli ile - jedno opakowanie, dwa? A octu ile - pół butelki, całą?
![]() Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2012-04-06 o 20:43 |
|
|
|
|
#111 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Jestem pod wrażeniem, jak dobrze ocet usuwa kamień z armatury. Nasączałam nim kawałki ręcznika papierowego i owijałam wokół newralgicznych miejsc. Po paru godzinach doczyszczałam tylko szczoteczką, spłukałam wodą i voila
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
i jak udało sie z tym syfonem za pomocą sody i octu?
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Mycie okien bez zacieków. Ja zawsze robię tak. Płynem do naczyń myję szyby, a następnie, żeby usunąć zacieki myję ponownie, wodą z ekstraktem z czarnej herbaty, albo do wody dodaję odrobinę octu (chociaż obawiam się wtedy o ramy) . Do czyszczenia mikrofali: do średniej wielkości miski wkładam pokrojoną w plastry cytrynę, zalewam wodą i podgrzewam. Potem wystarczy przetrzeć czystą szmatką, brud znika i jeszcze pozostaje ładny zapach.
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2012-04-11 o 00:00 |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Wtajemniczenie
|
co do sierści:
- można kupić taką fajną szczotkę zmiotkę co włosy w salonie fryzjerskim nią zamiatają taka nie z plastikowym czy naturalnym włosiem a gumowymi "włosami"(?) ona dobrze zbiera również z mebli tapicerowanych ![]() - z mebli tapicerowanych można ściągnąć butem z gumową dość gęsto zygzakowatą podeszwą ![]() - rolki taśma itp klejące są o kant pupy według mnie ![]() - mokra ręka z wodą.. fugi - dobrze czyści się sodą oczyszczoną przypalone garnki - soda oczyszczona kamień w czajniku - ugotować ocet zapach w lodówce - włożyć zgniecioną gazetę nie masz zmywacza do paznokci? - zmyj lakier lakierem (chociaż to już porada chyba bardziej kosmetyczna)jeżeli rajstopy ci się elektryzują i przyciągają spódnicę czy sukienkę włóż je wcześniej na noc do zamrażarki bądź jak zapomnisz o zamrażarce albo nie masz tyle czasu załóż te rajstopy i spryskaj lakierem do włosów ![]() piekarnik i płytę mam czarne szklane.. - najlepiej się myje płynem do okien (clin z alkoholem)
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie próbowałam . Sody zapomniałam kupić
![]() Cytat:
Ale przyznać muszę, że o zastosowaniu esencji herbacianej do szyb usłyszałam po raz pierwszy . Wspomagałam się denaturatem . |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
oj ja już sie zawiodłam na niby dobrym płynie do mycia szyb ze spryskiwaczem
( zawsze na początku zmywam najgrubszy brud wodą z jakimkolwiek płynem,) Jest ich sporo na rynku, metodą prób i błędów trzeba odnaleźć swoją firmę ale w razie "w" to reasumując można sie posiłkować przy myciu szklanych powierzchni: - esencja herbaty (proszę o dokładniejsze wskazówki, proporcje) - woda z octem - ja stosuję proporcje 1:1 - samochodowy zimowy płyn do spryskiwaczy -denaturat - o czyms zapomniałam ? ![]() aha do polerowania na samym końcu mozna użyc: - ściereczki bawełniane -ręczniki papierowe (mój faworyt) -gazety (tego nie próbowałam osobiście) -rajstopy (tego też nie)-ircha to pozostaje tylko dodać szczere chęci do umycia
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2012-04-11 o 08:21 |
|
|
|
|
#118 |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Witajcie
![]() Co do mycia szyb, koleżanka ostatnio poradziła mi, aby nie myć ich w słońcu (poczekać aż słońce nie będzie świeciło w okna) - wówczas nie pozostaną smugi.
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może chodzi o to, że jak jest słońce to widać każdą smugę, nawet tą najmniejszą ? A bez słońca wydaje nam się, że okno jest czyste
|
|
|
#120 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
![]() Na ile to prawda - nie wiem, nie miałam okazji sprawdzić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

i zamalowac ostatecznie

. A jest juz brudny
. I nie wiem co mam robic. Bo kupno nowego wyjdzie taniej.
)