|
|
#31 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rasizm na wizażu. I nic.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
tym bardziej ze moj przyklad rasizmu (czyli dyskryminacji ze wzgledu na rase) byl jak najbardziej poprawny |
||
|
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Była taka jedna co to własnie tłumaczyła swoją nienawiść do Islamu i związków mieszanych statystykami. Oj uparcie się ich trzymała. No ale wiadomo, że statystyki trzeba umieć interpretować. Wiadomo, że statystki to nie wszystko.
I chyba nie wszystkim wiadomo, że w historii były głośnie syt. oszukanych statystyk przez znanych wybitnych naukowców - więc ja tam nie wierzę statystkom tak ślepo. |
|
|
|
|
#34 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to cos podobnego do tego, ze rasizm (w sensie: do innyh ras) jest be, ale ktos pisze bzdety o Polsce pelnej nienawisci Cytat:
?Cytat:
Nie mowie, ze tak jest, tylko z tej jednej wypowiedzi tak to mozna zrozumiec.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo miejsce albo czas i juz jakbym sie popytala wsrod znajomych polakow co sadza nt innych polakow w uk to bym miala zgola inna informacje zwrotna niz jakbym sie zapytala moich kolegow z uczelni. ale kto mi zagwarantuje ze ci koledzy po prostu nie chca byc poprawni politycznie albo nie chca mnie urazic? |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie ten przykład? Cytat:
|
||
|
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
chyba w związku z późną porą i zmęczeniem moje wypowiedzi stają się co raz bardziej mniej czytelne
bardzo za to przepraszamnie chodziło mi o to, że rasizm jest be a nietolerancja spoko. Odnosiłam się tylko do tytułu wątku, w którym jest o rasizmie i myślałam, że tylko ten temat ma być poruszany a nie ogólnie pojęta dyskryminacja. |
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Nasz narod ma niestety niechlubna historie tendencji do nietolerancji (Zydzi, Cyganie) i tylko powielamy wzorce przedstawione nam przez naszych przodkow i zakorzenione od dziejow (co jest az dziwne biorac pod uwage nasza historie)
Rasizm nie dotyczy tylko koloru skory, dotyczy on nietolerancji religijnej, kulturowej czy chocby pochodzenia. Problem rasizmu pojawia sie wtedy gdy ludzie zachowuja sie lub wypowiadaja w sposob umniejszajacy, agresywny, obcesowy tylko dlatego ze ktos jest innego wyznania/pochodzenia/kultury. Chociazby sytuacja (chociaz dziwnie odwrotna) w autobusie gdzie biala kobieta z wozkiem niechcacy przejechala po nodze w bardzo ciasnym autobusie, drugiej, czarnej. Zostala zwyzywana od bialych dzi..ek. Ja tez nie bardzo lubie i rozumiem kulture arabska czy muzulmanska. Ale dla mnie facet ktory zle traktuje swoja zone, bedzie chamem, nie 'brudnym arabusem'. Nie wiem czemu niektorzy musza sobie pomagac takimi epitetami. Kolezanka asia wybila sie na szczyty ponizajacej dyskusji (maslo maslane?), ale jest kilka osob ktore widze chetnie poszlyby w jej slady. Jesli ktos osobiscie (wirtualnie) zaatakowalby tzta innej wizazanki, polaka i zwyzywal go to pewnie podniosl by sie niezly rejwach. W przypadku araba jest to ok? |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast co do cyganow, to gdzie tu rasizm? Zupelnie rozumiem, ze ludzie sa negatywnie nastawieni do wloczegostwa, kombinowania, zlodziejstwa, zebractwa. Mi tam osobiscie zwisa, czy taki cygan jest Romem, Polakiem czy czlonkiem jakiejkolwiek innej narodowosci. Cytat:
![]() Cytat:
Sorry, ale cywilizacja arabska jest lata swietlne do tylu w stosunku do lacinskiej, wiec zmienianie tej drugiej pod wplywem imigrantow z kregu tej pierwszej to krok do tylu. No ale, nikomu nie idzie tego przyznac, jakby to oznaczalo atakowanie Arabow jako takich czy siakich.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak jak powiedzialam, ja ich kultury nie rozumiem i nie lubie, ale nie wyzywam Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2012-05-10 o 01:55 |
||||
|
|
|
|
#43 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Ja kulturę arabską rozumiem doskonale bo czytam pełno książek NAUKOWYCH a nie jakieś bajeczki o okaleczonych, chociaż te też dużo mówią. I nie raz pisałam na forum, że nie toleruję kultury arabskiej (nie mylcie islamu z orientem, arabami). Ale tak jak ty, nie lubię gdy ktoś wyzywa zamiast tłumaczyć, że ktoś lub coś jest złe. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Cóż, patrząc na Niemcy czy Francję to śmiało można stwierdzić, że multikulti czkawką im się odbija ...
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziłam na zajęcia z języka arabskiego, prowadzone przez native speaker'a. Pewnego dnia temat zszedł na kwestie dorobku kultury i rozwoju cywilizacji. Prowaadzący powiedział jasno: kultura arabska osiągnęła wiele pod względem rozwoju jezyka poezji... od tamtej pory; niewiele więcej. Nie w tym jednak rzecz ![]() Problem polega na bezmyslnej generalizacji, opartej na stereotypach i powtarzaniu statyk, zaczerpnietych niewiadomo skąd i niewiadomo w jaki sposób uzyskanych. Jasne, że istnieje iluś tam wyznawców Islamu tłukacych żony i tesciowych oblewających je wrzatkiem swpje synowe. Nie ma jednak podstaw, by wrzucac na tej podstawie wszystkich muzułmanów do jednego wora i szerzyć nienawiść. BTW problem asymilacji imigrantów jest rzeczywisty, ale znowu, nie ma co wysnuwać wniosków o tym, że ktoś jest gorszy. Inna sprawa, że osoby szerzace nienawiśćmają znikomy zwykle poziom zrozumienia kultury, którą krytykują. Dodatkowo dochodzi, kwestia sposobu wypowiedzi. Ktos jest gorszy, bo z Libanu. W czym jest gorszy? W zrozumieniu pism Kanta, dostosowaniu sie do tej wspanialej kultury zachodu? Czytając pewne wypowiedzi można odnieść wrażenie, że są wybrakowani na wszelkich możliwch poziomach. ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Odbija czy nie. W wielu kwestiach jest to związane z niedopracowanymi przepisami imigracyjnymi.
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Troche mnie śmieszy,przyznam>że niektórzy obawiają się wielokulturowości w Polsce.
Noż kurde, przy tym stanie gospodarki i poziomie bezrobocia (nie wspomnę o zarobkach)to ludzie wyjeżdżają |
|
|
|
|
#47 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
kwestia wypowiedzi to już zupełnie inna bajka. Bo rozumiem, że czegoś można nie lubić/tolerować ale zawsze można to wyrazić w sposób kulturalny tak aby nikt nie poczuł się dotknięty a swoje zdanie na ten temat i tak wyrazić Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2012-05-10 o 15:34 |
||
|
|
|
|
#48 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie powiedzialam ze nalezy kogos wywalic Po prostu nie odpowiada mi tamtejsza kultura i ciesze sie z tego ze na codzien rzadko mam z nia do czynienia. Islam ma to do siebie ze jest BARDZO ekspansywna religia, o mocnych zakazach typu : muzulmanka nie poslubi kogos innej wiary. To jest dobrze rozkminione, dzieki temu rosna w sile. Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
||
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no wypowiedzi Asi to są w linku do wątku. Twoją wypowiedź zrozumiałam może opacznie, ale nie zauważyłam niczego, co by wskazywało, że nalezy ją rozumieć mniej dosłownie ![]() Cytat:
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Może jakiś mod ocenzurował? |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W XVI wieku za czasów Jagiellonów Polska była krajem wręcz wybitnie tolerancyjnym, multikulturowym i multiwyznaniowym. Dopiero później zaczęły się pogromy, które jednak nie były zainicjowane przez Polaków. |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Raróg
|
Pamietam taki watek, z jakze gleboka wypowiedzia i odnosnikami do rasistowskich stron, panna zaledwie jakis punkcik moze oberwala i cieszyla dalej wszytskich swoimi makijazami wsrod ogolnego zachwytu. Jesli o mnie chodzi, wypiep*zalabym stad takich ludzi na zbity pysk, a nie punkcik. Nicka juz nie pamietam.
Na czatach jeszcze wiecej jest takich oszolomow.
|
|
|
|
#53 |
|
BAN stały
|
Asia np. ma już drugi ban tymczasowy a wyzywa użytkowniczki w związkach mieszanych od idiotek. No cóż....
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
a ja widze wręcz inna rzecz. ilekroc na Wizażu powstanie watek w jakikolwiek sposób związany z "arabami" to nagle wyłania się ta sama grupka Wizażanek negujaca typ związków polsko-muzułmańskich to sa cały czas te same osoby![]() nie wiem, czy maja one płacone za złe wypowiadanie sie o tej nacji??
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#57 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
to nie "wycieczka personalna do ciebie" Ciebie nawet nigdy nie "widziałam" na takim forum ![]() Szczególnie irytuja mnie takie uparte 2 uzytkowniczki, które w kółko piszą o :" nieprzyjemnym rozwodzie z Arabem w swojej rodzinie" Plus do tego wtóruja im inne dzieczyny, które popieraja tezę, że "każdy Arab jest zły" przytaczając niewiarygodne historie zasłyszane w Rozmowach w Toku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Za to islamofobia jest wyznawana przez coraz większą liczbę użytkowniczek
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
a myślałam, że tylko ja to zauważyłam
|
|
|
#60 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
One też mogą i pewnie dlatego z tego korzystają... tylko by robiły to kulturalnie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

a ten "drugi" wątek spokojnie sobie żyje dalej.

Szkoda tylko, że przeważnie nie jest to poparte żadnymi przemyśleniami, a na ogół najbardziej - wygodnictwem.
Zdecydowanie już wyświechtana riposta.
?

Ja nie powiedzialam ze nalezy kogos wywalic

"Psia dusza większa jest od psa i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie"...