|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
Desia, całkowicie zgadzam się z Tobą w kwestii ustalania granic i wychowania z poszanowaniem dziecka jako odrębnej istoty ludzkiej...
Mnie się nie podoba jak dziecko je i ogląda, bo uważam, że powinno byc świadome tego, że właśnie zjada posiłek i co ma na talerzu a nie jednym okiem spoglądać w tv, ale to kwestia gustu. W każdym razie ja mam tak amo jak Ty, że uwielbiam jeść i czytać równocześnie a Tż z kolei oglądać...Ale jako dziecko zawsze jadłam z rodziną przy stole. Chodzi mi o to, że chcę, aby moje dzieci były nauczone dobrych manier i nawyków, zanim wykształcą sobie z czasem swoje, tak, żeby nie dochodzilo do takich dantejskich scen jak u tych znajomych, że synek wszczyna dzikie awantury i potrafi jeść TYLKO przy włączonym telewizorze, i to nie tylko w swoim domu, ehhh
|
|
|
|
#4472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja slyszalam, ze zarowno nasze ciazowe upodobania jak i to co jemy karmiac, ma wplyw na preferencje smakowe dziecka. Ale to tylko slyszalam, nie wiem ile w tym prawdy
|
|
#4473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewelinka, jak już czułam ruchy, kopała mnie dopiero jak miałam się kłaść, bo było jej niewygodnie I tak jest do teraz - budzi się mniej więcej o tych samych godzinach (w nocy). Na szczęście jak już zaśnie na noc, to śpi bardzo ładnie i długo (pomijając dni, kiedy budzi się co godzinę na jedzenie).
|
|
#4474 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze dlatego mu pozwalam , ze nigdy problem zaden z tego nie wynikl, bo moje dziecko ugodowe bardzo ![]() No i plus to ze wlasnei wiem jakie to uczucie bo sama lubie, czesto np czytam wizaz jedzac A pozatym racja, ze takie reguly to juz kwestia rodziny. A takie dzieci co to awantury robia, to ja nie wiem czy to wynila z charakteru czy z wychowania, ja wiem tylko ze Adas mi nigdy nigdzie wstydu nie zrobil, a nie wiem jakbym sie zachowala jakby mi sie w sklepie na podloge rzucal bo cos tam chce, albo w gosciach takie numery ze On musi przed tv jesc. Ciezko jest z takimi dziecmi chyba
|
|
#4475 | |
|
Zakorzenienie
|
ale naskrobałyście
![]() u nas noc beznadziejna co za zycie jeszcze sie godzine poklucilismy i maly zasnal ok 2.30 z powrotem z placzem niestety :/ nastepnie zjadl o 7 i pospal do 10 szok!!!! my mamy ciche dni :/---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4476 | ||
|
Gang Iren
|
No to jak Viki daje rade,to wierze ze i Eryczek znajdzie sposob na to
![]() Cytat:
Cytat:
Moja Wiki tak samo,tez mi nigdzie wstydu nie robi.
|
|
#4477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz ugtowałam ryż i kończę gotować marchew i będzie miała obiadek. Tylko blender niezbyt dokładnie rozgniótł ryż i muszę przetrzeć przez sito.
|
|
#4478 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mały właśnie zasnął na drzemke
![]() Operacja nie może być wykonana, ponieważ wygasła Twoja sesja - minęło zbyt wiele czasu od ostatniego logowania. Kliknij wstecz w przeglądarce i odśwież stronę aby odświeżyć dane sesji. Grrr,a logowałam się niedawno przecież. ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...l?ticaid=1f21d ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- cytrynko ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
to potem w dzień odsypiałam.Ja też czułam ruchy o 1 w nocy.---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
Tego to ja niewiem.... O prosze ja też nie ze ślązka,ale najwidoczniej mam jakieś tam swoje naleciałości,w sensie słowka które mówie.
|
|||
|
|
|
#4479 | |
|
Zadomowienie
|
Desia, można pewnie robić odstępstwa od normy, czemu nie, ale jak dla mnie wówczas gdy dziecko, tak jak np Twój Adaś słucha rodziców i nie robi awantur że dzis bez tv itp. Tak jak mówisz, duzo tzw niewychowanych dzieci w dużej mierze jest takich, bo rodzicom się nie chce albo sa bardzo niekonsekwentni...
Cytat:
Cytrynka, wspołczuję Ci! Twój mąż chyba się zapomina, a obowiązki przy dziecku czy w domu powinny być wspólne...Wzięłabym go chyba za takie szantarze na długi post a do tego na poważną rozmowę ![]() Idę myć włosy i szykować fryzurę, bo potem zakupy i wieczorem znajomi, a tak się składa że Matylda ma drzemkę to trzeba wykorzystać! |
|
|
|
|
#4480 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niewiem czy też tak macie,ale jak jestem na zakupach,czy leże już w łóżku przypominam sobie coś i myśle,o kurczaki miałam to jeszcze wam napisać. Mi się zdarza jeść śniadanie i czytać wizaż. ![]() Cytat:
Jednym słowem uroki ciąży te niespanie.Aha,no jasne po co dziecko ma się męczyć jak można mu ulżyć. Tak czy siak napewno spędzicie miło dzieć,wieczór.
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-08 o 14:34 |
||
|
|
|
#4481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ile ona tego sama zje liżąc i ssąc? Kiszone ogórki mam własne, domowe kiszenie i domowe ogórki więc wiem co daję. Poza tym ogórek kiszony to naturalny kwas, bez octu i innych dodatków i tyle ile dziecko go "zje" to na pewno nie zaszkodzi. Ewelinka wyssała 1/2 ogórka z 1/4 części. Domowa zupka marchewkowa z ryżem bardzo smakowała
|
|
#4482 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#4483 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, bardzo wam dziękuję za rady co do kąpieli
![]() ewelajna-mój Gabrysiek z 'surowych' owoców je jabłuszka (tarkuję na tarce), banany(skrobię łyżeczką),nektarynki (daję do possania,pociamkania,) wczoraj dostał śliwkę bardzooo mu smakują.
|
#4484 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nadzieje że jak jeszcze trochę polepszy się jej koordynacja to będzie mniej takich wypadków-bo Ona jak by nie było trochę wcześnie się za to zabrała ![]() Mam nadzieje że Kaja będzie wzorowo bawiła się w kojcu ![]() Cytat:
ja miałam mdłości przed każdym z okresów po ciąży. Dzisiejszy przyszedł regularnie ale bez zapowiedzi ![]() Piszecie o jedzonku dla dzieci. Ja czasami karmie Ewe ze słoiczka, ale jak tylko zaopatrzę się w warzywa z rodzinnego ogródka i własne mięsko wtedy gotuje takie: ziemniaczki+szpinak, marchewka+ziemniaczek+dyn ia, cukinia z marchewką. A z deserków zrobiłam mus malinowo-bananowy (banany już nie z własnego ogródka Ale polecam domowe obiadki. Bardzo szybko, tanio i smacznie ![]() Miłego po południa |
||
|
|
|
#4485 |
|
Zadomowienie
|
Słoneczko wyszło
Muszę dzisiaj pochwalić moje dziecko, bo mimo kłopotów z zaśnięciem, to spała cudownie... pierwsza drzemka 45minut a druga ponad dwie godziny no i ja z godzinkę też pospałam przy Niej... bo zjadłam obiadek poprawiłam drożdżowym ciastem z jabłkami i cynamonem i tak błogo mi się zrobiło, że poszłam do sypialni i padłam i spałam... właśnie się obudziłyśmy i zbieramy się na spacerek
|
|
|
|
#4486 |
|
Gang Iren
|
A my wlasnie ze spacerku wrocilismy.Teraz czas na ciacho i kawke
![]() A dla mlodziezy odpiwiednio kakao na zimno i mleko z cycka
|
#4487 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A CIASTO...na samą myśl leci mi ślinka, uwielbiam drożdżówki Ależ mi narobiłaś apetytu![]() Cytat:
![]() Ivonka, a ile posiłków stałych podajesz Ewuni w ciągu dnia? W ogóle dziewczyny karmiące cycem, ile Wy posiłków mlecznych zastępujecie stałymi? Macie jakiś harmonogram stały, że np o tej jemy obiadek, potem np mleko i potem deser etc? No i o której podajecie ostani stały posiłek? Właśnie zdałam sobie sprawę, że u nas rozkład posiłków trochę siadł i nie wiem, czy to dobrze... |
||
|
|
|
#4488 |
|
Zakorzenienie
|
Ewelajna, pewnie u nas wlasnie skok sie skonczyl -tez tak mysle
wow zdolna dziewczynka
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4489 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze wiele razy tak sie stanie
|
#4490 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() p.s. Ewunia nie zjada jakoś dużo ilościowo, jak je słoiczek to trochę ponad połowę, kaszki 70ml. Nie daje jej więcej bo uważam że przybiera ok i nie ma takiej potrzeby.
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37cbxmqsll1h4j.png http://suwaczki.slub-wesele.pl/200503293538.html Edytowane przez ivonka7 Czas edycji: 2012-09-08 o 18:58 |
|
|
|
|
#4491 |
|
Zakorzenienie
|
Ewelajna u nas jest tak:
rano cyc ok. 8 ok.11 owoc z kaszką lub bez spanko 14-15 zupka i popite cycem spanko jakieś 17-18 cyc i ok 20 cyc była kaszka przed 20 , ale zrezygnowałam, bo mi rzygnęła , więc póki co dostaje cyc sam po obiedzie, w sumie chyba lepiej ,bo tego mleka z cyca wolę żeby dostawała maksymalnie dużo a ogólnie to dzień dobry , miłego wieczoru
|
|
|
|
#4492 |
|
Zadomowienie
|
ha Nero zostaje(ten mały psiak co tata z baru przyniósł )
stwierdzili rodzice że w sumie niewiadomo jak by się miał u tych ludzi a wiedzą że u nich będzie się miał dobrze wrzucę foto na fb ale się cieszę masakra śliczny mały lejek![]() a teraz uciekam kąpac młodego tzn tż będzie kąpał bo właśnie wrócili ze spacerku
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#4493 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejka,
ja dopiero dzisiaj bo wczoraj miałam trochę cichy dzień z mężem a wieczorem byli u nas sąsiedzi z moim chrześniakiem i trochę zabalowaliśmy a dzisiaj jeszcze końcówka sprzątania jedno pranko i tak dzień zleciał. Ale tz wraca do pracy od poniedziałku to się ogarnę ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
i są podzieleni na grupa I II III..... i tak do 11
|
|
|
|
|
#4494 |
|
Zakorzenienie
|
mleczarnia zamknieta juz
pije piersze piwko od roku
|
|
|
|
#4495 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytrynka, byłam dziś z Hanką na spacerze w mei tai... normalnie Hanka była zachwycona a w chuście mi się ostatnio buntowała... Młoda troszkę jeszcze jest za mała i w ramionkach ma troszkę luzu (nie da się bardziej dociągnąć) więc nie chciałam Jej tak długo nieść, żeby mi się nie pokrzywiła... włożyłam do wózka a ta w ryk no i musiałam z powrotem włożyć w nosidło i nawet się na czapkę w tym nosidle nie buntowała - chyba była tak zaaferowana widokami, że nie zauważyła, że jej nałożyłam czapkę... No i Marcin już dziś usiadł na allegro i zamówił mei tai dla nas, bo to rzeczywiście fajna sprawa. Mam nadzieję, że i Twój WIktorek się przekona i już nie będzie tonął....---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- A u mnie w przedszkolu w tym roku są: Poziomki, Stokrotki, Sasanki, Jagódki, Migdałki i Daktylki... a były już Orzeszki, Groszki, Kasztanki, Fasolki i Sezamki... idea jest taka, że przedszkole nazywa się Ziarenko więc nazwy grup są ziarenkowe |
||
|
|
|
#4496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będzie rósł razem z Filipkiem?Widzisz, już masz pierwsze plusy zamknięcia mleczarni
|
|
#4497 |
|
Zakorzenienie
|
qkatarzynka to musze sie przymiezyc do nosidelka, moze to juz
![]() karolca wrobilam meza w opieke nad dzieckiem
|
|
|
|
#4498 |
|
Rozeznanie
|
Dobry wieczór wszystkim
Tak, wiem wiem, że już dawno się nie odzywałam :-( Dziękuję Karolca za wiadomość Pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
#4499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, że się odezwałaś ![]() A zdjęcia pewnie gdzieś zaginęły w ferworze innych fotek. Bądź co bądź - u nas nieźle się dzieje
|
|
#4500 |
|
Gang Iren
|
Smacznego piwka Ja czasem sobie pozwalam.Eryk z reguly ma przerwe na noc po 8-10 godz,wiec po takim czasie piwka juz w mleku nie ma,a w razie gdyby chcial wczesniej pic to mam gotowa porcje mleka w kartoniku.A co,karmiacym matkom tez cos sie od zycia nalezy
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-09-08 o 20:48 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

I tak jest do teraz - budzi się mniej więcej o tych samych godzinach (w nocy). Na szczęście jak już zaśnie na noc, to śpi bardzo ładnie i długo (pomijając dni, kiedy budzi się co godzinę na jedzenie).

za Ewelinkę niech dzielnie to przetrwa a Wy razem z nią 

aż zrobiłam test ale na szczęście wyszedł negatywnie
i tak błogo mi się zrobiło, że poszłam do sypialni i padłam i spałam... właśnie się obudziłyśmy i zbieramy się na spacerek
A CIASTO...na samą myśl leci mi ślinka, uwielbiam drożdżówki
Ależ mi narobiłaś apetytu