Przetrwały Ząb Mleczny - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-27, 15:19   #541
magdalenka101
Raczkowanie

Dot.: Przetrwały Ząb Mleczny

Olwi ja też jestem przed zabiegiem.

Studentka FRiU UW
magdalenka101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 17:42   #542
olwi100
Przyczajenie

a aparacik już masz? jak to u Ciebie było ?
olwi100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 18:53   #543
magdalenka101
Raczkowanie

Jeszcze nic nie mam. Orto kazała usunąć trójki i przyjść i ona powie co dalej (tzn. że mam się wybrać do chirurga i zakładamy aparat albo odwrotnie a ja jeszcze u niej nie byłam, a bez trójek chodzę. Mam nadzieję, że najdalej za miesiąc już będę to miała za sobą...

Studentka FRiU UW
Stary 2012-04-27, 20:09   #544
olwi100
Przyczajenie

aaa rozumiem no to widzę, że mniej wiecej w tym czasie będziemy to wszystko przechodziły ;d
Stary 2012-05-08, 13:25   #545
olwi100
Przyczajenie

Hej dziewczyny
mówcie co tam z waszymi ząbkami
Stary 2012-05-08, 18:54   #546
magdalenka101
Raczkowanie

Hej u mnie jeszcze nic nie wiadomo, czekam cierpliwie
Miałaś już zabieg?

Studentka FRiU UW
Stary 2012-05-08, 21:45   #547
olwi100
Przyczajenie

Jeszcze nie. Byłam na konsultacji u chirurga, który wytłumaczył mi wszystko, opowiedział o zabiegu, powiedział nawet że nie mam co sie martwić bo ząb jest bardzo dobrze ustawiony w piątek ide na zaleczenie jednego ząbka i orto zapewne powie mi co dalej
Stary 2012-05-24, 18:45   #548
Ancia_m
Raczkowanie

Dawno mnie tu nie było, mój ząbek ma się doskonale tym bardziej, że tydzień temu zdjęto mi aparat. Także warto się pomęczyć ze ściąganiem zęba do łuku bo efekt jest super, to chyba najładniejszy kieł wśród wszystkich 4 . Wcześniej opisywałam swoje walki, zabieg... Po 3,5 roku noszenia aparatu, w końcu mam piękny uśmiech, a zamiast mlecznego zęba piękną górną trójkę
Ancia_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 20:52   #549
olwi100
Przyczajenie

ja własnie zaczęłam walkę kilka dni temu załozylam aparat i powiem że...lekko nie jest. ból ból i jeszcze raz ból
Stary 2012-05-26, 13:10   #550
ania_wu
Zadomowienie

Ancia_m gratulacje! Moim zdaniem też było warto, chociaż swoje wycierpiałam Za miesiąc ściągam aparat z dołu i już będę się cieszyła w pełni pięknym uśmiechem
ania_wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-29, 14:21   #551
Ancia_m
Raczkowanie

Jak dla mnie to najgorszy ból był na koniec:P, jak w lutym/marcu dostałam wyciągi międzyszczękowe do noszenia, myślałam że po ścianach będę chodzić... ale tak po tygodniu doszły zęby do siebie, chociaż były wrażliwe.
Niestety u mnie ortodontka przez to ściąganie trójki nie zdążyła ściągnąc zębów z drugiej strony i została mi luka między górną 3 a 5 (złamałam 4 kiedyś na orzechu), a ponieważ w lipcu mam ślub, to już chciałam zdejmować aparat, a nie czekać kolejne kilka miesięcy .
Trochę zła byłam, że tak wyszło, ale jutro idę zrobić most kompozytowy (nie taki tradycyjny, gdzie się szlifuje sąsiednie zęby), fakt że koszt to 1400zł :/, ale chcę mieć już idealnie te ząbki zrobione.
Powiem Wam jeszcze, a raczej pożalę się, że na ostatniej wizycie było mi trochę przykro i głupio, bo orto narzekała że sobie kamienia nie usunęłam u stomatologa i nie wypiaskowałam zębów - stomatolog tydzień wcześniej powiedział mi, żebym się nie wdawała znów koszty, bo orto powinna mi zęby wyczyścić idealnie.... Wiecie, trochę się niekomfortowo czułam, jak między sobą panie w gabinecie gadały, że jakbym wypiaskowała zęby to byłoby mniej pracy :/, tyle że ta ostatnia wizyta wcale najtańsza nie była (700zł) więc wymagałam perfekcyjnego zakończenia leczenia...
No ale nic, byłam już na skalingu i piaskowaniu, a teraz wgapiam się w moje zęby przy każdej okazji i nakupowałam sobie masę kolorowych pomadek, bo teraz jest tak idealnie
P.S jako retencję mam podklejone ząbki zarówno na dole jak i u góry
Stary 2012-05-30, 09:15   #552
A S T
Przyczajenie

Cześć dziewczyny Fajnie że nawet po wszystkim dzielicie się swoimi przeżyciami i spostrzeżeniami. Dzięki temu takie osóbki jak ja które są na początku całej drogi mają przykłady na to że wszystko zakończy się pomyślnie i też za jakiś czas będą mogły cieszyć się pełnym uśmiechem. Ja jestem 6mcy po pierwszym zabiegu odsłonięcia pierwszej trójki i 4mce po odsłonięciu drugiej. Pierwszy ząbek pojawił się na podniebieniu wraz z całym zameczkiem natomiast drugiego zamka widać dopiero "główkę". W każdym razie czekam cierpliwie.....
Ancia_m mam do ciebie pytanie: Co to są te wyciągi międzyszczękowe? W jakim celu się je zakłada?

pozdrawiam
A S T jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 21:46   #553
komornica21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez A S T Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Fajnie że nawet po wszystkim dzielicie się swoimi przeżyciami i spostrzeżeniami. Dzięki temu takie osóbki jak ja które są na początku całej drogi mają przykłady na to że wszystko zakończy się pomyślnie i też za jakiś czas będą mogły cieszyć się pełnym uśmiechem. Ja jestem 6mcy po pierwszym zabiegu odsłonięcia pierwszej trójki i 4mce po odsłonięciu drugiej. Pierwszy ząbek pojawił się na podniebieniu wraz z całym zameczkiem natomiast drugiego zamka widać dopiero "główkę". W każdym razie czekam cierpliwie.....
Ancia_m mam do ciebie pytanie: Co to są te wyciągi międzyszczękowe? W jakim celu się je zakłada?

pozdrawiam
Hej,
mialabym pytanie a propo odsloniecia klow. Ile czasu minelo az pojawil sie pierwszy zab i w jakim wieku jestes? Pytam bo wiem, ze wiek tez ma znaczenie. A i mnie czeka zabieg niedlugo, z tym ze odsloniecie dwoch trojek na raz. Strach sie zwieksza z kazdym dniem. I coraz wiecej pytan sie nasuwa. Czy na podniebieniu wstawiaja luk? pytanie czy to mocno przeszkadza w mowieniu, czy da sie z tym funkcjonowac?

Bylabym wdzieczna za odp.

Pozdrawiam
komornica21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 21:59   #554
ania_wu
Zadomowienie

Ancia_m faktycznie niefajnie Cię potraktowali :/ gdyby mi tak ortodontka powiedziała to bym w jej gabinecie już ani złotówki nie zostawiła. U mnie jednak to wszystko ona robiła i ładnie wypiaskowała wypolerowała i dała nawet gratis strzykawkę do wybielania i uwielbiam teraz mój uśmiech

komornica21 ja mam 22 lata, u mnie czas od odsłonięcia kła do ściągnięcia go do łuku trwał kilka miesięcy. Ale ząb miałam poziomo niemal ułożony w kości więc uparciuch dał mi nieźle popalić. Jeśli chodzi o mówienie to ja sepleniłam przez ok tydzień po zabiegu później już się nauczyłam z tym żyć
Stary 2012-05-31, 19:22   #555
komornica21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania_wu Pokaż wiadomość

komornica21 ja mam 22 lata, u mnie czas od odsłonięcia kła do ściągnięcia go do łuku trwał kilka miesięcy. Ale ząb miałam poziomo niemal ułożony w kości więc uparciuch dał mi nieźle popalić. Jeśli chodzi o mówienie to ja sepleniłam przez ok tydzień po zabiegu później już się nauczyłam z tym żyć

Aniu Wu
hmmm.. a czy jest tak, ze na podniebieniu jest metalowy luk? Mam nadzieje ze u mnie tez potrwa to szybko. Mam 25 lat i do tego dwa zeby, ale na szczescie w miare korzystnie polozone. Moja ortodontka mowila mi ze dwie metody zastosuje. Jedna, ze zrobi jakies okienko ( niem mam pojecia jak to wygladaloby) a druga metoda to wstawi luk. Ehhh... oby to bylo rach ciach i po wszystkim..
Stary 2012-05-31, 19:34   #556
Ancia_m
Raczkowanie

TE wyciągi to takie gumki, zaczepiane na haczyki które są w niektórych zameczkach, np ja miałam tyło zgryz i to mi szczękę do przodu dolną ciągnęło lekko

Ja miałam zabieg taki, że odkryli ząb, przyczepili zameczek i drucik, zaszyli pięknie i ząbek był aktywowany na wizycie u orto po miesiącu chyba? także ząb zszedł na swoje miejsce tak jak naturalnie i nie ma żadnych śladów

Ja też czekałam ponad rok, aż kieł zejdzie sam i podjęłam decyzję o zabiegu, chociaż koszty spore.... ale jak się później dowiedziałam nie było szans (przez ułożenie) aby ząb zszedł sam. Ba, mógł uszkodzić sąsiednich zębów korzenie...

Zakładałam aparat jak miałam 25 z hakiem, teraz mam 29l, także 3,5 roku męki :P

Pochwalę się jeszcze, że wczoraj zrobiłam sobie most kompozytowy w miejscu brakującej czwórki i jest cudnie , chociaż leżałam 3h z otwartą buzią na fotelu, ale poszłam tak senna że prawie zasnęłam w połowie hehe. Fajna metoda, bo jest odwracalna i jak kiedyś uzbieram na implant to będę mogła bez problemu ten most zdjąć, a sąsiednie zęby nie były szlifowane więc nic im nie będzie po zdjęciu , ale to plany na przyszłość

Cieszę się ogromnie, że już mam to za sobą - aparat i ten most, bo teraz będę mogła powiedzieć "tak" przyszłemu mężowi przed ołtarzem i uśmiechać się od ucha do ucha, a ślub za miesiąc i kilka dni
Stary 2012-06-01, 10:25   #557
A S T
Przyczajenie

Ja mam 31 lat. Aparat założyłam rok temu. Jak juz pisałam jestem 6mcy i 4 mce po dosłonięciu ząbków. U mnie wyglądało to tak, że chirurg odsłonił mi podniebienie, oczyścił zęby, przykleił zamki, zaszył poniebienie i w miejscach gdzie zostały naklejone zamki wyciął okienka. Na początku bolało ale podniebienie jest bardzo ukrwione i szybko się goi. Najgorsze były jakieś trzy dni po zabiegu. Potem do wytrzymania. Ok miesiąc od odsłonięcia do zamków orto przyczepiła mi takie silikonowe łańcuszki i tak co miesiąc o jedno oczko łańcuszka mniej. Może ja jestem niecierpliwa ale wszystko bardzo wolno idzie Choć mojemu synkowi wyrzyna się w tej chwili dolna trójka i jak obserwuje w jakim tempie to się dzieje naturalnie to powiem wam że wcale nie szybciej Pocieszam się, że dziewczyny już mają swoje ząbki więc i ja może się doczekam.....
Stary 2012-06-02, 14:02   #558
ania_wu
Zadomowienie

komornica ja miałam właśnie okienko robione polega to na tym, że przechodzi się zabieg chirurgiczny w którym chirurg odsłania takie okienko, żeby dostać się do zęba. Następnie do gabinetu przychodzi ortodontka i do tego zęba przykleja zamek (taki podobny jak zwykły w aparacie, tylko nieco mniejszy a do niego przykręca łańcuszek i chirurg zaszywa to wszystko w środku, z wystającym łańcuszkiem na zewnątrz, który przyczepia się do aparatu. Później ściąga się szwy i stopniowo ściąga zęba do łuku za pomocą aparatu i łańcuszka

A S T musisz uzbroić się w cierpliwość, u mnie też tak długo to trwało, ale nie można za szybko tego zęba ściągać bo jednak swoje lata przesiedział w kości Robi się to powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić nerwów w zębie

Edytowane przez ania_wu
Czas edycji: 2012-06-02 o 14:04
Stary 2012-06-06, 19:26   #559
1e994be39d08335f479bb1eb2504035b7ce455b1_5f1f5cb96cafe
Konto usunięte

Po południu wróciłam od ortodontki z górnym aparatem nie umiem jesc trochę, mówię nawet w miarę wyraźnie ale zaczyna mnie bolec szczęka cała i głowa. Teraz muszę sobie jakoś posiłki zorganizowac i niech czas leci
Trzymam kciuki za was i wasze ząbki !
1e994be39d08335f479bb1eb2504035b7ce455b1_5f1f5cb96cafe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 22:40   #560
beciak20
Przyczajenie

Witam. To ja też się podzielę swoimi doświadczeniami. Mam 23 lata i w styczniu tego roku postanowilam wyprostowac swoje ząbki i je wyleczyć. Okazało się, że mam dwie 3 (górne) mleczne. Do wyrwania. Nastepnie wizyta u ortodonty który zalecił szczegółowe zdjęcie gdyż wyczuwał moje kiełki w podniebieniu które nie wyszły. Albo trzeba będzie je usunąć bądź wyciągnać. Zdecydowaliśmy, że będziemy je wyciągać żeby usmiech był ładniejszy i szerszy. Do tego momentu byłam bardzo zadowolona że bedzie to wszystko ładnie wygladało. W dniu kiedy orto dostała zdjęcie 3d dość dokładne podjęła decyzje, że z aparatem trzeba zaczekać a wpierw trzeba ściągnąć moje kiełki. Tego samego dnia zasiadłam na fotelu u chiruga. Dość nieprzyjemny Pan. Zabieg pod znieczuleniem polegał na założeniu mini implantów w okolicy 5 i 6 gdyż kiełki są zbyt daleko i głeboko. kręcono mi dwie śrubki w podniebienie i do odsłonietych kłow podklejono elastyczne lańcuszki ktore pozniej przymocowano do tych srobek. potem zalozono szwy i do domku. Po trzech dniach mialam sie zglosic na sciagniecie szwow. Uczucie okropne gdyz krew sie lala, polknac sliny nie moglam a co gorsza ani jesc ani pic gdyz podniebienie bylo pociete. Do tego gojaca sie tkanka ktora byla bardzo smierdzaca. Z czasem sie przyzwyczailam do tych srubek ktore nranily mi jezyk. Jestem juz 2 miesiace po zabiegu, co 4 tyg jezdze i podkrecam te lancuszki i otro. Jakies zmiany juz czuje ale z tego co wiem moze to potrwac conajmniej pol roku jak nie lepiej. Gdy lekko sie pojawia to wtedy bede mogla zalozyc upragniony aparacik. Co najlepsze moje moje gorne dwojki i jedynki wymagaly leczenia kanalowego gdyz korzenie zostaly naruszone i nastapila resorpcja korzeni. Ogolnie cala przygoda jest bardzo meczaca gdyz jak widze igle to jest mi slabo i panicznie sie boje a jeszcze jak czuje bol to skacze po fotelu. Chciałabym to już miec za soba. A i zapomnialam powiedziec ze caly proces jest leczony prywatnie. Więc mega mnie to kosztuje finansowo, psychicznie i fizycznie. Wiec przestroga dla innych nie czekajcie bo czym pozniej tym, gorzej. Pozdrawiam
beciak20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 14:25   #561
gloria1
Przyczajenie

Mam pytanie czy macie problem z nagminnie odpadającymi zamkami zamocowanymi do górnych 3 ? Ja po raz czwarty wybieram się do chirurga na zrobienie okienka i czy Wasze łańcuszki przy kłach są naciągniete czy luźno wiszą?Proszę o odpowiedź.
gloria1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 14:56   #562
A S T
Przyczajenie

Ja na razie tylko raz miałam tego typu problem ale zamek przykleiła mi znowu orto bo okienko jeszcze nie zarosło. Myśle że to sprawa indywidualna ale ważny jest tez sposób przyklejenia zamka. Jeżeli za drugim razem odkleiłby mi się zamek od tego samego chirurga trzeci raz by mnie na pewno u siebie nie zobaczył.... poszłabym do kogoś innego. Widocznie niedostatecznie wysuszył miejsce przyklejenia i klei na mokro a w takim wypadku nie będzie się trzymać....
Stary 2012-08-01, 17:43   #563
komornica21
Raczkowanie

Hej!

Mam za tydzien zabieg odsloniecia klow. Czy ktos wie moze czy na takiego typu zabieg lekarz chirurg albo lekarz ogolny powinien wystawic zwolnienie lekarskie? Jestem osoba pracujaca, moja praca wymaga ciaglych rozmow telefonicznych z klientami. Moj lekarz ortodonta nie chce mi wystawic zwolnienia. Na dodatek zabieg odbedzie sie w srodku dnia, a w pracy niechetnie chca dac mi urlop na ten dzien.
Odpowiadajac sobie na to pytanie uwazam ze nfz powinno dac w tym przypadku zwolnienie, kiedy istnieje ryzyko niedyspozycji w komunikowaniu sie, a praca wymaga takiej dyspozycji.
Moze ktos mi udzielic jakichs rad?
Jetsescie ostatnia deska ratunku
pozdrawiam
Stary 2012-08-02, 11:14   #564
A S T
Przyczajenie

Bez znaczenia czy zabieg robisz prywatnie czy na nfz zwolnienie lekarskie powinien wystawić ci lekarz który dokonuje zabiegu czyli w naszym przypadku chirurg stomatolog...
Stary 2012-08-27, 08:57   #565
Yuza
Raczkowanie

Dziewczyny piszcie o postępach w ściąganiu ząbków! Trzeba się jakoś wzajemnie podbudowywać! Ja jestem 5-ty dzień po zabiegu usunięcia mleczaka i odsłonięcia zatrzymanego... Powoli wszystko(no prawie wszystko) wraca do normy. Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić do tej okropnej szczeliny oraz delikatnego seplenienia, ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie i będę odliczać dni do ściągnięcia aparatu W środę przed zabiegiem robiłam rtg, żeby chirurg miał aktualne i ząb jest w dobrym ułożeniu do ściągania więc liczę na to, że nie będzie większych problemów i już niebawem będę ząbkować martwi mnie teraz tylko czy wszystko w buzi dobrze się goi, mam nadzieję, że chirurg zobaczy czy jest ok przy ściąganiu szwów.

Edytowane przez Yuza
Czas edycji: 2012-08-30 o 11:46
Yuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 12:16   #566
zabmleczny
Przyczajenie

Cześć, mam pytanie. Również posiadam zęba przetrwałego jednak, z dnia na dzień czuje, że on wychodzi sam ! Zabek mleczny coraz bardziej się kiwa. Moje pytanie jest odnośnie tego czy powinnam udać się do ortodonty/dentysty czy czekać aż ząb sam wyjdzie. Planuje założyć aparat.

Pozdrawiam
zabmleczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 14:28   #567
Yuza
Raczkowanie

Najlepiej pójść na konsultację do ortodonty. Pewnie trzeba będzie wyrwać mleczaka, żeby zrobić miejsce na zęba stałego Jak sam wychodzi to i tak bardzo dobrze, bo mniej zamieszania z tym będziesz miała

Ja wczoraj byłam na ściąganiu szwów, wg pani doktor wszystko pięknie się zagoiło i nie ma śladu po ingerencji chirurga ciesze się, bo trochę mniej seplenie za miesiąc wizyta z naciąganiem ząbka... czekam niecierpliwie

Edytowane przez Yuza
Czas edycji: 2012-08-31 o 08:05
Yuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 12:09   #568
Yuza
Raczkowanie

up, up!

We wtorek idę na wizytę do orto Jestem strasznie ciekawa co powie, czy stały chociaż troszkę się przesunął... Szybko minęły te 4 tygodnie ale to dobrze. Dam znać jak już będę wiedziała, co i jak

Czy ktoś tutaj jeszcze jest ze mną?
Stary 2012-09-21, 15:32   #569
magdalenka101
Raczkowanie

Ja jestem i nadal jestem przed zabiegiem, bo na razie nie mam kasy na zabieg i aparat. Czeka mnie ściąganie dwóch kłów tzn, ze przez pół roku chodzę bez trójek ale mam szczęście, bo wcale nie widać, a do braku się już przyzwyczaiłam a jak było z tym zabiegiem? i ile to kosztuje u Ciebie? i kiedy Ci aparat założyli? ale mam pytań
Fajnie, że ten zabieg masz już za sobą.. ja się tego boję

oj, w podpisie masz odpowiedź na jedno z moich pytań

Studentka FRiU UW

Edytowane przez magdalenka101
Czas edycji: 2012-09-21 o 15:33
Stary 2012-09-24, 09:25   #570
Yuza
Raczkowanie

Witaj
U mnie ortodontka zaplanowała tak, że najpierw założymy aparat górny bez usuwania mleczaka, po czterech mc dolny, a kolejno zrobimy zabieg usunięcia mleczaka, odsłonięcia stałego i za pomocą łańcuszka podłączenia go do aparatu. Ja też się strasznie tego bałam, bo niestety poczytałam w necie jak to wygląda, ale w rzeczywistości nie było źle. Nie bolało w trakcie, a w ciągu 3 dni powoli doszłam do siebie, bo lekki doskomfort odczuwałam. U mnie kosztowało to 500zł, także mało to nie jest Rozumiem, że kły nie wyjdą same u Ciebie?

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości