izotek - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-12, 13:48   #241
karinn
Przyczajenie

Dot.: izotek

Dziś byłam u dermatologa, bez większych nadziei rzecz jasna (jak się od 12 lat leczy na trądzik to wiadomo jak to jest). Ze mną to niestety jest tak, że jakiegoś strasznego trądziku nie mam (raczej tylko strefa T, na dekolcie trochę, na szyi, i kilka krost na plecach). Co mnie denerwuje to takie podskórne bolące kulki, czasem nawet spać się przez to nie da :/
Oczywiście próbowałam już wszystkiego, ale na moją cerę (tłustą i wrażliwą) nie działają żadne specyfiki z alkoholem, żele, maści etc. Zawsze zawsze zawsze te parę krost na twarzy jest i tyle. A mam już prawie 24 lata i ostatnio doszłam do wniosku, ze niedługo będę na zmianę z tymi dziadowymi maściami przeciwtrądzikowymi stosować kremy przeciwzmarszczkowe

No i dziś dermatolog mi powiedziała, żebym sie zastanowiła nad Izotekiem i poszła do ginekologa po tabletki anty. I powiedziała mi, że brałabym ten lek przez 5 meisięcy. Jestem generalnie zdrowa, mam dobre wyniki i nie ma przeciwskazań, ale boje się po tym co tu przeczytałam wyjeżdżam na Erasmusa na dodatek na semestr i z jednej strony to chciałabym mieć tam ładną cerę (jak gdzies przeprowadzam sie choć na kilka dni, to zawsze otrzymuję prezet w postaci 30-krostowego wysypu), a z drugiej nie chciałabym doświadczać milionów skutków ubocznych za granicą :/
karinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 09:52   #242
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karinn Pokaż wiadomość
Dziś byłam u dermatologa, bez większych nadziei rzecz jasna (jak się od 12 lat leczy na trądzik to wiadomo jak to jest). Ze mną to niestety jest tak, że jakiegoś strasznego trądziku nie mam (raczej tylko strefa T, na dekolcie trochę, na szyi, i kilka krost na plecach). Co mnie denerwuje to takie podskórne bolące kulki, czasem nawet spać się przez to nie da :/
Oczywiście próbowałam już wszystkiego, ale na moją cerę (tłustą i wrażliwą) nie działają żadne specyfiki z alkoholem, żele, maści etc. Zawsze zawsze zawsze te parę krost na twarzy jest i tyle. A mam już prawie 24 lata i ostatnio doszłam do wniosku, ze niedługo będę na zmianę z tymi dziadowymi maściami przeciwtrądzikowymi stosować kremy przeciwzmarszczkowe

No i dziś dermatolog mi powiedziała, żebym sie zastanowiła nad Izotekiem i poszła do ginekologa po tabletki anty. I powiedziała mi, że brałabym ten lek przez 5 meisięcy. Jestem generalnie zdrowa, mam dobre wyniki i nie ma przeciwskazań, ale boje się po tym co tu przeczytałam wyjeżdżam na Erasmusa na dodatek na semestr i z jednej strony to chciałabym mieć tam ładną cerę (jak gdzies przeprowadzam sie choć na kilka dni, to zawsze otrzymuję prezet w postaci 30-krostowego wysypu), a z drugiej nie chciałabym doświadczać milionów skutków ubocznych za granicą :/
ja skutków ubocznych nie mam specjalnie (jestem po 3 m-cach terapii). Jedynie co to przesuszona skóra, usta i wrażliwość na słońce- ale kosmetyki nawilżające+krem z filtrem i daję radę.
U mnie anty pomogły- brałam z 10 lat. Musiałam je jednak przestać brać i problem powrócił. Jak masz tłustą skórę to myślę, że faktycznie Izotek mógłby pomóc, bo on zmniejsza na trwałe produkcję gruczołów łojowych. Ja też nie miałam jakiegoś stasznego trądziku, ale własnie skóra mocno się przetłuszczała, zwłaszcza na plecach. lekarz tylko dotknął pleców i już wiedział o co chodzi.
Ale jeśli chcesz wyjechac na pół roku to może być problem- bo dobry lekarz nie przepisze ci zapasu leku na całą kurację- powinno się dostawać recepty na 1-2 opakowania i robić regularnie badania krwi i kontrole u dermatologa
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 14:11   #243
GodHatesUsAll
Raczkowanie

ale jezeli u Ciebie winowajca sa hormony skoro anty pomagaly to watpie by izotek wyleczyl to na zawsze.
GodHatesUsAll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 18:55   #244
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GodHatesUsAll Pokaż wiadomość
ale jezeli u Ciebie winowajca sa hormony skoro anty pomagaly to watpie by izotek wyleczyl to na zawsze.
Kogo ja tu widze

http://cosmeticsblogging.blogspot.com/
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-16, 07:18   #245
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GodHatesUsAll Pokaż wiadomość
niekoniecznie. Trądzik ma podłoże hormonalne rzadziej niz to się powszechnie wydaje- jeśli się nie mylę, tylko w kilku %. Tabletki anty często poprawiają stan cery nawet, jeżeli przyczyna trądziku jest inna. Izotek trwale zmniejsza aktywność gruczołów łojowych - u mnie przed rozpoczęciem terapii izotretinoiną skóra np na plecach w dotyku była taka jakby ją ktoś masłem posmarował. Poprawa jest już znaczna, a wg lekarza mam jakie 90% szans, że poprawa będzie trwała. Tak czy siak nie mam specjalnie alternatywy, hormonów nie mogę już brać.
Stary 2012-07-17, 13:20   #246
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
niekoniecznie. Trądzik ma podłoże hormonalne rzadziej niz to się powszechnie wydaje- jeśli się nie mylę, tylko w kilku %. Tabletki anty często poprawiają stan cery nawet, jeżeli przyczyna trądziku jest inna. Izotek trwale zmniejsza aktywność gruczołów łojowych - u mnie przed rozpoczęciem terapii izotretinoiną skóra np na plecach w dotyku była taka jakby ją ktoś masłem posmarował. Poprawa jest już znaczna, a wg lekarza mam jakie 90% szans, że poprawa będzie trwała. Tak czy siak nie mam specjalnie alternatywy, hormonów nie mogę już brać.
Z tym slowem trwale to ja sie nie moge zgodzic, nie u kazdego zmiana jest trwala.

Stary 2012-07-17, 22:36   #247
PaulinaGda
Raczkowanie

a wiecie moze czy izotek bedzie skuteczny lub jakies antybiotyki itd jesli ma sie problemy z hormonami ?
PaulinaGda jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-18, 11:43   #248
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nikita... Pokaż wiadomość
Z tym slowem trwale to ja sie nie moge zgodzic, nie u kazdego zmiana jest trwala.
no wiem, ponoć właśnie gdzieś w 90% przypadków
Stary 2012-07-18, 14:13   #249
ligiaaa19
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Brunia23 Pokaż wiadomość
Zaczynam się coraz bardziej bać
Jak by nie było, to idzie do wakacji, teraz będe miała 2 wycieczki za granicę i 3 rajdy, wszystko z uczelni na zaliczenie...
Biorąc Izotek wolałabym zakopać się pod ziemią...

Okej, więc może jakieś sprawdzone mazidła na suchość (oczy, nos, usta, buzia).
Chciałabym wszystko już wiedzieć i być jak najlepiej poinformowana
Biorę izotek już dość długo. Dużo osób pisze że początki są straszne jednak jestem żywym dowodem na to że nie u każdego w tak dużym stopniu. Jedyny mój problem początkowo to było łuszczenie się skóry. Szukałam długo odpowiedniego kremu i przy drugim opakowaniu izoteku dostałam gratis [elo baza? nie pamiętam dokładnie nazwy] jest to krem, dosyć ciężki więc po kuracji lepiej go nie stosować ale póki co sprawdza się doskonale No i suche usta... fakt ale można sobie z tym poradzić. [maseczki z miodu, maść z apteki na suche usta czy pomadka- ja znalazłam dobrą z AA] Nie miałam jakiegoś wysypu czy coś Izotek nie musi być wcale taki straszny. Niby opalać się nie za bardzo ale jak używam filtru 30 to i tak mnie ładnie opala na brązowo
ligiaaa19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 08:31   #250
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
no wiem, ponoć właśnie gdzieś w 90% przypadków
Liczna 90% wydaje mi sie byc zbyt optymistyczna bo przegladajac watki retinoidowe na wizazu jest wiele wiele osob, ktore sa juz w trakcie 2 lub 3 podjscia. Wiec nie wiem skad ta liczna 90 ale wg mnie to zdecydowanie mniej. Niestety.

Stary 2012-07-19, 09:21   #251
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Liczna 90% wydaje mi sie byc zbyt optymistyczna bo przegladajac watki retinoidowe na wizazu jest wiele wiele osob, ktore sa juz w trakcie 2 lub 3 podjscia. Wiec nie wiem skad ta liczna 90 ale wg mnie to zdecydowanie mniej. Niestety.
Gdzieś słyszałam, że im cięższy przypadek tym izotek będzie skuteczniejszy. A poza tym ja wierzę w te 90%. Jeśli komuś trądzik wróci wiadomo że "pochwali się" na forum. Osoby zadowolone z kuracji zazwyczaj nie wracają :P
Visez jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-19, 10:39   #252
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Gdzieś słyszałam, że im cięższy przypadek tym izotek będzie skuteczniejszy. A poza tym ja wierzę w te 90%. Jeśli komuś trądzik wróci wiadomo że "pochwali się" na forum. Osoby zadowolone z kuracji zazwyczaj nie wracają :P
wracaja wracaja.
Ja tez bym chciala wierzyc

Stary 2012-07-19, 11:55   #253
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
wracaja wracaja.
ja bym nie wróciła
Stary 2012-07-19, 11:59   #254
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym nie wróciła
czego ci z serducha zycze!
A ja lubie tutaj wracac i widzec, ze mimo iz technika idzie do przodu, kosmetyki oraz leki powinny byc coraz lepsze to jednak nie ma zlotego srodka i wiekszosc osob, kt borykaja sie w tradzikiem popelnia te same bledy.

Stary 2012-07-19, 12:15   #255
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
W tym drugim wątku o Izoteku (na biochemi) jest gdzieś link do badań. Nie pamiętam już ile dokłądnie wychodziło w badaniach klinicznych, ale chyba koło 60 procent. To i tak dużo.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 12:44   #256
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
W tym drugim wątku o Izoteku (na biochemi) jest gdzieś link do badań. Nie pamiętam już ile dokłądnie wychodziło w badaniach klinicznych, ale chyba koło 60 procent. To i tak dużo.
W 60% juz jestem bardziej sklonna uwierzyc

Stary 2012-07-19, 13:56   #257
Visez
Zakorzenienie

Ile procent izotek by nie dawał i tak od 20 lat to najskuteczniejszy lek na trądzik Jak dla mnie warto znieść skutki uboczne żeby twarz była czysta choćby przez te kilka miesięcy kuracji - dla mnie to i tak dużo
Stary 2012-07-19, 14:53   #258
GodHatesUsAll
Raczkowanie

Ja bym sie nie zdecydowala zwlaszcza, ze u mnie hormony odgrywaja najwieksza role w niektorych dniach sa o wiele za wysokie wiec co mi po izotkeu jak one i tak pewnie beda buzować jeszcze sporo, sporooo lat
GodHatesUsAll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 11:57   #259
ciassteczkowa
Rozeznanie

Dziewczyny jestem załamana.... i sama nie wiem co robić czy decydować sie na Izotek. Przeszłam juz wszystko co mogłoby mi pomóc z trądzikiem, ale to dziadostwo jest coraz gorsze za 8 miesięcy ślub a ja wyglądam jak potwór. Mocno wytapetowany potwór Boję sie skutków ubocznych ale chyba raczej zaryzykuję mam zamiar zapisac sie prywatnie do lekarza i chciałabym iść do niego z kompletem badań krwi, tylko powiedzcie mi jakie mają być zrobione badania?
trójglicerydy ,cholesterol ,glukoza ,morfologia ,ob ASPAT ,ALAT ,Bilirubina całkowita tylko to czy cos jeszcze??
Powiedzcie mi czy jest duża szansa na to że mi choc troche pomoże przed ślubem nie mogę na siebie już patrzec, gdyby nei ten trądzik to bym była taka ładna, a teraz to jedyne co widać z pod makijażu to wulkany i grudki
ciassteczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-20, 12:31   #260
Visez
Zakorzenienie

Ciasteczkowa 8 miesięcy to kupa czasu, kuracja izotekiem trwa około 6 mies, skutki uboczne są najbardziej dokuczliwe przez pierwsze 3 mies:P Do 4 mies pokazują się jakieś pryszcze a dalsza część kuracji to już tylko formalność Wejdź sobie na forum izotek.pl i zobacz dzienniki osób z przed i po kuracji Za 8 miesięcy nie będziesz pamiętała co to znaczy mieć jakiegoś syfka na buzi Powodzenia
Stary 2012-07-20, 12:47   #261
ciassteczkowa
Rozeznanie

Cytat:
Ciasteczkowa 8 miesięcy to kupa czasu, kuracja izotekiem trwa około 6 mies, skutki uboczne są najbardziej dokuczliwe przez pierwsze 3 mies:P Do 4 mies pokazują się jakieś pryszcze a dalsza część kuracji to już tylko formalność Wejdź sobie na forum izotek.pl i zobacz dzienniki osób z przed i po kuracji Za 8 miesięcy nie będziesz pamiętała co to znaczy mieć jakiegoś syfka na buzi Powodzenia
Dziękuje za tak szybką odpowiedz, a mogę się ciebie zapytać ile kosztuje ten lek?? najbardziej się boje wysypu
Od rana oglądam zdjecia na tym forum i przyznaje się bez bicia że efekty są świetne.... ale kurde prawie wszędzie piszą ze wysyp jest a ja się go tak strasznie boję

Edytowane przez ciassteczkowa
Czas edycji: 2012-07-20 o 12:48
Stary 2012-07-20, 12:55   #262
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciassteczkowa Pokaż wiadomość
Dziękuje za tak szybką odpowiedz, a mogę się ciebie zapytać ile kosztuje ten lek?? najbardziej się boje wysypu
Od rana oglądam zdjecia na tym forum i przyznaje się bez bicia że efekty są świetne.... ale kurde prawie wszędzie piszą ze wysyp jest a ja się go tak strasznie boję
Izotek jest drogi, ja biorę odpowiednik -Axotret, który jest równie skuteczny Za opakowanie płacę 69zł a miesięcznie zjadam dwa. Też bałam się wysypu, jak się okazało niepotrzebnie bo mnie ominął Zresztą lepiej mieć jeden wysyp od leku ktory szybko minie niż nieskończoną ilość niekontrolowanych wysypów z grom wie jakiego powodu... Ja miałam brać ślub w tym roku ale właśnie ze względu na to paskudztwo przesunęliśmy na następny rok, chciałam czuć się komfortowo, nie wyobrażam sobie iść przed ołtarz z wysypem i grudami... Teraz moim jedynym problemem są przebarwienia i nierówności ale i z tym się uporam Zostały mi 2,5 mies kuracji Jedyne czego żałuję, to że wczesniej nie zdecydowałam się na leczenie
Stary 2012-07-20, 12:56   #263
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jestem załamana.... i sama nie wiem co robić czy decydować sie na Izotek. Przeszłam juz wszystko co mogłoby mi pomóc z trądzikiem, ale to dziadostwo jest coraz gorsze za 8 miesięcy ślub a ja wyglądam jak potwór. Mocno wytapetowany potwór Boję sie skutków ubocznych ale chyba raczej zaryzykuję mam zamiar zapisac sie prywatnie do lekarza i chciałabym iść do niego z kompletem badań krwi, tylko powiedzcie mi jakie mają być zrobione badania?
trójglicerydy ,cholesterol ,glukoza ,morfologia ,ob ASPAT ,ALAT ,Bilirubina całkowita tylko to czy cos jeszcze??
Powiedzcie mi czy jest duża szansa na to że mi choc troche pomoże przed ślubem nie mogę na siebie już patrzec, gdyby nei ten trądzik to bym była taka ładna, a teraz to jedyne co widać z pod makijażu to wulkany i grudki
powodzenia zycze! Nie daj sie temu dziadostwu zwariowac i przed wszystkim gratuluje slubu.

Stary 2012-07-21, 10:10   #264
ciassteczkowa
Rozeznanie

A możecie powiedzieć tak mniej więcej kiedy was wysypało? I w jakiej ilości?? Ja wiem że w każdym przypadku jest inaczej ale chciałabym się oswoić z tą najgorszą myślą i oczywiście czym to zakrywałyście (podkład), żeby chociaż czuć się jak człowiek? I tak mniej więcej kiedy zaczynało to wszystko znikać??
I pytanie głowne od którego powinnam zacząć: czy osoba z chorym sercem i z kamicą nerkową może zażywać izotek?
Stary 2012-07-21, 10:32   #265
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
I pytanie głowne od którego powinnam zacząć: czy osoba z chorym sercem i z kamicą nerkową może zażywać izotek?
O to już musisz zapytać lekarza. Izotek wpływa na cholesterol głównie.
Co do wysypu to czytałam że mija w około 2 tyg:P Ale nie zakładaj od razu że na pewno cię spotka Co do maskowania najlepsze są chyba kosmetyki mineralne, choć ja stosuję dermacol i też daje radę.
Stary 2012-07-21, 10:40   #266
ciassteczkowa
Rozeznanie

Cytat:
O to już musisz zapytać lekarza. Izotek wpływa na cholesterol głównie.
Co do wysypu to czytałam że mija w około 2 tyg:P Ale nie zakładaj od razu że na pewno cię spotka Co do maskowania najlepsze są chyba kosmetyki mineralne, choć ja stosuję dermacol i też daje radę.
Boję się strasznie zacząć terapie tym lekiem... a powiedz mi czy zauważyłaś albo któraś z wizażanek zauważyła podczas kuracji że włosy zaczęły lecieć?? Pytam o wszystko bo ślub zbliża się wielkimi krokami.

Dobra decyduję się, w poniedziałek dzwonie do dermatolog, umawiam się na wizytę, albo jeszcze dziś zadzwonię. Błagam trzymajcie za mnie kciuki, i wspierajcie mnie żeby wszystko sie udało
Stary 2012-07-21, 10:43   #267
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Boję się strasznie zacząć terapie tym lekiem... a powiedz mi czy zauważyłaś albo któraś z wizażanek zauważyła podczas kuracji że włosy zaczęły lecieć?? Pytam o wszystko bo ślub zbliża się wielkimi krokami.
ech... Tak, wypada mi więcej włosów niż zwykle, ale mam ich tyle że śladu nie ma, poza tym serio nawet z małej ilości włosów fryzjerka zrobi świetną fryzurkę, ale najlepsza makijażystka nie zatuszuje wielkich gul na twarzy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-21, 10:57   #268
ciassteczkowa
Rozeznanie

Cytat:
ech... Tak, wypada mi więcej włosów niż zwykle, ale mam ich tyle że śladu nie ma, poza tym serio nawet z małej ilości włosów fryzjerka zrobi świetną fryzurkę, ale najlepsza makijażystka nie zatuszuje wielkich gul na twarzy.
A powiedz mi jak radzisz sobie teraz gdy są słoneczne dni, no może akurat nie teraz ale dokładnie chodzi mi o porę roku bo trzeba się będzie smarować filtrami, ale prawdę mówiąc nie mam w tym żadnego doświadczenia i nawet nie wiem jaki jest dobry.
Stary 2012-07-21, 11:14   #269
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedz mi jak radzisz sobie teraz gdy są słoneczne dni, no może akurat nie teraz ale dokładnie chodzi mi o porę roku bo trzeba się będzie smarować filtrami, ale prawdę mówiąc nie mam w tym żadnego doświadczenia i nawet nie wiem jaki jest dobry.
Najgorsze są 3 pierwsze miesiące (w moim przypadku marzec, kwiecień, maj) wtedy skóra jest najbardziej wysuszona. To też kwestia indywidualna jak ktoś reaguje na słońce. Mam filtr 50 ale czasem go używam a czasem nie i nic złego się nie dzieje. Gdybyś zaczęła kurację w połowie sierpnia to też nie ma się już czym martwić bo słońce nie jest już tak agresywne.
Stary 2012-07-21, 19:34   #270
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:

Dobra decyduję się, w poniedziałek dzwonie do dermatolog, umawiam się na wizytę, albo jeszcze dziś zadzwonię. Błagam trzymajcie za mnie kciuki, i wspierajcie mnie żeby wszystko sie udało
Mi wypadlo bardzo duzo wlosow a w zwiazku z tym, ze niestety natura mnie tutaj hojnie nie obdarzyla to byla to bolesna strata... Problemy ze stawami byly silne, teraz juz mniej ale po 6 latach od kuracji kolana nadal sie odzywaja.
Skoro juz podjelas decyzje to pozostaje mi zyczyc powodzenia.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości