|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | ||
|
Gang Iren
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Cytat:
I u mnie pogoda Popoludniu pojedziemy do parku,bo teraz mam troche rzeczy do zrobienia. Desiu z tego co piszesz to Adas to swietny chlopczyk i na pewno wyrosnie na wspanialego mezczyzne Moja Wiki tez najchetniej by ze mna spala,ale Radek jej nie pozwala,bo nie wyspal by sie.W sumie troche ciasno w trojke,a jakby jeszcze Eryk byl to w czworke ![]() Ja widze jednak,ze Wiki niektorych rzeczy zle nauczylam.Np nie lubi zajmowac sie sama soba,teraz jest jej przykro,bo nie zawsze mam dla niej czas,a mama kojarzyla jej sie z zabawa.Zawsze mialam wyrzuty sumienia,ze malo poswiecam jej czasu.Duzo pracowalam w Polsce,zebysmy dali rade finansowo,wiec ledwo przekraczalam prog mieszkania poswiecalam czas Wiki,wiec jak bylam w domu,ona nie bawila sie sama.Z Erykiem chce zrobic inaczej,nauczyc go ze choc w domu jestem on moze zajac sie sam soba.Tym bardziej,ze planuje trzecie dziecko,wiec za jakis czas nie bede mogla poswiecic bardzo duzo czasu Erykowi. Czytam wlasnie Jezyk niemowlat i duzo rad sie sprawdza.Latwy plan dziala,ale u nas tylko do popoludnia,bo pozniej przychodzi Wiki i Radek i np zabawiaja Eryka,kiedy on jest zmeczony i mija jego pora drzemki.A w dzien przez ostatnie trzy dni jest super,karmienie co trzy godziny i cykl karmienie/aktywnosc/sen.Jak jest senny odkladam go do lozeczka i zasypia sam.
|
|
#2012 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() A swoja droga dalas Jej cycka? Bo w kosciele to tak troche glupio chyba ![]() A powinno to byc w sumie odwrotnie bo gdyby Bog nie chcial zeby kobiety karmily cyckiem to by Nam mleko tam nie lecialo ![]() Katarzynka- wspolczuje wizyty tesicowej Kurcze , czy One wszystkie sa takie same? ![]() Emigra- no czesto tak wlasnie jest ,ze w teorii cos pieknie sie prezentuje i brzmi a praktyka i zycie to juz inna bajka Monia, to faktycznie nieciekawie skoro Ona i z Toba kiepsko spi ![]() Ja szczerze mowiac to lepiej sie wyspie bez Viki, oczywiscie jesli lezy spokojnie w lozeczku, spiac z Nia kilka godzin jestem polamana bo spie na krawedzi lozka zeby Jej nie przydusic. Ale wtedy jednak spie, jesliby mi sie wiercila i sapala i rzucala w lozeczku to bym wogole nie zasnela. A Ona ze mna spi ladnie. Szczerze mowiac nie wiem co Ci doradzic, moze faktycznie jak podasz mm to przespi dluzej? Moze to lozeczku przy Waszym lozku tez podziala? Jesli wpadnie mi cos do glowy to dam Ci znac. Moze ktos inny ma jakas rade na spanie Hani, oprocz metod Tracy, ktore nie podzialaly ![]() I nie chcialabym zeby tak bylo w Twoim przypadku, ale jesli nic nie dziala to moze po prostu okaze sie ,ze Hanka tak wlasnie spi niespokojnie i nie ma na to rady, tylko musi wyrosnac? Oby nie!
|
|
#2013 |
|
Zakorzenienie
|
łączę się w bólu z tymi którym dzieciaczki ciężko usypiają
Nie wiem jak mam uspac swoje dziecko. Jeden wieczór był spokojny a wczoraj znowu. Moja nie chce usypiać nigdzie Już wolałabym żeby spała na rękach przynajmniej by usnęła. Ani łóżeczko, ani ręce, cyc nie, kanapa nie, nosidło nie. Pomysłów mi brakuje. To chyba nie sa kolki, sama nie wiem. Widać że jest zmęczona, trze oczy, już ma zamknięte i zaraz jak 5zł. Powtarza się to kilka razy a potem to jest tylko płacz. Wczoraj przerwała go jedynie suszarka Jak przychodzi wieczór to zaczynam być mokra ze stresu |
|
|
|
#2014 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Oj to mieliscie przezycia na chrzcie!Ale to dzien Andrei,wiec trzeba jej "wybaczyc" ![]() Cytat:
Pan Jezus tez chyba cyckiem byl karmiony,bo niby jak inaczej
|
|
#2015 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko troche za duzo gada ![]() Ale jak Go nie ma to cisza po uszach bije ![]() Masz racje , czlowiek uczy sie na bledach, najwazniejsze zeby wyciagac wnioski z tych bledow i ich nie powtarzac! I Ty napewno nie bedziesz. Milej wyprawy do parku!
|
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
Emigra u mnie waśnie ten ostatni tydzień to była masakra, bo Andrea nic nie spała i ciągle chciała cycka
![]() Desia siadam na ławce w kaplicy i karmię. Już tak nie raz było. Tam jest zawsze pusto a i w Kościele na polskiej Mszy jest niewiele osób. Nie mam innego wyjścia jak chcę chodzić do Kościoła ![]() Gosia nikt nie miał jej tego za złe że się darła . Przynajmniej Msza była krótsza |
|
|
|
#2018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2019 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale teraz to już jestem wkurzona na Nich więc chyba trochę się czepiam...A co do Moni i Jej Hani (swoją drogą moja Hania też ma problemy ze spaniem, ale niekoniecznie musi spać ze mną), to może po prostu stopniowo przyzwyczajać do łóżeczka... Ja tak zrobiłam tylko troszkę wcześniej. Najpierw przekładałam do łóżeczka tylko na noc i to taką już "odpływającą" Hanię, no i w nocy po karmieniu też do łóżeczka... potem stopniowo i powoli zmieniałam spanie w gondolce w dzień na spanie w łóżeczku... i teraz już się nie burzy na łóżeczko tylko ogólnie na spanie... Więc jak płacze kładę ją na ramieniu (jak do odbicia) i ona powolutku się uspokaja więc zanim do końca zaśnie odkładam do łóżeczka... i wtedy już się nie buntuje.... ale i tak w dzień drzemkę okołopołudniową (taką dłuższą) ma na łóżku w dużym pokoju i wtedy śpi na brzuszku |
|
|
|
|
#2020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cześć , wg mnie troszkę teraz wybielasz tamtą sytuację , ale ok, niech będzie jak sądzisz. Skoro mnie przywołujesz aż dwa razy to też się odezwałam i na tym kończę temat , bo szkoda mi czasu na wyjaśnianie tamtej sytuacji, kto chciał to zrozumiał o co chodzi i tyle. Nie chcę ,żebyś przeze mnie ( a sądzę ,że tak jest) opierała swoje życie forumowe na podczytywaniu, zachęcam do pisania,nie musimy wzajemnie czytać swoich postów , każda z nas będzie przez to zdrowsza , a życie będzie piękniejsze. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2021 |
|
Rozeznanie
|
Hej Konia, nie mam do Ciebie żadnego żalu ani uprzedzeń. Nie zaprzeczam że nieraz byłam uparta i narzucająca swoje zdanie - może to nauczycielskie zboczenie ale staram się tego wyzbyć.
Myślę że napisze co u nas słychać jak tylko znajdę chwilkę czasu, bo ostatnio k0rzystam z internetu tylko w telefonie bo jednak mała absorbuje. Miłego dnia! |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2022 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ivonka , ja juz tez na ten temat pisalam, nie musimy sie tutaj wszystkie kochac, ale powinnysmy miec do siebie szacunek, nie mozna na sile kogos do swoich racji przekonywac. Ja zawsze mam opor przed doradzaniem, tak jak teraz pisalam Moni, bo wiem ze czesto mozna to odebrac jako krytyke, trezba wiele taktu uzyc w doradzaniu. W koncu nikt nie chce zeby ktos mu ciagle dobre rady dawal. Jesli kots potrzebuje rady to pyta. Pomimo to zawsze biore pod uwage ze moge sie mylic, nie zapominaj , ze Ty wcale nie bylas pierwsza mamusia bo wiele z Nas ma juz drugie a byl nawet ktos kto mial trzecie dziecko dziecko i troche doswiadczenia juz mamy i to najczesciej wlasnie z tymi mamusiami sie spieralas ![]() Ale ja mimo wszystko nie uwazam ze powinnas sie z nami zegnac bo chyba byly dziewczyny, z ktorymi sie dogadywalas dobrze! Ja zdaje sobie sprawe , ze nie wszystkie osoby mnie tutaj kochaja i nigdy nie beda Takie jest zycie i nic na to nie poradze ![]() Tikki i dobrze ze sie nie krepowalas nakarmic w koncu to ludzka rzecz, a tak jak mowisz dzieci sa najwazniejsze Joanaros - ja od 2 dni mam nosidelko i w nim Viki odplywa szybciutko, przytula uszko do mojej klaty i widac jak Jej dobrze ![]() Moze to byc rownie dobrze chusta, nie wiem czy posiadasz? ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Lena, widze ze jestes, co u was bo chyba troszke sie nie odzywalas?
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-18 o 12:46 |
||
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() U Nas nocka nawet ok karmienie o 20 i o 4 i Oskar o 21 zasnąłGorzej z wieczora bo do dziadka przyszli dwaj bracia TŻ zawołali go potem zjawił się teść i było picie . Dwa razy interweniowałam żeby byli ciszej a za trzecim to rozgoniłam towarzystwo razem z teściową. I chyba na dobrej drodze jest pogodzenie się TŻ z bratem Dzisiaj Oskar ma 2 miesiące ![]() No i godz temu mieliśmy atak kolki i to bardzo mocny o muszę zmykać bo chyba znów się zaczyna |
|
|
|
#2024 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do usypiania w lozeczku, to u nas na sposob ''na odplyniecie'' przy karmieniu itd to jeszcze da sie Hanke polozyc do lozeczka, czasami tylko pomruczy i zasnie a czasami sie wybudzi i sie drze okropnie, no i mnie to odkladanie ''odplywajacej'' Hani nie satysfakcjonowalo bo sie naczytalam Hogg ze jak dziecko bedzie usypiac na rekach to pozniej bedzie sie tego zalowac i ma zasypiac samo w lozeczku. zeby nie bylo tak ze na poczatku bylam wielka zwolenniczka Hogg a teraz ja krytykuje...nie - bo kilka jej rad wykorzystuje, tylko ciezko mi patrzec jak Hania tak strasznie sie meczy jak ma zasnac sama w lozeczku i zasypia w rezultacie wymeczona placzem, wole patrzec jak zasypia zadowolona...tylko wtedy to jest przy mnie i pozniej cala noc przegrana ![]() wiec chyba bede musiala stosowac odkladanie do lozeczka odlywajace dziecko. Joanaros wspolczuje Ci z problemami z usypianiem, u mnie Hanka zasnie w taki czy inny sposob, tylko sie czesto wybudza. mamy wrazliwe dzieciaczki. Desiu no wlasnie aby Hanka nie byla takim dzieckiem ktore ma problemy ze spaniem, mojego Tz bratanica taka jest wlasnie, ma 2 latka a rodzice musza sie nakombinowac zanim ja uspia i w nocy chodza po kilka razy do niej tylko ze ona im w ogole od poczatku nie chciala spac, Hania przesypiala chyba majac 6-9 tygodni po 6-7h ciagiem w nocy az mi sie wtedy laktacja zmniejszyla. moze cos w dzien robie nie tak i dlatego ona slabiej w nocy spi no nie wiem poprobuje jeszcze rozne rzeczy.Tikki Andrea musiala pokazac kto rzadzi w ten dzien ![]() Nowaken o ja nie moge z ta koleda przed snem ...zwlaszcza w lecie dobre
|
|
|
|
|
#2025 |
|
Gang Iren
|
I ja takze chetnie poczytam co u Ivonki i Ewuni i bardzo bym chciala zobaczyc jak malutka wyglada!Jak mozesz Ivonka to wrzuc jakas fotke,co?
![]() Ja tam uwazam,ze to dobrze,ze kazdy z nas sie rozni,ze kazda ma swoje sposoby,swoje zdanie,bo inaczej byloby bardzo nudno.A tak zawsze mozna podyskutowac,wymienic sie opiniami,czasem mozna i stwierdzic,ze moze i warto posluchac czyis rad.Ja mimo,ze mam drugie dziecko stwierdzam czasem,ze poczatkujaca mamusia daje dobre rady i moze warto zweryfikowac to co dotad robilam.A czasem po prostu przemysle rade i stwierdze,ze jednak wole po swojemu robic.Bo przeciez ile dzieci tyle sposobow wychowania.
|
|
#2026 |
|
Wtajemniczenie
|
MoniaHan kurczę ja nie mam pojęcia co CI doradzić, u nas jakoś tak się Gabi od początku przyzwyczaiła do łóżeczka i do tej pory w nim śpi. Może jakąś taką dostawkę do łóżka byś dokupiła, żeby mała czuła Twoją bliskość a później z dostawki może się łatwiej do łóżeczka przeniesie?
Nie wiem, tak tylko głośno myślę ![]() Tikki no to Andrea dała znać o sobie :P Ja się stresuję jak ją biorę na mszę żeby nie płakała ale w sumie to się nie ma czym stresować bo np jak inne dziecko płacze to mi to nie przeszkadza ani nie myślę sobie nic złego ani o dziecku ani o rodzicach więc nie wiem czemu się tak tym przejmuję
|
|
|
|
#2027 |
|
Zakorzenienie
|
Gosica pomyśl sobie, że płacz i krzyk to modlitwa dziecka do Boga
. Mi też inne dzieci nie przeszkadzają. Księdzu też nie przeszkadzało, ani nie może, bo przecież sam Pan Jezus powiedział "pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie"
|
|
|
|
#2028 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie
Wczoraj jak zaczęła popiskiwać na Mszy to chciałam jej skoka wsadzić do buzi a mąż mówi, daj jej spokój, niech sobie pośpiewa razem z nami ![]() No i śpiewała
|
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Andrea smoka nie rusza, więc tylko jedynym rozwiązaniem był cycuś
. Ale nie mogłam się zmyc przed końcem
|
|
|
|
#2030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja juz dawno się domyśliłam,że to przez nauczycielskie podejście, każdy ma swoje zdanie, chcę je przeforsować, bo uważa,że jest najlepsze, ale właśnie chodzi o ten sposób, zawsze bezpieczniej napisać wg mnie , moim zdaniem, a unikać "to jest bzdura " bo to właśnie jest stawianie nas , w roli przedszkolaków, ale wg mnie niewiele osób lubi być traktowanym ...Ot to tyle, więc grabula i gra gitara ![]() A jeszcze chciałam o wątku patologicznym tam to było moim zdaniem tak jakby te Dziewczyny , które "chciały dobrze" zrobily to tak....ej głupiutka patologiczna mamo mam dla Ciebie rady dobre? ciekawe kto po takim wstępie kogoś posłucha? to tak jakby mnie ktoś na ulicy zaczepił tekstem "idiotko...chcę Ci pomóc"no nie jest to zachęcające ![]() ale mam humor, 30 sekund temu odzyskałam smak, podczas wycierania kurzy , porzuciłam te kurze jakby co najmniej w drzwiach zobaczyła jakiegoś przystojniaka,podgrzałam żarcie i co?i co?.....usiadłam i nie ma smaku idę czytać ps. czy ktoś ma kontakt do Jolki? bo Ona tak nadrabia powoli i nie wiem czy zdąży dotrzeć do stron o truskawkach zanim poda oby zdążyła , a może Ja źle zrozumiałyśmy jestem ciekawa
|
|
|
|
|
#2031 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i ja też się naczytałam Tracy Hogg i mi się podobały Jej metody, ale stwierdziłam, że w tym momencie bardziej zależy mi na tym, żeby Hania zasypiała spokojnie i bez awantur...i dla mnie i dla Niej |
|
|
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mi się smutno zrobiło bo mojej koleżanki co ma te bliźniaczki jedna jest w szpitalu z zapaleniem opon mózgowych
stan poważny. Koleżanka dzisiaj w ogóle nie nadawała się do rozmowy. Mam nadzieję że będzie dobrze
|
|
|
|
#2033 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Emigra fotę zrobię weekend, bo te co mam to są takie wiesz rodzinne, no i nie ma tego kwiatka i ta kiecka wygląda przez to ale głównie chodzi o to ,że na każdym jestem z kimś , ktoś jest w tle , a ja nie chcę umieszczac gdziekolwiek kogoś "obcego " zdjęć Gkatarzynka zajefajną masz Teściową, współczuję, miałam podobnie kiedyś , znów nie mogę uwierzyc,że teraz jest tak dobrze, jeszcze komplementy dostaje od Niej , życzę Ci żeby Twoja doznała jakiejś cudnej przemiany jak moja , to niby tylko teściowa, ale krwi potrafi napsuć, znam to znamWczoraj poczułam s już któryś raz ,że TESCIOWA mnie KOCHA Tikki oj Andrea pośpiewała sobie w kościele , co do pośpiechu to rozumiem doskonale, nam też czas tak przeleciał ,że ze zdjęciami krucho, a ten czas to głównie leciał przez Ninulkę małą zarazę ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() ![]() kla ski:---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
![]() ja miałam inną obawę mszalną, z tej obawy Kaja szła do chrztu w pampku nr 5 ,bo mialam wizję kleksa rudego na sukience .....no nie pomyliłam się, wyleciało dołem , na szczęscie na imprezie dopieroMonia ja mam łóżeczko koło wyrka, mogę rękę włożyć w każdej chwili, może ta bliskość spowodowała ,że Kaja tak ładnie nocki śpi , nie wiem ... ps. chyba się kończe, smaku nie ma, włosy zaczęły lecieć
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-06-18 o 13:42 |
|||
|
|
|
#2034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bidulka mała. Powrotu do zdrowia życzę Małej!
|
|
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2036 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Biedna mama ![]() wspolczuje serdecznie, mam nadzieje ze wszystko bedzie z malutka dobrze!
|
|
#2037 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wlasnie Konia to dzis zrobimy - przysuniemy lozeczko do lozka, niby jest blisko - ale Hania jak lezy to mnie nie widzi. gkatarzynka w naszym przypadku jesli Hania zdaje sobie sprawe ze laduje w lozeczku to nic jej powstrzyma od wrzasku i placzu itd, pomaga tylko ladowanie w lozeczku jesli sobie Hania z tego sprawy nie zdaje
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Andrea nadrabia tydzień bezsenności. W nocy spała od 22-3 (spałaby jeszcze dłużej gdyby mnie przepełnione cycki nie zaczęły boleć
) i od 3-7. Po karmieniu o 9.00 dalej poszła spać do 12.30 i teraz śpi dalej .---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- A ja widzę, że Andrea jak chce spać to śpi bez lulania, bez usypiania gdzie się ją zostawi. Zje, odbije jej się ja ją odkładam ona otwiera oczka i zasypia sama. A jak spać nie chce to choćby ją lulał, chodził z nią, usypiał to i tak spać nie będzie i koniec kropka
|
|
|
|
#2039 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak sobie jeszcze myślę, że może za jakiś czas Hania do tego po prostu dorośnie...ja wierzę w to, że dziecko jasno sygnalizuje nam swoje potrzeby (nie zawsze my je potrafimy odczytać) Patrz, co mądrego przeczytałam: "Potrzeba jest to stan uświadomienia sobie braku czegoś. Obiektywne potrzeby są wspólne wszystkim ludziom, niezależnie od czasu i przestrzeni i w zasadzie są jednakowe pod względem ilościowym i jakościowym. Przyczyną tego jest natura ludzka, wspólna wszystkim ludziom, niezależnie od epoki i terytorium. Najogólniej można stwierdzić, że potrzeba jest to właściwość organizmu ludzkiego sprawiająca, że człowiek nie może normalnie funkcjonować (wykorzystywać swoich zdolności w działaniu) i rozwijać się bez określonych warunków. Kiedy potrzeba nie zostaje zaspokojona, pojawia się stan napięcia wymagający rozładowania, czyli potrzeby to pragnienie, chęci, odczucia. W życiu człowieka potrzeby odgrywają ogromną rolę. Mają one decydujący wpływ na życie i działania ludzkie. Potrzeby są czynnikami dynamizującymi ludzkie działanie. Potrzeba pobudza ludzki organizm do działania, mającego na celu jej zaspokojenie." http://www.zset.pl/edu/node/19 |
|
|
|
|
#2040 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do zasypiania to tak na wesolo http://www.youtube.com/watch?v=_fPaqwVOxsY
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

. Krzyczała w niebo głosy
.
.

o muszę zmykać bo chyba znów się zaczyna 
tylko ze ona im w ogole od poczatku nie chciala spac, Hania przesypiala chyba majac 6-9 tygodni po 6-7h ciagiem w nocy az mi sie wtedy laktacja zmniejszyla. moze cos w dzien robie nie tak i dlatego ona slabiej w nocy spi
klask i: