Ślubujące w 2012 - część II - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-17, 19:40   #3511
magnusia
Zakorzenienie

Dot.: Ślubujące w 2012 - część II

kurde..... zaraz coś zmotnuję może
Stary 2012-09-17, 19:45   #3512
Malgos_12
Zakorzenienie

albo na imgur.com tam nie trzeba się logować
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 19:51   #3513
magnusia
Zakorzenienie

coś zmontowałam - zobaczcie czy możecie otworzyć
Stary 2012-09-17, 20:04   #3514
Malgos_12
Zakorzenienie

Magnusia - aaaacccchhhh jak pięknie .... napisz co zwiedzaliście, gdzie byliście??

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-09-17 o 20:05
Stary 2012-09-17, 20:08   #3515
Neave
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
Ja dziś się dowiedziałam, że będziemy mogli odebrać mieszkanie dopiero 29 września jestem zła do tego widziałam, że teściowa się zmartwiła, że moje bety tak długo będą leżeć (zajmują pół pokoju - w zasadzie to pół mieszkania) bo ona chce swoje rodzeństwo zaprosić w dzień naszego ślubu a w tym tempie to do ślubu tych rzeczy nie wywieziemy... przykro mi bo widzę, że robię teściom kłopot i liczę, że uda nam się to wywieźć przed 4 października bo później to już nie zdążymy.
W ogóle dziś miałam kiepski dzień i nawet mnie nie cieszy, że jutro przymiarka...
ojej... to rzeczywiście późno... trzymam kciuki by Wam się udało przewieźć rzeczy od teściów i współczuję że tak długo musisz na walizkach mieszkać

pakowanie jest koszmarne! nie wiem skąd my tyle rzeczy mamy??!! tyle się tego zebrało przez 2 lata... TŻ już stwierdził że chyba 2 dni będziemy się rozpakowywać optymista z niego

magnusia - wow! ale figurka!
Neave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:16   #3516
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Magnusia - aaaacccchhhh jak pięknie .... napisz co zwiedzaliście, gdzie byliście??

oczywiścia całe Pafos- wszystkie ruiny itp, Nikozja, Limassol, Omodos , Polis, skała Afrodyty, łaźnie Afrodyty, wapienny wąwóz, jepp safari po półwyspie Arkamas (rewelacja), rejs statkiem z kąpielą w morzu- sakanie ze statku, Kurion (znów ruinki- he he he). Byliśmy też na północy na okupowanej części, Kyrenia, Bellapais. Ufff więcej nie pamiętam jak na razie
Oprócz tego mój mąż pierwszy raz nurkował z butlą i bardzo mu się podobało no i jeszcze nurkowaliśmy z rurkami oglądając rybki

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Neave Pokaż wiadomość
magnusia - wow! ale figurka!

daj spokój bo się zaczerwienię

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:

pakowanie jest koszmarne! nie wiem skąd my tyle rzeczy mamy??!! tyle się tego zebrało przez 2 lata... TŻ już stwierdził że chyba 2 dni będziemy się rozpakowywać optymista z niego

oj a myślałam że tylko ja taki chomik jestem
Stary 2012-09-17, 20:25   #3517
Malgos_12
Zakorzenienie

No Magnusia a jak ty się takiego pięknego brzuszka dorobiłaś??
Stary 2012-09-17, 20:35   #3518
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
No Magnusia a jak ty się takiego pięknego brzuszka dorobiłaś??
nie robię z nim absolutnie nic
Stary 2012-09-17, 20:44   #3519
Malgos_12
Zakorzenienie

a trzymasz się jakiejś diety albo coś?? super masz figurkę!
Stary 2012-09-17, 21:13   #3520
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
ojej... to rzeczywiście późno... trzymam kciuki by Wam się udało przewieźć rzeczy od teściów i współczuję że tak długo musisz na walizkach mieszkać

ehh z planowanych maks dwóch tygodni zrobił się miesiąc...

Pakując się człowiek odkrywa jak wiele jest w stanie w niedługim czasie nagromadzić, ja staram się jeszcze nie myśleć jak nam pójdzie pakowanie rzeczy TŻ, bo to dopiero będzie przeprawa

Magnusia ale super widoki, a Ty - piękna kobieta

Zmykam do mycia i pod kołdrę, dzisiejszy dzień był wyjątkowo parszywy...

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:15   #3521
Neave
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
oj a myślałam że tylko ja taki chomik jestem
ja chomik nie jestem, a wyszło mi 9 worków z ciuchami! a jeszcze się nie zabraliśmy za pakowanie zabawek... nie wiem jak się wyrobimy, bo TŻ musi szafę nasza rozkręcić i jeszcze musimy przestawić komputer mojego ojca na inne biurko, bo oddaje mi biurko na którym teraz ma komputer

w dodatku, ja z młodym jedziemy na miejsce pewnie koło 14, więc mamy jeszcze w sumie tylko 16godzin! o ile zrezygnujemy ze snu i wtedy powinniśmy się wyrobić
Neave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:17   #3522
Malgos_12
Zakorzenienie

Jojla - ty do łóżka a ja do pracy dziś na noc... znów mamy zmiany w sklepie ... będzie chciało się spać...
Stary 2012-09-17, 21:28   #3523
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
a trzymasz się jakiejś diety albo coś?? !
żadnych diet - za bardzo lubię jedzonko i drinki
Stary 2012-09-17, 21:38   #3524
szczesliwa25
Rozeznanie

Malgos,
jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy!!! Przeanalizowałam, przeliczyłam i o ile w Egipcie i ogólnie na Bliskim Wschodzie się nie uspokoi - wybierzemy się na Kanary.
Kenia mnie kusiła, ale nieco boję się pory deszczowej.

Jutro w końcu o 10 mam próbną fryzurę
biorę się nieco za przygotowania. boję się zostać z przysłowiową ręką w nocniku.

ściskam Was wszystkie mocno, zbieram się na kanapę przed tv, będę nic nie robić )
szczesliwa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:43   #3525
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
Przeanalizowałam, przeliczyłam i o ile w Egipcie i ogólnie na Bliskim Wschodzie się nie uspokoi - wybierzemy się na Kanary.
)

polecam Teneryfę- jest super
Stary 2012-09-17, 21:57   #3526
Malgos_12
Zakorzenienie

Szczesliwa - W Kenii w tym czasie może być "mała" pora deszczowa (szczególnie na zachodzie) może wyglądać tak, że w dzień będzie pięknie a deszcz może być głównie w nocy, lub może padać, ale max 2 godz dziennie... choć oczywiście znów różnie to bywa. Ulewy w takich krajach są charakterystyczne, bo zaraz 10 min po deszczu nie widać, że był w ogóle deszcz, ale tam uważam że leki na malarię raczej są niezbędne... no i te kilka szczepień. Niektórych może przerażać ta bieda naokoło, czasami są strażnicy wokół hoteli dla bezpieczeństwa, ale niestety nie wiem czy wszędzie tzn w każdym kurorcie.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Rzeczywiście Teneryfa byłaby chyba najlepszym wyborem z tamtejszych wysp.
Stary 2012-09-18, 09:29   #3527
Viollet87
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Cytat:
Napisane przez anuteczka Pokaż wiadomość
Pojawił się u mnie przedślubny problem bylismy z TŻ dwa tygodnie w górach i zupełnie nie wzięłam pod uwagę, że tak mocno się tam opalę. Na rekach mam okropnie widoczne ślady od t-shirtów. Dekold i kark też się opaliły ale nie rzucają sie w oczu tak jak ręce. Jak założę suknię będę wyglądała jak zebra ślub za miesiąc a ja nie wiem co z tym zrobić, pewnie opelanizna sama nie zejdzie w tak krótkim czasie :| Macie jakieś sposoby na to aby opalenizna jakoś zbledła. Rozważałam solarium (choć w zasadzie nie preferuje tego typu opalania), żeby wszytsko się jakoś równomiernie opaliło, ale chyba na to nie ma szans skoro już teraz wyglądam jak dalmatyńczyk a nie chce przesadzić z opalenizną.
Popieram Małgoś - przede wszystkim częste peelingi! Oglądałaś "Ślubne wojny"? "Została mi jedna warstwa skóry ale wystarczy na ślub"

po tym całym peelingowaniu mimo wszystko poszłabym na solarium ze 2 razy tak na 7 minut (np. 10 dni przed i 5 dni przed), trochę wyrówna koloryt skóry

Cytat:
Anuteczka - jak dla mnie nie ma lepszego peelingu jak kawowy, możesz sobie go urozmaicać, dodając cukier kryształ, oliwkę z oliwek, skóra wtedy jest gładziutka i nawilżona. Jeśli chcesz bardziej drobno - ziarnisty to nie dodawaj cukru
O to to, kawowy peeling jest naj ja często nacieram się zaparzonymi fusami solo, bez dodatków.

Cytat:
ja nie lubię kamizelek, mój tż zresztą też nie więc akurat nie było problemu
Ja też nie lubię, a mój TŻ niestety owszem namawiam go żeby zrezygnował z tego pomysłu, ale ostatecznie zrobi jak będzie chciał, grunt żeby dobrze się czuł

Cytat:
Witajcie kochane Dziewczynki!!!

wróciłam z cudownego Cypru i już jestem z Wami Było bosko .
Nie nadrobię Was teraz- postaram się wieczorkiem

Gratulacje dla nowych mrożonek duuuuużo szczęścia i miłości
Ale fajnie! Zaraz pójdę obejrzeć zdjęcia Cypr jest boski. Byłam tam 7 lat temu i biorę pod uwagę na przyszły rok

Cytat:
Napisane przez katie99kasia Pokaż wiadomość
Wrzucam zdjecie mojego bukietu ślubnego- właśnie wypatrzyłam go na stronie dekoratorki
Bardzo ładny, taki hmmm... świeży

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:50   #3528
blair_90
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny
Wybaczcie, że tak krótko i tylko o sobie dzis.
Kurcza, chora jestem. Strasznie zle sie czuje. Mała juz zdrowieje ale skoro ja chora...
Mam juz kartke na zapowiedzi wiec moze dzis zaniesiemy. I w srode do poradnii musimy w koncu jechac.
I mam pytanie o pierwszy taniec... Jak to jest u Was? Klasycznie? Czy moze jakis mix? My mielismy miec mix ale chyba sie rozmyśliłam. I bedzie zwykłe "bujanko" bo te wyuczone jakos do mnie nie przemawiaja... dla mnie sa sztuczne. Moze pojdziemy tylko zeby jakis podstawowy krok poznac. Zobaczymy jeszcze. A jesli chodzi o piosenke to pewnie ta https://www.youtube.com/watch?v=HnLiH1C1lJ8

11.01.2012 Najszczęśliwszy dzień. Anielka nasz córeczka <3
blair_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 11:52   #3529
katie99kasia
Rozeznanie

magnusia- biegnę oglądać zdjecia

Cytat:
Malgos,
jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy!!! Przeanalizowałam, przeliczyłam i o ile w Egipcie i ogólnie na Bliskim Wschodzie się nie uspokoi - wybierzemy się na Kanary.
Kenia mnie kusiła, ale nieco boję się pory deszczowej.

biorę się nieco za przygotowania. boję się zostać z przysłowiową ręką w nocniku.

ściskam Was wszystkie mocno, zbieram się na kanapę przed tv, będę nic nie robić )
Mam nadzieję, że pochwalisz sie nam próbna fryzurką?

Cytat:
Napisane przez blair_90 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Kurcza, chora jestem. Strasznie zle sie czuje. Mała juz zdrowieje ale skoro ja chora...
Mam juz kartke na zapowiedzi wiec moze dzis zaniesiemy. I w srode do poradnii musimy w koncu jechac.
I mam pytanie o pierwszy taniec... Jak to jest u Was? Klasycznie? Czy moze jakis mix? My mielismy miec mix ale chyba sie rozmyśliłam. I bedzie zwykłe "bujanko" bo te wyuczone jakos do mnie nie przemawiaja... dla mnie sa sztuczne. Moze pojdziemy tylko zeby jakis podstawowy krok poznac. Zobaczymy jeszcze. A jesli chodzi o piosenke to pewnie ta https://www.youtube.com/watch?v=HnLiH1C1lJ8
Do mni też nie przemawia wyuczona choreografia I tańca- siebie w niej nie widzę, ale jak nieraz oglądam czyjes teledyski z wesela to nie powiem- podziwiam te pary sunące po parkiecie w walcu
My tańczyliśmy 'na luzaka'- nie ćwiczyliśmy nic wcześniej, wyszło myślę całkiem OK Wybralismy "wezmę cie ze sobą" czerwonych gitar

Szczęśliwa żonka
katie99kasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:10   #3530
blair_90
Raczkowanie

Cytat:
magnusia- biegnę oglądać zdjecia

Mam nadzieję, że pochwalisz sie nam próbna fryzurką?

Do mni też nie przemawia wyuczona choreografia I tańca- siebie w niej nie widzę, ale jak nieraz oglądam czyjes teledyski z wesela to nie powiem- podziwiam te pary sunące po parkiecie w walcu
My tańczyliśmy 'na luzaka'- nie ćwiczyliśmy nic wcześniej, wyszło myślę całkiem OK Wybralismy "wezmę cie ze sobą" czerwonych gitar
Fakt, niektóre Pary tańczą mega. Ale na większości wesel gdzie byłam i tańczyli wyuczony taniec to wyglądało to po prostu śmiesznie.

W sobote ide w końcu na próbne czesanie. Mam nadzieje, że bedzie dobrze bo nie mam ochoty szukac innego fryziera

11.01.2012 Najszczęśliwszy dzień. Anielka nasz córeczka <3
blair_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 13:48   #3531
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
I mam pytanie o pierwszy taniec... Jak to jest u Was? Klasycznie? Czy moze jakis mix? My mielismy miec mix ale chyba sie rozmyśliłam. I bedzie zwykłe "bujanko" bo te wyuczone jakos do mnie nie przemawiaja... dla mnie sa sztuczne

u nas było klasycznie, jedna piosenka i bujanko z jakimis obrotami itp. Wyszło bardzo fajnie i na luzie

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Cytat:
W sobote ide w końcu na próbne czesanie. Mam nadzieje, że bedzie dobrze bo nie mam ochoty szukac innego fryziera

koniecznie pochwal się fryzurką
Stary 2012-09-18, 17:05   #3532
Malgos_12
Zakorzenienie

U nas było bujanie do Love me tender Nory Jones, mój tż nie nadaje się do tańca, ale na naszym weselu to ON ciągnął mnie na parkiet, byłam zaskoczona, a nawet jego mama nie mogła uwierzyć, że on tyle tańczy... moja mama również zdziwiona i mówiła... "no patrz a mówiłaś że mąż tańczyć nie lubi "
Stary 2012-09-18, 17:34   #3533
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
U nas było bujanie do Love me tender Nory Jones, mój tż nie nadaje się do tańca, ale na naszym weselu to ON ciągnął mnie na parkiet, byłam zaskoczona, a nawet jego mama nie mogła uwierzyć, że on tyle tańczy... moja mama również zdziwiona i mówiła... "no patrz a mówiłaś że mąż tańczyć nie lubi "
My też mamy zamiar się bujać wybraliśmy sobie na pierwszy taniec piosenkę "Moon river"

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 18:33   #3534
Malgos_12
Zakorzenienie

Neave - pamiętasz jak wrzuciłam zdjęcie tego bukietu innej wizażanki, te niebieskie kwiatuszki to ZATRWIAN
Stary 2012-09-19, 09:59   #3535
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Cytat:
coś zmontowałam - zobaczcie czy możecie otworzyć
Gratuluje udanego wypoczynku Zdjęcia zachwycające. Zgadzam się Neave - świetny brzuszek, pozazdrościć!!!

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:

Czekamy na fotki z próbnej fryzury.
My chyba slubujemy tego samego dnia i powiem szczerze że od tygodnia próbuje to wszystko ogarnąć żeby również nie zostać z ręką w nocniku, ale co popołudnie coś mi wypada, wczoraj np przywieźli nam nowe łóżko no i Tż stwierdził, że dla odświeżenia trzeba zrobić przemeblowanie... i tak oto skończyliśmy o północy a dziś zaspałam do pracy i posptrzeczałam się z Tż w samochodzie za brak jego zaangażowania... wrr nie lubie się z nim spierać

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Witajcie dziewczyny
My jesteśmy po pierwszych zapowiedziach i po pierwszej spowiedzi, ja ją przeszłam dość gładko, ale Tż (filozof i gaduła ) jak wszedł do pokoju spowiedzi to zatamował kolejke na 20 min kolejka z 3 osób zwiększyła się do 10
Ale wyszedł zadowolony... O dziwo

My dużo myśleliśmy na temat pierwszego tańca i zdecydowaliśmy się na to co nam najlepiej wychodzi dwa na jeden i dwa na dwa z przejściami do piosenki czerwonych gitar. Moim zdaniem każdy powinien deycdować się na to w czym się najlepiej czuje.

Szybkiego powrotu do zdrowia życze

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
No widzisz Malgos jak to mąż może cie zadziwić - pozytywnie oczywiście

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Dziewczyny, czy któraś z was miała bukiet lub planuje mieć z niebieskiej eustomy?
Ciągle zastanawiam się nad bukietem, najprawdopodobniej Tż będzie miał muche w kolorze granatu w białe kropki

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 11:11   #3536
katie99kasia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy któraś z was miała bukiet lub planuje mieć z niebieskiej eustomy?
Ciągle zastanawiam się nad bukietem, najprawdopodobniej Tż będzie miał muche w kolorze granatu w białe kropki
A w ogóle jest niebieska eustoma? Powiem Ci, ze ja się jeszcze nie spotkałam z taką
A jakie masz koncepcje na bukiet?

Coś tu ostatnio cisza zapanowała... Chyba niektóre mrożonki juz o nas zapomniały a PMki w natłoku przygotowań

Szczęśliwa żonka

Edytowane przez katie99kasia
Czas edycji: 2012-09-19 o 11:13
katie99kasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 11:41   #3537
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

posptrzeczałam się z Tż w samochodzie za brak jego zaangażowania... wrr nie lubie się z nim spierać

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

chyba Wam się stresik udziela- wiadomo czasu coraz mniej i nerwy puszczają.

Uwielbiam eustomę- są niebieskie ale z tego co pamiętam to są chyba farbowane
Stary 2012-09-19, 12:24   #3538
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Cytat:
chyba Wam się stresik udziela- wiadomo czasu coraz mniej i nerwy puszczają.

Uwielbiam eustomę- są niebieskie ale z tego co pamiętam to są chyba farbowane
Możliwe że to stres, ja w sumie jak sobie pomyślę że to już za chwilkę, to jakoś najbardziej mnie przeraża pierwszy taniec i w sumie nie wiem czemu...

Co do eustomy to myślałam, że one takie niebieskie są same z siebie a nie farbowane

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Dziewczyny szybkie pytanie
chcemy by na naszym ślubie zaśpiewał Pan ( ma piękny operowy głos)
jutro mamy się z nim spotkać i zastanawiam się w jakich momentach i co mógłby nam ten Pan coś zaśpiewać, słyszałam że często spiewa się na ślubach ave maria, ale kiedy w jakim momencie i czy coś innego w ciągu mszy można zaśpiewać???
wszyscy nasi znajomi mieli skrzypce a my dla odmiany pana z pieknym głosem

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 12:52   #3539
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny szybkie pytanie
chcemy by na naszym ślubie zaśpiewał Pan ( ma piękny operowy głos)
jutro mamy się z nim spotkać i zastanawiam się w jakich momentach i co mógłby nam ten Pan coś zaśpiewać, słyszałam że często spiewa się na ślubach ave maria, ale kiedy w jakim momencie i czy coś innego w ciągu mszy można zaśpiewać???
wszyscy nasi znajomi mieli skrzypce a my dla odmiany pana z pieknym głosem

oj ja nie mam pojęcia- Ave Maria jakoś w trakcie śpiewają jak się ludzie modlę- nie wiem czy nie przed konumią
Stary 2012-09-19, 14:23   #3540
niki19
Zadomowienie

Cześć dziewczynki

Cytat:
Witajcie dziewczyny

Gratuluje wybranej piosenki bardzo ładna

Mnie też się te wyuczone tańce nie podobają

My z piosenką mamy problem nie mamy "swojej" piosenki do której chcielibyśmy zatańczyć
przesłuchaliśmy już mnóstwo piosenek nic nam się do końca nie podoba na tyle ,żeby wybrać na pierwszy tanieć Chcemy polską piosenkę , a im więcej słucham tym bardziej nic mi się nie podoba i momentami mogę już tym
Pewnie skończy się tak ,że wybierzemy coś na ostatnią chwilę

Cytat:
Coś tu ostatnio cisza zapanowała... Chyba niektóre mrożonki juz o nas zapomniały a PMki w natłoku przygotowań
Ja siedzę i kończę pierwszy rozdział pracy , bo jutro muszę oddać promotorce więc nie mam za bardzo czasu na neta

Idę po kawę , bo już przysypiam Tż mnie dziś rano po 5 obudził bo szedł na 6 do pracy i mu się na poranne pogawędki zebrało , myślałam , że go zabiję

niki19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości