|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
Też zmykam spać,bo dziecie śpi od dobrych iluś tam minut.Wreszcie
![]() gosiu,ja również lubie gware ślązką Lubiłam kiedyś oglądać Bercika-Świętą Wojne?Ide spać,papa
|
|
|
|
#4442 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
pierwsza dziś? Wow nie często przypada mi ten zaszczyt. Nie wiem xzemu ale dziś obudziła się o 12 na karmienie i o 6.30 SPAĆ MI SIĘ CHCE Ja rano pierwszy raz od ciąży aż zrobiłam test ale na szczęście wyszedł negatywnie
Edytowane przez 88natka Czas edycji: 2012-09-08 o 08:08 |
||
|
|
|
#4443 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pewnie ja albo Niki89 albo karo_z ![]() u mnie zaś= znowu Gosia u mnie brzmialo by to "jerona zas idziesz do chaźla"
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#4444 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Fajne tematy miałyście w nocy Ja to się zastanawiam jak Wy rano wstajecie, albo raczej o której wstajecie... bo mi wprawdzie Hanka dała pospać do 4.50 dzisiaj i po karmieniu zasnęła i spała do 7.30... a teraz jeszcze bawi się zabawkami w łóżku... Tylko, że ja o 8 jeszcze jestem nieprzytomna a poszłam spać coś ok 23... bo jeszcze czytałam. Kurcze, muszę się jakoś zorganizować, żeby to inaczej wyglądało i ten wieczór, kiedy Hania już zasypia , żeby był rzeczywiście odpoczynkiem a nie robieniem porządków, gotowaniem obiadu na jutro, itd... A co do maści majerankowej, to mi właśnie o tą bazę chodziło... ale też sobie myślę, że to nie są nie wiadomo jak duże ilości |
|
|
|
#4445 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry.
![]() Jakiś niedawny czas się obudziliśmy,mały wypił flache i sobie leżymy ![]() Opryszczka mi się robi z przemęczenia ![]() Cytat:
Oj,za pobudke i złe sampoczucie ![]() Cytat:
![]() gkakatarzynko,ja też tak mam. ---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Także zmykam na drzemke
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-08 o 09:08 |
||
|
|
|
#4446 | ||
|
Gang Iren
|
Hej!Nocka z jednym karmieniem za nami.
Piekne slonce za oknem Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4447 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tzn jo bych raczej pedziała " jo cie prosza zaś idziesz do chaźla?" ![]() to mój codzienny tekst jak tż idzie 3 raz z grubszą sprawą z rana
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#4448 |
|
Zadomowienie
|
ehhh... Hanka właśnie przez godzinę walczyła w łóżeczku.... oczy miała jak królik, ale zamknąć ich nie chciała i się wydzierała...
wiecie, mam tak teraz dziwnie, bo Marcin jest na bezrobociu i siedzi w domu i jak jest, to nie mogę się z niczym wyrobić... jak chodził do pracy, to miałam czas ugotować obiad i nawet był porządek i czas na wizaż i czytanie książek... a teraz nie mam kiedy posprzątać, obiad to tak jedno danie jest, a na drugie to już nie mam siły (a gotowałam dwudaniowe obiadki), nie mówię już o książce, bo na wizaż zawsze się chwila znajdzie... no i Hanka mi teraz więcej śpi w dzień niż wcześniej... nie mam pojęcia czemu tak...
|
|
|
|
#4449 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
![]() Zostawić Was na jeden wieczór to potem 4 strony do nadrobienia:P Ale dzielnie nadrobiłam zaczęłam odpisywać i net mi się stracił na godzinę albo i dłużej i szczerze nie chce mi się na nowo szukać ... :P Odpiszę tylko to co pamiętam. Karolca widzę że u Was kolejne ząbki idą. za Ewelinkę niech dzielnie to przetrwa a Wy razem z nią ![]() gkatarzynka ja Ci nie pomogę z tą maścią bo my majerankową używaliśmy tylko na ból brzuszka przy kolkach Natka to dobrze że test negatywny. Może coś Ci zaszkodziło?? Gosia chciałam napisać to samo co Cziqua że albo ona , albo ja albo karo ale mnie uprzedziła:P Ja też mówię "zaś" i u mnie to tak jak u Cziqua = znowu. Pamiętam jak był u Nas wujek z podkarpacia i było kilka takich sytuacji gdzie patrzył na Nas jak na kosmitów : 1. Mój brat miał się zjawić u dziadka gdzie był wujek ale nie dotarł i dziadek tłumaczy : "Michał nie przyjechał bo mu się koło zepsuło" a wujek na to "to niech sobie napompuje" a dziadek " ale mi się kieta rozwaliła" i wujek już zgłupiał i się pyta " jaka kieta? w kole kieta??" i dziadek musiał mu tłumaczyć że koło = rower a kieta = łańcuch ![]() 2. Albo robiłam obiad i mówię do niego na obiad będą "kartofle, karminadle i surówka a potem zjemy sobie po kreplu" czasem specjalnie tak mówię do niego bo lubią jak się głowi o co mi chodzi Co do nocki do znowu zasypianie ok 20 potem pobudka o 00.30 i 4 gdzie tak samo jak chyba gkatarzynka Oskar zostaje już z nami w łóżku bo w łóżeczku pospałby do 6 a w łóżko przytulony do mnie śpi do 8-9 oczywiście nie zawsze się tak udaje ale jednak najczęściej .Z mężem się pogodziłam tzn. nie padło słowo "przepraszam" bo on z tych samców co przez gardło nie przejdzie. Ale zaczęliśmy normalnie rozmawiać... ciekawe jak długo Ja wiem że często kłótnie sa z mojego powodu bo robię mu wyrzuty że za mało Oskarem się zajmuje że chociaż czasami mógłby odciążyć mnie i go uspać wieczorem itp. Wiem że on robi inne rzeczy, gotuje, sprząta itp. Ale jak dzień w dzień wieczorem mam jeden wielki cyrk , płacz i ryki to wysiadam i chcę aby chociaż 2 razy w tygodniu to on uspał a on twierdzi że "nie potrafi i nie będzie" i wtedy jest awantura. Wczoraj tak wyszło że kłóciliśmy się przy Oskarze jak go usypiałam i Oskar zasnął przy tym ![]() chyba muszę zagryźć zęby i zostawić tak jak jest bo prędzej czy później jeszcze dojdzie do rozpadu małżeństwa przez te nasze kłótnie, pretensje itp a tego bym nie chciała. |
|
|
|
#4450 |
|
Rozeznanie
|
hej
wczoraj chcieliśmy wykąpać gabryśka w 'dużej' czyli naszej wannie.zrobiliśmy tak, że darek siedzial w wannie, żeby wziąć gabrysia na ręce , i delikatnie go zanurzał w wodzie i ja delikatnie tą wodą go polewałam. był taki wisk że masakra. aż się biedaczek zanosił. a ogólnie kąpiel gabrysiek uwielbia. co jest nie tak z ta naszą wanną????? macie pomysły , co zrobić żeby gabryś tak nie panikował? próbowaliśmy potem go uspokoić i wykąpać jak zwykle w jego wanience- też wiszczał ![]() a z dobrych wieści-gabryś ma już 3 ząbek-gorna jedynka ![]() poczytam sobie teraz co pisałyście ostatnio, mam chwilkę wolnego
|
#4451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mój TŻ był w delegacji miałam czas na wszystko - łącznie z tym aby posiedzieć u mamy, pojechać gdzieś, zrobić obiad, gruntowne porządki... a jak mam męża cały dzień w domu to nie mam czasu na nic i wiecznie robi się wokół niego burdel, bo przecież lenistwo przysłania cały świat, nawet talerza nie odniesie :/
|
|
#4452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję 3 ząbka ![]() Zaś mi net szwankuje ;/ niektóre strony są a niektóre nie ...wrrr.. Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-09-08 o 11:03 |
|
|
|
|
#4453 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
u nas zawsze jest placz po kąpaniu jak ją ubieramy |
||
|
|
|
#4454 |
|
Zadomowienie
|
witam sie i zmykam sprzatac, bo zarastamy bałaganem
![]() Mateuszek pospał do 6 , poznije jedzonko i wygonilismy TZ na krawędz łózka , a sami z moim ukochanym dziabongiem pospalismy do 9-30 ![]() Mateuszek ma podrażniona skóre na policzkach, mysle ze to z tego ze ciagle ma je mokre tak sie slini, poza tym czołgając sie trze twarza po kocu, dywanie i innych powierzchniach. u nas kapiel przebiega bezproblemowo, nie tak jak wczesniej , ze rece mi sie trzesly z nerwów tak sie wydzierał. Najpierw bawie sie z Mateuszkiem na łózku, miziam go ,powoli rozbieram, opowiadam, łaskotam, na koniec zostawiam sobie pampersa i jak pytam co tam znajde to on sie smieje, pozniej na golaska przytulam go, zanurzamy sie w wodzie ,a w ubieraniu i wycieraniu pomaga mi lustro które jest za przwijakiem i Mateuszek ma radoche ,ze widzi mnie i w lustrze i normalnie ![]()
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-09-08 o 11:48 |
|
|
|
#4455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu tez napisze, ze nocka w nocym lozeczku minela cudnie mala spala od (sprostowanie) 19.40 do 6 rano z pobudka o 22 na mleko spala na podusi i pod kolderka, nie nakryla sie, rano obudzila sie w tej pozycji co zasnela jak sie teraz obudz to skoczymy na male zakupki
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4456 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Super!A jeszcze jesli chodzi o nasz trudny jezyk polski,juz kiedys mialam sie pytac,wiekszosc z was pisze "uspac dziecko",a ja zawsze mowie uspic.I juz zglupialam calkiem Szukalam i uspac w slowniku nie znalazlam,czemu tak mowicie?Od czegos sie to wzielo czy jak?Czy to tez regionalne jest?Ciekawska jestem,wiem
|
|
#4457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale skąd się wzięło? Może stąd, że "uśpić" kojarzy się "uśpić psa" w sensie dokonać eutanazji. Mi tak się kojarzy i pewnie chodzi o "rozróżnienie" czynności
|
|
#4458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj maz mowi np zamiast zaczelo sie to zaczlo ze slaska pochodzi
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak w jednym programie młodzieżowym dawno dawno temu było, że nie mówi się WZIĄŚĆ bo jest WSIĄŚĆ (od wsiadania) tylko WZIĄĆ od brania
|
|
#4460 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dzieńdoberek wszystkim!
My wstałyśmy dziś póżniej niż zwykle, po 10, Matylda chyba już nudzić się zaczęła...W międzyczasie odstawiliśmy ją do łóżeczka z masą zabawek, co by się Niuniek nie nudził, i przez jakieś 30 min miała dobrą zabawę, a rodzice drzemkę ![]() QUOTE=88natka;36395941]Ma to po rodzicach ![]() pierwsza dziś? Wow nie często przypada mi ten zaszczyt. Nie wiem xzemu ale dziś obudziła się o 12 na karmienie i o 6.30 SPAĆ MI SIĘ CHCE Ja rano pierwszy raz od ciąży aż zrobiłam test ale na szczęście wyszedł negatywnie [/QUOTE]No ja miałam robić dzisiaj też test, tak na wszelki wypadek, ale chyba poczekam jeszce kilka dni...A może Natka Ty się czymś zatrułaś, albo już z nerwów? ![]() Cytat:
Na wakacjach z konieczności kapaliśmy Matyldę pod prysznicem-wyglądało to w ten sposób, że umyty wcześniej mąż brał Małą na ręce i wchodzil do kabiny i tam Ją pucował...W ogóle nie przeszkadzała Jej woda lecąca z wysoka, choć za 1 podejściem nieco się zdziwiła Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Może u Was już po skoku?A wiecie może dziewczyny, od kiedy można wprowadzić surowe tzn świerze owocki do diety maluszka? I jaką podajecie wodę? Wiadomo, że nie dam Matyldzie kranówki, ale w ie nie spotkałam się ze specjalną wodą dla dzieci? I czy trzeba ją wcześniej jakoś przegotować przed podaniem? To pytanie zwłaszcza do Moni, bo pamietam że Hanka bardzo chętnie wodę piła? Wczoraj dowiedziałam się na wizycie, żebym lepiej sama gotowała obiadki bo słoiczki w ie są kiepskiej jakości....Na szczęście mam gł z hippa przywiezione z Pl i kupuję w pl sklepie też...Przeanalizowaąłm jednak składy słoików wczoraj na zakupach i faktycznie-dużo w tych słoikach niepotrzebnych dodatków jak skrobie, sok z winogron a nawet cukier!!! Dlatego dziś jedziemy do sklepu dzieciowego i zaopatruję się w niezbędny sprzet do gotowania, pewnie przy okazji na coś jeszcze się skuszę, jak zawsze w dzięcięcym
|
|||
|
|
|
#4461 |
|
Zakorzenienie
|
No,meldujemy się ponownie po drzemce,kasrmieniach małego i siebie.
![]() Ja z kolei nie lubie jak ktoś używa słowa "żem" |
|
|
|
#4462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak tego dokonuje, ale ma talent.Woda "Żywiec zdrój" i w Piotrze i Pawle jest woda "Mama i ja". Genralnie może być chyba każda niskozmineralizowana woda i małej zawartości sodu. Chyba do pół roczku trzeba ją przegotowywać, później już chyba nie. W każdym razie ja za chwilę wprowadzam wodę do picia (nauka picia z kubeczka) i nie będę jej gotowała ani podgrzewała Jeśli chodzi o owoce to schemat podawania owoców masz TUTAJ I chodzi chyba o surowe owoce, bo te w słoiczka to po 4 m-cu jest ich bardzo dużo a tu tylko jabłko.
|
|
#4463 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Brak slow na cos takiego! Powtorze sie ,a le wspolczuje sytuacji z mama Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A wiesz, dzieci tez maja takie swoje okresy wzrostu i to ze akurat teraz malo na dlugosc urosla, to jeszcze nie powod do zmartwienia bo moze sobie to za m-c czy dwa odbic z nawiazka Co do bezstresowego, takiego totalnie bezstresowego to ja jestem zupelnie na nie, wydaje mi sie ze czesto wynika to po prostu z lenistwa rodzicow, ktorzy nie wiedz gdzie wytyczyc granice i jak to zrobic. W efekcie rosna mali egocentrycy ![]() Zal takich dzieci bo nie beda mialy latwo w zyciu. Gdy raz kiedys natkna sie na granice spoleczne jako dorosli to beda w szoku i nie beda potrafili sie dostosowac. Ja uznaje bardziej wychowanie szanujace dziecko jako czlowieka, bez kar cielesnych i upokarzania, ale staram sie zeby Adas znal granice. Zreszta jak juz wczesniej pisalam to ma dobre serduszko naprawde i zawsze sam wie co jest sluszne a co nie. A co do tv to Adas tez czesto je ogladajac bajki, ja zawsze uwielbialam czytac jedzac, wiec rozumiem go,ze tak mu fajnie. Dla mnie to nie jest problem. U nas jest to po prostu dopuszczalne ![]() Cytat:
Cytat:
Ja jako poznanianka tez znam to w takim znaczeniu Cytat:
![]() Ja potrezbuje duzo snu, kazdy ma chyba inaczej troszke. Ja najlepiej sie czuje jak pospie 8-9 godzin Cytat:
Ja czesto tylko czekam az tz wroci i sie zajmie Viki, nawet godzina zwolnienia z obowiazku zajmowania sie niemowlakiem to duza ulga! Ja czesto wole zeby tz wzial Viki a ja z przyjemnosciom posprzatam albo obiad zrobie! Tym bardziej ze oni w pracy odpoczywaja od dziecka. Nie mowie ze to sa dla nich wakacje, ale jednak opieka nad dzieckiem potrafi dac w kosc! Tak wiec walcz o swoje, nie poddawaj sie, tym bardziej ze planujecie drugiego bobaska. Cytat:
Ja od siebie dodam jeszcze ze jesli Wam sie nie uda to odpusccie na jakis czas po prostu i sprobujcie za jakis czas. Po prostu moze nie est jeszcze na to gotowy ![]() Gratki zabkow ![]() Cytat:
Viki potrafi sie obudzic obrocona o 180 stopni, glowka w nogach, normalnie ja nie wiem jak ona to robi U nas zabkowania ciag dalszy, w nocy przebudzila sie z placzem, pierwszy raz od czasow oseskowych ![]() Dalam syropek i juz potem ladnie spala do 6 az do mleczka i potam wzielam ja do siebie i pospalysmy do 8.15 Ta jedna jedyneczka juz przebita ale przypuszczam ze idze druga skoro nadal marudzi, biedactwo moje malutkie ![]() My od dzisiaj do czwartku jestesmy samotni bo tz wybyl mi znowu z domu ![]() Ale dzisiaj przyjezdza psiapsiolka i bedzie u nas spac Wiec nie narzekam
|
|
#4464 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4465 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Spiwory sie susza wlasnie,jak go w spiwor dam to nie wiem czy zly nie bedzie,bo mu ograniczy te lozkowe ewolucje
|
|
#4466 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
aczkolwiek mój synek też tak potrafi,dzisiaj obudziłam się a ten lezy na ukos.Bidulka z tym ząbkowaniem. Fajnie,będą plotki ploteczki
|
||
|
|
|
#4467 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja pamietam ze jak adas byl maly to oni zalecali dawac kranowke do mm bez gotowania wogole ![]() Ja tam gotowalam, ale generalnie wszystkie te male szwedki pija bez gotowania ![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
|
|
#4468 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Mąż właśnie karmi Matyldę zupką z kaszką manną, a ona zajada aż się jej uszka trzęsą! Zauważyłam, że bardzo lubi warzywka, ma to pewnie po mnie, bo Tż kręci nosem na wszelką zieleninę, mówiąc, że on to nie królik! ![]() Zastanawiam się, czy nasze upodobania kulinarne z okresu ciaży mają jakiś wpływ na to, co nasze dzieci będą lubić bądż nie??? Karino, Gosia co do gwary śląskiej, ja też czasem uzywam "zaś" w znaczeniu "znowu", choć nie jestem ze Śląska, tzn jestem, ale z dolnego haha I u mnie w liceum palacze papierosów zawsze mówili, że idą "na zaśkę".... |
|
|
|
|
#4469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No, staram sie w dzien Ja troche przetrzymac z syropkami, smaruje zelem tez, ale to ulga na chwile. Ale jak juz widze ze mocno sie meczy to daje nurofen. Zreszta lekarka nie widzi przeciwwskazan, przeciez nie moze dziecko z bolu plakac ![]() No beda ploty, tylko akurat obydwie sie odchudzamy, wiec sobie nawet nie podjemy ![]() No i jakies winko tez odpada bo tz nie ma, a wiadomo ,ze ktos musi byc trzezwy, wiec razem nie wypijemy a samemu to nudno znowu ![]() Ale nawymyslalam problemow Ale to nic, odbijemy sobie puszczajac dymka na ogrodzie
|
|
#4470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki Ewelinka lubi wszystko, nie wybrzydza jeszcze. Nawet kiszony ogórek bardzo jej smakował
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.

Lubiłam kiedyś oglądać Bercika-Świętą Wojne?

On ją połozył na dywanie i jeździł zdalnie sterowanym autkiem. Co była "kraksa" to młoda się rechotała 

SPAĆ MI SIĘ CHCE
aż zrobiłam test ale na szczęście wyszedł negatywnie

nie mam pojęcia czemu tak...
za Ewelinkę niech dzielnie to przetrwa a Wy razem z nią 

Gratuluję 3 ząbka